Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Cum se face educația la alții? Modelul spartan aplicat de japonezi

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,236
  • Înscris: 07.02.2017
Cum se face educația la alții? Modelul spartan aplicat de japonezi


De la 3 ani, copiii din Japonia merg neînsoţiţi la grădiniţă. Iar de la 4 ani circulă singuri cu metroul. În Ţara Soarelui Răsare, micuţii sunt învăţaţi să fie modeşti şi politicoşi aşa că niciodată nu veţi vedea un copil care face nazuri.
Deşi trăiesc în una dintre cele mai tehnologizate ţări din lume, japonezii îşi cresc copiii după principii si valori vechi de sute de ani. Aceştia sunt educaţi să fie liniștiţi, modeşti şi politicoşi, astfel încât să nu îi deranjeze niciodată pe cei din jur. O altă valoare care le este insuflată copiilor de mici este respectul: respect pentru cel de lângă tine, respect pentru locul în care trăiesc şi respect pentru societate. De unde a pornit însă totul?

„Japonezii au crezut întotdeauna că trăiesc ca într-un sat. Fiind o insulă şi neavând unde să se ducă, ăsta a fost principiul lor, că nu au unde să se ducă mai departe de această insulă, şi că trebuie să trăiască unii cu ceilalţi. Şi atunci este foarte important să nu se deranjeze unii pe ceilalţi. Iar în momentul în care tu arunci ceva pe jos sau vorbeşti un pic mai tare sau jigneşti pe cineva, în momentul respectiv l-ai supărat pe celălalt, toată comunitatea va şti şi el nu se va mai simţi bine în această comunitate”, explică Alexandra Jidiuc, specialist în cultura niponă.

Deşi sunt cunoscute pentru blândeţea şi armonia cu care îşi cresc copiii, mamele japoneze încearcă să îi responsabilizeze de la cele mai mici vârste. De exemplu, ele îşi poartă bebeluşii în slinguri peste tot, tocmai pentru a-i obişnui de mici cu toate activităţile.
Copiii sunt crescuţi pentru a deveni ulterior cetăţeni model. Încă de la şcoală şi până când termină liceul, elevii se ocupă exclusiv de curaţenie.
În Japonia există personal special care să se ocupe de curăţenie DOAR în aeroporturi, acolo unde este un flux mare de turişti străini, şi în marile corporaţii. În rest, în toate institutiile publice, funcţionarii se ocupă de această activitate.
„Noi facem curăţenie la şcoală! După prânz, cu cârpa, ştergem tot de pe podea şi facem curăţenie şi la toaletă”, spune Chinatshu Kawamoto, profesoară de limba japoneză, aflată în România.
În şcolile japoneze nu există femeie de serviciu. Este iarăşi un element care pe mine m-a surprins în condiţiile în care la noi copilul nici măcar tabla nu o şterge, pe principiul că trebuie ştearsă de doamna învăţătoare”, spune Alexandra Jidiuc.
„Mamele japoneze îi ajuta pe copii, dar mai mult îi încurajează: Hai! Tu poţi să faci singur! Dar părinţii români ajută copilul imediat, îi şi îmbracă”, a constatat Chinatshu Kawamoto.
Chiar dacă pentru europeni poate părea exagerat, mamele îşi lasă copiii să meargă singuri la grădiniţă, încă de la vârsta de 3 ani. În prima zi îi conduc să le arate drumul, în a doua zi doar îl urmăresc şi din ziua a treia cei mici sunt pe cont propiriu.
În schimb, „părinţii români iau ghiozdanul copilului şi îl cară ei, la noi copiii au responsabilitatea ghiozdanului lor”, spune Chinatshu Kawatomo.
Rolul mamei este acela de a învăţa copilul să se descurce singur şi de a forma un viitor adult responsabil. De aceea, nu va fi o surpriză pentru nimeni să vadă un copil de 4-5 ani care merge singur cu metroul. Mai mult, în Japonia, niciun părinte nu îşi duce copilul la şcoală cu maşina.
Nu sună nimeni la Protecţia copilului şi surpriza este că aceşti copii nu au nici telefoane mobile la ei. Folosesc telefoanele publice şi este considerat un proces de responzabilizare a copilului de mic, pentru că mama japoneză spune că Dacă eu nu îmi învăţ copilul ca la 6 ani să meargă cu metroul, când va învăţa acest lucru?", explică Alexandra Jidiuc.
În cultura niponă EDUCAŢIA este pe primul plan. Preţul unei case, de exemplu, este dat de reputaţia şcolii din zona respectivă. Şi dacă până la 3 ani părinţii răspund pentru faptele copilului, când intră la şcoală autoritatea este încredinţată EXCLUSIV profesorului.
Deşi elevii au un program de şcoală normal, după orele de curs fiecare elev participă la cluburi și merge la bibiotecă.
„Studiază foarte mult în afara casei, pentru că sunt spaţii special dedicate studiului. O să îi vedeţi că sunt mereu cu cartea după ei, toţi copiii japonezi au o carte mai ales în metrou şi permanent citesc”, povestește Alexandra Jidiuc, specialistă în cultura japoneză.
În Japonia nu veţi vedea niciodată copii înfofoliţi. La 10 grade puştii poartă tricouri cu mânecă scurtă. De asemenea, în Ţara Soarelui Răsare nu există teama de.... curent.
„Copiii japonezi, chiar dacă afară e frig, se îmbracă în tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi şi se joacă afară, de aceea sunt foarte rezistenţi”, spune Chinatshu Kawatomo.
„În metroul japonez există aer condiţionat, era extrem de rece după părerea mea, iar eu şi soţul meu eram destul de infofoliţi şi am văzut un copil care avea maxim o lună, era nou-născut şi era fără ciorapi în picioare, într-un body şi atât. Nu era învelit cu păturica şi nu părea să fie nesănătos”, a povestit Alexandra Jidiuc.
Când eram copil, în şcoala generală, ne obligau să alergăm cu picioarele goale afară. Şi alergam, profesorii puneau muzică...vouă românilor nu vă place curentul, dar pentru mine nu e nimic”, arată profesoara de limba japoneză Chinatshu Kawatomo.
Mamele japoneze ţin foarte mult ca cei mici să aibă o alimentaţie sănătoasă. Pe lângă orez şi peşte, din alimentaţia niciunui copil nu lipsesc fructele şi legumele.
Sunt cunoscute la nivel internaţional BENTO-urile - acele cuţiute ale lor de mâncare în care mamele japoneze decorează orezul cu tot felul de feţe draguţe, tocmai pentru a îi determina pe copii să mănânce şi legume.
Copiii japonezi nu fac mofturi nici la masă. Explicaţia...
„În cultura japoneză se spune că există un spirit în orice. Şi în momentul în care nu mănânci tot sau nu te comporţi frumos la masă, arunci mâncarea sau scaunul de la masă, se spune că superi spiritul respectiv: al scaunului, al mâncării, al mediului înconjurător şi atunci, dacă tu superi spiritul şi el se va supăra pe tine şi se va întâmpla ceva negativ pentru tine”, precizează Alexandra Jidiuc.
În Ţara Soarelui Rasare, nu veţi întâlni nicodată un copil care să facă o criză de isterie în magazin, pentru că nu i se cumpară jucării... Nu veţi întâlni tineri care să fie zgomotoşi pe stradă, să ţipe sau să jignească pe cineva.
De asemenea, ei consideră că este nepoliticos să te uiţi la străini, aşa că toţi se concentrează pe ce au de făcut şi nu se uită la persoanele din jur. Este motivul pentru care majoritatea copiilor sunt timizi şi ruşinoşi.
„Când lucram la o gradiniţă japoneză, colega mea româncă îi întreba mereu pe români: ce părere ai? În Japonia mai puţin spunem ce opinie avem. Doar ascultăm profesorul...”, spune Chinatshu Kawatomo.
În societatea niponă există un cult al mamei, dar şi al profesorului, tocmai pentru că ei pregătesc copiii pentru viaţă şi societate. Mentalitatea japoneză este că fără EDUCAŢIE şi fără o SOCIETATE EDUCATĂ, nu există nici viitor!

http://www.digi24.ro...japonezi-523056

O utopie pentru Romania sau alte tari europene, asa ceva.O realitate pentru Japonia si probabil Coreea de Sud.Fiecare popor cu propriul sau specific.

Edited by max_01, 27 May 2017 - 21:26.


#2
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,298
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmax_01, on 27 mai 2017 - 21:24, said:

O utopie pentru Romania sau alte tari europene, asa ceva.O realitate pentru Japonia si probabil Coreea de Sud.Fiecare popor cu propriul sau specific.
Sau poate ceva nedorit... personalitate modelata de altii (drone), stres mental la varste fragede samd... nu fac parte din cultura vestica. La ei e o traditie veche cum e la noi bataia...

Copii lor sunt ai societatii mai mult decat ai parintilor... unde am mai vazut asta ? :)

Edited by andreic, 27 May 2017 - 21:37.


#3
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
E veche stirea. Si eu am ramas surprins in acel moment.
Tara soarelui rasare e mai rasarita fata de altii Posted Image.

La noi, copii de mici sunt invatati sa injure si sa vorbeasca urat cu femeile. Vineri am vazut unul. Iar cretinii (oameni maturi trecuti de 40 ani) care il invatau asta si taicaso erau mandrii de el. Si sunt din familii bogate, nu orice betivi. Apoi cand ajunge mare ii trimite la azile de batrani Posted Image

Edited by TruculMagic, 27 May 2017 - 21:32.


#4
_-AppleS-_

_-AppleS-_

    ✮✮✮✮✮✮✮✮

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 09.07.2014
Copii japonezi ? Care copii ? Aia sunt pe cale de disparitie, si este foarte bine asa, decat o gramada de sclavi mai bine disparitia.

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View PostTruculMagic, on 27 mai 2017 - 21:31, said:

E veche stirea. Si eu am ramas surprins in acel moment.
Tara soarelui rasare e mai rasarita fata de altii Posted Image.

La noi, copii de mici sunt invatati sa injure si sa vorbeasca urat cu femeile. Vineri am vazut unul. Iar cretinii (oameni maturi trecuti de 40 ani) care il invatau asta si taicaso erau mandrii de el. Si sunt din familii bogate, nu orice betivi. Apoi cand ajunge mare ii trimite la azile de batrani Posted Image
Astia ajung politicieni, primari, politisti, militari, pompieri etc.
Conduc grupuri de oameni care sunt cu mult peste ei si au salarii de mii de euro.

#6
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

View Post_-AppleS-_, on 27 mai 2017 - 21:46, said:

Copii japonezi ? Care copii ? Aia sunt pe cale de disparitie, si este foarte bine asa, decat o gramada de sclavi mai bine disparitia.

Demonstreaza. Japonezii nu mai fac urmasi ? Posted Image

#7
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003

View Postmax_01, on 27 mai 2017 - 21:24, said:

De la 3 ani, copiii din Japonia merg neînsoţiţi la grădiniţă. Iar de la 4 ani circulă singuri cu metroul.
Al meu de la 2 ani conduce masina si merge la lucru (IT-ist la o firma importanta).  Sunt curios cum un copil de 3 ani stie sa treaca strada cand nu e semafor.

Edited by Bursul, 27 May 2017 - 21:52.


#8
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View PostBursul, on 27 mai 2017 - 21:52, said:

Al meu de la 2 ani conduce masina si merge la lucru (IT-ist la o firma importanta).  Sunt curios cum un copil de 3 ani stie sa treaca strada cand nu e semafor.
Probabil conteaza si increderea avuta in comunitate,, nivelul criminalitatii scazut si altele. Nu stiu daca de la 3 ani, dar mai sunt articole legate de "independenta" copiilor japonezi.
https://www.citylab....pendent/407590/
https://japantoday.c...l-by-themselves

#9
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003
Poate daca gradinita si casa se afla in aceeasi curte. Eu inca nu am reusit sa il fac pe fiu-miu sa se uite intodeauna in stanga si in dreapta cand trece strada, desi ii tot repet.
Eu nu cred ca un copil de 3 ani poate sa mearga cateva strazi departare, zilnic.
Poate il ia masina din fata casei.
Eu vad la gradinita copiii de 3-4 ani si nu e unu in stare sa se duca singur pana acasa.

#10
_Dadi_

_Dadi_

    Martian

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 01.05.2015
Pai eu nu stiu de ce faceti comparatia cu noi....o natie care isi maninca din spatele curtii...si care isi trimit copii in vacanta la bunicii cu 2 clase....ce draq sa invete....

View PostBursul, on 27 mai 2017 - 22:48, said:


Eu vad la gradinita copiii de 3-4 ani si nu e unu in stare sa se duca singur pana acasa.
Am un amic sofer pe o dubita de duce si aduce copii de la scoala.....sint de 10 ani care nu stiu sa se lege la sireturi...

#11
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View PostBursul, on 27 mai 2017 - 22:48, said:


Cred ca depinde ce sistem au, ce reguli, cultura lor etc. Citisem ca majoritatea scolilor sunt la maxim 15' mers pe jos (de ex. in capitala), si sunt persoane care au grija sa traverseze cum trebuie - parinti, voluntari etc (am vazut si aici persoane care se ocupa cu school crossing - nu peste tot, dar sunt).
http://www.telegraph...-passenger.html

Edited by Arianna-D, 27 May 2017 - 23:04.


#12
diZy

diZy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,603
  • Înscris: 12.06.2006
Poate ca la cei de gradinita se exagereaza dar totusi invatati sa credeti ca se poate altfel intr-o altfel de lume.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/P7YrN8Q2PDU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
DjMx

DjMx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 04.07.2009
Si ? Eu la 5 ani furam cirese de la vecina.

#14
_Dadi_

_Dadi_

    Martian

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 01.05.2015
Eu la 6 ani mergeam din Drumul Taberei, cu tramvaiul 3....pina la Strandul Tineretului de linga Herastrau.....

#15
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010

View Post_Dadi_, on 27 mai 2017 - 23:42, said:

Eu la 6 ani mergeam din Drumul Taberei, cu tramvaiul 3....pina la Strandul Tineretului de linga Herastrau.....
Da, dar atunci era Miliție nu Poliție. Azi în România sunt sute de copii dispăruți pe care nu îi mai găsește nimeni.

#16
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010
Europa nu mai e sigură. Poate că în Japonia lucrurile stau altfel.
"Imigrantul-irakian-care-a-violat-un-copil-de-10-ani-la-o-piscina-pentru-ca-avea-„o-urgenta-sexuala-a-scapat-ieftin.-Judecatorul-i-a-redus-pedeapsa-pentru-ca-„a-fost-un-caz-izolat"

#17
iloveshaorma

iloveshaorma

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,198
  • Înscris: 22.04.2009
Si apoi la 18 ani explodeaza si au gameshourile care le au si automate cu chiloti folositi

#18
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
Aia din yakuza sau cum drak îi zice la mafia lor de cine au fost educati ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate