Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?
 Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 

Ce reprezintă cei „13 generali maghiari din revoluția de la 1848 – 1849” pentru români?

- - - - -
  • Please log in to reply
80 replies to this topic

#1
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,335
  • Înscris: 17.09.2008
Ce reprezintă cei „13 generali maghiari din revoluţia de la 1848 – 1849” pentru români?

Comemorarea recentă a celor „13 generali maghiari”, de către etnici şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare din România laolaltă cu cei ai Ungariei se înscrie pe aceaşi linie a antiromânismului exacerbat, obrăzniciei fără limite şi ofensei la adresa naţiunii române manifestate constant, în ultimii peste 20 de ani, de susţinătorii şi promotorii maghiari şi secui, din România şi unguri din Ungaria, de formaţiuni politice, diverse  organizaţii, asociaţii, etc. ale acestora, ai ideologiei revizionist-iredentiste, revanşarde, segregaţioniste sau autonomist – separatiste teritoriale. Sunt numeroase exemplele când aceşti duşmani pe faţă ai statului naţional unitar român sărbătoresc şi comemorează, pe teritoriul României,  momente şi evenimente socotite de ei „măreţe pentru istoria Ungariei”, dar care pentru români au fost tragice şi dureroase.
Fără a dovedi nici cel mai mic respect faţă de asemenea sensibilităţi naţionale – proprii, de altfel, fiecărei ţări sau naţiuni din lumea largă a căror istorie a fost marcată de  tragisme, orori şi drame profunde – nostalgicii, de aici, din Ungaria şi de aiurea ai statului ungar de dinainte de Trianon au sărbătorit cu pompă şi mândrie, între altele, „15 martie 1848”, „70 de ani de la intrarea lui Horthy Miklos în oraşul Miercurea Ciuc”, ba chiar au riscat conştient ruperea relaţiilor dintre România şi Ungaria prin acţiunea de reânhumare, în ţara noastră, a fascistului antiromân şi antisemit horthyst şi szalasist Nyiro Jozsef, îl venerează şi îl sărbătoresc pe Vass Albert, unul dintre macabrii  criminali maghiari ai ocupaţiei horthyste a zonei de nord-vest a României, criminal de război,  etc.!
Cine au fost cei „13 generali maghiari”? Aceasta este denumirea generică sub care i-a făcut cunoscuţi istoriografia ungară. Aceştia au fost: Karlo Knezic, croat, numit general de Lajos Kossuth; Karoly Vecsey, maghiar, numit general de Kossuth; Erno Kiss, armean, numit general de Kossuth; Jovan Damjanic, sârb, numit general de Kossuth; Ludwig Aulich, german, numit general de Kossuth; Arisztid Dessewffy, maghiar, căpitan; Georg Lahner, german; Vilmos Lazar, maghiar; Karl August, conte german; Jozsef Nagysandor, maghiar; Ernst Poelt von Poeltenberg, conte austriac, numit colonel de Kossuth; Josef Schweidel, austriac, maior şi Ignac Torok, maghiar. Prin urmare, în realitate, ei ar trebui numiţi „cei 13 ofiţeri de la Arad”, întrucât numai cinci dintre ei au avut gradul de general. Mai mult, doar cinci dintre aceştia au fost de etnie maghiară, restul de opt având etnie austriacă, germană, sârbă, croată şi armeană. Toţi au fost ofiţeri ai armatei imperiale austriece, iar prin dezertare şi trădare s-au alăturat armatei revoluţionare maghiare şi au participat la luptele duse de aceasta împotriva armatei populare revoluţionare româneşti din Transilvania, condusă de Avram Iancu şi a imperialilor.
După înfrângerea şi capitularea resturilor armatei maghiare, la Şiria, lângă Arad, „cei 13” au fost făcuţi prizonieri de amata ţaristă şi predaţi austriecilor. Potrivit tuturor uzanţelor militare, inclusiv pe timp de război, aceştia au fost condamnaţi la moarte, de curtea marţială, prin spânzurătoare pentru trădare şi trecerea de partea inamicului. Prin acţiunile lor armate „cei 13” au susţinut prevederile programului revoluţiei paşoptiste maghiare, inclusiv punctul 12 al acestuia care stipula alipirea forţată a Transilvaniei la Ungaria împotriva voinţei românilor majoritari! Parte dintre ei, având şi funcţii de comandă, sunt răspunzători, alături de ceilalţi mercenari şi aventuriei din armata aşa zis revoluţionară maghiară, comandată de Jozsef Bem, de uciderea a peste 40 000 de români, dintre care peste 100 de preoţii ortodocşi români spânzuraţi, de arderea şi ştergerea de pe faţa pământului a peste 300 de sate locuite de români, de sute şi sute de crime barbare şi atavice, de miile de schingiuiri, de execuţiile „tribunalelor de sânge maghiare” destinate exterminării românilor transilvăneni. Ei i-au ucis pe românii transilvăneni care îşi apărau dreptul la libertate socială şi naţională! Asta reprezintă pentru noi românii „cei 13”!!!
În anul 1925, în timpul României interbelice, perioadă istorică caracterizată printr-o imensă demnitate naţională şi un accentuat patriotism, susţinute de personalităţile ce făuriseră România Mare la 1918, guvernul Ionel Brătianu şi Regele Ferdinand Întregitorul de Ţară au dispus demolarea monumentului ridicat de Ungaria, la 1881, la Arad, în memoria „celor 13”, înţelegând că acesta reprezenta un afront la adresa României dar şi pentru a stopa acţiunile revizioniste maghiare, în general, practicate de regimul horthyst al Ungariei împotriva ţării noastre. În anul 2004, Guvernul României, printr-un act de gravă eroare de guvernare ce impietează memoria românilor care s-au jertfit în luptele cu duşmanul ancestral maghiar pentru libertate naţională în Transilvania şi nu numai, – aceasta în ciuda unei puternice opoziţii – aprobă reamplasarea monumentului „celor 13”, la Arad! Nu există nici o motivaţie în susţinerea acestei decizii ruşinoase  şi descalificante pentru guvernul respectiv pentru că nu poţi justifica niciodată, nicăieri şi în faţa nimănui, în această lume, aprobarea ridicării unui monument în ţara ta care să evoce pe criminalii strămoşilor tăi!
http://www.ziarulnat...-pentru-romani/

Doar la noi se poate intampla asa ceva, ca urmasi victimelor sa accepte comemorarea unor criminali.Pentru ca au dezertat din armata imperiala austriaca, in timp de razboi, dezertorii au primit ce meritau.Orice tara care se respecta ar fi tratat pe cei care au tradat-o in timp de razboi.

Edited by dennis_2005, 03 May 2017 - 19:49.


#2
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
maghiarii sustin exact pe dos fata de ce ai citat tu.

#3
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Care-i problema romanilor ca ungurii isi comemoreaza eroii lor? Care-i problema ungurilor cu comemorarea lui   Avram Iancu? Posted Image
  i s-a facut cuiva de baza si n-a gasit pretext?Posted Image
Ani de zile, am sarbatorit la 23 august faptul ca i-am tradat pe nemti in timpul celui de-al doliea razboi mondial. Si nu doar 13 generali, ci TOATA armata romana a tradat. Si? Nu te calca pe "oute"?

Edited by myshyk, 03 May 2017 - 20:20.


#4
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Prost loc de inspiratie ti-ai gasit, nu e bine sa iei in serios rot ce abereaza niste retardati. Prima data aud de "cei 13 generali maghiari", e vorba de "Martirii de la Arad". Tu ai o problema,nu pricepi nici ce e aia revolutie. Popoarele din imperiu, s-au ridicat impotriva habsburgilor, printre pretentiile lor a fost si desfiintarea iobagiei, ceea ce s-a si intamplat, desi revolutia a fost inabusita. Romanii de care vorbesti, au scapat de iobagie, si nu erau putini, tocmai datorita celora pe care tu ii denigrezi. Tu zici ca revolutionarii erau defapt trupele imperiale, ajutate de cele tariste. Ca Avram Iancu a fost pacalit sa treaca de partea habsburgilor, luptand impotriva revolutiei, e alta treaba. Ca era bolnav psihic, a murit ca "cersetorul nebun", e iar o alta poveste, toti stiu, dar nimeni nu vorbeste despre asta, din respect fata de "marele revolutionar", contrarevolutionar. El a fost decorat de imparat, si era mai fericit ca Celentano din Las Fierbinti cand Ardiles i-a dat o punga de medalii, oficial a aparut "Nu ne-am luptat pt jucarii". Unde, cu cine a luptat, nu se prea stie, se stie doar ca si-a facut tunuri de lemn si astepta inamicul in varf de munte, nestiind ca inamicul are alt traseu. Legat de acel "punct12", banuiesc ca habar nu ai ce statut avea Transilvania in 1848. Si cu "Marea Unire de la 1918" ai mari carente, desi ne batem cu caramida in piept, e sarbatoare nationala, unirea s-a stabilit la Trianon, doi ani mai tarziu, adunarea de la 1918 nu avea nicio relevanta, daca voiau altii, se organiza un referendum, dar nu s-a organizat, nicimacar de forma, tocmai pt a evidentia ca e vorba de o hotarare a marilor puteri, nu vointa romanilor. Francezii au inventat statul national, geografii francezi au trasat granitele, inca la inceputul razboiului.

#5
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
De multe ori ma duc prin secuime... Nu am avut niciodata, dar absolut niciodata, senzatia ca m-ar sfida vreun ungur sau ca ar scuipa in pamant in urma mea... Din contra, m-am simtit intotdeauna foarte bine primit.. iar odata, la Praid, mi-a lasat un localnic maghiar o ditai pensiunea de 30 de camere, pe mana, cu chei cu tot (nu eram decat eu cazat in ea, iar el locuia in alta parte), fara sa-i fie teama ca plec cu ceva din ea, de platit i-am platit a doua zi... etc.  

De multe ori privesc cu gura cascata la chestii precum cele de mai sus... care, pot avea o doza de adevar dar, cu singuranta, reprezinta doar punctul de vedere a celor care au scris cartea respectiva de istorie, fara sa-i intrebe si pe ceilalti ce au de spus.  Am invatat sa citesc istoria cu maxima circumspectie...

#6
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Initiatorul vorbeste vorbe,monumentul celor 13 generali e tot acolo din totdeauna,nu a facut guvernul in 2004 nimic cu el,in 2004 a fost reinstalata statuia Hungaria in parcul reconcilierii de la Arad. Unii abereaza pe aici cu gratie,fara sa stie ca pana in 1918 Aradul nu a facut parte din Romania...istoria lor incepe cu manualele comuniste editate sub domnia cismarului...

#7
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
E simplu, asta cu ungurii fiorosi, au inventat-o oltenii, care isi vindeau zarzavaturile prin secuime, la pret bun, ca pe acolo au doar cartofi. Sa nu se duca si atii, sa le stice piata, povesteau cat e de periculos sa mergi acolo, ca nu ti se da paine daca ceri in romana, ca te bat, te spanzura, cand de fapt ei se bucura ca le aduci rosii, vinete, dar oltenii se tem de concurenta si inventeaza povesti, ca alti olteni sa nu aiba curaj sa se aventureze pe teritoriul lor. Daca ar avea minte, s-ar intreba, de ce vecinul injunghiat si belit de piele, se duce tot acolo sa vanda marfa...

#8
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Ca de obicei cam toate traducerile romanesti din maghiara sint cel putin tendentioase, inversate spre placulurile sovinistilor.
Nu au fost 13 generali ci 13 conducatori. Vezi, eu am gasit cuvintul potrivit, rahatul de Claudiu Aiudeanu nu l-a gasit desi este roman.
Sau chiar de asta nu l-a gasit....

Edited by WestPoint, 03 May 2017 - 22:59.


#9
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postdennis_2005, on 03 mai 2017 - 19:47, said:

de uciderea a peste 40 000 de români, dintre care peste 100 de preoții ortodocși români spânzurați, de arderea și ștergerea de pe fața pământului a peste 300 de sate locuite de români, de sute și sute de crime barbare și atavice, de miile de schingiuiri, de execuțiile „tribunalelor de sânge maghiare” destinate exterminării românilor transilvăneni.
Ma intreb daca indivizii ce au comentat deja au citit cu atentie acest fragment.

View Postmyshyk, on 03 mai 2017 - 20:16, said:

Care-i problema romanilor ca ungurii isi comemoreaza eroii lor?
Eroi nu prea au, doar criminali in masa. Asta e problema.

View Postrumegus, on 03 mai 2017 - 21:27, said:

Tu ai o problema,nu pricepi nici ce e aia revolutie.
Bun, revolutie e aia in care niste indivizi omoara cateva zeci de mii de alti indivizi, pe criterii etnice. Macar ne-ai luminat si pe noi, cei care credeam pana acum altceva.

View Postrumegus, on 03 mai 2017 - 21:27, said:

Popoarele din imperiu, s-au ridicat impotriva habsburgilor, printre pretentiile lor a fost si desfiintarea iobagiei
Maestre, dar esti paralel total cu subiectul. Ungurii erau prea ocupati cu lupta impotriva romanilor incat sa mai aiba pretentii de desfiintare a iobagiei. Marea majoritate a iobagilor oricum erau romani. Poate ca ar trebui sa afli ca una din primele masuri a revolutionarilor unguri a fost unirea Transilvaniei cu Ungaria. Nici vorba de drepturi egale, nici macar Balcescu nu a rezolvat ceva cand a mers la Budapesta sa insiste pentru asta. Daca ungurii castigau in fata austriecilor, situatia romanilor din Transilvania era mult mai nasoala decat sub stapanirea austriecilor. Nu doar romanii s-au opus ungurilor, ci si croatii.

Edited by lucifer76, 04 May 2017 - 05:10.


#10
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
"fost unirea Transilvaniei cu Ungaria."
Ai auzit vreodata ceva de o chestie numita "Istorie"? Ca de citit, ai dovedit  ca nu ai citit-o. 1600, Mihai Viteazul in fruntea armatelor sale inarmate , Alba-Iulia,"victorios" iti spun ceva? Ca mai inainte, nu prea avea legatura Transilvania nici cu Tara romaneasca, nici cu Moldova.

#11
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
@lucifer76

Se vede cit de tendentioasa este afirmatia ta.

Quote

Eroi nu prea au, doar criminali in masa. Asta e problema.
Nu stiu citi eroi criminali unguri poti sa enumeri tu, eu insa as am o gramada.
Si romanii si-au ridicat criminalii de masa la rangul de eroi

Revolutia maghiara din 1848 nu a fost impotriva romanilor, ci impotriva habsburgilor.
Romanii au fost cei care au fost folositi ca unealta de catre imparatul austriei, insa nu au fost factorii de infringere a revolutiei.
Russi au fost. Si aici aveti doi eroi de care am amintit, Avram Iancu si Axente Sever.
Pina la urma romanii s-au dus cu desaga goala acasa, si ungurii a obtinut macar citeva puncte din lista de pretentii dintre care a fost
si desfiintarea iobagiei in Transilvania


De fapt, romanii in Transilvania nu au avut o revolutie ci o contrarevolutie, acesta s-a manifastat contra revolutionarilor maghiari care voiau
sa scape Transilvania de sub stapinirea habsburgilor, romanii voiai pastrarea stapinirii habsburgilor. Deci romanii nu voiau o schimbare.

Quote

Dintr-o perspectivă globală, de ansamblu, românii au făcut contrarevoluţie, deoarece au fost instrumentul vechii guvernări absolutiste austriece împotriva
revoluţiei maghiare. Folosindu-se de sentimentele de antipatie dintre români şi maghiari, austriecii, după ce au pierdut puterea în Transilvania în favoarea
ungurilor, i-au manipulat pe români şi i-au folosit ca armată de gherilă împotriva ungurilor.

Cu ce i-au atras austriecii pe români? Le-au promis românilor ceea ce le refuzau ungurii: recunoaşterea naţiunii române ca naţiune politică.
Ba mai mult, au cochetat cu ideea transformării Imperiului Habsburgic într-o confederaţie după modelul american sau elveţian, în care Transilvania, administrată de români,
urma să formeze nucleul unui regat dacic cu coroană austriacă. Românii au rezistat împotriva armatei revoluţionare maghiare în Munţii Apuseni sub conducerea lui Avram Iancu.

Quote

Răsplata împăratului

După ce revoluţia maghiară fost înfrântă cu ajutorul Rusiei,  trupele româneşti din Apuseni au fost dezarmate. Iancu a stat mai multe luni la Viena în 1849.
Aşteptările sale faţă de răsplata împăratului pentru ajutorul dat de românii ardeleni armatei austriece împotriva ungurilor au fost mult mai mari decât putea să ofere
Casa imperială. În ciuda mitului bunului împărat,  mit care era frecvent invocat de românii ardeleni, dezamăgirile au fost prea mari. Raţiunile politice imperiale nu concordau
cu planurile lui Iancu şi ale românilor săi. În 1852, împăratul Franz Josef a efectuat o vizită în Transilvania.

Deşi traseul a fost stabilit de consilierii imperiali,  la insistenţele lui Iancu, împăratul şi-a schimbat traseul pentru a veni în Ţara Moţilor. Avram Iancu nu a respectat protocolul şi s-a prezentat în audienţă
la Câmpeni seara târziu, după ce împăratul s-a culcat. A încercat să îl determine pe şeful de cabinet să îl trezească pe împărat, dar în cele din urmă a fost nevoie de intervenţia gărzii pentru a-l alunga
pe Iancu, care devenise prea insistent şi gălăgios. Cu altă ocazie, împăratul a vrut să îl decoreze pentru meritele din timpul războiului cu revoluţionarii maghiari. Avram Iancu, nemulţumit că nu s-au respectat
promisiunile făcute românilor, a refuzat să primească decoraţia.

Quote

Dezamăgit de nerespectarea promisiunilor făcute de austrieci în timpul contrarevoluţiei,  Iancu nu s-a implicat în viaţa politică, deşi anumite oportunităţi au apărut pentru români după 1851.
Abil în organizarea militară şi bun orator, în ciuda pregătirii sale juridice, Iancu nu excela ca politician şi diplomat. Pasivismul politic al celui mai activ lider al românilor ardeleni în 1848-1849
a marcat opţiunile politice ale românilor ardeleni.

În ultimii ani de viaţă a apucat să vadă că ungurii şi-au atins ţelul în 1867,  când Casa de Habsburg a acceptat reorganizarea imperiului prin crearea regatului Ungariei cu autonomie extinsă
şi unirea Transilvaniei cu Ungaria.
Ce nu au reuşit cu armele în 1848-1849, ungurii au reuşit cu diplomaţia în 1867.

În lipsa unui lider activ, românii au copiat, conştient sau nu, modelul pasivismului politic al lui Avram Iancu şi au refuzat să se implice în viaţa politică.
Deşi, după cum constata un contemporan al evenimentelor, ajuns jude regal (echivalentul unui judecător de la Curtea Constituţională de astăzi),
Ioan cavaler de Puşcariu, românii puteau să aibă circa 7% din locurile din parlamentul Ungariei după 1867.
Un procent care le-ar fi permis o poziţie politică similară cu cea a UDMR-ului astăzi:o amantă politică care ştie cu abilitate să îşi atingă ţelurile.

Apetitul românilor pentru eroi luptători a contribuit la formarea miturilor despre Avram Iancu. Rolul altor personalităţi româneşti în mişcările revoluţionare din Transilvania este minimalizat, Avram Iancu fiind perceput
singurul lider al românilor ardeleni. E firesc, puţini ştiu de un Bărnuţiu,  Bariţiu, Papiu Ilarian sau alţii. În schimb, vorba cântecului: „Avram Iancu suntem toţi!“.
Sfârşitul vieţii sale este obscur. Se spune despre el că în ultimii ani de viaţă perinda prin cârciumi într-o fază dificilă de alienare mintală.

Traducere în limba română:

Ce dorește națiunea maghiară
Să fie pace, libertate și înțelegere

1. Dorim libertatea presei, desființarea cenzurii
2. Guvern responsabil în Buda-Pesta
3. Adunare Națională anuală la Pesta.
4. Egalitate în fața legii în chestiunile civile și religioase.
5. Gardă națională.
6. Plata dărilor de toți deopotrivă.
7. Desființarea iobăgiei.
8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativități.
9. Bancă Națională.
10. Armata să depună jurământul pe Constituție, militarii maghiari să nu fie duși înafara țării, militarii străini să părăsească țara.
11. Deținuții politici de stat să fie eliberați.
12. Uniune.

Desfiintarea iobagiei nu a fost una dintre dorintele lui Iancu ci a fost una dintre pretentiile aflate pe lista revolutionarilor unguri

Edited by WestPoint, 04 May 2017 - 06:51.


#12
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Deci, pentru ca 1600, ungurii au vrut sa uneasca Transilvania cu Ungaria si au macelarit zeci de mii de romani. Bine de stiut. Ca putin ii interesa de iobagia romanilor, nici un cuvant.

#13
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
In primul rind au dorit independenta de habsburgi.
Unirea Transilvaniei cu Ungaria a fost un lucru normal, motivul pentru care pina la urma austriecii nu au ce face si vor trebui sa infiinteze monarhia dualista.

Lasa treaba cu macelaritul, nici unul nu a fost sfint.
Ungurii insa nu au avut treaba cu romanii ci invers. Romanii au ucis zeci de mii de maghiari care au vrut sa scape de austrieci nu de romani.

Fapt este ca elita romaneasca lupta in 1848 impotriva si pentru independenta fata de poarta turceasca, paralel la proiectul de lege a nationalitatilor din august-septembrie 1848,
elaborat de parlamentarii romani de la Pesta, , votat de Comisia de Uniune a parlamentului
Nicolae Balcescu a avut succes si un rol in elaborarea legii din 28 iulie 1849, care a rezultat drepturi importante pentru romani si celelalte nationalizati, precum si acceptarea evreilor ca cetateni egali.

Impotrica acestor conlucrari la Budapsta, intre maghiari si romanii din Valahia au luptat romanii lui Avram Iancu.

Edited by WestPoint, 04 May 2017 - 08:32.


#14
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 06:44, said:

Ce dorește națiunea maghiară
Să fie pace, libertate și înțelegere

1. Dorim libertatea presei, desființarea cenzurii
2. Guvern responsabil în Buda-Pesta
3. Adunare Națională anuală la Pesta.
4. Egalitate în fața legii în chestiunile civile și religioase.
5. Gardă națională.
6. Plata dărilor de toți deopotrivă.
7. Desființarea iobăgiei.
8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativități.
9. Bancă Națională.
10. Armata să depună jurământul pe Constituție, militarii maghiari să nu fie duși înafara țării, militarii străini să părăsească țara.
11. Deținuții politici de stat să fie eliberați.
12. Uniune.
Ce dorea natiunea maghiara pentru ea, ca de egalitate cu celelalte natiuni nici nu putea fi vorba. Nici macar toti ungurii transilvaneni nu au fost de acord cu asazisa unire, cu atat mai putin romanii sau sasii. E comic sa vorbesti de drepturi si de egalitate, cand  doar 3 romani au fost alesi in Dieta de la Cluj. Pace, libertate si intelegere, cuvinte goale. Cand reprezentantii romanilor au incercat sa negocieze cu maghiarii drepturi egale, au fost refuzati.

#15
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,244
  • Înscris: 05.08.2015

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 06:44, said:

De fapt, romanii in Transilvania nu au avut o revolutie ci o contrarevolutie, acesta s-a manifastat contra revolutionarilor maghiari care voiau
sa scape Transilvania de sub stapinirea habsburgilor, romanii voiai pastrarea stapinirii habsburgilor. Deci romanii nu voiau o schimbare.

De fapt, romanii au participat la infrangerea a doua revolutii unguresti, in 1848 si 1919. Ungurii au mai avut una in 1956.

Eu zic ca un scor de 2 din 3 este destul de bun.

#16
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006
Nimeni nu cred c-a făcut atătea revoluții pentru a schimba spre mai rău :)

#17
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 08:09, said:

In primul rind au dorit independenta de habsburgi.
Au dorit ei, da` romanii, sasii si croatii nu au vrut.

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 08:09, said:

Unirea Transilvaniei cu Ungaria a fost un lucru normal, motivul pentru care pina la urma austriecii nu au ce face si vor trebui sa infiinteze monarhia dualista.
Lucrul asta "normal" a semnat condamnarea la moarte a imperiului.

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 08:09, said:

Ungurii insa nu au avut treaba cu romanii ci invers. Romanii au ucis zeci de mii de maghiari care au vrut sa scape de austrieci nu de romani.
Pe bune? Nici nu iti cer dovezi, ca nu am pretentii absurde.

View PostWestPoint, on 04 mai 2017 - 08:09, said:

Nicolae Balcescu a avut succes si un rol in elaborarea legii din 28 iulie 1849, care a rezultat drepturi importante pentru romani
Care-s alea?

#18
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006

View Postlucifer76, on 04 mai 2017 - 08:20, said:

Ce dorea natiunea maghiara pentru ea
Toate punctele acele vizează Ungaria.
Că iobăgia o desființase Horea cu 60 de ani înainte, ungurii numai au introdus-o înapoi Posted Image

Edited by Morosanul, 04 May 2017 - 17:58.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate