Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 

UBB mate-info

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
RazvanQR

RazvanQR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 06.01.2016
Salut, am luat 10 la concursul UBB mate-info 2017 și am deja media 10 la admitere și nu înțeleg ceva.În vara m-am gândit sa ma duc pe profilul informatica însă m-am documentat pe internet și mulți recomanda profilul matematica-informatica și nu știu ce sa aleg.În momentul de fata studiez html,css,php iar în C++,Java,C# știu bazele + algoritmica.Mă pasionează în special grafica ( lucrez ca freelencer în modelare 3D unde scot bani frumoși ) dar și programarea web imi place mult...Am consultat programele de studiu iar profilul mate-info include mai multa matematica.Terminarea profilului mate-info include dezavantaje fata de profilul informatica în ceea ce privește ocuparea unui loc de munca sau cunoștințele dobândite ? Voi ce spuneți? Ce îmi recomandați sa fac ?

Edited by RazvanQR, 05 June 2017 - 03:03.


#2
sftpdt

sftpdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,650
  • Înscris: 29.08.2013
Felicitări pentru rezultat.

Eu zic să mergi pe informatică, dacă asta te pasionează. La mate-info faci mate şi ceva info pe ici pe colo, 2 în 1 şi nimic prea serios.

#3
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,571
  • Înscris: 30.07.2003

 RazvanQR, on 05 iunie 2017 - 02:58, said:

mulți recomanda profilul matematica-informatica și nu știu ce sa aleg
Daca vrei o licenta in matematica, mergi la mate-info. Daca vrei in informatica atunci te duci la specializarea dedicata. Ce recomanda altii, n-ar trebui sa fie problema ta, fiecare vrea pentru el ceva.

 RazvanQR, on 05 iunie 2017 - 02:58, said:

Terminarea profilului mate-info include dezavantaje fata de profilul informatica în ceea ce privește ocuparea unui loc de munca sau cunoștințele dobândite ?
Inteleg ca nu tintesti spre a fi profesor, asa ca nu cred ca-i asa greu sa iti dai seama care din cele doua programe te ajuta mai mult in urmarirea scopului propus.

Edited by neagu_laurentiu, 05 June 2017 - 06:11.


#4
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

 RazvanQR, on 05 iunie 2017 - 02:58, said:

Salut, am luat 10 la concursul UBB mate-info 2017 și am deja media 10 la admitere și nu înțeleg ceva

Quote

ocuparea unui loc de munca sau cunoștințele dobândite ? Voi ce spuneți? Ce îmi recomandați sa fac ?
Chestia asta suna ceva de genul :
"Sunt foarte bun in domeniul in care m-am pregatit, dar nu stiu face domeniul respectiv.Voi ce ziceti ? Se aplica ceva din domeniul in care sunt foarte bun, asa cum am mentionat ?"

Raspuns: multi ospatari  si chelneri  pot lua nota 10 in Romania , in domenii pe care niciodata nu l-au studiat.Mult succes in  turism si la aranajat tacamuri.

Edited by lightpoint, 05 June 2017 - 10:50.


#5
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,196
  • Înscris: 24.02.2007

 RazvanQR, on 05 iunie 2017 - 02:58, said:

în ceea ce privește ocuparea unui loc de munca

Locuri de munca sunt multe si variate. Mereu vor exista pozitii pentru care nu esti pregatit, pentru ca nu le poti stii pe toate, la fel cum mereu vor fi pozitii gen cele ce includ html/css/php in descriere ce adesea n-au nici o treaba cu invatamantul superior din domeniu.

Te vezi lucrand/urmand vreun doctorat intr-un domeniu ce proceseaza date (audio/foto/video la modul matematic nu apasand 3 butoane intr-un program), vrea sa invete ceva din date (statistica, machine learning, etc), ascunde date (cercetari in criptografie) sau alte asemenea?

#6
RazvanQR

RazvanQR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 06.01.2016
Domnule lightpoin, eu câștig destul de mult din modelare 3D așa ca nu am nevoie sa merg sa lucrez ca și chelner.Eu am întrebat doar dacă este vreo diferență între aceste 2 specializari după terminare.Nu mă refer la ce se învață în facultate(deoarece sunt conștient ca eu va trebui sa învăț pe cont propriu tot)...Mă interesează în special programare web si tot ce tine de grafica.La capitolul grafica m-am gândit sa urmez și Politehnica(calculatoare și tehnologia informației), deoarece îmi place și hardware.

#7
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,571
  • Înscris: 30.07.2003
Ti-am zis, pe una din diplome scrie domeniul de licenta ca fiind matematica si pe alta informatica. Acum, in fata angajatorului, conteaza ce stii. Cum tot tu stii daca la scoala vrei hais si acasa cea!
N-am inteles ce are grafica cu politehnica! Acum daca-ti place si hardware e o treaba dar nu alerga dupa doi iepuri ca stii finalul.

Edited by neagu_laurentiu, 06 June 2017 - 20:58.


#8
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

 RazvanQR, on 06 iunie 2017 - 18:56, said:

Domnule lightpoin, eu câștig destul de mult din modelare 3D așa ca nu am nevoie sa merg sa lucrez ca și chelner.
Domnule RazvanQR cum iti permiti sa nu stii cu ce mananca domeniul in  care sustii ca esti AS ? Fie nu absolvit cu 10 , fie nivelul de dificultate este foarte scazut astfel incat 10 de acum =  5 de pe vremea mea.

Quote

.Mă interesează în special programare web si tot ce tine de grafica
ce treaba are asta cu domeniul in care esti AS ?

Quote

.La capitolul grafica m-am gândit sa urmez și Politehnica(calculatoare și tehnologia informației), deoarece îmi place și hardware.
Ce treaba are Polithenica(Automatica & Calculatoare) cu ce vrei tu ?
Ce inseamna "imi place hardware" ?
Ce inseamna "imi place programare web" ?

Parca ai fi un medic  rezident care zice: imi place chirurgie dar mai imi place sa consult oameni. Sa stiiti ca am luat 10 la examene.

Edited by lightpoint, 07 June 2017 - 11:25.


#9
RazvanQR

RazvanQR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 06.01.2016
As vrea sa știu cum se face un procesor de la zero, o placa video etc.În schimb, îmi place și programarea web pe care am început sa o studiez din curiozitate și m-a prins foarte tare :).Am 19 ani și nu pot sa ghicesc unde voi munci peste 5 ani.Eu am spus mai sus ce activități îmi plac mie sa le practic și care mi se par interesante.În general eu vreau sa învăț sa scriu cod dar sa mă ocup și de hardware.De aceea nu știu sigur unde sa mă duc:Politehnica(calculatoare și tehnologia informației) sau la Universitate(mate-info sau info)...As alege politehnica în secunda 2 însă în liceu nu am făcut mai deloc fizică(profesorul nu se ocupa deloc), insa am și eu vina ca nu am studiat singur.M-am gândit sa dau admitere la Poli(Cluj) iar după aceea sa încep sa studiez fizica singur pe timpul verii...

Edited by RazvanQR, 09 June 2017 - 06:08.


#10
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,571
  • Înscris: 30.07.2003
Procesul de fabricatie al semiconductorilor nu-i apanajul celor de la Calculatoare ci Electronica, Fizica, Chimie. Cei de la Calculatoare doar proiecteaza logica unui procesor, nu procesele fizico-chimice din alcatuirea fabricatiei in sine.
Curiozitatea te poate impinge sa afli ce vrei si in afara respectivelor cursuri. Dar in realitate nu vei lucra atat soft cat si hardware asa cum pui tu problema, va trebui sa alegi.

Edited by neagu_laurentiu, 09 June 2017 - 06:16.


#11
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

 RazvanQR, on 09 iunie 2017 - 06:00, said:

As vrea sa știu cum se face un procesor de la zero, o placa video etc.În schimb, îmi place și programarea web pe care am început sa o studiez din curiozitate și m-a prins foarte tare Posted Image.Am 19 ani și nu pot sa ghicesc unde voi munci peste 5 ani.Eu am spus mai sus ce activități îmi plac mie sa le practic și care mi se par interesante.În general eu vreau sa învăț sa scriu cod dar sa mă ocup și de hardware.De aceea nu știu sigur unde sa mă duc:Politehnica(calculatoare și tehnologia informației) sau la Universitate(mate-info sau info)...As alege politehnica în secunda 2 însă în liceu nu am făcut mai deloc fizică(profesorul nu se ocupa deloc), insa am și eu vina ca nu am studiat singur.M-am gândit sa dau admitere la Poli(Cluj) iar după aceea sa încep sa studiez fizica singur pe timpul verii...
la modul cum pui problema , poti sa te duci la orice facultate din orice domeniu.Tu inca confuzi curiozitatea cu pasiunea.Chestii total diferite.

#12
aalexuss

aalexuss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 10.10.2013
Dacă e sa fim sinceri, de multe ori pasiunea se naște din pura curiozitate. Pentru mine programarea este interesanta, provocatoare, iti oferă posibilitatea sa înveți în permanenta, dar tot nu pot afirma ca este o pasiune pentru mine (deși nu mă văd făcând altceva ). (Oare câți oameni au o pasiune reală pentru ceea ce fac?)
Revenind la întrebarea inițializare,  eu tocmai termin anul I Informatica la Universitatea din București și Îți recomand cu căldură. Da, trebuie sa înveți și separat (eu am început sa învăț singur html, css , Javascript etc ), da,  multe materii sunt "de umplutura "(în sensul în care scopul este de a memora câteva pagini de teoreme cu o seara înainte de examen- pe care de multe ori nu le înțelegi și nici nu vrei sa o faci), dar cert este ca înveți ceva din FMI. Te poți uita peste programa, dar treci de la programare orientata pe obiecte,baze de date, web,java,C# și pana inteligenta artificiala, machine learning etc. Mai important este ca întâlnești oameni noi , care au aceleași interese ca tine (nu le voi numi pasiuni pentru ca mi se pare mult spus ) și ajungi sa te dezvolți involuntar (când stai lângă oameni care te determina sa vrei sa evoluezi ). + poți face mult voluntariat.
În alta ordine de idei,  timpul pe care l - ai petrece la automatica învățând fizica îl poți dedica pentru a învăța ce vrei tu (sau chiar un part time ). :D

#13
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010
Matematica e mult mai greu de invatat decat informatica. Chiar si in forma ultra simplificata de la informatica.
Daca insa ai asimilat-o cum trebuie, la matematoca-informatica esti cu cateva clase peste un absolvent de informatica, specializat pe scriere de cod - din perspectiva modelarii/simularii situatiilor reale.
Scrierea de cod e floare la ureche pe langa o specializare pe matematica.

Matematica-informatica, inseamna 4 ani ( 3 + un an aducerea la nivel cu cei de la informatica). Dupa 4 ani faci masterul la informatica si esti egal in drepturi cu cei ce au facut direct informatica.
Unei fete ii recomand direct informatica.
Un baiat care vrea sa performeze dupa facultate, nu doar la nivelul scrierii de cod, trebuie sa faca matematica informatica.

In Romania scrierea de cod este suficienta; in Germania, ierarhia in IT ( ce spune profesorul Liviu Ornea, care face si un pic de lobi pt sectia de matematica):
1) matematicienii
2) fizicienii
3) scriitorii de cod

Deraiile le prezinta profesorul Liviu Ornea:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/r04iNfpw9HY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

PS: Este foarte foste greu, mai ales in anul intai sa asimilezi ( ADICA SA INTELEGI ) matematica, la nivelul cerintelor facultatii; iar informatica e pe planul al 2 lea.
In plus nu este sigur ca prinzi in anul al II lea specializarea matematica informatica. CEL MAI COMOD RAMANE SA FACI INFORMATICA.

PS2: Cursurile de algebra, analiza, geometrie, diferentiale/ecuatii cu derivate partiale, fac practic diferenta intre un absolvent de matematica si unul de cibernetica sa zicem.
Scopul acestor cursuri nu este sa memorezi pagini de teoreme, ci sa intelegi contructia matematica om generalitatea ei, sa intelegi marea varietate de probleme practice care pot fi modelate prin acele modele abstrace de mare generalitate.

Programarea OOP iti ofera posibilitatea de a modela ca programator situatii concrete din lumea reala in limbajul calculatorului.
Materiile de matematica, iti ofera posibilitatea de a modela matematic diferite situatii mult mai complexe din lumea reala in limbajul programatorului; reprezinta o extindere a capacitatilor de analiza ale programatorului.

Fara astea puteai sa-ti insusesti scriere de cod la InfoAcademy sa zicem.

Edited by RomeoM, 17 June 2017 - 13:46.


#14
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,196
  • Înscris: 24.02.2007

 RomeoM, on 17 iunie 2017 - 13:40, said:

In Romania scrierea de cod este suficienta;

In marea majoritate a joburilor, scrierea de cod e suficienta. Nu tine de tara, tine de specificul produselor companiei.

 RomeoM, on 17 iunie 2017 - 13:40, said:

in Germania, ierarhia in IT ( ce spune profesorul Liviu Ornea, care face si un pic de lobi pt sectia de matematica):
1) matematicienii
2) fizicienii
3) scriitorii de cod

Nu pot fi acord cu aceasta parere. Cui ii trebuie (in sensul ca are de rezolvat probleme mai complexe decat cele banale de la un curs din facultate) matematica sau fizica in IT-ul german? Celui ce raspunde la telefon in callcenter? Celui ce scrie site-uri intr-un startup? Celui ce administreaza o infrastructura de containere docker? Celui ce integreaza doua ERP-uri? Celui ce scrie teste automate? Au si posturi mai tehnice, din sfera electronicii sau automaticii dar e total alt domeniu, pe care nu l-as include sub umbrela generica IT.

 RomeoM, on 17 iunie 2017 - 13:40, said:

Scopul acestor cursuri nu este sa memorezi pagini de teoreme,

Daca nu asta-i scopul, de ce mai toate examenele asta cer?

#15
RazvanQR

RazvanQR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 06.01.2016
Sa luam exemplul celor de la Sony(care au făcut PlayStation)...Ce fel de ingineri au lucrat la acel playstation ? Mă refer la toată structura(de la hardware și software) ? Pe mine asta mă interesează si asta as vrea sa învăț sa fac.

Edited by RazvanQR, 24 June 2017 - 17:43.


#16
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,196
  • Înscris: 24.02.2007
Cel mai probabil, de toate felurile.

Partea de hardware/electronica e un domeniu in sine. Se studiaza la specializari ingineresti specifice (nu matematica/informatica), iar daca vrei sa-l aprofundezi temeinic nu prea mai ai timp nici de html nici de modelari 3d.

Edited by dani.user, 24 June 2017 - 18:35.


#17
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,571
  • Înscris: 30.07.2003

 RazvanQR, on 24 iunie 2017 - 17:42, said:

Ce fel de ingineri au lucrat la acel playstation ? Mă refer la toată structura(de la hardware și software) ?
https://en.wikipedia...tation_(console)
Ai CPU, ai unitate optica, ai stocare, video, sunet, placa de baza, carcasa, periferice, cablarie. Un calculator de fapt. Plus softul de pe el. Ti se pare o singura meserie sau un om? Tu poti fi doar un singur nod din tot lantul. Alege care.

Edited by neagu_laurentiu, 24 June 2017 - 18:57.


#18
RazvanQR

RazvanQR

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 06.01.2016
Am înțeles.Însă nu prea înțeleg diferență dintre următoarele specializari:

Calculatoare
Tehnologia informației
Tehnologii și sisteme de telecomunicații

Primele 2 (calculatoare respectiv tehnologia informației) fac parte din aceasta facultate(automatica si calculatoare) iar a 3-a face parte din facultatea de electronica și telecomunicații.

Edited by RazvanQR, 24 June 2017 - 19:09.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate