Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 Dalți gravare lemn

Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...
 Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo

comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...
 Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id

DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana
 

Memorii de razboi de la Stalingrad , Cotul Donului ,Odessa etc.

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
106 replies to this topic

#91
GoldMasters

GoldMasters

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 19.08.2012

 kyrre, on 05 august 2017 - 23:16, said:

Mamaia nevestei povestea ca pe atunci avea 12 ani. Nemtii ii dadeau ciocolata si bomboane, ca sa le faca curatenie, sa spele diverse lucruri.

Cand au venit rusii a trebuit sa se ascunda. Povestea ca avea tac-su o putina cu muraturi. A venit un rus, a mancat cat i-a trebuit si pe urma si-a facut nevoile in putina.
Mai am auzit povesti , ca se duceau prin gradina , mancau ce puteau si dupa calcau tot in picioare . Oricum ei se orientau de obicei dupa bautura

#92
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Am descoperit recent(in cartea Spassk 99 - o istorie a prizonierilor romani din Kazahstan in documente )  ,si nu stiam acest lucru Uniunea Sovietică nu a semnat Convenția de la Geneva, reglementarea internațională care a început să fie aplicată din 1929 !!!
Însa abia in anul  1949, URSS a semnat Convenția de la Geneva, angajându-se să-i elibereze pe toți prizonierii de război. Dar NKVD avea nevoie de mână de lucru ieftină. De aceea sovieticii au găsit soluția de a-i declara pe mulți prizonieri „criminali de război”, condamnându-i la 25 de ani de detenție cu regim înăsprit.Posted Image

Apropo de cartea Spassk 99 - o istorie a prizonierilor romani din Kazahstan in documente - este un documente important care prezinta liste cu miile de prizonieri romani care au trecut prin lagarele din Kakahstan .De citit pentru cei interesati .Sunt sute de pagini cu listele celor cazuti prizonieri !!!Posted Image

#93
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Poate ca da , poate ca nu .
Poate ca nu sunt eu in masura sa judec ostasii nostri de pe front , ofiterii ,subofiterii ,soldatii etc .
Poate ca da sunt eu in masura sa ii judec ,deoarece sunt anumite acte de lasitate care ar trebui stiute  .Adevarul ar trebui sa iasa la lumina si sa primeze in toate si oricand .
In fata mortii la TOTI ne este frica .Asta este adevarul .Cine a trecut printr o asemenea situatie si spune ca nu a avut nici o teama ,nici o frustrare ,nici un gand ,doar curaj ,cred ca minte .

Am intalnit recent un caz al Generalului Trestioreanu ,conducatorul Diviziei 7 Infanterie la Cotul Donului  .In cartea dnului Tudor Nandris -Jurnal de campanie 1939 -1945 . Tudor Nandris a fost medic in aceasta divizie .
In mijlocul iernii din 1942 , in jurnalul sau ,in timp ce era inconjurati ,prezinta urmatoarea situatie :

''23 decembrie 1942 .Dupa mai multe zile si nopti petrecute sub cerul liber ,in oceanul de zapada , la o temperatura de -31 grade ,am ajuns intr-un sat ,Wisinovka ,daca nu ma insel .In acest sat au fost adunati toti ofiterii Diviziei 7 Infanterie de sub comanda generalului Trestioreanu ,la o sedinta ,care a avut loc in localul scolii primare din acest sat .L-am vazut pe generalul Trestioreanu ,inconjurat de Statul Major al Diviziei ,stand la o masa lunga ,ridicata pe un podium .Dupa ce s-au adunat toti ofiterii ,generalul s-a ridicat in picioare si a inceput sa vorbeasca .Printre altele a spus :In clipa de fata ,suntem inconjurati din toate partile de inamic .Nu avem nici o sansa de scapare decat luptand cu arma in mana si sfarmand cercul care ne inconjoara .Ei singur voi lupta cu arma in mana ca un simplu soldat .In momentul asta sa uitam de parinti ,de sotie ,de frati ,de copii si sa pornim lupta .In incheiere ,a aruncat o privire in sala si a intrebat :Cine dintre domnii ofiteri doreste sa preia comanda diviziei ? Nu  s-a anuntat nici un ofiter din sala si nici din Statul Major al Diviziei ,care-l inconjurau pe general .Atunci generalul l-a insarcinat din oficiu pe maiorul Dimitriu sa preia comanda diviziei .
....Nimeni nu a inteles de ce s-au facut aceste schimbari in comanda diviziei si pentru ce . .....In timpul acesta a intrat in sala de sedinte un maior german care a comunicat generalului ca o puternica unitate motorizata inamica se indreapta spre noi si ca trebuie luate urgente masuri comune de aparare .In urma acestei comunicari ,generalul s-a adresat sefului sau de Stat Major ,spunandu-i : Cauta si ia masuri . Apoi generalul s-a urcat intr-o masina si a plecat  ''

Generalul Trestioreanu si doctorul care a scris aceasta carte a scapat din incercuire .Doctorul ,dupa ce a indurat foarte multe ,chiar a fost la un pas de moarte si doar Dzeu l-a salvat .

Si am mai citit de multe astfel de cazuri in armata noastra ,unde conducatorii ,generali si colonei ,s-au pretat la asemena cazuri care nu face face cinste la nici un conducator din nici o armata  !

#94
mihai1241

mihai1241

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,771
  • Înscris: 07.02.2013
De temut oricine se teme,dar liderii se vad la greu.Inclusiv printre domnii generali.Trebuie spus ca Trestioreanu a fost trecut in rezerva pt fapta sa de arme.Iar lasii de acest fel au fost totusi o minoritate in randul ofiterilor romani.

Muhaiele de acest gen s-au gasit in toate armatele.

#95
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Recent am incheiat de citit o alta carte exceptionala .
Strigatul de Crisan V.Museteanu .
Autorul este un medic roman in batalionul de pioneri al Diviziei 2 Infanterie si a luat parte la batalia  de la Cotul Donului - Stalingrad  .
Marturiile sale sunt exceptionale .
Am gasit si in aceasta carte un alt general roman ,Comandantul Diviziei  I a , Infanterie si al grupului scapat de la Stalingrad , generalul Saidac .
Poveste este insa una tragi comica .Are mult piper Posted Image)
Atasez cateva pagini

Culmea ,cand s-a intors in tara a fost decorat cu  cu ordinul "Mihai Viteazul" cl. III ( sa nu manii pe Dzeu , imi pun cenusa in cap , poate are fapte exceptionale si il merita ....).Mai jos extras decret regal din 16.03.1943.

General de brigadă Saidac Alexandru - comandantul Diviziei 1 infanterie:
DR 1647/16.03.1943 - cl. III

Attached Files



#96
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Ceva asemanator - Stefan Moldovan - Patimile dupa Siberia :
Attached File  P1 .JPG   689.48K   23 downloads Attached File  P2.JPG   706.89K   26 downloads

#97
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
La fel de interesanta este conversatia cu colonelul Andreescu , (acesta pretinde ca are angina pectorala :))  ...

Attached Files



#98
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Interesanta pagina 39 ! Stai ca vine acum 23 august se vezi palavrageli p'aici despre ,,fratia de arme romano-germana''...

#99
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Legat de 23 august , hai sa iti spun o poveste interesanta ...
Cand a mers Dej la Stalin ,acesta din urma i-ar fi spus , legat de Transilvania :
"Dej, eu nu pretind că stăpânesc istoria României şi mai ales a Transilvaniei mai bine decât tine. Am înţeles ce doriţi. Cunoaşteţi că nu de mult a fost la mine Rakosi, susţinând că nu numai Ardealul de Nord, ci şi întreaga Transilvanie se cuvine de drept să fie redată Ungariei. I-am răspuns că dacă mai insistă asupra acestei chestiuni, îl voi alunga fără menajamente Dej, Transilvania va fi pe veci a României. Comuniştii unguri şi poporul ungar n-au fost în stare să facă ce au făcut comuniştii români şi poporul român. Voi aţi întors armele împotriva Germaniei, voi aveţi un 23 August! Ne-aţi ajutat să reducem cu şase luni războiul şi să salvăm peste două milioane de soldaţi ai Armatei Roşii (…) Mergeţi acasă şi spuneţi-le comuniştilor români, forţelor democratice ale României, că noi nu ne vom schimba poziţia faţă de Transilvania, că toate obstacolele ce vor apărea din partea Occidentului şi a acoliţilor lui Rakosi vor fi învinse şi dreptatea României va triumfa", a declarat Stalin.

Stalin avea dreptate 100 % .Si eu sunt de aceeasi parere .

Edited by ocoleanuionut, 16 August 2017 - 21:11.


#100
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Mie citatul pus de tine mi se pare o facatura ordinara ...In primul rand Romania n-a ,,intors armele'' sub conducerea comunistilor asa cum sustine propaganda PCR.-Stalin trebuia sa stia asta -. La 23 august ,Romania a incheiat armistitiu cu Aliatii (Rusii+ Angloamericanii) , iar germanii n-au acceptat asta (la fel ca la toti aliatii sai ) si au declansat planul Margarethe 2 ,au atacat trupele romane , au bombardat Bucurestiul ,au confiscat armament ... Ca urmare ,armata romana a ripostat.
Deabia in septembrie , la Moscova ,s-a impus ca << poporul roman a intors armele, sub conducerea comunistilor>>.
Iar ungurii au incercat sa incheie un armistitiu inaintea romanilor , in martie '44 dar s-au prins germanii au declansat planul Margarethe1  si au fost nevoiti sa lupte pt germani pana la sfarsit. Crezi ca Stalin nu stia asta ?

#101
GoldMasters

GoldMasters

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 19.08.2012

 ocoleanuionut, on 16 august 2017 - 21:10, said:

Legat de 23 august , hai sa iti spun o poveste interesanta ...
Cand a mers Dej la Stalin ,acesta din urma i-ar fi spus , legat de Transilvania :
"Dej, eu nu pretind că stăpânesc istoria României şi mai ales a Transilvaniei mai bine decât tine. Am înţeles ce doriţi. Cunoaşteţi că nu de mult a fost la mine Rakosi, susţinând că nu numai Ardealul de Nord, ci şi întreaga Transilvanie se cuvine de drept să fie redată Ungariei. I-am răspuns că dacă mai insistă asupra acestei chestiuni, îl voi alunga fără menajamente Dej, Transilvania va fi pe veci a României. Comuniştii unguri şi poporul ungar n-au fost în stare să facă ce au făcut comuniştii români şi poporul român. Voi aţi întors armele împotriva Germaniei, voi aveţi un 23 August! Ne-aţi ajutat să reducem cu şase luni războiul şi să salvăm peste două milioane de soldaţi ai Armatei Roşii (…) Mergeţi acasă şi spuneţi-le comuniştilor români, forţelor democratice ale României, că noi nu ne vom schimba poziţia faţă de Transilvania, că toate obstacolele ce vor apărea din partea Occidentului şi a acoliţilor lui Rakosi vor fi învinse şi dreptatea României va triumfa", a declarat Stalin.

Stalin avea dreptate 100 % .Si eu sunt de aceeasi parere .
Avea dreptate .. mare dreptate .. Romanii au fost primii , noua ni se cuvine Transilvania

#102
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
@tinel231

Ai dreptate si tu ,dar eu ma refeream la ceea ce a spus Stalin ,Transilvania va fi pe veci a României si salvăm peste două milioane de soldaţi ai Armatei Roşii si cu care sunt TOTAL de acord .
Iti dai seama ,asta stia si cati soldati poate pierdere la fiecare operatiune .Ce sunt 2 milioane pt el cand are o armata de zeci de milioane (avea atunci ) .
Oricum Urss ul putea castiga razboiul singura la felul cum luptau ...Pierdeau 10.000 soldati la un atac ,apoi next 10.000 soldati samd .
Aveau de unde .
STALINGRADUL a fost ,este si va ramane punctul de cotitura in istoria omenirii si in istoria romanilor !!!!!!!

#103
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
In cartea lui Ioan Gavrilescu –Jurnal de razboi .Adevarul asupra dezastrului de la Stalingrad – am descoperit cateva pasaje legate de viata prizonierilor romani dupa ce acestia au fost capturati in ianuarie 1943 in orasul Stalingrad .
Ioan Gavrilescu era capitan si comandant al grupului de cercetare din cadrul Diviziei 20 Infanterie ,care a cazut in marea ei parte prizoniera (divizia 20,resturile ei ) in orasul Stalingrad .
Sunt marturii cutramuratoare ,parca imposibil de crezut ,cat si ce poate indura un om ,cum se poate transforma acesta .Eu citisem multe si stiam cate ceva ,dar unele m-au impresionat teribil .
Atasez cateva randuri din cele citite din impresionantul jurnal de razboi .

Attached Files



#104
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,058
  • Înscris: 20.12.2007
Daca folosesti telefonul, descarca camscanner si fa pdf-uri.

#105
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Mii(zeci de mii) de prizonieri romani au trecut prin lagarele din Urss intre 1941 si 1951 !!!
Unii au stat mai putin altii mai mult .Conditiile din prizonierat au fost proaste culminand prin lipsa hranei !
Unii dintre acesti prizonieri s-au inscris in diviziile de voluntari Tudor Vladimirescu si Horea Closca si Crisan ,
Acestia au fost considerati tradatori ,deoarece si-au incalcat juramantul militar ...Dar in situatia in care erau ei atunci si calvarul prin care treceau ,nu credeti ca acesta putea fi un motiv sa scape de mizerie si sa spere ca se intorc apoi mai repede la cei dragi ????
Voi ce ati fi facut ??? Ramaneati in lagar sau mergeati voluntari sa scapati de 5,6,7,8,10 ani de prionierat ???Dar sincer sa raspundeti la 2 intrebari :
1.Au fost acesti voluntari tradatori ?
2.Voi ce ati fi facut ?
Dar sincer fata eroisme sa raspundeti .

ps.eu personal ,nu ii condamn pe cei care au ales sa se ''manjeasca ''si sa tradeze .
De ce ?Deoarece prizonieratul a fost muuuuuult mai rau decat razboiul .Omul nu mai era om .Se transforma in animal .Conditiile erau mizerabile .Mancarea era sub orice critica de cele mai multe ori (ciorba de nicevo -adica nimic - ,tarate ,mei etc ) .Frig ,mizerie ,paduchi ,tifos,dizenterie  etc etc .

#106
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Eroi romani din Divizia 1 Blindata(ofiteri )  ,cazuti la Cotul Donului .

Attached Files



#107
ocoleanuionut

ocoleanuionut

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 28.09.2009
Noi am avut ca si pierderi la Stalingrad –Cotul Donului aproximativ 158.854 soldati morti,raniti sau disparuti .Efectivele romane participante la aceasta batalie au fost de aproximativ 253.000 soldati (2 armate a 3a si a 4a ).
In prezent au fost identificate doar cateva locuri unde au fost in cursul anilor 1942-1943 ingropati acesti eroi .Este vorba de aproximativ 65 cimitire de campanie sau gropi comune .(de remarcat ca regiunea Volgograd unde acestia au luptat este imensa avand o suprafata de peste 113.000 km patrati ...Romania are o suprafata de 238.000 km patrati )
In anul 2015 au avul loc primele reinhumari in parcela eroilor romani de la Rossoska (in apropiere de Stalingrad actual orasul Volgograd ).Atunci au fost reinhumati un numar de 72 ostasi .Au urmat in anul 2016 un numar de 594 ostasi ,iar in 2017 un numar de 345 ostasi .
In cimitirul din Rossoska mai sunt insa ingropati un numar de 1.208 ostasi romani in cimitirul german (este un locusor si cu eroi romani acolo )
Deci avem acum un total de 2.219 eroi ingropati la Rossoska .
Oficiul National pentru Cultul Eroilor (autoritatea din tara noastra care se ocupa de ’’mortii nostri din razboi ’’ are acum in evidenta insa un numar de doar 4.361 eroi identificati ca decedati acolo in acele 65 locuri de mai sus .
DAR acesti eroi nu sunt identificati ca si ‚’cunoscuti ‚’ cei mai multi fiind ‚neidentificati (necunoscuti ) si din pacate asa vor ramane .
Toate acestea le-am aflat de la o dna amabila de la ONCE care se ocupa de evidenta eroilor decedati pe teritoriul Federatiei Ruse .
De asemenea in legatura cu numele si identificarea celor inhumati acum acolo ,mi s-a spus ca au identificati foarte putini ,deoarece la multi lipsesc acele tablite de identificare si nu asupra lor alte documente . Deci nu vom afla niciodata numele tuturor romanilor morti sau disparuti la Stalingrad –Cotul Donului .
De sapaturile de acolo se ocupa exclusiv partea rusa conform protocolului incheiat intre cele doua tari ,prin asociatia Voenie Memoriali (singura autorizata sa faca asta pe teritoriul rus ) .
Ca si o concluzie acessta este doar inceputul facut de tara noastra in a incerca sa descopere cat mai multe persoane care au pierit ,disparut acolo si care dupa unele arhive ajung la 100.000 ostasi ( carora le-au ramas oasele la Stalingrad-Cotul Donului ) .
Spun iarasi din pacate multi nu vor putea fi descoperiti deoarece peste unele cimitire s-au ridicat constructii sau nu vor fi descoperite niciodata .
Partea buna (spun asta deoarece pana in 2015 nu s-a facut mai nimic . dupa zeci si zeci de ani ).acum trebuie sa cercetam cat mai mult in arhive sa descoperim cat mai multi eroi care au ramas acolo .

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate