Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

La ce intervenție/terapie apelăm pentru depresie?

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014
Intervenția psihologică în depresie: 40 de ani de cercetare

Depresia va deveni, până în 2020, a doua principală cauză a dizabilității la nivel internațional, estimează Organizația Mondială a Sănătății [1]. Până în 2030, se estimează că va fi principalul factor care va afecta sănătatea [2].

Printre simptomele depresiei se numără [3-5]:
- pierderea interesului și a plăcerii;

- dispoziția deprimată aproape toată ziua;

- o stare accentuată de oboseală;

- sentimentul de inutilitate sau vină excesivă ori inadecvată;

- scăderea sau creșterea în greutate cu mai mult de 5% din greutatea corporală în ultima lună;

- insomnie sau hipersomnie;

- diminuarea capacității de gândire sau concentrare și dificultatea de a lua decizii;

- lentoare sau agitație;

- diminuarea libido-ului;

- pesimismul;

- credința că persoana este pedepsită.

În depresie apar și gândurile legate de moarte sau chiar ideația suicidară cu sau fără plan. La nivel internațional, suicidul reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității [6].

Depresia este, așadar, o problemă care nu poate fi neglijată. Din fericire, există o serie de intervenții psihologice eficiente în tratarea depresiei.

În ultimii 40 de ani, s-au publicat aproximativ 500 de studii clinice controlate, care au fost apoi meta-analizate, iar articolul de astăzi [7] oferă o imagine de ansamblu și o sinteză a acestui volum amplu de cercetări.

Ce funcționează?

Intervențiile psihologice eficiente pentru depresie sunt:
- terapia cognitiv-comportamentală;

- activarea comportamentală;

- terapia interpersonală;

- terapia bazată pe rezolvarea de probleme;

- terapia suportivă și nondirectivă;

- terapia psihodinamică de scurtă durată.

Descrierea lor poate fi găsită aici: http://happierhuman....me-studies.pdf.

Dintre toate acestea, cel mai amplu investigată de-a lungul timpului este terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Totuși, in cercetările analizate, nu s-au constatat diferențe semnificative între aceste psihoterapii, ceea ce se aliniază cu concluziile din publicațiile anterioare în literatura de specialitate [vezi 8-13, dar și 14-18].

În plus, intervențiile psihologice și cele farmacologice (medicația anti-depresivă) sunt la fel de eficiente, însă combinația dintre cele două funcționează mai bine decât fiecare separat.

Mai mult, funcționează nu doar pentru adulți, ci și pentru studenți, vârstnici și pacienți cu boli medicale. Par a fi însă ceva mai puțin eficiente pentru pacienții cu depresie cronică și pacienții cu abuz de substanțe.

De asemenea, intervențiile psihologice pentru depresie au și alte efecte pozitive: reduc sentimentul de neajutorare, emoțiile negative și cresc calitatea vieții și funcționarea socială.

Efectele pozitive se mențin inclusiv un an mai târziu, după încheierea tratamentului.

În general, aceste intervenții pentru depresie durează între 12 și 18 ședințe.

În concluzie, încurajăm cititorii care se confruntă ei înșiși sau au cunoștințe cu depresie să apeleze la serviciile de sănătate oferite de psihoterapeuți și/sau psihiatrii pentru a rezolva împreună această dificultate.

Vă invităm, de asemenea, să consultați ghidurile clinice de referință internațională pentru psihoterapiile eficiente:

a. Ghidul Asociației Psihologilor Americani (APA)
http://www.div12.org...ents/disorders/

b. Ghidul NICE (National Institute for Health and Care Excellence)
https://www.nice.org...ural-conditions

c. Review-urile Cochrane
http://www.cochranel...Mental health/.
Spoiler

Sursa: https://m.facebook.c...681&ref=m_notif

Edited by Adm, 19 March 2017 - 15:25.


#2
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Dupa parerea mea niste tehnici foarte bune pentru tratamentele antidepresie sunt urmatoarele:
- psihodrama (Moreno) o tehnica foarte buna, care nu prea mai e la moda acum;
- terapia primala (Janov) si cele derivate din aceasta care conduc la catharsis si descarcare nervoasa....
- sport, dar nu sport centrat pe silueta ci pe descarcare nervoasa - sunt niste exercitii specifice (nu prea pot fi practicate in mediul urban)

Din pacate, ambele metode, pe langa faptul ca au picat in desuitudine, sunt greu de practicat in mediul urban, avand nevoie de izolare.

De fapt, e vorba de un complex de tehnici care inclus si alimentatie si izolare si detoxifiere si igiena mentala... mai multe.  Se pot practica numai in centre special destinate acestui scop, exclus psihoterapeut de oras cu garsoniera si pat.

Edited by rosix, 19 March 2017 - 14:35.


#3
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,999
  • Înscris: 07.11.2006
Dupa umila mea parere,depresia este un concept inventat si denumit asa,pentru a caracteriza o anumita stare fizica,intr-o anumita perioada.Iar marketigul desavarseste acest concept,prin inducerea ideii de cumparare a anumitor produse si/sau terapii care cica ar fi benefice sau pentru frecventarea anumitor "specialisti" in acest nou concept.Depresia si capitalismul merg mana-n mana,manipularea si naivii de asemenea.

O fiinta umana este umana doar atunci cand traieste printre umanoizi.Din pacate,viata cotidiana,transforma viata colectica intr-o viata terna,stearsa,plina de stereotipuri,cum ar fi petrecerea unui lung timp comunicand cu o bucata de sticla/plastic (ecranul monitorului/TV-ului,etc.).De asemenea,foarte multi prefera compania animalelor in locul oamenilor,un lucru dupa parerea mea benefic pana la un punct.
Majoritatea celor care se auto-intituleaza atinsi de depresie nu iubesc soarele,lumina,caldura,mediul inconjurator,inchistandu-se intr-o lume a lor,lumea normala fiind considerata mediu ostil.

Pacat ca multi tineri se pierd in acest fel pentru ca stimulii externi excitanti pentru un trai normal nu mai sunt perceputi ca benefici pentru ei,asta si datorita manipularilor de tot felul cu care se lovesc zi de zi.Un caracter mai influentabil si fara un suport adecvat din partea apropiatilor,coroborat cu carente in educatie duc inevitabil la acest fenomen.
Iar persoanelor in varsta incepe sa devina din ce in ce mai greu,cu inaintarea in varsta,sa accepte mersul vietii.

Noroc ca multi dintre cei care afirma ca sunt depresivi sunt doar ipohondri,in realitate numarul "nefericitiorl" este mult mai mic.
Normal,cele de mai sus sunt doar impresiile mele stabilite de-a lungul timpului.Eu inca nu m-am intalnit cu nici o persoana care sa zica in mod real ca este "depresiva" sau in depresie.Simulanti sau inchipuiti,da.Si m-am intalnit cu destule persoane pana acum.

#4
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

 adisz, on 20 martie 2017 - 10:33, said:

Dupa umila mea parere,depresia este un concept inventat si denumit asa,pentru a caracteriza o anumita stare fizica,intr-o anumita perioada.
Inca din Antichitate, Hipocrate, Areteus si Plutarh descriau sindromul depresiv, descriindu-l drept melancolie (Beck & Alford, 2009). Punctau tristetea, tulburarile somnului, agitatia si chiar ideatia suicidara. Poate ca nu ii spuneau „depresie” la acea vreme, dar oamenii puteau observa acest sindrom afectiv.

In plus, simptomele nu numai ca erau observate in urma cu mai bine de 2000 de ani, ba chiar se constata si la alte specii, cum ar fi primatele, in cazul carora infrangerea intrr-o competitie sociala sau „prabusirea” in rangul social produce o scadere a serotoninei si duce la o postura submisiva si o activitate comportamentala mai mica.

Limbajul nonverbal al persoanelor depresive seamana cu strategiile vechi filogenetic ale vertebratelor de a semnala submisivitate, ceea ce functioneaza ca un factor de protectie fata de agresori, fiindca semnaleaza ca se declara infranti si nu reprezinta un pericol. Depresia se instaleaza de multe ori in urma dificultatii de a atinge un obiectiv de viata important sau in urma unei pierdei de natura sociala (Brüne, 2015).

Ce vreau sa subliniez este ca depresia nu e o „inventie” a lumii moderne, ci un raspuns adaptativ vechi din punct de vedere evolutionist. Sigur, doar pentru ca era adaptativa in mediu ancestral nu inseamna ca si astazi este la fel de functiona; poate fi un caz de incongruenta („mismatch”) intre mentalitatea noastra arhaica si mediul modern in care ne desfasuram, ceea poate duce la o reactivitate prea mare si supraactivarea unor adaptari, dar cert este ca, in sine, depresia nu este recent aparuta.

 adisz, on 20 martie 2017 - 10:33, said:

O fiinta umana este umana doar atunci cand traieste printre umanoizi.Din pacate,viata cotidiana,transforma viata colectica intr-o viata terna,stearsa,plina de stereotipuri,cum ar fi petrecerea unui lung timp comunicand cu o bucata de sticla/plastic (ecranul monitorului/TV-ului,etc.).
Aici tind sa fiu de-acord. Arhitectura noastra cognitiva a evoluat in contextul in care traiam in grupuri de aproximativ 150 de oameni, oamnei care se cunosteau destul de bine intre ei si formau legatura sociale mai puternice. Astazi, chiar daca (sau pentru ca?) suntem mult mai multi laolalta, nu mai suntem la fel de conectati si stim cat de important este suportul social... Nu vad insa o rezolvare din punctul asta de vedere.

 adisz, on 20 martie 2017 - 10:33, said:

Eu inca nu m-am intalnit cu nici o persoana care sa zica in mod real ca este "depresiva" sau in depresie.Simulanti sau inchipuiti,da.
Diagnosticul oficial de depresie il pune psihiatrul. Poate si psihologul clinician/psihoterapeutul sa faca evaluarea. Daca indeplinesc criteriile din DSM-5/ICD-10, atunci se pune ca au depresie, indiferent daca motivul invocat pare sau nu legitim. Sper si eu ca nu aveau depresie.


Bibliografie selectiva

Beck, A. T., & Alford, B. A. (2009). Depression: Causes and treatment. University of Pennsylvania Press.

Brüne, M. (2015). Textbook of Evolutionary Psychiatry and Psychosomatic Medicine: The Origins of Psychopathology. Oxford University Press.

#5
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,999
  • Înscris: 07.11.2006
Din exemplele date de tine,invidia sau deprimarea (care-i o stare de moment,trecatoare) chiar si teama pot fi catalogate drept depresie.Orice nu-i in regula,este depresie.Datorita acestor stari,se creaza o dependenta intre asa-zisul pacient si psihiatru sau psiholog,legatura care nu in toate cazurile este benefica.Prin faptul ca s-a gasit o explicatie anumitor comportamente (Freud de exemplu) de anumiti cercetatori sau specialisti si aceea explicatie a fost denumita intr-un fel,nu inseamna neaparat ca observatie respectiva este cea corecta sau exacta.De regula,aceste cercetari se bazeaza pe simptome standard iar in momentul apariitiei unui fenomen perturbator care scoate din tipare comportamentul,diagnosticul este invariabil depresie.
Stiu,exista studii,exista lucrari stiintifice (mai mult sau mai putin fundamentate) pe aceasta tema,una foarte-foarte sensibila,in care de multe ori pragul dintre adevarat si fals il reprezinta buzunarul larg al diagnosticianului,capacitatea de manipulare a sa si psihicul mai mult sau mai putin labil al "victimei".

#6
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

 adisz, on 21 martie 2017 - 09:34, said:

Din exemplele date de tine,invidia sau deprimarea (care-i o stare de moment,trecatoare) chiar si teama pot fi catalogate drept depresie.Orice nu-i in regula,este depresie.Datorita acestor stari,se creaza o dependenta intre asa-zisul pacient si psihiatru sau psiholog,legatura care nu in toate cazurile este benefica.Prin faptul ca s-a gasit o explicatie anumitor comportamente (Freud de exemplu) de anumiti cercetatori sau specialisti si aceea explicatie a fost denumita intr-un fel,nu inseamna neaparat ca observatie respectiva este cea corecta sau exacta.De regula,aceste cercetari se bazeaza pe simptome standard iar in momentul apariitiei unui fenomen perturbator care scoate din tipare comportamentul,diagnosticul este invariabil depresie.
Stiu,exista studii,exista lucrari stiintifice (mai mult sau mai putin fundamentate) pe aceasta tema,una foarte-foarte sensibila,in care de multe ori pragul dintre adevarat si fals il reprezinta buzunarul larg al diagnosticianului,capacitatea de manipulare a sa si psihicul mai mult sau mai putin labil al "victimei".
Daca esti interesat sa citesti despre invidie din perspectiva psihologiei evolutioniste, gasesti aici un material excelent.

Depresia se poate referi la un simptom (dispozitie deprimata), un sindrom (simptome depresive care se aduna impreuna) sau un diagnostic de sine statator (ex. tulburarea depresiva majora). Ca sa poti pune un diagnostic de tulburare depresiva majora, trebuie sa bifezi 5 din 9 simptome (unul neaparat sa fie anhedonia sau dispozitia deprimata) si sa ai acele simptome de cel putin 2 saptamani. Mai mult, ele trebuie sa produca suferinta si sa interefereze cu functionarea sociala, profesionala etc. Faptul ca te simti nasol de doua zile incoace nu se pune ca diagnostic de depresie.

#7
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,999
  • Înscris: 07.11.2006
Multumesc pentru recomandarea data,dar pe moment nu doresc sa citesc nimic despre depresii si deprimari pentru ca mi-e frica sa nu adaug inca o "pasarica" la stolul pe care-l detin.
Deocamdata prefer sa ma bucur de vremea calduta si frumoasa de afara.

Edited by adisz, 22 March 2017 - 09:11.


#8
Psiholog_Marius_Iftimie

Psiholog_Marius_Iftimie

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 10.02.2017
Fiecare dintre scolile de psihoterapie si consiliere psihologica recunoscute de COPSI isi au strategiile lor in tratarea depresiei. Ele pot fi diferite de la caz la caz si de la scoala la scoala, dar faptul ca sunt promovate de sistem ar trebui sa dea de inteles ca isi au eficienta lor.

Ideal ar fi, in prima faza, sa incercam o terapie, sa ne interesam daca psihoterapeutul respectiv are o pregatire si o experienta adecvata in acest domeniu, iar daca rezultatele nu apar in cel mult una sau doua luni, sa luam in considerare schimbarea terapeutului.

#9
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

 Psiholog_Marius_Iftimie, on 23 martie 2017 - 11:26, said:

Fiecare dintre scolile de psihoterapie si consiliere psihologica recunoscute de COPSI isi au strategiile lor in tratarea depresiei. Ele pot fi diferite de la caz la caz si de la scoala la scoala, dar faptul ca sunt promovate de sistem ar trebui sa dea de inteles ca isi au eficienta lor.

Ideal ar fi, in prima faza, sa incercam o terapie, sa ne interesam daca psihoterapeutul respectiv are o pregatire si o experienta adecvata in acest domeniu, iar daca rezultatele nu apar in cel mult una sau doua luni, sa luam in considerare schimbarea terapeutului.
COPSI este printre ultimele surse de unde ai vrea sa-ti iei "lumina", dincolo de informatii administrative.

Ghidurile de referinta internationala (ex. Ghidul Asociatiei Psihologilor Americani/APA, Ghidul NICE din Regatul Unit etc.) sunt mult mai atent puse la punct.

Dar da, de-acord ca e important ca, dupa primele sedinte, daca nu vezi o imbunatatire, e momentul sa iei serios in calcul sa cauti un alt terapeut. In fond, succesul depinde partial de competentele terapeutului, dincolo de tehnica folosita.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate