Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

amenajamente pastorale

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Avand in vedere ca din campania 2018 la pasuni sunt obligatorii amenajamentele pastorale pentru acesarea subventiilor conform legii 16/2016 citez articolul :

Art. 10 alin. (1) O.U.G. nr. 34/2013 (modificată prin Legea nr. 16/2016)

Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 10 alin. (1) prevedea faptul că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști – fermieri activi, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația, pentru anul 2015, să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.

Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (1) prevede: „(1) În vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu anul 2018, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

Va intreb cum stati cu amenajamentele pastorale ? care dupa Hotărârea nr. 78/2015 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013  care suna astfel :

Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins :

Art. 8. -
(1) Modul de gestionare a pajiștilor se stabilește prin amenajamente pastorale, în condițiile legii.
(2) În condițiile art. 9 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013 se constituie un grup de lucru, la nivel județean, care întocmește proiectul de amenajament pastoral.
(3) Grupul de lucru prevăzut la alin. (2) își poate desfășura activitatea în baza unui program stabilit de comun acord, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la sediul camerelor agricole județene aflate în subordinea consiliului județean și al Consiliului General al Municipiului București, după caz, organizate potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.609/2009 privind înființarea camerelor agricole județene, prin reorganizarea oficiilor/centrelor de consultanță agricolă județene, aflate în subordinea Agenției Naționale de Consultanță Agricolă.
(4) Pentru pășunile împădurite cu consistența de până la 0,4, calculată numai pentru suprafața ocupată efectiv de vegetația forestieră, pentru păstrarea predominanței ierburilor graminee, leguminoase și a altor plante furajere, descrierea vegetației forestiere se realizează de către unități atestate în domeniul amenajării pădurilor și se avizează de către structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.
(5) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin specialiștii din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură, verifică datele tehnice înscrise în proiectul de amenajament pastoral și întocmesc un registru cu suprafețele de pajiști pe proprietari, pe unități administrative-teritoriale și centralizat pe județ.
(6) În condițiile art. 9 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013, secretarul unității administrativ-teritoriale pune la dispoziția specialiștilor, din cadrul consiliilor locale, ce formează grupul de lucru prevăzut la alin. (2), actele de evidență a pajiștilor, planul cadastral al pajiștilor aflate în administrarea consiliului local și/sau planul parcelar al pajiștilor situate pe raza unității administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(7) Actualizarea proiectelor de amenajamente pastorale se realizează la o perioadă de 10 ani.
(8) Proiectul de amenajament pastoral se întocmește în două exemplare, unul pentru consiliul local și unul pentru direcția pentru agricultură județeană, respectiv a municipiului București.
(9) Consiliul local, după aprobarea proiectului de amenajament pastoral valabil pentru toate pajiștile aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în cauză, va stabili, în condițiile legii, procedura distribuirii extraselor din proiectul de amenajament pastoral tuturor proprietarilor și/sau utilizatorilor de pajiști."


Avand in vedere ca intocmirea documentatiei de amenajament pastoral dureaza peste 6 luni cred ca suntem in al 12-lea ceas pentru a fii intocmite la timp .
Ma intreb ce se intampla cu cei care nu vor avea norocul ca primaria sa le faca amenajamentul asa cum este obligata prin lege , vor pierde subventia ??? si vom asista la un fel de anomalie cu doar cativa care vor primi 500-1000 E / ha ca si in cazul bovinelor de carne la SCZ pe 2015,2016 ? sau la lucerna in 2015 ?

#2
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007
amenajamente? asta-i in ebaica? stiam de amenajari, dar de bilibistrocizarea asta mentala....

#3
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 r_murphy, on 04 aprilie 2017 - 17:49, said:

amenajamente? asta-i in ebaica? stiam de amenajari, dar de bilibistrocizarea asta mentala....
Termenul este preluat din silvicultura, respectiv de la "amenajamentele silvice".

#4
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007
iti multumescizez pentru edilificarea misterioscizatei problematziuni .. 'tu-i mama ma-si de limba româna .. :(

#5
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Baaaai, mai puneti mana si pe cate-o carte, DEX-ul de exemplu, daca nu stiti/cunoasteti limba romana!
AMENAJAMÉNT, amenajamente, s.n. 1. Sistem de măsuri pentru organizarea exploatărilor forestiere, cuprinzând refacerea, ameliorarea, mărirea fondului forestier, protecţia şi exploatarea lui raţională. 2. Sistem de măsuri privind organizarea, folosirea şi îmbunătăţirea unei păşuni pentru o anumită perioadă de timp. – Din fr. aménagement.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
AMENAJAMÉNT ~e n. : ~ silvic a) sistem de măsuri, menite să studieze şi să organizeze procesul de amenajare forestieră; B) lucrare tehnică prin care se organizează şi se conduce economic gospodăria silvică. /<fr. aménagement
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)
Posted Image Posted Image

 Hunor_66, on 04 aprilie 2017 - 17:54, said:

Termenul este preluat din silvicultura, respectiv de la "amenajamentele silvice".
Ia verifica-te cu DEX-u´!Posted Image Posted Image

#6
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

 r_murphy, on 04 aprilie 2017 - 18:42, said:

iti multumescizez pentru edilificarea misterioscizatei problematziuni .. 'tu-i mama ma-si de limba româna .. Posted Image
faci f mult caz pt nimic, daca un cuvant iti suna tie necunoscut ca nu ai avut tangente cu el, poate fi ceva banal si uzual pt altii

#7
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Pentru limba română, faceți click aici.
Nu ne batem joc de ea nici măcar pe subaria agricolă, da' nici nu despicăm firul în patru când subiectu-i cu totul altul.
Mulțumesc fain.

#8
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Am deschis subiectul pentru ca am considerat ca aproape nu se pomeneste mai nimic despe obligativitatea amenajamentului pastoral pentru a primii subventie pe pasuni din 2018 .Legea exista si parca si mas- media pare sa fi uitat de ea sa puna putina presiune pe institutii pentu a grabii lucrurile  . Faptul ca s-a dat o amanare din 2016 pana in 2018 ma face sa cred ca nu va mai exista inca una , si la cat de repede se misca bravii nostri conducatori pana repara gresala va fii poate prea tarziu pentru unii . Unele primarii nici nu au prevazut in buget cheltuieli pentru amenajament , ma intreb cum va pune la dispozitia fermierilor pana la anul documentatia.

#9
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Am intrat pe site -ul agroinfo si iarasi vad scris cu titlu mare  DIRECTOR DAJ: PIERDEȚI SUBVENȚIILE APIA! ESTE OBLIGATORIU din 2018! tot articolul AICI : https://www.agroinfo...atoriu-din-2018

Ma intreb ce vina vor avea unii fermieri ca primaria nu a facut amenajamentul pastoral .
Pot sa dea primaria in judecata pentru prejudiciul cauzat  ?

#10
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Legea 44 / 2018 mai ofera o amanare ( a treia ora )  , din 2019 sunt obligatorii amenajamentele pastorale .

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate