Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Centenarul Romaniei moderne !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
203 replies to this topic

#1
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,309
  • Înscris: 30.01.2008
http://www.cdep.ro/p.../00/9/em16.pdf.

În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Acest moment nu mai trebuie să fie doar unul festivist, cu defilări și discursuri.

Ionuț Vulpescu, vicepreședinte PSD și ministru al Culturii în Guvernul Ponta, vine cu o propunere fără precedent după 1989.

Ministrul Culturii din Guvernul Ponta vrea ca țara noastră să aibă un proiect național de aniversare a Marii Uniri.

social-democratul Ionuț Vulpescu prezintă cei cinci piloni pe care se sprijină acest proiect de anvergură.

Obiective: inviolabilitatea frontirelor, legăturile cu susținătorii României

”În privința dimensiunii externe a aniversării Marii Uniri, nu intenționez decât să sugerez că ar fi momentul potrivit pentru a lansa un adevărat proiect european al României, care deocamdată lipsește. Reafirmarea unor legături istorice cu susținătorii noștri (Franța, Anglia, Italia), regăsirea dimensiunii europene a actului Marii Uniri (care a schimbat statutul geopolitic al țării) și, în același timp, sublinierea angajamentului nostru cu privire la inviolabilitatea frontierelor (vitală, în contextul schimbărilor regionale) mi se par niște obiective de bun-simț. Nu este misiunea mea să fac sugestii în această privință, de aceea mă și mențin la nivelul bunului-simț. În ce privește proiectul cultural, aș începe prin aș spune că ar fi bine ca această dimensiune să fie cea fundamentală în aniversarea Secolului Marii Uniri. Nu doar declarativ, ci și ca finanțare, respectiv, proiecte dedicate",


Cinci proiecte pentru Centenar

Ionuț Vulpescu a explicat DC News care sunt pilonii proiectului său dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire.

"Concret, am în vedere cinci asemenea proiecte care, dacă le planificăm așa cum trebuie, vor avea un efect substanțial asupra climatului public, transformând aniversarea Marii Uniri dintr-o celebrare a trecutului, într-o investiție în viitor.

Aspectele ocultate ale Marii Uniri trebuie recuperate. Actul de la 1918 a fost supus, în perioada comunistă, mai multor valuri de interpretări tendențioase din punct de vedere ideologic, care au făcut ca imaginea acestui eveniment istoric să fie profund distorsionată. E necesar să recuperăm adevărul istoric, prin:

a) restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înființarea unor noi asemenea lăcașuri acolo unde este cazul și amplasarea de plăcuțe pe case și clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba Iulia,
B) inaugurarea de monumente dedicate acestor personalități, începând cu o mare statuie ecvestră a Regelui Ferdinand,
c) lansarea unei serii de monografii și cercetări istorice novatoare, care să restabilească adevărurile deformate în perioada comunistă.
Acest proiect, în mare măsură memorial și științific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societății și culturii române vii:

O „autostradă" culturală trebuie să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (București, Alba-Iulia, Chișinău, Cernăuți). De această autostradă vor fi legate și alte localități românești (Timișoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța), al căror rol istoric în pregătirea și desfășurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut. Autostrada ar trebui să genereze activități nemijlocite de cultură vie: vernisarea de expoziții istorice și artistice, simpozioane științifice, festivaluri, concerte de muzică clasică și populară, ateliere de creație artistică pentru tineri.

Revistele care au contribuit, într-un fel sau altul, la pregătirea acestui act istoric trebuie vizate de al treilea pilon al aniversării Marii Uniri.  reviste de la Dacia literară la Sămănătorul și de la Tribuna la Unirea au susținut, literar și politic, timp de mai multe decenii, idealul unității naționale. Unele dintre ele sunt în viață și astăzi, altele merită să fie evocate. Un proiect cultural, de cercetare și punere în valoare, prin ediții anastatice și critice, colocvii și simpozioane locale și naționale, a publicațiilor culturale care au pregătit Marea Unire poate releva aspecte noi ale acestui eveniment istoric și poate releva potențialul cultural excepțional al presei literare românești.

Transformarea Muzeului Unirii din Alba-Iulia într-un Centru Național de Cercetare a Marii Uniri mi se pare absolut necesară. Acesta trebuie să aibă două componente: a) muzeală, și B) de cercetare științifică pluri-disciplinară a acestui eveniment istoric. Această transformare este necesară deoarece, la 100 de ani de la Marea Unire, este nevoie ca acest act să nu mai fie înțeles exclusiv în componenta sa istorică. Marea Unire a avut consecințe în politica europeană, în legislația internațională a drepturilor minorităților, în economia și finanțele regiunii, și a reconfigurat decisiv întregul spațiu al Europei Centrale și de Est. O cercetare pluri- și inter-disciplinară a consecințelor Marii Uniri ar fi extrem de utilă României de azi, ajutându-ne să înțelegem mai bine contextul intern și internațional în care ne aflăm.
Construirea unui Panteon al României ar face ca actul de la 1918 să aibă semnificația reală. Panteonul României va conține amintirea simbolică a personalităților care au marcat istoria națională. Cum Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare, prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, centenarul acestui eveniment trebuie să aducă și o conștientizare a eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale, de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională. Panteonul României va avea darul de a sublinia și unitatea culturală românească, peste frontierele politice existente în prezent, aducând un omagiu sobru devotamentului pentru cultura națională și constituind un spațiu al educației culturale și civice"", a precizat vicepreședintele PSD.

Președinția, Guvernul, Casa Regală, Parlamentul și Academia trebuie să pregătească din vreme evenimentul
"Cred că dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă, din partea tuturor instituțiilor publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri. Începând cu Președinția, Guvenul și Parlamentul și continuând cu Casa Regală și Academia Română, ICR, marile universități, administrația locală și asociațiile culturale private. Coerența și consistența comunicării publice sunt esențiale, iar amănuntul că până în 2018 mai sunt trei ani nu trebuie, în nici un caz, să determine vreo amânare. Asemenea evenimente se pregătesc din timp, pentru că improvizația ruinează orice moment festiv, mai ales unul de o asemenea amploare", subliniează ministrul Culturii

Primul proiect național post-aderare

"Acesta ar fi un prim proiect real post-aderare, care să sintetizeze obiectivele și aspirațiile României europene. Oricât de mult ne-am flata că aderarea este un succes (este, categoric), că am crescut rata absorbției fondurilor europene și am redus corupția în acest domeniu (și aceste reușite sunt reale), vocea noastră încă nu este auzită așa cum se cuvine în concertul european, deși nu suntem o țară mică și nici nu suferim de vreun handicap cultural. Dacă nu vom porni imediat la organizarea acestei aniversări cu adevărat importante, riscăm să lăsăm totul la voia întâmplării. 1918 este un an pre-electoral la președinție și, totodată, se află la jumătatea mandatului guvernului care va fi instalat la anul: perioadă care, în mod tradițional, este însoțită de turbulențe, de faceri și desfaceri de majorități și alianțe. Trebuie să fim prevăzători și să scoatem de pe acum aniversarea de sub influența perturbatoare a acestor potențiale turbulențe politice, pregătindu-i din timp finanțarea și organizarea. Inclusiv numirea unui comitet apolitic, pus sub autoritatea unor personalități culturale, care să gestioneze independent planificarea și desfășurarea tuturor proiectelor", conchide Ionuț Vulpescu,

O aniversare fundamentală, în 2008, a rămas neobservată

"În 2008, o aniversare fundamentală a culturii române – 500 de ani de la apariția tiparului pe teritoriul nostru – a rămas complet neobservată. În afara unei manifestări științifice cu circuit închis, la Academie, nimeni nu a marcat o jumătate de mileniu de cuvânt tipărit pe pământ românesc. Nici măcar cei câțiva tipografi de succes, care câștigă sume considerabile de pe seama acestei invenții, nu s-au simțit datori să consemneze faptul că n-am fost printre ultimii, în lumea civilizată, care să utilizeze tiparul pentru a răspândi Cuvântul", spune Ionuț Vulpescu.

Centenarul nu trebuie lăsat pe seama improvizației politice

"O sută de ani de la Marea Unire nu este o aniversare amenințată, evident, de pericolul de a trece neobservată, fie și numai pentru că are, vrând-nevrând, conotații politice. Și, dacă implică politicul, ghemul de interese publice și private din jurul lui nu va scăpa această ocazie. Problema este că o asemenea dată și o asemenea aniversare nu se cuvin lăsate pe seama improvizației politice. Cu atât mai mult cu cât aspectele politice ale Secolului Marii Uniri sunt ceva mai delicate, dat fiind că România de astăzi nu mai este cea rezultată din actul de la 1 Decembrie.

Cred, de aceea, că trebuie să începem de urgență să pregătim un proiect național de aniversare a Marii Uniri. Care să nu implice numai festivism politic (acesta, oricum, nu are cum să lipsească), ci să conțină și substanță culturală. Nu în ultimul rând, care să genereze energii creatoare pentru viitor. Căci sensul marii aniversări nu este cel de a fi o elegie a trecutului, ci de a stimula viitorul”, a menționat Vulpescu.


http://icr.ro/pagini...ioada-2016-2019

La Iasi  debuteaza cu

Publicul Festivalului Internațional al Educației 2017 va avea parte de un week-end cu multă muzică clasică, interpretată de cei mai valoroși artiști ai instituțiilor de cultură de specialitate din Cernăuți, Iași și Chișinău.

Week-end-ul clasic (19-21 mai) este dedicat CENTENARului, iar concertele vor avea loc pe scena din fața Palatului Culturii Iași.

Concertele vor avea loc în fiecare seară de la ora 19.30, pe scena din fața Palatului Culturii, astfel:
vineri, 19 mai: Filarmonica de Stat din Cernăuți (Ucraina)
sâmbătă, 20 mai: Opera Națională Română Iași
duminică, 21 mai: Opera de Stat din Chișinău (Republica Moldova)
Publicul are acces liber la toate cele trei spectacole.

#2
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,727
  • Înscris: 13.09.2009
Speram ca BNR va emite monede de aur in 2018 pentru a aniversa 100 de ani de la Marea Unire.

#3
pg-soare

pg-soare

    Ciclist de mahala

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,533
  • Înscris: 14.09.2008
La 25km de Bucuresti nu este canalizare si apa curenta intr-un sat care are acces direct la A1. Asa ca moderna...doar din vorbe si hartii.

#4
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012
Ocuparea Cernăuțului de 1 Decembrie ar fi punctul 6.

#5
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View PostDaco_Get, on 28 aprilie 2017 - 10:22, said:

Ministrul Culturii din Guvernul Ponta vrea ca țara noastră să aibă un proiect național de aniversare a Marii Uniri.

social-democratul Ionuț Vulpescu prezintă cei cinci piloni pe care se sprijină acest proiect de anvergură.

Obiective: inviolabilitatea frontirelor, legăturile cu susținătorii României

Poate ministerul inculturii (guvernul Ponta?!?!?! time-machine?) invata intii sa scrie romaneste. Dupa care sa-si aduca aminte ca e in EU si chestii de-astea nationaliste erau bune pentru 1900 toamna (vorba vine ca si atunci au dat nastere razboiului "cel Mare").

#6
fflloorryynn

fflloorryynn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 388
  • Înscris: 28.12.2008
Un centenar care va găsi Moldova și Oltenia fără autostrăzi care să le lege de restul țarii. Așa națiune...halal centenar!

Edited by fflloorryynn, 28 April 2017 - 11:09.


#7
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Si probabil Roma cu mai multi olteni/moldoveni decit majoritatea oraselor din Oltenia/Moldova.

#8
fflloorryynn

fflloorryynn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 388
  • Înscris: 28.12.2008
Grrr, ăla e un comunicat din 2015, nu cred că mai sunt valabile multe idei din cele scrise acolo, deși ministrul e același.

#9
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005
Exista un simbol puternic in centenaru` asta: o multime de femei din Ardeal (si nu numai) sunt la ingrijit de batrani in Austria (si nu numai)

Adica la o suta de ani de la separarea de Austro-Ungaria, noi, independentii, ii spalam pe ei desi ei au pierdut doua razboaie mondiale.
...si cam atat despre acest centenar.

In rest asteptam bicentenaru` poate avem ce serba ca momentan un sfert de popor si-a luat lumea in cap din tara centenarului.

#10
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Am eu o propunere:
Sa poti in p... calului sa mergi pe autostrada fara intrerupere de la Bucuresti la Alba Iulia !
Aia da celebrare a unirii.

#11
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Hai ca sunteti in eroare: Nu exista Romanie moderna, poate peste cateva sute de ani, dar momentan, e jale. Mai stiti vreun stat care nu e complet electrificat? Care are in capitala strazi de pamant si case cu cacastoare-n curte? La care curentul nu e bransat ci furat?

#12
fflloorryynn

fflloorryynn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 388
  • Înscris: 28.12.2008

View Postshefu_de_combinat, on 28 aprilie 2017 - 17:56, said:

Am eu o propunere:
Sa poti in p... calului sa mergi pe autostrada fara intrerupere de la Bucuresti la Alba Iulia !
Aia da celebrare a unirii.
Am eu una și mai bună. Două autostrăzi (E-V și N-S) care să lege România complet de la un capăt la altul. Aia ar fi adăvarata Unire.

#13
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016
Nu va fi nici un fel de celebrare. Jumatea de vest a Ro face cumparaturi la Belgrad, Budapesta si Viena. Poate fac aniversare sudetii si esticii, ...

#14
fflloorryynn

fflloorryynn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 388
  • Înscris: 28.12.2008

View PostBogzaG, on 28 aprilie 2017 - 18:13, said:

Jumatea de vest a Ro face cumparaturi la Belgrad, Budapesta si Viena. Poate fac aniversare sudetii si esticii, ...
Face un rahat jumătatea de vest. În jumătatea de vest mor copiii de rujeolă ca-n evul mediu, iar tu o dai cu shopping de la Budapesta. Pe la Budapesta și Viena nu se găsesc și vaccinuri contra rujeolei?

Edited by fflloorryynn, 28 April 2017 - 18:24.


#15
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Stai ca n-aveam destulde threaduri unde sa ragaie prostii oamenii lu' orban, mai urmeaza unu.

#16
BogzaG

BogzaG

    nu pot trăi fără multiculti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 03.07.2016

View Postfflloorryynn, on 28 aprilie 2017 - 18:17, said:


Face un rahat jumătatea de vest. În jumătatea de vest mor copiii de rujeolă ca-n evul mediu, iar tu o dai cu shopping de la Budapesta. Pe la Budapesta și Viena nu se găsesc și vaccinuri contra rujeolei?

Bai desteptule, cine moare bai in vest? Tu esti real? Meri bai la mitici daca nu iti place vestul.

Edited by BogzaG, 28 April 2017 - 18:56.


#17
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

Quote

O „autostradă" culturală trebuie să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (București, Alba-Iulia, Chișinău, Cernăuți).
De această autostradă vor fi legate și alte localități românești (Timișoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța),

Hmmm...adica "„Primul oraş declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astăzi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124 d. Hr.
si acesta este exclus de pe "autostrada culturala" a marii uniri.

Acel Ionuț Vulpescu, vicepreședinte PSD trebuie sa faca Update la propunerea geniala, si sa treaca si Teleorman si Vaslui :-)



[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/04/07/58e7deaa5ab6550cb80eebff/646x404.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ https://i.gyazo.com/339ab09359445109f77abb2dace5579d.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by WestPoint, 28 April 2017 - 19:11.


#18
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postfflloorryynn, on 28 aprilie 2017 - 18:17, said:

Face un rahat jumătatea de vest. În jumătatea de vest mor copiii de rujeolă ca-n evul mediu, iar tu o dai cu shopping de la Budapesta. Pe la Budapesta și Viena nu se găsesc și vaccinuri contra rujeolei?

Tu esti ca un prieten care a mers din Frankfurt in Luxemburg cu masina si a venit cu concluzia ca nemtii n-au autostrazi si merg ca melcii pe drumuri cu o banda pe sens doar cu 110 la ora. Asta pe vremea cind Romania avea sub 200 km autostrada (si Germania ca acum, cit o avea, 10-15 000, fara a lua in calcul drumurile expres cu doua benzi pe sens si tot nelimitate la viteza).

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate