Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Constantinopol- cel mai frumos oraș al lumii antice și medievale

- - - - -
  • Please log in to reply
137 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017
Constantinopol- cel mai frumos oraș al lumii antice și medievale

În a doua jumătate a secolului al VII-lea î. Hr. coloniștii greci din Megara au fondat cetatea Bizanț pe malurile europene ale Bosforului. În jurul lui 150 î. Hr. intră sub sceptrul romanilor. În 193 d. Hr. orașul se alătură lui Pescennius Niger, rivalul lui Septimiu Sever și suferă un asediu de aproape trei ani care este urmat de un jaf cumplit, iar zidurile sunt năruite în urma conflictului. Împăratul Sever, victorios, îl reconstruiește însă făcându-l și mai mare. Împăratul Constantin este și el forțat să asedieze cetatea în timpul războiului cu Liciniu. De data asta însă, Bizanțul cu poziția sa favorabilă, va fi reconstruit la o dimensiune incredibilă.
Cu mult timp înainte de Constantin, diferiți conducători greci, macedoneni sau romani fondaseră sau refăcuseră orașe pe care le-au numit după ei, precum Filippopolis, Alexandria sau Adrianopole. Bogăția Orientului l-a determinat pe împărat să facă în Răsărit un nou oraș imperial. Chiar și mausoleul familiei, construit pe Via Labianca, în afara zidurilor Romei, arăta că stăpânul orașului lui Romulus dorea să fie îngropat în afara Cetății Eterne.
Pe 8 noiembrie 324 și-a numit fiul, Constanțiu, în funcția de caesar. În acea zi, o duminică, a stabilit hotarele noului său oraș, mutându-le cu circa patru kilomteri în afară. Legenda spune că a trasat pe pământ linia viitoarelor ziduri cu sulița, precum un ktistes(fondator de oraș, colonist)(ctitor) grec. Însoțitorii lui Constantin s-au mirat de marea circumferință a zidurilor, iar împăratul le-ar fi spus ”O să continui până ce acela care merge înaintea mea se va opri”. După nici măcar un secol, zidurile lui Teodosiu al II-lea vor dubla suprafața orașului, iar azi doar zidurile lui Teodosiu se mai văd.
Construirea și popularea orașului s-au desfășurat foarte repede. Noile ziduri au fost terminate în 328. Împăratul a oferit stimulente populației pentru a se stabili în noul oraș, mai ales dacă erau constructori pricepuți. Provocările tehnice și logistice au fost foarte mari astfel încât realizarea a fost cu adevărat remarcabilă. Pe 11 mai 330 noul oraș a fost inaugurat în mod oficial, cu ceremonii la Hipodrom. Augurul păgân Sopater (ulterior condamnat de Constantin) alesese această zi ca fiind propice. Monedele bătute în acel an anunțau lumii întregi evenimentul; apărea imaginea Constantinopolisului cu un sceptru în formă de cruce, enunțându-se caracterul creștin al orașului. Festivitățile au durat 40 de zile. În ultima zi, o statuie din aur a lui Tyhe(Fortuna) a fost purtată pe străzile orașului. Acest eveniment nu trebuie văzut ca un gest păgân al împăratului, el, ca majoritatea oamenilor nu vedeau în statuie o zeiță păgână ci un simbol sau o personificare a orașului. Statuia a fost dusă în fostul templu al lui Cibelle. De atunci, Constantinopolul și-a sărbătorit ziua pe 11 mai așa cum Roma și-o aniversa pe 21 aprilie.
Noul oraș era modelat după Roma. Era construit pe șapte coline și avea 14 districte administrative (2 erau în afara zidurilor). Exista un Senat, dar membri săi erau inferiori celor de la Roma, fiind numiți clari (remarcabili) și nu clarissimi (cei mai remarcabili) precum cei din Cetatea Eternă. Locuitorii Constantinopolului au primit grâne subvenționate precum cei din Roma. Planul urbanistic nu era complet nou. Constantin a păstrat elemente ale orașului severinian precum drumul principal, agora și amplasamentul hipodromului. A mărit și înfrumusețat băile publice. În perimetrul ocupat acum de moscheea Albastră a construit palatul imperial care avea acces direct în loja regală ce se înălța desupra hipodromului. Intrarea în palat era cunoscută sub numele de poarta Chalke (de bronz).
Pictura de deasupra portalului înfățișa un Constantin victorios ce omora un balaur. Hipodromul început de Spetimiu Sever a avut la finalizare 50.000 de locuri. În centrul medianei a fost așezată Coloana Șarpelui de la Delfi. Aceasta fusese ridicată pentru a comemora victoiria grecilor din 479 î.Hr. asupra perșilor la Platea. Coloana era doar unul dintre multele obiecte pe care le luase Constantin pentru a-și împodobi orașul. Nu degeaba sfântul Ieronim spune că ”aproape toate orașele au fost golite”. Ea există și azi. Trepiedul de aur care o încorona nu mai exista încă din secolul IV î. Hr. La capătul sudic al medianei a fost ridicat un obelisc. La capătul nordic al medianei, Teodosie al II-lea a adus un obelisc egiptean. Hipodromul nu era folosit doar pentru distracția locuitorilor orașului ci și pentru hotărârile oficiale publice.
În fața Vechii Porți a lui Sever a ridicat forumul care îi poartă numele. În centru său era Coloana lui Constantin, înaltă de 25 de metri. Avea 9 tamburi de porfir și un diametru de 2,9 metri. A fost deterioarată grav într-un incendiu și azi poartă numele de Coloana Arsă. În vârful coloanei era statuia lui Helios care avea trăsăturile lui Constantin. Purta o coroană cu șapte raze, în mâna stângă avea o suliță iar în cea dreaptă un glob. La baza coloanei era un altar. Istoricul Socrate susține că în statuie era o bucată din crucea Mântuitorului. Grigore din Tours spune că în capul statuii ar fi unul dintre cele patru cuie sfinte găsite de Elena, mama împăratului. Eusebiu din Cezareea pe de altă nu amintește nimic de coloană, statuie sau altar.
O structră interesantă era Milionul, probabil un tetrapilon, de la care erau măsurate toate distanțele. Era asemănător lui Miliarium Aureum din Forumul de la Roma. De la acest monumet din Roma se măsurau distanțele către celelalte puncte ale Imperiului Roman. De aici vine și expresia ”Toate drumurile duc la Roma”. Constantin a început construcția două mari biserici- Hagia Sophia adică Sfânta Înțelepciune și Hagia Eirene adică Sfânta Pace. Aceste nume exprimau dorința de concordie între păgâni și creștini. Împăratul nu a apucat să le vadă terminate. Noua Romă sau a doua Romă a fost până în 1453 moștenitoarea de drept a coroanei cezarilor. În zilele noastre, în aeroportul din Atena, apelul în greacă pentru zborurile spre Istanbul desemnează acest oraș cu numele de Constantinopol. Pentru greci, el este în continuare Polis-ul, Orașul prin excelență, ceea ce a fost între 330 și 1453.
http://www.istorie-p...e-si-medievale/

Destui greci viseaza la recuperarea Constantinopolului care a decazut in special datorita moralitatii conducatorilor si poporului sau.
Dupa decaderea Romei, foarte mult timp in Europa cel mai frumos si maret oras a fost Constantinopol.

Edited by max_01, 11 May 2017 - 19:36.


#2
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
constantinopolul este oras crestin.
temporar este la musu.

#3
Erwin_Rommel

Erwin_Rommel

    Titlul membrului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,499
  • Înscris: 17.04.2017

View PostBogzaG, on 11 mai 2017 - 19:47, said:

constantinopolul este oras crestin.
temporar este la musu.
din pacate este la musu...si e distrus din temelii...

#4
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
doar temporar.
crestinii il vor recladi din nou, candva.

#5
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
Un oraș creștin de 300k locuitori care de 550 de ani e la turci și are acum cam 4 milioane de locuitori peste populația totală a Greciei. Deci o creștere de 14,5 milioane de locuitori e decădere. :lol:

#6
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Oricine a vazut azi Istanbulul nu poate decat sa rada de ideea de-musulmanizarii si de-turcizarii acestui oras.

#7
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
l-am vazut.
si cred ca va redeveni crestin candva.

#8
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostAlexIP, on 12 mai 2017 - 00:12, said:

Un oraș creștin de 300k locuitori
Doar 50 000 cand a fost cucerit de turci. A evoluat negativ :)

View PostKokoshmare, on 12 mai 2017 - 00:20, said:

Oricine a vazut azi Istanbulul nu poate decat sa rada de ideea de-musulmanizarii si de-turcizarii acestui oras.
Au incercat grecii, dar in 1922 erau sa ramana si fara Atena daca franco-englezii nu interveneau.

#9
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View PostAlexIP, on 12 mai 2017 - 00:12, said:

Un oraș creștin de 300k locuitori care de 550 de ani e la turci și are acum cam 4 milioane de locuitori peste populația totală a Greciei. Deci o creștere de 14,5 milioane de locuitori e decădere. Posted Image
Bre, cantitatea nu e calitate.
Asta unu la mana.
Doi, modernizarea si cresterea populatiei e datorita economiei si stiintei VESTICE, si NU datorita vreunei virtuti turcesti.
Trei, cand a fost cucerit aproape tot patrimoniul sau arhitectonic - cat n-a fost transformat in moschei - a fost distrus.
Iar ce s-a construit dupa nu e nici pe departe la nivelul, nici a celui de dinainte de cucerire nici a celui la care ajunsese Europa vestica la momentul ala.
Deci foarte, FOARTE slaba si superficiala parerea ta.

Edited by grrrrr, 12 May 2017 - 10:51.


#10
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,322
  • Înscris: 17.09.2008

View PostBogzaG, on 11 mai 2017 - 19:47, said:

constantinopolul este oras crestin.
temporar este la musu.
Au vrut grecii sa il recupereze in perioada 1919-1921 cand au purtat cu turcii un razboi insa au fost infranti de turci, condusi de Ataturk.A contat si coplesirea numerica a grecilor de catre turci care probabil au luptat cu mai multa motivatie decat copiii Eladei.

View Postlucifer76, on 12 mai 2017 - 08:37, said:


Au incercat grecii, dar in 1922 erau sa ramana si fara Atena daca franco-englezii nu interveneau.
Stiu ca francezii si britanicii erau satui pana peste cap de razboi in acel moment, fiind puternic traumatizati de primul razboi mondial insa daca acestia precum si aliatii Antantei, sarbii si romanii ar fi trimis trupe si flota militara in sprijinul grecilor, turcii ar fi fost infranti si obligati sa accepte prevederile tratatului de pace incheiat cu Antanta, la finele razboiului, in calitate de tara infranta.

View PostBogzaG, on 12 mai 2017 - 07:17, said:

l-am vazut.
si cred ca va redeveni crestin candva.
Doar daca turcii ar fi expulzati din oras si zona europeana a Turciei.

#11
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postdennis_2005, on 12 mai 2017 - 19:27, said:

Stiu ca francezii si britanicii erau satui pana peste cap de razboi in acel moment, fiind puternic traumatizati de primul razboi mondial insa daca acestia precum si aliatii Antantei, sarbii si romanii ar fi trimis trupe si flota militara in sprijinul grecilor, turcii ar fi fost infranti si obligati sa accepte prevederile tratatului de pace incheiat cu Antanta, la finele razboiului, in calitate de tara infranta.
Turcii luptau pe mai multe fronturi, dupa ce au rezolvat problemele s-au dedicat doar respingerii grecilor si le-a reusit.

#12
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017

View Postlucifer76, on 13 mai 2017 - 06:02, said:

Turcii luptau pe mai multe fronturi, dupa ce au rezolvat problemele s-au dedicat doar respingerii grecilor si le-a reusit.
Turcii au luptat doar cu grecii in perioada 1919-1922, fiind ajutati militar inclusiv de sovietici in timp ce grecii nu au primit sprijin militar de la occidentali, asa cum ar fi trebuit.Francezii si italienii au tinut cu turcii iar britanicii nedorind sa ii supere pe acestia s-au limita doar la sprijin verbal acord grecilor.
Eu zic ca ar fi fost preferabil ca grecii sa obtina si sa pastreze ce isi doresc.

Edited by max_01, 13 May 2017 - 17:59.


#13
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017
Pe data de 29 mai 1453 a fost cucerit Constantinopolul de turci.Azi se implinesc 564 de ani de la caderea Constantinopolului crestin.

#14
KarlAsgar

KarlAsgar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.04.2017

View PostBogzaG, on 11 mai 2017 - 21:21, said:

doar temporar.
crestinii il vor recladi din nou, candva.
Care crestini?

Ca sunt pe cale de disparitie in Europa, tot mai multi tineri orientandu-se spre ezoterism   sau  ateism.

Tu crezi ca tinerii care se duc dumina la cinematografie unde sunt spalati pe creier cu filme de actiune  cu supereroi  sau care o ard prin cluburi  in loc sa se spovedeasca la biserica  au chef sa mai elibereze  Constantinopolul de  sub ocupatia turceasca ?
Te referi la tinerii care n-au citit in viata lor o Biblie  sau niste carti de istorie , preferand sa frecventeze site-urile porno , sa joace jocuri video sangeroase sau care citesc reviste de benzi desenate in schimb?

Te inseli amarnic.  
Tinerii europeni de azi au mai multa credinta in Batman si Spider-Man decat  in Isus.  


N-au putut rusii ortodocsi sa faca asta pana acum   , dar vest-europenii care n-au niciun interes si i-au durut  in fund  cand orasul a fost cotropit  si jefuit in 1453 de otomani.  
A existat poate oportunitatea dupa primul razboi mondial  ca grecii sa recucereasca orasul si .... nimic.   Ar fi putut rusii daca nu erau sabotati de revolutia bolsevica.  

Asa ca uita de Constantinopol.  A fost un vis frumos  care s-a terminat de mai bine de 5 secole.  




Sa zici mersi daca macar  Roma ,  Moscova  si  Atena vor mai ramane crestine  peste 50 ani.

Edited by KarlAsgar, 30 May 2017 - 13:14.


#15
KarlAsgar

KarlAsgar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.04.2017
Pe bune, sunt si eu conservator, dar pur si simplu mi-am bagat picioarele in ideea ca cultura si civilizatia  occidentala isi vor mai reveni candva. Pur si simplu,  nu se mai poate face nimic. Reveniti-va cu picioarele pe pamant.

Voi chiar credeti ca actuala generatie Y care asta-vara prindea pokemoni,  care se duce sa vizioneze cate un film cu supereroi Marvel  ca la biserica  si care a votat cu progresisti neomarxisti ca Hillary,  Macron si care vor vota in curand  intre Merkel si Schultz,  o sa faca ceva?  

Nu o sa faca nici pe dracu.  

Suntem conservatori, dar hai sa fim coerenti si sa ne folosim logica.Adica, pe bune BogzaG, iti inteleg temerile  si frustrarile fata de musulmani, dar cateodata postezi de  parca ai fi un elev  picat la istorie de   clasa a VI-a.  


Ca sa ocupi Istanbulul, trebuie sa folosesti forta bruta ori mandat ONU ca sa evacuezi populatia turceasca din oras. Si ca sa te asiguri pe termen lung, ar trebui cam juma de Turcie evacuata de populatia musulmana.
Stii  care-i populatia Istanbulului? 14 milioane .  Populatia Turciei?  79 milioane!

Stii ce procent reprezinta crestinii din populatia Turciei?   0,3% , restul de 96,5%  fiind musulmani.


Deci, pana sa se apuce europenii sa-l recupereze, nu o sa mai existe niciun Constantinopol si asta pentru ca musulmanii radicali care populeaza acest oras il vor distruge tocmai pentru ca europenii crestini sa nu se bucure ca l-au capturat.  



Deci, spune-mi si mie.......cum PANA MEA sa visezi ca Turcia sa fie recrestinata  si sa se formeze un nou Imperiu Bizantin ?   Cati litri de bere sau de vin trebuie sa bei ca sa spui o asemenea ENORMITATE?

La formarea Israelului e adevarat,   s-a putut sa se evacueze ditamai populatia palestiniana ca sa le faca loc unor milioane de evrei......asta pentru ca a existat un popor evreu care a pribegit prin Europa.


Dar ca sa se recrestineze Turcia si sa se formeze un nou Imperiu Bizantin,  poti sa-mi spui dumitale  si mie unde naiba pribegeste   poporul bizantin?  Exista oare un POPOR BIZANTIN?  Daca da,  unde?  In Hawaii? In Tenerife?  In Honolulu?
Oh ,stai, am uitat,  aia din Asia Mica  au fost asimilati in cativa zeci de ani de turci dupa ocupatie, majoritatea convertiti la Islam, in vreme ce aia refugiati au fost asimilati de greci si alti balcanici.


Ma cam indoiesc asadar ca Grecia ar avea capacitatea militara de a infrunta  una dintre cele mai puternice armate terestre la nivel global ca cea turceasca ca sa-ti implineasca fantezia.

Rusia?  Se pare ca-i  este mai de folos   Turcia in starea actuala si realizeaza ca nu mai poate fi recrestinata vreodata. Ca apoi, Rusia se considera ea insasi urmasa a Imperiului Bizantin din moment ce bizantinii i-au invatat alfabetul chirilic si i-au convertit la ortodoxie.  De ce ar vrea Rusia sa-si piarda statutul de continuator al bizantinismului ?  

Pana una alta, Istanbulul este un oras de creatie romana, pentru ca un IMPARAT ROMAN  de la ROMA l-a fondat....ca de aia si poarta numele de Constantinopol. Deci, logic ar fi ca Istanbulul sa apartina de drept Italiei, chit ca era locuit de populatie vorbitoare de limba greaca.  




Pana una alta, vreau sa-mi spui si mie ce fel de crestin esti tu-  esti un crestin din ala fanatic al bisericii  corupte si birocratice ce ar fi dispus sa-si anihileze dusmanii de alta religie cu  sabia  ............. sau un crestin din ala devotat mesajului pasnic al lui Christos, care iti spune sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti , sa-ti ierti dusmanii si sa intorci celalalt obraz?

Cum poti sa te declari tu insuti crestin cand nici macar nu intelegi mesajul transmis de cel pe care il consideri si il venerezi drept Mesia si Fiu al lui Dumnezeu care predica pacea, iubirea , iertarea si egalitatea ?



Decide-te asadar in primul rand ce fel de crestin vrei sa fii daca nu vrei sa cobori la mintea primitiva a majoitatii  musulmanilor radicali.

View PostErwin_Rommel, on 30 mai 2017 - 19:17, said:

Mai nou cei care inclina catre ateism 50% sunt homo suparati pe biserica. Culmea...
Poti sa fii suparat pe biserica si fara sa te declari gay.

Pentru ca biserica crestina insasi a comis multe porcarii de-a lungul istoriei, indepartandu-se de la mesajul de baza transmis de fondatorul ei declarat, adica de Isus.

Edited by KarlAsgar, 31 May 2017 - 04:11.


#16
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View PostKarlAsgar, on 31 mai 2017 - 04:12, said:


Cum poti sa te declari tu insuti crestin cand nici macar nu intelegi mesajul transmis de cel pe care il consideri si il venerezi drept Mesia si Fiu al lui Dumnezeu care predica pacea, iubirea , iertarea si egalitatea ?

Decide-te asadar in primul rand ce fel de crestin vrei sa fii daca nu vrei sa cobori la mintea primitiva a majoitatii  musulmanilor radicali.

Pentru ca biserica crestina insasi a comis multe porcarii de-a lungul istoriei, indepartandu-se de la mesajul de baza transmis de fondatorul ei declarat, adica de Isus.
"Isus"-ul hipiot si non-violent e o creatie a neo-marxismului care, intre timp, a asimilat si buna parte din Biserica la mentalitatea lui.
Crestinii nici macar nu-si puneau problema sa fie in felul asta pana acum 50 ani sau asa.
Violenta era parte din existenta si trebuia sa fii bun doar daca e cu putinta, si preferabil doar cu dusmanul INVINS, si asta era tot.

#17
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Asta cam așa e, greu de trecut peste rațiunile practice către sacrificiu.

E ușor să întorci celălalt obraz când de fapt primul nu a fost pălmuit.
De asta noi judecăm așa superior oameni care au trecut prin vremuri cumplite.

E drept că mesajul lui Hristos e pacea, dar practic ești creștin până unde poți, și cât poți răbda.
Între a scoate sabia la cel de altă credință și a-ți apăra familia sau patria e o gamă largă de nuanțe.

#18
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
karlos, istoria ma lasa rece in momentul in care azi vad ceea ce vede toata lumea ca se petrece in europa.

tu, spre exemplu, ai admite la masa ta, in casa ta, un musu ca viitor ginere?

te intreb asta pentru ca te vad interesat de religia mea si alte cele.

altfel nu mi-as permite.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate