Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 

sfat achizitie peri

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
sososs

sososs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 12.06.2013
Buna ziua,

pentru toamna am in plan achizitia a aprox 1000 peri - vreau sa merg pe soiurile Conference, Cure si Abatele Fetel, soiuri tarzii.

Din cate am cautat, pepinierele de la Aiud par a fi accesibile

Avand in vedere ca sunt mai multe, are cine experienta, recomandari, de unde ar trebui sa iau ?

Vreau de asemenea sa ma duc sa vad puietul inainte de achizitie

multumesc

#2
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Perele sunt fie prea tari unele , fie mai perisabile cele bune, motiv pt. care as alege si altceva.
Practic sunt de 4 feluri:
- 1.  mult prea tari (absurd de tari)
- 2. tari bune (fain sa simti ca musti din ceva, dar e subiectiv)
- 3. moi moderat ( faine si astea da eu prefer varianta 2)
- 4. prea moi - foarte perisabile, nasol...

De ex. as lua in considerare si aluni (alunele de padure sunt scumpe...) in primul rand.

Daca iti plac lucrurile mai deosebite ( cum sunt perele de ex....  Posted Image ) poti pune si castani de castane comestibile si alte ciudatenii...

Alti pomi extrem de faini sunt prunii oltenesti - habar n-am ce specie sunt - tema de studiu...
Mie nu-mi plac deloc prunele normale, insa exista unele (de care povestesc) care sunt mai mici si mai rosii, si care au gust de fagure de miere, nu de prune. Alea sunt f. rare in tara, am vazut in niste livezi cu asa ceva pe langa Horezu, Valcea-Gorj-Olt.

Si ar mai fi si alte lucruri.

Poate ai experienta si sti ce faci, poate sunt eu mai subiectiv pt. ca manac f. rar pere ( imi plac alea bune si tot mananc f. rar...), insa e bine sa nu mergi intr-o directie doar bazat pe gusturi pesonale, ci sa incerci o evaluare cat mai obiectiva si in f. de piata/clienti, perisabilitate, etc.

Edited by loock, 02 August 2017 - 12:07.


#3
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
Poate esti prea subiectiv...sau nu stii ce e aia para.
Para e un fruct care in majoritatea situatiilor se matureaza ( coace/ e optima pt consum) nu in pom ci dupa o perioada de depozitare specifica soiului.
Se culege la maturitate de recoltare, se depoziteaza ( de la zero zile la cateva luni in anumite conditii), se produce/termina maturarea ( acest proces se poate derula si odata cu depozitarea, alteori depozitarea se face la frig si maturarea e separata) de regula la temperatura camerei...dureaza de la zero zile la cateva zile.
Fructul parcurge o curba in care e nematurat, optim sau trecut...adesea abrupt...
Exista soiuri care sunt optime direct din pom ( daca stii sa le culegi)...majoritatea necesita maturare..adica se coc dupa cules, in fructiera..multe si depozitare la racoare timp in care se prematureaza...devin gata de maturare, le bagi in casa si peste x zile sunt bune de consum.

Para e un fruct " complicat"...nicio legatura cu nspe categorii sau oricum nicio treaba cu o categorisire precum cea de mai sus.
Para e cumva regina fructelor dar e si extrem de capricioasa...azi e piatra si fara gust, maine e unt si miere, poimaine e balegar...
De aia e greu sa mananci pere foarte bune...la noi...multi muncesc pt ca tu sa o cumperi fix la momentul optim si tu trebuie sa stii cat o mai tii pana o mananci...si o mananci cand vrea ea, nu inainte cu 2 zile, nu dupa 2 zile..
Asa e ea, para, capricioasa...dar cand e bine facuta si cand tu stii sa te porti cu ea...si soiul e ce trebuie...greu sa gasesti un fruct mai bun.



#4
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
Sososs...e complicat spre imposibil sa primesti raspuns pt ca ar trebui sa ai o groaza de cunostinte...si tu prin ce spui dovedesti  ca nu le ai.
1000 pomi...irelevant. pot incapea pe 1500m sau pe cateva ha.
Portaltoi? Care si de ce? Sol?
Soiuri? Asta inseamna mai mult decat ce pere face soiul x...sa zicem ca fructele ar fi ok la toate...
Crestere...cum se conduce soiul...diferente enorme intre un soi si un alt soi...sensibilitate la boli si daunatori specifici...favorabilitate a zonei pt soi...parul ca sa fructifice( economic) are nevoie de un nr minim de ore de frig...ce se preteaza la bucuresti poate sa nu mearga neam la cluj sau baia mare..microclimat...acelasi soi pe coasta e vai mama lui, in vale e de vis...
Precocitate..influenteaza multe lucruri...polenizatori...

Si o mie si unul de detalii tehnice...depind unul de celelalte si abia dupa ce calculezi bine iei decizii...tu bagi la repezeala 3 soiuri, probabil 90% bazat pe cunostinte sumare ...poti alege orice pt ca e ghiceala daca nu stii detaliat totul despre detalii precum cele de mai sus in asa fel incat sa alegi cu argumente solide...

Sursa pomilor o alegi dupa ce stii ce vrei/ iti trebuie..sa ii vezi? Pana acolo ai multe de studiat/ invatat...

Per total poti pune ce zici ca vrei sa pui si vezi tu...desi sunt cam multi 1000 pt " plezneala"..si 20 sunt multi...
Sau te apuci si studiezi/ cercetezi...ceva vreme...apoi incepi sa testezi ce ai studiat teoretic...apoi pe baza experientei, observatiilor si  cunostintelor  acumulate faci o treaba.

Sau varianta de a cumpara totul de la oameni care iti licreaza tot, material, tehnologie/consultanta, etc..


#5
sososs

sososs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 12.06.2013
"parintele" observ cum reusesti sa tragi concluzii finale plecand de la premise putine

cred ca daca ai fi vrut sa ajuti ar fi trebuit sa  pui niste intrebari inainte de a pune etichete

nu am cunostiintele pe care le etalezi tu in scris pe forum, de asta si caut sfaturi/opinii/pareri.

in acelasi timp nu am bagat "la plezneala" 1000 peri (care de fapt o sa fie 5000) "bazat pe cunostiinte sumare" fara sa fi facut un studiu pedologic si fara ca acest studiu sa fi ajuns la un rector al unei universitati din domeniu ca punct de plecare in infiintarea unei livezi

multumesc

#6
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
Nu e vorba de etalat sau orice altceva presupui tu.
Acele intrebari sunt multe...toate practic.
Ce fel de livada, densitate, forma de conducere ( la general vorbind) ai in calcul. Asta e determinant pt ca nu e totuna sa tai un clasic/semiintensiv sau un pom sustinut cu o coroana pretabila la mare densitate...
Ce faci cu fructele...soiurile de toamna vin intr-un sezon in care e inflatie de fructe...si preturile jos...iar para de toamna adesea nu e buna direct pt consum. De regula astea se pastreaza. Si asta iti influenteaza alegerile.
Ce portaltoi, functie de sol, infrastructura( irigatii, fertirigare  etc) compatibilitati, durata de exploatare, varsta pt intrarea pe rod, etc...parul ca specie e printre cele mai sensibile/figurante la multe lucruri...si lenes rau...una e sa plantezi anul asta si sa incepi sa ai venituri la anul sau peste 2 ani, alta e sa bagi bani 4-5 ani pana la prima para.
Portul si soiul influenteaza major povestea asta.
Sensibilitatea portului si a soiului...mai tratezi dar daca alegi soiuri sensibile..si mai stai si 5 ani pana culegi...s-ar putea sa ramai cu jumate din pomi pana atunci si aia varza...
Pomii...pt clasic e una, pt densitati mari e alta mancare de peste, nu ma refer doar la port, soi samd..
Pt " intensiv" trebuie pomi deja formati intr-un anume fel, sa faca pepinieristul o parte din munca la timpul potrivit, la tine costurile sunt mult mai mari decat la el..un puiet aiurea poate insemna 2 ani de ingrijire in plus pana la prima para...
Cand intrebi ce pepiniera inseamna ca nu stii asemenea detalii pt ca pot fi diferente enorme intre portaltoi si modul de formare a puietului si nu e vorba pe care il alegi tu ci daca gasesti ce.trebuie / oameni capabili sa iti faca ce trebuie.




Si multe, multe intrebari...cum ziceam  practic " toate"...
Sa fii intrebat de la a la z ? Sau e mai normal sa ai tu deja ceva cat de cat stabilit, pe baza unor lucruri cunoscute mai temeinic,  si abia apoi sa vina cateva intrebari , detalii la care poate nu te-ai gandit sau care ti-au scapat ?


Nu e nicio rautate in posturile mele, intamplator si eu lucrez la ceva destul de asemanator si citind ce spui si ce intrebi imi dau seama cat de departe  esti de a putea fi ajutat pe bune.
De aia iti ziceam, ori iei " la cheie" consultanta, esti initial simplu investitor si inveti pe parcurs....ori intai inveti macar cat sa poti avea 3-4 optiuni in loc de "orice optiune"  si atunci da, pe mai putine se poate discuta...pe orice nu se poate pt ca ar insemna sa povestim 2 ani si tot nu am " sti" destule.
Ca idee, te orientezi putin si dupa ce se cultiva in lumea oamenilor seriosi.( e.un criteriu total insuficient dar cat de cat relevant)






#7
sososs

sososs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 12.06.2013
punctul de plecare in infiintarea livezii a fost studiul pedo
mai departe s-a discutat cu decanul de specialitate ptr a vedea recomandarile - ce pomi (aveam deja 3 variante) / densitate / ce soiuri / ce fertilizare / irigatii, etc

recomandare dansului a fost : peri / 4 x 3 / cele 3 soiuri mentionate / sistem irigatii / gunoi grajd, nu mai stiu cantitatea, trebuie sa caut hartiile
De asemenea am primit recomandare si un contact de la pepiniera Aiud

#8
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
Ok,pe asta se poate discuta.
E varza  :D  :D

Lasand gluma, la o parte, mai intai ce faci cu perele?

Daca nu ai depozit de pastrare e rau.
Toamna e full de fructe si chiar daca perele sunt rare si relativ scumpe, astea sunt toate in general cam tari..valorificarea secundara e cam problematica, adica nu prea poti face tuica, intai trebuie coapte, vine frigul...
Te poti gandi la o mai mare varietate de-a lungul sezonului, culesuri mai mici, valorificare mai esalonata si la preturi mai bune...para de vara e buna si direct din pom, se vinde si se face usor tuica daca apar probleme.
Para de toamna implica si costuri mai mari si stii ta ..legat de pastrare, recoltare optima...dar se.poate valorifica scump, de aia se cultiva atat de mult.

Dupa aia...4x3...e un fel de intensiv/ semiintensiv.
Port gutuiul.
E mai greu la lucrari. Tai ca la clasic si dea aata e o foarte maremproblema..culesul e mai greu si daca nu valorifici rapid ai pierderi( pt pastrare se evita total baterea fructelor).Posibile probleme cu vigoarea/ autosustinerea. Tratamente mai greu de facut.. in general dureaza mai mult pana anungi sa culegi ceva insa speranta de viata a pomilor nu e mai mare decat la densjtate mare si spalier...

Fertilizare si apa trebuie obligatoriu pt a obtine productii economic competitive.Aia cu balegar si apa e o imbecilitate, nu exista asa ceva...adica exista dar la nivel de amatorism habarnism si pretentii deloc.
Soiurile...in principiu popestile sunt mai de evitat, sunt multe alte soiuri mai bune.


Acuma incearca sa te documentezi si pe tema unei " superintensive" cu sistem de sustinere....suprafata mult mai mica, multe avantaje dar productii bune sau foarte bune.

Daca la 4x3 lucrezi pe pyrus...nu prea e in regula..pt mine..nu e imposibil insa e mult de discutat  sunt avantaje dar si multe probleme, sa fsci o treaba calumea pe pyrus pt a castiga foar avantaje si cat mai putine minusuri e deja mult mai greu decat pe intensiv/semi sau super..





#9
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Daca vrea sa puna 5000 de pomi, mai bine pune aluni ca e 50-100 lei/kg.
Si poate sa puna si pruni si face o fabrica de suc de prune pt. constipati...

Edited by loock, 03 August 2017 - 12:20.


#10
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
Loock...poate incerci sa lasi aberatiile ca sa nu ajungem la report.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate