Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Vom avea o societate civilă când?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
50 replies to this topic

#1
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Partidul de stânga e mai de dreapta, dar nici de dreapta nu e. E ocupat să căpușeze tot. În aceste demersuri se autodevorează.

Partidul de dreapta nu este chiar de dreapta, ba mi mult, are oameni care au furat cot la cot cu cei din primul partid și nici nu au de gând să se lase de furat.

Avem un partid, cu oameni cinstiți, bețivi care se cacă pe ei literal prin vama veche, care luptă pentru drepturile minorităților, împotriva dominației societății patriarhale, împotriva dominației așbilor și pentru un socialism civilizat, utopic.

Societatea civilă nu sunt alea 1 000 de ONG-uri existente, plătite cu bani de la diverse grupuri de interese. Societatea civilă nu e Pleșu sau Liiceanu.

Societatea civilă suntem cei 600 000 de proști și de idealiști care am ieșit în stradă într-o zi de iarnă. Nu înghețau progresiștii din USR acolo, nu înghețau oamenii plătiți de Putin sau de Soros.

Mă întreb cum ne putem păstra interesul, civismul și cum le putem dezvolta?

Societatea civilă nu este o organizație, nu e un grup pe facebook, ține de conștiința colectivă și de idealurile colective.

Vom putea reacționa în continuare la fel, sau chiar mai bine, la derapaje împotriva intereselor societății?

Nu știm.

Cert este că vom putea spune că avem o societate civilă abia când vom ieși măcar a 5-a oară să protestăm împotriva a ce nu ne convene și să încercăm să punem lucrurile pe o traiectorie normală.

#2
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,220
  • Înscris: 29.07.2013
Probabil atunci cand si sindicatele vor fi ceea ce trebuie sa fie :D

#3
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Boss, sindicatele au încercat să fie sindicate.

Uite o poveste de succes la WizzAir: http://adevarul.ro/l...25ac/index.html

#4
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Exista societate civila ...doar ca nu este cum ne imaginam noi ca ar trebui sa fie . Vina este la noi , avem standarde prea ridicate.

#5
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,220
  • Înscris: 29.07.2013

 neur0, on 22 iunie 2017 - 00:10, said:

Boss, sindicatele au încercat să fie sindicate.

Boss, sindicatele in Romania sunt la fel de formale ca si societatea civila. Simbolic, societatea civila ar trebui sa fie sindicatul celor neafiliati politic sau ideologic, de aici analogia utilizata de mine.
Probabil ca ambele forme for fi viabile atunci cand educatia civica se va materializa si in mentalul romanesc ;)

#6
Skytalker

Skytalker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,711
  • Înscris: 10.11.2007
Cred ca vom avea o societate civila cind oamenii o sa aiba un nivel corespunzator de educatie, educatie care o sa le schimbe atitudinea fata de societate.  Atunci o sa promoveze cinstea si corectitudinea impreuna cu valorile democratice.

Pian atunci insa, sint destui care nici nu stiu in ce tara traiesc si nici pe cine voteaza.
Furtul a ajuns la vedere, alesii incearca sa il legifereze, iar societatea civila sta in casa si se uita la TV... si ride.

Sa avem pardon!

Edited by Skytalker, 22 June 2017 - 00:25.


#7
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011

 argonaut, on 22 iunie 2017 - 00:23, said:

Boss, sindicatele in Romania sunt la fel de formale ca si societatea civila. Simbolic, societatea civila ar trebui sa fie sindicatul celor neafiliati politic sau ideologic, de aici analogia utilizata de mine.
Probabil ca ambele forme for fi viabile atunci cand educatia civica se va materializa si in mentalul romanesc Posted Image
Boss, nu are treabă societatea civilă cu sindicatele. Înţeleg analogia dar cred că nu e corectă.

#8
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

 neur0, on 21 iunie 2017 - 23:57, said:

Partidul de stânga e mai de dreapta, dar nici de dreapta nu e. E ocupat să căpuşeze tot. În aceste demersuri se autodevorează.

Partidul de dreapta nu este chiar de dreapta, ba mi mult, are oameni care au furat cot la cot cu cei din primul partid şi nici nu au de gând să se lase de furat.

Avem un partid, cu oameni cinstiţi, beţivi care se cacă pe ei literal prin vama veche, care luptă pentru drepturile minorităţilor, împotriva dominaţiei societăţii patriarhale, împotriva dominaţiei aşbilor şi pentru un socialism civilizat, utopic.

Societatea civilă nu sunt alea 1 000 de ONG-uri existente, plătite cu bani de la diverse grupuri de interese. Societatea civilă nu e Pleşu sau Liiceanu.

Societatea civilă suntem cei 600 000 de proşti şi de idealişti care am ieşit în stradă într-o zi de iarnă. Nu îngheţau progresiştii din USR acolo, nu îngheţau oamenii plătiţi de Putin sau de Soros.

Mă întreb cum ne putem păstra interesul, civismul şi cum le putem dezvolta?

Societatea civilă nu este o organizaţie, nu e un grup pe facebook, ţine de conştiinţa colectivă şi de idealurile colective.

Vom putea reacţiona în continuare la fel, sau chiar mai bine, la derapaje împotriva intereselor societăţii?

Nu ştim.

Cert este că vom putea spune că avem o societate civilă abia când vom ieşi măcar a 5-a oară să protestăm împotriva a ce nu ne convene şi să încercăm să punem lucrurile pe o traiectorie normală.
Ei, hai ma si tu, aia 600 de mii - care de fapt, la o judecata mai atenta erau mult mai putini, - cica in Piata Victoriei nu incapeau atatia :) - au iesit mai mult din  inertie. Adica, mult mai mult de atat nu-s dispusi sa faca, au iesit ca a iesit colegul, mama etc.

E simplu: societatea civila a fost. A fost in anii '90, cand lumea mai spera inca. Oamenii inteligenti si capabili nu se mai investesc  in asa ceva, pentru ca nu merita, Pentru ca te consuma (timp, energie mentala). Pentru ca avem resurse limitate. Pentru ca se poate din ce in ce mai usor in alta parte. Pentru ca statistic nu ai nicio sansa (practic toti predecesorii au esuat, sau nu au lasat rezultatel memorabile - si atunci risti sa fii privit ca un loser). Pentru ca...

Parerea mea e ca nu se mai poate strange o masa critica ce poate schimba ceva, dincolo de manifestatii (cainii latra, caravana trece).

Desigur ca asta e gravissim, dar asta este. Eu nu mai urmaresc ce e in tara de ani buni, in afara unor scurte stiri online, de bun simt (si alea, pana cand ma satur - adica, relativ rapid)

#9
adrianmc1912

adrianmc1912

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 964
  • Înscris: 13.03.2017
Boss, argonautul a spus ca daca nici sindicate nu avem nu avem cum avea societate civila.
Adică daca nici pentru o cauza concreta nu lupti impreuna, de unde lupta pt o cauza mai abstracta ?
Hmm,o fi totusi analogia corecta ?

#10
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011

 Skytalker, on 22 iunie 2017 - 00:24, said:

Cred ca vom avea o societate civila cind oamenii o sa aiba un nivel corespunzator de educatie, educatie care o sa le schimbe atitudinea fata de societate.  
Nici măcar. Nu trebuie să ştii geografie, istorie sau limba română ca să faci parte din societatea civilă. Poţi fi analfabet.

Dar ai dreptate, vom avea o societate civilă când oamenii vor avea un nivel corespunzător de educaţie. Dar nu e vorba de educaţie în sens clasic, ci de educaţie civică.

Am fost în Berlin anul ăsta şi anul trecut. Am stat într-o clădire cu camere şi baie comună. Am întrebat colegii nemţi, iranieni, albanezi, vietnamezi, sârbi de ce păstrează curăţenia. Cam toţi erau ori drogaţi, ori beţi, ori făceau sex în grup. Pictau pe pereţi. Răspunsul a fost că nu e ok, că ar suferi toţi dacă cineva ar face mizerie.

Mă duc la plimbare cu aparatul foto şi cu tupeu, prin cartiere mărginaşe. Peste tot mizerie seara, drogaţi, beţivi, cam ce e şi pe la noi. Nu i-am văzut scuipând seminţe. Dar am intrat în vorbă cu ei cu tupeu, unii erau nemţi, unii turci, unii irakieni. Beau, se droghează şi fură, explicaţia este că societatea îi discriminează nedându-le bani iar ei reglează conturile vânzând droguri şi furând.

În metroul din Bucuresti nu vezi oameni care beau sau care fumează diverse. În metroul din Berlin da.

Pe artera principală din Berlin, Unter den Linden, nu sunt doar berlinezii cei care fac mizerie. Sunt o grămadă de turişti beţi sau treji care aruncă mereu pe jos sticle de bere, cutii de bere, sticle de vin, sticle de şampanie, ambalaje de shaorma şi kebab. Şi nu numai pe Unter den Linden. De-a lungul râului Spree e la fel. Ba unii şi-au pus şi corturile în oraş, sub pod.

După ce obosesc acesti "boemi", pe la 5 dimineaţă vine curăţenia şi nu rămâne niciun semn.

Apoi am vorbit cu germani normali. Au spus că ei nu fac mizerie pentru că au învăţat de mici. Că nu e normal ca alţii să strângă după tine. Am întrebat şi ce părere au despre mizeria din oraş din fiecare seară şi au spus că au o părere foarte proastă.

#11
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

 Skytalker, on 22 iunie 2017 - 00:24, said:

Cred ca vom avea o societate civila cind oamenii o sa aiba un nivel corespunzator de educatie, educatie care o sa le schimbe atitudinea fata de societate.  Atunci o sa promoveze cinstea si corectitudinea impreuna cu valorile democratice.

Pian atunci insa, sint destui care nici nu stiu in ce tara traiesc si nici pe cine voteaza.
Furtul a ajuns la vedere, alesii incearca sa il legifereze, iar societatea civila sta in casa si se uita la TV... si ride.

Sa avem pardon!
Si o sa mai ai educatie, cand o fata mutu' iapa. Ce am avut pana acum de laudat (rezultate la olimpiade - deci nu media e de laudat) a fost datorita unei conjuncturi: am avut generatii formate intr-un sistem concurential, hai si in anii 90. In anii 2000, au intrat multinationalele si ti-au luat crema, cine mai venea in invatamant la lefurile care au fost, plus birocratie, coruptie etc. N-ai ce sa schimbi fara oameni, voua nu vi se pare ridicol ca avem abecedare si carti care mai de care mai colorate, dar scorurile o iau in jos si exista liceeni care nu stiu sa scrie ca lumea?

Societatea civila (chiar asa, ce consideram societate civila? ...) nu sta si rade, ci si-a luat traista in bat si a plecat, ca orice opm normal la cap, care are o singura viata.

Pe de alta parte, accesul la cunostinte s-a liberalizat foarte mult, deci probabil ca vom avea o masa critica de oameni foarte informati, cum nici nu visau generatiile mai vechi. Dar oamenii astia prefera sa nu isi risipeasca timpul... Stiti cum e: Thinkers are rare, doers are rarer etc.

Uite, eu de exemplu as face oricand pe proful de fizica. Imi place sa fac chestia asta - si acum fac diverse quizzes prin pauze, am fost si pe la olimpiade etc. Insa am alta facultate la baza si am profesat altceva, pentru ca perspectivele erau foarte sumbre atunci cand am facut eu facultatea (si s-au si adeverit intre timp...) Si ca mine cred ca au facut multi, pentru ca efectiv nu poti (nu puteai) trai cu banii din salariu.

Edited by aaaa4567, 22 June 2017 - 01:00.


#12
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011

 aaaa4567, on 22 iunie 2017 - 00:47, said:

Ei, hai ma si tu, aia 600 de mii - care de fapt, la o judecata mai atenta erau mult mai putini, - cica in Piata Victoriei nu incapeau atatia Posted Image - au iesit mai mult din  inertie.
În Piaţa Victoriei au fost 300 000, restul în alte oraşe.

Având în vedere câţi oameni ieşeau pe zi în stradă şi că s-a protestat mult timp, probabil că au fost câteva milioane cu totul.

 aaaa4567, on 22 iunie 2017 - 00:52, said:

Uite, eu de exemplu as face oricand pe proful de fizica. Imi place sa fac chestia asta - si acum fac diverse quizzes prin pauze, am fost si pe la olimpiade etc. Insa am alta facultate la baza si am profesat altceva, pentru ca perspectivele erau foarte sumbre atunci cand am facut eu facultatea (si s-au si adeverit intre timp...) Si ca mine cred ca au facut multi, pentru ca efectiv nu poti (nu puteai) trai cu banii din salariu.
Te înşeli. Am un cunoscut care a făcut facultatea de fizică aici, ceva master în Hamerica şi s-a întors şi lucrează la IFA cu câteva mii de euro pe lună cu un grant european.

Edited by neur0, 22 June 2017 - 01:04.


#13
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

 neur0, on 22 iunie 2017 - 01:03, said:

În Piaţa Victoriei au fost 300 000, restul în alte oraşe.

Având în vedere câţi oameni ieşeau pe zi în stradă şi că s-a protestat mult timp, probabil că au fost câteva milioane cu totul.


Te înşeli. Am un cunoscut care a făcut facultatea de fizică aici, ceva master în Hamerica şi s-a întors şi lucrează la IFA cu câteva mii de euro pe lună cu un grant european.

Chestia cu IFA e o ocazie. Sa nu zic exceptie. Nu putea fi anticipata... cand am facut eu facultatea, nu eram in Europa... Nu stiu cat de previzibil, predictibil e.

Nu poti sa iti cladesti viata, familia pe granturi, tendinte care dureaza 3 ani etc. Deci si acum as fi reticent... Asta e si motivul pentru care nu imi place programarea ca meserie. Pentru ca din bagajul tau de cunostinte nu mai ramane mare lucru dupa 10-15 ani. Sigur, mai raman cateva chestii generale, dar tot cam expirat esti...


Or fi fost in Piata si pe langa 600 de mii, dar treaba se cam opreste aici. Le zice zoso mai bine...

https://www.zoso.ro/...va-pasi-simpli/

Posted Image

E usor de iesit in Piata si de strigat, mai greu e de facut, de aplicat etc. Dar e bine ca au iesit,  intr-adevar.

Edited by aaaa4567, 22 June 2017 - 01:13.


#14
VladBtz

VladBtz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,702
  • Înscris: 24.09.2014

 neur0, on 21 iunie 2017 - 23:57, said:


Societatea civilă suntem cei 600 000 de proşti şi de idealişti care am ieşit în stradă într-o zi de iarnă.


Trebuia sa iesiti la vot. Sau sa iesiti in strada inainte de vot si sa ii convingeti pe aia care nu merg sa mearga si ei. Si pe aia care voteaza PSD sa nu mai voteze. Sa previi un lucru e mai usor decat sa il tratezi . Ati iesit in strada ca sa pictati pe cartoane, sa oferiti floricele si sa va jucati cu copii. La ce rezultate spectaculoase v-ati fi asteptat ?

Ca tot veni vorba de dreapta si stanga, in Romania nu se respecta nici macar principiul separarii puterilor in stat. Constitutia spune ca poti sa fii si in Parlament si in Guvern in acelasi timp. Na !

 JurasikMan, on 22 iunie 2017 - 00:15, said:

Exista societate civila ...doar ca nu este cum ne imaginam noi ca ar trebui sa fie . Vina este la noi , avem standarde prea ridicate.

Pana in 1700 Parisul tiparea mai multe carti ca toata Europa de Est la un loc.  Francezii la 1700-1800 scriau Spiritul Legilor si Contractul Social, noi nu scriam nimic. Acum ne intrebam de ce nu avem o societate civila ca in Franta. D-aia ! Europa cu doua viteze exista fie ca va place fie ca nu.

#15
codesmm

codesmm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,022
  • Înscris: 17.11.2015

 argonaut, on 22 iunie 2017 - 00:23, said:

Boss, sindicatele in Romania sunt la fel de formale ca si societatea civila. Simbolic, societatea civila ar trebui sa fie sindicatul celor neafiliati politic sau ideologic, de aici analogia utilizata de mine.
Probabil ca ambele forme for fi viabile atunci cand educatia civica se va materializa si in mentalul romanesc Posted Image
Sindicatele in Romania au fost reduse la tacere de Basescu cand a modificat legea sindicatelor si le-a bagat pumnul in gura catorva lideri de la varf care tin cu dintii de functii chiar daca sunt compromisi (au dosare de cercetare penala). Sindicatele apara drepturile si libertatile angajatilor, intrun cuvant, sunt parte la stabilirea relatiilor de munca intre angajati si angajatori (patronatele, institutii publice, societati comerciale, etc.). Patronatele sunt bine organizate si au putere de influenta asupra guvernului (avand putere si interese financiare), asa cum au facut influente si presiuni prin Consiliul Investitorilor Straini (CIS) asupra guvernului Boc sa modifice legea sindicatelor. Societatea civila reprezentata prin ONG-uri, inca nu este suficient de bine organizata si structurata, din aceasta cauza nu este reprezentata in cadrul dialogului social si al dialogului civic institutional, nici la nivel national si nici la nivel local. Ar trebui ca locul guvernului in cadrul dialogului social institutional tripartit sa fie luat de societatea civila. Aeasta insa nu este structurata si reprezentata la nivel, nu si-a stabilit ierarhia si reprezentativitatea, iar guvernantii nu au nici un motiv sa lase locul societatii civile. La noi societatea civila este reprezentata de persoanele cu simt si constiinta civica care sunt motivati de propria constiinta sa iasa in strada cand Guvernul si politicienii/decidentii cu putere politica (de cea mai joasa speta) de la noi fac tot felul de derapaje fiind interesati doar de interesele personale (Dragnea, Tariceanu, Basescu, Udrea, etc., etc.). Societatea civila ar trebui sa fie cainele de paza intro tara democratica, dar cum Romania este o tara cu regimuri mafiote care alterneaza la putere prin influenta serviciilor secrete, este cam greu. Este de dorit sa avem o societate civila puternica si neafiliata unor interese care nu tin de societatea romaneasca si de interesul civic.

#16
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
O societate civila ne supusa la presiunea strazii se transforma rapid in sinecura - pepiniera pentru jmecheri si neamuri de incasat salarii grase, pe posturi caldutze, fara efort - asta e societatea civila in Romania la ora actuala. Cei de la ONG-uri, si-au dat seama ca, decat sa-si bata capul cu initiative de ampoare, mai degraba papa niste bani, trag de un singur proiect un an intreg si stau cuminte in banca lor.

ONG-urile romanesti sunt capusate de neamurile politicienilor care papa un salar, avand servici caldutz

#17
usrnm

usrnm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,761
  • Înscris: 29.06.2015
o sa avem cand, vorba unui clasic, o sa faca plopul pere si rachita micsunele.

#18
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,876
  • Înscris: 21.04.2011
Mie îmi strânge stomacul termenul de societate civila. Ca știu ca va gândiți la ONG - uri, sindicate, patronate...
Unde e CETĂȚEANUL? Ce e aia societate civila și de ce nu vorbim de cetățean în loc sa folosim termenul asta dubios?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate