Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

România, o țară cu valori tradiționale și de supraviețuire (vs. emancipare)

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014
Diferențele culturale între țări pot fi surprinse pe două mari axe: valori de supraviețuire vs. emancipare și valori tradiționale vs. seculare [1, 2] (a se vedea imaginea).

Valori de supraviețuire vs. emancipare

Oamenii cu valori de supraviețuire consideră sau declară că:
• bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile;

• o femeie nu e împlinită, dacă nu are copii;

• nu ar dori persoane cu cazier, bețivi, persoane de altă naționalitate, homosexuali sau persoane infectate cu HIV drept vecini;

• nu reciclează gunoiul și nici nu au semnat nicio petiție pentru a proteja mediul;

• un salariu bun și un job stabil sunt mai importante decât sentimentul de realizare la locul de muncă și a lucra cu colegi pe care îi plac;

• un copil poate crește fericit doar cu un tată și o mamă;

• trebuie să-ți iubești și să-ți respecți părinții orice ar fi;

• când oportunitățile de angajare sunt puține, bărbații mai degrabă decât femeile ar trebui să lucreze;

• prostituția nu poate fi niciodată justificată;

• facultatea este mai importantă pentru băieți decât pentru fete;

• e mai important să-i înveți pe copii respectul față de autoritate și valoarea de a munci din greu decât creativitatea și toleranța, respectul față de ceilalți;

• e de dorit un conducător puternic care nu e nevoie să-și bată capul cu parlamentul și alegerile;

• democrația nu e neapărat cea mai bună forma de guvernământ.

Statele ortodoxe, mai ales dacă au trecut și prin regimul comunist, cum este cazul României, tind să aibă astăzi în continuare predominant valori de supraviețurie (vs. de emancipare) [1]. Populațiile cu valori de supraviețuire sunt puternic interesate de mijloacele care asigura continuitatea, trăind într-un context care nu este perceput ca fiind abundent sau chiar sigur.

La polul opus, oamenii cu valori de emancipare prețuiesc auto-exprimarea, drepturile egale pentru femei și bărbați, protejarea mediului, sunt toleranți și deschiși la diversitatea culturală, se declară în favoarea reabilitării mai degrabră decât a pedepsirii criminalilor, nu se simt amenințați de străini sau schimbările culturale etc.

La prima vedere, valorile de emancipare (auto-exprimare) ar putea să pară egoiste, centrându-se excesiv pe individ și degenerând în libertinaj hedonic. În realitate însă, populațiile cu valori de emancipare prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în ceilalți, activități colective pașnice, comportament civic și altruism, calificându-le drept o "formă civică a individualismului modern" [3].

Aceste valori promovează autonomia individului (dar și a celorlalți în ultimă instanță!) și preocuparea umanistă pentru drepturile și libertățile copiilor, femeilor, minoriăților sexuale, persoanelor cu dizabilități, minorităților etnice etc.

"Drepturile egale pentru femei, homosexuali și lesbiene, străini și alte grupuri care nu fac parte din majoritate tind să fie respinse în societățile în care supraviețuirea pare incertă, dar sunt progresiv acceptate în societățile care accentuează valorile de auto-exprimare" [2].

Datele ne arată, în fond, că femeile sunt la fel de inteligente ca și bărbații [4, 5], homosexualitatea nu este o boală [6-8], copiii crescuți de cupluri de același sex se dezvoltă la fel de normal [7, 9] etc. Așadar, ce motiv, în afară de preconcepții și tradiție, să nu aibă drepturi și libertăți egale?

Valorile de emancipare (auto-exprimare) apar cu precădere în societățile dezvoltate, în care insecuritatea existențială (grija zilei de mâine) este scăzută, iar nevoile de bază sunt satisfăcute. Atunci când preocuparea principală nu mai este supraviețuirea (fiindcă deja este asigurat un nivel de trai decent), oamenii încep să fie mai atenți la bunăstarea lor subiectivă și stilul de viață și să fie mai preocupați de confortul psihologic.

Circulă pe internet imagini care compară satiric problemele diverselor generații. Astfel, dacă în secolul al XIX-lea, oamenii se plângeau că erau copii și lucrau în fabrici, iar în secolul al XX-lea, se plângeau că trebuie să plece la război, astăzi oamenii se plâng că se simt ofensați când, de pildă, cineva le atacă opinia. Contrastarea este menită ca o satiră la adresa generațiilor actuale, dar arată în fapt cât de mult s-au ridicat standardele noastre de viață și cât de mult am progresat, în ciuda unor excese de sensibilități.

Valori tradiționale vs. seculare

Oamenii cu valori tradiționale consideră sau declară că:
• religia este foarte importantă în viața lor;

• există rai și iad;

• unul dintre scopurile vieții este să îți faci părinții mândri;

• religia le oferă alinare și putere să persevereze;

• au încredere în biserica de stat;

• eutanasia nu poate fi niciodată justificată;

• divorțul nu poate fi niciodată justificat;

• există o morală absolută cu privire la ce e bine și ce e rău;

• familia este foarte importantă.

La popul opus, oamenii cu valori secular-raționale nu se declară religioși, nu cred într-o etică absolută, sunt în favoarea legalizării și normalizării eutanasiei și a divorțului, consideră că există și alte surse de morală în afară de religie etc.

Scriam într-o postare anterioară [10]: "societățile în care viața de zi cu zi a oamenilor este modelată de amenințarea sărăciei, bolilor și a deceselor premature continuă să fie astăzi la fel de religioase ca în urmă cu câteva secole.
[...]
Moștenirea istorică a unei societăți lasă o amprentă durabilă, dar procesul secularizării [stimulat de progresul economic și centrarea societății pe cunoaștere] tinde să aducă după sine schimbări culturale care se îndreaptă într-o direcție predictibilă, reducând importanța religie în viețile oamenilor și slăbind apartenența la normele culturale tradiționale, făcându-i pe oameni mai toleranți față de divorț, avort, homosexualitate și schimbări culturale în general" [vezi 11].

Românii au încă valori tradiționale (însă nu extrem de accentuate) și valori decisiv de supraviețuire (vs. emancipare), după cum se poate observa în imaginea privind sondajele din 2015.

Faptul că românii au în continuare valori tradiționale și de supraviețuire se poate observa ușor, constatând reacția multora față de propunerea de căsătorii gay, adopții de către cupluri de același sex și citind numeroase comentarii de genul "Voi fi de acord cu căsătoriile dintre homosexuali doar atunci când un copil, un singur copil se naște dintr-o legatură homosexuală".

Vestea bună pentru cititorii cu valori progresive, moderne este faptul că tinerii români tind să aibă un profil cultural mai apropiat de cel occidental, secular și emancipat, după cum punctează Profesorul Daniel David în monografia sa despre psihologia poporului român [12].

Apreciam, într-o postare anterioară despre populism, Brexit și lideri naționaliști [13], că pe termen lung, "pe măsură de vechile generații sunt înlocuite de cele noi, această discrepanță de valori se va diminua, iar valorile seculare și emancipative vor deveni dominante".

Pe termen scurt însă, este probabil ca aceste conflicte culturale dintre generații să se amplifice, cei cu valori conservatoare văzând, în cazuri extreme, acest curent progresist drept conspirații de tipul "neomarxismului liberal masonicâ" care "atentează la normalitate", iar cei cu valori seculare și emancipative văzându-i pe ceilalți, probabil, drept depășiți de vremuri și intoleranți.

Pentru o mai bună înțelegere a acestor schimbări culturale în direcția emancipării și libertății, recomandăm două surse bibliografice: "The silent revolution in Europe: Intergenerational change in post-industrial societies" [14] și "Freedom rising: Human empowerment and the quest for emancipationâ" [15].

----------------------------------------------------
1. http://www.worldvalu...?CMSID=Findings

2. Inglehart, R., & Welzel, C. (2005). Modernization, cultural change, and democracy: The human development sequence. Cambridge University Press.

3. Welzel, C. (2010). How selfish are self-expression values? A civicness test. Journal of Cross-Cultural Psychology, 41(2), 152-174.

4. Jensen, A. R. (1998). The g factor. Westport, CT: Praeger.

5. Johnson, W., & Bouchard, T. J., Jr. (2007). Sex differences in mental abilities: g masks the dimensions on which they lie. Intelligence, 35,23â€"39.

6. American Psychological Association. (2009). Report of the task force on gender identity and gender variance. Washington, DC: Author.

7. Bailey, J. M., Vasey, P. L., Diamond, L. M., Breedlove, S. M., Vilain, E., & Epprecht, M. (2016). Sexual orientation, controversy, and science. Psychological Science in the Public Interest, 17(2), 45-101.

8. Cochran, S. D., Drescher, J., Kismödi, E., Giami, A., García-Moreno, C., Atalla, E., ... & Reed, G. M. (2014). Proposed declassification of disease categories related to sexual orientation in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-11). Bulletin of the World Health Organization, 92(9), 672-679.

9. Paige, R. U. (2005). Proceedings of the American Psychological Association, Incorporated, for the legislative year 2004. Minutes of the meeting of the Council of Representatives July 28 & 30, 2004, Honolulu, HI. Retrieved November 18, 2004, from the World Wide Web http://www.apa.org/governance/. (To be published in Volume 60, Issue Number 5 of the American Psychologist.)

10. https://www.facebook...?type=3

11.  Norris, P., & Inglehart, R. (2011). Sacred and secular: Religion and politics worldwide. Cambridge University Press.

12. David, D. (2015). Psihologia poporului român: profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală. Polirom.

13. https://www.facebook...488640842464798

14. Inglehart, R. (1971). The silent revolution in Europe: Intergenerational change in post-industrial societies. American political science review, 65(04), 991-1017.

15. Welzel, C. (2013). Freedom rising: Human empowerment and the quest for emancipation. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Sursă: https://www.facebook...?type=3

Attached Files


Edited by Victor2311, 11 March 2017 - 00:33.


#2
green76

green76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 09.03.2017
Prea multi primitivi in tara asta.

Sunt eu mai conservator la capitolul economie si securitate, dar consider ca religia si politica  trebuie sa  ramana separate.

Edited by green76, 11 March 2017 - 00:54.


#3
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,502
  • Înscris: 13.06.2004
Aia cu "divorţul nu poate fi justificat" de unde aţi scos-o?   Posted Image   Catolicii interziseseră divorţul, nu Ortodocşii.

Cu vecinii de altă naţionalitate, cred că depinde şi de ce vecini. Probabil au reacţie adevrse la Ţigani, poate Unguri şi Musulmani (Evrei nu mai sunt aproape deloc în România). Însă nici cu toleranţa nu e bine să exagerezi, căci pe urmă ajungi precum în unele ţări.
Aia cu copii e aiurea. Nu toţi sunt făcuţi să fie părinţi! Da, ştiu, şi eu sunt Creştin-Ortodox, ştiu ce se zice despre a avea copii, da' am dat de prea multe exemple de "aşa nu!".

"Femeiea la cratiţă" e prostie colosală. Da, femeile sunt mai aplecate spre unele chestii (aşa cum o femeie e maniacă cu curăţenia, un bărbat rar e), da' asta nu înseamnă că trebuie să stea numai în bucătărie. Funk, m-aş simţi naşpa dacă aş avea o nevastă şi aproape numai cu asta s-ar ocupa. La Istorie am avut o colegă pe care părinţii ei o doreau aşa (cel puţin aşa am auzit), da' din fericire a ajuns la facultate şi e o fată isteaţă (şi civilizată).

Religia îi poate înverşuna pe unii, dar pentru alţii e salvare. Din păcate mulţi înţeleg religia mecanic, nu spiritual.

Edited by djl, 11 March 2017 - 02:16.


#4
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Pai toti, daca am avea undeva un loc caldutz, bine platit, la stat, am putea s-o ardem progresist, emancipativ, fara numar.  
Altfel, majoritatea ne vom complace in supravietuire, sa avem din ce ne plati ratele si sa stie ai nostri ca "avem servici"

Romania, nu e totusi Finlanda. Am credinta ca, pe masura ce nivelul de trai va creste, oarmenii vor capata singuri, viziuni progresiste, de emancipare, cum spui tu. Dar.. cat timp suntem vai de curul nostru, nu vad cum am putea. Personal m-as bucura mult sa vad ca se reduce numarul de nesimtziti care nu arunca gunoaiele si ambalajele la cos. Ar fi primul semn de emancipare... Pentru celelalte trebuie timp. Sa nu uitam ca familiile multora dintre noi, crescute in comunism, inca mai sunt in viata si fac presiuni asupra copiilor lor sa fie intr-un anume fel, ghici care?

Presiunea sociala este "sa ne invartim si sa dam din coate", sa ne scoatem. Nu te intreaba nimeni ce viziuni ai, cat esti de tolerant cu minoritatile sexuale sau altele similare... In primul rand, cum stai cu stomacul...
E pacat, pentru ca sunt valori care merita - spiritul ecologic, implicarea civica, presiunea pentru inlaturarea unor guverne corupte, etc.  Nu prea poti sa le impaci:  nu poti sa fii in acelasi timp: sclav docil la locul de munca, ca sa ai din ce plati rate si progresist in timpul liber.  Multi o ard modern ca asa-i la moda, nu pentru ca au convingeri ferme.

Sa vina in Romania un val de emigranti de prin Siria, sa se aseze, sa doarma pe jos, pe cartoane, la Universitate, in fata Teatrului Natiional, sa vedem cat de progresist o mai ardem....

Partea proasta e ca o ardem in emancipare numai cand ne convine noua - de asta si avem o conducere politica de culoare rosu aprins la Bucuresti.

Edited by rosix, 11 March 2017 - 06:31.


#5
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eşti condus de proşti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
chestia cu ''valorile'' pică la noi
cît aceste ''valori'' sunt impuse de securitatea conducăreaţă, discutăm aiurea-n tranvai de ce ar vrea populaţia dusă de nas...

ce valori mai are un popor ce-şi vinde la mia de ha pămîntul roditor?
dar unul care nu ştie să-şi vîndă singur lui motorina, curentul, apa, gazul?...chestii din care se  fac bani căcălău... la bujetul altor state?
cultura şi educaţia nu se face pe stomacul gol, nici cu sclavi

Edited by sarac.lipit, 11 March 2017 - 07:25.


#6
tidicristi

tidicristi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,276
  • Înscris: 06.08.2007
Ai sa va reamintesc unde zace valoarea poporului uitat de politic (ei au alte valori de cumetrie si curvasarie)!

Familia e un "ciot"  , dar te bazezi pe rude si prieteni !
Am avut un lup , nu era al meu era al sotiei , educat si "adus" la zi , cind o facut scandal soata , lupul a sarit sa o rupa ! Singura parere de rau , a fost ca nu a sarit la gitul socrelei , a ales gitul soatiei (am oprit avintul lui!)!
A murit si nu am gasit decit dupa ani de zile un dement de brac sarmos !
Il am la tara la tata (a inebunit si a luat casa la tara !) , ma duc la bar cind sunt la tara , ca sa iau ciinele !
Doar ca patroni de la barul respectiv le plac animalele , au avut aportul meu gratis , it si mecanic . cind ajung acolo !
Vorba lui "Cristi , eu cind o sa te cinstesc ? " , "De ce ciini tatalui tau , le stralucesce blana? Ca la mine nu sunt asa caiini ?"

P.S.- Numele lui e Lucky si aia de la bar ii zic Vadim ! Ca e dement !

Edited by tidicristi, 11 March 2017 - 07:46.


#7
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,634
  • Înscris: 21.06.2016
Mie mi se par romanii mult mai egalitaristi decit multe parti ale vestului.
Nemtii au o insulta pentru mamele care muncesc: Rabenmutter, femei corb. La noi era invers, "casnica" era o insulta.  
La americani sint arii care traditional sint dominate de barbati (medicina, stomatolgia, avocatura etc) ori la noi astea sint ori dominate de femei ori 50-50.
In Romania oamenii tind sa se casatoreasca cu egalul lor la studii. Cind eram mic am vazut Days of thunder in care ea era doctorita si el era sofer (de curse, deci facea bani) si urmeaza povestea de dragoste. Mi s-a parut complet nerealist si tras de par. In general insa imbalansul e invers, doctor cu asistenta, director cu secretara etc. El cu bani si ea platinata. La noi chestiile astea sint mai rare, si erau si mai rare inate de 2000.



Quote

nu ar dori persoane cu cazier, bețivi, persoane de altă naționalitate, homosexuali sau persoane infectate cu HIV drept vecini;

Stai putin, in ce tara vrea cineva pesroane cu cazier si betivi ca vecini? In unele locuri sint harti intocmite ca sa stii ce au facut aia din jurul tau, daca au stat la bulau etc.

Quote

• facultatea este mai importantă pentru băieți decât pentru fete;

Iarasi, asta niciodata nu a fost o problema in Romania, si sint pline facultatile de femei.

Quote

e mai important să-i înveți pe copii respectul față de autoritate și valoarea de a munci din greu decât creativitatea și toleranța, respectul față de ceilalți;

Nu e nici o dihotomie aici, poti sa le ai pe toate simultan.
Problema cea mai mare a vestului e ca toti se cred micii genii creatoare si nu mai trebuie sa invete nimic. In realitatea pentru marea majoritate creativitatea nu conteaza si nici nu au puterea intelectuala necesara.
Asa se face ca in vest nu se mai face in scoala "hard science" pentru e grea, e mult de munca, copiii sint invatati niste creativitati cu muzica si desen si alte timpenii. Majoritatea ajung in joburi de subzistenta sau joburi de hau hau care nu produc nimic (de obicei vind ceva). Intre timp toate joburile bune sint luate de imigranti care au crescut in ideea de mai sus. In timp si expertiza se scurge in afara tarii, ca doar isi dau si ai aseama ca hau hau si produs nimic se poate si la ei in tara.
Genul asta de gindire o sa pedepseasca teribil tarile dezvoltate.


Quote

• democrația nu e neapărat cea mai bună forma de guvernământ.

Da cine a zis ca e cea mai buna? e usor demonstrabil, matematic, ca nu e cea mai buna.

Edited by vrajitoruldinoz, 11 March 2017 - 08:24.


#8
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006
Articolul este superficial, cu catalogari generale, fara substanta, cu mult "whishful thinking", gen "uite cum trebuie sa fim noi". Grupele de pe harta sunt determinate si geografic si istoric, nu doar religios sau cultural (unele tari vorbitoare de engleza sunt protestante; tarile catolice sunt impartite in 3: est, vest si Grecia(?)). Sunt si exceptii. La noi si in Estul Europei valorile de supravietuire nu sunt date de religia ortodoxa, ci de trecutul comunist. Uitati-va pe grafic cum sunt grupate tarile din sfera fostului URSS; in afara de citeva (Polonia), restul sunt vecine pe grafic. Iar fosta Iugoslavie, cu exceptia Serbiei este mai la centru. Armenia este trecuta cu italice, dar nu are majoritate musulmana. Asia de Sud s-a intins pina in Cipru (de ce?). Se observa clar orientarea catre stinga a tarilor comuniste sau foste comuniste si spre dreapta a celor necomuniste.

La noi, reciclarea voluntara este o greseala. Avem o gramada de saraci care oricum cauta prin gunoaie; ar trebui stimulati financiar sa faca ei colectarea deseurilor. Reciclarea nu trebuie facuta de aia care au deja un venit in conditiile in care altii minca din gunoi. S-au prabusit preturile la materii reciclate la centrele de colectare si in momentul de fata se colecteaza pentru bani doar materiale plastice si fier, care e valoros in cantitati mari. Si bineinteles metale neferoase, dar alea nu prea conteaza. Hirtia este platita cu prea putin ca sa merite sa fie colectata si nici fierul nu e departe.

#9
DJPocaitul

DJPocaitul

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,778
  • Înscris: 17.09.2014

 djl, on 11 martie 2017 - 02:16, said:

Aia cu "divorţul nu poate fi justificat" de unde aţi scos-o?   Posted Image   Catolicii interziseseră divorţul, nu Ortodocşii.

Cu vecinii de altă naţionalitate, cred că depinde şi de ce vecini. Probabil au reacţie adevrse la Ţigani, poate Unguri şi Musulmani (Evrei nu mai sunt aproape deloc în România). Însă nici cu toleranţa nu e bine să exagerezi, căci pe urmă ajungi precum în unele ţări.
Aia cu copii e aiurea. Nu toţi sunt făcuţi să fie părinţi! Da, ştiu, şi eu sunt Creştin-Ortodox, ştiu ce se zice despre a avea copii, da' am dat de prea multe exemple de "aşa nu!".

"Femeiea la cratiţă" e prostie colosală. Da, femeile sunt mai aplecate spre unele chestii (aşa cum o femeie e maniacă cu curăţenia, un bărbat rar e), da' asta nu înseamnă că trebuie să stea numai în bucătărie. Funk, m-aş simţi naşpa dacă aş avea o nevastă şi aproape numai cu asta s-ar ocupa. La Istorie am avut o colegă pe care părinţii ei o doreau aşa (cel puţin aşa am auzit), da' din fericire a ajuns la facultate şi e o fată isteaţă (şi civilizată).

Religia îi poate înverşuna pe unii, dar pentru alţii e salvare. Din păcate mulţi înţeleg religia mecanic, nu spiritual.
Daca citesti Biblia,scrie clar ca exista o singura credinta,un singur botez si o singura casatorie !!!

#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Nu-s de acord cu ce s-a scris in primul mesaj.
Tocmai pierderea identitatii, renuntarea la traditii, nepasarea fata de semeni si fata de lumea in care traiesti sunt problemele majore cu care se confrunta societatea. Emanciparea spre care ne indreptam va duce la pieirea societatii.  Trebuie sa ai ochii inchisi sa nu vezi incotro se indreapta, iar directia nu e tocmai aia buna. Trebuie gandit rational. Cu parere de rau, nu mai vad rationamentul si logica in societatea de azi. Este nevoie de echilibru pe absolut toate planurile si nu de extreme, spre care lumea tinde din ce in ce mai mult.

Edited by MembruAnonim, 11 March 2017 - 09:30.


#11
Stokkton

Stokkton

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,155
  • Înscris: 09.05.2016

 Victor2311, on 11 martie 2017 - 00:27, said:

La polul opus, oamenii cu valori de emancipare prețuiesc auto-exprimarea, drepturile egale pentru femei și bărbați, protejarea mediului, sunt toleranți și deschiși la diversitatea culturală, se declară în favoarea reabilitării mai degrabră decât a pedepsirii criminalilor, nu se simt amenințați de străini sau schimbările culturale etc.

La prima vedere, valorile de emancipare (auto-exprimare) ar putea să pară egoiste, centrându-se excesiv pe individ și degenerând în libertinaj hedonic. În realitate însă, populațiile cu valori de emancipare prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în ceilalți, activități colective pașnice, comportament civic și altruism, calificându-le drept o "formă civică a individualismului modern" [3].

Aceste valori promovează autonomia individului (dar și a celorlalți în ultimă instanță!) și preocuparea umanistă pentru drepturile și libertățile copiilor, femeilor, minoriăților sexuale, persoanelor cu dizabilități, minorităților etnice etc.

"Drepturile egale pentru femei, homosexuali și lesbiene, străini și alte grupuri care nu fac parte din majoritate tind să fie respinse în societățile în care supraviețuirea pare incertă, dar sunt progresiv acceptate în societățile care accentuează valorile de auto-exprimare" [2].

Datele ne arată, în fond, că femeile sunt la fel de inteligente ca și bărbații [4, 5], homosexualitatea nu este o boală [6-8], copiii crescuți de cupluri de același sex se dezvoltă la fel de normal [7, 9] etc. Așadar, ce motiv, în afară de preconcepții și tradiție, să nu aibă drepturi și libertăți egale?
Asta pana la urmatorul mare razboi, unde toti cei care gandesc in termenii astia vor fi carne de tun.
Bunastarea si nivelul de trai - prima ratiune de a fi a acestor oameni sau societati - este si prima lor vulnerabilitate.
Razboaiele au "menirea" de a regla pentru o buna bucata de vreme alienarea omenirii. Cand omul este adus la realitate - aia pe care i-a harazit-o Natura  de a supravietui prin selectie naturala -  abia atunci intelege care ii sunt adevaratele valori pe care sa le promoveze pentru a trai.
Din acest punct de vedere societatile care au "valori de supravietuire", cum le numesti dumneata, au prima sansa in fata celorlalte. Sunt superior adaptate.
Emanciparea, din perspectiva naturalista, este o basina care poate functiona numai impreuna cu nivelul de trai. Cand acesta cade, emanciparea devine un balast irelevant care trebuie abandonat rapid.
Pentru ca "omul e in stare de orice, atunci cand moare de foame". Alexander Pearce.
https://en.wikipedia...lexander_Pearce

Edited by Stokkton, 11 March 2017 - 10:39.


#12
leul_nostru

leul_nostru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,127
  • Înscris: 29.05.2016
Initiator , statisticile tale nu sunt bune, nu toti sunt asa cum descrii tu, majoritatea nu au citit Biblia, prea putini au inteles ce fac in viata si  prea putini au logica in ceeace fac.
Majoritatea romanilor sunt confuzi si sigur n-au valori,multi cred ca fac bine ceeace fac ei,multi se cred destepti daca cunosc limbi straine, etc., multi cred ca banii le aduc fericirea,puterea si aprecierea - ceeace fac ei e total gresit dar placut doar satanei.

Edited by leul_nostru, 11 March 2017 - 11:12.


#13
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

 vrajitoruldinoz, on 11 martie 2017 - 08:19, said:

Stai putin, in ce tara vrea cineva pesroane cu cazier si betivi ca vecini? In unele locuri sint harti intocmite ca sa stii ce au facut aia din jurul tau, daca au stat la bulau etc.
In tarile cu valori de auto-exprimare, oamenii nu ii percep pe criminali, de pilda, ca avand o "esenta" viciata, ci sunt dispusi sa ii accepte si reintegreze in societate, odata reabilitati, in timp ce persoanele cu valori de supravietuire sunt mult mai reticente si sceptice din start.

 vrajitoruldinoz, on 11 martie 2017 - 08:19, said:

Nu e nici o dihotomie aici, poti sa le ai pe toate simultan.
Bineinteles, dar, in general, societatile cu valori de supravietuire acorda mai multa prioritate respectului fata de autoritate decat tolerantei si creativitatii - e un rezultat conservent, observat in diverse culturi.

 vrajitoruldinoz, on 11 martie 2017 - 08:19, said:

Asa se face ca in vest nu se mai face in scoala "hard science" pentru e grea, e mult de munca, copiii sint invatati niste creativitati cu muzica si desen si alte timpenii.
Si totusi au in general performante superioare la testele PISA, mult peste noi, care cica am cultiva stiintele tari (si suntem decisiv sub medie).

 vrajitoruldinoz, on 11 martie 2017 - 08:19, said:

Da cine a zis ca e cea mai buna? e usor demonstrabil, matematic, ca nu e cea mai buna.
In acest context al diferentelor culturale si de valori, e mai putin important daca este sau nu buna la modul obiectiv. E vorba de o atitudine si cum vad oamenii diferit lucrurile in functie de valorile dominante.

 Dihorul Razboinic, on 11 martie 2017 - 08:46, said:

Articolul este superficial, cu catalogari generale, fara substanta, cu mult "whishful thinking", gen "uite cum trebuie sa fim noi". Grupele de pe harta sunt determinate si geografic si istoric, nu doar religios sau cultural (unele tari vorbitoare de engleza sunt protestante; tarile catolice sunt impartite in 3: est, vest si Grecia(?)). Sunt si exceptii. La noi si in Estul Europei valorile de supravietuire nu sunt date de religia ortodoxa, ci de trecutul comunist. Uitati-va pe grafic cum sunt grupate tarile din sfera fostului URSS; in afara de citeva (Polonia), restul sunt vecine pe grafic. Iar fosta Iugoslavie, cu exceptia Serbiei este mai la centru. Armenia este trecuta cu italice, dar nu are majoritate musulmana. Asia de Sud s-a intins pina in Cipru (de ce?). Se observa clar orientarea catre stinga a tarilor comuniste sau foste comuniste si spre dreapta a celor necomuniste.
@Dihorul Razboinic, am prezentat sintetic modelul, in sensul ca am descris cele doua mari axe. De-aia am pus referinte bibliografice, tocmai pentru a citi suplimentar si a intelege tot modelul. Autorii se leaga inclusiv de geografie si istorie, nu doar religie. Vezi sursele bibliografice.

Tarile nu au fost puse cu mana pe acel grafic cu doua axe. Sunt reprezentate asa cum se pozitioneaza ele d.p.d.v.d al valorile, in functie de rapunsurile pe care le-au oferit. Etichetele din grafic (ex. "Tari ortodoxe", "Tari catolice") sunt puse in functie de ce fel de tari predomina in aglomerarea aia tari, care se aduna cam in aceeasi zona. Evident ca Grecia nu este o tara predominant catolica, dar valoric este mai similara cu tarile catolice.

Atat o traditie ortodoxa, cat si o istorie de regim comunist prezic orientarea spre valori de supravietuire (comunismul are increment peste traditia ortodoxa in acest sens) - e o relatie constatata matematic (vezi aici):

"A Protestant cultural heritage is associated with the syndrome of high levels of trust, tolerance,well-being, and postmaterialism that constitutes self-expression values; an Orthodox religious heritage and a Communist historical heritage both show a negative impact on these values, even after controlling for differences in economic level and social structure."

 leul_nostru, on 11 martie 2017 - 10:56, said:

Initiator , statisticile tale nu sunt bune, nu toti sunt asa cum descrii tu, majoritatea nu au citit Biblia, prea putini au inteles ce fac in viata si  prea putini au logica in ceeace fac.
Majoritatea romanilor sunt confuzi si sigur n-au valori,multi cred ca fac bine ceeace fac ei,multi se cred destepti daca cunosc limbi straine, etc., multi cred ca banii le aduc fericirea,puterea si aprecierea - ceeace fac ei e total gresit dar placut doar satanei.
Critica "nu toti sunt asa" e un straw man. Nimeni niciodata nu pretinde ca statisticile vorbesc despre absolut fiecare individ in parte, ci despre un trend general. Indiferent cata cultura avem, tot avem o serie de atitudini fata de sexualitate, straini, religie etc. Fiecare are un set de valori, chiar daca nu si le constientizeaza foarte clar sau chiar daca nu a reflectat prea bine la ele.

#14
leul_nostru

leul_nostru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,127
  • Înscris: 29.05.2016

 Victor2311, on 11 martie 2017 - 14:58, said:

Critica "nu toti sunt asa" e un straw man. Nimeni niciodata nu pretinde ca statisticile vorbesc despre absolut fiecare individ in parte, ci despre un trend general. Indiferent cata cultura avem, tot avem o serie de atitudini fata de sexualitate, straini, religie etc. Fiecare are un set de valori, chiar daca nu si le constientizeaza foarte clar sau chiar daca nu a reflectat prea bine la ele.
trendul general al celor care nu au valori raportate la normal, aceia  au tendinta de a se departa de valorile ce erau normale  spre a  devaloriza valorile pe care le apreciau candva, asta isi doreste satana.
banii, smecheria, mandria, prostia si minciuna vad ca au valoare astazi , fara ele sunteti terminati, sa va asteptati la ziua in care veti avea bani dar nu veti avea ce manca si ce bea... e scris in Biblie( pentru credinciosi).

Edited by leul_nostru, 11 March 2017 - 17:30.


#15
LORELYAN

LORELYAN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 15.08.2006
pot presupune ca nu conteaza Romania
pot presupune ca nu mai cunoastem si nu mai acceptam un sistem de valori
ci doar oportunitati !

Edited by LORELYAN, 11 March 2017 - 17:46.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate