Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cum a fost inventată așa zisa „limbă moldovenească”?

- - - - -
  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#37
Nik44

Nik44

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 543
  • Înscris: 12.04.2014

View PostClovis, on 11 iunie 2017 - 17:33, said:

Mare "comedie", de-a râsu - plânsu....

#38
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View Postmax_01, on 19 mai 2017 - 18:33, said:

,,Cum a fost inventată așa zisa „limbă moldovenească”?


În anul 1924 a luat naștere ciudățenia antiistorică numită Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, care era formată din actuala Transnistrie, plus raioanele  Ananiev, Pesceana, Balta, Codâma, Ocna Roșie, Bârzula și Cruteni. Statul nou încropit de către sovietici avea nevoie de un popor nou. Așa a fost inventat, după cum relatează  cersipamantromanesc.wordpress.com, un „norod moldovenesc”. La rândul său, „norodul moldovenesc” avea nevoie de un grai propriu. I sa dat, cu forța, „limba moldovenească”.

Republica Autonomă Moldovenească nu a fost nicidecum o ciudățenie istorică. Se încadra în politica națională sovietică aplicată în întreg URSS.
Regimul sovietic a creat autonomii pentru o mulțime de popoare din imperiu: ciuvași, mordvini, tătari, bașchiri, neneți, iacuți, buriați, ceceni, inguși, balcari, cabardini și nu știu cîte altele.
În funcție mai ales de numărul de membri ai popoarelor respective (deși criteriul n-a fost foarte strict respectat), autonomiile se împărțeau în: republici unionale, republici autonome (care erau subordonate unei republici unionale), regiuni autonome și districte naționale.
Uneori gradul de autonomie s-a schimbat în timp. De pildă, cazahii au avut inițial o republică autonomă subordonată Republicii Federative Sovietice Ruse
https://en.wikipedia...Soviet_Republic
În 1936 i-a venit chef lui Stalin s-o promoveze ca republică unională separată de Rusia.
Cînd existau în Transnistria sute de mii de modoveni (mai mulți decît azi, că a mai trecut un veac de deznaționalizare), nu e nimic ciudat că s-a făcut pentru ei o republică autonomă. S-au făcut autonomii în URSS pentru popoare mai puțin numeroase, precum adîghei, neneți, tuvini - de ce nu s-ar fi făcut pentru moldoveni?
Nici măcar crearea unei limbi separate nu a fost o chestie singulară în URSS. La fel s-a făcut cu tadjica - care nu e decît un dialect al limbii persane, vorbite și în Afganistan (exact dialectul tadjic) și Iran.
Toate popoarele turcice musulmane din URSS foloseau în 1917 ca limbă literară tătara. Cîți o foloseau, că majoritatea era analfabeți și vorbea dialecte turcice locale - un continuum dialectal în care nu exista vreo conștiință națională diferită de la un dialect la altul.
Sovieticii sînt cei care au creat limbile literare diferite uzbecă, cazahă, chirghiză, turcmenă, bașchiră - ca limbi literare diferite de limba tătară. Au trasat granițe uneori arbitrar, căci musulmanii turcici din Chirghizistan nu se simțeau la vremea aia națiune diferită de cei din Cazahstan, dialectele vorbite local erau apropiate și nu erau folosite în scris, unde puținii alfabetizați care nu foloseau rusa, foloseau tătara. Cu timpul, experimentul de inginerie socială sovietic a izbutit, azi uzbecii, turcmenii, cazahii, chirghijii se consideră națiuni diferite, mîndre de cultura lor. Doar în Bașchiria (parte a Rusiei) se mai încăpățînează unii să folosească ca limbă literară tătara, dar puterea de la Moscova continuă să favorizeze separarea bașchirilor de tătari.

Politica sovietică față de moldoveni a fost inconsecventă, la un moment dat în Republica Autonomă Moldovenească din Transnistria s-a trecut la alfabet latin și s-a folosit limba română literară. Era perioada cînd multe alte limbi din URSS trecuseră la alfabetul latin, se vorbea că și rusa urma să-și schimbe alfabetul.

Dacă românii sînt în parte obsedați de ruși, reciproca nu e valabilă. Rușii n-au obsesii despre români, pentru ei problemele principale sînt SUA și China. România nu e neglijabilă, dar e undeva pe la locul 15 pe lista de priorități a Rusiei. Să crezi că rușii cînd își stabilesc o politică, gîndul lor principal este România, înseamnă să fii rupt de realitate.

Nu e cazul să incriminăm înființarea Republicii Autonome, căci ea a ajutat, într-o oarecare măsură, păstrarea etniei române în Transnistria. Apoi a ajutat faptul că după includerea Basarabiei în URSS, Republica Moldovenească să devină republică unională, care și-a putut astfel cîștiga independența în 1991. Cecenia ori Tatarstanul, care nu erau republici unionale, nu au putut cîștiga independența, deși au vrut.
Cît despre ideea limbii moldovenești diferite - e un eșec complet care n-ar trebui să ne preocupe. Din motive politice ideea mai e susținută, dar nici cei care o susțin verbal nu cred în ea. Dodon sau emisiunea moldovenească a televiziunii din Tiraspol folosesc o limbă română literară destul de corectă.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/AadEco6iRZM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#39
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017
exista doar limba romana vorbita de doua natiuni romanii si moldovenii, la fel ca Austria si Germania , nu exista nici limba austriaca :)))

#40
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011

View PostWestPoint, on 31 mai 2017 - 20:55, said:

Limba română nu exista acum citeva sute de ani, existau graiuri.
Se vorbea moldoveneste, munteneste, ardeleneste

Baliverne. Dacoromana este caracterizata de o unitate aproape unica in Europa. Nu exista dialecte. Nu se poate pune problema la modul se vorbea "moldoveneste, munteneste, ardeleneste". Nu au existat trei limbi diferite.

Quote

Stabilirea structurii dialectale a dacoromânei constituie, cu siguranţă, cea mai controversată problemă a dialectologiei româneşti, de la începuturile ei şi până astăzi. Esenţa acestei chestiuni constă, de fapt, în delimitarea şi descrierea principalelor subdiviziuni teritoriale ale dialectului dacoromân.

Întrucât graiurile dacoromâne se caracterizează printr-o excepţională unitate lingvistică, au fost formulate diverse teorii asupra numărului principalelor subdiviziuni ale acestui dialect al limbii române.

Moldoveneasca este o inventie sovietica.

Edited by Alecsandru010, 04 July 2017 - 21:05.


#41
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Cred ca influenta este mult mai veche prin intermediul rusei-ucrainene din cele mai vechi timpuri. Si da sunt graiuri, dialecte, doar Urss a introdus ideologia unei limbi, mai nou si vestul capitalist.

View PostAlecsandru010, on 04 iulie 2017 - 21:04, said:

Baliverne. Dacoromana este caracterizata de o unitate aproape unica in Europa. Nu exista dialecte. Nu se poate pune problema la modul se vorbea "moldoveneste, munteneste, ardeleneste". Nu au existat trei limbi diferite.
Moldoveneasca este o inventie sovietica.
Unitate data de limba si poporul dac.
Dar si de catre existenta poporului nostru timp de milenii sub statalitati unitare peste cele trei zone carpatice (Huno-Gepido-avaro-bulgarii, apoi sub Ungaria, apoi sub I.Otoman, terminand cu Habsburgii.
Doar in ultimele 2 secole am fost fuzionati.

Edited by Infinitty, 06 July 2017 - 14:02.


#42
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017
unitatea limbii ar putea fi explicata printr o statalitate unitara, dar statalitatile medievale nu erau statalitati moderne
Gepido Avaria sau nu stiu cum nu era un stat in sensul de astazi al cuvantului, statul de astazi apare abia din timpul lui Napoleon

#43
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,060
  • Înscris: 20.12.2007
Un aspect deosebit de interesant al lingvisticii este studiul intimitatilor acelei limbi. Ofera, cred eu cele mai bune dovezi cu privire la gradul de inteligibilitate al vorbitorilor unei limbi din regiuni diferite si desigur inrudirea cu alte limbi. Intimitatile sunt " necontaminate" de limba literara, de incercarile institutiilor unui stat gen scoala sau Academie de a interveni asupra unei limbi. Un cioban trait toata viata in varful unui munte din Moldova daca se duce im oricare colt al Romaniei si Rep. Moldova si isi baga si isi scoate va fi inteles instantaneu de toti, indiferent cata scoala au facut. Ce dovada mai buna de unitate a limbii doriti ?! La fel, daca un cioban din Sicilia va injura veti intelege absolut tot, cuvintele se pronunta la fel. Ce dovada mai buna de fratie intre popoare latine mai doriti ? De asta voi zice intotdeauna ca limba moldoveneasca va exista diferita de romana atunci cand nu o sa inteleg instantaneu injuraturile.

#44
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017
Pntru autoritatile moldovene chestia asta lingvistica ii doar un instrument in construirea unei identitati proprii. Desigur limba moldoveneasca nu exista, dar popor moldovean poate exista pe modelul germano austriac.

#45
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,060
  • Înscris: 20.12.2007

View Postradeusval, on 09 iulie 2017 - 13:32, said:

Desigur limba moldoveneasca nu exista, dar popor moldovean poate exista pe modelul germano austriac.
Desigur ca pot exista doua popoare construite de doua centre politice concurente cum au fost casa de Hohenzollern cu casa de Habsburg. Statul moldovean de peste Prut a fost constituit pana la urma de un centru politic concurent recte Moscova. Nicio o problema daca isi continua relatia cu acest centru politic concurent. Ce ma deranjeaza pe mine este fatarnicia asta cu fratii romanii pe care ii iubim cand ne e greu.


#46
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017

View PostKokoshmare, on 09 iulie 2017 - 18:11, said:

Desigur ca pot exista doua popoare construite de doua centre politice concurente cum au fost casa de Hohenzollern cu casa de Habsburg. Statul moldovean de peste Prut a fost constituit pana la urma de un centru politic concurent recte Moscova. Nicio o problema daca isi continua relatia cu acest centru politic concurent. Ce ma deranjeaza pe mine este fatarnicia asta cu fratii romanii pe care ii iubim cand ne e greu.
cand vor bani atunci ne iubesc :)
io zic ca nu ar mai trebui dat nimic acolo, ii de parca ai arunca cu bani la gunoi.

#47
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Nu cred că-i aruncă la gunoi, speră să le cadă Moldova în plisc, cum a mai fost cazul cu Principatul Moldovei și RDM. Oricum, lucrările care se fac de banii dați de România, de fapt împrumutați, sunt făcute de firme românești, cu siguranță la calitate românească, adica superpreț și de mântuială. De fapt efectul acelor bani probabil se pot vedea tot prin vilele de la Bucale, munte și mare ale politicienilor români. Moldovenii sunt foarte naivi dacă nu știu să se ferească a face afaceri cu românii.

Mai bine România s-ar ocupa de ea, că e un coșmar pe harta Europei. Sunt mai multe feluri de sărăcie și românii cu PIB mare cu care stau toți patrihoții în gură, sunt într-o mizerie mult mai crâncenă decât cei mai săraci moldoveni.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rRULCjjTFBI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/SKzMShLaB6w?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

După cum vedem sunt feluri și feluri de sărăcie. Moldova va recupera rapid acum după semnarea acordului de asociere la UE, România mai greu, nu poți arăta ca o țară europeană când ești locuit de neeuropeni.

În ceea ce privește limba moldovenească, să spui că e o invenție a lui Stalin, e trolling infect. De fapt o invenție e limba română și cine-a citit câte ceva, poate a dat și de disputele despre cum ar trebui să arate limba română. Chiar dacă muntenizată ca urmare a așezării capitalei, cu toată dictatura presei centrale, care practic nu a avut concurență, limba română literară are la bază o semnificativă contribuție moldovenească, dacă nu chiar mai mult decât atât.

#48
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017
daca sunt destepti nu vor astepta ajutorul Romaniei, cu o populatie relativ mica si
cu un teritoriu relativ bogat, ar putea sa se ridice foarte mult economic, si asta ar fi
sfarsitul aspiratiilor de unire , scopul principal cel economic ar disparea . Pentru ei
ii mult mai bine ca stat separata, uitate in ce hal suntem noi ardelenii

#49
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Eu am mai zis cu alte ocazii că o autostradă Chișinău - Iași - Târgu-Mureș - Europa ar face minuni. Deocamdată, cea mai bună legătură a Moldovei spre vest e spre București. Ăsta e un lucru dezastruos, Bucureștiul e capitala europeană cea mai de evitat, mai ales pentru moldoveni care au fost feriți până acum de apucăturile molipsitoare ale Marelui Fanar. În plus, Bucureștiul e o fundătură, e total ilogic ca să faci drumuri spre fundătura aia care n-are nimic bun de oferit nimănui.
Și desigur că de la Chișinău autostrada ar trebui să meargă prin Tiraspol spre Odesa și mai departe. Ar europeniza rapid toată zona de la nordul Mării Negre. Poate va vedea chestia asta și cine trebuie, dar la Chișinău se bat ăia de joacă cum cântă Bucureștiul cu ăia de joacă cum cântă Moscova. Speranța e tot la Bruxelles

Edited by CzC, 09 July 2017 - 21:20.


#50
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017

View PostCzC, on 09 iulie 2017 - 21:20, said:

Eu am mai zis cu alte ocazii că o autostradă Chișinău - Iași - Târgu-Mureș - Europa ar face minuni. Deocamdată, cea mai bună legătură a Moldovei spre vest e spre București. Ăsta e un lucru dezastruos, Bucureștiul e capitala europeană cea mai de evitat, mai ales pentru moldoveni care au fost feriți până acum de apucăturile molipsitoare ale Marelui Fanar. În plus, Bucureștiul e o fundătură, e total ilogic ca să faci drumuri spre fundătura aia care n-are nimic bun de oferit nimănui.
Și desigur că de la Chișinău autostrada ar trebui să meargă prin Tiraspol spre Odesa și mai departe. Ar europeniza rapid toată zona de la nordul Mării Negre. Poate va vedea chestia asta și cine trebuie, dar la Chișinău se bat ăia de joacă cum cântă Bucureștiul cu ăia de joacă cum cântă Moscova. Speranța e tot la Bruxelles
poate de asta nu fac autostrazi sa pastreze Bucurestiul ca centru.

Edited by radeusval, 09 July 2017 - 21:26.


#51
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View Postradeusval, on 09 iulie 2017 - 20:46, said:

daca sunt destepti nu vor astepta ajutorul Romaniei, cu o populatie relativ mica si
cu un teritoriu relativ bogat, ar putea sa se ridice foarte mult economic, si asta ar fi
sfarsitul aspiratiilor de unire , scopul principal cel economic ar disparea . Pentru ei
ii mult mai bine ca stat separata, uitate in ce hal suntem noi ardelenii

Ca ardelean inteleg foarte bine ce spui, dar uiti ca situatia geopolitica a Rep. Moldova este una catastrofica, practic se invecineaza cu rusii vechi ce se vad acum ucraineni in dusmanie mare cu Rusia, plus enclavele din interior, Chisinaul este un oras rusesc, Balti este ucrainean, Gagauzia, Transnistria ...
Practic moldoveneasca este zona de la Balti la Gagauzia fara culoarul Chisinau-Bender-Tiraspol.
Rep. Moldova nu are viitor in afara Rominiei si fara pierderile teritoriale aferente.

#52
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Cyber, ești epic, ca de obicei. Deci Moldova ar avea viitor doar dacă se șterge de pe harta lumii de bună voie și pe mormântul ei apar județele Bucureștiului?
Abia atunci nu ar avea viitor.

#53
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View PostWestPoint, on 31 mai 2017 - 20:55, said:

Limba romanilor, adica a legiunilor romane nu era ca limba română. Este vorba de o limba romanica.
Limba română nu exista acum citeva sute de ani, existau graiuri.
Se vorbea moldoveneste, munteneste, ardeleneste
Numele de "rumână" sau "rumâniască" pentru limbă este atestat în timpul secolului XVI

View PostWestPoint, on 01 iunie 2017 - 20:06, said:

Privind in contextul de astazi cind exista o limba comuna, română se interpreteaza mereu ca s-a vorbit româna.
Nu se stie exact ce credea Neascu in ce limba a scris acea scrisoare, in graiul ardelenesc sau in română.
Linba română nu exista pe vremurile acelea, aceasta fiind atestata abia în timpul secolului XVI.
La fel si "cealalta Tara Romaneasca". As vrea sa vad textul original si traducerea originala, nu interpretata.
Binentels ca nu se egzista nicie limba germana , nice cea franceza in timpurile alea ..
Insa limba hardeleneasca nu se egizusta si nu a existat ca arucni ungirii nu s-ar mai fidata mari ciar fi zis ca hardelenii e cei mai vechi,
Insa Neascsu ala cu scrisoarea era din  Campulung . Jduetul Arges. Adica tara Romaneasca, adica Muntenia. Mai interesanta este ca destinatarul era jedele Brasovului un nemat pre numele sau sasesc Hans Benkner  dar care acepta sa fie romanizat Hanăș Begner ...
Si ca ai zis ca limba latina vorbita in castre nu era chiar latina .. ci o limba romanica. Pai si cadn aia care au vorbit o limba romanica se intalneau cu unu venit de prin stepa sau padurile baltice nu crezi ca ii zicea veneticului ca el este roman si vorveste  romana ? Ca zone intregi si in Vest erua cunoscute ca "romanii" adica zone in care majoritatea populatiei vorbea o limba romanica si se identifica ca "romana" ?
Din wiki

Quote

On date à peu près l'évolution du latin vulgaire vers les langues romanes de la manière suivante5 :
    Entre −200 et 400 environ : différentes formes de latin vulgaire.
    Entre 500 et 600 : ces formes commencent à se différencier plus ou moins nettement.
    En 813, au concile de Tours, l'existence d'une langue romane est reconnue, puisque le concile demande que désormais les sermons soient prononcés en « rusticam Romanam linguam » (langue romane rurale) et non plus en latin afin d'être compris par tous.
    Après 842 : premier texte complet rédigé dans une langue romane (sans doute le prémices de la langue d'oïl), les Serments de Strasbourg.

View PostInfinitty, on 07 iunie 2017 - 07:38, said:

Uite eu consider ca Razboiul din Transnistria a fost o greseala a moldovenilor din start, la fel atitudinea antiruseasca fatisa ori camuflata, deoarece pana la urma a fi impotriva unui grup etnic inseamna sa doresti sa ataci si ca acesta sa-ti devina ostil, adica doresti ostilitate, ori chiar la faurirea României Mari si chiar mai inainte mai multe minoritati etnice au avut un climat propice prietenesc si de ospitalitate reciproca, chiar astazi avem UDMR-ul la guvernare, avem cca. 200.ooo-500.ooo etnici maghiari si inca pe atatia indieni sau chiar mai multi, avem norme democratice sau le pretindem.
RA- HAT! Havno psieci (de caine). Dragii de transistereni eraupusi pe treaba. Si rusofonii erau furisoi - cum s ainbete ei lb romana? Ce moldovenii nu pot vorbi in continuare "omeneste" ?

View Postradeusval, on 08 iulie 2017 - 10:31, said:

unitatea limbii ar putea fi explicata printr o statalitate unitara, dar statalitatile medievale nu erau statalitati moderne
Este scartz.
Stii in ce an s-a unificat Italia? Oficial dupa 1861 ... Roma a fost anexata in 1870 (era stat papal sipapa era "rege") . Si unificare s-a facut de casa de Savoia ...
Insa limba italiana exita deja de cateva secole ... cel care a "creat-o" a fost Petrarca urmate de Dante si de Bocacio. Astia 3 au impus standardele a ce a devenit limba italiana.
Sau germana. In mare masura "creata" de Gutemberg. Unificarea mult mai tarziu ... ai culmea cica sunt unii mai prin sud care injura "dialectul berlinezo-prusac" adica lb literara care a inceput sa se impuna cam de la Fritz Srgentu'

View Postradeusval, on 09 iulie 2017 - 20:46, said:

daca sunt destepti nu vor astepta ajutorul Romaniei, cu o populatie relativ mica si
cu un teritoriu relativ bogat, ar putea sa se ridice foarte mult economic, si asta ar fi
sfarsitul aspiratiilor de unire , scopul principal cel economic ar disparea . Pentru ei
ii mult mai bine ca stat separata, uitate in ce hal suntem noi ardelenii
Asa cu crezut in 1991 ... ca vor fi o Schwizzerie .

View Postradeusval, on 09 iulie 2017 - 21:26, said:

poate de asta nu fac autostrazi sa pastreze Bucurestiul ca centru.
A fi intrebat si Boc ...
Culmea ca bucurestenii sunt ptr autotstrazi
A da si inca unu care megea la scoala dupa printzipu mau rarut e mai dragut:

View PostCzC, on 09 iulie 2017 - 20:32, said:

În ceea ce privește limba moldovenească, să spui că e o invenție a lui Stalin, e trolling infect. De fapt o invenție e limba română și cine-a citit câte ceva, poate a dat și de disputele despre cum ar trebui să arate limba română. Chiar dacă muntenizată ca urmare a așezării capitalei, cu toată dictatura presei centrale, care practic nu a avut concurență, limba română literară are la bază o semnificativă contribuție moldovenească, dacă nu chiar mai mult decât atât.
Asculta si baga la cap : limba literara romaneasca are ca parinte pe diaconul Coresi .. primul tipograf, nascut la Targoviste mort la Brasov. El a folosit limba care se vorbea in zona Targoviste-  Ploiesti - Brasov. Tipariturile sale in limba romaneasca s[ua exitins si in Moldova, Olatenia, Ardeal. Si lomba lui a devenit un model ... asa ca modelul a fost preluat si de Varlaam si de Dosoftei (moldoveni) . Finmdca trebe zis ca Muntenia a avut avamtajul primei tipografii ..... asa ca modelul venea de aici.
Mai umreaza "episodul"  Heliade Radulescu  .. care in tensoara asta conteaza ca tipograf.  Tipografia sa era f mare ptr zona si epoca  .. si deci el a mai stabit/intarit caracteriticele limbii lterare ca deribad din cea vorbita intre Tragovistem Brasov si Bucuresti.
Ei .. ei in fine dupa 1860 in cultura samd apare sa zic asa "desantul moldovenesc"  care "lustruiesc" limba romana literara (cam cu lipsuri, cam ca la "tara" cu reguli neclare) in ce a devenit spre 1910  limba romana aia de o citesti fara sa te miri sau s ate apuce rasu (unele exte de pe la 1880 ... in grafia originala ... )

#54
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Muntenia a avut prima tipografie, dar în slavonă, deci irelevant pentru limba română. La fel de irelevante sunt și tipariturile protestante ale lui Coresi. Limba română a fost șlefuită în secolul XIX și ce numim astăzi limba română e limba mass-mediei din capitală, deci e limba din Muntenia cu probabile contribuții din alte zone. Că limba de astăzi nu e păsăreasca franțuzită ce a circulat prin București o vreme e meritul cuiva, în principal, dacă nu total, al moldovenilor.

Mi-am adus aminte ce spunea cel ce a compus o poezie despre care pe net scrie că ar fi "un elogiu adus limbii române". Ca de obicei se șterge Moldova, moldovean, moldovenește și se scrie România, român, românește, uneori ștergrea identitații moldovenești facându-se trecând prin pseudoidentități la fel de fabricate ca și cea română - basarabeană sau bucovineană.

Dar iată ce scria Onisifor Ghibu despre Mateevici.

"După aceștia, părintele Mateevici a vorbit lung, vreo treizeci-patruzeci de minute, fel de fel de lucruri curioase, vorbirea a fost un fel de lecție de istorie a literaturii, plină însă de greșeli. Spunea că noi vom învăța aici limba noastră moldovenească, bisericească, nu limba franțuzită de peste Prut, nici limba gazetarilor de la București, din care nu înțelegi nimic, "parcă ar fi tătărească". Literatura noastră trebuie să rămînă în strînsă legătură cu literatura rusească, căci numai așa va putea înainta. Limba moldovenească e destul de bogată, încît în ea se pot traduce toate scrierile rusești. Ca argument, citește, pînă la plictiseală, traduceri făcute de el din rusește! Încheie cu o poezie originală a lui: Limba noastră".

Onisifor Ghibu
"În vâltoarea Revoluției rusești. Însemnări din Basarabia anului 1917"
Fundația Culturală Română, 1993. P. 164

Edited by CzC, 10 July 2017 - 18:25.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate