Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

De ce trãiesc religioșii/spiritualii cu o angoasã fațã de viațã ?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
299 replies to this topic

#1
Chillax

Chillax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 19.05.2017
Sunt mai multe lucruri care vreau să le spun aici, probabil nu voi dezvolta tot ceea ce trebuie dezvoltat încă din postarea inițială, dar pe parcurs sigur se vor completa și spațiile goale.

Deci în primul rând încep prin o experiență personală : o persoană apropiată mie a devenit religios peste noapte, adică după vreo 58 de ani de scepticism față de religie, a devenit aproape ușă de biserică. Nu există nimeni care să înțeleagă această schimbare bruscă, dar văzând acest fenomen timp de 3 ani m-a făcut să realizez anumite lucruri despre cum ajung oamenii religioși și de ce.
Această persoană a fost mereu cu o gândire deschisă, dar rațională în același timp, îmi amintesc când discutam mai demult ( cu vreo 10 ani ) despre subiecte precum viața, spiritualismul, moartea, posibila existență de după moarte, etc. și era una dintre persoanele mele favorite cu care puteam să dezbatem ore întregi despre aceste lucruri, pentru că nu ne certam niciodată, nu ne loveam de niște pereți imaginari, chiar dacă aveam opinii diferite, pentru noi era infinitul, nimic nu era greu de zis sau de gândit sau de analizat, eram ca și doi ”călători” care vorbeau despre viață așa cum o fac doi copii, fără prejudecată și frică ( vroiam să vă transmit cum era această persoană înainte, nu știu cât de bine am reușit ).

De când s-a întâmplat schimbarea bruscă către religie, s-a schimbat și el 180 de grade : nu se mai poate discuta cu el deschis, despre orice subiect, are foarte multe prejudecăți, are o gândire îngustă, i se citește mereu frica în ochi, pe scurt, a devenit așa cum sunt majoritatea celor care umblă la biserică de 3x/săptămână.

Și acum descriu trăsăturile care le-am observat la el de când s-a schimbat și care sunt de altfel și trăsăturile majorității dintre cei religioși pe care i-am cunoscut eu :

1. Angoasa față de viață/moarte - Nu știu nici să moară, nu știu nici să trăiască. Trăiesc într-o panică și nevroză continuă a cărei rădăcină este un mister și pentru ei probabil. Cred că majoritatea dintre ei nici nu încearcă să înfrunte această adâncime, iar cei care încearcă nu reușesc sau se înspăimântă de ceea ce găsesc în adâncul lor și așa trec prin viață fără să îndrăznească să își exploreze adevăratele gânduri și sentimente cu adevărat.

2. Ipocrizia - Deci nu știu cum, dar zici că e ceva viral la toți : predică apă și beau vin. Forțează niște idealuri și niște principii pe alți oameni, dar ei înșiși nu reușesc să le atingă.

3. Trăiesc de multe ori în contradicție cu ceea ce sunt - Cunosc religioși care ies de la biserică și după 30 de minute deja nu știu să se comporte, deja încep să se certe cu alții, deja încep să înjure, deja lovesc câinele/copilul, etc. - după 6 zile de trăit după cheful lor, merg din nou la biserică pentru 60 de minute, ca să se simtă ”curați” de săptămâna care a trecut

4. Vor mereu să li se confirme credințele, vor mereu companie - Ceea ce denotă lipsă de încredere din punctul meu de vedere. Religioșii dau pe de o parte impresia că sunt siguri în credințele lor, iar pe de altă parte au în ei un fel de disperare ca lumea să le confirme credințele, de asta vor să convingă cât mai mulți să creadă ceea ce cred ei, pentru că ei singuri nu se simt atât de bine, nu se simt atât de siguri pe ei încât să își găsească pacea și să lase și pe alții să își găsească pacea cum vor ei.

5. Există o discrepanță între ceea ce știu ei în teorie și punerea în aplicare a ceea ce știu în viața lor proprie. De exemplu : mulți dintre ei ar putea să vorbească ore întregi despre diferite persoane din Biblie și cum și-au condus aceste persoane familiile lor, ce lecție au dat copiiilor, ce părinți exemplari au fost, etc. - dar, în loc să pună în practică aceste învățături , mulți dintre ei fie își neglijează copiii, fie îi ține prea din scurt, le inspiră o frică care va determina copilul să se închidă în el și să devină nesincer, apoi nu își vor mai înțelege proprii copii și vor face pe martirii că ei s-au sacrificat pentru ei și totuși nu au o relație bună, fără se realizeze că ei de fapt nu au aplicat nici măcar jumătate din înțelepciunea aceea pe care au citit-o din Biblie ( nu sunt cu Biblia, dar recunosc că sunt și exemple bune în ea, există și lecții de viață, care merită folosite, dacă ar fi folosite în mod adecvat......)

Mai scriu între timp, scrieți și voi de ce credeți că religioșii și chiar spiritualii de multe ori, trăiesc într-un mod în care nu sunt compatibili nici cu mulți alți oameni, și nici măcar cu propriile lor principii.

Edited by Chillax, 02 June 2017 - 22:51.


#2
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/nyoattSMOok?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Pur si simplu aceea persoana a relizat faptul ca dupa moarte locul unde se duce n-o sa-i placa deloc.Tu esti de mirat de acest fapt doarece lui i s-a trezit constiinta iar tie inca nu(dormi somnul ratiunii si al ignorantei)
Cand il vei cunoaste si tu pe Dumnezeu din imprejurarile vietii ,atunci poate  o sa fii mult mai habotnic ca prietenul tau.
In mod normal ar trebui sa mergi in fiecare zi la Biserica.

PS:prietenul tau este la inceput de asta ii este frica, caci isi vede patimile si bolile sufletului, tu inca dormi in sensul ca tu esti treaz biologic insa sufletul tau doarme  dpdv spiritual

Edited by Adm, 05 June 2017 - 10:19.


#3
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,182
  • Înscris: 13.01.2011
Tu vorbești despre habotnici :)

#4
Chillax

Chillax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 19.05.2017

View Postcrisstonne, on 02 iunie 2017 - 22:46, said:

Tu vorbești despre habotnici Posted Image
Nu, multe lucruri care le-am scris se aplică și la cei care nu sunt habotnici. Punctele 1,2,3 și 5 se aplică universal la oricare religios/spiritual ( am zis oricare , nu la toți )

View Postlightpoint, on 02 iunie 2017 - 22:45, said:

.....
Ok, nu ești pe topic-ul potrivit.

Edited by Chillax, 02 June 2017 - 22:55.


#5
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005

Quote

De ce trăiesc religioșii/spiritualii cu o angoasă față de viață ?
Probabil pentru ca le este frica de moarte, sau de ce "urmeaza" dupa ea.
Tu chiar nu ai discutat despre asta cu prietenul asta al tau in zeci de ani de scepticism?

Edited by MarianG, 02 June 2017 - 22:59.


#6
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005
Ideea unui creator care ne-a creat "ca sa ne fie frica" este hilara in secolul 21. A functionat in intunecimile istoriei, acum insa nu mai tine. Sau n-ar trebui sa mai tina, caci la unii mai functioneaza.
Evident, frica de moarte e naturala si poate chiar normala. Insa ideea unui creator care a creat ditamai Creatia mareata, feerica, minunata , enorma, ce nu poate fi cuprinsa cu mintea, de o frumusete inimaginabila, etc, (caci asa este, nu avem superlative pentru a o descrie), dar asteapta de la oameni, (apogeul creatiei) doar sa stea infricosati si sa scuipe-n san toata ziua... hai mai oameni buni, sa ne revenim din prostie...

Edited by Phobos, 02 June 2017 - 23:09.


#7
Chillax

Chillax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 19.05.2017

View PostMarianG, on 02 iunie 2017 - 22:58, said:

Probabil pentru ca le este frica de moarte, sau de ce "urmeaza" dupa ea.
Tu chiar nu ai discutat despre asta cu prietenul asta al tau in zeci de ani de scepticism?
Este cu totul diferit când vorbești cu cineva așa cum a fost el și apoi să vezi că o astfel de persoană se schimbă în mod radical și devine exact opusul a ceea ce a afirmat până atunci în toată viața lui.
Tu chiar nu înțelegi despre ce este vorba aici ?
Sau ți se pare așa de normal , să zicem să intre în casa ta un om cu care ți-ai petrecut jumate de viață, dar în loc să fie el, este un călugăr cu amărăciune de la tălpi până la gât ?

View PostPhobos, on 02 iunie 2017 - 23:01, said:

Ideea unui creator care ne-a creat "ca sa ne fie frica" este hilara in secolul 21. A functionat in intunecimile istoriei, acum insa nu mai tine. Sau n-ar trebui sa mai tina, caci la unii mai functioneaza.

Evident, frica de moarte e naturala si poate chiar normala.
Eu știu, și totuși funcționează extrem de bine la foarte multe persoane. Asta este bizar.
Ce-i drept, dacă am număra câte persoane se întorc din drum dacă văd o pisică neagră, am ajunge la aceeași concluzie......
Și totuși, văzând declinul unei persoane ( extrem de inteligentă în trecut de altfel ), m-a făcut să fiu curios, să explorez fenomenul mai adânc.
De multe ori mă gândesc că poate nu este nimic de înțeles în capul acestor religioși, și că faimoasa zicală este justificată, care zice că : ” Unii oameni nu servesc alt țel decât să-ți arate cum să nu fii niciodată. ”

#8
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 23:09, said:

Eu știu, și totuși funcționează extrem de bine la foarte multe persoane. Asta este bizar.
Ce-i drept, dacă am număra câte persoane se întorc din drum dacă văd o pisică neagră, am ajunge la aceeași concluzie......
Și totuși, văzând declinul unei persoane ( extrem de inteligentă în trecut de altfel ), m-a făcut să fiu curios, să explorez fenomenul mai adânc.
De multe ori mă gândesc că poate nu este nimic de înțeles în capul acestor religioși, și că faimoasa zicală este justificată, care zice că : ” Unii oameni nu servesc alt țel decât să-ți arate cum să nu fii niciodată. ”

Eu ii inteleg. E mult mai simplu sa te arunci in bratele credintei, credinta iti poate oferi si putere sa treci peste greutati si peste temeri, si e mult mai comoda. Face si suferinta mai suportabila. Mai comoda decat incertitudinea si nesiguranta cautarii personale a adevarului.
Ai credinta, nu mai tre` sa-ti bati capul cu nimic. Si nu mai ai nici indoieli.

Ce mai conteaza ca poti sa crezi si-n prostii... astea-s detalii. :)

Edited by Phobos, 02 June 2017 - 23:17.


#9
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
Nu are nici o treabă cele spuse cu religioșii.
E la fel și la non-religioși.
Unii sunt ipocriți(una dintre tare),alții nu.

#10
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 23:09, said:

Este cu totul diferit când vorbești cu cineva așa cum a fost el și apoi să vezi că o astfel de persoană se schimbă în mod radical și devine exact opusul a ceea ce a afirmat până atunci în toată viața lui.
Eu stiu pe unul care jura ca nu o sa fumeze in viata lui, pana a dat de-o femeie. (as fi folosit alt termen, dar nu-mi permite aria)

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 23:09, said:

Tu chiar nu înțelegi despre ce este vorba aici ?
Sau ți se pare așa de normal , să zicem să intre în casa ta un om cu care ți-ai petrecut jumate de viață, dar în loc să fie el, este un călugăr cu amărăciune de la tălpi până la gât ?
Vazuem cazuri la 9595 ( Dr Andrei ), dupa ani de ateism credea ca are legutara directa cu Iisus.

Edited by MarianG, 02 June 2017 - 23:20.


#11
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

View PostPhobos, on 02 iunie 2017 - 23:13, said:

Eu ii inteleg. E mult mai simplu sa te arunci in bratele credintei, credinta iti poate oferi si putere sa treci peste greutati si peste temeri, si e mult mai comoda. Face si suferinta mai suportabila. Mai comoda decat incertitudinea si nesiguranta cautarii personale a adevarului.
Ai credinta, nu mai tre` sa-ti bati capul cu nimic. Si nu mai ai nici indoieli.

Ce mai conteaza ca poti sa crezi si-n prostii... astea-s detalii. Posted Image
http://www.imdb.com/...ref_=fn_al_tt_2

#12
Travertin

Travertin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,066
  • Înscris: 04.10.2015
Tu descrii oamenii la modul general, indiferent de credinta.
Ai descoperit cu ce se ocupa oamenii? ...in urma cu o ora? Nu descrii oamenii credinciosi, indiferent de credinta.

Pct:

1. Absolut general pt oricine incepe sa gandeasca mai mult decat "Las fierbinti"
2. Nu are treaba exclusiv cu religia.
3. Se cam confunda cu pct 2.
4. Asta e pentru cei necredinciosi. In general ateii fac asa.
5. Tot cu referire la pct 2.

Deci care e treaba cu titlul vis.a.vis de topic, in sine?

#13
lightpoint

lightpoint

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 16.02.2017

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 22:55, said:

Nu, multe lucruri care le-am scris se aplică și la cei care nu sunt habotnici. Punctele 1,2,3 și 5 se aplică universal la oricare religios/spiritual ( am zis oricare , nu la toți )
Ok, nu ești pe topic-ul potrivit.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jTpSSQdVegc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#14
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005
@Initiator, da-i la subtitrare sa vezi ca ai ajuns exact la ce spune si omul asta:

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 22:30, said:

1. Angoasa față de viață/moarte - Nu știu nici să moară, nu știu nici să trăiască.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/1BuaZd2W8hM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 22:30, said:

4. Vor mereu să li se confirme credințele,

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Qp2Bz0VY6Ik?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Phobos, 02 June 2017 - 23:38.


#15
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,182
  • Înscris: 13.01.2011
Amărăciunea nu are treaba cu o trăire intensă benefică, nu are legătură cu bucuria căci este antagonista, stiu, truism, dar trebuie subliniat, îngroșat cu carioca neagra pînă se înțelege.

#16
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View PostChillax, on 02 iunie 2017 - 22:30, said:

Mai scriu între timp, scrieți și voi de ce credeți că religioșii și chiar spiritualii de multe ori, trăiesc într-un mod în care nu sunt compatibili nici cu mulți alți oameni, și nici măcar cu propriile lor principii.
Sa raspund si la titlu si la primul post: inseamna ca nu sunt aia care se cred a fi. Vor sa para, poate ei chiar cred asta. Dimpotriva. Daca chiar sunt religiosi/spirituali in adevaratul sens, atunci acestia nu se tem de lucrurile pamantesti.
Daca ar fi cu adevarat atunci nu ar face tam-tam, ar sta relaxati, nu ar iesi in fata, nu ar dori sa converteasca si pe altii, si ar mai fi cateva puncte.

Edited by MembruAnonim, 02 June 2017 - 23:48.


#17
meanman

meanman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,940
  • Înscris: 14.08.2006
In ziua de astazi majoritatea oameniilor au probleme de multe feluri; daca stam se ne gandim, mai mult de jumtate din lumea noastra exista doar in capul nostru si la modul in care noi ne raportam la mediul inconjurator. Fiecare om are experientele lui si in functie de asta isi alege felul in care isi gestioneaza emotiile si trairiile. Niciodata nu ai sa cunosti adevaratele resorturi care duc o persoana sa ia anumite decizii ptr. ca nu-i cunosti trairiile si trecutul..in cel mai bun caz doar persoana in cauza prin introspectie isi poate da seama de problemele ce le are si sa-si gaseasca solutiile. N-ai niciun drept sa pui etichete si sa bagi religia si spiritualitatea in aceasi oala punand niste etichete pe baza unor presupuneri. Daca persoana respectiva nu ti-a cerut ajutorul, iti pierzi doar vremea aiurea ptr. ca nu il vei putea ajuta in niciun fel. Incearca sa vezi partiile pozitive la acea persoana si sa te focusezi pe ele, restul este pierdere de vreme.

#18
gabytodoran

gabytodoran

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 08.06.2015
Intrebare: daca era atat de ateu inainte totusi ce a dus la schimbarea asta mare a lui,ce anume l-a determinat sa creada cu atata tarie dintr-o data ? Nu de alta da is curios daca are efect si asupra mea :P.

Adevarul e ca esti mai avantajat sa ai o credinta per total, cel putin din ce am obs. pana acum, Da chestia asta sa crezi cu adevarat asa dintr-o data mi se pare destul de ciudata,ceva minune trebuie sa se fi intamplat.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate