Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mufa TV

PPC Energy

Chefi de la Antena 1 s-au intors ...

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u
 Recomandare rulouri exterioare us...

Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...
 Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5
 Probleme cu instalator Casa verde

Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior
 

Vreau sa dau in chirie un apartament, ce trebuie sa fac?

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006

View PostBaxon, on 31 mai 2017 - 12:13, said:

Din contra , un contract pe multi ani e binevenit cu clauzele de rigoare ( denuntarea unilaterala cu preaviz de 1-2 luni si /sau in functie de devalorizare suma pe chirie ) . Daca banii care ii vin din chiria lunara , dupa taxele la stat , ii convin , e de vis !

Cam da ... as vrea pe o perioada cat mai lunga cu un contract beton. Multumesc!

View Postradunic, on 31 mai 2017 - 13:14, said:


Luasem si eu in calcul varianta asta si oricum ar fi fost, fara a consulta un avocat in prealabil (chiar si cu contract propus de agentie) nu as fi semnat nimic. :)

Multam de sfat!

#20
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Dupa multa vreme, revin cu un mic update:

Am terminat intre timp de perfectat actele de proprietate ca mai erau cateva detalii de rezolvat si am batut palma de principiu cu cel care imi facuse oferta initiala intelegandu'se la o chirie de bun simt prin care sa particip si eu la o parte din lucrarile necesare si sa raman si cu niste bani cat de cat ok dupa plata taxelor la stat. Am ales varianta directa (fara intermediari gen agentii), in momentul asta, contractul propus de chirias, se afla in studiu la un avocat alaturi de clauzele mele care urmeaza sa fie introduse in asa fel incat eu unul sa nu am nici o raspundere de nici o forma in afara de cea prin care ii permit sa isi desfasoare activitatea asumata fara a il stanjeni in vreun fel vreme de 5 ani. Saptamana viitoare dupa finalizarea contractului urmeaza sa il trimit si potentialului viitor chirias, care va avea doar doua variante: accepta sau nu; conditiile mele nu sunt negociabile atat vreme cat sunt strict in baza legilor in vigoare si de bun simt, oferindu'i toate avantajele dar si responsabilitatile in egala masura.  

Cred ca am facut alegerea cea mai buna in felul asta. Nu duc lipsa de oferte in zona, nici nu am apucat sa pun vreun afis si nici sa dau "sfoara in tara" ca m'am trezit cu vreo 3 ofertanti la usa care doar au vazut ca incep sa mut lucruri de pe acolo. :) In concluzie, cu calm, cap limpede si conditiile pe care le vreau eu o sa iasa ceva pana la urma.

Va urma. :)

#21
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,275
  • Înscris: 13.01.2011
A durat ceva timp :D

#22
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006

View Postcrisstonne, on 08 octombrie 2017 - 12:03, said:

A durat ceva timp Posted Image

Asa cum spuneam, a trebuit sa astept perfectarea unor acte care au un termen legal ce nu l'am putut eu grabi sub nici o forma, deh, birocratia din Romania ne mananca zilele la toti. Pe langa asta, cum nu stau permanent in Bucuresti, a trebuit sa le fac printre picaturi, a fost si perioada vacantelor cand toata lumea avea altceva de facut si tot asa. :)

Azi sper sa obtin de la avocat contractul pe care mi'l doream, urmeaza pe la pranz sa am o intalnire cu el in sensul asta si vedem ce iasa.

Am revenit cu noutati din bun simt pentru toti cei care si'au batut capul cu beleaua mea. Va multumesc incaodata si sper sa revin in curand cu o finalitate favorabila a povestii. :)

#23
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Sa fie intr-un ceas bun .
P.S. Citeste si reciteste contractul ala pana il intelegi pe deplin ( sa nu te trezesti cu surprize neplacute ) , eventual il poti posta aici pt a-l vedea si noi Posted Image

Edited by Baxon, 09 October 2017 - 08:48.


#24
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Am discutat cu avocatul ce vreau si mi'a cerut un ragaz pana vineri sa ia la puricat punct cu punct contractul ala, sa consulte si alte contracte din ce a mai facut pana acum, iar mai apoi dupa ce il modifica si imbogateste in functie de dorintele mele, urmand sa ne reintalnim din nou si sa ii dam o forma finala. Intre timp, eu ma ocup de culegerea de date suplimentare, cum ar fi valoarea impozitele si taxele locale care banuiesc ca se vor mari intr'un fel sa altul, cladirea in momentul asta fiind una mixata. Trebuie sa ma lamuresc si acolo care e treaba si ce costuri sunt de platit/an pentru a negocia daca este necesar si partea asta cu viitorul chirias, la care i'am cerut acum un ragaz de bun simt cum i'am dat si eu lui pana acum.

Multumesc si sa dea Dumnezeu sa fie domnule Baxton! Mi'am alocat de data asta ori cat timp e nevoie sa duc la bun sfarsit treaba asta pe modelul: decat sa belesc ... buzunarul, mai bine belesc ochii! :)

Va urma! :)

#25
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
M'am lamurit cu impozitul, cica nu platesc nimic in plus fata de cat am platit pana acum chiar daca inchiriez unei firme ce o sa isi faca ceva spatiu comercial acolo statutul claririi ramane ca una rezidentiala, deci acelasi impozit ca si pana acum.

Cu ce nu m'am prea lamurit eu, e treaba cu impozitul real sau forfetar declarat la stat. Cum e mai bine, care sunt avantajele si dezavantajele ... din cate am vazut la forfetar beneficiezi de niste deduceri ... ma poate lamuri careva in acest sens?

#26
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Dupa niste negocieri extrem de dure care s'au purtat pe toata perioada asta, in care a incercat diverse tertipuri si soparle juridice ce i le'am tot demontat cu ajutorul avocatului pana cand din contractul ala si desele modificarile aduse nu am mai inteles eu unul mai nimic, am lasat'o balta pentru ca dintr'o chestiune simpla pentru care am facut tot efortul sa fiu fair-play, sa ajuns la una muult prea complicata si scumpa pentru mine unul, avocatul nefiind tocmai ieftin iar el la fiecare varianta de contract venea cu minim 50% modificari la clauze. Nu i'a cazut bine deloc cand i'am dat vestea si m'am dus dupa chei, ba chiar a luat foc ca a pierdut timp si bani in perioada asta, desi tot eu am fost de buna credinta si i'am dat inclusiv un rand de chei sa nu piarda timpul pana la perfectarea contractului cu proiectarea si intocmirea unui deviz de lucrari acolo ce altfel intrau in perioada de plata a chiriei. Bineinteles, ca el are varianta lui din care reiasa ca eu sunt cel neserios, ca am lasat'o balta cand trebuia sa semnam, ei bine asta e doar impresia lui, pentru ca ce imi trimisese pentru a 9-a oara modificat nu as fi semnat in viata mea, inventand inca o clauza cel putin dubioasa pe langa alte modificari, iar eu nu am mai avut nici nervi nici timp si nici disponibilitate sa o iau de la capat cu el si tampeniile lui prin care incerca sa faca pe dracu in patru sa aiba controlul contractului si al situatiei atat pe perioada astora 5 ani dar mai ales (cu mult tupeu) si la terminarea acestei perioade.

In concluzie, in momentul asta sunt iarasi in punctul 0, dar nu imi pare rau, pentru ca decat sa fac un rahat mai degraba decat ceva bun, mai bine prefer sa o iau de la capat cu un alt potential client care se va dovedi de buna credinta si interesat sa isi desfasoare acolo o activitate fara a duce grija mea in vreun fel cata vreme sunt respectate clauzele contractuale sub care sunt dispus sa dau in chirie acel spatiu, ce nu contine soparle juridice, neclaritati sau alte intentii ascuse. Cui o sa ii convina e ok, cui nu, cautam mai departe.

Daca am un sfat de dat si de intarit pe final, acesta ar suna cam asa:

NU SEMNATI ABSOLUT NIMIC PANA CAND NU VA CONSULTATI CU UN AVOCAT CA VA PUTETI ARDE CRUNT, ASA CUM ERA SA MA ARD SI EU DACA ERAM UN IDIOT, PE MODELUL: "CAINELE IL LEGI CU LANTUL SI PE PROST CU SEMNATURA!" Posted Image

Din fericire la mine nu a fost sa fie ca am preferat sa fiu paranoic decat sa imi para rau, aveti grija sa nu fie si in cazul vostru oricate abureli si zambete faine ati primi in avans!


Daca mai apar noutati, o sa revin ca poate ii folosesc cuiva! Posted Image

Edited by ice4you, 27 October 2017 - 07:53.


#27
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,141
  • Înscris: 19.09.2005
un contract trebuie sa fie simplu, daca e prea complicat inseamna ca are ceva de ascuns...

#28
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Attached File  Untitled.jpg   66.36K   29 downloads

View Postarg, on 27 octombrie 2017 - 15:52, said:

un contract trebuie sa fie simplu, daca e prea complicat inseamna ca are ceva de ascuns...

Stimate arg,

Cand reusesc sa imi adun ideeile si invataturile acumulate in perioada asta, promit sa revin cu o postare in care o sa dezvalui adevarata smecherie care poate ajunge pe culmi dincolo de ceea ce ai scris tu, dar care totusi bine ar fi sa fie luate in seama macar ca baza, pentru ca ce ai scris este un adevar de baza, de care trebuie tinut minte daca nu vrei sa afli mai mult! Posted Image Voi face tot posibil sa fac un soi de minighid atat cat am priceput eu, ca nimeni sa nu treaca prin nebunia prin care am trecut eu atunci cand macar in prealabil si inainte de a trece la "actiune" am incercat in faza incipenta sa gasesc informatii de care aveam nevoie ca si confirmari si ceream sfaturi pe aici fiind eram total pe dinafara, dar nu naiv; de atunci insa de vina fiind natura ca m'a construit ca un tip inteligent si analitic (fara falsa modestie! Posted Image ) care analizeaza si se upgradeaza mereu din ce invata, voi incerca probono (desi pe mine m'au costat ceva bani) si fara nici un interes sa ii ajut si pe alti oameni de buna credinta ca mine, sa nu se tepuiasca cu unii care incearca sa ii convinga ca sunt mai destepti ca ei doar ca au facut bani din reinventarea apei calde! Posted Image Va rog, si te rog doar sa ai/aveti putintica rabdare si ingaduinta sa imi revin dupa partida grea de lupta la baioneta pentru a putea sa imi adun ideeile si sa le pun in niste randuri usor de inteles pentru oricine are nevoie! Posted Image

Multumesc anticipat! Posted Image

Later edit: pentru cine crede ca vorbesc dude, mai jos gasiti o captura cu folderul meu de modificari contractuale:

Attached File  Untitled.jpg   66.36K   29 downloads

Edited by ice4you, 27 October 2017 - 17:26.


#29
costinuti

costinuti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 19.09.2007

View Postice4you, on 10 octombrie 2017 - 06:22, said:

M'am lamurit cu impozitul, cica nu platesc nimic in plus fata de cat am platit pana acum chiar daca inchiriez unei firme ce o sa isi faca ceva spatiu comercial acolo statutul claririi ramane ca una rezidentiala, deci acelasi impozit ca si pana acum.

Salut, aici te voi contrazice putin, ba vei platii mai mult in functie de cum va fi incadrat dupa inchiriere si daca iti vei bate capul cu rapoarte de reevaluare imobil in scopuri DITL cand va fi cazul.

Acum imobilul este rezidential insa in momentul in care vei inchiria imobilul atunci se va schimba din rezidential in nerezidential sau mixt. Acest lucru nu il poti evita deoarece noul chirias isi va stabili sediul social sau punct de lucru in spatiul acela si va fi declarat la ONRC. Vezi ca daca nu declari schimbarea din rezidential in nerezidential sau mixt vei avea de batai de cap cu cei de la DITL (posibile amenzi etc);
Pt mai multe detalii poti studia codul fiscal la capitolul impozite locale sau te poti interesa direct la DITL-ul sectorului din care face poarte imobilul.

Edited by costinuti, 28 October 2017 - 17:37.


#30
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Stimate domn,

Iti multumesc sincer pentru informatii! Da, ai dreptate, informatia initiala o primisem de la un notar, pentru ca mai apoi sa imi fie confirmata de primarie ... ca ma apoi totusi sa aflu ca e imbarligatura dracului, fiind totusi necesara o reevaluare in cazul functionarii intr'un spatiu mixt care te ajuta sa iti scazi defapt impozitul din cat ti'ar fi stabilit initial. Am incercat sa citesc acel nou cod fiscal, da sincer, pentru un om normal e ceata totala pentru ca sunt n'spe mii de variante care tin de anul constructiei, rezidential/nerezidential/mixt, calcule de suprafete si alte multe balarii care te baga total in ceata. In concluzie, nu voi face nimic pana nu voi face o reevaluare si voi studia si acest lucru si voi incerca sa ofer si informatii in acest sens pentru cei interesati, cand o sa imi refac timpul necesar pentru asta si termin acest final de an ce pentru mine unul este extrem de aglomerat.

Multumesc inca odata! Orice alte informatii sunt mai mult decat binevenite!

#31
costinuti

costinuti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 19.09.2007
Ca sa iti explic este destul de mult de scris si complicat totodata in functie de multi parametrii insa in linii mari in general iesi cel mai bine cu raport de reevaluare in scopuri DITL (si atentie nu cel pt valoarea de piata).
Da o mica cautare pe google si vei gasi rapid multe explicatii pe intelesul tau (insa vezi ca ai ceva de citit).

#32
ice4you

ice4you

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 15.09.2006
Buna dimineata stimate domn!

In primul rand vreau sa va multumesc pentru informatii si timpul alocat! :)

Am sa va rog, ca impreuna cu dumnevoastra sa incercam sa ii ajutam pe cei ca mine sa iasa din ceata asta plina de termeni tehnici in care nimanui nu i'se explica de nimeni pe limba unui neavizat ce are de facut. Voi scrie punctulal ce am inteles eu pana acum si va rog a ma corecta pe unde am inteles gresit pentru a pune la punct un soi de mini-ghid ce sa le fie de folos si la altii daca aveti disponibilitatea necesara, asadar:
  • inainte de inregistrarea unui contract de inchiriere la fisc, este necesara o reevaluare a proprietatii pentru stabilirea corecta a impozitului in functie de destinatia ce urmeaza respectivul spatiu sa o aiba care poate fi: rezidential (de locuit)/nerezidential (locul unde se desfasoara o activitate comerciala)/mixt (cand in aceiasi cladire exista atat spatii de locuit cat si destinat activitatilor comerciale);
  • utilitatea unei asemenea reevaluari este impetuos necesara pentru ca altfel, se va face un calcul al noului impozit printr'o metoda empirica in care se vor lua in calcul valori ce se pot apropia de maximul procentual din zona respectiva, astfel ca o cladire veche poate sa fie considerata a valora cat una noua, daca in ultimi 5 ani nu a fost facut un raport de evaluare;
  • calculul impozitului se va face dupa valoarea structurala a cladirii si nu cea de piata. Acelasi lucru se face si in cazul unei vanzari prin notar, unde un apartament cu valoare de piata de ~50-60.000EU, este evaluat de catre notar in jurul a ~17-18.000EU ca valoare structurala in baza caruia se stabileste si comisionul incasat de notar. Lucrul asta vi'l spun dintr'o experienta recenta;
Ce trebuie inteles de aici:

- pentru orice tip de inchiriere in afara de cea in scop locativ (adica o locuinta data spre inchiriere unei persoane fizice care o va folosi ca locuita) este necesara o reevaluare in cazul in care cladirea este mai veche de 5 ani pentru stabilirea corecta a impozitului si beneficiul unei deduceri la impozitul pe profit! Pentru a face asta, cel mai bine este sa se apeleze la un evaluator autorizat, pentru ca oricat ai incerca sa citesti pe net sau sa deduci de unul singur, mai rau te buimacesti. Din ce am vazut, o asemenea evaluare pleaca de pe la ~350 lei (apartament doua camere), deci luati in considerare si aceasta cheltuiala inainte de a purta orice negocieri si bineinteles si rezultatul evaluarii in urma caruia se stabileste impozitul. De asemenea, pentru inchiriere este nevoie de un certificat energetic, care costa intre 150-250 lei din cate m'am informat.

Va rog sa ma corectati daca am inteles ceva gresit!

Va multumesc! :)

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate