Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Viza Romania pentru persoane non-UE

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Am o intrebare legata de viza pentru Romania. Daca o persoana non-UE detine un pasaport cu viza pentru Schengen data de un stat din zona Schengen acesta mai are nevoie de viza pentru Romania sau poate intra in Romania venind din zona Schengen cu acea viza?

#2
SpeedDemon

SpeedDemon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,019
  • Înscris: 18.05.2009

Quote

Începând cu 1 ianuarie 2014, deţinătorii de viză Schengen sau de permis de şedere emis de un stat membru schengen NU AU NEVOIE de viză pentru a intra în România. Acest lucru înseamnă că, dacă cetăţeanul străin are o viză Schengen valabilă sau un permis de şedere valabil emis de un stat Schengen, nu are nevoie de viză pentru a călători în România.
https://haga.mae.ro/node/260

#3
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 06.09.2004
pai romania e in schengen? ce treaba are viza pt schengen cu viza pt romania? din cate stiu eu, iti trebuie viza.

edit: se pare ca m-am inselat grav. totusi vara trecuta am intrebat la consulat pt un coleg indian care avea viza pt schengen si era rezident in germania - si mi-au zis ca are nevoie de viza pt a vizita romania ca turist. ciudat.

Edited by born2lose, 11 March 2017 - 18:01.


#4
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Daca are viza de acces in spatiul UE, nu e nevoie de viza pentru o tara a lumii a 3-a precum Romania. Ar fi culmea...

#5
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Cu cazul de mai sus a mers lejer, luat putin la intrebari la vama la Curtici, dar a fost lasat sa intre in tara.


Revin cu o intebare pentru o alta situatie:

Daca un cetatean chinez are viza de Polonia(nationala, nu schengen), poate veni in Romania fara viza, sau are nevoie de viza(plecand din Polonia, bineinteles)?
Am cautat pe net si nu gasesc. Acu dubios mi-i ca persoana mi-a zis clar ca nu are viza schengen. Ca daca avea era easy, Cu toate astea, se poate plimba prin schengen.

LE: am aflat exact ce viza are:
National D-type visa

If you intend to stay in the territory of Poland for a total of more than 90 days (at least 91 days) during one or more visits within a half-year period calculated from the date of first entry, you need to apply for a national D-type visa.

The national D-type visa entitles the holder to:
- stay in the territory of Poland throughout the period of its validity;
- additionally move within the territory of other Schengen states for up to three months within a half-year period.

Am gasit si asta:
However, should you fit into one of the situations below, you are exempt from the Romanian visa requirement, for stays that of no more than 90 days during any 180-day period:
•   I hold a two or multiple entry short-stay visa issued by a Schengen member state;
•   I hold a limited territorial validity visa issued by a Schengen member state;
•   I hold a short-stay visa issued by Bulgaria, Cyprus or Croatia;
•   I hold a long-stay visa issued by a Schengen member state;

Intrebarea este daca D-type visa este tot aia cu long-stay visa issued by a Schengen Member state sau limited territorial validity visa issued by a Schengen member state;

Edited by qew, 27 January 2019 - 19:29.


#6
noir_desir

noir_desir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 21.07.2006
Reînvii topicul ăsta, n-am știut unde altundeva să postez și am zis să nu încep unul nou de-aiurea.

Caz:
Eu cetățean român, soția cetățean străin non-UE cu permis de ședere pe termen lung în RO (10 ani) ca membru de familie cetățean român, drept de muncă etc.
Înainte de pandemie, când puteai face check-in-ul online și să nu mai treci pe la ghișeele de îmbarcare, am fost împreună fără probleme în Grecia, Italia, Spania, Germania, iar la controlul frontierei Schengen în țările de destinație (Bologna, Treviso, Hamburg, Salonic etc) nu am întâmpinat probleme de a intra în spațiul Schengen cu poliția lor, fiind destul de permisivi.

Acum, de când cu pandemia și controalele de la check-in, m-am certat cu cei de la aeroport, nevrând să o îmbarce pe soție, spunând că poate să-și bage permisul de ședere românesc undeva, n-are nicio valoare juridică în Schengen, România nefiind membru Schengen, chiar dacă mergem împreună, avem certificat de căsătorie la noi etc. Până la urmă, după certuri îndelungi, ne-a îmbarcat, iar la destinația din Italia, n-a fost nicio problemă cu poliția de frontieră, nu ne-a întrebat nimeni nimic.

Ca să nu mai fie discuții și certuri aiurea prin aeroporturile românești (dacă permisul de ședere membru de familie cetățean român e asimilat totuși celui de ședere membru de familie cetățean UE sau nu - https://en.wikipedia...a_Union_citizen), ne-am decis să facem totuși viză (nefiind din București, bani și timp pentru asta). Problema e că vrem o viză Schengen cu intrări multiple, pe 1/3/5 ani (care e durata maximă, pare-mi-se), ceva gen viză SUA ca valabilitate. De exemplu, am vorbit la consulatul Italiei, mi-au zis că trebuie inclusiv rezervarea transportului tur-retur. Eu nu vreau să cumpăr transport, viza să fie doar pe perioada transportului (1 săptămână-două) și apoi să mă trezesc că Blue Air-ul sau Wizz-ul anulează și pierd valabilitatea vizei, trebuind să o mai facem încă o dată.


Știți cumva vreun consulat țară Schengen care acceptă mai ușor chestia asta, doar cu documente de stare civilă și fără dovezi de transport, eventual pe o perioadă de 1/3/5 ani? Aș putea să iau la rând toate cele 20 și ceva de consultate țări din Schengen din București și să îi sun, da am zis că poate a mai fost cineva de pe forum în situația asta.

Edited by noir_desir, 07 February 2022 - 10:01.


#7
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,483
  • Înscris: 19.04.2009
Nu cred ca poate primi viza.

Ca sot al unui cetatean EU, are dreptul de calatorie oriunde in EU.

Also, cu 10 ani in RO, poate aplica pentru cetatenie...

#8
noir_desir

noir_desir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 21.07.2006

View PostLex404, on 07 februarie 2022 - 11:46, said:

Nu cred ca poate primi viza.

Ca sot al unui cetatean EU, are dreptul de calatorie oriunde in EU.

Also, cu 10 ani in RO, poate aplica pentru cetatenie...

Așa credeam și eu până mai ieri, da legislația din domeniu e foarte ambiguă și interpretabilă și eu unul m-am săturat să mă contrez cu toți dobitocii de pe aeroporturi și de pe la consulate, așa că aș vrea totuși să suflu și-n iaurt, da mi-ar trebui o viză cu intrări multiple și valabilitate mare, că n-am chef să merg la București la consulat pt. orice city-break, de asta am întrebat de un consulat mai deschis la minte. Nah, tot aștept să intrăm în Schengen măcar aero, da îmbătrânesc până atunci.

Despre ANC (Autoritatea Națională pt. Cetățenie) nici n-are rost să deschid discuția, că nu e topic de turism, da cu dosar depus în 2020 nici n-au programat-o la interviu încă, se amână termenele ceva de groază, văd programări inclusiv de dosare din 2016, 2017...

#9
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,483
  • Înscris: 19.04.2009
Problema e ca sunt niste reguli la vizele schengen...

But again, nu aveti nevoie de viza. Mai bine faceti o plangere la aeroport si poate tutele alea de la check in deschid ochii.

Eu nu pricep cum is alea atat de batute-n cap, sau compania cu care zbori nu are bani de o licenta IATA.

Uite, ce zice IATA:

Quote

Visa is not required for passengers holding a valid "Residence card of a family member of a Union citizen" issued to family members of an European Economic Area (EEA) or Swiss national. The passenger must be accompanied by, or travelling to join, the EEA or Swiss national. Maximum stay of 90 days.

asta e vizibil cand aia scaneaza pasaportul ei (daca au acces la IATA/ Timatic). Am cautat pentru pasaport filipinez ca exemplu.

Zburati si voi cu companii mai de duamne ajuta...

Edited by Lex404, 07 February 2022 - 18:04.


#10
chirea_mircea

chirea_mircea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 30.12.2012
Descarca directiva 2004/38/EC, in limba romana (eventual si engleza), tipareste capitolele 1 si 2, iar data viitoare cand persoana de la biroul de check-in are ceva de comentat ii dai in cap cu directiva tiparita.

Este cat se poate de clar:

Quote

Articolul 5
Dreptul de intrare
(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor privind documentele de călătorie aplicabile controalelor la frontierele naționale, statele membre permit intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor Uniunii care dețin cărți de identitate valabile sau pașapoarte valabile, precum și a membrilor familiilor acestora care nu au cetățenia unui stat membru și care dețin pașapoarte valabile.
(2)   Membrilor de familie care nu au cetățenia unui stat membru li se cere numai să posede o viză de intrare în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 539/2001 sau, dacă este cazul, cu legislația internă. În sensul prezentei directive, deținerea permisului de ședere valabil menționat la articolul 10 scutește membrii de familie de obligația de a obține o viză.

Ar fi bine ca permisul de sedere sa fie "permis de sedere ca membru de familie" (desi nu este obligatoriu, calitatea de membru de familie se poate dovedi si cu alte documente, dar devine prea complicat pentru agentii de check-in).

#11
noir_desir

noir_desir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 21.07.2006
Să le dau în cap cu directiva și celor din consulatul Ungariei? :))

https://bukarest.mfa...zerlor-schengen

Cetăţenii unor state terţe, membri de familie ai unor cetăţeni ai UE, care au permis de şedere cu scop de reîntregire a familie tip UE trebuie să obţină în prealabil viza, dar sunt scutiţi de la plata taxei de viză. La depunerea cererii de viză trebuie să prezinte în plus, în original şi cópie, certificatul de căsătorie sau documentul care face dovada gradului de rudenie, respectiv o cópie al paşaportului sau al carnetului de identitate al membrului de familie UE.

----------

Also, mai jos raspunsul consulatului grec la București... sometimes it is needed... but only sometimes :)) cum ți-e norocul, depinde dacă ofițerul s-a trezit bine au ba... gen cum intră (sau nu) cetățenii români în Mexic mai nou, cum le e norocul...

”Hello,

usually as long as you travel  together, your wife doesn't  need a Schengen visa. It is necessary to have a residence permit specifying "Family member", valid passport and Certificate of marriage.
The marriage certificate assumes that it is issued in Romania and has subtitles in English; otherwise you will need to make an authorized translation.
Sometimes we have faced that custom offices ask for visa. Also Romania isn't part of Schengen area
If you wish to apply please check the list with the necessary documents that you have to provide and sent a new e-mail for your appointment”

Deci ungurii și grecii îs bătuți în cap... încerc și la alții...

#12
chirea_mircea

chirea_mircea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 30.12.2012
Trebuie viza Schengen doar daca doreste sa calatoreasca fara sotul cetatean european. Daca calatoreste impreuna cu sotul, nu este necesara.

In primul caz este vorba despre accesul unui cetatean strain in state membre a spatiul Schengen; in al doilea caz este vorba despre dreptul la libera circulatie al unui cetatean UE impreuna cu familia acestuia in state membre a UE, indiferent ca-s in Schengen sau nu.

Edited by chirea_mircea, 08 February 2022 - 15:36.


#13
noir_desir

noir_desir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 21.07.2006
Raspunsul consulatului maghiar:

”Good afternoon,

The residence permit issued by the Romanian authorities for the family members of Romanian citizens is not the same as residence permit issued by Romanian authorities for the family members of EU citizens.
The legal basis is different. That’s why holders of residence permit for the family members of Romanian citizens need visa to enter the Schengen territory.

If you travel together with your wife, she can apply for a C-EGT visa presenting the following documents:
-   application form filled (using blue ink, and without signature)
-   passport and Romanian residence permit (passport must be valid at least 3 months after the return to Romania)
-   1 photo (35 mm x 45 mm) recently made within the last 3 months
-   original Romanian certificate of marriage
-   declaration from the Romanian citizen spouse stating that the marriage is still exists and you will travel together (the declaration may be signed in front of us or in front of a notary)
-   evidence proving that you will travel together (common hotel reservation, flight tickets, etc.)
-   the C-EGT visa procedure is free of charge

The verification of the application in general takes up to 15 days, and in some cases could be prolonged up to 45 days, so please, try to apply in time.”

N-au răspuns nimic dacă pot emite vize cu intrări multiple pe perioade de 1/3/5 ani (sau ce cerințe ar fi), deși i-am întrebat în mod expres lucrul ăsta. Asta e, alții la rând... Posted Image

Mi se pare totuși absurd... un cetățean UE (bulgar, maltez, eston etc) cu rezidența în România, căsătorit cu o persoană non-UE, poate aplica la IGI (Inspectoratul General pt. Imigrări) pentru nevastă pentru un permis de ședere membru de familie cetățean UE, care îi conferă drept de liberă circulație. Soția/soțul unui cetățean român nu poate aplica pt. un permis de ședere ca membru de familie cetățean UE, ci doar pentru unul cetățean român, care nu permite libera circulație în Schengen... Deci cetățenii străini rezidenți au mai multe drepturi în sensul ăsta decât cetățenii români domiciliați aici, de parcă românii nu sunt, implicit, și cetățeni UE...

Edited by noir_desir, 10 February 2022 - 08:03.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate