Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Liberalizarea gazelor va duce la scumpirea incalzirii centralizate sau doar a celor cu centrala?

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 19.11.2010

View Postmyshyk, on 13 martie 2017 - 18:43, said:

Nu gazele se liberalizeaza ci pretul lor. Si asta doare mai rau la buzunar. Nu vor scapa de scumpire nici cei racordati la sisteme centralizate, nici cei cu centrale proprii.

altfel rezulta lucrurile:
1)La finalul anului 2014 procesul de liberalizare a pieței gazelor s-a încheiat pentru toți agenții economici. --> Cei racordati la sistemul de incalzire nu ar trebui sa aibe majoraro
2)Calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru consumatorii casnici --> Majorari doar cei cu centrale termice

#20
AlexaLesby

AlexaLesby

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 18.09.2016

View Postbladhaund, on 13 martie 2017 - 16:30, said:

Liberalizarea pretului gazelor va duce la ieftinirea gazelor pentru consumatorii finali, dar in termen de 2-3 ani. Identic ca si in cazul liberalizarii pietei de energie electrica.

Pretul incalizirii centralizate este format in regim de monopol de stat si este puternic viciat de subventii, acolo unde se acorda. Intrebarea deci nu prea are un raspuns economic, ci unul politic.
lol, replica asta zici ca-i de la radio erevan :)
Ieftinirile de 2-3% in termen de 2-3 ani dupa o scumpire de peste 100% inseamna tot scumpire.

Bine zici, identic ca in cazul energiei electrice, unde platim acum cu vreo 300% mai mult decat inainte de liberalizare. Dar e minunat acum ca avem "furnizori" gen RDS care folosesc aceeasi infrastructura si energie a statului si o vand cu 1% mai ieftin decat celalalt "furnizor" privat. Si la carburanti aceeasi poveste.
Monopolul era benefic ca nu era un monopol privat, era al statutului. Toti beneficiau de energie ieftina ca statul nu poate sa fixeze ce preturi are el chef ca un privat.

Dupa liberalizare tot monopol va fi, dar unul din ala urat, unde 1-2 companii private si straine isi vor impartii prada si vor vinde mai scump gaz tot pe infrastructura construita de stat

Pe scurt, liberalizarea avantajeaza niste companii straine si dezavantajeaza romanii. Dar asta era o conditie impusa pt aderare. Asta-i pretul pe care il platiti ca sa stergeti la fund batrani prin Germania, sau sa culegeti capsuni in Spania sau sa faceti videochat.

#21
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 19.11.2010

View Postbladhaund, on 13 martie 2017 - 18:30, said:

Da, romanii. Importurile sunt nesemnificative si vor scadea sau vor fi deloc cand se pune in functiune exploatarea din M. Neagra.

Gandire rudimentara. Scaderea de pret va fi din marja de profit a furnizorului, nu din costul de productie / import.

Asta cu marea neagra ai preluat-o de la mine....., m-ai citat pe mine si mi-ai raspuns mie cu raspunsul meu...
gazele din marea neagra le vand cei ce au tehnologie de extractie cu cat vor statului nu-i da decat o redeventa mica...

Nu este gandirea mea programul de liberalizare a pretului gazelor este un angajament fata de uniunea europeana , adica se refera la faptul ca se scoate subventia pentru populatie.... aici doare
Daca se liberalizeaza nu vei mai primi subventie si vei plati gazele la intreg...., restul de variatii dintre furnizorii de 0.1% ce vand o sa fie mici,
marea majorare vine din lipsa subventiei care pana in 2020 nu va mai trebui sa existe

Dupa parerea mea pretul la gaz pentru consumatorii casnici va creste, deci implicit cei ce au centrale pe gaz vor avea de suferit ,cat si cei ce folosesc aragazul ca sa zic asa.....

Consider ca gazul nu va mai fi ceva ieftin cum a fost.... in conditiile in care va trebui sa-l platim la intreg fara subventionarea din partea statului...

ATENTIE: - La energa electica nu a fost nici o subventie din pretul acesteia nici inainte de liberalizare de aici neintelegerile
pe cand la gazele au fost subventionate de catre stat...

Edited by July02, 13 March 2017 - 19:16.


#22
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postbladhaund, on 13 martie 2017 - 16:30, said:

Pretul incalizirii centralizate este format in regim de monopol de stat si este puternic viciat de subventii, acolo unde se acorda. Intrebarea deci nu prea are un raspuns economic, ci unul politic.

E normal sa fie asa, pentru ca si veniturile sunt viciate grav in Romania, violate in fund de angajatori.
O piata liberalizata care nu conduce la concurenta, la scaderea pretului este fix egala cu zero.  Prefer controlul centralizat, care conduce la preturi mici.

Edited by rosix, 13 March 2017 - 19:31.


#23
cc4cri

cc4cri

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 12.01.2017
Fac deosebirea între producator și furnizor, acesta fiind denumit de mine intermediar. Pentru mine, intermediarul este mai mult față de furnizorul definit de tine, drept

Quote

bladhaund  Furnizor e cel care iti vinde tie cu amanuntul si atat.
.

Din ce spui, înțeleg că acesta este doar un simplu încasator pentru producator sau asta se dorește să fie.
Nu este cazul la noi de piață liberă ci mai degrabă de o concurență impusă monopolului. Acești vânzători/intermediari au pătruns pe această piață tot printr-un principiu de monopol, adică și-au impărțit sfera de influență, au primit fiecare câte o felieîn funcție de zonă. De ce, când s-a privatizat/liberalizat piața energiei au fost protejați, impuși? Nu a existat concurență pentru ca nu au fost lăsați. Acum se ”liberalizeaza piața” pentru a nu se recurge la măsuri antitrust, a nu se încalca anumite norme și de a permite prin intermediul celor noi să se asigure imaginea de normalitate/liberalizare. Politicul și furnizorii concurenți sunt câștigători, nu consumatorul final.

În ultima perioadă consumul și-a schimbat oarecum sensul, este orientat cu precădere spre casnic și mai puțin spre consumul masiv din fosta industrie. Industria nu mai este a statului (monopol) iar intermediarul nu mai are câștigul asigurat. Mari consumatori au devenit institutiile bugetare. În felul acesta, politicul poate jongla cu intermediarii mai mici.

Quote

bladhaund  Descrii situatia de monopol. Pe piata libera iti poti alege furnizorul si acestia sunt in concurenta. Ras-dovedit de la liberalizarea pietei energiei electrice, dupa doi ani pretul de pe piata libera e mai mic decat cel administrat, gratie concurentei intre furnizori.
(Pentru cei care fac confuzii copilaresti, furnizor <> producator. Furnizor e cel care iti vinde tie cu amanuntul si atat.)

Concurența se rezuma doar la: a pune antetul pe contract și îți vinde cu amănuntul. Liberalizarea/concurența la ei înseamna adăugarea unui procent. Cu siguranță, acesta va fi adaptat și speculat în interesul lor nu al consumatorului. Pe scurt, câștigul a fost împărțit și celor admiși pe această piață, iar prețurile vor crește. Mai multe vaci de muls (producători, intermediari, prestatori servicii de transport, de marketing și consumatori)!


Monopolul a existat și va exista în ceea ce privește producătorul și consumatorul. Concurența dintre furnizori este exact ca la piață, vinde mai mult cel care știe să-și prezinte mai bine marfa sau ajutat. Iar conceptul de liberalizarea pieței este egal cu scumpire.
Acesta este răspunsul pentru inițiator. Indiferent de concurență, plafonarea costurilor de producție, prețul final a crescut și va crește.

Edited by cc4cri, 13 March 2017 - 21:51.


#24
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View PostJuly02, on 13 martie 2017 - 19:05, said:

altfel rezulta lucrurile:
1)La finalul anului 2014 procesul de liberalizare a pieței gazelor s-a încheiat pentru toți agenții economici. --> Cei racordati la sistemul de incalzire nu ar trebui sa aibe majoraro
2)Calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru consumatorii casnici --> Majorari doar cei cu centrale termice
1) Si iti inchipui ca cei de la "Caloare" vor sta cu mainile in san si nu vor umbla la preturi? Ha! Nu s-a mai majorat pretul la incalzire din 2014? Ha! Cu sau fara motiv, ca pretexte sunz destule. Ha!
2) Si cei care au doar cuptoare pe gaz, chiar daca nu au si centrala termica.

#25
demin2609

demin2609

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 22.11.2009
Iar când a fost kW la preț de nimic. Nouă de ce nu ne.au făcut facturile la energie de 5 lei pe lună? Plm unii cu banii, alții cu miloaga!

#26
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,509
  • Înscris: 11.03.2006
Lumea are impresia gresita ca statul are grija de noi si multi ar prefera un monopol de stat decat concurenta. Nu e asa.
Majoritatea oamenilor nu stiu ca preturile la gaze sunt diferite de la un furnizor la altul si nici ca poti schimba furnizorul. Diferenta dintre cel mai scump si cel mai ieftin pret la gaze este de aproximativ 30%! Aveti mai jos preturile pentru 2017.

https://despretot.in...tru-cub-de-gaz/

Edited by cumparator, 14 March 2017 - 15:12.


#27
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,353
  • Înscris: 06.02.2008
Dacă s-ar elimina absolut toate subvențiile sau ajutoarele poate am avea premisa să se trezească poporul ăsta adormit. Că deocamdată se împacă bine cu pomana.

#28
vonflavy

vonflavy

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.03.2017

View Postcumparator, on 14 martie 2017 - 15:03, said:

Lumea are impresia gresita ca statul are grija de noi si multi ar prefera un monopol de stat decat concurenta. Nu e asa.
Majoritatea oamenilor nu stiu ca preturile la gaze sunt diferite de la un furnizor la altul si nici ca poti schimba furnizorul. Diferenta dintre cel mai scump si cel mai ieftin pret la gaze este de aproximativ 30%! Aveti mai jos preturile pentru 2017.

https://despretot.in...tru-cub-de-gaz/

S.C. Gaz Nord Est S.A zice ca ar avea cel mai mic pret....
Nu statul nu are grija de noi, dar nici strainii

Tine cont de faptul cat era benzina cand era petrolul la stat, si tine cont cat este litrul de benzina de cand este petrolul la privat

A se lua in calcul:
Daca producatorul la gaze este unul singur, pot sa fie si 1000 de furnizori care mai adauga si eu unii mai putin altii mai mult
dar daca producatorul mareste pretul automat toti furnizorii maresc pretul, si nu invers

#29
AlexaLesby

AlexaLesby

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 18.09.2016

View Postcumparator, on 14 martie 2017 - 15:03, said:

Lumea are impresia gresita ca statul are grija de noi si multi ar prefera un monopol de stat decat concurenta. Nu e asa.
Majoritatea oamenilor nu stiu ca preturile la gaze sunt diferite de la un furnizor la altul si nici ca poti schimba furnizorul. Diferenta dintre cel mai scump si cel mai ieftin pret la gaze este de aproximativ 30%! Aveti mai jos preturile pentru 2017.

https://despretot.in...tru-cub-de-gaz/
Nu.
Lumea are impresia gresita ca exista concurenta, ca e la fel ca la buticuri unde intra in care vrei si alegi ce-ti place.
Sau alta impresie gresita ca dupa liberalizare o sa fie ca la americani.
Asa hulit cum este, statul putea sa ofere energie la un pret suportabil. Alternativa este clar defavorabila si oricine ar trebui sa stie asta. Este ridicol sa mai dezbati daca e bine sau rau. Ce mai puteti dezbate e daca pretul platit de romania prin privatizari, liberalizari etc in schimbul liberei circulatii in europa este unul corect..

#30
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006
Tocmai ce-am dat peste o oferta de la Enel la un pachet gaze + electricitate, valabila pana la 30.06, perioada de contract 2 ani.

Pretul pe kWh la gaze: 0.07 lei fara TVA
Abonament: 0.25 lei / zi, care inseamna 9 lei / luna (TVA inclus)

Momentan sunt la Engie (fostul Distrigaz Suez). Am luat o factura din ianuarie si am vazut ca la Engie platisem 275 de lei pentru 2.111 kWh

Facand calculul, 0.07*1.19*2.111 = 176 lei + abonamentul 9 lei = 185 lei.

O diferenta de 90 de lei dintr-un foc.

Deci, orice concurenta este buna.

#31
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016
Pai fratilor, daca nu exista mai multi furnizori, daca toate gazele vin din acelasi "loc", ce rost/sens are liberalizarea asta?
Cred ca e doar o chestie in avantajul companiilor de gaze, care din cate stiu au fost privatizate, sunt straine acum. Una din multele "scheme" de jupuire si mai mult a consumatorului roman in favoarea intereselor private.

Cat despre votat de pesedisti sau nu stiu ce, daca ne uitam bine, cei care au sustinut mereu o cat mai rapidua liberalizare au fost PDL-istii-imi amintesc bine ca Basescu, dupa suspendare in 2012 cand a mai avut drept vreo zi asupra exercitarii functiei, singurul lucru pe care l-a facut a fost sa promulge legea de liberalizare a gazelor, de atunci din 2012 a fost data!! Asta era interesul lui maxim, probabil dictat de la UE. Ca UE ne obliga sa marim pretul la gaze, vezi domne ca nu cumva sa se produca la noi ceva mai ieftin cu gaze mai ieftine si sa-i concuram pe vestici, lasa sa se produca la ei si sa ne aduca rebuturile la noi,ca suntem cum se stie piata de desfacere a rebuturilor si produselor de proasta calitate refuzate de vest. Mdea, avantajele marete ale integrarii.
Iar in 2016 Ciolos a fost cel care a dat o noua orodnanta sau ceva, prin care grabea liberalizarea completa, ar fi trebuit sa se incheie anul asta, dar guvernul psd care a venit a mai amanat putin. Doamne fereste sa fac propaganda vreunui partid, eu ma uit doar la ce s-a intamplat. E clar ca unele partide chiar sunt total neinteresate de cetateanul de rand...

Cat despre intrebarea daca se va scumpi doar gazul la cei cu centrale si nu si la cei din sistemul centralizat... Pai in mod normal ar trebui si la centralizat ca si acolo agentul termic este incalzit tot cu gaze naturale. Dar exista acele subventii, care de fapt sunt niste pacaleli, te pacalesti ca vei plati mai putin, in realitate subvebntia este suportata de la bugetele locale, adica tot din taxele si impozitele noastre pe care noi oricum le platim. Iar in loc sa se faca ceva mai bun cu banii aceia in orase, spre exemplu modernizari, asfaltari de strazi, se vor baga pentru a acoperi subventiile de la sistemul centralizat, deci degeaba...

Edited by epetroiu, 20 June 2017 - 07:50.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate