Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 

Elvetia - conditii la intrarea in tara

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
PISICAANA

PISICAANA

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 27.07.2017
Buna ziua.
Am planificata o vacanta in Elvetia ( pe cont propriu, nu prin agentie de turism ). Uitandu-ma pe site-ul http://www.mae.ro/tr...itions/3692#841, pentru Elvetia am citit cateva randuri care m-au pus pe ganduri, referitor la cetatenii care pot beneficia de Acordul de libera circulatie UE:

"Condiții de intrare și regim de ședere
Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulație UE – Elveția, cetățenii români nu au nevoie de viză.
Intrarea în Elveția este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile.
Pot beneficia de libera circulație în Confederația Elvețiană:
cetățenii români care au un contract de muncă valabil cu un angajator elvețian, sau desfășoară activități lucrative independente;
cetățenii români care pot demonstra că posedă suficiente resurse financiare pentru a se întreține în Elveția.
La intrarea în Elveția, autoritățile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita:
Prezentarea biletelor de călătorie
Dovada rezervării cazării la hotel
Dovada deținerii unei sume suficiente de bani – numerar sau cărți de credit – pentru întreținerea pe perioada șederii în Elveția
Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei"

Am inteles ca nu ai nevoie de viza, ca poti intra cu CI sau pasaport, dar oare ca turist ma incadrez in categoria "cetățenii români care pot demonstra că posedă suficiente resurse financiare pentru a se întreține în Elveția " ? Si care sunt aceste resurse ? Care este suma/ zi / persoana ?
A fost cineva de curand in Elvetia ( cu avionul ) ca turist pe cont propriu ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

#2
easy90rider

easy90rider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,980
  • Înscris: 01.07.2007
Am fost din germania in elvetia, cu trenul, la gara, cand am cumparat biletul, mi-au verificat pasaportul, sa fie valabil... in rest nu m-a oprit nimeni.

Edited by easy90rider, 07 August 2017 - 15:19.


#3
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

 PISICAANA, on 07 august 2017 - 14:47, said:

"Condiţii de intrare şi regim de şedere
Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulaţie UE – Elveţia, cetăţenii români nu au nevoie de viză.
Nu stiu cine a scris tampeniile alea pe situl MAE, insa daca bine tin minte nu mai trebuie viza din 2002. In 2007 am intrat fara probleme in Elvetia, venind din Franta.

@initiatoare: arati si tu nise carduri, daca te intreaba cineva de bani (insa nu cred ca va fi cazul).

#4
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,132
  • Înscris: 22.05.2003
Am trecut flueirand acum doi ani prin Elvetia, cu masina.
Acum imi spunea cineva ca la granita trebuie sa incetinesti, iar cand te vede cu masina straina te opresc si se uita la acte.

Pt omenii normali, cu acte de identitate si care nu arata a cersetori, nu exista probleme.

#5
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,813
  • Înscris: 15.08.2014
In functie de locul pe unde intri in Elvetia s-ar putea sa nici nu te opreasca la vama, daramite sa te intrebe de sanatate.
Acum vreo 2 luni am fost eu si am intrat pe la Saint Louis. Nu m-a intrebat nimeni de nimic.
La iesire am stat 3 minute sa verifice CI.
Iti faci griji degeaba.

#6
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Precizarile de pe site-ul MAE sunt corecte, date fiind toate implicatiile acordurilor cu UE / AELS + restrictiile pe piata muncii, perioada de tranzitie de 7 ani + contingentele pt UE-2 (RO + BG) + perioada clauzei de protectie speciala (pana in 2019).
Acordul UE - Elvetia e din 1999 si a fost ratificat succesiv in 2000 (UE-17), 2005 (UE-25) si 2009 (UE-2).
Asta e insa teorie, "portita" prin care autoritatile pot interveni in anumite cazuri speciale.
In practica, circulatia cetatenilor romani in Elvetia e libera din iunie 2002; imi aduc aminte ca am fost prima oara in aprilie 2002 si am avut nevoie de viza, obtinuta insa foarte lejer.
Daca in 2002 m-a intrebat intr-o doara ofiterul de la Kloten unde voi sta in Elvetia (fara sa-mi ceara vreo dovada), ulterior am trecut granita (cu trenul / masina / individual la aeroport) fara niciun fel de probleme / intrebari / solicitari de acte etc.
In concluzie, nu va faceti griji, e suficient sa aveti un act de identitate valabil si un card de orice fel, e foarte putin probabil sa vi se solicite altceva.
Calatorie placuta !

Edited by sdrc, 07 August 2017 - 15:45.


#7
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

 sdrc, on 07 august 2017 - 15:43, said:

Precizarile de pe site-ul MAE sunt corecte, date fiind toate implicatiile acordurilor cu UE / AELS + restrictiile pe piata muncii, perioada de tranzitie de 7 ani + contingentele pt UE-2 (RO + BG) + perioada clauzei de protectie speciala (pana in 2019).
Nu sunt corecte, acordurile amintite se refera la altceva, si anume la dreptul de munca

#8
downanddirty95

downanddirty95

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 252
  • Înscris: 22.07.2017
Verifica chestiunea respectiva - mijloace de intretinere - doar daca esti suspect.

#9
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008

 Karhu, on 07 august 2017 - 15:46, said:

Nu sunt corecte, acordurile amintite se refera la altceva, si anume la dreptul de munca

Inteleg ce doriti sa spuneti, dar clauza de salvgardare (legata de conditiile de munca) e inclusa in Acordul privind libera circulatie.
Iata o stire relativ recenta : http://www.mediafax.ro/externe/elvetia-reintroduce-restrictii-pe-piata-muncii-pentru-romani-si-bulgari-mae-si-comisia-europeana-isi-exprima-regretul-fata-de-activarea-clauzei-de-salvgardare-din-acordul-privind-libera-circulatie-16281793
Cu alte cuvinte, un oficial elvetian care trebuie sa vegheze la respectarea Deciziei Consiliului Federal, se poate asigura ca persoana verificata e un turist si nu un potential imigrant solicitand documente / vouchere / rezervari la hotel / cecuri de calatorie / extras de cont etc.

#10
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,239
  • Înscris: 05.06.2002
pot sa-ti ceara tot ce e scris pe site-ul mae, dar in mod normal nu fac exces de zel si ori nu te intreaba nimeni de sanatate ari doar de uita la acte.

#11
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

 sdrc, on 07 august 2017 - 16:01, said:

In articolul respectiv nu este vorba despre turisti si calatoriile in scop turistic, ci despre cu totul altceva :)

#12
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008

 Karhu, on 07 august 2017 - 22:05, said:

In articolul respectiv nu este vorba despre turisti si calatoriile in scop turistic, ci despre cu totul altceva Posted Image

Este o referinta indirecta.
Reiau argumentatia :
1. cetatenii romani pot calatori liber (fara viza) pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, ca urmare a Protocolului la Acordul de libera circulatie UE – Elvetia, incheiat ca urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in 2007 (cu alte cuvinte, drepturile obtinute anterior de cetatenii europeni se extind si asupra romanilor si bulgarilor; ulterior, un Protocol similar a fost incheiat ca urmare a aderarii Croatiei)
2. Confederatia Elvetiana, din dorinta de a-si proteja piata muncii a negociat si inclus asa-numita "clauza de salvgardare" care ii permite sa ia masuri daca nr. de premise de munca depaseste un anumit prag anual (acea "portita" de care aminteam)
3. Recent, aceasta "clauza de salvgardare" a fost activata (la asta face referire articolul de pe Mediafax indicat de mine)
4. Punerea in practica a Deciziei Consiliului Federal se face in concordanta cu legislatia elvetiana privind regimul strainilor (armonizata cu prevederile Acordului Schengen, intrucat Confederatia Elvetiana e membru asociat Schengen)
5. Aceasta legislatie privind regimul strainilor prevede sanctiuni în cazul nerespectarii conditiilor de intrare si sedere pe teritoriul elvetian (in cazul de fata : cetatean UE, turism, maximum 90 de zile)
6. Cum se verifica respectarea scopului declarat al calatoriei (turism) ? Prin potentiala solicitare a unor documente (cele amintite pe site-ul MAE).

Repet ceea ce am scris anterior : asta e teorie; in practica, prezentarea CI / pasaport valabil(a) este suficienta in 99.9% din cazuri. Ramane aceasta infima posibilitate de verificare suplimentara, atata timp cat e activa clauza aceea ...
Ultima data am intrat in Elvetia in toamna trecuta venind cu trenul din Italia; in gara Chiasso, granita e reprezentata printr-un marcaj cu vopsea pe peron - nu am vazut niciun oficial, nu a intrebat nimeni nimic. In tren, important era sa am un bilet de calatorie valabil.

#13
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,821
  • Înscris: 13.07.2011
eu din cate stiu nu este necesara fiecare punct in parte, ci cel putin unul singur. Daca te duci in calatorie si ai bilete la un hotel, le prezinti si ai rezolvat chestia. Nu te intreaba nimeni daca ai destui bani sa vizitezi Elvetia, pentru ca este relativ suma de bani. Eu mereu cand am trecut prin Elvetia nu am fost intrebat mai niciodata ce fac aici si asa mai departe.

#14
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

 sdrc, on 08 august 2017 - 09:11, said:

1. cetatenii romani pot calatori liber (fara viza) pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, ca urmare a Protocolului la Acordul de libera circulatie UE – Elvetia, incheiat ca urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in 2007
Wrong again, pot calatori fara viza din 2002.

#15
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008

 Karhu, on 08 august 2017 - 16:05, said:

Wrong again, pot calatori fara viza din 2002.

Asa am scris si eu ieri la 16:43 - "In practica, circulatia cetatenilor romani in Elvetia e libera din iunie 2002".
Ceea ce am scris astazi se refera la cadrul juridic actual, la conditiile de calatorie in spatiul cantonal pentru cetatenii romani deveniti cetateni europeni (e firesc sa ne raportam la cele mai recente reglementari).

Imi cer scuze initiatorului topicului, din punctul meu de vedere aceste discutii s-au lungit prea mult; sper ca v-am putut fi de folos, cat de putin.

Edited by sdrc, 08 August 2017 - 16:52.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate