Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 

Masina de gaurit si insurubat cu fir sau fara?

- - - - -
  • Please log in to reply
74 replies to this topic

#37
Batranelul

Batranelul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 25.04.2007
Asadar, dator is cu un feedback:
am dat gauri azi doar in faianta+caramida
cu niste burghie bosch - multimaterial - erau in cutia bormasinei - cu cap videa totusi
doar rotatie, fara rotopercutor

a mers uns - la gaurile de 10 am mers crescator cu gaura de 4-6-8-10 - din cauza de protejare a faiantei sa nu crape
se simte rezerva de putere a bormasinei - desi are doar un 550w, parca
bormasina ca si gabarit e mititica, deci foarte indemanoasa
diferenta notabila (de pana acum) fata de scule mai hobby e ca se simte  o cantitate mare de aer circulata 'in jurul' sculei pentru a o raci

cred ca e o alegere buna pentru uz casnic/hobby. sper, mai bine zis!

#38
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

Vizualizare mesajandreidinca93, pe 14 martie 2017 - 21:11, a scris:

@shymano   Nu dau mai mult de 300 de lei pentru un pendular. Urmatoarea gama Bosch sau Makita de pendulare e 500+, la banii astia imi cumpar un fierastrau circular. Bosch GKS 190, mi-a fost recomandat si de catre cei de la shopexpert si de catre cei de la atelierultau.

Nu te lua dupa recomandarile vanzatorilor.
1. au marja de profit/comisioane mai bune de la Bosch, pt. ca Bosch sunt scule profesionale si le dau la preturi asemanatoare sau peste Makita, care Makita mai are si oferte lunare f. bune cu preturi f. accesibile la scule industriale cu cateva clase peste Bosch care nu face industriale.
2. despre multe scule si accesorii habar nu au care sunt mai bune si alte detalii.
3. de multe ori se recomanda scule mai ieftine ca sa creasca sansele de a face o vanzare.

Eu am povestit de un amic care a luat GST 90 E NU BE !, cel care se apuca de corp.
E acum la oferta la 599 lei si e bunicel, 650W, etc.
Am vazut un tip  care l-a luat cu 300 lei de la baieti...

@loock   Si ca fiabilitate ce optiune crezi ca este mai buna, acumulator sau fir?

Manuale cu manivela sunt mai fiabile, dar sa fie angrenajele facute din otel de la Makita, carcasa si manivela facuta de Hilti in coproductie cu Fein, alte piese de la Atlas Copco si fabricata de Ingersoll Rand... Posted image

@crisstonne   Mersi! Nu, tot ce incerc eu sa fac e sa imi cumpar scule bune, de nadejde, pentru proiecte de weekend, renovari. Dar vreau sa le stiu potente, cand vreau sa fac ceva sa nu fiu limitat de un lucru care sa nu faca fata.

Deci, eu vreau scule care sa ma tina mult, fara griji. Ma gandesc la cele cu acumulatori daca nu o sa le folosesc o perioada mai indelungata sa nu se duca bateriile. Si sigur o sa fie perioade mai indelungate in care nu o sa le folosesc dupa care o sa ma trezesc ca vreau sau o sa trebuiasca sau sa fac ceva.

Acumulatorii cu litiu se lasa/pastreaza ambii incarcati la ~ 50% ca sa-si pastreze durata de viata mai mult timp.
Ar fi si alte lucruri, dar e mai greu sa le controlezi. Ar fi bine sa nu fie incarcati la 100%, sau mai exact sa fie incarcati pana la 3,9V si nu pana la 4-4,1V.

La fierastrau nu dau mai mult pentru un pendular, decat sau dau 500 de lei pentru Bosch GST 90 BE sau 550 pentru Makita JV0600K, mai bine imi cumpar Bosch GKS 190 sau Makita HS7601K, circulare care cred ca sunt mult mai folositoare pentru un amator/entuziast decat acele pendulare recomandate de voi. Nu zic ca nu isi merita banii, ma refer doar ca imi ofera mai mult pentru banii mei, avand in vedere ca nu sunt profesionist, nu imi castig banii cu aceste scule. linkuri mai jos:
http://www.atelierul...ular-p-802.html
http://www.atelierul...ar-p-20444.html
Sa nu-ti tai mainile, picioarele si alte parti cu alea cand sar din material ca ai nimerit un nod sau altceva, nici nu mai zic de cuie, dinti, pietre, holtzsuruburi, lucruri banale care se mai gasesc prin PAL.
Mai faine sunt modelele cu plonjare/imersare, insa alea sar si mai rau, si cu atat mai mult recomand acolo un Festool in loc de Bosch sau Makita.
Pendularele au rolul lor. Un Festool in f de model e 1200-1950 lei pe cablu si mai scump pe acumulator cu acumulatori...Nici nu mai zic de Mafel sau Fein...
Ideea e ca sa nu-ti faci iluzii ca nu e diferenta de la 245 la alea bune.
Cei care au lucrat cu alea bune, nu mai vor sa auda de ieftine.

Si multicutterele au utilitatea lor.
Si circularele, si altele.
Si circularele de debitat metal cu ghilotinare/rabatere.
Si circularele cu rabatere plus culisare pt. taiere mai lata.
Nu face unul ce fac celelalte.

Si la bormasina cu fir care credeti ca este mai buna dintre Bosch GSB 19-2 RE si Makita HP2051H? Ma tot uit la masini de gaurit cu percutie pentru ca astea mi se par cele mai bune all around, fac de toate. In afara de a fi bune si la amestecat, ceea ce nu imi trebuie, sunt perfecte pentru ce am nevoie acum si cred ca acopera si functii de care as avea nevoie in viitor, la nevoie cu astea pot da o gaura si in beton.
http://www.atelierul...onala-p-46.html
http://www.atelierul...tie-p-9096.html
Parca nu doreai sa dai in beton...
O rotopercutanta adevarata da gauri in beton de mii de ori mai repede. Poate si zeci de mii...
La HR 2450/2470/2600 poti sa setezi in 4 pozitii:
1 rotatie (doar rotatie, si turatia e mica pe la 1100 RPM, deci ai cuplu destul de mare la 780-800+ W )
2. rotatie si pecutie (normal de beton)
3. pozitie de orientat dalta.
4. daltuire fara rotatie.
Exista adaptoare de la SDS la mandrina normala si poti sa pui si burghie normale.

Edited by loock, 15 March 2017 - 00:59.


#39
kreeper

kreeper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 17.10.2008
Eu iti recomand asta:  http://www.atelierul...tie-p-3588.html
Deja o am de vreo 6 luni, mi se pare incredibila, e tot ce iti poti dori de la o bormasina. Eu am luat-o cu 900 lei

#40
andreidinca93

andreidinca93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 10.03.2014
@Batranelul  Sa o stapanesti sanatos!

@loock   Am observat ca nu sunt niste experti cei care raspundeau la teleoane, din pacate. M-am contrazis cu unul dintre ei in legatura cu GSB 19-2 RE, el zicea ca nu are doua viteze dar in descriere si in poze se vede clar ca sunt doua viteze. Mi-a fost recomandat Bosch la bormasina in loc de Makita deoarece ziceau ei ca cele de la Makita sunt facute in China acum si nu mai sunt ca altadata calitativ vorbind. Mi-a fost recomandat Bosch la fierastrau circular pentru ca modelul ala se vinde de 10 ani, ziceau ei, si nu au avut probleme cu el din partea clientilor, cu service sau retur, in schimb cel de la Makita este mai nou aparut si inca nu se pot pronunta in ceea ce priveste fiabilitatea, plus ca cel de la Bosch are si o putere un pic mai mare. Mi-a fost recomandat fierastraul pendular de la Makita pentru ca cel de la Bosch nu prea a fost vandut si iar nu se pot pronunta in privinta fiabilitatii, iar cel de la Makita este si mai ieftin putin, vine si cu valiza de transport si este si putin mai puternic. Per total consider ca mi-au dat niste argumente impartiale. Poate un pic mai pregatita doamna de la shopexpert decat domnul de la atelierultau, ma refer aici strict la cei cu care am vorbit eu la telefon.

Sa nu-ti tai mainile, picioarele si alte parti cu alea cand sar din material ca ai nimerit un nod sau altceva, nici nu mai zic de cuie, dinti, pietre, holtzsuruburi, lucruri banale care se mai gasesc prin PAL.
Mai faine sunt modelele cu plonjare/imersare, insa alea sar si mai rau, si cu atat mai mult recomand acolo un Festool in loc de Bosch sau Makita.
Pendularele au rolul lor. Un Festool in f de model e 1200-1950 lei pe cablu si mai scump pe acumulator cu acumulatori...Nici nu mai zic de Mafel sau Fein...
Ideea e ca sa nu-ti faci iluzii ca nu e diferenta de la 245 la alea bune.
Cei care au lucrat cu alea bune, nu mai vor sa auda de ieftine.

Nu imi dau seama daca esti ironic sau nu aici. Eu nu am zis ca nu e diferenta intre un pendular de 300 de lei si unu de 600 de lei. Eu zic doar ca nu imi permit sa dau 5-600 de lei pentru un pendular si nici nu vreau sa dau atat pentru unul, avand in vedere ca eu o sa il folosesc pentru proiecte de weekend, pentru DIY. Pur si simplu nu vreau sa mai stau atat la calculator, in loc sa stau sa ma joc sau sa ma uita la un film, vreau sa mai fac si altceva si lucratul in lemn ma relaxeaza si imi place.
Eu nu stiu ce scule ai si ce scule folosesti tu dar pentru mine nu se justifica sa cheltuii atat pentru unul. Tu probabil dupa cunostiintele pe care le detii in acest domeniu esti "un pic" mai priceput, poate asta iti e si meseria si atunci e normal sa investesti mai mult.

Nu ma intereseaza gaurile in beton(cel putin nu acum, nu pentru asta vreau sa imi cumpar bormasina) ziceam doar ca e un plus fata de o alta bormasina recomandata anterior, Bosch GBM 1600 RE. Ce ma intereseaza pe mine la o bormasina este sa poata da gauri in lemn mari(cel putin 35mm) dar sa pot si insuruba cu ea si sa fie de nadejde sa stiu ca nu o sa am probleme cu ea peste un an doi. Ma mai intereseaza sa aiba si valiza si daca poate da si gauri in beton e un plus, dar nu asta ma intereseaza. Una cu care sa pot amesteca clar nu ma intereseaza. Si sa imi iau un ciocan rotopercutor cand eu vreau sa lucrez in lemn mi se pare anapoda. Si acum eu consider ca ambele modele de bormasini, cele cu fir, sunt mai mult decat potetnte si pentru o gaura in caraminda sau ce o mai aparea pe la casa omului.

Acum eu vin de la o bormasina Dexter, marca proprie Leroy Merlin, care cand ii pui un burghiu mai lung nu se mai invarte drept, am cumparat un Bosch PSB 530 si se simtea diferenta de calitate indiscutabil, doar ca nu era suficient de puternica si am returnat-o. Urmatorul pas ar fi sa cumpar una ca a lui @Batranelul Bosch GSB 13 RE dar zic ca tot am strans niste bani pentru sculele astea, sa imi iau ceva mai bun sa ma tina mult si bine, o bormasina cu care sa nu mai am treaba multi ani. Acum de la cea mai ieftina bormasina pe care o face Bosch la aproape cea mai buna eu cred ca o sa fie o diferenta sesizabila; ma refer aici strict la masina de gaurit cu percutie, PSB 530 e cea mai ieftina bormasina Verde si GSB 19-2 RE e aproape ce mai buna bormasina Albastra facuta de Bosch, doar GSB 21 RE e mai buna.

De festool nici nu mai are rost sa vorbim. E ca si cum eu ma uit sa imi cumpar un Volkswagen si tu imi zici ca un Porsche e mai bun. Adica tot bugetul meu pentru bormasina, ceva scule de mana si fierastrau circular(nu pendular) nu e cat costa un pendular de la festool.

@kreeper   Sa o stapanesti sanatos. Dar aia este peste bugetul meu, stiu ca ma uitam la un pachet de 1180 de lei. Dar acolo ma gandeam sa vand unul dintre acumulatori si sa imi iasa pachet format din bormasina si surubelnita cu impact la maxim 1000 de lei.
Cred ca o sa raman la bormasina cu fir si mai pun niste bani si imi iau un circular.

Pana la urma sa stiu ce sa fac.
Ce bormasina credeti ca este mai buna dintre urmatoarele doua:
http://www.atelierul...onala-p-46.html
http://www.atelierul...tie-p-9096.html

Si aceasi intrebare si la fierastrau circular. Credeti ca se simte diferenta de putere intre cel de la Bosch si cel de la Makita? Pentru ca cel de la Makita vine si cu valiza, ceea ce pentru mine e destul de important. Diferenta de pret intre ele nu este mare pana-n 50 de lei, dar daca luam la socoteala si costul valizei, diferenta de pret se mareste considerabil.
http://www.atelierul...ar-p-20444.html
http://www.atelierul...ular-p-802.html

Edited by andreidinca93, 15 March 2017 - 16:04.


#41
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Makita are fabrici in multe tari, inclusiv in Romania, Canada, SUA, Japonia, Brazilia, Mexic, UK, Germania, China, si multe altele.

MIJ (made in Japan) am doua Makita.
MISUA am doua
MIUK am doua
MIChina am 17
MIRO am zero - n-am nimerit pana acum.

Se fabrica in China din 1993 si sunt excelente majoritatea.

Bosch sunt facute in Malaezia, Rusia, etc...

Pe unele scule scrie adresa sediului central din Japonia, insa ele pot fi fabricate in alte parti inclusiv in China, insa asta nu inseamna ca nu sunt bune - am scule facute in China care sunt excelente si am una japoneza la care clampane butoanul de pornire  de nou....
Pe unele scrie unde sunt facute, pe altele nu scrie pe scula insa poti sa afli daca mai cauti.
Pe cele pe care apare adresa importatorului EU din Belgia, in general scrie mai jos made in China sau pe unde sunt facute.

Repet Makita face scule industriale ( cu rare exceptii).
Bosch nu face scule industriale deloc.
Bosch a avut la inceputul anilor 90 si o gama de scule industriale, albastru mat, dar erau ridicol de scumpe si ridicol de inzorzonate cu butonase si ecranase. ( 1000 USD o bormasina mica de 500 W cu ecran LCD si mai multe butoane pe laterala...

Piesele Bosch pt gama industriala ajung doar in sculele Hilti care de mai multi ani se fac tot in China ca Makita (Bosch se fac in Malaezia).
Wurth sunt Bosch albastru rebranduit si facut gri in loc de albstru, altfel sunt identice - e o gama restransa de scule Bosch, fara diferente semnificative.

Bosch are si scule din gama Heavy duty, dar care in general sunt foarte grele si foarte scumpe, fara a fi industriale.

Exista si subiectivism.
Am povestit ca am vazut si montajisti profesionisti care prefera scule Bosch, insa inclin sa cred ca experienta si alegerea lor a fost distorsionata de contactul cu scule Makita din game inferioare si foarte uzate anterior in regim industrial, plus ca GSR 10,8 2 LI chiar e mai bun pt gama compacta fata de DF330, plus ca au avut bafta de oferte de pret de nerefuzat la Bosch, de genul 499 GSR-ul amintit, 300 GST 90 E, etc.
Cei care au avut o experienta mai aprofundata cu ele, stiu ca Makita sunt in general superioare, cu f. rare exceptii.

Sunt si nuantari care complica experienta.
Pana la gama Makita DDF, Makita in general nu avea o electronica de protectie la suprasarcina foarte eficienta, insa trebuia sa abuzezi scula ca un idiot ca sa se arda periile sau altceva, deci oricum nu era o problema in practica.
Si acum cele care au protectie reala antiprost sunt doar cele brushless, care au insa piese mult mai scumpe (scula noua se gaseste si ieftin ), insa daca nu le abuzezi absurd si cretin, sunt mai rezistente decat Bosch sau Dewalt.
Exista si anumite modele de scule care au avut probleme in ultimii ani, percutia care nu se mai dezactiveaza complet la DHP 459 de ex., poate si alte probleme la unele exemplare particulare la care se misca angrenajele/mandrina, - care insa se schimba usor in garantie.
Insa la cele Bosch actuale se misca mandrina la majoritatea pt ca au carcase cu tolerante prea mari si se misca cu totul cutia de viteze..., iar dupa ce cade pe jos de 2 ori se misca uzual  si 5mm la Bosch...
Pt. ca au protectie mai buna, periile de la motor se termina ceva mai lent la Bosch, si la motoarele capsulat se schimba cu totul. La Makita se schimba ceva mai des periile sau motorul  la cele non-brushless, insa pt gama lor au preturi semnificativ mai accesibile la Makita. E 30-40 lei un motor uzual. Sunt si mai scumpe in game superioare sau la brushless - insa cele brushless au protectie mai buna.
Angrenajele la Bosch sunt mai proaste, se strica mai repede (exceptia la Makita e 330) si costa semnificativ mai mult fata de Makita care sunt semnificativ mai bune. Si la Makita se uzeaza daca sunt folosite mult, dar dureaza in general mai mult si piesa e in general semnificativ mai ieftina.

Edited by loock, 15 March 2017 - 18:21.


#42
andreidinca93

andreidinca93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 10.03.2014
Tocmai am avut o discutie telefonica foarte interesanta cu @kreeper si el mi-a recomandat cu tarie Bosch. Avea niste argumente bune, cum de altfel are si @loock.  El m-a sfatuit daca pot sa mai pun ceva bani sa iau Bosch GSB 21-2 RCT, daca nu sa iau GSB 19-2 RE. Acum GSB 21-2 RCT este mai mult decat as vrea sa dau pentru o bormasina, dar o sa ma mai gandesc, in schimb cred ca sunt aproape hotarat pentru  GSB 19-2 RE. Aici cred ca intervine si subiectivismul de care mentiona loock, in ambele circumstante, si in ceea ce il priveste pe loock si in ceea ce il priveste pe kreeper. Fiecare cu experienta pe care a avut-o.

Renunt pentru moment la achizitionarea unui kit pe acumulatori. Prefer mai intai sa imi iau una pe fir si dupa ce o sa o folosesc o perioada pe asta si o sa simt nevoia de mai multa mobilitate o sa ma uit atunci la ce optiuni am. Dar avand in vedere ca pe mine ma intereseaza sa o folosesc prin casa si in garaj una cu fir nu cred ca o sa fie greu de folosit, pentru ca am prize peste tot.

@loock   Poti sa imi zici si "pe subiect" care crezi ca e o varianta mai buna atat la bormasina cat si la circular, te rog. Ma refer la cele selectate de mine, pentru ca astea sunt in bugetul meu.

Bormasina:
http://www.atelierul...onala-p-46.html
http://www.atelierul...tie-p-9096.html
sau
http://www.atelierul...tie-p-3588.html

Circular:
http://www.atelierul...ar-p-20444.html
http://www.atelierul...ular-p-802.html

Edited by andreidinca93, 15 March 2017 - 19:36.


#43
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Mai e un detaliu legat de experienta anterioara.

Daca la acumulatorii NiCd Makita era superioara Bosch, la primele generatii de acumulatori Li-ion Basch statea semnificativ mai bine.
In prezent insa problema e rezolvata, si acumulatorii Makita Li-ion de productie mai recenta sunt acum fiabili si performanti (iar cu exceptia celor pt DF330 care au capacitate prea mica...)
Au aparut de 18V @ 2Ah, iar la 3/4/5/6 Ah se gasesc generatii noi care nu sunt mai prejos fata de concurenta.
La 10,8 V/12 au apaut scule noi cu prindere pe patina cu packuri de 2 si 4 Ah.

La Makita e un chip care nu te lasa sa mai incarci acumulatorul daca are celule stricate si insisti sa-l incarci in continuare. Nu se blocheaza imediat si daca incerci de mai multe ori...
Insa sunt putini care schimba celule la acumulatori pt ca e nevoie de celule speciale industriale care sunt scumpe si se gasesc mai greu, plus suduri speciale in puncte cu pata mare de contact pt amperaj mare, plus banda conductoare, timp, scule, etc.
Si poti sa le schimbi daca nu insisti sa-i incarci pe cei stricati de mai multe ori - chipul nu blocheaza din prima.
Si se si gasesc circuite noi daca chiar insisti...
Oricum, au inceput sa se mai ieftineasca packurile de acumulatori noi, si au inceput sa se mai gaseasca oferte la unele magazine.

Relativ la intrebare, dupa cum vezi modelul de bormasina Makita e mai usor cu 100 grame si e specificat ca poate da gauri in beton cu 2mm mai mult, 20 vs 18mm.
Pt. mine e clar.
Daca vreau mai mult de 720W care by the wey e destul, ma uit la alt model Makita care e tot industrial, nu doar pro ca cele Bosch...
Sunt OK si Bosch daca gasesti o oferta mult mai buna la pret, insa daca le cauti, in general gasesti si la Makita oferte bune, comparabile sau chiar mai bune.

Nu la toate gasesti oferte la fel de bune, pt ca Makita sunt mai bune si nu se dau chiar de pomana..
De ex. la polizoare unghiulare gasesti oferte f bune la makita, dar nu o sa gasesti modele cu variator de turatie lasate ca la Bosch la juma' de pret... Au angrenaje mult mai bune cele Makita - asta e motivul.

Apropo, chiar vreau sa aflu si eu de curiozitate, care sunt argumentele de care ai auzit pro-Bosch.

Eu am mai multe scule Bosch, si pe cablu si cu acumulatori, cel putin 9 scule.
Daca erau proaste nu le luam nici eu si nici managerul firmei.
Insa Makita sunt mai bune pt ca sunt industriale, iar Bosch sunt doar profesionale si semiprofesionale.
Mai clar de atat nu exista...

Am detaliat mai sus ca exista si exceptii, si modele Makita cu probleme, si exemplare cu probleme ( si la Bosch sunt "lamai" si la alti producatori, inclusiv la Festool...)
Am amintit si ca la acumulatori primele generatii Li-ion Makita erau mai putin fiabili, insa in prezent nu mai sunt diferente la generatia actuala.

La circulare am experienta cu alte modele, nu le cunosc personal pe cele din link.
Am avut experienta cu mai multe modele Mafel, Makita, Festool, Bosch, ba chiar si B&D si altele...
Eu am alta filozofie legata de achizitii.
Cand vreau ceva il caut la un pret bun, nu aleg ceva inferior...
Si Makita are modele de 1400W si mai mult. Si pe cablu, ba chiar si pe acumulatori are si de peste 1500W - care taie 2 Km de cherestea cu o singura incarcare de acumulatori - 2 x 18V ( 36V)
Si daca nu gasesti un pret bun la un magazin, poate gasesti pret bun la alt magazin...
Sunt oferte si diferente unori si de 50%...

Edited by loock, 15 March 2017 - 19:47.


#44
andreidinca93

andreidinca93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 10.03.2014
@loock  Poate posteaza el motivele pentru care considera ca Bosch e mai bun decat Makita. La circular care crezi ca este o varianta mai buna?

#45
Batranelul

Batranelul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 25.04.2007
O mica observatie vreau totusi sa fac: discutia s-a vrut a fi una despre scule care vor fi utilizate in regim hobby si tot citesc in ultimele posturi despre scule industriale, unele care-s 'pro' fara a fi 'industriale'.

Cu toata consideratia pentru cei care sunt de profesie, sau utilizeaza sculele astea in regim profesional, si au argumente puternice si valide.

Ca si cum ar vrea cineva o parere despre un zmeu iar noi i-am recomanda numa' F16, F16 si F22. (pun si 2 poze pentru exemplificare Posted image )

Nu stiu cat ii suntem de ajutor inititatorului.

Attached Files


Edited by Batranelul, 15 March 2017 - 20:09.


#46
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

Vizualizare mesajBatranelul, pe 15 martie 2017 - 20:04, a scris:

O mica observatie vreau totusi sa fac: discutia s-a vrut a fi una despre scule care vor fi utilizate in regim hobby si tot citesc in ultimele posturi despre scule industriale, unele care-s 'pro' fara a fi 'industriale'.

Cu toata consideratia pentru cei care sunt de profesie, sau utilizeaza sculele astea in regim profesional, si au argumente puternice si valide.

Ca si cum ar vrea cineva o parere despre un zmeu iar noi i-am recomanda numa' F16, F16 si F22. (pun si 2 poze pentru exemplificare Posted image )

Nu stiu cat ii suntem de ajutor inititatorului.

E f simplu de justificat, ba chiar multiplu justificat:

1. Chiar initiatorul a cerut inca de la inceput pareri intre Bosch albastru si Makita cu preturi comparabile.
Deci chiar subiectul thredului fixeaza atat brandurile cat si preturile.
2. Makita si Bosch ofera promotii destul de des la scule, care se pot astfel achizitiona mult sub pretul de catalog, deci se reduce mult si diferenta de pret fata de scule hobby - hobby insemnand Ryobi si Maktec de exemplu, nu e cazul sa ne coboram la stifturi.

Daca gasesti scula industriala la bani de scula profesionala, si poate chiar ambele la oferta de pret sub cel de catalog, si vrei din capul locului sa alegi intre ele doua, ce ar mai fi de spus ?
Si se gasesc oferte si mai bune de pret, daca ai rabdare sa cauti si putin noroc sa nimeresti oferte.

Edited by loock, 15 March 2017 - 20:26.


#47
andreidinca93

andreidinca93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 10.03.2014
@Batranelul   :) A deviat un pic discutia ce-i drept...au escaladat si recomandarile.

@loock   Pe mine ma intereseaza scula profesionala la pret de hobby ;) Avand in vedere ca pentru mine chiar hobby e oricum si una profesionala e mai mult decat am nevoia. Dar vreau sa am siguranta unei scule performante tocmai de aia sunt dispus sa cheltuii un pic mai mult decat pentru un Maktec sau Skil. Dar cu scula industriala chiar nu am ce sa fac. Ce parere ai despre circulare, cel de la Bosch sau cel de la Makita?
http://www.atelierul...ar-p-20444.html
http://www.atelierul...ular-p-802.html

#48
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Am crezut ca ai vazut, am editat mai devreme penultima postare.
Din pacate nu am experienta exact cu cele doua modele.

Repet ce am afirmat si mai sus, daca vrei si ai banii de scula profesionala la oferta de pret, si gasesti la banii aia scula industriala, uneori si mai ieftin, alteori la fel, alteori cu cativa lei in plus, de ce ai refuza sa iei industriala ?
Cu atat mai mult cu cat oricum le si iei singur in calcul pe cele industriale...

Eu daca as vrea circular de 1400W sau mai mult, as cauta o oferta de pret mai buna la Makita de 1400W sau mai mult.
Moca nu le gasesti, dar pomeni am vazut de mai multe ori...

Edited by loock, 15 March 2017 - 20:46.


#49
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Inca niste opinii:

Ce vrei sa faci cu circularul asta mai exact ?
In anumite domenii are utilizare destul de limitata sau redundanta.

La PAL ai nevoie de incizor deci nu prea ai ce sa faci cu el.
La lemn poti sa tai scanduri transversal si cu pendular sau sabie.
Se fac rectificari cu freza verticala la nevoie, insa un pendular bun are stabilizare buna, si cu panze bune, cu dinti potriviti pt operatia dorita, cu setarile de avans, pendulare (spre mica sau 0) si viteza potrivita, poti sa realizezi taieri foarte fine daca ai mana buna.
La taiere longitudinala sau transversala de precizie, ai nevoie de accesorii, ghidaje, sine, cleme, etc. si acolo Festool e de departe tata lor...
La decupaje interioare ai nevoie de model cu plunge, si aici fie te descurci cu:
- un pendular bun cu panze bune si cu mana buna - unde Mafel, Festool, Makita de 700+ W o sa taie suficient de repede ca sa nu regreti prea mult, si Makita si Bosch de 600+ W cu panze bune o sa taie decent de repde,
- fie daca iei circular cu plunge atunci iar Festool e tata lor....
Makita are un model cu plunge, care seamana nesimtit cu un model Bosch, insa sunt cam nervoase si daca sar in material iti strica treaba...Am vazut un montajist care se descurca cu un B&D destul de bine, dar era model vechi facut in UK...Cred ca si Ryobi ar fi OK pt. hobby - ca tot zici ca la asta te incadrezi.
Daca avansezi, o sa vezi ca strangi singur bani de Festool cu plunge, nu se compara cu altceva.
Poate doar cu Mafel, insa alea sunt si mai scumpe...
Insa repet, vezi mai intai daca ai nevoie de ele...
Nu sunt potrivite pt orice.
Pt debitat si taiat la unghi ai nevoie de circular cu rabatere/ghilotinare.
Exista si cu rabatere si culisare pt taieri mai late.
Pt taiat PAL/LEMN/Aluminiu sunt OK unele, pt taiat fier sunt altele.
Astea sunt mai utile in general decat cele libere.
Cele cu plunge sunt deja altceva, dar au utilitate pt cine chiar are nevoie...
Un decupaj de blat pt chiuveta sau plita se face uzual cu pendular, si daca e de peste 600W si are panze bune si ascutite merge destul de repede.
Cu circular cu plunge oricum nu poti sa tai pana la colturi.
Mai intai se fac gauri cu burghiu de 8-10 la cele 4 colturi.
Apoi fie se taie complet cu pendularul, fie se taie cu circular cu plunge pana aproape de colturi si apoi se unesc tot cu pendularul...Riscul sa sara circularul e foarte mare, si sa strice blatul si nu numai blatul...asa ca un pendular e mai safe mai ales ca oricum nu poti sa termini fara el...
Circularele normale nu se improvizeaza pt plunge pt ca risti catastrofe.
Ele au un ghidaj pt reglarea adancimii de taiere, dar acesta nu se foloseste pt plunge !!!

Edited by loock, 15 March 2017 - 21:14.


#50
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,853
  • Înscris: 27.04.2010
Daca vrei alte preturi la 2 dintre cele postate de tine ... in caz ca esti mai aproape de magazinele respective (nu ai locatia setata la profil):
http://www.expotehni...ign=direct_link
https://www.sculepri...ampaign=hp2051h
si, ca o idee, poate unii o agreati: eu mi-am facut un mic banc de lucru, o masuta metalica (i-am pus si roti cu blocare), in blatul careia am dat cateva gauri si pot prinde pendularul pe dedesubt. In sus iesind doar panza ... probabil ati mai vazut asa ceva pe Youtube.

Edited by shymano, 15 March 2017 - 21:08.


#51
andreidinca93

andreidinca93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 10.03.2014
@loock Scuze nu am vazut editarea anterioara. Ideea e ca eu nu am avut in target un circular de 1400W, m-am uitat la ce imi permit.

Si ce imi permit e asa:
Bormasina Bosch GSB 19-2 RE, 540 lei, sau Makita HP2051H, 500 lei. Buget 550 maxim 600 lei.
Circular Makita HS 7601K, 475 lei, sau Bosch GKS 190, 520 lei. Buget aproximativ 500 lei.
Buget total 1100-1200 lei.

La ce ma gandeam eu cu kitul de la Makita cu acumulatori era ca vand unul dintre cei 3 acumulatori si raman cu restul sub 1000 de lei plus fierastraul pendular de la Makita la 270 de lei. Ma ducea undeva pe la 1250 lei ce-i drept, dar pentru 3 scule, nu doua. Era altceva.

Vreau sa stiu ce sa aleg doar intre aceste scule. Sau altele in acelasi buget de 1200 lei, pentru o masina de gaurit cu percutie si un fierastrau circular.

@loock  Circularul vreau sa il folosesc pentru uz general. Proiecte DIY.

@shymano  Apreciez ca te gandesti la buzunarul meu, multumesc. Dar la Bosch 19-2 RE cea de la atelierultau este cu mandrina rapida. Nu am mai mentionat asta cand am specificat asteptarile mele de la bormasina pentru ca toate cele mentionate aveau mandrina rapida. Ce stii despre cei de la sculeprime?

Edited by andreidinca93, 15 March 2017 - 21:14.


#52
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,853
  • Înscris: 27.04.2010
Asa e, scuze ...
Vazusem la un moment dat care e diferenta dintre ele si de ce e pretul mai mic, dar am uitat. O au si p-aia rapida, dar e mai scumpa ca pe atelier.
Ai dreptate ... si eu tot cu mandrina rapida as lua, nu o sufar p-aia cu cheie.
De sculeprime nici eu nu stiu mai nimic.

Edited by shymano, 15 March 2017 - 21:24.


#53
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Cand mi se strica mandrinele de la Boschuri, si pe cablu si cu acumulatori, le schimb cu mandrine de Makita, la alegere din zeci de modele diferite, dupa nevoi si buget.
Mandrinele de la Makita, fie ca scrie fie ca nu scrie Makita pe ele, sunt facute de alti producatori, cel putin 3 sau 4 producatori diferiti
Seiko, Rohm, etc.
Insa intre Lboxx si makpac prefer Lboxx.
In general nu le amestec, dar ieri a trebuit sa ma duc la o verisoara sa-i dau niste gauri si am pus Makita HR2450 in cutia Lboxx de la GSR 10,8 2 Li, si fara separatoare a incaput si Makita, si GSR-ul, si cutie cu burghie SDS, surubelnite, ruleta, creion, dibluri, holtzsuriburi, nivela de 40cm si mai era ceva loc...
La Makpac ma enerveaza ca nu are si maner pe cant, si mai sunt si alte nemultumiri...

Acum sunt curios daca incape si Makita DHR241 cu acumulator de 4 -5Ah, plus GSR-ul si celelalte care au incaput acum...
Mi-a ajuns cablul acum, si n-am apelat la prelungitorul avut si el la indemana - n-a incaput in Lboxx, insa poate alta data nu ajunge cablul si ar fi nevoie poate de un prelungitor mai lung pt care as avea nevoie de alta valiza...
E buna si pe teren la montaje cand sunt case si blocuri la care inca nu s-a dat drumul la prize.
Pana te milogesti de constructori sa-ti dea doua role cu prelungitoare de zeci de m, si pana te intelegi cu ceilalti sa le folosesti, mai bine pui una cu acumulatori si ai rezolvat problema imediat.

Edited by loock, 15 March 2017 - 21:51.


#54
kreeper

kreeper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 17.10.2008

Vizualizare mesajBatranelul, pe 15 martie 2017 - 20:04, a scris:

O mica observatie vreau totusi sa fac: discutia s-a vrut a fi una despre scule care vor fi utilizate in regim hobby si tot citesc in ultimele posturi despre scule industriale, unele care-s 'pro' fara a fi 'industriale'.

Cu toata consideratia pentru cei care sunt de profesie, sau utilizeaza sculele astea in regim profesional, si au argumente puternice si valide.
Ca si cum ar vrea cineva o parere despre un zmeu iar noi i-am recomanda numa' F16, F16 si F22. (pun si 2 poze pentru exemplificare Posted image )

Nu stiu cat ii suntem de ajutor inititatorului.

Probabil multi oameni, ca si mie de altfel , s-au saturat de scule ieftine care se strica cand nu te astepti sau cu care obtii rezultate dezamagitoare si iti transforma munca intr-un chin. Intr-un final ajungi la concluzi ca nervii tai valoreaza mai mult decat diferenta de pret. Iar daca esti pasionat si nu iti iei scule doar ca ultima solutie in a rezolva o problema atunci vei merge pe ceva de calitate. Cum noi in tara folosim des urmatoarele brandui cand vine vorba de calitate: Makita, Bosch, Hilti, eu am facut o alegere bazata pe urmatoarea expererienta cu brandurile:

Sa comparam unealta X cu performante foarte asemanatoare poate chiar identice si observam:

Hilti = Pret dublu nejustificat, ofera aceleasi performante, daca e sa se strice tot se strica, garantie cu costuri acoperite doar 2 ani, mare parte din ele nu inglobeaza tehnologii utile sau de protectie pentru 'incepatori', vibratii mai mari in utilizare, service rapid, piese de schimb exagerat de scumpe, rezistente la abuzuri.

Makita = preturi foarte bune, pefomante asemanatoare cu hilti, garantie cu costuri incluse tot 2 ani (in UK 3 ani, probabil alta calitate), mare parte din ele nu inglobeaza tehnologii utile sau de protectie pentru 'incepatori' ,vibratii mai mari in utilizare,  service rapid, piese de schimb ieftine, rezista la abuzuri.

Bosch albastu (seria: heavy duty). = de multe ori preturi mai mari decat la makita, perfomante asemanatoare cu makita/hilti, garantie 3 ani, mare parte din ele au tehnologii electronice gen "constant electronic, kick-back stop, electronic motor protection, overload clutch, vibratii mai mici, service mai lent, piese de schimb ceva mai scumpe decat la makita, si ghici ce.. si astea rezista la abuzuri...

Asa ca din ce am testat pe piata mie personal imi convine mai mult bosch albastru. (heavy duty). Si asta e doar o opinie personala, argumentata mai sus din experiete proprii.E dreptul meu sa imi exprim o parere si care poate fi diferita fata de multi care citesc acest mesaj. Totusi tin sa cred ca cei care dau sfatui, o  mare parte din ei nu au avut pe mana astfel de scule dar vorbesc din auzite, si asta e tot o parere personala.

** Precizare, exista si bosch albastru care nu e certificat heavy duty (industriale), de obicei cele ieftine, care nu rezista asa bine la abuzuri.

Attached Files


Edited by kreeper, 15 March 2017 - 23:07.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate