Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @karax!

La multi ani @Yoda!

La multi ani @OvidiuNS!
 Cum se numeste filmul

Castrarea cocosului (clapon)

Instalație ornamentala lumin...

probleme conectare wifi de pe tel...
 Probleme cu alegerea facultatii

Cont Facebook spart

Modul GSM cu numarator de impulsuri

Leduri de 12v la polițe de s...
 Intrerupator bec

Recomandari Colagen

Recomandari Ciocolata Neagra 70-85%

TVSat GO
 

Probleme Canon 6D - expunere deficitara

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007
Buna ziua,

Am o problema legata de un Canon 6D si anume inconstanta in expunere, mai ales atunci cand este folosit blitzul. Dar sa o iau de la inceput....

Am prieteni care imi spun ca ei cu 6D-ul nu pun blitzul pe aparat in Biserica, la eveniment. La al meu 6D exclus acest lucru. Chiar cu un ISO de 6400, f2.2 sau chiar 1.8 si un 1/80 (sa zicem) fotografia mea este foarte intunecata fara blitz. Iluminarea in Biserica, una medie, ca in Bisericile Ortodoxe. De curand am avut in mana un Canon 5D mark3 si la aceleasi setari precum la 6D fotografia realizata este mult mai luminoasa si chiar mai echilibrata ca balans de alb (pe modul auto).

O a doua problema am sesizat-o in mediile intunecate unde folosesc blitzul (la local de exemplu, chiar in lumina buna): fotografiile ies de cele mai multe ori execrabile (prea multa lumina pe fata subiectilor, fotografii intunecate ca si cum as avea blitzul la 1/32, etc). Aproape nici-o fotografie nu este echilibrata corect. Cu acelasi 5D Mark3 si acelasi blitz (430 ex2 Canon) fotografiile ies foarte frumos echilibrate, luminoase, cu o lumina de umplere aproape perfecta.

Care credeti ca ar fi problema: senzorul defect, praf pe oglinda...etc

PS: la un asemenea comportament ciudat al aparatului nici nu am stiut cum sa denumesc postul. Daca un moderator gaseste ceva mai potrivit il rog sa modifice.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre !

Edited by patrioturobert, 29 May 2017 - 15:33.


#2
HAL9000

HAL9000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,081
  • Înscris: 07.06.2013
posteaza pozele cu tot cu exif

Edited by HAL9000, 29 May 2017 - 15:43.


#3
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005
jpg sau RAW? Adică ce ai comparat de la 5D și de la 6D? Pe display-ul camerelor sau pe PC? Poate-ți place mai mult capra vecinului. Posted Image
Dacă ai posta două foto făcute cu camerele în absolut aceleași condiții, ar fi interesant.

Edited by ursamajor, 29 May 2017 - 15:45.


#4
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007

View Postursamajor, on 29 mai 2017 - 15:42, said:

jpg sau RAW?

trag numai raw.
se vede clar diferenta dintre fotografiile facute intre 5dmak3 si 6d. atat pe displayul aparatelor cat si pe laptop. iar atata timp cat fotografiile facute cu 6d sunt execrabile (in conditiile descrise mai sus) nici nu mai conteaza pe ce le-am comparat. in conditile astea ma intorc la d5100 si gata. :)
acum nu am foto la mine sa postez dar cand ajung acasa o s-o fac.

Edited by patrioturobert, 29 May 2017 - 16:05.


#5
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005
Intrebarea principala este - pentru noi, ca sa stim cum discutam - cum te descurci cu partea tehnica foto?

Cauzele pentru ca spui tu, pot fi multe - am insa o senzatie ca ai compensarea expunerii data cu - 1 sau 2 EV.

Daca lucrezi cu aparatul manual, adica ii setezi tu diafragma, timp si ISO , tot asa face, nu poti gasi o setare in care sa-ti iasa bine?
Si inca o intrebare - face asa cu orice obiectiv?

Edited by florinel, 29 May 2017 - 15:46.


#6
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005

View Postpatrioturobert, on 29 mai 2017 - 15:44, said:


trag numai raw.
Manual sau semi? Meteringul? Compensarea expunerii?

#7
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005
Daca ai avea si o imagine cu exif-ul prezent, probabil ca am putea discuta SI mai la obiect.

#8
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007

View Postflorinel, on 29 mai 2017 - 15:45, said:

Intrebarea principala este - pentru noi, ca sa stim cum discutam - cum te descurci cu partea tehnica foto?

Cauzele pentru ca spui tu, pot fi multe - am insa o senzatie ca ai compensarea expunerii data cu - 1 sau 2 EV.

Daca lucrezi cu aparatul manual, adica ii setezi tu diafragma, timp si ISO , tot asa face, nu poti gasi o setare in care sa-ti iasa bine?
Si inca o intrebare - face asa cu orice obiectiv?

Cred ca am cumparat aparatul defect de la inceput (la sh) si tot chinul asta al meu de jumatate de an m-a facut sa invat foarte bine aparatul si sa cresc in tehnica foto. nu pot sa gasesc niste setari ok, pentru ca 3 poze ies ok iar pe umatoarele 10 le scoate tot cum vrea el: fetze de subiecti arse, zone intunecate pe care in mod normal blitzul ar trebui sa le umple, etc. o sa postez cateva foto aici.

#9
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005

View Postpatrioturobert, on 29 mai 2017 - 16:09, said:


Cred ca am cumparat aparatul defect de la inceput (la sh) si tot chinul asta al meu de jumatate de an m-a facut sa invat foarte bine aparatul si sa cresc in tehnica foto. nu pot sa gasesc niste setari ok, pentru ca 3 poze ies ok iar pe umatoarele 10 le scoate tot cum vrea el: fetze de subiecti arse, zone intunecate pe care in mod normal blitzul ar trebui sa le umple, etc. o sa postez cateva foto aici.

Deci, sa inteleg ca trebuie sa iti explicam pas cu pas, ca nu cunosti suficient tehnica fotografica.

Buna, problemele tale pot fi cauzate de setari necorespunzatoare dupa cum urmeaza:
1. Metering, adica masurarea expunerii, pe care aparatul o poate face in 3 moduri - evaluative(in tot cadrul), partiala(o zona mai mare din centru) si spot(o zona stransa in centru).
Daca tu ai aparatul setat pe spot, va masura doar centrul si va expune ca sa iasa corect doar ala. Daca centrul tau e pozitionat pe camasa alba aflata in bataia soarelui - tot cadrul va fi intunecat. Daca e pus pe tricoul negru - aparatul va incerca expunerea pentru ala, rezultatul va fi ca fara omului va fi arsa(si restul cadrului)>

Iti recomand sa pui setarea pe evaluativ.

2. Compensarea expunerii. Aia foloseste  atunci cand stii sa lucrezi cu aparatul si stii cum functioneaza exponometrul lui. Mai exact, daca un anumit cadru iti iese subexpus(din motive pe care nu le expun ca e prea multa teorie) poti sa-i "spui" aparatului : "aici vreau mai multa lumina" cu +1, +2 etc si, viceversa cand supraexpune. Pune-l pe 0, in cele mai multe situatii o sa-ti scoata o expunere decenta, iar in situatiile in care o sa fie pacalit, tot poti scoate ceva decent din poza RAW.

3. Probleme ale obiectivului - practic diafragma are un punct in care "agata" si poate cauza supraexpunere. Nu cred ca e cazul, probabil ca ai fi primit si o eroare pe aparat...

4.Setarile manuale, fara sa cunosti cum se fac acestea. Evident ca daca setezi aparatul(ISO timp de exp, diafragma) ca sa iasa bine un cadru, dupa ce schimbi incadrarea, sau schimbi subiectul - conditiile de iluminare sunt altele, deci setarile trebuiesc corectate. La fiecare cadru, in parte.

Pana aici a fost la cadrele fara blitz.

5.Expunerea cu blitzul este controlata tot de metering(punctul 1) deci daca ai setare gresita acolo o sa-ti iasa nasol.
Invata sa te folosesti de mediul inconjurator pentru dispersia luminii blitzului, nu mai da cu el direct in ochii subiectilor. Normal ca fundalul iti iese intunecat, daca ai un grup imbracat in culori deschise iar tu dai cu blitzul direct in ei.

6.Blitzul are si el setarile lui. Poti sa compensezi si la el, separat puterea de declansare. Adica +/- 1,2,3 EV. Apoi, tot la blitz ai o setare de sincronizare a declansarii cu deschiderea obturatorului, cu inchiderea obturatorului saaaau sincronizare cu timpi scurti (Fp). La Fp, blitzul foloseste o serie de mini flashuri cu o frecventa mare - dar au o putere mai scazuta decat o singura declansare. Si aici poate fi vorba de setari aiurea.
Ca daca tu vrei sa tragi cu blitzul la 1/300 fara sa fi selectat Fp o sa-i iasa supraexpusa - blitzul va interzice aparatului sa foloseasca timp de expunere mai scurt de 1/180 (atat e sincronizarea la Canon)


In concluzie, eu tind sa cred ca e vorba de greseala de operare - dar, ca sa ne putem edifica, pune 1-2 jpeg-uri cu exif aici.

Sigur, poate fi si o defectiune a exponometrului dar pana la a stabili asta e nevoie de teste intensive.


Si ultima varianta inainte sa treci la 5100 sau ce ziceai mai sus - intalneste-te cu un coleg de forum care stie BINE cu ce se mananca fotografia cu DSLR sa ti-l testeze (preferabil cu cineva care are tot Canon).

#10
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,922
  • Înscris: 29.03.2006
Relax, un pas inapoi, respiram adanc.

Daca 100% avem in exif aceleasi setari pt. aceleasi incadrari si aceeasi lumina, abea atunci inseamna ca e stricata camera.

Chiar si uitarea compensarii de expunere setata nepotrivit, tot apare in exif, si modifica fie timpul de expunere, fie diafragma, fie iso, fie o combinatie dintre ele.

Se intampla rar sa fie stricata camera de o asemenea maniera.
In general problemele sunt fie mai mici fie mult mai mari de atat.
Dar orice e posibil.
Si 5D MKIII poate fi stricat, si eos 1 DX poate fi stricat, si orice alta camera.
Mai des se intampla sa fie vina fotografului, cu atat mai mult cu cat raportarea gresita a setarilor in exif este rarisima.
O expunere gresita apare in exif, si afirmi ca se vad setari similare.
Ramane atunci o amplificare instabila a semnalului, amplificarea iso diferita fata de cea calculata si raportata in exif.
Dar asta in general - chiar rarisim cand apare, de obicei se face doar intr-o singura directie, ori spre supraexpunere, ori spre subexpunere, si mai rar in ambele directii random...
De aici si neincrederea colegilor vis-a-vis de vina camerei....
Apropo, si obiectivul poate fi stricat, respectiv mecanismul actuator pt diafragma.
Un mecanism de diafraga stricat, e mai mult decat suficient ca sa faca varza expunerea.
La Canon e electromecatronic integrat in obiectiv.
Hmm, f 1.8  - pai daca e vorba de plasticaraia de EF 50f1.8, eventual si SH, (am asa o vaga impresie ca nu e vorba despre EF 200 f1.8...), deja totul e normal, nu vad nimic surprinzator sau iesit din comun....
Apropo de 6D, e un tip care are 5 buc. de EF 200 f1.8 in buna stare si trage cu 6D....

Edited by loock, 29 May 2017 - 17:42.


#11
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007
@florinel multumesc mult pt raspunsul tau atat de detaliat. Te asigur ca toate setarile explicate de tine imi sunt cunoscute, m-am jucat cu ele, am testat cum se comporta aparatul in fiecare situatie descrisa de tine. Nu fac fotografie de azi de ieri. Mai mult decat atat crede-ma ca situatia m-a suparat atat de tare incat am parcurs si manualul din scoarta in scoarta.

Mai mult dcat atat, cred ca un aparat de fotografiat trebuie sa functioneze decent folosind un blitz, chiar fara a fi infiner electronist. Nu vorbesc de fotografii de efect, vorbesc despre fotografii decente pe care aparatul ar trebui sa le scoata chiar in modurile antiprost: av, tv, p sau a+. Ori aparatul meu merge in balarii in toate modurile. Nu acelasi lucru se intampla in lumina naturala, fara blitz, unde fotografiile pot spune ca sunt ok. Si tot eu fac setarile, pe acelasi aparat.

Stiu ca 6d sincronizeaza pana la 1/180. Eu il las pe modul auto unde intervalul este 1/80-1/160, eu folosind o constanta de 1/125.

Stiu ca primul vinovat este fotograful insa in acest caz cred ca nu. Iar daca trebuie sa fac si vreo scoala speciala ca sa folosesc 6d-ul atunci nu imi trebuie astfel de aeronave. Il vind si imi iau altceva.

@look multumesc pentru raspuns. Mi-as dori sa fiu eu cel vinovat, nu camera, pentru ca acest lucru m-ar scuti de drumuri la service, batai d cap si bani cheltuiti.

Obiectivele cu care lucrez sunt urmatoarele (si cu toate camera se comporta la fel):
- Canon 24-70mm f2.8 L1
- Canon 24 -105mm f4 L1
- Canon 50mm f1.4

Deci nu era vorba despre plasticaraia de 50mm 1.8 cum spui tu. Am spus ca trag la 1.8 in Biserica pt ca din motive de DOF niciodata nu trag cu 1.4. 1.8 sau 2.2 cand am nevoie de lumina multa.

#12
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005
Nu ai dat suficiente detalii.
Punctual:
1. Ce obiectiv/obiective folosesti? Problema se manifesta cu toate?
2. Problema se manifesta doar la expunerea cu blitz? Daca da - cate cadre are aparatul foto?
3. Ce setari ai la blitz? Poti pune o poza(facuta cu telefonul) cu ecranul flashului montat pe camera?(ambele pornite, butonul de declansare apasat pana la jumate)
4. Pune pozele reclamate, ca sa vedem si noi in exif unde ar putea fi problema.

#13
DSops

DSops

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 10.05.2007
Nu e nici un canonist din Ploiesti sa il ajute? Daca ar fi mai aproape de Timisoara, l-as ajuta  eu.

#14
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007
@florinel , am spus mai sus ce obiective folosesc. Cu toate obiectivele se intampla acelasi lucru si da, doar cand pun blitz-ul pe camera.
Aparatul l-am luat la 55.000 si acum nu cred ca are mai mult de 80.000.

La blitz folosesc modul eTTL, sincronizare HSpeed, auto 1/80-1/160, iar la compensarea expunerii la blitz folosesc +0 2/3. Daca folosesc 0 la compensarea expunerii la blitz, atunci blitzul furnizeaza foarte putina lumina si atunci subexpune mult.
Cand ajung la aparat o sa postez si 2 fotografii ca sa vedeti exif.

#15
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005
Ok - prima greseala

- daca folosesti high speed sync flashul nu va putea sa-ti furnizeze suficienta putere in multe situatii, in plus nu se justifica daca tragi la 1/80-1/160. Ala il activezi doar cand estimezi ca vei utiliza timpi de expunere mai scurti decat 1/180. Adica daca vei avea 1/250, 1/500 etc.
In modul asta blitzul se comporta ca un stroboscob - tu vezi doar o declansare insa el face multe la frecventa mare.

Deci - expuneri de pana la 1/180 Fp dezactivat, expuneri mai scurte, activat.

Greseala 2:
- compensarea expunerii cu flash se face in permanenta, in functie de cadru.
Ai cadru predominant spre alb (culori deschise, chestii stralucitoare, reflexii) compensezi (paradoxal) cu +EV
Ai cadru predominant intunecat, culori inchise, suprafete absorbante de lumina - compensezi (tot paradoxal) cu -EV

Iar ca sa putem elimina o posibila problema cu obturatorul - fa, te rog 3 poze si pune-le aici in urmatoarele conditii:
- subiectul - perete alb, mod camera M,WB 5400K, focus manual pe perete, blitzul montat si pornit, compensare EV pe 0

1. Iso 400 ,F5.6 timp 1/60, blitzul pe ettl, sincronizare cu prima cortina, hi speed sync dezactivat
2. Iso 400, F5.6 timp 1/125, blitzul ettl, sincronizare cu prima cortina, hi speed sync dezactivat
3. Iso 400, f5,6 timp 1/500, ettl, sincronizare cu prima cortina hi speed sync activat

Fa-le direct jpeg la rezolutie mai mica.

#16
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,922
  • Înscris: 29.03.2006
Mi-a luat-o Florinel inainte cat am fost plecat, si a atras atentia in legatura cu high speed sync nepotrivit.
Adevarul trebuie sa iasa la suprafata pana la urma...
Daca manualul citit din scoarta in scoarta te invata asta, poti sa ceri daune de la Canon ca ai pierdut Pulitzerul...si probabil ai castiga alt opremiu in schimb...
De compensare sau supervizare la fiecare cadru era iar evident.
Exista probabil si posibilitatea unui obturator cu probleme.

Edited by loock, 29 May 2017 - 19:24.


#17
patrioturobert

patrioturobert

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 212
  • Înscris: 25.02.2007
Buna seara,

@Florinel - ai in attach cele 3 ipostaze solicitate de tine.

1. Mentionez ca blitzul l-am orientat perpendicular pe tavan, nu pe peretele fotografiat.
2. La punctul 3 nu merge prima cortina si high speed activat. Prin urmare s-a activat high speed si s-a dezactivat prima cortina. Blitzul a fost setat pe sincronizare Auto.

Le am si in format RAW. Te ajuta ?

Multumesc.

Attached Files


Edited by patrioturobert, 29 May 2017 - 22:04.


#18
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 29.06.2005
Da, pot sa-ti spun ca nu are nici o problema aparatul.

Foloseste setarile de blitz pe care ti le-am expus mai sus (referitoare la cand se foloseste hi speed sync si cand nu, si compensarea [puterii la blitz) si imaginile tale se vor imbunatati.

Eventual citeste un curs foto in care este explicata folosirea blitzului - un hint iti dau  - in cele 3 poze cu peretele, observi ca toate arata ~ la fel, desi intre 1/60 si 1/500 ai o diferenta de 3 stopuri ?

Era bine sa fi lasat si exif-ul la imagini, ca sa putem vedea ce alta setare mai e aiurea pe acolo.

Edited by florinel, 30 May 2017 - 06:15.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate