Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Turmeric și ghimbir în ghiveci
Last Updated: Oct 21 2020 14:54, Started by
mie1dor
, Mar 27 2017 06:23
·
0
#1
Posted 27 March 2017 - 06:23
Sunt mare amator de curry și bere de ghimbir ( de casă) , de-aceea am zis să încerc să-mi "produc" recoltă proprie din ambele. Turmeric am găsit pe ebay, ghimbir la un magazin bio ( cel din supermarket este tratat și rar încolțește). Pentru a grăbi procesul de înmugurire se ține în apă caldă cel puțin 24 de ore...eu am ales varianta pe un "pat" de vată cu apa până la jumătatea grosimii tuberculilor, a durat câteva zile ( 5-7 la turmeric, mai repede la ghimbir), să se formeze muguri și rădăcini aferente. De plantat eu am ales un pâmănt de pădure, "ușor" , permeabil , astfel încât să nu rețină apa ( ceea ce ar duce la putrezirea rizomilor).
Odată ieșiți la suprafață se dezvoltă rapid ajungând până la 40-60 cm. ( nu am folosit niciun fel de îngrășământ chimic sau tratament). Când temperatura minimă afară nu mai scade sub 18 grade pot rămâne afară, în loc luminos, dar nu direct în razele soarelui și ferit de vânt. Toamna le-am readus în casă la geam și atunci când se îngălbenesc frunzele, nu se mai udă, până în primavara viitoare când se sortează tuberculii sănătoși, fermi la atingere și se transplantează în ghivece largi și nu adânci. Necesită pâmănt umed și pulverizări pe frunziș în perioada de vară. Ceea ce nu am știut eu anul trecut, este că durează 6 - 10 luni de vegetație pentru a recolta rizomi consumabili, eu i-am comandat și primit târziu în iunie, deci nu au prins decăt 4 luni, majoritatea erau ca o cireașă sau o corcodușă. O altă greșeală: am udat cam o dată pe lună și iarna astfel am pierdut cam 50% din materialul săditor pentru anul ăsta. Aștept un alt pachet din India, comandat de data asta din timp și sper ca anul ăsta să văd și flori Attached Files |
#2
Posted 27 March 2017 - 08:44
la turmenic nu stiu cum e, dar la ghimbir iti trebuie ghivece f.mari pt.a avea loc rizomii sa creasca (am facut si eu experimentul asta acum vreo 2-3 ani)
|
#3
Posted 27 March 2017 - 08:52
Si cam pe cand si bere de ghimbir? Sau tu pregatesti terenul pentru urmasi?
|
#4
Posted 27 March 2017 - 08:57
Sunt înrudite ghimbirul și turmericul, rizomii ghimbirului sunt mai mari, dar la plantare se detașează bucăți cu un muguraș ( 2-3 cm) , eu pudrez tăietura cu praf de cărbune medicinal. O bucățică cu un muguraș am plantat-o într-un ghiveci, am înteles că atunci când ocupă spațiu din ghiveci se transplantează sau se mută în altul mai mare.
myshyk, on 27 martie 2017 - 08:52, said:
Si cam pe cand si bere de ghimbir? Sau tu pregatesti terenul pentru urmasi? Attached Files |
#5
Posted 27 March 2017 - 11:00
Eu am plantat ghimbir din cel "tratat" - de la supermarket. Daca il lasi cum l-ai lasat tu 24 h in apa calduat, tratamentul dispare.
Am taiat o radacina in mai multe bucati cu cate un mugur fiecare si le-am plantat in pamant. Din pacate cred ca maica-mea le-a udat pra tare. Cand aveau vreo 5-6 cm s-au palit dintr-o data si s-au uscat. Legat de berea de ghimbir - exista atatea retete si din pacate niciuna corecta, doar cu inlocuitori. In realitate nu era bere. Se obtinea cu ajutorul unor cristale ( ginger plant ) similare chefirului de apa, doar ca erau maro. Din pacate din cauza bombardamentelor din al doilea razboi mondial asupra Angliei, nu mai exista aceste cristale. In consecinta se folosesc "inlocuitori. Unii fabrica cu drojdie de bere, altii fac un ferment natural pe baza resturilor de ghimbir si zahar, altii folosesc stafide ptr fermentare naturala. Ma gandeam la un moment dat sa deschid un topic pe Gastronomicus legat de retetele astea. |
#6
Posted 27 March 2017 - 11:08
eiffel, on 27 martie 2017 - 11:00, said:
Eu am plantat ghimbir din cel "tratat" - de la supermarket. Daca il lasi cum l-ai lasat tu 24 h in apa calduat, tratamentul dispare. Am taiat o radacina in mai multe bucati cu cate un mugur fiecare si le-am plantat in pamant. Din pacate cred ca maica-mea le-a udat pra tare. Cand aveau vreo 5-6 cm s-au palit dintr-o data si s-au uscat. Legat de berea de ghimbir - exista atatea retete si din pacate niciuna corecta, doar cu inlocuitori. In realitate nu era bere. Se obtinea cu ajutorul unor cristale ( ginger plant ) similare chefirului de apa, doar ca erau maro. Din pacate din cauza bombardamentelor din al doilea razboi mondial asupra Angliei, nu mai exista aceste cristale. In consecinta se folosesc "inlocuitori. Unii fabrica cu drojdie de bere, altii fac un ferment natural pe baza resturilor de ghimbir si zahar, altii folosesc stafide ptr fermentare naturala. Ma gandeam la un moment dat sa deschid un topic pe Gastronomicus legat de retetele astea. Da, excesul de umiditate face să putrezească rizomul, de-asta trebuie un substrat cât mai aerat. Mi-ar place să cred că o simplă "băiță" înlătură efectele nocive, dar...probabil da, spală coaja, însă ce a pătruns deja în el...de-asta prefer să am rizomii mei, chiar mai mici decât cei din comerț, dar cât mai naturali. Ca rețetă eu o folosesc pe asta: http://www.ecolife.r...in-ghimbir.html cu miere în loc de zahăr, drojdie inactivă ( dar am folosit la nevoie și uscată de panificație) și adaug și o bucățică rasă de turmeric...îi dă culoare și un gust aparte. Și da nu e alcoolică , e un suc acidulat de casă muuulllttt mai sănătos decât cele din comerț. |
#7
Posted 27 March 2017 - 11:17
Mda, reteta e una "clasica", ma mira doar ca se foloseste o lamaie si atat de mult ghimbir - de obicei se pun 2 lamai si o bucata de ghimbir cam cat o minge de ping-pong la 2 litrii. Si nu spune ca zahar e in vasul ala - de obicei cam 5 linguri se pun. Ptr "piscaturi" ma itari se mai poate pune si ghimbir macinat - de la plic din comert cam un varf de lingurita.
Eu folosesc o variatie a retetei din Corfu. Doar ca nu folosesc stafide albe ca ei ci pun direct apa minerala. Se "face" mai repede si nu mai are nici gustul de drojdie care l-ar avea daca as folosi drojdie. |
#8
Posted 27 March 2017 - 12:00
Interesant, cred ca o sa incerc si eu, berea, apoi materialul viu, dar am o nedumerire, ma rog, mai multe , in reteta scrie "– 1 vas cu zahăr invertit sau miere" , ce este zaharul invertit? unde gasesc asa ceva? si acum intrebarea de baraj, ce cantitate are acest 1 vas?
Apoi as intreba unde se gaseste drojdie de bere? Scrie ca la magazinele naturiste, dar nu prea am gasit,revenind la zahar, din fotografiile acelea estimez cam la 100-150 grame de zahar, dar as prefera mai mult mierea totusi Oricum, seamana mai mult a suc facut in casa, ca o socata, dar sunt curios ce gust are Edited by Platon, 27 March 2017 - 12:00. |
#9
Posted 27 March 2017 - 12:11
Platon, on 27 martie 2017 - 12:00, said:
Interesant, cred ca o sa incerc si eu, berea, apoi materialul viu, dar am o nedumerire, ma rog, mai multe , in reteta scrie "– 1 vas cu zahăr invertit sau miere" , ce este zaharul invertit? unde gasesc asa ceva? si acum intrebarea de baraj, ce cantitate are acest 1 vas? Apoi as intreba unde se gaseste drojdie de bere? Scrie ca la magazinele naturiste, dar nu prea am gasit,revenind la zahar, din fotografiile acelea estimez cam la 100-150 grame de zahar, dar as prefera mai mult mierea totusi Oricum, seamana mai mult a suc facut in casa, ca o socata, dar sunt curios ce gust are Ultima dată, asta am folosit, luată de la Kaufland sau Lidl Attached FilesEdited by mie1dor, 27 March 2017 - 12:25. |
#10
Posted 27 March 2017 - 13:53
Platon, on 27 martie 2017 - 12:00, said:
1 .si acum intrebarea de baraj, ce cantitate are acest 1 vas? 2. Apoi as intreba unde se gaseste drojdie de bere? 1. Vezi ca am dat mai sus o cantitate - corespunzatoare retetei din Corfu. Cam 5 linguri de zahar, pline. Eu personal folosesc zahar brun, nerafinat si in cantitate mult mai mica - 2 linguri. Nu-mi place prea dulce. 2. Practic e drojdie de bere uscata - gasesti si la Carrefour de la dr Oetker sau cum naiba ii zice. |
|
#11
Posted 28 March 2017 - 07:41
#12
Posted 28 March 2017 - 07:51
#13
Posted 28 March 2017 - 14:16
Definitia berii:
Berea este o băutură alcoolică obținută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă Restul denumirilor sunt rahaturi capitaliste:berea de ghimbir,berea cu lamaie si alte prostii. Daca tie-ti face placere sa accepti faptul ca exista bere de ghimbir,asa sa fie,nu te contrazic. Si pana la urma nici nu are asa importanta cum se numeste bautura.Important este sa-ti cada bine. Noroc Edited by adisz, 28 March 2017 - 14:17. |
#14
Posted 28 March 2017 - 16:30
Primul turmeric (producție proprie) răsărit , urmat la 3 zile de al doilea Mâine mă duc la oficiul vamal pentru cei sosiți din India.
Attached Files |
#15
Posted 29 March 2017 - 18:04
Și au sosit, vânzătorul a "întrecut" la cântar...ar fi trebuit 1Lb = 0.453 Kg, ori am avut 0,560 Kg După sortare, ( și poze ) , băița caldă și cazarea în tăvițele cu vată pentru stimularea mugurilor...într-o săptămână sper să încep platntarea definitivă. Ceea ce a rămas, ( bucăți fără muguri), de-abia aștept să se transforme în "golden milk", adaos la diverse sucuri, smoothie samd.
Attached Files |
|
#16
Posted 29 March 2017 - 18:57
adisz, on 28 martie 2017 - 14:16, said:
Definitia berii: Berea este o băutură alcoolică obținută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă Restul denumirilor sunt rahaturi capitaliste:berea de ghimbir,berea cu lamaie si alte prostii. https://en.wikipedia...iki/Ginger_beer Brewed ginger beer originated in Yorkshire in England in the mid-18th century and became popular throughout Britain, the United States, Ireland, South Africa and Canada, reaching a peak of popularity in the early 20th century. Edited by ain, 29 March 2017 - 19:02. |
#17
Posted 30 March 2017 - 12:07
ain, on 29 martie 2017 - 18:57, said:
Of, noroc ca ignoranta nu doare, caci multi ar avea alte preocupari decat postatul pe forum! https://en.wikipedia...iki/Ginger_beer Noroc cu tine ca ma ajuti sa-mi depasesc ignoranta. De altfel te-am pus la favoriti,sau favorite,nu stiu exact.Ca sa stiu sa-ti cer parerea de acum inainte. Nu sunt insa convins ca i inteles exact ce scrie acolo,mai sus. Dar daca laptele de soia se considera lapte,atunci si bautaura nealcoolica din ghimbir se numeste bere.In ignoranta mea totala,accept acest lucru. Mersi mult pentru observatii si te rog mult ca pe viitor sa fii la fel de vigilent/a la aberatiile mele. Te A,pai sa pun si io' ceva citate din definitie: Traditional ginger beer is a naturally sweetened and carbonated, usually non-alcoholic beverage . .Ginger ales are not brewed |
#18
Posted 30 March 2017 - 13:32
ain, on 29 martie 2017 - 18:57, said: Am subliniat ceva acolo - daca pui mouse-ul pe "dubious" iti explica faptul ca materialul respectiv este nesigur si non-factual. Adica e o informatie neverificata. Insa exista o alta informatie legata de berea de ghimbir - se presupune ca denumirea a aparut intradevar pe la mijlocul secolului al 18-lea, ptr ca atunci a existat o moda de a baga diverse adaosuri - condimente - in bere ptr aroma. Evident e vorba de berea traditionala. De-aici ar fi aparut termenul de bere de ghimbir. Cam cu ma inceput si in ultimii ani sa se adauge diverse arome la bere - lamaie, zmeura sau mai stiu eu ce. Ulterior insa s-a separat in mai multe retete - mai traditionala a devenit bautura nealcoolica obtinuta cu acea Ginger Plant de care pomeneam mai sus si de care se pomeneste si pe wiki. Mai departe sunt variatiuni pe aceeasi tema. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users