Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Site-uri matrimoniale serioase

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

”Bucătarul a avut o zi proastă ” - Acceptabil sau nu ?

- - - - -
  • Please log in to reply
110 replies to this topic

#1
Surgeoniac

Surgeoniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 18.03.2017
În primul rând, aș dori ca cei care lucrează în domeniu și nu se știu controla, să se abțină de la comentarii. Nu de alta, dar experiența mea mi-a arătat că mulți care lucrează în acest domeniu ( de la chelner până la bucătar ) sunt extrem de sensibili la critică.

Deci, am avut azi la birou o dilemă cu colegii despre ce să comandăm și de unde, așa că ne-am dus pe internet și ne-am uitat la review-urile restaurantelor din oraș.
La multe dintre ele, unde erau review-uri negative, se justificau servicile proaste prin ” Probabil bucătarul a avut o zi mai proastă ”.
Mie acest argument nu mi se pare acceptabil din 2 motive :

1. Poate bucătarul are o zi proastă, dar banii nu au niciodată o zi proastă => Plătește fiecare exact aceeași sumă de fiecare dată, deci dacă bucătarul are voie să aibă o zi proastă, atunci în schimb plata n-are voie să aibă, deci de fapt, servicile trebuie plătite la fel, indiferent dacă calitatea variază sau nu.

2. Există domenii în care este absolut evident că nu poate exista scuza de genul ” Am avut o zi proastă ” => Un chirurg nu poate avea o zi proastă. Un pilot nu poate avea o zi proastă. Un comandant nu poate avea o zi proastă. Și sunt multe alte profesii în care nu se poate să ai o zi proastă, adică se poate să o ai, dar nu poți folosi niciodată acest lucru drept scuză. Atunci de ce ar putea fi folosită această scuză de către bucătari ?
Să își asume răspunderea pentru faptul că n-are atenția, autocontrolul și disciplina de a trece peste faptul că are o zi proastă și că nu se poate ridica la standardele cerute - dar să nu devină un lucru normal ca (virgulă) calitatea serviciilor să fie judecate în funcție de ” ce zi are bucătarul ”.

Deci , care este părerea voastră ? + Puteți descrie și experiențe trăite.

#2
DJPocaitul

DJPocaitul

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,778
  • Înscris: 17.09.2014
1- Daca asa sta treaba cu bucatarul (si ceilalti care pregatesc) atunci ar trebui sa existe o intelegere. Am platit...nu a fost ok ce am servit.......sa mi se returneze o parte din bani sau sa ofere ceva gratis.
2- Sunt de acord cu ce ai spus.

#3
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,986
  • Înscris: 09.08.2005
Avînd în vedere că sîntem oameni și nu mașini avem toți zile proaste. Problema nu e asta. Problema e să-ți dai seama că ai o astfel de zi și să nu faci rău - vezi exemplul cu chirurgul.
Altfel dacă tot ai menționat piloți parcă anul trecut unul depresiv de la Lufthansa a băgat avionul într-un munte. Cu pasageri cu tot.

#4
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,975
  • Înscris: 31.07.2007
A avut o zi proasta, mi-a f*tut si mie ziua, altu' nu mai comand de la ei. Simplu.

#5
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Depinde cat de proasta a fost ziua bucatarului si cat m-a costat meniul. De la niste stele in sus nu e acceptabil. Daca ti-a ars shaworma cu de toate nu e mare bai.

#6
Surgeoniac

Surgeoniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 18.03.2017

View Postradunic, on 26 aprilie 2017 - 17:43, said:

Avînd în vedere că sîntem oameni și nu mașini avem toți zile proaste. Problema nu e asta. Problema e să-ți dai seama că ai o astfel de zi și să nu faci rău - vezi exemplul cu chirurgul.

Crezi că un chirurg lucrează doar când are zile bune ?
Nu.
Și atunci cum crezi tu că poți să ” nu faci rău ” ? De evitat nu poți evita să intri în sala de operații. Ai nevoie de foarte mult autocontrol și disciplină. Exact ce le-ar trebui și altora, indiferent de domeniul lor.

#7
lulutza

lulutza

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 421
  • Înscris: 30.05.2008
Sa ceri unui om sa fie mereu aproape de perfectiune e imposibil si cred ca da, te poti scuza ca ai avut o zi proasta, mai ales ca bucatar, ca nu omori pe nimeni daca preparatul nu are un gust genial. si pana la urma totul e subiectiv,ce mie nu imi place, altuia ii place. cand am mai mancat in oras si unii spuneau ca auoleu ce porcarie, erau inca doua persoane cel putin,care ii contraziceau pe primii. Cei carora nu le-a placut, ar fi dat un review negativ..ceilalti pozitiv, deci.. A, ti se aduc laturi la masa, aia e altceva, atunci se returneaza frumos farfuria si aia e. Mie nu imi este rusine sa fac asta.

Edited by lulutza, 26 April 2017 - 17:49.


#8
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,484
  • Înscris: 05.06.2009
Eu cred ca acel comentariu este mai degraba ironic. Un bucatar/chef bun face mancare gustoasa de fiecare data. Daca un restaurant are acelasi gen de comentariu in zile/perioade diferite, e clar ca cel care prepara mancarea nu stapaneste arta culinara. De aceea cei buni din aceasta bransa sunt "vanati" si bine platiti, profitul restaurantului e in mare masura rezultatul muncii lui si a ajutoarelor din bucatarie.

#9
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012
Tot respectul pentru bucatari, bucatarese. Ei sunt balsamul burticilor noastre. un bucatar bun, chiar si in cea mai plictisita zi a lui, gateste mai bine decat amestecatura aiurita pe care incerci,din nestiinta, sa ti-o prepari singur. Traiasca mama mea, bucatarul desavarsit al familiei mele. Cand gateste mama arunci cu caciula in caini. Cand gatesc eu trebuie sa ai pregatit un bol pentru vomat. Niciodata nu-mi ies combinatiile mamei. Ba ard ceva, ba trag prea putin in tigaie ingredientele, ba scap prea mult ulei, ba pun prea multa sare si condimente.....si multe alte fail-uri. In ceea ce priveste bucatarii de restaurante si lte popasuri turistice, eu nu am tangente cu ei, nu-mi permite buzunarul asemenea escapade gurmande. Cred totusi ca sunt multi bucatari prost platiti, ca majoritatea meseriasilor cu sort  si boneta care isi ridica prestatia la nivel de arta papilo-gustativa.

#10
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,882
  • Înscris: 22.04.2014

View Postoverseas, on 26 aprilie 2017 - 17:45, said:

Depinde cat de proasta a fost ziua bucatarului si cat m-a costat meniul. De la niste stele in sus nu e acceptabil. Daca ti-a ars shaworma cu de toate nu e mare bai.
Cu de toate zici? Posted Image Posted Image
Hai sa vezi ce discutie mi-a intors stomacul pe dos astazi. Da, colegi de pe forum Posted Image

View PostFrom 26 aprilie 2017 - 09:35:

No' pai, ce sa zic, bine ca nu scrie ca poate sa contina si urme de sperma.. sau scuipat, cum ar trebui sa scrie pe ingredientele de la saormerii- (a fost mai demult la prostv o stire cu un angajat mai iute de mana, care facea shaorme cu de toate)..

View PostFrom 26 aprilie 2017 - 11:01:

Da-o dreaq,mi-ai terminat pofta de mancare pe trei zilePosted Image .Nu mai scrieti jegosenii de astea


#11
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,975
  • Înscris: 31.07.2007

View PostSurgeoniac, on 26 aprilie 2017 - 17:47, said:

Și atunci cum crezi tu că poți să ” nu faci rău ” ? De evitat nu poți evita să intri în sala de operații. Ai nevoie de foarte mult autocontrol și disciplină. Exact ce le-ar trebui și altora, indiferent de domeniul lor.

Nu mai tot compara chirurgu' cu bucataru', nu-i nici pe departe acelasi lucru.

#12
Surgeoniac

Surgeoniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 18.03.2017

View Postedy_wheazel, on 26 aprilie 2017 - 17:52, said:


Nu mai tot compara chirurgu' cu bucataru', nu-i nici pe departe acelasi lucru.
Tu nu înțelegi ideea, că altfel ai înțelege comparația.

E vorba de atitudine, etica muncii și disciplină.
Indiferent în ce domeniu prestezi, ar trebui să te ridici la fiecare dintre aceste standarde.
Evident, comoditatea nu se înțelege bine cu disciplina.

#13
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/7fr5ByQo5TI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#14
Surgeoniac

Surgeoniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 18.03.2017

View Postandroholic, on 26 aprilie 2017 - 17:49, said:

Tot respectul pentru bucatari, bucatarese. ... eu nu am tangente cu ei, nu-mi permite buzunarul ...

Întâi performanța, apoi respectul.
Tu ai scris la sfârșit că nu ieși prea mult în oraș ->  dacă nu ai tangențe cu lumea reală a bucătarilor, atunci crezi probabil că sunt toți la fel de buni ca și mama ta, dar poți sta liniștit, că mulți nu sunt.
Aere da, își dau fiecare - calitatea este mai rară.

Edited by Surgeoniac, 26 April 2017 - 18:03.


#15
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,654
  • Înscris: 30.10.2009
În restaurante munca în bucătărie e muncă de echipă, nu cred că e valabilă explicația cu ziua proastă a bucătarului că nu e unul singur. Profesioniștii nu dau clienților meniuri ratate.

#16
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
In orice domeniu, "ziua proasta" se lasa la intrarea la locul de munca. Nu e o justificare "viabila" Pentru ca, s-ar putea sa am si eu o zi proasta si sa nu platesc, sa-i dau cu mancarea-n cap, in cazul descris, sau sa-l iau la omor pe chirurgul care mi-a nenorocit pe cineva din familie,....

#17
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012

View PostSurgeoniac, on 26 aprilie 2017 - 18:02, said:

Întâi performanța, apoi respectul.
Tu ai scris la sfârșit că nu ieși prea mult în oraș ->  dacă nu ai tangențe cu lumea reală a bucătarilor, atunci crezi probabil că sunt toți la fel de buni ca și mama ta, dar poți sta liniștit, că mulți nu sunt.
Aere da, își dau fiecare - calitatea este mai rară.
mii de scuze, am specificat ca sunt outdatat in privinta asta. cred ca e adevarat ca unii nu-si cunosc meseria, daca zici ca ai avut tangente cu dorei bucatari te cred cu toata ratiunea. eu am tinut mai mult sa ii aduc un elogiu mamei mele batrane, are 70 de ani si merge in baston, dar gateste de arunci cu bastonul dupa caini.

#18
Surgeoniac

Surgeoniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 18.03.2017

View Postlulutza, on 26 aprilie 2017 - 17:47, said:


1. totul e subiectiv,ce mie nu imi place, altuia ii place.

2. Sa ceri unui om sa fie mereu aproape de perfectiune e imposibil
1. Nu, nu este totul subiectiv.
Dacă o carne este uscată, atunci este uscată - nu este un lucru subiectiv, este uscată și pentru mine, și pentru tine, și pentru toți.

2. Ba da, este posibil să ceri perfecțiunea - ceea ce nu este posibil este s-o atingi de fiecare dată.
Atitudinea contează.
Dacă tu faci munca pe care o faci cu o atitudine perfecționistă, atunci te ridici la anumite standarde și dai o performanță excelentă în măcar 90% din timp.
Dacă în schimb pornești cu atitudinea că ” Ah, lasă că nu trebuie să fie perfect ” , atunci mereu vei avea o perfomanță medie, niciodată una excelentă.

View Postalthea, on 26 aprilie 2017 - 18:06, said:

Profesioniștii nu dau clienților meniuri ratate.
Posted Image
Se vede cine respiră profesionismul.

View Postandroholic, on 26 aprilie 2017 - 18:09, said:

mii de scuze, am specificat ca sunt outdatat in privinta asta. cred ca e adevarat ca unii nu-si cunosc meseria, daca zici ca ai avut tangente cu dorei bucatari te cred cu toata ratiunea. eu am tinut mai mult sa ii aduc un elogiu mamei mele batrane, are 70 de ani si merge in baston, dar gateste de arunci cu bastonul dupa caini.
Păi n-ai de ce să-ți ceri scuze, eu îți ziceam doar cum stă treaba, fiind o persoană care chiar iese în oraș de mai multe ori.
Nu e vorba că de plăcere tot timpul, dar sunt ieșiri și de afaceri, și cu colegii, și întâlniri.
Ar fi bine dacă ar fi totul așa în lumea culinară cum te-ai obișnuit tu acasă, dar sunt probleme destule, mai ales din cauza unora care merg în domeniul culinar pentru că n-au avut ce face altceva. Cumva aici se adună toți cei care n-au excelat în nimic la liceu și nu le-a venit nici altă idee - aceștia nu sunt bucătarii profesioniști, aceștia sunt acei bucătari care se bagă în bucătărie și fac ceva comestibil, iar apoi să nu îndrăznești să le zici ceva, pentru că te trezești apoi cu surprize ca cele scrise de colegul @Rhesus mai sus.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate