Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Proiectul Statele Unite ale Austriei Mari

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#19
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002
Sub influenta scolii ardelene, predarea in romana era raspandita. chiar la nivel mai inalt de cel elementar.
http://infoazi.ro/in...n-limba-romana/
http://adevarul.ro/l...a146/index.html
Oricum, ma cam indoiesc ca existau suficienti preoti catolici incat sa poata fi trimis cate unul in fiecare sat romanesc, unde exista doar preot ortodox, doar ca sa faca o liturghie dimineata in scoala.

Sa nu uitam ca primele scoli in limba romana au aparut in Transilvania, inca din secolul XV, si la fel tot aici au fost tiparite primele carti in romana: http://drumliber.ro/...eii-brasovului/
In schimb Invatamantul primar nu a prea existat in Valahia si Moldova decat incepand din secolul XVIII. Cu siguranta sistemul de invatamant in Bucuvina nu era perfect, dar rezultatul lui a fost o rata a alfabetizarii similara cu cea din Transilvania, si net superioara restului Romaniei, conform recensamantului din 1930: https://ro.wikipedia...literacy_RO.svg

Edited by Wotan, 12 May 2017 - 11:14.


#20
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Bucovina nu e atat de mare, iar scoli nu erau in fiecare sat.


Quote

În urma decretului imperial din 6 august 1786, Bucovina a fost încorporată provinciei imperiale Galiţia. Alipirea la Galiţia şi revocarea reformelor iosefiniste după 1790, a permis polonezilor să pornească un adevărat război împotriva învăţământului românesc din Bucovina. Astfel, în 1795, locotenenţa imperială din Lemberg a dispus anularea obligativităţii învăţământului primar. Urmarea a fost că în acel an, în Bucovina au fost desfiinţate 11 şcoli rurale, măsură care a lovit direct în populaţia românească.
Legea învăţământului primar, adoptată în 1804 sub numele de „Constituţia politică a şcolilor germane în provinciile ereditare cezaro-regeşti” prevedea că şcolile să fie întreţinute de domeniile de pământ a mănăstirilor, iar clerul trebuia să sprijine statul în supravegherea şcolilor. Efectul legii a fost de fapt trecerea majorităţii şcolilor primare sub dependenţa directă a Consistoriului catolic din Lemberg.
În 1811 Comisia Aulică de Studii cerea guberniului galiţian să prezinte propuneri privind înfiinţarea de şcoli triviale în comunele rurale din Bucovina, în urma cărora împăratul a aprobat în 24 decembrie 1813 înfiinţarea a 17 şcoli. Cu toate acestea, contrar aşteptărilor Austriei, numărul elevilor ortodocşi care frecventau şcoala a scăzut foarte mult; în oraşul Cernăuţi, în 1829, din 3.500 copii ortodocşi de vârstă şcolară (6-14 ani), doar 59 frecventau şcoala, iar în toată Bucovina, în anul 1831, din 41.689 copii de rit ortodox de vârstă şcolară, frecventau şcoala după 700.
Refuzul ortodocşilor de a studia şcolile înfiinţate de administraţia austriacă se explică atât prin eliminarea limbii române din procesul de instrucţie cât şi prin catolicizarea şcolilor. La 27 iulie 1820 Consistoriul romano-catolic de la Lemberg cerea învăţătorilor bucovineni să dea copiilor o educaţie religios-morală şi să efectueze ritualurile bisericeşti în stil catolic. În anul 1824, învăţătorilor li se cerea să utilizeze limba maternă a elevilor numai „cât e de lipsă pentru explicarea lecţiei (…) spre a fi înţeleasă de şcolari, în rest să folosească doar limba germană”, iar în 1839, acelaşi Consistoriu dispunea ca „şcolarii să participe în fiecare zi la liturghie (catolică n.n.) şi numai în caz de mare frig sau de ploaie cumplită să fie dispensaţi de la această datorie”.
În aceste condiţii nu e de mirare că numărul copiilor români ortodocşi care frecventau şcoala a scăzut atât de mult. De altfel şi profesorul de teologie Mihai-Miron Călinescu consemna mai târziu: putea oare să „lase cu bucurie şi cu zel pre copii săi a lua parte la învăţătura în astfeliu de şcoale, unde se propune copilului numai cât limbi străine şi neînţelese, de astfeliu de învăţători, cari nu-şi pute câştiga încrederea poporului şi a tinerimei nici prin legătura năciunei nici prin cea a religiei”.
Preoţii şi învăţătorii catolici şi greco-catolici erau favorizaţi spre deosebire de cei ortodocşi fiind mai bine salariaţi şi mult mai repede numiţi în funcţii. Se încerca de asemenea, prin diverse metode, atragerea spre convertire la unire cu biserica romano-catolică, după cum reiese dintr-o scrisoare a unui învăţător din Suceava, Ioniţă Botezat, adresată Episcopului ortodox al Bucovinei, în care arată cum fiul său Samuil, încercând fără succes să obţină un post de dascăl în orice parohie din Bucovina, este sfătuit de pedagogul său, Panchievici, în mod semnificativ: „De vei lua lege catolicească, apoi degrabă vei fi aşezat (…). Văzând el atâta gonire asupra legii greceşti şi înţelegând din unii şi alţii aceasta cum că, care nu se face catolic, nu se pute aşeza în slujba dăscălească”, a plecat în Moldova.


#21
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View Postbritneysbitch, on 08 mai 2017 - 17:38, said:

Unde nu funcționează UE? Sunt probleme în domeniul mișcării de bunuri, capital, oameni sau servicii? Merg toate suficient de bine. Politica externă și de securitate comună funcționează iarăși foarte bine.
Pe dracu, mergem spre un dezastru complet.
Cred ca esti genul care ar zice ca totul e excelent si cand e-n stare de ectoplasma in mijlocul unui crater de explozie nucleara.
Acuma serios, e cea mai infecta si mai ineficienta birocratie imaginabila, greoaie si iresponsabila.
Si mai nou e hell-bent sa-si distruga cultura si populatia de origine si sa se alipeasca la Afro-Arabia.

Edited by grrrrr, 12 May 2017 - 12:02.


#22
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002

View Postlucifer76, on 12 mai 2017 - 11:46, said:

Bucovina nu e atat de mare, iar scoli nu erau in fiecare sat.
Chiar si asa, imediat dupa Unire, rata alfabetizarii, de peste 50%, arata ca in cele din urma majoritatea copiilor de romani au frecventat scoala, si acest procent era considerabil mai mare decat in zonele aflate sub administratie romaneasca, si cu mult mai mare decat a teritoriilor aflate sub rusi, deci sistemul lor de invatamant nu era cel mai rau: http://ro.wikipedia....literacy_RO.svg
Proiectul lui Popovici ar fi eliminat tocmai aceste probleme doarece Bucovina ar fi fost unita impreuna cu Banatul si Transilvania intr-o singura regiune, sub aceeasi administratie autonoma romaneasca: https://ro.wikipedia...tria_ethnic.svg

Edited by Wotan, 12 May 2017 - 12:56.


#23
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002

View Postgrrrrr, on 12 mai 2017 - 12:00, said:

Acuma serios, e cea mai infecta si mai ineficienta birocratie imaginabila, greoaie si iresponsabila.
Si mai nou e hell-bent sa-si distruga cultura si populatia de origine si sa se alipeasca la Afro-Arabia.
Solutia pe care o vad e limitarea puterilor birocratiei UE, si acordarea de drepturi marite regiunilor. Cred ca fiecare are dreptul sa decida daca vrea schimbari de populatie in propriul teritoriu.

#24
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Intradevar, dupa acordarea autonomiei, situatia s-a ameliorat  Curios cum nu gasesc nimic documentat despre perioada dintre 1861 si 1919.

#25
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWotan, on 12 mai 2017 - 12:50, said:

..in cele din urma majoritatea copiilor de romani au frecventat scoala, si acest procent era considerabil mai mare decat in zonele aflate sub administratie romaneasca, si cu mult mai mare decat a teritoriilor aflate sub rusi, deci sistemul lor de invatamant nu era cel mai rau: http://ro.wikipedia....literacy_RO.svg
Interesant !
Moldova stătea vizibil mai bine decât Muntenia !

În Ardeal sașii și secuii sunt mai educați, iar zonele de munte - Apuseni, Maramureș, Hațeg - cam slab.

View Postlucifer76, on 12 mai 2017 - 11:46, said:

Alipirea la Galiţia şi revocarea reformelor iosefiniste după 1790, a permis polonezilor să pornească un adevărat război împotriva învăţământului românesc din Bucovina. Astfel, în 1795, locotenenţa imperială din Lemberg a dispus anularea obligativităţii învăţământului primar. Urmarea a fost că în acel an, în Bucovina au fost desfiinţate 11 şcoli rurale, măsură care a lovit direct în populaţia românească.
De asta ziceam eu, îmi aminteam că polonezii au avut un rol acolo.

#26
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002

View PostMorosanul, on 12 mai 2017 - 17:47, said:

În Ardeal sașii și secuii sunt mai educați, iar zonele de munte - Apuseni, Maramureș, Hațeg - cam slab.
Specific la sasi inca din secolul XVI exista o scoala in aproape fiecare sat, ceea ce explica procentul mare de alfabetizare: https://povestisases...mbet-si-mirare/
A contat mult si factorul economic si geografic in zonele de munte, unde erau putine asezari importante, si multe catune de cateva zeci de gospodarii, care nu aveau acces facil la o scoala. Totusi, pentru zona Teleormanului e greu de gasit o explicatie, si atunci, si acum.

Edited by Wotan, 12 May 2017 - 18:37.


#27
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Nici in Moldova prezenta nu sunt scoli in fiecare sat.

View PostMorosanul, on 12 mai 2017 - 17:47, said:

Moldova stătea vizibil mai bine decât Muntenia !
Statea, ca intre timp s-a dus la vale. Daca stau sa numar, in acea epoca erau mai multi oameni de cultura moldoveni decat munteni.

#28
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006
Moldova a stat todeauna bine la oameni de cultură și artă.

Din păcate în ultimul secol a avut și pătură săracă destul de consistentă, dar nu cred că a fost întotdeauna așa.
În general tindem să judecăm lucrurile după situația recentă, am mai zis io, dar într-o vreme viața a fost mai bună decăt în Ardeal, și poate și decăt în Muntenia.

Și crede-mă, sînt on-topic :)

#29
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Ce s-a schimbat atat de profund in ultimul secol? De ce Moldova a saracit brusc fata de celelalte provincii? Poate ar trebui sa ne uitam putin la situatia demografica a zonei.

#30
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002
Inainte de unire, In 1831, si Iasi si Bucuresti aveau cate 60.000 de locuitori:
https://ro.wikipedia...53;i#Demografie
https://ro.wikipedia...emografic.C4.83

Pana in 1912, Iasiul a avut o stagnare relativa, ajungand la 75.000 locuitori, in timp ce Bucurestiul avea deja 341.000 de locuitori. Explicatia e factorul politic, si centralizarea excesiva, precum si pastrarea in izolare geografica. Chiar si in zilele noastre, Moldova nu e legata direct de vest prin autostrada.

Edited by Wotan, 13 May 2017 - 14:04.


#31
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostMorosanul, on 09 mai 2017 - 17:01, said:

Nu ar fi dost prea devreme? Asta nNu e ceva ce mai degrabă ar trebui să vină în timp ?

Toate Statele Unite federale s-au faurit fortat si dintr-o data, asa a aparut SUA, Canada, Mexic, Brazilia, samd, deoarece oricum fortele centrifuge cresc in timp in loc sa slabeasca iar daca nu le suprimi din start nu are rost sa te lupti cu ele mai tarziu cand vor fi fost dominante.

Asadar Statele Unite ale Europei trebuiau sa apara chiar după 1945 exact dupa modelul american, limba engleza, fara frontiere, samd, in acest mod toti ar fi pornit la fel cu aceleasi legi, resursele tuturor la comun si s-ar fi nascut metropole uriase port cu cetateni europeni vorbitori de engleza: Coasta Iberiei ar fi fost o metropola continua, la fel  coasta Algeriei, apoi de la Napoli la Marsilia alta metropola, iar după aderarea Europei Rasaritene ar fi fost o metropola in Split pana in Albania si alta  de la Tesalonik la Atena, aici concentrandu-se mai toata populatia Europei centrale si rasaritene, iar tarile ar fi devenit doar centre metalurgice si agricole idem cu SUA de mijloc.

#32
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
UE a fost de la inceput marioneta SUA si deci nu a urmat traseul american din acest motiv.

Sa ne gandim cate ar fi castigat UE daca ar fi fost un stat adevarat cu vointa proprie.

Astazi Algeria ar fi fost in continuare in cadrul Frantei ca departament si ar fi avut un megalopolis de coasta si ar fi exportat gaz si petrol spre zonele industriale ale UE, plus grau, poate s-ar fi intins pana la Gibraltar si Spania prin schimb de teritorii cu Marocul.

Megalopolisul Oran (Orange) ar fi cuprins cca. 30-40 de milioane de locuitori majoritatea germani si britanici.

Megalopolisul Gibraltar ar fi fost un fel de BosWash al Europei.

Roma ar fi renascut din propria cenusa si ar fi fost din nou un oras cosmopolit, un megalopolis Tosca-Napoli locuit in parte tot de germani si britanici.

Dupa extinderea UE după 1990, s-ar fi stabilit inca doua megalopolisuri, unul intre Split si Corfu, iar altul intre Tesalonic si Atena, ambele locuite masiv de natiuni slave, romani si unguri.

Tot românii, ungurii si slavii ar fi contribuit la colonizarea si extinderea megalopolisurilor Gibraltar.

Ca resurse majoritatea tarilor din interior ar fi ramas resurse agricole, iar anumite regiuni ar fi fost zone industriale pt. livrare de resurse prime spre marile santiere navale.

UE ar fi devenit cea mai mare putere navala din lume.


Un exemplu de legaturi economice interne de dezvoltare ar fi fost megalopolisul Split-Corfu, adică Dalmatia-Epir, unde s-ar fi scurs granele si mai ales porumbul din Panonia (Croatia-Ungaria-Crisana-Banat-Slovacia).

La Dunarea de jos granele ar fi fost dirijate dinspre Serbia, Bulgaria si Romania pe cale fluviala spre Croatia o parte iar altele pe Iskar si Morava spre sud spre Struma si Vardar cu legatura indirecta.

Aceste fluvii secundare ar fi fost amenajate cu sistem de barje, in paralel autostrada si cale ferata, asigurand astfel fluxul de marfuri spre megalopolisurile din Dalmatia si Tesalia.

Probabil forta economica a UE ar fi determinat construirea unui alt canal navigabil spre oceanul Indian paralel cu Canalul de Suez, ma refer aici la Canalul Aqaba-Marea Moarta-Iordan Marea Galileii pe un rau spre apus ce trece aproape de raul Kihon ce se varsa in Mediterana.

Ar fi fost suficienta adancirea canalului Aqaba-Marea Moarta ca apa oceanica sa umple Marea Moarta pana la Lacul Galileii ar fi fost o mare continua, inclusiv Iordanul, apoi spre Mediterana pe cca. 20 km amenajate cele doua rauri canal pentru vase oceanice sau macar fluviale.

Aderarea Ucrainei la UE ar fi adus si mai mult grau uniunii.

Armata UE ar fi fost cea mai numeroasa armata terestra cat si maritima din lume sau a doua dupa China, deci Rusia nu ar mai fi fost o amenintare de niciun fel.

#33
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostSucre_Bolivar_88, on 21 mai 2017 - 18:00, said:

foarte interesante ideei, megapolisurile sunt toate in sud banuiesc din cauza climei, odata ai mai scris si de un megalopolis dea lungul Muresului Posted Image ideeile astea le ai citit de undeva sau sunt ideei proprii, daca ii prima da mi si mie linkul Posted Image


Sunt ideile mele si le-am plasmuit comparand amplasamentul lor in America de Nord, de sud, China.

#34
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Amplasamentul megalopolisurilor are legatura atat cu clima calda cat si cu caile maritime deschise apoi si cu o zona de campie unde se pot extinde cat si flancarea in spate de catre munti fluvii si alte rezervoare de apa.

Apropo eu cred ca SU ale Austriei Mari ar fi fost un proiect reusit daca Rusia ar fi acaparat toata Moldova sau daca Dobrogea Mare ar fi devenit un stat turc independent.

SUAM ar fi fost o tara cu o populatie de peste 100 mil loc astazi si ar fi fost o economie cat Franta cu Germania la un loc.

Prin porturile Croatiei ar fi plecat in toata lumea marfurile Suam.

Megalopolisul Istria-Split ar fi avut cca. 30 de milioane de locuitori majoritatea unguri romani si ruteni sau polonezi.

#35
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postmax_01, on 08 mai 2017 - 15:32, said:

,,În lucrarea sa intitulată ”Stat şi naţiune. Statele Unite ale Austriei Mari” (”Die Vereinigten Staaten von Groß-Österreich”, 1906), Aurel C. Popovici a propus la începutul secolului XX, popoarelor Europei, un nou concept, acela al Europei Centrale federalizate pe baza egalităţii între naţiunile ce o locuiesc. Inspirat totalmente de modelul unor republici federale viabile (aşa cum erau la timpul respectiv, Statele Unite ale Americii, respectiv Mexic şi Brazilia, care au imitat modelul american),

Drept urmare imperiul a fost dezmembrat de către puterile victorioase ale Antantei. Astfel s-au format mai multe state noi, iar alte teritorii austro-ungare au fost cedate ţărilor vecine existente.


Quote

6 octombrie: Constituirea Consiliului Național al Slovenilor, Croaților și Sârbilor. Guvernul regal maghiar din Budapesta își pierde autoritatea în Zagreb.

16 octombrie: Împăratul Carol I semnează „Völkermanifest”-ul (Manifestul poporului) conceput de guvernul cezaro-crăiesc condus de Hussarek-Heinlein prin care se urmărea transformarea Imperiului Austriac într-o federație de state naționale autonome. Însă scopul politicienilor cezaro-crăiești din rândurile celorlalte naționalități nu era autonomia, ci suveranitatea.

21 octombrie: Membrii germani ai Camerei Reprezentanților Austriei, aleși în 1911, fondează la Viena Adunarea Națională Provizorie pentru Austria Germană


28 octombrie: Comitetul Național Cehoslovac a preluat în Praga administrarea Boemiei de la reprezentantul cezaro-crăiesc și a finalizat fondarea statului cehoslovac independent. Galiția s-a despărțit de Cisleithania pentru a aparține statului polonez renăscut.

    29 octombrie: Comitetul Național Morav a preluat conducerea reprezentanței k.k. și a comandamentului militar k.u.k. din Brno. Dieta croată (Saborul) a declarat retragerea Croației din Austro-Ungaria. La Zagreb a fost proclamat Statul slovenilor, croaților și sârbilor, căruia ar fi trebuit să-i aparțină toate teritoriile slavilor de sud care făcuseră anterior parte din Dubla Monarhie. Consiliul Național Sloven a declarat la Ljubljana că toate teritoriile austriece locuite de sloveni sunt independente.

    30 octombrie: Împăratul și regele Carol I/IV dă ordinul ca Marina Militară Imperială și Regală să fie predată noului stat al slovenilor, croaților și sârbilor. Adunarea Națională Provizorie pentru Austria Germană instituie primul cabinet, act prin care Austria Germană se constituie ca stat; Karl Renner devine cancelar de stat. Comitetul Național Cehoslovac preia Comandamentul militar k.u.k. din Praga, Plzeň și Litoměřice.

    31 octombrie: Consiliul Național din Ljubljana declară intrarea Sloveniei în Statul slovenilor, croaților și sârbilor. Ofițerii statului slavilor de sud preiau comanda Marinei Militare Imperiale și Regale. La Budapesta ia ființă Consiliul Național Român Central. Fostul ministru-prezident István Tisza este omorît la Budapesta în prima zi a Revoluției Crizantemelor.

    1 noiembrie: Cabinetul k. k. Lammasch a început în Viena să predea afacerile statului noului cabinet austro-german condus de Renner. Administrarea Bosniei a fost predată Comitetului Național Bosniac. Conducerea Direcției Poliției k. k. din Viena a jurat credință Staatsrat-ului.


    3/4 noiembrie: Armistițiul de la Villa Giusti, semnat lîngă Padova între forțele armate austro-ungare și Antanta. Termenul intrării în vigoare a armistițiului, care potrivit așteptărilor armatei k.u.k. ar fi fost „imediat”, a fost interpretat în mod diferit de părțile implicate în conflict; aceasta a permis forțelor italiene să ia prizonieri peste o sută de mii de soldați k.u.k. în ultimele 24 de ore. Italia a ocupat Tirolul la sud de Pasul Brenner, Triest și Litoralul austriac. S-a retras ultimul ministru de finanțe comun, Alexander Spitzmüller.

    6 noiembrie: Carol I/IV a ordonat demobilizarea unităților rămase din armată. Trupe germane ocupă între 6 și 10 noiembrie părți din Tirol și Salzburg.

12 noiembrie: Prin hotărârea Adunării Naționale Provizorii, statul Austria Germană s-a declarat republică aparținătoare de Republica de la Weimar. Delegațiile și Camera Domnilor din Consiliul Imperial precum și ministerele k. u. k. și k. k. au fost desființate.


    13 noiembrie: Se retrage regele Carol al IV-lea al Ungariei. Guvernul maghiar, care nu se considera angrenat de armistițiul în vigoare din 3 / 4 noiembrie dat fiind că Ungaria ieșise din uniunea reală cu Austria la sfârșitul lui octombrie, încheie o convenție militară cu Antanta la Belgrad, prin care e nevoit să accepte condiții chiar mai rele decât cele impuse la Villa Giusti.

    14 noiembrie: Tomáš Garrigue Masaryk, încă în exil, a fost ales ca președinte al Republicii Cehoslovace. Desemnarea sa prin intermdiul politicienilor cehi din exil a fost încununată de succes încă din 24 octombrie în Paris.

    15 noiembrie: Consiliul Național Român Central decide unirea românilor din Transilvania și din Țara Ungurească cu Regatul României.

    16 noiembrie: Ungaria se declară republică, primul președinte fiind Mihály Károlyi.

    28 noiembrie: Bucovina, rămasă fără vreo formă de organizare statală după dezintegrarea Cisleithaniei, cere unirea cu Regatul României.

    1 decembrie: Marea Adunare Națională a proclamat la Alba Iulia, în fața a 100.000 de români, unirea Transilvaniei și a unor părți din Banat, din Crișana, din Sătmar și din Maramureș cu România.

Deci dupa cum vezi toti, inclus austriecii erau satui de Ka und Ka (zis si KaKania)
Austria se cere unita cu Germania..
Ungaria se vrea independenta.

Sa  nu mai zic ca Imparatul accepta si recunoaste de facto statul croatilor, sarbilor si slovenilor ba mai mult ii da ca zestre flota de razboi!

Cesii si slovacii se procalma endependenti si Stat.
Polonezii refac Polonia.
Romanii zic de unirea cu Romania.

Deci la data cand se presupunem ca Antanta  ar fi dezmembrat KaKania apai aia disparuse deja !!!


Si ce vroiai sa faca ? Adica dupa 4 ani de razboi cum n-a mai fost, Antanta ar fi trebuit sa mobilizeze din nou ca sa ii sileasca pe austrieci sa redevina "imperiali", sa ii bata bine pe unguri pana sa le iasa indeile ungariste si independantiste din capatele lor ##### , sa ii macelareasca pe polonezi, cehi , slovaci si sloveni ca sa zbiere ca vor Kaka ... In plus sa declare razboi fostilor aliati:  Italia, Romania , Serbia si sa ii cal;areasca sa le iasa si ochii din cap ?!

Singurul lucru pe care l-ua facut .. au impiedicat unirea Austriei cu Germania .. incalcand astfle dreptul de autodeterminare a austriecilor!

Auxiliar ar mai fi fost sa zicem problema Poloniei. Sa preuspunem ca americano-britii-francezii ar fi intrat in zona poloneza ca sa pastreze Kakania . Insa ce te faci cu bucata de Polonie aflata sub nemti? II bateai si pe ei spre beneficiul Berlinului? Da cu Warsovia de faceai ? O ocupai si pe urma dadeai telegrama lui Lenin" excelenta dumneasostra va rugam trimiteti pe Trotzcki si armata bolsevica sa va reluati Ducatul Varsoviei?

Caraghios nu?
Insa de fapt asta ar fi insemnat ca invingatorii  sa fi conservat conserva expirata KaKaneza.

Restu sunt rahaturi cu pretentii intelctualiste da la fel de inteligente cu intrebarea aia "ce ar fi daca baba ar avea roate?" Cu observatia ca pustii de la care am auzit intrebarea stiau ca zic o absurditate!!!!


Hai ca imi placi .
Repeti ca gramofonu ce zic altii....

Cica imperiul a fost dezmembrat de către puterile victorioase ale Antantei. Ei nu zau ?

Deci sa deschidem Wiki (nu o fi nemaipomenita dar este utila )

#36
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002

View PostGhita_Bizonu, on 20 iunie 2017 - 09:31, said:

Cesii si slovacii se procalma endependenti si Stat.
Polonezii refac Polonia.
Romanii zic de unirea cu Romania.
Iar, ca rezultat, politicienii romani se pregatesc sa vanda Transilvania: http://www.aktual24....-kelemen-hunor/
Un moment care mi-a amintit, in mod neplacut, de acordul de la Viena dintre romani si maghiari, cand transilvanenii n-au fost intrebati de nici o parte daca sunt de acord sau nu.
In proiectul Statelor Unite ale Austriei Mari, transilvanenii ar fi avut propriul parlament, guvern, administratie, constitutie...

Edited by Wotan, 21 June 2017 - 07:04.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate