Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Lentile de sticla vs plastic + antireflex

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
MariusD97

MariusD97

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 08.03.2017
Salut. Sunt din Iasi, am 20 de ani si port ochelari de la 4 ani. Absolut toate perechile ce le-am avut pana acum, cam una noua la 2 ani le-am facut in acelasi loc dar de data asta m-am decis sa fac o schimbare. Ideea e ca pana acum absolut toate perechile mele au avut lentile de sticla cu protectie fotocromatica (heliomat) fara alte lucruri gen antireflex sau indice de refractie etc si m-am simtit tot timpul bine cu ochelarii la ochi, eu avand dioptrii destul de mari cu minus, le puteti vedea in poza de mai jos.
Problema e urmatoarea, in locul unde imi faceam deobicei ochelarii, pentru reteta de mai jos mi-au cerut 405 lei pentru lentile de sticla cu protectie fotocromatica. (Nu mi s-a pomenit nimic de lentile de plastic, nici macar nu mi s-a sugerat asa ceva, sticla a fost prezentata ca singura varianta ca si pana acum de 16 ani incoace). Am zis sa testez si preturile la alte magazine si am vizitat altele 3 din Iasi si am ramas blocat ca sa zic asa.

Am prezentat peste tot aceasta reteta si mi s-au recomandat doar lentile din plastic cu indice mare refractie , pentru a fi mai subtiri lentilele si neaparat protectie antireflex. Eu le-am zis ca pana acum nu am avut niciodata antireflex ci doar fotocromatic si au zis ca in ziua de azi e neaparat sa am in primul rand antireflex, ca e de neconceput domnule sa nu iei si antireflexul  (care din ce am inteles ar fi cam 150 lei pe lentila). Deci pe scurt mi-au zis sa imi fac lentile din plastic cu indice mare de refractie cu antireflex si fotocromatic la un pret in jur de 1000 de lei ambele lentile.

Acum chiar nu stiu ce sa cred, merita sa platesc mai mult decat dublu pe aceste lentile de plastic? Pentru mine viata cu sticla a fost foarte ok pana acum. Cred ca pot sa traiesc in continuare fara antireflex cum am trait atatia ani, Atat la PC cat si pe telefon am filtru de lumina albastra care cred ca mai diminueaza din efectele negative. M-am gandit sa aleg lentile din plastic fara antireflex deci ar fi cam 700 lei in comparatie cu cele de sticla la 400 dar avantajul ar fi ca sunt mai subtiri. (chiar sunt mai subtiri sau e doar marketing?)

Vreau sa ma lamureasca cineva cum e cu lentilele din plastic, ce e asa greu de intretinut la ele? Eu pana acum sticla o stergeam cu orice hartie sau material textil pe uscat sau ud. Cat de pretentios e plasticul? Si mai ales vrea sa stiu daca chiar merita banii pentru antireflex. Sunt student si sincer sa fiu orice leu in plus conteaza si parca nu sunt convins de beneficiile antireflexului. Multumesc.


https://i.imgur.com/5mr79oC.jpg
[ https://i.imgur.com/5mr79oC.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by MariusD97, 24 March 2017 - 22:48.


#2
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,370
  • Înscris: 01.12.2001
Port de peste 45 ani ochelari, deci am ceva experienta.
La plastic indicele de refractie e mai mic, deci lentile mai groase. Sunt insa mai usoare. Se zgarie usor, insa nu se sparg.
Se aburesc mai mult ca cele din sticla.

#3
User107

User107

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 990
  • Înscris: 13.01.2017
Plasticul e mai usor, mai placut de purtat. Dar se zgarie repede, cum zice dorin_2k. Preferabil sa speli, sa nu ii stergi pe uscat sufland putin aer cald.
Referitor la antireflex vezi si: https://forum.softpe...ile-antireflex/
Ia in calcul si lentile de contact.

Edited by User107, 24 March 2017 - 23:07.


#4
MariusD97

MariusD97

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 08.03.2017
Ce vreau eu sa inteleg este, avand in vedere dioptriile mari, pot sa imi fac o pereche de ochelari cu lentile din plastic cu indice mare de reflexie fara stratul antireflex? Am mai citit tot pe forum ca ar fi inutilizabile cele subtiri fara acest strat.

#5
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,370
  • Înscris: 01.12.2001
Nu ai dioptrii mari.
Maxim e 1,76 indice. La plastic e mai mic.

#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Lucrurile trebuie structurate si intelese logic.

1. Ca sa fie mai subtiri si mai usoare, cu o curbura mai putin abrupta si deci mai subtiri la marginea lentilei, este nevoie de un material transparent cu indice de refractie mai mare.
In general de pe la -10 in sus e nasol daca nu pui cu indice de refractie mare, devin funduri de sifon.
La -14 ar fi la mijloc f subtiri si in margine groase de multi cm.
Ajuta si la -8 si la -6, si se patreaza un avantaj si la dioptrii mai mici, dar avantajul devine destul de minor si nesemnificativ la -4 si mai jos.
La subtirimea lentilelor in margine contribuie si marimea ramelor (mai mici - mai subtiri), si forma/rotunjimea (mai putin dreptunghiulare - mai subtiri).
La spatele lentilelor se poate freza si un fel de sanfren de 0,8-1,2 mm care la dioptrii mari taie mult din grosimea lor pe curba abrupta.
De asemenea exista si lentile cu forma asferica care pot fi astfel realizate si mai subtiri in margine.
Lentilele AS (asferice) se pot raliza din sticla dar este costisitoare slefuirea lor, motiv pt care comercial se gasesc in general doar din plastic. (Si la obiectivele foto in general elementele AS sunt din plastic, dar mai exista si exceptii din sticla optica, uneori chiar si exotica)

2. Indicele mare de refractie, valoare numerica mai mare de 1,52, face ca sticla sa devina mult mai reflectiva, si utilizarea ei pt lentile optice devinde foarte problematica datorita scaderii contrastului si datorita flare-ului/lucirii luminii.
Exista si de 1,6, 1,7, 1,74, etc. ( teoretic pana la 1,9.)

3. Datorita reflectivitatii marite, devine foarte de dorit sau chiar obligatoriu tratamentul antireflex.
Tratamentul AR (antireflex) este util mereu, si pe lentile cu indice de refractie normal, dar la indice mare devine obligatoriu pt ca nu mai vezi decat luciuri, flare si pierzi contrastul. Flarele si pierderea contrastului sunt amplificate si de reflectia multiplicata intre lentila si ochi.

4. Tratamentul AR poate sa fie de multe feluri si performante, cu diferente mari.
Exista tratament cu un strat, cu doua, trei si pana la multistrat cu 6-8 straturi plus stratul de hardcoat si eventual si moist/grease repelant.
Cel mai bun este HD/SMC Pentax si SuperET/T* Zeiss care este la origine SMC Pentax rebranduit, insa Zeiss-urile japoneze au un tratament inferior fata de cele nemtesti care sunt mai aproape de SMC-ul Pentax japonez.
La Zeiss se gaseste inclus SuperET si la lentilele denumite stock lantal cu indice de refractie pe la ~ 1,7.
Fiecare strat AR are o grosime de 1/4 din lungimea de unda a culorii pt care este depus in vid din oxizi metalici alesi special ( sau o medie a lungimii de unda daca sunt mai putine straturi sau straturi pt spectru de mai multe culori).
La Zeiss si Pentax sunt 6-7 straturi, plus stratul hard coat, plus stratul hard coat, plus stratul aerobright sau moist/dust/grease repelant - care nu se gaseste decat la unele modele HD.

5. Si lentile de plastic pot avea strat hard coat peste antireflex, care mareste rezistenta la zgarieturi.
Aici iar Zeiss si Pentax stau in fata.
Sigur, stratul hard coat in general e ceva superficial pt ca altfel introduce chiar si el flare.
Din aceasta cauza, lentilele de plastic se zgarie totusi mai usor.

6. La dioptrii foarte mari sunt utile si lentilele AS (asferice), inca o metoda de subtiere, plus indice de refractie mare de genul 1,74, plus antireflex cat mai performant, rame mici si rotunjite la colturi.
Se pot pune si fara AS in rame metalice subtiri, daca se frezeaza un plin median pe circumferinta lentilelor.

Edited by loock, 24 March 2017 - 23:55.


#7
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,145
  • Înscris: 19.09.2005
bla bla bla astia sunt ochelari de 150lei
atireflexul este ca sa nu-ti vezi in reflexie pupila
rama simpla si drabila +lentile de plastic cu duritate medie te tin 5-6ani fara probleme, si le speli cu detergent lichid de vase.

p.s. vrei sa nu se vada ochelarii  atunci pui rame cu capse silhouette si lentilele pentru ele (policarbonat duritate medie) dar te duce in 2000lei

Edited by arg, 24 March 2017 - 23:56.


#8
User107

User107

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 990
  • Înscris: 13.01.2017
@loock - ok, deci ce ii recomanzi concret ? ca teoria e doar draguta...

#9
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 MariusD97, on 24 martie 2017 - 22:48, said:

M-am gandit sa aleg lentile din plastic fara antireflex deci ar fi cam 700 lei in comparatie cu cele de sticla la 400 dar avantajul ar fi ca sunt mai subtiri. (chiar sunt mai subtiri sau e doar marketing?)

In primul rand - plasticul cu antireflex de baza (lentile Hoya), n-ar trebui sa te coste mai mult de 700 lei (ramele sunt alta poveste)... cam atata costa.  Ochelarii nu sunt o cheltuiala, sunt o investitie, ar trebui sa te simti bine cu ei pe ochi, in urmatorii 5 ani. Parerea mea e sa scoti banul si sa-ti iei lentile de plastic de buna calitate (Hoya) cu antireflex de baza.
Nu are rost sa te koiesti de bani cu antireflexul ala - mai toate lentilele din gama medie de pret il au inclus.
Intreaba in mai multe locuri. Mai toate lentilele  Hoya nestandard (dioptrii mari) sunt aduse din depozitul din Ungaria, difera marja pusa de romanasii nostri.  In mod normal niste lentile de plastic cu un antireflex de baza, indiferent de producator nu-s un capat de tara, dar sunt scumpe (sunt produse de tehnologie inalta).

Edited by rosix, 25 March 2017 - 00:02.


#10
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
La Hoya antireflexul "de baza" e naspa, si sticla e naspa.

Hoya HD sunt OK - e o gama aparuta in perioada in care au detinut brandul Pentax, de la care au furat know-how si tehnologie.
Si sticla de la HD e mai buna, si tratamentul AR e mult mai bun ( SMC+aerobright ghostless + hard coat + strat moist/dust/grease repelant). Hoya a pastrat divizia de aparatura medicala Pentax, si divizia foto a vandut-o catre Ricoh.
Lentile de ochelari si filtre foto faceau si inainte, dar mult mai proaste...

Si Zeiss are unele tratamente AR naspa. Unele chiar absurde cum e cel auriu...
Cel mai bun de sticla Zeiss e SuperET/T* (inclus si la stock).
La lentilele de plastic au alte denumiri.

Lentile de ochelari Pentax nu prea gasesti in RO.
Se gasesc insa relativ usor in Germania - culmea - in patria Zeiss-ului.
Insa Pentax a fost la origine un brand Zeiss, vandut apoi japonezilor de la Asahi optical.

Edited by loock, 25 March 2017 - 00:13.


#11
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,583
  • Înscris: 17.08.2007
Lentile Hoya plastic schimbate cam la 5 ani fara pic de zgarieturi daca stii sa ai grija de ele si nu muncesti pe camp. Cum sa mai vrei lentile de sticla? Primii mei ochelari aveau lentile de sticla si doamne cat de grei erau.
Cunoscutii care lucreaza in domeniul asta mi-au spus ca adaosurile sunt f nesimtite.

#12
iuliean50

iuliean50

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,227
  • Înscris: 04.12.2011
Daca esti o persoana activa care lucreaza intr-un mediu in care mai exista si praf iti recomand totusi lentile de sticla chiar daca sunt mai grele. Cele de plastic se vor matui relativ repede .

Edited by iuliean50, 25 March 2017 - 07:32.


#13
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,261
  • Înscris: 27.10.2007
daca vad bine, la un ochi ai dioptria -5. in acest caz diferenta de greutate intre sticla si plastic se simte si zic eu, se si merita.
pe de alta parte cei mai buni ochelari ai mei au fost cu lentile de sticla, heliomate. cei drept eu am hipermetropie si dioptrii mici .
am acum lentile de plastic, antireleflex, dar nu mi se par la fel de bune.
cand e lumina puternica - mers pe strada vara, nu mai spun de condus vara, simt ca ma incurca. lentilele de sticla heliomate chiar ma ajutau.

Edited by strongsss, 25 March 2017 - 08:07.


#14
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 arg, on 24 martie 2017 - 23:51, said:

bla bla bla astia sunt ochelari de 150lei
atireflexul este ca sa nu-ti vezi in reflexie pupila
rama simpla si drabila +lentile de plastic cu duritate medie te tin 5-6ani fara probleme, si le speli cu detergent lichid de vase.

p.s. vrei sa nu se vada ochelarii  atunci pui rame cu capse silhouette si lentilele pentru ele (policarbonat duritate medie) dar te duce in 2000lei
Eu am ochelari din policarbonat , chinezesti . Schimb odata pe an si m-au costat 10 lei (zece lei)  Si nici nu le duc grija pentru ca mi-am cumparat mai multe perechi .Cand aud de preturile vehiculate pe aici imi dau seama ca oamenii si-au pierdut simtul masurii . Am dorit sa cumpar si o pereche cu lentila de sticla normala , pe aceia am platit 50 lei . Au de toate , anti-reflex,strat dur, si altele . In urma cu 8 ani am fost la un medic oftalmolog , mi-a spus ca am nevoie de ochelari , imi da reteta si imi spune ca pe hol e cineva care are stand cu ochelari, ies si merg la stand si duduia vanzatoare imi spune "lentilele gratis iar rama 170 lei" , i-am replicat "daca tot faceti gratuitati, nu puteti sa-mi dati lentilele findca mai am rame acasa ? " . Am aflat la urma ca standul era al doctoritei la care fusesem mai devreme .
Lentile de 5-10 lei bucata vand la fraieri cu 500-1000 roni . Deh,  cine are curaj sa se contrazica cu leprele lacome.

#15
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,370
  • Înscris: 01.12.2001

 pacopaco1967, on 25 martie 2017 - 08:50, said:

Schimb odata pe an si m-au costat 10 lei (zece lei)
De ce-i schimbi asa de des?
Penultima pereche i-am purtat 10 ani. Din sticla cu indice mare. Am iesit mai ieftin ca tine. La varsta mea s-a stabilizat miopia la mine.

#16
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 dorin_2k, on 25 martie 2017 - 09:40, said:

De ce-i schimbi asa de des?
Penultima pereche i-am purtat 10 ani. Din sticla cu indice mare. Am iesit mai ieftin ca tine. La varsta mea s-a stabilizat miopia la mine.
Findca nu le duc grija . Am schimbat si la  7 luni findca am si sudat cu ei , mai sar stropi de topitura , asta e , cat sunt ieftini esti relaxat si lucrezi fara griji .

E un prieten care a cumparat tot din policarbonat , pretul dat 1000 lei   iar acum se plange ca s-au matuit  dupa 3 ani .

#17
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,370
  • Înscris: 01.12.2001
Si tu gasesti la 10 lei ochelari exact cu dioptriile ta, cu distanta pupilara exacta, cu unghiul exact?
Nu exista asa ceva.

#18
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 dorin_2k, on 25 martie 2017 - 10:51, said:

Si tu gasesti la 10 lei ochelari exact cu dioptriile ta, cu distanta pupilara exacta, cu unghiul exact?
Nu exista asa ceva.
Ce am acum e exact ca pe reteta . Si a costat fix 10 lei . In fine, nu e extrem de important unghiul si alte prostii , sunt doar pretentii pentru pretul marit exagerat .  Lucrez foarte bine cu ce am , plus ca intre ele mai sunt diferente mici de dioptrii .
De ce spun ca nu e important ? Pai am spus povestea cu doctorita si standul ei , culmea e ca avea exact valoarea de pe reteta si  modelul de rame care il doream . Eu stiam ca cu reteta mergi la optician si acela iti prepara tot ce scrie pe reteta si ai posibilitatea alegerii ramelor . Eh dupa doctorita oftalmolog eu cumparam ce vindea ea si nu ce era pe reteta , de aici am concluzionat ca unele chestiuni (unghiul si alte aberatii) sunt doar de reclama .
Si pana la urma ce am cumparat eu sunt tot pe alegere atenta, atat ramele, distanta intre pupile sunt aceleasi valori cu reteta.  
Doar din curiozitate intrebati cu cat cumpara opticienii lentilele si o sa aveti surpriza mare . La preturile mari care le practica nici macar nu accepta retusuri sau schimbarea lor ci te imbarliga cu tot felul de idei .

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate