Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...
 Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa
 [email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...
 Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 

Rezervor pt apa potabila si irigare, alimentat de pompa+panouri fotovoltaice

- - - - -
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#19
ionutz_joe2009

ionutz_joe2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,034
  • Înscris: 26.01.2011

 mariovrs, on 15 aprilie 2017 - 08:57, said:

Of,of,of... Perpetuum mobile nu exista.

Atatea giumbuslucuri ca sa ce? Ca gratis nu pare. Cost rezervor/oare,panouri,pompe,baterii ( care nu tin o viata...), compresor,filtre mega performante( care la fel..se schimba) etc.

Si la urma...daca aveti curaj sa beti apa aia statuta din rezervor fara clorinare..va urez bafta. O sa aveti nevoie.  

Eu merg pe principiul ca ''daca era vreo smecherie avea toata lumea".  Mai ales in zona panourilor voltaice....

De acord.As face o asemenea investiti doar daca as avea mii de mp de udat, incarcarea bazinului cu panouri , bazinul suspendat la 4m.Nu as face asa ceva pt uz personal(apa potabila/menajera).Cred ca ar fi sanse sa se produca amortizarea costului initial daca se uda mii de mp , incarcare cu panouri.

Edited by ionutz_joe2009, 15 April 2017 - 09:07.


#20
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Din păcate pentru tine @mariovrs eu chiar dețin o instalație fotovoltaică de peste 3 Kwp, sunt off grid și folosesc pompă solară pentru pomparea apei într-un rezervor de 2m3 pentru irigatul a cca.500 mp de grădină de legume și pomi fructiferi, așa că vise sunt doar pentru cei care nu ajung la struguri !!!.Clorinarea să o faci tu pentru familia ta, eu nu doresc să-mi otrăvesc familia să devitalizez apa vie, tocmai de aceea îmi doresc un rezervor de cupru suflat cu argint, unde nu va rezista nici o bacterie sau virus mai mult de 5 minute !.Mai citește și te informează și apoi să dai sfaturi altora mai informați ca tine !!! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 15 April 2017 - 09:19.


#21
ionutz_joe2009

ionutz_joe2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,034
  • Înscris: 26.01.2011

 Viorelsolar, on 15 aprilie 2017 - 09:12, said:

Din păcate pentru tine @mariovrs eu chiar dețin o instalație fotovoltaică de peste 3 Kwp, sunt off grid și folosesc pompă solară pentru pomparea apei Ă®ntr-un rezervor de 2m3, așa că vise sunt doar pentru cei care nu ajung la struguri !!!.Clorinarea să o faci tu pentru familia ta, eu nu doresc să-mi otrăvesc familia să devitalizez apa vie, tocmai de aceea Ă®mi doresc un rezervor de cupru suflat cu argint, unde nu va rezista nici o bacterie sau virus mai mult de 5 minute !.Mai citește și te informează și apoi să dai sfaturi altora mai informați ca tine !!! Posted Image

Ar treibui sa dai si un cost initial , timp de amortizare investitie plus durata de viata fara interventii sau cheltuieli suplimentare pe durata de viats.Altfel...e egal cu zero.

Edited by ionutz_joe2009, 15 April 2017 - 09:23.


#22
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Dacă sistemul fotovoltaic îi trebuie vreo 10 ani până să amortizezi cheltuielile de investiții cu producerea de energie electrică, atunci eu zic că merită să devii independent energetic dacă îți dorești să nu mai fii sclavul băieților deștepți până dai ortul popii !!! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 15 April 2017 - 09:26.


#23
ionutz_joe2009

ionutz_joe2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,034
  • Înscris: 26.01.2011
Care e durata de viata a panorilor?Eu ud la curte cu o pompa mare, 600-700 mp.Ud cam 20 min pe zi.Nu mai stiu sigur, parca pompa e de 3000w(160l/m).Nu imi vine f mult factura la curent.

#24
mariovrs

mariovrs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,393
  • Înscris: 27.09.2013

 Viorelsolar, on 15 aprilie 2017 - 09:12, said:

!!!.Clorinarea să o faci tu pentru familia ta, eu nu doresc să-mi otrăvesc familia să devitalizez apa vie, tocmai de aceea îmi doresc un rezervor de cupru suflat cu argint, unde nu va rezista nici o bacterie sau virus mai mult de 5 minute !.Mai citește și te informează și apoi să dai sfaturi altora mai informați ca tine !!! Posted Image

Hmmm...ciudat ca aia de la companiile mari de distributie a apei, nu au auzit de metoda asta..  Si da, fii sigur ca apa pe care o s-o bei tu,o sa fie ''vie''...cu carcalaci.

 Viorelsolar, on 15 aprilie 2017 - 09:24, said:

Dacă sistemul fotovoltaic îi trebuie vreo 10 ani până să amortizezi cheltuielile de investiții cu producerea de energie electrică, atunci eu zic că merită să devii independent energetic dacă îți dorești să nu mai fii sclavul băieților deștepți până dai ortul popii !!! Posted Image

Care 10 ani si ce calcule ai facut?  Grosso modo, ca sa fii independent cat de cat, ai nevoie de vreo 10.000 de euro.  Eu platesc la ''lumina'' vreo 300 de euro pe an.  
Care-s calculele tale? Si vezi si cu bateriile alea care la 5 ani le schimbi, plus mentenanta..ca se mai strica cate ceva la sistemu' ala..

Nu ma intelege gresit. Daca ar fi rentabil, MAINE as cumpara sistemul ala.

#25
Andretti

Andretti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 12.11.2005
@Viorelsolar
Stiam ca argintul este un excelent antiseptic care poate combate anumiti germeni si fungi, dar nu stiam de virusuri.
Conform Wikipedia:
În timp ce un antibiotic farmaceutic convențional este eficient împotriva a șase sau șapte tipuri de germeni și total ineficient contra virusurilor, generând cel mai adesea efecte secundare nedorite, argintul este letal pentru mai mult de 650 de tipuri de bacterii, virusuri, fungi și paraziți, fără însă a fi toxic pentru organismul uman. Testele de laborator au arătat că argintul coloidal omoară majoritatea bacteriilor, fungilor, paraziților și a virusurilor în 2-6 minute de la contact.

@mariovrs
Perpetuum mobile e din alt film, nu discutam despre asta. Daca toti ar merge pe principiul "daca era vreo smecherie avea toata lumea", inovatia era la pamant si inca umblam in opinci sau spalam rufele la rau pe un bolovan in secolul 21.

@ionutz_joe2009
Depinde de cultura si suprafata irigata. In cazul meu, o investitie de 5-6000eur ar fi amortizata in cel mult 3 ani.

#26
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007

 gladiatore, on 14 aprilie 2017 - 22:50, said:

Casa , are doar parter , casa normala , unde mai pui , ca e putin in panta , deci , as mai castiga un metru , panta e mica . Eu ma intreb , daca pui un butoi de 100 de litri la 10 metri , ar fi ca si cum ai pune un bazin de 1000 de litri ?? Cred ca greutatea , isi spune cuvantul . Sigur , ca o sa scada presiunea , o data cu golirea bazinului .

Indiferent de volumul de apa stocat in rezervor,presiunea va fi direct proportionala cu inaltimea la care este suprafata apei fata de punctul de masurare(a presiunii.
Exista pe net un experiment dragut,cand un butoi din lemn de cca 500l este spart folosind un furtunel de 4mm diametru interior si...o cana cu apa.
Secretul?... apa este turnata prin furtun de la multi metrii inaltime,iar butoiul,care initial era plin ochi,nu rezista la presiunea creata de acea coloana de apa de 25m(din cate imi amintesc).

#27
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Pentru @initiator .Ce model de compresor ai ? Am vazut pompa, dar ce specificatii are compresorul de aer. Eu am un put de apa la 70m din care pot sa scot apa cu un compresor de 1700W, problema e ca nu am curent electric. Am 2 panouri de 130W fiecare si un acumulator de 200A, nu cred ca ar merge, as prefera sa iau un compresor nou de aer cu niste W mai mici numai ca nu stiu daca va putea face ce face cel de 1700W, vreo idee  ? Cum sa scot si eu apa aia ?

#28
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Ciudat este pentru tine, pentru că acele companii de apă trebuie să clorineze apa,pe care o iau din diverse surse de ape de suprafață infestate sau puțuri mai mult sau mai puțin curate, apoi pe circuitul de apă până la robinet sunt destule conducte deteriorate de pe timpul răscoalei din 1907, chiar la mine la oraș au descoperit bucăți întregi de conducte de plumb,atunci despre ce apă vorbim ???.Dacă ți se pare că 10 mii de € este o sumă uriașă ca să devii independent energetic de entitatea ”băieților deștepți” ,habar n-ai ce vorbești pentru că în urmă cu 4 ani când am decis să devin off grid, cei de la CEZ mi-au făcut un deviz de 300 mil.lei vechi pentru extinderea rețelei electrice de până la terenul meu intravilan și asta de la enorma distanță de 250 m de ultima casă branșată, deci în concluzie ca să ajung sclav plătitor de energie electrică mai trebuia să dau și vreo 8000€ moka pentru a deveni abonat plătitor pe un KWh umflat cu 80% taxe inventate de niște tâlhari la drumul mare !!!.Pentru mine este rentabil acest sistem fotovoltaic, voi monta și o hidroturbină care mă va ajuta să devin 100% independent, deja au apărut soluții de stocare eficiente,acumulatori LiFeYPo4 care rezistă cel puțin 20 de ani în condiții de off grid, timp în care tehnologia se îmbunătățește pas cu pas, dar nici așa nu plătești o avere pe acumulatorii de litiu și ca să-ți dau un exemplu concret,un fumător normal arde mai mulți bani în 3 ani decât costul acumulatorilor de litiu care te țin 20 de ani și cum nu am fumat niciodată până la 50 de ani, cu siguranță și de-acu” înainte,îmi permit să cheltui banii economisiți din vicii precum alcool și țigări, pe lucruri mult mai nobile !!!Posted Image

Edited by Viorelsolar, 15 April 2017 - 14:05.


#29
Andretti

Andretti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 12.11.2005
Compresorul din schita mea are rolul de a asigura o presiune constanta in cazul in care rezervorul de apa nu poate fi suspendat la o inaltime foarte mare. Astfel este exclus scheletul metalic si rezervorul poate fi montat subteran sau suprateran direct pe o fundatie din beton.
Specificatii:
Smittybilt 2781
Maximum Voltage: 13.8 volt
Maximum Amperage Draw: 45 amp                      
Maximum Restart Pressure: 150Psi
Maximum Air Flow: 160 L/min
Inca prospectez, insa Smittybilt 2781 este cam cel mai capabil din cate am gasit pe net.

2 panouri solare sunt suficiente pentru o pompa submersibila pe 24V ca a lui @Viorelsolar

#30
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,021
  • Înscris: 16.06.2006

 Andretti, on 15 aprilie 2017 - 13:48, said:

Compresorul din schita mea are rolul de a asigura o presiune constanta in cazul in care rezervorul de apa nu poate fi suspendat la o inaltime foarte mare. Astfel este exclus scheletul metalic si rezervorul poate fi montat subteran sau suprateran direct pe o fundatie din beton.
Specificatii:
Smittybilt 2781
Maximum Voltage: 13.8 volt
Maximum Amperage Draw: 45 amp                      
Maximum Restart Pressure: 150Psi
Maximum Air Flow: 160 L/min
Inca prospectez, insa Smittybilt 2781 este cam cel mai capabil din cate am gasit pe net.

2 panouri solare sunt suficiente pentru o pompa submersibila pe 24V ca a lui @Viorelsolar
Ar trebui sa faci putina mecanica a fluidelor.

Nu vei putea incarca rezervorul cu apa daca pompa de alimentare nu asigura presiune mai mare decat este in rezervorul presurizat din schita.

Iti va fi dificil sa procuri/confectionezi un rezervor de apa potabila presurizat la 8-10bar la volumul de 8mc. Puferele de 1000l din comert rezista la 4bar (cred), costa ceva si nu sunt pentru apa potabila. Imagineaza-ti cat te-ar costa o solutie tehnica la nivel "industrial" si conforma cu regulile sanitare.

Foloseste gravitatia si ajutate cu pompe cand e necesar.

Daca ai apa curenta nu merita nici macar sa aduni apa de ploaie ca sa uzi gradina. Investitia cu bazinul de colectare nu se amortizeaza in 5 ani. Daca in schimb folosesti apa ca sa produci recolte de fructe/legume, atunci renteaza.

La udat nu iti trebuie presiune decat daca vrei jet.
Daca am un butoi de 200l plasat la 0.5m inaltime, trag din el un furtun si ii pun robinet. Ud gradina din el pana la ultima picatura desi ar trebui lasat furtunul amorsat.

E recomandat sa folosesti un rezervor mic de apa potabila presurizat dimensionat pentru nevoile tale si unul mare nepresurizat din pp sau fibra de sticla (cisterna 3000l ?) pe o retea separata pentru apa menajera si udat.
Se pot face sisteme de actionare cu pompe care sa creasca debitul (presiunea), fiind pornite de fluxostate.
Pompele astea nu trebuie sa consume 3x la pornire.

Edited by radurus, 15 April 2017 - 14:42.


#31
Andretti

Andretti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 12.11.2005

Quote

Ar trebui sa faci putina mecanica a fluidelor.
Am postat aici in speranta ca voi primi raspunsuri de la oameni cu mai mult habar decat mine in domeniile hidraulica, pneumatica, si le-am primit. Multumesc pentru informatiile utile.

Quote

Nu vei putea incarca rezervorul cu apa daca pompa de alimentare nu asigura presiune mai mare decat este in rezervorul presurizat din schita.
Se poate. Rezervor presurizat la... sa zicem 5 bari, supapa aer reglata tot la 5 bari, pompa de apa capabila sa lucreze la o presiune mai mare decat cea din recipient.

Quote

Foloseste gravitatia si ajutate cu pompe cand e necesar.
La robinet am nevoie de o presiune decenta, de 1.5bari zic eu deci gravitatia nu ajuta.

Quote

La udat nu iti trebuie presiune decat daca vrei jet.
Daca am un butoi de 200l plasat la 0.5m inaltime, trag din el un furtun si ii pun robinet. Ud gradina din el pana la ultima picatura desi ar trebui lasat furtunul amorsat.
Sistemul de irigare include 8 aspersori. Inca ma documentez pentru ca nu stiu cum trebuie dimensionata instalatia astfel inca sa asigure debitul si presiunea necesare.

Quote

E recomandat sa folosesti un rezervor mic de apa potabila presurizat dimensionat pentru nevoile tale si unul mare nepresurizat din pp sau fibra de sticla (cisterna 3000l ?) pe o retea separata pentru apa menajera si udat.
Se pot face sisteme de actionare cu pompe care sa creasca debitul (presiunea), fiind pornite de fluxostate.
Pompele astea nu trebuie sa consume 3x la pornire.
Bingo, stocarea apei intr-un vas mare care ulterior va fi folosita pentru irigat si casa nu e o solutie viabila, insa un vas mai mic, de 1-2m3 pentru potabila imi permite sa o inlocuiesc mai des, implicit sa o pastrez proaspata.
Ambele vase vor fi presurizate. Cel pt apa potabila la 1.5bar si cel pt udat la 4bar sau care va fi presiunea optima recomandata.

Poate pare complicat insa cred ca e singura solutie prin care pot fi asigurate presiunea si volumul de apa la orice ora, cu costuri 0. Practic in timpul zilei pompa si compresorul "fac plinul", iar rezervorul de aer asigura o presiune constanta indiferent de ora sau cantitatea de apa.
Desigur, cand recipientele sunt pline, energia poate fi directionata spre o rezistenta electrica dintr-un puffer.

Edited by Andretti, 15 April 2017 - 15:18.


#32
ionutz_joe2009

ionutz_joe2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,034
  • Înscris: 26.01.2011
In principiu nu-i complicat, toata chestia e ca acea pompa si acel compresor sa si respecte  ce scrie pe eticheta.Eu as face doar pt irigat momentan, nu as investi si pt apa potabila.

Aspersoarele, daca-s de calitate, trebuie sa aiba instructiuni.In carticica aia scrie cat consuma , la ce presiune si perimetrul acoperit/distanta jet.Sunt unele la care se schimba diuzele, scrie la fiecare diuza in parte(doar daca-i ceva  marca, altfel nu ai de unde sti consumul , eu asa mi-am ales pompa , am o aspersoare cu acoperire de 100mp fiecare).

Edited by ionutz_joe2009, 15 April 2017 - 15:44.


#33
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,092
  • Înscris: 30.04.2007
ai o sursa de apa, ai un rezervor tampon, din care pleaca apa pentru 2 intrebuintari (sau 3?!?!?)
1 - sistemul de udare-irigare. nu-i trebuie filtrare, nu-i trebuie presiune ridicata
2 - sistemul de apa menajera. ii trebuie oaresce filtrare, dar nu musai potabilizare si o oarecare presiune, daca ai sisteme de incalzire care au nevoie de o presiune minima pentru functionare in parametrii
3 - sistemul de apa potabila. nu prea ii trebuie presiune, in schimb, in functie de calitatea apei de dupa filtrarea la care faceam referinta la punctul anterior ..
cam asta ar fi filozofia sistemului.

am introdus si sistemul 3, intrucit mi se pare o pierdere de resurse sa folosesti apa potabila in aplicatii menajere ;) adicatelea nu tragi apa la wc, cu apa baubila ..

#34
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,021
  • Înscris: 16.06.2006
@Andretti
Pentru apa - vas pentru hidrofor 200l  - 1200lei

#35
User107

User107

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 990
  • Înscris: 13.01.2017
Ai gasit pompa alimentata la 24V care sa iti produca 6 bari si debit rezonabil pentru a introduce apa in rezervor?

#36
Andretti

Andretti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 12.11.2005

r_murphy said:

ai o sursa de apa, ai un rezervor tampon, din care pleaca apa pentru 2 intrebuintari (sau 3?!?!?)
...
am introdus si sistemul 3, intrucit mi se pare o pierdere de resurse sa folosesti apa potabila in aplicatii menajere Posted Image adicatelea nu tragi apa la wc, cu apa baubila ..
Pleaca apa pentru 3 intrebuintari din 2 surse/vase separate. Recipientul cu apa pentru gradina nu va fi unul tocmai curat avand in vedere ca vor fi si perioade in care nu se va iriga. Nu am de gand sa ma spal cu apa aia Posted Image) asa ca recipientul mic va fi destinat apei potabile si menajere. Diferenta o va face sistemul de tratare/filtrare.
1. Corect, nu-i trebuie filtrare. Conform specificatiilor unor aspersori, presiunea recomandata este de 1.5-4bar. 24 metri la Ø4mm si 1.5bar nu e rau deloc. As putea sa optez pt maximm 2.5bar, astfel reducandu-se si volumul rezervorului de aer.

radurus said:

@Andretti
Pentru apa - vas pentru hidrofor 200l  - 1200lei
Cunoastem, cunoastem :) dar nu stie sa stocheze energie si nici nu vreau cauciuc in instalatia de apa.

User107 said:

Ai gasit pompa alimentata la 24V care sa iti produca 6 bari si debit rezonabil pentru a introduce apa in rezervor?
Da, sunt cateva modele de la Lorentz care pot urca apa pana la 120m dar cu debit mic(1.3m3/h). Altele ajung la 50m cu un debit mai mare de (5m3/h

Deocamdata cel mai important aspect il reprezinta dimensionarea sistemului de irigare. Cum pot calcula presiunea si debitul necesare unei instalatii cu 8 aspersori ?
Specificatiile unui aspersor sunt urmatoarele:
Ø duza: 4mm
Presiune: 2bar
Q: 0.85m3/h
Distanta: 25m

Presiunea ramane constanta atat timp cat debitul(8*0.85m3) este asigurat?

Edited by Andretti, 15 April 2017 - 19:36.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate