Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Striking-ul in MMA

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
As dori sa atrag atentia asupra unor greseli "strecurate " in antrenamentele de MMA .  Persoanele care au experienta in cusca sunt invitate sa contribuie la discutie dar sunt binevenite orice interventii de bun simt  ale praticantilor altor sporturi de contact . Eu am sa mentionez aspectele sesizate de mine in ultimii ani de pregatire a unor luptatori , unii luati de la zero , altii cu background in alte sporturi de contact.

Lupta de MMA are o carateristica unica printre sporturile de contact : valoarea intregului depaseste cu mult suma partilor .
Partile ar fi :
- striking la lupta din picioare
- lovituri de picior in lupta  din picioare
- lupta in clinici in mjlocul custii
- lupta in linci pe cusca
- grappling
- proiectari
- ground and pound la sol , din garda , demi-garda si control ( inclusiv lovituri de cot )
- tehnici articulare
- strangulari
- tehnici articulare pe picioare

Stiu ,,sunt multe Posted Image .

Sa incepem cu inceputul , si anume striking-ul .
Aici apar ele mai multe greseli la luptatorii de MMA din Romania . Nu practica strikingul adaptat la MMA ..ei .fac box , sau combinatii simple de Thai Box. Este o eroare capitala in opinia mea . Motivatia pentru aceasta afirmatie este urmatoarea :
- cu manusi de MMA nu exista defensiva . Daca in box sau alte sporturi care folosesc manusile clasice defensiva este asigurata in primul rand de dimensinea manusilor , in MMA acestea sunt facute sa protejeze pumnii  celui care loveste ,nu fata celui care incaseaza Posted Image  . Garda luptatorului de MMA nu poate asigura acoperirea  acestuia ...distanta de lupta o face . In BOX , dimensiunea manusilor nu numai ca acopera o mare parte a corpului dar impiedica intrarea atacurilor adversarului. Este greu sa strecori niste manusi de box printr-o garda corect inchisa.  Ganditi-va ca am face manusile clasice de box de doua ori mai mari . Nu ar mai exista knock-out-uri  . Dar daca le-am  face de trei ori mai mici , nu ar mai exista meciuri la decizie . Cu manusi de MMA nu poti avea defensiva eficienta daca tehnica ta este de box clasic . Aici apare problema MMA-ului practicat in Romania . Se ia un luptator de box si ala  ii invata combinatii pe luptatorii din cusca.. Nimeni nu face adaptarea tehnicilor la dimensiunea manusilor , lipsa defensivei , distanta de lupta mai mare  si pozitia de garda mult mai coborata .
- loviturile de picior . Aici apare o alta problema majora . Toti le folosesc pe cele din Karate sau din Kick box. Pozitia din care le lanseaza este una specifica sporturilor din care provin , adica o pozite de garda mult mai inalta  ...si sunt dezvoltate in stiluri de lupta in care nu se urmareste prinderea piciorului  si nici proiectarea adversarului . Pentru un luptator de MMA provenit din lupte libere un picior ridicat este un cadou de Paste. Este un "single leg" pentru care nu trebuie sa munceasca , il agata si in secunda 2 adversarul este in cap .  
-  lupta in clinci in mijlocul custii . Cand se ajunge aici , luptatorul de libere este suveran. Antrenamentele specifice  de lupte cresc motricitatea  cu mult dincolo de ccea se dezvoltata la Judo sau BJJ . Luptatorul de libere schimba foarte usor nivelul luptei si odata ce agata ceva sau incentureaza , lupta ajunge repede la sol .
- lupta la sol . Aici insa luptatorul de libere nu mai este asa bun. Regulamentul de libere are alt deziderat decat submiterea adversarului , la fel ca si Judo . Insa , desi grapplerul sau luptatorul de BJJ sunt cei mai abili la sol ...uita adesea ca nu sunt la competitie de BJJ sau Grappling si se pun pe spate ca la plaja , ocazie cu care incaseaza urgent cativa pumni in cap si de multe ori asa  se si termina meciul . Luptatorii de BJJ nu vor sa fuga . Stau in garda pe spate , desi adversarul are postura si poate lansa lovituri extrem de puternice . Mare eroare . In MMA , cand esti pe spate si ai pierdut garda sau pozitia de tranzitie in care adversarul nu are postura si nu poate sa loveasca ....ai dat drumul la garda si ai  fugit urgent . Dar indiferent cum sta treaba , la sol grapplerul este cel mai periculos de departe .
- partea de proiectari este impartita intre Luptatori si Judocani . La intrarile la picioare primii sunt net superiori dar la proiectarea din pozitie stabilizata as paria pe Judoka. Totusi , praticantul de Judo are o foarte proasta defensiva la intrarile la picioare ale luptatorului de libere . Vad in multe gale intrari la picioare extrem de riscante si de rudimentar pregatite . Intrare la piciorul de sprijin ( de obicei cel din spate ) fara a-si pune problema ca se poate trezi cu un genunchi in cap . In lupte nu ai voie sa dai dai genunchi in capul adversarului,. in MMA este chiar indicat . Adaptarea ar consta in faptul ca intrarea se face doar pe exterior sau cand adversarul este pe cusca ..  
- ground and pound este putin exersat la noi . Nu se face studiu destul si majoritatea abordeaza la fel lupta din garda , din demi-garda sau din control . Cativa dintre elevii mei folosesc o gluma pentru incapatanarea pe o anumta tehnica . :"  Kimura pan'la moarte " . Gama de lovituri eficente difera in functie de pozita din care le arunci. Exemplu , din demi-garda adversarului , ciocanele cu " lead hand "  pozitioneaza mana opusa a acestuia pentru "americana" , dar alte lovituri il ajuta sa fuga sau sa faca tranzitia la spate. Una peste alta , nu exista in MMA-ul romanesc o metodica a studiului  pe "ground and pound  " .
- daca strangularile se pot face doar din spate sau lateral  , tehnicile articulare pe brate si picioare au un statut aparte in MMA. Sunt foarte eficiente daca intrarea in pozitie se face corect . Majoritatea  luptatorilor are nu provin din BJJ sau Grappling le fac prost . Prind ceva si vor finalizare .Nu functioneaza asa, motiv pentru care in majortatea covarsitoare a cazurilor , adversarul scapa si nu numai ca scapa , dar inverseaza si pozitia . Ce se ntampla in custile din Romania cu inversari la fiecare 10 secunde nu arata dinamism ci proasta gestionare a pozitiei , plecarea in finalizare inante de a stabiliza pozitia , inainte de a avea un control corect . Deasemenea exsta o problema cu statul in garda si defensiva prosteasca cu mainile protejand capul . Luptatorul de deasupra , aflat in garda celui de jos , are o singura problema , lipsa de mobilitate a soldurilor ( din cauza ca este in garda adversarulu ) si tocmai aceasta vulnerabiltate nu este speculata de luptatorul de pe spate..In loc sa dicteze distanta si pozitionarea celui de sus , se intinde pe spate cat este de lung si si pune mainile in fata sa nu incaseze. Aici se simte interventia nepotrivita a antrenorulu de box care  sopteste ca ar fi "safe " sa stai asa . Nu este !. Este de departe cea mai mare prostie sa stai pe spate si sa te aperi pasiv. Ar merge cu manusi de box sau de Kick box ...dar manusile de MMA trec prin garda. De aia sunt pline de sange toate podelele de custi din competitiile romanesti.   ,

Edited by JurasikMan, 08 April 2017 - 14:14.


#2
B_XXV

B_XXV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,438
  • Înscris: 20.02.2010
Pb e ca la galele noastre nivelul e jos...Toti se antreneaza in toate dar la un nivel mediocru. daca ai un om bun si cu background solid in box sau muay thai lupta nu mai ajunge la sol. La noi cei mai usor adaptabili la mma sunt practicantii de lupte.

Edited by B_XXV, 08 April 2017 - 14:26.


#3
Manasu

Manasu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,891
  • Înscris: 25.12.2016

 JurasikMan, on 08 aprilie 2017 - 14:07, said:

- lupta la sol . Aici insa luptatorul de libere nu mai este asa bun. Regulamentul de libere are alt deziderat decat submiterea adversarului , la fel ca si Judo . Insa , desi grapplerul sau luptatorul de BJJ sunt cei mai abili la sol ...uita adesea ca nu sunt la competitie de BJJ sau Grappling si se pun pe spate ca la plaja , ocazie cu care incaseaza urgent cativa pumni in cap si de multe ori asa  se si termina meciul . Luptatorii de BJJ nu vor sa fuga . Stau in garda pe spate , desi adversarul are postura si poate lansa lovituri extrem de puternice . Mare eroare . In MMA , cand esti pe spate si ai pierdut garda sau pozitia de tranzitie in care adversarul nu are postura si nu poate sa loveasca ....ai dat drumul la garda si ai  fugit urgent . Dar indiferent cum sta treaba , la sol grapplerul este cel mai periculos de departe .
Lupta la sol mi se pare cel mai important capitol pentru un luptator de MMA. Cine nu stapaneste macar la nivel mediocru lupta la sol, este "mancat". Nici sa "fuga", cum ziceai tu, nu poate... practic este tinta vie. Am vazut chiar si in UFC luptatori de top 10 care nu reuseau sa scape, suportau minute intregi greutatea si loviturile adversarului fara sa fie capabili sa se ridice.

La noi e si mai nasol, imi amintesc de un interviu mai vechi al lui Ion Pascu, care spunea ca in tara nu se poate antrena pentru lupta la sol, nu are unde, nu are cu cine...
Sandu Lungu practica si el un fel de lupta la sol inedita, incercand sa se puna cu cele 130-140 kg ale sale peste adversar si asteptand sa bata ala... cateodata ii iesea, cateodata nu. Mai mult nu.

#4
B_XXV

B_XXV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,438
  • Înscris: 20.02.2010
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_I-LOhvQmjc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Mai priveste inca o data luptele alea si incearca sa vezi ce il tine pe cel de pe spate langa adversar. Daca vei constata ca ...propria lui incapatanare de a tine garda inchisa ...atunci va reiesi si faptul ca este nevoie sa deschizi garda pentru a putea baga picioarele intre tine si cel de deasupra ca sa il dai la o parte sau ca sa te indepartezi tu de el, exceptie facand situatiile in care ai in spate cusca . Cele mai  multe situatii sesizate ( corect ) de tine, sunt acelea cand cel de sus este in "mount" , nu in garda celui de jos. Din garda fugi cand vrei. Din mount este mai complicat , dar nu imposibil . Eu consider controlul lateral o pozitie mult mai buna decat mountul . Aici este de vina si rudimentara pregatire fizica. Incearca sa stai in mount pe un luptator de libere . Face podul in cap cu tine peste el si in urmatoarea secunda a inversat pozitia  .

Edited by JurasikMan, 08 April 2017 - 14:59.


#6
B_XXV

B_XXV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,438
  • Înscris: 20.02.2010
Corect. De aceea cei mai adaptati la mma mi se par luptatorii de libere. Daca reusesc sa faca tranzitia buna si spre striking sunt favoriti. E mai usor sa faci tranzitia de pe sol la striking decat invers. Am observat ca un striker se adapteaza mai greu la sol, poate o fi o chestie de cum percepe propria siguranta ca e invatat sa loveasca si sa detina controlul in picioare.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/4mhrWnEJZEU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Insa omul momentului in mma e striker. La fel a fost in pride crocop sau in mma chuck lidell.

Edited by B_XXV, 08 April 2017 - 15:20.


#7
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Omul momentului ...trebuie vazut putin si altfel. Omul momentului a fost si Rhonda Rousey si Emelianenko si Verdum si Cain ...pana au pierdut . McGregor este foarte puternic la categoria lui. Este perfect eficient fizic. Masoara proportiile si din imaginea postata de tine . Musculatura extraordinara raportata la osatura .  El este ca John Jones la semi-grea . Foarte disciplinat in cusca , isi urmareste planul si il executa . Nu deschide portite iar cele care par deschise sunt curse pentru adversari . In asta consta frumusetea MMA-ului . Povesteam cu Ido Pariente si spunea ca  relatia de baza din MMA este ca : daca "x" il bate pe " y " si "y" pe "z" , nu inseamna deloc ca "x" il poate bate  pe " z " . O sa apara un alt luptator cu totul diferit si o sa il invinga  si pe McGregor. .
Acum multi ani am citit o carte scrisa de un japonez in care se povestea cum marele Musashi a fost dezarmat de un alt samurai doar cu un evantai. Morala nu era aceea ca aparuse cineva mai bun decat Musash. Morala era ca pana si zeul sabiei poate fi infrant Posted Image .

Edited by JurasikMan, 08 April 2017 - 15:49.


#8
B_XXV

B_XXV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,438
  • Înscris: 20.02.2010
Every dog has his day...Ceea ce conteaza e sportivul, fie el wrestler sau striker. Sansele sunt egale pt ambele abordari atata vreme cat sportivul practicant e bun si adaptabil.

Edited by B_XXV, 08 April 2017 - 16:25.


#9
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Jurasik, il stii pe Mihai Handrea, fost Absoluto ? Si-a deschis o sala in Bucuresti si voiam sa stiu daca ai o parere despre el. Pare foarte tehnic si pedagogic, inca mai concureaza.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate