Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Avantaje / Dezavantaje self-study vs facultate

- - - - -
  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#37
IllusiveMan

IllusiveMan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 750
  • Înscris: 02.07.2017

View PostOriginalCopy, on 27 iulie 2017 - 21:30, said:

Cei fara facultate parca ar fi batuti in cap, spui o idee/parere/etc foarte bine formulata, si pur si simplu nu inteleg sau inteleg pe dos.

Pe cand atunci cand vorbesc cu unul cu facultate, ne intelegem perfect.
Ne poti oferi niste exemple concrete? Sunt foarte curios.

#38
bila1000

bila1000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,346
  • Înscris: 12.08.2010
Tocmai de asta s-a facut limbajul spre exemplu C ca portiuni de cod sa poata fii refolosit, nu incepi la fiecare proiect de la zero.

#39
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

View PostIllusiveMan, on 30 iulie 2017 - 12:48, said:

Ne poti oferi niste exemple concrete? Sunt foarte curios.
Sa se creeze un software care regleaza un proces de temperatura al carui functie de transfer are poli de ordinul 2 iar functia de ordinul 3,
astfel incat factorul liber integrator si cat si cei derivativi sa fie optimi.
De asemenea se va tine cont ca in procesul de reglare a temperaturii acesta are doar elemente de intarziere de ordinul 1 , fara element de anticipare de ordinul 2.
Fa softwareul.

#40
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
@lightpoint - te astept sa vii in completarea exemplului cu lamuriri despre cum a fost inteleasa pe dos aceasta cerinta.

#41
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

View PostMarianG, on 01 august 2017 - 15:59, said:

@lightpoint - te astept sa vii in completarea exemplului cu lamuriri despre cum a fost inteleasa pe dos aceasta cerinta.
Intelegerea cerintei poate fi facuta de orice inginer, doarece in primii ani de inginerie majoritatea studentilor studiaza Teoria Sistemelor.
Este exclus ca un student , viitor inginer sa poate trece mai departe sau chiar termina facultatea daca la examenul de Teoria Sistemelor nu ia minim 5.
Pentru  a lua minim 5 la acest examen, studentul trebuie sa stie ce este o functie de transfer ( H(s) ) , sa extraga functia de transfer din schema de reglare,
sa calculeze polii functiei de transfer

Etapele necesare pentru realizarea unui software(simplu) ca cel prezentat mai sus, sunt urmatoarele:

Analiza  stabilitatii functiei de transfer in bucla inchisa.
In acest scop  aplica criteriul lui Nyquist( hodograful functiei de transfer) si al lui Bode asupra functiei de transfer.
Se modeleaza in MATLAB hodograful functiei de transfer si se determina stabilitatea functiei de transfer.

Aici intervin din cerinta ca functia trebuie sa aiba 2 poli.Asta inseamna ca functia noastra de transfer devine instabila in 2 poli , care sunt radacinile polinomului de la numitorul functiei de transfer.
Cu alte cuvinte  hodograful functiei trebuie sa inconjoare cei doi poli in diagrama de faza-pulsatie insa nu trebuie sa-i taie.
De aici rezulta ca numitorul functiei de transfer este o functie polinomiala de grad 2.

In cerinta se specifica faptul ca functia trebuie sa fie de ordinu 3.Aceasta inseamna ca functia noastra are 3 zerouri, adica numaratorul  functiei de tranfer se anuleaza pentru 3 valori.
Rescriem functia de transfer in configuratia de "zerouri si poli" , ca fiind tipic:

H(s) = (s-z1)(s-z2)(s-z3)/(s-p1)(s-p2)

Toate acests date (s1,s2,s3,p1,p2,p3) se pot obtine facil folosind Analiza Sistemelor de Reglare in MATLAB.
Cu alte cuvinte ne modelam functian de transfer a viitorul sistem in Matlab.Tot acolo facem si Nyquist si Bode.

Faptul ca functia  trebuie sa aiba element de intarziere de ordinul 1 asta inseamna ca in diagrama  de faza-pulsatie functia noastra   trebuie sa aiba o caracteristica liniar-descrescatoare  atunci cand functia trece de la o valoare mai mare la o valoare mai mica.
(asta inseamna ca in hodograful functiei trebuie sa am cel putin un pol in ecartul  [0, 0.5]
Se va modifica (din coeficienti)  H(s) ai aceasta sa corspunda criteriului amintit anterior.

Functia de transfer conform cerintei nu trebuie sa aiba  element de anticipare de ordinul 2.Aceasta inseamna ca in diagrama de faza-pulsatia functie noastra trebuie sa aiba o caracterstica liniar-crescatoare atunci cand functie trece de la valoare mai mica la o valoare mai mare. In limbajul electronistilor acestor caracteristici li se mai spune si rampa.

Doarece noi reglam aici temperatura procesul nostru va fi unul integrativ-derivativ calibrat insa pe cerintele de mai sus.

Pentru ca functia noastra sa conduca un proces-intergrativ derivativ de tip PI-D se aplica acordarea functiei de transfer dupa metoda Ziegler-Nichols.
Aceasta metoda  modeleaza functia noastra de transfer astfel incat aceasta sa devina o lege de reglare a unui viitor controller PID de  temperatura(aceasta face Ziegler-Nichols).
In acest scop se aplica calculeaza constantele de reglare K, Ti,Td(vezi algortim Zigler-Nichols) pentru expresia pe care functia noastra o are. Astfel functia de transfer a devenit  imaginea Laplace a unei viitoare functii de reglare a temperaturii
dupa criteriile stabilite in cerinte.
Asupra imaginii Laplace obtinute se aplica transformata Z .In urma aplicarii tansformatei Z,  se obtine legea de reglare  in functie de timp f(t) alaturi de eroare stationara maximala admisa (epsilon-s) precum si perioada de esantionare valida (Ts).

Aceasta lege de reglare va implementata in C, si va lua ca parametrii de intrare: timpul(din frecventa de tact a microcontrollerului), valoarea masurata a tempetaturii( de la termocupla) , si valoarea de refereinta (setpoint ) la care trebuie sa ajunga.

Apoi programul C va fi scris in microcontroller si acel microcontroller devine un absolut banal regulator de temperatura PID   care regleaza dupa criteriile din cerinta, care costa acum 5 lei.

Si cam asta ar fi scurt etapele.
Cine nu a facut cursurile de inginerie din primii ani, se va uita ca rata la bariera citind etapele de mai sus.

Edited by lightpoint, 01 August 2017 - 18:56.


#42
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Ba, termina cu aberatu oligofren. Orice document de software requirement care nu-i scris de idioti creponati are o sectiune in care se explica toti terminii, acronimele, formulele etc. Nicaieri in lumea asta nu se dau doua fraze si se spune "fa softu" :first:

NICI DRACU care a facut teoria sistemelor in facultate, un cacat de curs pe care TOTI pe care ii cunosc l-au urit din toti bojocii, nu tine minte prostiile alea ca sa le aplice 10 ani mai tirziu :w00t:

Singura sansa sa tii minte chestiile alea este sa fi continuat sa lucrezi activ cu ele. Da problema aia la 100 de softisti cu facultate si-ti garantez ca toti o sa-ti zica "mars ma de-aici, invata sa scrii cerinte"...

View Postcd9, on 28 iulie 2017 - 17:47, said:

Posibil sa gresesc, nu sunt foarte bine informat, deci trateaza postul ca atare. Dar am inteles ca salariul in IT creste repede la inceput. Presupunand ca devii junior la 21-22. Daca te tii de treaba, pana la un 28-29 ajungi senior sau pe un salar de 1500-2000-2500. Si dupa ma gandesc ca facultatea ar face diferenta pentru a creste in continuare.
Facultatea are fix zero legatura cu salariul. Salariul il primesti pentru ceea ce stii si in functie de cit de bine stii sa ti-l negociezi. De asemenea mai depinde de zona, un luzar penibil din bucale o sa cistige in orice moment mai mult decit un geniu din dracu stie ce oras prafuit :w00t:

#43
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017
Pai aici e confuzia : pt un inginer de software Teoria Sistemelor, Ingineria Reglării Automate, Sistemele de Reglare Automata, Traductoare și Metode de Măsurare sunt cum este tabla înmulțirii pentru un matematician.

Cum sa ceri specificații pentru tabla înmulțirii ?=))
Pentru cei care nu-s ingineri software că specificații ar fii :Toată programa disciplinelor specifice domeniul inginerie reglării automate.
De aceea orice inginer care n-au trecut prin facultate că gasca prin apa este mult mai valoros decât cel mai tare palmas self-taught sau care au abandonat facultate.Bye.
Și data viitoare nu-ti mai  masca handicapul de a înțelege sub pretextul lipsei de specificatii, Dorele.
Bye!

Edited by lightpoint, 02 August 2017 - 06:46.


#44
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016

View Postaaaa4567, on 26 iulie 2017 - 08:55, said:


Am avut oameni care lucreaza in Micrso$oft sau G**gle si care au luat 5 pe linie sau aproape, intelegi? (cunostinte first hand) Spuneau ca se multumeau ca facultatea ... macar sa nu ii incurce. Evident, au invatat mai mult pe cont propriu. Pur si simplu erau nevoiti sa invete tone de materie (de 3-4-5 ori mai multa ca in vest) la materii care erau clar poe langa ce ii interesa, materii care se fac la master/doctorat in State. Practic matematicile si fizicile sunt la nivel de liceu cand faci bachelor in  State. Ca sa se inteleaga ce vreau sa spun. Si asta pe engineering, ca daca faci CompSci pur ("fara hardware") nu mai dai nici de fizica, sau dai de un singur curs. Nu mai zic ca nu exista doua eletrotehnici, 4 electronici, si este totul mult redus (practic la nivelul a cateva cursuri de la Politehnica)

In fine...

Aia care treceau cu 5 si lucrau la Google etc faceau munca de jos nu chestii importante. E o diferenta majora intre insi care stiu programare si atit si aia care fac algoritmi si pentru care programarea e o simpla unealta.  
Deci pina la urma conteaza ce vrei (si ce poti) sa faci in viata.

#45
andronic312

andronic312

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 902
  • Înscris: 16.01.2009

View Postlightpoint, on 02 august 2017 - 06:43, said:

Pai aici e confuzia : pt un inginer de software Teoria Sistemelor, Ingineria Reglării Automate, Sistemele de Reglare Automata, Traductoare și Metode de Măsurare sunt cum este tabla înmulțirii pentru un matematician.

Cand spui inginer de software te referi la  genul ala de inginer care face aplicatii web, aplicatii desktop sau pe smartphone/tableta etc... sau la inginer automatist?

Edited by andronic312, 02 August 2017 - 10:05.


#46
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
Toti (cei mentionati) sunt ingineri, toti lucreaza cu software.

View PostMosotti, on 02 august 2017 - 04:58, said:

Singura sansa sa tii minte chestiile alea este sa fi continuat sa lucrezi activ cu ele. Da problema aia la 100 de softisti cu facultate si-ti garantez ca toti o sa-ti zica "mars ma de-aici, invata sa scrii cerinte"...
Pacat ca nici unul nu este inginer.

#47
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View Postlightpoint, on 02 august 2017 - 06:43, said:

Pai aici e confuzia : pt un inginer de software Teoria Sistemelor, Ingineria Reglării Automate, Sistemele de Reglare Automata, Traductoare și Metode de Măsurare sunt cum este tabla înmulțirii pentru un matematician.
Cum sa ceri specificații pentru tabla înmulțirii ?=))
Pentru cei care nu-s ingineri software că specificații ar fii :Toată programa disciplinelor specifice domeniul inginerie reglării automate.
De aceea orice inginer care n-au trecut prin facultate că gasca prin apa este mult mai valoros decât cel mai tare palmas self-taught sau care au abandonat facultate.Bye.
Și data viitoare nu-ti mai  masca handicapul de a înțelege sub pretextul lipsei de specificatii, Dorele.
Bye!
Nu sint ca tabla inmultirii si se poate verifica foarte usor intrebind enspe miliarde de ingineri software care au terminat facultatea si n-au mai lucrat cu chestiile alea in enspe ani. La fel cum se poate verifica acest lucru in orice domeniu.
Si da, orice document cu specificatii are sectiuni in care se explica ce si cum si despre ce este vorba Posted Image

View PostMarianG, on 02 august 2017 - 11:16, said:

Pacat ca nici unul nu este inginer.
Ce este un inginer? Daca scrie pe foaie ca e inginer, nu este inginer? Dar daca nu ar e o foaie unde sa scrie ca e injiner si face treaba de injiner de enpe ani, nu este injiner? Deja e cam arbitrara notiunea asta de injiner Posted Image

Edited by MarianG, 02 August 2017 - 21:59.
despre papagali la pet world


#48
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
L-ai numit softist, nu inginer.

Am intalnit un om care era olimpic la informatica, cu facultate terminata, a sustinut si trecut examen de licenta, dar nu se numea inginer pentru ca nu primise diploma de la Minister.

Un inginer cand intampina o problema se documenteaza.

Unde mai adaug ca  "mars ma de-aici, invata sa scrii cerinte" nu este o atitudine demna de un inginer.

#49
IllusiveMan

IllusiveMan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 750
  • Înscris: 02.07.2017

View PostMarianG, on 02 august 2017 - 22:08, said:

L-ai numit softist, nu inginer.

Am intalnit un om care era olimpic la informatica, cu facultate terminata, a sustinut si trecut examen de licenta, dar nu se numea inginer pentru ca nu primise diploma de la Minister.

Un inginer cand intampina o problema se documenteaza.



Unde mai adaug ca  "mars ma de-aici, invata sa scrii cerinte" nu este o atitudine demna de un inginer.
Inginer e cel care se ocupa de analizarea cerintelor, designul, productia si evental mentenanta unui siztem (sau mai bine zis se poate ocupa de coordonarea unui astfel de proces)
Dpdv legal e o chestie irelevanta si difera masiv de la tara la tara.

#50
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View PostMarianG, on 02 august 2017 - 22:08, said:

Unde mai adaug ca  "mars ma de-aici, invata sa scrii cerinte" nu este o atitudine demna de un inginer.

Dar nici un argument impotriva, sa fim seriosi. Posted Image

View Postvrajitoruldinoz, on 02 august 2017 - 08:03, said:

Aia care treceau cu 5 si lucrau la Google etc faceau munca de jos nu chestii importante. E o diferenta majora intre insi care stiu programare si atit si aia care fac algoritmi si pentru care programarea e o simpla unealta.  
Deci pina la urma conteaza ce vrei (si ce poti) sa faci in viata.
Ce inseamna munca de jos? Sa scrii cod?

View Postlightpoint, on 02 august 2017 - 06:43, said:

Pai aici e confuzia : pt un inginer de software Teoria Sistemelor, Ingineria Reglării Automate, Sistemele de Reglare Automata, Traductoare și Metode de Măsurare sunt cum este tabla înmulțirii pentru un matematician.

Cum sa ceri specificații pentru tabla înmulțirii ?=))
Pentru cei care nu-s ingineri software că specificații ar fii :Toată programa disciplinelor specifice domeniul inginerie reglării automate.
De aceea orice inginer care n-au trecut prin facultate că gasca prin apa este mult mai valoros decât cel mai tare palmas self-taught sau care au abandonat facultate.Bye.
Și data viitoare nu-ti mai  masca handicapul de a înțelege sub pretextul lipsei de specificatii, Dorele.
Bye!

Poate vrei sa spui pentru un inginer automatist. Crezi ca fiecare inginer software (termen destul de confuz, inginer la americani inseamna altceva etc.; dar ma rog...) foloseste asa ceva? Te asigur ca nu.

Cel care stie astea, stie si OOP, RDBMS, cateva limbaje, patterns, usability, securitate etc.?? Nu, desigur, probabil ca exista ingineri specializati. Posted Image Chiar daca nu le scrie pe diploma.

Vrei sa spui ca daca au invatat la scoala chiar stiu? Luiam acum o mana de  ingineri softisti si vedem cati stiu sa calculeze o retea electroca pentru un apartament, sau ce e aia cusca Faraday, sau sa calculeze unde cade o piatra (aruncarea pe oblica). Cati crezi ca vor sti? iti spun eu, mai putin  de un sfert. Si sunt lucruri invatate nu la facultate, ci la liceu (!)

LE: da, poate sti cate putin din toate, si atunci e generalist, sau consultant pe un anumit domeniu, el stiind de fapt cum stau lucruril epentru o verticala (petrol, sanatate etc.) Sau e business analyst. Sau arhitect etc etc. Unul d-asta lucreaza si cu asemenea ingineri (automatisti si nu numai). Nu fac ei toata treaba.

Adica deja sa fii full stack developer e o problema, si tu vrei ca orice inginer software (dezvoltator) regular sa stie teoria sistemelor? No sh*t?

Edited by aaaa4567, 05 August 2017 - 14:54.


#51
IllusiveMan

IllusiveMan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 750
  • Înscris: 02.07.2017

View Postvrajitoruldinoz, on 02 august 2017 - 08:03, said:

E o diferenta majora intre insi care stiu programare si atit si aia care fac algoritmi si pentru care programarea e o simpla unealta.  
Deci pina la urma conteaza ce vrei (si ce poti) sa faci in viata.
E o diferenta my ass. Nu exista programare fara algoritmi. Totul tine de specializare. Ascendenta profesionala in general nu tine de cantitatea sa zicem de matematica utilizata(sau alte cunostinte specifice din alte domenii), ci de capacitatea de analiza a cerintelor, de design si delegare a responsabilitatilor catre altii de mai jos(care eventual fac munca aia aparent "fabuloasa"). Iar daca vrei, algoritmii sunt unelte in programare, nu invers.

@MarianG: cam stergi ce nu-ti convine, dar lasi aberatiile lui lightpoint... nu de alta, dar unii chiar or crede ca sofware engineering = fizica sau automatica , ceea ce e rizibil! Intr-un soft sa zicem de tip CRM nu ai sa gasesti absolut nimic din Teoria Sistemelor, Ingineria Reglării Automate si alte balarii de genul... cele mai bine cotate facultati de la noi la informatica, unibuc si uaic, nu au asa ceva in planurile de invatamant, exemplu: http://www.info.uaic...s/Undergraduate

Edited by MarianG, 05 August 2017 - 19:17.


#52
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
Si unde scrie ca vorbim doar de "facultati de la noi" ?

Cat despre ce nu-mi convine.
Nu-mi convine sa ceri un exemplu banal, sa primesti raspuns si sa afirmi ca sunt aberatii, dand vina pe "lipsa detaliilor" de implementare si specializarea inginerului.


ci de capacitatea de analiza a cerintelor
si daca te depaseste se numesc aberatii

Edited by MarianG, 05 August 2017 - 19:18.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate