Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

POMI Columnari-intretinere,tratamente

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Pentru incepatori e columnar, pentru cunoscatori e de livada superintensiva...
;)

#20
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Domnilor, povestea cu " columnarii" e o prostie.
In primul rand acest termen e folosit pt o varietate de pomi ( fructiferi) total diferiti intre ei.

Columnat inseamna cu aspect de coloana ...sensul propriu.
In materie de.pomi insa mai degraba e vorba de pomi pitici care pot fi crescuti " in oras", in spatii foarte mici  adesea in ciubere

Dar ce pomi?

Sunt mai multe variante
1. Photoshopati.  Cei mai atractivi pt " gusteri" care isi imagineaza lucruri mai degraba imposibile.
2. Soiuri foarte pitice...soiuri cu o vigoare extrema in sensul de mic..cresc putin, ramifica extrem de putin si evident majoritatea rodesc pe formatiuni de rod scurte ( tip spur)...
Chiar si pe portaltoi medii spre semi-vigurosi ( gen mm106 la mar) asemenea soiuri abia ating 1 dau 1.5m inaltime...
  Adesea calitatea fructelor e mediocra sau submediocra... adica naspa.

2. Specii sau soiuri cu vigoare in general mica spre medie puse pe portaltoi de vigoare foarte slaba.  
In general astia mai ramifica si mai trebuie tinuti din formare/ taieri...formati intr-un anume fel...
In functie de varietate fructele pot fi ok.

3. Pomii normali, soiuri uzuale, in general pe portaltoi slabi dar aici poate fi mai degraba vorba de combinatia soi/portaltoi...poate fi un soi foarte slab pe un port mai viguros putin, exista si soiuri viguroase pe porturi cat mai slabe care tot se fac mai maricele..
In general vorbim de pomii de " superintensiv" care inseamna in afara de acest joc cu vigoarea  soiului si portului, in primul rand  o filosofie de formare si de a exploata obiceiurile de crestere si fructificare ale speciei si soiului...
Adica se incurajeaza cresterea pe verticala si se evita stimularea ramificarii...dublat de rapiditatea cu care incep sa rodeasca si de faptul ca un pom creste unde si cum poate, unde " e.loc"....se obtin pomi cu aspect de " Coloana"...un ax cu ramificatii slabe sau relativ slabe....functie si de.soi poate fi un arac cu fructe sau un par cu ceva ramurele pline de fructe, asemanator unui brad impodobit ca aslect general.

Pomul cand e inghesuit se duce in sus si nu prea ramifica..acelasi pom daca e singur pe camp e posibil sa se faca o bila inalta de 1-2-3m


Vorba multa si degeaba...ideea e ca in general ceea ce se.promoveaza ca si " columari" sunt cel mult niste curiozitati cu aspect interesant/ciudat pt oraseanul habarnist si care.produce 5 fructe adesea submediocre.
Niste porcarii pt fraieri adica sau in cel mai fericit caz niste curiozitati pt colectionari sau piese de decor pt oamenii care nu sunt in stare singuri sa isi decoreze altfel " curtea"
..

In rest, orice poate trai in ghiveci si asa cum japonezii ( nu numai) fav bonsai din orice, inclusiv ditamai copacii salbatici de 30m inaltime....si pomii fructiferi pot fi crescuti in orice scop in spatii limitate.
Trebuie insa ceva cunostinte...multicele...dar orice pom de.10 lei poate arata asa si poate rodi  dupa cum se vede..inclusiv pomi care altfel ar fi " cat casa"...


[ https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170806/7045f2dfadf05815ba587d4c1e556e61.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170806/b7dcc5570e09e4796080c044d058c3ff.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#21
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
De regula 'tactica' e sa lasi fusul si o 'tufa' de ramurele la baza...e musai sa-l conduci cumva ca sa fie columnar si nu e deloc usor...altfel iese cu totul altceva...
;)
Desi e promovat agresiv pentru incepatori nu e deloc simplu si multi 'afoni' isi iau tzeapa...
:(

Edited by subway_guru, 06 August 2017 - 22:43.


#22
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Nu lasi nicio tufa , absolut nimic.
Pomul se ia varga sau cu anticipate SLABE...
NU se ciupeste sau daca e musai (degerat) atunci se ciupeste dar in varf se lasa 2 muguri si urmatorii 2 se orbesc. Lastarul mai slab se scoate imediat ce e evident ca fratele sau e ok.
Daca apicalul e viguros, al doulea se taie la cep la inceputul verii,  daca al doilea e mai bun se scoate cel de sus cu totul, lasad pe al doilea ax.
Daca pomul vine cu anticipate corecte se, acestea se trag...dupa caz intre 45° si mai mult de.90°(adica varful putin in jos).
Daca anticipatele au mugure terminal de floare se lasa fruct sa traga in jos lastarul, daca fructul e prea mare se rupe si se trage lastarul , asta pe la jumatea verii.
Daca soiul e slab ca vigoare nu se lasa fructe pt ca e posibil ca vigoarea cresterii axului sa fie prea scazuta.

Ideea gemerala e ca nu se ciupeste nimic, se.trage sau se lasa fruct sa traga, functie de.vigoarea soiului si marimea fructelor se scot fructele in diverse stadii sau se lasa pana la maturitate.

Ideea e ca fructul e un ajutor pt domolirea cresterilor  si dresarea ramurilor, acolo unde nu e vigoare si o dorim, scoatem fructul...atentie, fructul nu mugurele pt ca ciupirea la mugure inseamna stimulare si nu dorim sa stimulam  crestere de ramuri cu exceptia axului...

Apoi, acolo unde dorim lastar dar el nu e plecat, primavara devreme crestam deasupra mugurelui..cam cu 2 saptamani inainte de.por irea in vegetatie, daca facem treaba prea devreme si tesuturile se sudeaza, repetam..
Im genere mugurele apical e dominant mai ales la pomii tineri ( in general dar cu precadere la puiet chiar si la.speciile.cu dominanta apicala mai slaba)
Acest mugure din varful structurii ( ax dar secundar si ramura principala unde e cazul) secreta hormoni care inhiba dedesubt plecarea mugurilor.
E mecanismul prin care e dirijata cresterea spre in sus si exterior.
Pt a impiedica hormonii sa ajunga la mugure, stiind ca ei corcila cu seva elaborata de sus in jos pe sub scoarta (vase liberiene), le intrerupem deasupra mugurelui de interes, NU pe.toata circumferinta si max 1/3 din aceasta, mai putin unde e cazul..1- 1.5 cm ..


Ultima chestie, pomul trebuie sa fie ca un brad ingust...fus..
Posibil ca dupa primul an sa avem lastari mai mari sus si deloc jos...depinde cum ramifica pomul...
Ca sa echilibram in anul 2 ciupim jos si lasam sa creasca  tragem doar dupa ce au depasit ca vigoare pe cei de deasupra, ce de deasupra.fiins in acest timp trasi pt a-i domoli,ideal sa aiba si fruct pe ei pt a-i tine si mai mult pe loc.
Daca la pla tare avem lastari/ anticipate de vigoare mare , cu grosimea la insertie de peste 1/2 din ax, dau chiar 1/3 functie de specie sau soi, sau prea lungi la unele specii, acestia se scot in cep, de.acolo plecand altii mai orizontali si mai slabi ( sau mai multi daca cepul e lung, implicit mai slabi fiind multi,  ramane unul in final  restul ii scoatem cand ne convine pt ca ala ramas sa aiba fix vigoarea dorita)

Practic folosim mijloacele clasice ( taiete, ciupire, tragere, crestare, fruct, cepuire) doar ca nu in scopul de a.obtine coroana clasica , ramuri de schelet permanente, ci ramurele slabe, care vor fi in viitor permanet inlocuite prin taiere in cep, axul fiind singurul element de structura permanent.


Asta e povestea...
La fel manipulam pomul cu aceleasi instrumente pt a obtine orice fel de forma dorim....2-3 axe, steag, coroane clasice dar de vigoare mica, vase/tufe/piramide/ palmete...poti sa faci ci bolte si " "sculpturi" si orice iti emana mintea odihnita...
Functie de specie si soi de cum le place sa creasca, de vigoare si de port...de cat de repede apar fructele si deci energia nu se mai duce in lemn ci in fruct...samd..e mai greu sau mai usor sa faci un anumit lucru DAR instrumentele/ mexanismele sunt aceleasi de cand lumea, pomul are aceleasi organe si aceeasi fiziologie, raspunde la fel la stimuli( unii mai faci altii mai greu functie de tipicul speciei si soiului)

Legile naturii sunt aceleasi, singurul lucru diferit e cum le folosim noi ca sa obtinem ce dorim...
Pt asta trebuie mai intai sa stim aceste reguli si instrumente , apoi pt rezultate si mai bune/ mai facil obtinute, sa incercam sa aflam care sunt particularitatile speciei si soiului.

Fara a cunoaste aceste doua lucruri elementare , macar pe primul pt a putea descoperi singuri pe al doilea in caz ca nu avem de unde afla despre un soi anume...nu se poate face pomicultura..

Cand stii, e usor si sa faci lucruri aparent spectaculoase si dificile.
Cand nu stii, e greu si sa ai o saracie de pom " cum o fi numai a pom sa arate" undeva in curte...
Din pacate cand oamenii sunt din a doua categorie dar vor ciudatenii, apare cate un samsar priceput la vorbe si la photoshop si ofera iluzii si poze pe o caruta de bani...

Ca sa scrii si sa citesti trebuie scoala...ca sa practici o meserie trebuie scoala...ca sa orice pe lumea asta trebuie scoala....scoala insemnand sa inveti, nu neaparat sa te duci la scoala.
Acelasi lucru e valabil si la pomi, trebuie sa inveti  si apoi sa practici, sa observi ce se intampla....
Pomii cresc singuri doar in padure dar aia nu sunt soi selectat si ameliorat de om si aia rodesc putin sau prost sau cand au chef.
Cand plantezi un pom creat de om sa dea mult, poti sa fii sigur ca ala si cere pe masura pt a da mult, nu exista minuni, doar munca si rabdare.








#23
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 08.09.2010
Posted Image Posted Image Posted Image
Eu lucru binisor in photoshop, dar la asemenea explicatii nu m-am putut abtine... De regula eu caut imaginile din manualul de utilizare Posted Image

Parinte cu asa sinteza de informatii si putina rabdare, mai peste 3-4 luni la gura sobei, (la imagini cred ca putem pune osul mai multi) se publica un rezumat pentru initierea in pomicultura de toata frumusetea si cu succes la public garantat!

#24
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Stai linistit ca mi-am mancat si eu niste multe nopti din viata facand editare foto, tu ce crezi ca merele alea chiar exista in pomii din galeti? :D  :D

#25
jabadar

jabadar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 18.06.2017
Multumesc f mult pt interventie.Parinte este clar ca esti specialist.Explicatia pe care o dai este destul de tehnica.Ai putea rezuma mai pe scurt si mai pe intelesul tuturor?Adica ciupit inseamna taiat crengi/muguri?Tot timpul in varf un pom are un mugur de sa inainteze.Asta n-am inteles-o prea bine stoparea inaintarii pe verticala si inhibarea dezvoltarii coroanei.
     Ca sa fiu mai exact despre ce imi doresc eu.La casa parinteasca unde mai traieste doar mama,avem o gradina de vreo 150 mp.In acest moment pe perimetrul gradinii avem plantati 2 visini un cais doi piersici si-un cires.Sunt 2 probleme.Una ca coroana se dezvolta mult si la vecini creand umbra si probleme cu culesul fructelor.In acelasi timp se face destula umbra(mai ales de la cires) si in gradina noastra unde mama planteaza legume.Avem si smeura mure strugurei si coacaze cateva tufe din fiecare tot pe perimetru gradinii.In aceast fel m-am gandit la pomii columnari ei ocupand spatiu putin umbra la fel putina.Fructele intereseaza doar cat sa avem ce manca proaspete,nu pt compoturi ori gemuri.
       Deci eu as dori sa tai toti pomii existenti si sa plantez columnari....Ce parere ai?

#26
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Nu sunt " expert", doar pasionat de pomi si nu e deloc greu sa inveti asemenea lucruri elementare, o carte ar fi de mare ajutor.
Pt.problema ta raspunsul nu e in zo a pomilor " columnari", adica pomi vanduti ca si " columnari" ci in plantarea unor pomi normali dar de vigoare mai mica, adica pe portaltoi mai slabi ca vigoare.
Daca vreo sa i formezi cu coroana tip fus ( aspect de.coloana/ cordon vertical) sau pur si simplu cu coroane joase, coroane aplatizate tip palmeta/ evantai , sustinute pe spalieri sau libere samd...e alta poveste.
In principiu portaltoi de vigoare mica ai la mar  par gutui si cires..in rest e mai greu sa gasesti dar nu imposibil si oricum chiar daxa vor fi putin mai maricei loti avea un prun, piersic samd...


I deci citeste si tu ceva legat de pomi ca sa intelegi cum functioneaza si avand cat de cat o baza vei putea restrange numarul intrebarilor/ nedumeririlor si vei putea fi ajutat.

Fara sa ai habar, poti sa plantezi lrice traznaie vanduta ca si " columnar", nu cred ca vei reusi sa obrtii " ce trebuie".

#27
jabadar

jabadar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 18.06.2017
Mersi inca o data de raspuns.Ma voi informa.Carti nu prea cred ca voi gasi(nu cred ca mai exista librarii_) dar pe net tb sa gasesc ceva.Imi poti recomanda tu vreun link despre formarea  coroanei de tip fus sau ce-oi gasi,la intamplare...I n principiu sunt interesat de cires piersic si cais.Plantarea banui ca se face tot toamna...

#28
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Uite, asta spuneam, in lipsa unui minim de informare vrei lucruri imposibile sau extrem de greu de realizat.
In principiu la cires cauti pomi pe gisela 5 sau 6, 5 trebuie sustinut cu spalieri sau tutore.
Ideea e ca pomul mic trebuie sa aiba o radacina mica in general ( exista exceptii dar ca.idee ca sa ramana mic radacina e mica)
Asta inseamna ca radacina nu suporta greutatea pomului incarcat la o vijelie, se lasa pomul. In plus, spalierul te ajuta si sa legi ramurile cum vrei si samobtii coroane diverse, fara sa le priponesti cum vrei tu ele cresc cum vor ele...

La piersic si visin se mai gasesc pomi de.vigoare mica, asa e felul lor...
Radavina limiteaza soiul, daca ea e mica soiul nu are de unde sa creasca mare.
Invers, daca radacina e puternica, pomul are energie sa xreasca dar daca el genetic e mai mic..." isi ia energie" din ce ofera radavina doar cat ii trebuie..ceva de genul, ca sa ne exprimam plastic..
Adica radscina poate limita un urias, il tine mai nemancat si acesta nu poate creste cat ar vrea...daca e un pitit  oricat ii dai sa manance tot pitic va fi.
Deci la piersic exista soiuri mai slabe , in general nu sunt pomi prea vigurosi si poti sa ii tii mai mici DAR  nu se preteaza formele  cu ax de tip fus..nu le prea place..piersicul vrea vas sau merge si aplatizat, mai tip palmeta ....

Caisul....caisul ca si ciresul e pom viguros....portaltoii slabi care sa tina pomul mic nu prea sunt pe toate drumurile pt cais...exista dar....for.a coroanei la fel...nu prea e chiar fus asa cum poti face la mar sau par...se poate face o palmeta cu 3 axe, ca un evantai, in tii in cep si coarda pt ca.la vais merge ( spre deosebire de.alte specii), el rodind pe lastar de un an..
La cires nu merge pt ca rodeste le lemn mai batran si deci teebuie alta abordare decat la cais, piersic sau visin..

De aia zic, e de citit pt ca pomii desi par " la.fel" au fiecare ripicul lor, sunt extrem de diferiti , ceea ce la o specie sau un soi e perfect la alta e total gresit.. tu de ce crezi ca pomii frumosi, incarcati de rod, longevivi...ii vezi rar prin curtile oamenilor?
Si partea asta cu taiatul e doar una mica....urmeaza bolile, fertilizarea, etc...
Crei pomi mititei..pai ziceam ca in majoritatea cazurilor asta inseamna o radacina care sa ii tina pe loc pt ca in general pomii sunt si ei pomi nu pigmei...parul sare de 10m inaltime in padure, ciresul e si mai si, zarzarul e si el ditamai gloaba...samd...
Cand radacina e mica si soiul e facut sa produca de 3 sau 10 ori mai mult fata de pomul salbatic...ai pe de o parte de 10 ori mai putina capacitate de a putea manca si de 10 ori mai mare dorinta de a produce...
Cum crezi ca un pom care e de 100 de ori diferit intre ce poate lua si ce ar vrea sa dea va supravietui?
Pai simplu, nu va putea, se va epuiza..rapid..va fi vilnerabil si sensibil...va fi pretentios...
De aia cu cat te indepartezi de salbaticiune, de ce e natural, normal...trebuie sa compensezi  sa ajuti prin ingrijire...
Daca el nu are radscina pana la fundul pamantului sa.stea drept cand vine furtuna , il prijoni...daca el nu poate sa ia hrana si apa il uzi si ii dai mancare putin si des..e obosit si stresat il ajuti cu tratamente sa nu il puna boala in freza..

Si tot asa.
Deci atentie mare la ce iti doresti pt ca lucrurile nu sunt asa cum par...trebuie sa mai lasi din pretentii pt ca in viata nu e ca pe internet sau ca in poze...hartia si poza suporta orice tampenie, in lumea reala e total diferit si o mica eroare inseamna ca te duci pe copca.

Carte...
Uite una suficient de simpla si bine scrisa, e un fel de abecedar al oricarui gospodar, autorul a fost o somitate in domeniu, Nicolae Cepoiu.
https://www.slidesha...-nicolae-cepoiu


Dealtfel, domnia sa alaturi de Vasile Cociu, un adevarat titan al pomiculturii romanesti, sunt doua surse de inspiratie si informare pentru oricine, de la cel mai marunt amator si pana la cel mai jmecher doctorand, poti cu incredere sa " iei de bun" cam orice au scris acesti doi domni...cauti carti la care au participat ca autori si cu certitudine ai extrem de multe de invatat.

Evident ca sunt si altii, evident ca e plin netul de surse valoroase....pana una alta insa temelia e cartea, abia avand o baza, niste repere, poti sa inveti din alte surse pt ca sursele trebuie filtrate si fara o minima cultura generala nu iti poti da seama ce e valoros si ce e o idiotenie.







#29
jabadar

jabadar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 18.06.2017
Este clar.Voi trece la studiu.Totusi trebuie sa te intreb ceva.Eu am aflat de pomii columnari prin intermediul unui pliant primit de mama mea de la o firma din cluj Siebert sau ceva de genul de la care a cumprat niste capsuni curgatoriI-am plantat anul asta rezultate asa si asa.Firma respectiva are o varitate extrem de mare de columnari.Cred ca cateva zeci de feluri pt care ei jura ca merg si rodesc ca in poze.Poze de care e plin si netul.In virtutea la ceea ce mi-ai descris tu este f improbabil sa fie onesti
    Sa fie chiar asa prosteala pe fata?Nici un pic de respect fata de client?

#30
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Uita-te bine la poze, vei vedea buchete de fructe care se repeta pe acolo, parca sunt facute de un amator.
Capsunii urcatori, curgatori sau zburatori la.fel..toti capsunii sunt asa

Cum am spus  pomi pitici sau pomi columnari sau diversi hibrizi interspecifici..exista...insa din varii motive per total e diferenta mare/foarte mare intre ce iti imaginezi tu si realitate.



#31
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Padre, sistemul de conducere superintensiva pe care l-am descris (varga in sus, pamatuf jos) l-am vazut intr-un documentar despre livezile de meri englezesti...

#32
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Daca il mai gasesti sa imi dsi si mie un indiciu.
In principiu nu prea exista asa ceva, jos e trunchi curat pt a putea intretine si pt ca ramurile de rod sunt debile iar incarcarea cu rod le apleaca si mai mult, lucrul asta, aplecarea ramurii la unghiuri mari , chiar peste 90, favorizand si mai mult fructificarea si potolind cresterile.( dominanta apicala la mar e foarte mare si prin tragere se limiteaza acest lucru aproape total)
Ce e insa cirect este ca intr-adevar, ramurile de jos sunt mai viguroase decat cele de sus, asta e valabila pt orice fus, forma de "brad" e cea dorita. O ramura viguroasa deasupra uneia mai slabe e co traproductiva, impiedica lumina sa ajunga la aceasta samd...
Deci daca la asta se refera, la faptul ca in partea de jos a coroanei exista ramuri si uneori in sus acestea sunt mai putine in anumite faze ale dezvoltarii, da, e corecr, numai ca nu e jos tufa si sus arac, e trunchi apoi ramuri pe ax si probabil in sus ramurile mai lipsesc la jncelut urmand ca in timp sa apara si ele..


#33
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Era documentarul parca pe digi...si privea 'merele englezesti'...
Si pe mine m-a surprins sistemul...dar era chiar asa cum am descris iar fermierul chiar explica rolul pamatufului bazal (ce nu avea fructe ci doar ramurele cu frunzis des) ca 'baza' pentru hranirea 'vergii' pe care erau insirate fructele ca pe sfoara...practic pomul nu avea o 'tulpina' clasica fara crengi...
Alt sistem ciudat l-am vazut intr-un filmulet american in care merii erau dirijati sub forma de 'boschet', nu mai inalt de 1,50m...

Edited by subway_guru, 09 August 2017 - 17:51.


#34
humanrestoredatcom

humanrestoredatcom

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 07.01.2010
Buna ziua,

Va rog sa-mi recomandati o plasa de umbrire buna, comparativ la pret si calitate cu urmatorul produs.

https://www.dedeman....100-m/p/7028662

De acest produs ce parare aveti? Credeti ca este bun?

Multumesc pentru ajutor!

#35
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Si eu am pe la tara  cativa columnari de mar dar deocamdata mai am de asteptat  pana vor evolua ...au cam 2 ani fiind altoiti pe franc la 0,4-0,7cm de sol. ar mai fi unu da nu gasesc poza care are deja mai multi  muguri axiali posibili floriferi.
Primele 4 foto sunt cu merii  ...sunt cele 3 variante care au fost la  yurta in oferta normal ca fiind pomi pitici
Traian,  http://www.yurta.ro/...duse/traian-789
Tuscan,  http://www.yurta.ro/...duse/tuscan-884
Telamon,  http://www.yurta.ro/...use/telamon-901
Ultimele 5 foto sunt cu  un par care cam aduce cu stilul de crestere columnar ..e altoit de mine pe franc, nu stiu exact ce soi de pere sunt ca nu mai retin de unde am luat

Attached Files


Edited by muscleman, 05 January 2018 - 16:08.


#36
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Slab material săditor de la Yurta, am avut de la ei coacăz cumpărat, cam 20% pagubă. Meri columnari am pus și eu, 7 la număr, de la un producator local (8 Ron bucata ). Peri formați la 30-40 cm de sol în anul 2, puși la 1 m distanta pentru superintensiv,

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate