Honeyberry
Last Updated: Jun 01 2017 21:33, Started by
zanna
, May 28 2017 01:03
·
0
#1
Posted 28 May 2017 - 01:03
Am tot citit despre ea in ultimii ani si in toamna la Indagra am avut noroc sa dau peste un producator de prin Maramures de unde am luat vreo cateva plante. Din soiuri diferite, vreo 3. S-au prins toate, plante viguroase (pentru mine este o noutate, in principiu jumatate din ce iau toamna de la Indagra nu mai apare in primavara) si surprinzator una dintre ele a si legat cateva bobitze acum in primavara. Le-am pandit in fiecare zi, s-or fi copt, nu s-or fi copt... acum se desprind aproape singure de unde deduc ca sunt coapte si... surpriza. Ma asteptam sa fie un fruct cu personalitate si stil, insa ce-am cules eu e acrisor, n-are aroma, moale ca si consistenta - pe scurt - momentan o mare dezamagire.
Pentru cei care au experienta cu arbustul - asa e fructul de felul lui? Sau s-a nimerit la mine vreun soi mai putin interesant? |
#3
Posted 28 May 2017 - 07:05
dind un simplu sarci pe goagle dupa denumire, vad ca ar fi un afin siberian.
in geberal, cind vad denumiri d'astea englezo-americanizate, vreau sa vad mai intai despre ce este vorba, pentru ca multe "berry" d'astea nu prea sunt pe gustul nostru si prefer sa stiu ca-i vorba de ciubotica cucului nu de rahatberry .. |
#4
Posted 28 May 2017 - 08:17
Nu orice fruct care se termina cu berry e nemaipomenit.. Am mai experimentat si eu tot felul de ''goange'' de pe la bricolaje gen Dedeman. Ba is acre, ba iti fac gura punga.. . Murele..nu-s nici alea cine stie ce.. Am ramas la zmeura si coacaz negru
Oldies but goldies. |
#5
Posted 28 May 2017 - 21:22
xmanyacs77, on 28 mai 2017 - 07:00, said:
Acestea sunt fructele? Da mariovrs, on 28 mai 2017 - 08:17, said:
Nu orice fruct care se termina cu berry e nemaipomenit.. Am mai experimentat si eu tot felul de ''goange'' de pe la bricolaje gen Dedeman. Ba is acre, ba iti fac gura punga.. . Murele..nu-s nici alea cine stie ce.. Am ramas la zmeura si coacaz negru Oldies but goldies. Murele sunt de acord. La mine cresc bine, sunt extrem de nepretentioase si rezistente, fac rod bogat, fructul e superb... si cam atat. N-are cince stie ce aroma si e foarte perisabil. Coacazul negru, daca inseamna acelasi lucru cu ce am eu in curte si face boabe negre pe ciorchine, e cel mai putin interesant dintre varietatile de coacaze... miroase a (ma scuzati de expresie) bashini. Cel alb e prea acru, cel rosu e cel mai ok. Foarte bun preparat sau in dulceata, destul de acid si acrisor sa-l mananci ca atare... deci ajunge in prajituri si gemuri. Daca ati mai experiementat berry-uri in afara celor clasice - m-ar tenta noutati, aveti sugestii? |
#6
Posted 28 May 2017 - 21:55
Zanna, uite vezi, de aia fructele de padure sunt atat de " discutabile", in afara de zmeura si capsuna si in oarecare masura la altii, afina de cultura.
Spui despre coacazul negru ca e " naspa". Dintre toate inruditele, incluzand si agrisul si josta samd...coacazul negru e de departe cel mai "bun"...nu la gust sau de mancat ca atare dar are cam cea mai " sanatoasa" compozitie, la dulceata sau alte preparate gen lichioruri e la ani lumina de oricare dintre rudele sale tocmai pt ca are aroma aia...frunzele proaspete la ceaiuri dau o aroma aparte ca sa nu mai vorbim de faptul ca tufa in sine are acel parfum extraordinar. Daca ar fi sa aleg doar o specie pe care sa o am in curte, coacazul negru e fara discutie aceea. Numai acea aroma si pt. mine e suficient...chiar azi faceam ceva prin gradina si am atins doar un lastar, imediat m-a busit aroma aia desi eram la vreo 2-3 m de tufa...( am ascutit cativa araci si am atins cu unul din ei tufa). In cazul majoritatii plantelor din famila asta maricica insa o singura chestiune e universal valabila: ori iubesti una din specii/ varietati, ori o urasti. Cati oameni, atatea preferinte si justificari pt. acestea. De aceea iubim arbustii astia, pentru ca, intr-un fel sau altul, nu ne lasa indiferenti. Un singur lucru as spune insa apropos de lonicera si toata cohorta de gorgoaze la moda in ultimii ani( cu goji, aronia samd) : sa nu uitam totusi de poamele noastre traditionale care nu sunt cu nimic mai prejos dpdv nutritional/ al aportului de substante benefice si care sunt atat de "banale" incat am uitat sau nici nu stim de ele. Catina, cu miere sau fara, banalele porumbe sau coarnele...pai oricine azi stie de " kkt" goji moji, scuzati expresia, dar nu are habar cum e o porumba coapta, o coarna ...sau preparate din ele...macese nu mai zic, de dulceata din fructe de soc care e in opinia mea, alaruri de coacaze negre si cirese amare 10 clase peste figurile care azi fac senzatie. Am si eu cam de toate pt ca imi plac plantele insa nu dau dulceata de soc sau coacaze negre pe toate gojimojilonicerele pamantului. Siropul de porumbe facut la rece nici atat.Catina cu miere si polen cam cu ce as putea sa o compar mai ales la trecerea dintre anotimpuri? E frumoasa diversitatea si lucrurile " noi" au farmecul lor insa cred ca intai de toate ar trebui sa ne intoarcem putin si spre plantele traditionale din zona, bunicii nostri cu alea au supravietuit, nu cu aronia si goji. |
#7
Posted 28 May 2017 - 22:48
Ahh... porumbe... părinţele... mi-ai adus aminte de tinerete ('87) cand faceam in pas alergator 10 km pana la poligon si rupeam din fuga porumbe atinse de primele brume pe sub dealurile Bistritei spre poligonul din Livezile... le indesam in gura pe sub "trompa" mastii de gaze... sau spre "locul de joaca" intre Dumitra si Slătiniţa... Rupti de foame, sculati la 2 am, macesele si porumbele erau nemaipomenite...
Si ca sa nu fiu off-topic: cum ziceam si pe alt topic, am doua "Lonicere" plantate in toamna. Soiuri provenite din Polonia via pepiniera Moara (SV). Sunt curios sa gust fructul lor sa vad daca merita sa mai plantez cateva. Sunt destul de sceptic, dar cine stie...Deocamdata nu am vazut flori, pote la anul... Edited by cotzi, 28 May 2017 - 22:58. |
#8
Posted 29 May 2017 - 09:07
#9
Posted 29 May 2017 - 22:53
adisz, on 29 mai 2017 - 09:07, said: Si care ar fi trebuit sa fie stilul si personalitatea asteptata? Oricare, dar sa fie. In afara unui fruct de o estetica superba fix ca in poze n-are nici o aroma... e doar usor acrisor. Dar e fruct de primul an, are cateva luni de la plantare, de asta am intrebat, o fi asa de inceput si la anul poate evolueaza ca Cenusareasa. Doar de fitze n-o s-o tin prea mult in curte, doar sa dea bine la inventarul de soiuri. cotzi, on 28 mai 2017 - 22:48, said:
Ahh... porumbe... părinţele... mi-ai adus aminte de tinerete ('87) cand faceam in pas alergator 10 km pana la poligon si rupeam din fuga porumbe atinse de primele brume pe sub dealurile Bistritei spre poligonul din Livezile... le indesam in gura pe sub "trompa" mastii de gaze... sau spre "locul de joaca" intre Dumitra si Slătiniţa... Rupti de foame, sculati la 2 am, macesele si porumbele erau nemaipomenite... Si ca sa nu fiu off-topic: cum ziceam si pe alt topic, am doua "Lonicere" plantate in toamna. Soiuri provenite din Polonia via pepiniera Moara (SV). Sunt curios sa gust fructul lor sa vad daca merita sa mai plantez cateva. Sunt destul de sceptic, dar cine stie...Deocamdata nu am vazut flori, pote la anul... N-am facut armata... dar am amintiri similare din copilarie si adolescenta plus merele padurete si peshte ce reuseam sa prindem singuri cand nu ne mai primea acasa... plecam in padure si visam ca ne descurcam pan' la batranete. Dupa trei zile veneam inapoi presh si rupti de foame, oricate coarne ai manca si peshte de 5cm dai orice pe-o mamaliga rece si uscata cu branza. parintele, on 28 mai 2017 - 21:55, said: Dintre toate inruditele, incluzand si agrisul si josta samd...coacazul negru e de departe cel mai "bun"...nu la gust sau de mancat ca atare dar are cam cea mai " sanatoasa" compozitie, la dulceata sau alte preparate gen lichioruri e la ani lumina de oricare dintre rudele sale tocmai pt ca are aroma aia...frunzele proaspete la ceaiuri dau o aroma aparte ca sa nu mai vorbim de faptul ca tufa in sine are acel parfum extraordinar. Daca ar fi sa aleg doar o specie pe care sa o am in curte, coacazul negru e fara discutie aceea. Patima asta fata de plante o inteleg doar cei ce impartasesc aceeasi pasiune. La mine in curte vine multa lume, de la prieteni buni care se arata des la "one timeri". Pe acestia din urma ii citesc imediat: pot sa povestesc despre fiecare planta in parte si despre fiecare frunza doua zile neintrerupt... de cand era lastarel de 5cm si pana a ajuns copac toate cate i s-au intamplat bune si rele. Daca l-am pierdut in primele 2min ca se uita dupa avioane e clar ca ma asculta din politete si are ce comenta in drum spre casa... "e nebuna"... Da, coacazul negru miroase aparte, mie nu imi place dar pe de alta parte eu lesin de placere daca trec pe langa un leustean. Pacat ca din el nu pot face decat ciorba, e foarte frustrant, tu ai multe optiuni parintele, on 28 mai 2017 - 21:55, said: Un singur lucru as spune insa apropos de lonicera si toata cohorta de gorgoaze la moda in ultimii ani( cu goji, aronia samd) : sa nu uitam totusi de poamele noastre traditionale care nu sunt cu nimic mai prejos dpdv nutritional/ al aportului de substante benefice si care sunt atat de "banale" incat am uitat sau nici nu stim de ele. Catina, cu miere sau fara, banalele porumbe sau coarnele...pai oricine azi stie de " kkt" goji moji, scuzati expresia, dar nu are habar cum e o porumba coapta, o coarna ...sau preparate din ele...macese nu mai zic, de dulceata din fructe de soc care e in opinia mea, alaruri de coacaze negre si cirese amare 10 clase peste figurile care azi fac senzatie. Am si eu cam de toate pt ca imi plac plantele insa nu dau dulceata de soc sau coacaze negre pe toate gojimojilonicerele pamantului. Siropul de porumbe facut la rece nici atat.Catina cu miere si polen cam cu ce as putea sa o compar mai ales la trecerea dintre anotimpuri? E frumoasa diversitatea si lucrurile " noi" au farmecul lor insa cred ca intai de toate ar trebui sa ne intoarcem putin si spre plantele traditionale din zona, bunicii nostri cu alea au supravietuit, nu cu aronia si goji. Poamele noastre traditionale nu ca nu sunt mai prejos... pentru mine sunt un "must have", restul sunt experimente, cum e honeyberry. Daca nu-si arata valoarea in 2-3 ani, doar de figuri asa nu o tin. Am o curte mica, de 800mp, si pana si astia impartiti pentru diferite scopuri. Socul exista (socata la fel ), zmeura, capsuni, mure, coacaze si agrise de toate felurile exista... dar imi plac si experimentele. Asa la nivel de hobby. Am bagat si doua goji sa fiu in ton cu trendul, citii "pe net" ce si cum sa fac cu el, oi vedea ce s-o alege, are un an juma'. Am pus si un kiwi - la fel sa vad ce s-o alege (desi iarasi "pe net" am citit ca nu prea sunt soiuri autofertile, evident ca nu mai stiu ce am cumparat). Am si o aronia. Imi pare rau ca nu sunt in stare sa cresc catina... de vreo cinci ani incerc, am luat plante din diverse locuri, masculi, femele... nimic, mai mult de juma' de metru cu trei fire schilodite pe fiecare nu cresc. De floare sau fruct nu mai spun ca n-am vazut la fatza, vad planta ca e in resuscitare si nu-i merge bine. Am pus in soare, am pus in umbra, am udat, am uscat... nimic. La toamna o sa renunt la ea cu parere de rau si o sa eliberez locul. De unde poti sa iei in zilele noastre o cireasa amara? E vreun secret, pepiniera ceva? |
#10
Posted 29 May 2017 - 23:17
Sunt cateva pepiniere care ofera si puieti de cires amar. Altfel, gasesti prin sate, cel putin pe la noi, macar pe fiecare ulita din sat gasesti cate un cires amar batran... Vecinul meu are unul, pateaza cu un negru intens mai ceva decat cerneala de sepie. Mai rari si mai cautati in zona mea sunt ciresii amari albi...
|
|
#11
Posted 29 May 2017 - 23:29
Cires amar iei ori soi de la pepiniere( Roman are Amara sigur, daca ai pe cineva pe la Iasi cu siguranta aia au si ei ceva soiuri amare).
Poti sa cauti ciresi de cioara si sa speri la un drajon. Cel mai bine e sa altoiesti, cauti un cires amar pe placul tau si iei un lastar, il pui pe orice cires cumparat, pe o ramura sau pe mai multe, sau pe un drajon sau franc de visin.. cotzi, on 29 mai 2017 - 23:17, said: Sunt cateva pepiniere care ofera si puieti de cires amar. Altfel, gasesti prin sate, cel putin pe la noi, macar pe fiecare ulita din sat gasesti cate un cires amar batran... Vecinul meu are unul, pateaza cu un negru intens mai ceva decat cerneala de sepie. Mai rari si mai cautati in zona mea sunt ciresii amari albi... Cei albi sunt insa intr-o liga a lor, sunt chiar mai amari decat salbaticiunile iar fructele sunt mai mari, mai carnoase si mai amare, chiar nu le poti manca, nevasta-mea.zice ca sunt ruda cu algocalminul. Daca pui ochii pe vreunul si poti ciordi 2 lastari, ma angajez solemn in fata marii adunari nationale ca iti trimit si matale unul pe gisella. Atata mi-a impuiat capul cu ciresii astia si marul domnesc incat am zis ca daca nu fac rost de lastari cumva, la vara viitoare ma sui in caruta si o iau la picior prin moldova pana gasesc. Trebuie sa gasesc pe undeva ca n-or fi marfa de contrabanda. |
#12
Posted 29 May 2017 - 23:37
Cires amar alb am avut unul, foarte fain pomul, l-am pierdut acum doi ani de boala aceea a ciresului pe care o recunosc dar nu stiu cum se numeste... incepe primul an prin scurgeri masive de rasina din trunchi si anul urmator se usuca. Am mai pierdut doi ciresi asa si toti mari, de toti imi pare rau. M-am uitat pe site la Roman - Amara, o sa dau un telefon sa vad daca trimit cu curier la toamna. Prin sate n-am cum sa gasesc, stau in Bucuresti, cand totusi iesim cateva zile din oras, si esti pe drum, nu-ti vine sa stai cu ochii radar pe curti si eventual sa mai si opresti sa bati la poarta... buna ziua, aveti un cires amar, dati o crenguta?
@parintele, crezi ca un hobbist ca mine cu cunostinte precare in cultivarea plantelor poate sa altoiasca un pom? Daca da poate exista un tutorial ceva video de referinta la care sa ma pot uita? Asta ar deschide niste oportunitati in viitorul meu pomicol... ma si visez cu pomi 3in1. |
#13
Posted 29 May 2017 - 23:38
@parintele, Iti dau un pont ca sa nu bajbai: in Suceava e unul pe strada Armeneasca Cand se coace au treaba in zona, brusc si dintr-o data, cateva nacele cu baieti harnici sa verifice becurile de langa el daca mai au petrol si fitil... Hai ca ma interesez la mine in sat. Tot gasesc eu unul...
Edited by cotzi, 29 May 2017 - 23:55. |
#14
Posted 30 May 2017 - 00:00
In Suceava oamenii au bun simt si imbina placutul cu utilul La mine in Bucuresti unul din ciresi are jumatate din coroana in strada.... n-apuci sa vezi rosu pe partea aia a pomului, cand da spre roze asa oamenii sunt pe gard, la vedere, ziua, sa n-avem accidente pe intuneric sa pice vreunul Cand il culegem (cam in doua sapt asa estimez, poate mai repede ca se anunta cald si soare) arata ca dupa lacuste - jumatatea din curte e rosie, jumatea de afara e defrisata de mult.
|
#15
Posted 30 May 2017 - 07:50
La un vecin de a carui curte am eu grija exista un cires " de mai"...ceva romanesc, timpuriu si de calitate slaba, mici si fara gust dar rare
Pomul...cires, gloaba mare, inalt adica. Saptamana trecuta pe ploile alea, intr-o zi si o noapte gata Ma tot uitam ca era rosu in sus si inca nu venisera graurii.Cu o zi inainte era plin, a venit ploaia, a cenit noaptea, a plouat, cand s-a oprit ies pe afara sa vad cum e gradina...nu vad rosu..ma uit...mai erau 2 cirese strambe si crude, jos, pitite dupa niste frunze...atat, in rest zero... Cam asta e treaba cu ciresii astia...mai cu seama astia mari si frumosi...oricum 90% din ei se culeg doar 10% maxim si alea crude, restul...stiu multi oameni care i-au si taiat pentru ca erau satui sa stranga toate ciorile ai mai ales graurii pejn curte. Azi, cires mai mare de 3m, hai 3.5m ....e o prostie sa mai tii cand ai porturi slabe. Fara plasa e mai degraba aflat in treaba, oricum multe soiuri sunt predispuse la crapare, pt familie nu e drama dar oricum... Singurul motiv pt care eu unul as planta cires ar fi pt decor, sa-l fac mare.si sa intervin putin la formare, sa il fac in loc de nuc, de umbra, intr-o curte relativ mica in care vreau un pom.spectaculos dar fara neajunsurile nucului ( care se stie ca e cam uracios vis a vis de plantele care cresc pe langa, e atat de ciufut incat pana si la inflorire desi are nevoie de polenul altuia nu se abtine sa nu dea cu substante inhibitoare de jur imprejur ca sa se asigure ca doar el e.jupanul) Aveam o poza facuta anul trecut ...o curte cu un nuc intr-un colt, omul semanase porumb. Crescuse porumbul foarte frumos la cativa m de amprenta coroanei abia inceleau sa fie porumbi de 5 cm...apoi pana pe.la vreo inca 10 -15 m in scara se ridicau porumbii....abia la vreo 12-15m porumbij erai de dimensiune normala, arata totul ca o oala verde. Treaba e ca orientarea era sudica, adic nucul era fix pe n. Probabil ca daca era pe S efectul era si mai si. |
|
#16
Posted 01 June 2017 - 20:06
zanna, on 29 mai 2017 - 22:53, said:
Oricare, dar sa fie. In afara unui fruct de o estetica superba fix ca in poze n-are nici o aroma... e doar usor acrisor. Dar e fruct de primul an, are cateva luni de la plantare, de asta am intrebat, o fi asa de inceput si la anul poate evolueaza ca Cenusareasa. Doar de fitze n-o s-o tin prea mult in curte, doar sa dea bine la inventarul de soiuri. N-am facut armata... dar am amintiri similare din copilarie si adolescenta plus merele padurete si peshte ce reuseam sa prindem singuri cand nu ne mai primea acasa... plecam in padure si visam ca ne descurcam pan' la batranete. Dupa trei zile veneam inapoi presh si rupti de foame, oricate coarne ai manca si peshte de 5cm dai orice pe-o mamaliga rece si uscata cu branza. Patima asta fata de plante o inteleg doar cei ce impartasesc aceeasi pasiune. La mine in curte vine multa lume, de la prieteni buni care se arata des la "one timeri". Pe acestia din urma ii citesc imediat: pot sa povestesc despre fiecare planta in parte si despre fiecare frunza doua zile neintrerupt... de cand era lastarel de 5cm si pana a ajuns copac toate cate i s-au intamplat bune si rele. Daca l-am pierdut in primele 2min ca se uita dupa avioane e clar ca ma asculta din politete si are ce comenta in drum spre casa... "e nebuna"... Da, coacazul negru miroase aparte, mie nu imi place dar pe de alta parte eu lesin de placere daca trec pe langa un leustean. Pacat ca din el nu pot face decat ciorba, e foarte frustrant, tu ai multe optiuni De unde poti sa iei in zilele noastre o cireasa amara? E vreun secret, pepiniera ceva? Cu privire la ultima întrebare îți spun eu cum faci rost: comanzi la Rosafruct un cireș Bigareau Moreau,astepti 7 ani sa rodeasca și o sa ai un superb cireș cu cireșe mici,negre și amare. Experiență personală... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users