Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 

Ar fi bine sa evitam super/hypermarketurile ?

- - - - -
  • Please log in to reply
567 replies to this topic

#379
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,353
  • Înscris: 06.02.2008
Și e gri în ambele sensuri. Și "străinii" au produse românești la raft și românii care au companii mari și au investit vor sa intre la export. Asta înseamnă UE și capitalism. Ești bun reziști, nu ești dispari.

Că nu are nimeni ceva cu producătorul sau comerciantul autohton. Crezi că eu cumpăr de la Lidl ca-i iubesc pe nemți?

#380
jm2010

jm2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,986
  • Înscris: 14.03.2013

View PostfightClub25, on 27 aprilie 2017 - 22:38, said:

Ok, hai sa incerc o explicatie foarte obiectiva, sper sa o citeasca cineva.

   In Romania se invart niste bani. Banii care se invart, se numesc PIB. Din PIB un procent ,la noi cam de 25% se colecteaza la bugetul de stat. Din acest buget se asigura toate serviciile publice si din pacate o importanta parte a pensiilor fiindca fondul de pensii e deficitar.

   Ca PIB-ul sa creasca, banii trebuie sa circule. Fiecare tranzactie cu aceeasi suma de bani creste PIB-ul unei tari si implicit bugetul acesteia.

   EXEMPLUL 1 : o corporatie multinationala importa un pachet de biscuiti din Germania. Il vinde apoi dupa ce isi plateste taxele de-aici, trimite banii in tara mama. Tot Germania ,sa zicem.

   EXEMPLUL 2 : o firma romaneasca importa un pachet de biscuiti. Vinde pachetul ala de biscuiti unui comerciant roman. Statul isi ia taxele pe tranzactia respectiva, pe salariile angajatilor respectivului importator. Comerciantul roman vinde biscuitii unui client ,si din profitul respectiv dupa ce Statul isi ia taxele pe tranzactia respectiva, pe salariile angajatilor respectivului comerciant ,cumpara o caramida pentru vila lui din Crevedia de la un alt comerciant roman de caramizi. Comerciantul de caramizi, roman fiind, merge si se tunde la un frizer roman cu banii ramasi din vinzarea caramizii dupa ce Statul isi ia taxele pe tranzactia respectiva, pe salariile angajatilor respectivului comerciant.Frizerul, il tunde, si apoi, cu profitul ramas dupa ce Statul isi ia taxele pe tranzactia respectiva, pe salariile angajatilor respectivului frizer merge si isi cumpara o masina de la Volkswagen si banii pleaca din tara, nu inainte ca Statul isi ia taxele pe tranzactia respectiva, pe salariile angajatilor de la Porsche.

  Cu cat raman mai mult banii in tara,cu atat mai mult PIB-ul tarii creste, statul colecteaza mai multe taxe si impozite, noi ca si societate castigam. Mereu m-au uimit Italienii cum au reusit ei sa aiba o economie asa de ok pentru felul lor de-a fi ,nu foare departe de romani. Am descoperit insa religia, cultul pe care il au pentru a cumpara chestii italiene. La fel si la Francezi, Germani, si mai toate popoarele pe care le respectam si la care ne uitam cu jind, unde mergem sa spalam WC-uri.
  Nu sunt neaparat nationalist, dar cred in ideea de economie locala. Eu am ales sa cumpar o casa aici, sa fac si sa cresc copii aici, ma intereseaza ce se intampla cu aceasta tara si implicit cu munca si investitiile mele. Germania prin corporatiile sale baga tone de bani in tara si isi permit toate chestiile alea la care noi ne uitam ca la un film SF. Autostrazile ,sistemul medical, inclusiv ajutoarele sociale pe care le dau, toate vin SI din pachetul ala de biscuiti cumparati de Caiuscorneliu pentru ca erau mai ieftini Posted Image (scuze Caius)

  Ar trebui sa ne pese ca acest lant ,macar pe produse de baza sa fie cat mai lung ,in Romania. Nu vrei sa iei de la un comerciant roman? ok, mergi si sustine lantul de supermarketuri care are cel mai mare procent de produse romanesti, momentan cred ca este Carrefour. Incurajeaza productia locala de calitate. Ia Heidi in loc de Milka, Kandia in loc de Poiana (e facuta in alta tara acum) , "Grau intreg" de la Vel Pitar decat painea lor congelata ,si ti-o prajesti acasa de fiecare data cand vrei o paine calda, samd.
  Si daca lucrezi la o multinationala, un popor mai instarit ITI VA MARI SALARIUL fiindca salariul tau e raportat la al majoritatii, nu la media salariilor respectivei multinationale la nivel global. Ei iti dau tie 2000 de lei fiindca toata lumea castiga 1000. Daca toata lumea ar castiga 1500, ar trebui sa-ti dea 3000.

  Nu e greu, ajuta, TE AJUTA ,sa te uiti mai departe de propria bula.
Nu imi pasa cat ia statul deoarece taxele alea nu se vad in ceva benefic pentru cel care le si plateste, se vad doar pentru astia care sunt obisnuiti sa traiasca pe spatele altora si in furaciuni. La final, conteaza cat platesc eu si nu imi pasa sa ajut vreun comerciant roman sau strain gen multinationala, este treaba lor sa ma atraga ca si client. Este alegerea mea personala pe care tu vrei sa o iei in numele unui bine care este doar in capul tau dupa cum ti-au explicat deja colegii de pe forum. Problema ta este ca realitatea te bate de te asculta cu urechea si tu tot insisti, din fericire sunt prea putini in tara care gandesc ca tine.

Edited by jm2010, 28 April 2017 - 06:24.


#381
bila1000

bila1000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,346
  • Înscris: 12.08.2010
Mai dar cind vor inceta antreprenorii romani, sa mai faca evaziune fiscala, si sa vinda produse la pret mare si cu termenul de valabilitate expirat, atentie la o moara din Romania, faina din pungi nu expira , decit eticheta, asa ca se apuca ei frumusel cu faina   expirata si o transfera in alte pungi cu data expirarii noua, si uite asa se mai prelungeste valabilitatea cu o perioada, deci mare atentie.

#382
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View Postjm2010, on 28 aprilie 2017 - 06:23, said:

, din fericire sunt prea putini in tara care gandesc ca tine.
  Da amice, de-aia suntem Elvetia. Finca sunt putini ca mine Posted Image. Tara e intr-un rahat major,asa cum se vede, daca o iei la pas. Du-te in Bacau la Caius sa vezi ca totul s-a inchis sau e in curs de inchidere si orasul ala din 205.000 locuitori a ajuns la 144.000 in 2011 si probabil va disparea in 30 de ani.
  Corporatiile sunt concentrate in Bucuresti si Cluj si poate de-aici nu se vede. Daca si lucrezi la ele, atunci te inteleg perfect. Vezi tu doar pana la 2 metri in fata ta. Va fi bine.

Edited by fightClub25, 28 April 2017 - 10:38.


#383
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,867
  • Înscris: 28.11.2006
@fightClub25:

Quote

Noi le permitem ORICE. Toate popoarele au legi protectioniste si de incurajare a productiei si a consumului local, inclusiv alea de unde vin corporatiile. La noi nu e ok.
In UE n-ai voie sa pui legi protectioniste, de-aia se cheama piata comuna. Numai Trump vrea sa inchida comertul cu America Posted Image Pe la noi pe aici, singura chestie pe care trebuie s-io faci ca sa vinzi e sa ai marfa de calitate si c pret competitiv (si daca vrei sa vinzi la super/hipermarket, sa poti sa produci in cantitati mri). Ori chestia asta o pot face putini producatori romani (iar multi din aia sunt controlati de firme straine) Posted Image

Inca ceva: tu crezi ca Lidl ar prefera sa cumpere un produs din Germania daca ar gasi la fel de bun si mai ieftin in Romania? Crezi ca lor le convin sa dea 'jdemii de euro pe transport din Germania sau din alta parte cand ar putea sa dea de 10 ori mai putin pe transportul din tara? Dar daca nu gasesc in Romania produsele pe care le cauta, e normal sa le importe.

PS Nu prea consum lapte, dar n-as cumpara in viata mea lapte "varsat". Macar fabricile iti garanteaza ca laptele e pasteurizat si ambalat in conditii igienice, si nu risti sa te imbolnavesti de cine stie ce. Iar daca iei lapte crud de la tzatza Veta din piata si trebuie sa-l fierbi, ajungi tot acolo Posted Image

Edited by pufonel, 29 April 2017 - 00:49.


#384
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View Postpufonel, on 29 aprilie 2017 - 00:46, said:

Inca ceva: tu crezi ca Lidl ar prefera sa cumpere un produs din Germania daca ar gasi la fel de bun si mai ieftin in Romania? Crezi ca lor le convin sa dea 'jdemii de euro pe transport din Germania sau din alta parte cand ar putea sa dea de 10 ori mai putin pe transportul din tara? Dar daca nu gasesc in Romania produsele pe care le cauta, e normal sa le importe.

PS Nu prea consum lapte, dar n-as cumpara in viata mea lapte "varsat". Macar fabricile iti garanteaza ca laptele e pasteurizat si ambalat in conditii igienice, si nu risti sa te imbolnavesti de cine stie ce. Iar daca iei lapte crud de la tzatza Veta din piata si trebuie sa-l fierbi, ajungi tot acolo Posted Image

  Cred ca esti foarte naiv cand crezi ca Lidl este o masinarie  automata care alege mereu cu capul gen costuri/beneficii. Nu stii discutiile la nivel inalt, intre actionari si politicienii germani, etc. Sa crezi ca de vina suntem doar noi care nu putem/nu stim/nu vrei sa producem ieftin si bun ,te inseli amarnic.
  Ca sa-ti dau un exemplu, carrefour are aproape toate produsele alimentare de baza, inclusiv marca lor proprie, produse in Romania. Mega Image are si el destul de multe. In Auchan si Cora nu am intrat. LIDL are 80% chestii de import, indiferent daca sunt de baza sau high-end. De la noi uneori nu vezi nici pepeni vara, cand orice hipermarket ii are romanesti. Germania, Polonia si Cehia. Tari care au avut o buna relatie cu Germania mereu, care au vorbitori de limba germana numerosi ,etc. Nu vei vedea la LIDL ceva facut in Slovacia (care sunt langa Cehia dar nu prea au comunitate germana) , Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia.....nimic. Doar de la ei si (interesant) de la greci ,cu care nemtii au avut mereu o relatie buna (si ai caror sclavi grecii sunt).
  LIDL e fix un eurovision economic :) investeste acolo unde are legaturi istorice si unde sunt vorbitori de limba germana.

  Laptele varsat de la "Ferma Ancutei" il poti cumpara nepasteurizat de la un dozator. Aveau si Kaufland intr-o vreme unul la intrare, nu stiu daca il mai au. Nu e mai ieftin ,dimpotriva, si trebuie sa il fierbi.
  Cand aveam baietii mici, era o reteta de branzica facuta in casa cu calciu. Ala a fost singurul lapte cu care s-a inchegat reteta. Cautand o alternativa la laptele ambalat am dat de el, nici nu eram asa pornit pe "cumpara romaneste" pe vremea aia.
  In timp, am descoperit ca patroana de la Ferma Ancutei este pacienta mea la Moara Vlasiei si m-am oferit sa-i fac medicina muncii la un pret preferential. Am fost acolo, si crede-ma e cat se poate curat si modern. Oricum totul e nou, nu are mai mult de 5-6 ani.
  Smantana, branza si iaurt, cumpar varsate de la vitrina de lactate a macelariei preferate. Sunt oameni foarte curati, temperatura din vitrine e constanta, au inclusiv aer conditionat vara ca sa nu fie prea multa caldura in jurul lor si femeile alea care vand acolo poarta maneca lunga si in Iulie in magazin.
  Fii sigur ca daca voi avea vrun eveniment neplacut, digestiv, voi renunta in secunda 2 sa cumpar si lapte si smantana si orice. Nu sunt masochist. Doar am cautat alternative mai bune pentru societate de a-mi cheltui banii si le-am gasit.

#385
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016
Productia de flori din Germania e pe butuci, Lidl cumpara flori din Kenia pentru ca produc tot timpul anului la pret mic, ce-i drept patroni serelor sunt germani pentru a garanta calitatea florilor. Ii doare in cot de Germania.

#386
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

View PostfightClub25, on 29 aprilie 2017 - 12:20, said:


  Cred ca esti foarte naiv cand crezi ca Lidl este o masinarie  automata care alege mereu cu capul gen costuri/beneficii. Nu stii discutiile la nivel inalt, intre actionari si politicienii germani, etc. Sa crezi ca de vina suntem doar noi care nu putem/nu stim/nu vrei sa producem ieftin si bun ,te inseli amarnic.
  Ca sa-ti dau un exemplu, carrefour are aproape toate produsele alimentare de baza, inclusiv marca lor proprie, produse in Romania. Mega Image are si el destul de multe. In Auchan si Cora nu am intrat. LIDL are 80% chestii de import, indiferent daca sunt de baza sau high-end. De la noi uneori nu vezi nici pepeni vara, cand orice hipermarket ii are romanesti. Germania, Polonia si Cehia. Tari care au avut o buna relatie cu Germania mereu, care au vorbitori de limba germana numerosi ,etc. Nu vei vedea la LIDL ceva facut in Slovacia (care sunt langa Cehia dar nu prea au comunitate germana) , Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia.....nimic.

Esti sigur?

#387
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostJammalan-the-Prophet, on 29 aprilie 2017 - 13:50, said:

Esti sigur?

    Destul de. Eu fac genul asta de cercetare cand intru intr-un magazin. Citesc eticheta de pe toate produsele care ma intereseaza. Nu am gasit decat Germania, Cehia,Polonia si Romania (au ei un brand de mezeluri romanesti, camara noastra).

#388
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

View PostfightClub25, on 29 aprilie 2017 - 13:52, said:


Destul de. Eu fac genul asta de cercetare cand intru intr-un magazin. Citesc eticheta de pe toate produsele care ma intereseaza. Nu am gasit decat Germania, Cehia,Polonia si Romania (au ei un brand de mezeluri romanesti, camara noastra).

Si Franta si Grecia si Italia nu?

#389
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View Postomuspan, on 29 aprilie 2017 - 13:41, said:

Ii doare in cot de Germania.

  nicidecum. si aia din kenia,si ei din Romania, trimit bani inapoi in Germania.

View PostJammalan-the-Prophet, on 29 aprilie 2017 - 13:54, said:


Si Franta si Grecia si Italia nu?

  doar in "saptamana tarii x". Da, atunci au si din Spania.
  ideea era de produse uzuale, pe care le gasesti pe raft tot timpul anului.

#390
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

View Postomuspan, on 29 aprilie 2017 - 13:41, said:

Productia de flori din Germania e pe butuci, Lidl cumpara flori din Kenia pentru ca produc tot timpul anului la pret mic, ce-i drept patroni serelor sunt germani pentru a garanta calitatea florilor. Ii doare in cot de Germania.

Lasa-l mai sa creada in conspiratiile lui.
Numai comunistii inca confunda actionariatul unei companii cu statul unde e inregistrata.
Nici nu ma mira la ce aberatii mi-a fost dat sa citesc mai sus.

View PostfightClub25, on 29 aprilie 2017 - 12:20, said:

  Cred ca esti foarte naiv cand crezi ca Lidl este o masinarie  automata care alege mereu cu capul gen costuri/beneficii. Nu stii discutiile la nivel inalt, intre actionari si politicienii germani, etc. Sa crezi ca de vina suntem doar noi care nu putem/nu stim/nu vrei sa producem ieftin si bun ,te inseli amarnic.
  Ca sa-ti dau un exemplu, carrefour are aproape toate produsele alimentare de baza, inclusiv marca lor proprie, produse in Romania. Mega Image are si el destul de multe. In Auchan si Cora nu am intrat. LIDL are 80% chestii de import, indiferent daca sunt de baza sau high-end. De la noi uneori nu vezi nici pepeni vara, cand orice hipermarket ii are romanesti.

Probabil ca pe aia romanesti ii exporta in Cehia , d-aia:
http://www.economica...hia_133797.html

View PostfightClub25, on 29 aprilie 2017 - 13:55, said:

  doar in "saptamana tarii x". Da, atunci au si din Spania.
  ideea era de produse uzuale, pe care le gasesti pe raft tot timpul anului.

Facem un test, pentru fiecare produs din alte tari decat alea enumerate de tine de il cumpar de la Lidl faci o pauza de o saptamana p-aici?

Edited by Jammalan-the-Prophet, 29 April 2017 - 13:59.


#391
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostJammalan-the-Prophet, on 29 aprilie 2017 - 13:56, said:

Lasa-l mai sa creada in conspiratiile lui.
Numai comunistii inca confunda actionariatul unei companii cu statul unde e inregistrata.
Nici nu ma mira la ce aberatii mi-a fost dat sa citesc mai sus.



Probabil ca pe aia romanesti ii exporta in Cehia , d-aia:
http://www.economica...hia_133797.html



Facem un test, pentru fiecare produs din alte tari decat alea enumerate de tine de il cumpar de la Lidl faci o pauza de o saptamana p-aici?
http://www.zf.ro/com... ma, importa de 500.000.000 de euro si exporta de 26.000.0000. Bravo ma, asa e, eu zic ineptii. Eu sunt dac verde care zice ca strainii ne distrug tara. Sa ma duc la antena3 ,nu? Astia fac bine economiei romanesti,aduc lapte si miere.......imi pare rau ca nu am vazut realitatea.
WTF? exporta de 5% din cat importa?!!!! in conditiile in care ei vand 90% produse fabricabile si aici?!!!??!
Tu ori nu pricepi nici cele mai elementare principii economice ori esti angajatul lor. Astia DISTRUG economia locala. Punct. Intreaba pe cine naiba vrei, Moise Guran inclusiv ,sau eu stiu care alt analist economic.

  Daca imparti 500.000.000 euro la 200 de magazine ,si apoi la 350 de zile (ca mai avem si sarbatori legale) ajungi la aproximativ 8000 euro/zi/magazin. Daca pui si un adaos comercial de 30% depasesti 11.000. Crezi ca vinde de mai mult de 50.000 lei/zi un LIDL de-asta? 80% din marfa lor e de import. Produsele lor sunt fabricate afara, profitul pleaca afara, romania pierde bani in modelul asta de business. Multi.
  Daca pe tine te doare in cot ,e ok, e problema ta. Nu te lua insa de cei care semnaleaza chestiile astea ca nefiind ok.

Edited by fightClub25, 29 April 2017 - 14:26.


#392
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

View PostfightClub25, on 29 aprilie 2017 - 14:16, said:

Tu ori nu pricepi nici cele mai elementare principii economice ori esti angajatul lor.Astia DISTRUG economia locala.

Ajenturile , ajenturile...care ne distrug tara

#393
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostJammalan-the-Prophet, on 29 aprilie 2017 - 14:24, said:


Ajenturile , ajenturile...care ne distrug tara
bine man ,o luam altfel. Explica tu de ce ,per total ,e mai ok pentru economia Romaneasca LIDL.

#394
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostJammalan-the-Prophet, on 29 aprilie 2017 - 14:35, said:

am cui?



N-am. Cu zelotii nu ai cum sa discuti.
  
  Mai, eu de bine, de rau, ma chinui sa postez niste analize. Proaste ,bune, le fac. Tu ,arunci cate o pastila la caterinca cum ca eu sunt idiot, si aia e. Baga o explicatie. cu date ,cifre, etc. Dezbatem, nu?

Si aia de la inceput a fost un disclaimer sa nu apara imediat cineva apoi sa zica "aaaa, baaaa, tie iti e ca te dau astia la o parte! te-am prins, interesatule"

Edited by fightClub25, 29 April 2017 - 14:41.


#395
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,353
  • Înscris: 06.02.2008
Răspund eu. Pentru că satisface nevoile clientului, ceea ce producătorul român nu poate sau nu știe a face. Pentru că plătește cele mai mari salarii dintre toate supermarket-urile și hypermarketurile. De buticarii români nici nu mai zic.
Ăsta e răspunsul general pe care ți-l ofer, dar fac și o mențiune. În Lidl sunt o grămadă de produse românești. Intra, citește eticheta și ai să te convingi.
PS. Anul trecut am mâncat pepeni numai din Lidl, pepeni românești. Cu gust și preț bun.

#396
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View Postcaiuscorneliu, on 29 aprilie 2017 - 14:42, said:

Răspund eu. Pentru că satisface nevoile clientului, ceea ce producătorul român nu poate sau nu știe a face. Pentru că plătește cele mai mari salarii dintre toate supermarket-urile și hypermarketurile. De buticarii români nici nu mai zic.
Ăsta e răspunsul general pe care ți-l ofer, dar fac și o mențiune. În Lidl sunt o grămadă de produse românești. Intra, citește eticheta și ai să te convingi.
PS. Anul trecut am mâncat pepeni numai din Lidl, pepeni românești. Cu gust și preț bun.

Caius, am zis per total. Salariile a cateva mii de oameni nu pot inlocui celelalte zeci de mii neprimite de la cei din fabricile romanesti care nu au marfa in LIDL. Eu am zis per total.
   Da, exista si produse romanesti. 20%. .am zis.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate