Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cea mai mare problemă pentru scriitorii debutanți

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
Peter Blood

Peter Blood

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,835
  • Înscris: 13.02.2007

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:59, said:

...Ideea era să vedem care sunt cele mai bune metode de promovare pentru autori și cum promovăm o carte, dacă suntem la început de drum. Ceva soluții?
Îţi dau eu soluţia.
Îi pui un titlu pornografic, în genul "Suge-o ..." şi-o vinzi cu 50 lei/buc. în format digital.
În România doar asta se vinde. Indiferent ce subiect tratează, cartea trebuie să conţină mult ftutut.

Succesuri!

#20
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,088
  • Înscris: 09.01.2007
1. Citeste, citeste, citeste. Literatura buna, literatura grea, clasica, moderna. Sa nu confundam Harry Potter sau Coelho cu scrisul. Astea sunt afaceri. Un scriitor se construieste greu, chiar daca are talent.
2. Blog personal cu pastile interesante.
3. Urmareste sa intri in Uniunea Scriitorilor.

#21
adrianstepan

adrianstepan

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.02.2017
Merci guys! Apreciez efortul celor care au încercat să ajute :)

#22
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:30, said:

aș mai vrea să știu dacă credeți că se poate trăi din vânzarea de carte în România.

Ai carte, ai parte.

#23
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Nu va mai faceti iluzii, se traieste greu din scris si s-a trait greu dintotdeauna.
Apoi in intreaga istorie (mai ales in ultimii 150 de ani) au fost multi scriitori, foarte putini au ajuns celebri, multi din ei traind si murind saraci.
Pana si scriitorii consacrati trebuie sa se prostitueze cu articole politice sau de can can. Si nu numai in Romania.
In domeniul asta ori dai lovitura cu un best seller (sanse infime), ori postezi pe un blog si traiesti din trafic daca il faci, ori scrii articole platite pentru diverse site-uri.

#24
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,467
  • Înscris: 04.10.2002
Din scris literatură nu se poate trăi. Nu doar în România, oriunde e la fel. În spirit de glumă se poate trăi din scris dacă scrii linii de cod, articole la comandă pentru politicieni, cărţi pentru puşcăriaşi, etc.
Desigur, există scriitorii de succes, cam 1% dintre aspiranţi ajung acolo. Prin urmare, e la fel de fezabil să speri că poţi trăi din scris cum e să speri că poţi trăi din jucat la loterie.

Diferenţa este că în calitate de scriitor nu ai parte doar de hazard, o mică părticică din potenţialul succes ţi-l poţi asigura prin muncă susţinută. Pre-publicare (corectări, rescrieri, şlefuit scrierea cât de mult cu putinţă) şi post-publicare (marketing, prezentări de carte, activitate intensă în social media). Cel mai important lucru este să crezi necondiţionat în creaţia ta literară. Naraţiunea să fie povestea aia care te arde noaptea pe creier dacă nu o spui şi altora.

Edited by Yoda, 04 April 2017 - 15:16.


#25
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012

View PostIon_de_la_Raion, on 28 februarie 2017 - 18:32, said:


Ai carte, ai parte.
Parte de datorii, da? Cred că la alea te referi. :lol:

View PostYoda, on 04 aprilie 2017 - 15:16, said:

Din scris literatură nu se poate trăi. Nu doar în România, oriunde e la fel. În spirit de glumă se poate trăi din scris dacă scrii linii de cod, articole la comandă pentru politicieni, cărți pentru pușcăriași, etc.
Desigur, există scriitorii de succes, cam 1% dintre aspiranți ajung acolo. Prin urmare, e la fel de fezabil să speri că poți trăi din scris cum e să speri că poți trăi din jucat la loterie.

Diferența este că în calitate de scriitor nu ai parte doar de hazard, o mică părticică din potențialul succes ți-l poți asigura prin muncă susținută. Pre-publicare (corectări, rescrieri, șlefuit scrierea cât de mult cu putință) și post-publicare (marketing, prezentări de carte, activitate intensă în social media). Cel mai important lucru este să crezi necondiționat în creația ta literară. Narațiunea să fie povestea aia care te arde noaptea pe creier dacă nu o spui și altora.
E arhicunoscut faptul că mulți poeți și scriitori români s-au stins săraci în mizerie ori prin ospicii. Doar Dinescu a reușit în viață să aibă parte de o avere frumoasă și de o viață boemă. Nuș'care e secretul lui dar s-a pus bine. Doar Iliescu știe secretul lui și nicio șansă să ia secretul în mormânt pentru că ăla nu moare niciodată, ne îngroapă pe toți :lol: Eminescu a murit într-un ospiciu, cu capul crăpat, în mizerie cruntă. :(

#26
FDX147

FDX147

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 02.04.2010
Ca debutant, este foarte greu sa fi publicat de o editura mare care are, bineinteles si distributie nationala. Humanitas sau Polirom primesc intre 300-500 de manuscrise de la debutanti pe an, din care publica intre 0 si 5. Da, au fost ani in care nu au publicat nici un debutant. Cel mai bine este sa trimiti manuscrisul la cat mai multe edituri, mici sau mari, de provincie sau de cartier. Daca nici una nu ti-o publica pe banii ei, nu-ti ramane decat sa o publici pe banii tai (sunt multe edituri mici care o fac) si sa o vinzi singur la prieteni, rude, pe net, facebook, etc.

#27
monologpeblog

monologpeblog

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.08.2018
Puteti incerca self-publishing. Amazon are o asemenea optiune, dar pt limbile de circulatie internationala.

#28
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,467
  • Înscris: 04.10.2002
Eu am debutat în self-publishing. O experienţă interesantă, dar dacă m-aş afla astăzi în aceeaşi situaţie, nu aş repeta-o. Luaţi editurile la rând, sunt destule pe piaţă. Doar creaţiile foarte excentrice nu îşi găsesc editor. Sau cele insuficient puricate de autor înainte de a fi expediate.

#29
Lucian_Hodoboc

Lucian_Hodoboc

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 26.01.2019

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:30, said:

Ca scriitor la început de drum (în România) te lovești de multe obstacole și provocări.
Ca să răspund la întrebarea pe care ai pus-o în titlul topicului - după părerea mea, cea mai mare problemă pentru scriitorii debutanţi în România este lipsa agenţilor literari. Căutând agenţi literari sau impresari literari români pe motoarele de căutare dai mai mult peste bloguri şi site-uri care se miră de inexistenţa acestei meserii la noi în ţară (cum detaliază această persoană, de exemplu). Având în vedere importanţa pe care un agent literar bun (cu cunoştinţe şi talent de marketing) îl are în străinătate pentru scriitorii debutanţi, absenţa acestei meserii în ţara noastră este descurajatoare.

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:30, said:

Dacă la început e dificil să alegi o editură cât de cât bună care are recenzii bune și care e interesată de ceva mai mult decât a încasa banii tăi, imediat după ce ai publicat cartea te poți trezi că nu se vinde și că trebuie să iei în mâinile tale tot ce ține de marketing.
De regulă, lucrurile în România funcţionează în felul următor (la majoritatea editurilor): dacă se nimereşte să câştigi vreun concurs de debut sau să impresionezi cu manuscrisul tău vreun şef de la o editură, poţi avea norocul să fii publicat pe banii lor şi să se ocupe editura de distribuţie şi promovare. Dacă nu, însă vrei să publici, o poţi face pe banii tăi, caz în care te priveşte distribuţia şi promovarea. Ei doar îţi tipăresc cartea şi îţi trimit exemplarele acasă la tine. Eventual, poate-poate se ocupă şi de evenimentul lansării.

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:30, said:

Sunt curios care sunt metodele de promovare pe care le folosiți pentru a vă promova cartea.
Metode de promovare eficiente:
- gratuite: site personal, blog personal, bloguri şi canale de YouTube (şi alte site-uri) de literatură (contactează bloggeri şi vloggeri care postează despre cărţi şi trimite-le exemplare cu autograf, cerându-le să-ţi facă recenzie (dacă interacţionezi cu ei frumos şi le complimentezi activitatea, ai şanse să capeţi recenzii pozitive), reţele sociale (pagină de autor pe facebook pe care îţi inviţi prietenii să o like-uiască şi să o share-uiască, conturi active de twitter si instagram, cu postări zilnice, cu cât mai multe hashtag-uri relevante pentru a dobândi urmăritori, chiar şi canal propriu de YouTube, dacă ai cameră video şi timp pentru editarea filmărilor)
- cu investiţie financiară: promovare cu plata pe AdWords (şi alte servicii similare), afiş publicitar pe site-uri, forumuri, bloguri etc.

View Postadrianstepan, on 28 februarie 2017 - 15:30, said:

Și aș mai vrea să știu dacă credeți că se poate trăi din vânzarea de carte în România.
Ca debutant, probabil nu, cu excepţia cazului în care eşti un geniu foarte prolific sau / şi incredibil de bogat. Nici macar pilele nu cred că pot face pe cineva să trăiască din vânzarea de carte în România. Nu avem suficienţi oameni interesaţi de piaţa de carte pentru a genera suficiente vânzări pentru a asigura un trai îndestulat unei persoane care doar scrie cărţi.

#30
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,467
  • Înscris: 04.10.2002
Absenţa agenţilor literari este clar o mare problemă. Aproape imposibil de rezolvat, la cât de mult s-a contractat piaţa de carte în România. Discuţia e foarte amplă, particip regulat la întâlniri editori/autori/cititori, oameni inteligenţi şi instruiţi, dar de fiecare dată dezbaterile se termină "în coadă de peşte".

În ceea ce priveşte trăitul din scris, da, se poate. Te pot face autor milionar, citit şi apreciat. Trebuie să îndeplineşti un singur criteriu:

Spoiler

Edited by Yoda, 31 January 2019 - 09:59.


#31
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,202
  • Înscris: 02.09.2014

 Yoda, on 31 ianuarie 2019 - 09:58, said:

Absenţa agenţilor literari este clar o mare problemă. Aproape imposibil de rezolvat, la cât de mult s-a contractat piaţa de carte în România. Discuţia e foarte amplă, particip regulat la întâlniri editori/autori/cititori, oameni inteligenţi şi instruiţi, dar de fiecare dată dezbaterile se termină "în coadă de peşte".

În ceea ce priveşte trăitul din scris, da, se poate. Te pot face autor milionar, citit şi apreciat. Trebuie să îndeplineşti un singur criteriu:

Spoiler
Vizavi de criteriu: sau macar milionar in dolari/euro. Mai este o solutie: "tragi" tare intr-o profesie banoasa 10-20 de ani si  apoi incepi sa publici linistit carti. Vezi cazul lui John Grisham. S-a nascut intr-o familie modesta (tatal muncitor in constructii iar mama casnica) dar s-a facut avocat, s-a imbogatit a intrat in politica si apoi a inceput sa scire carti in timpul liber, ca hobby. Prima carte i s-a publicat intr-un tiraj modest, de 5000 de exemplare. https://ro.wikipedia...ki/John_Grisham
Si ar mai fi o chestie care la noi nu exista: bursele. In Europa de Vest si in USA si Canada sunt o multime de ONG-uri, de fundatii, de Universitati, de scriitori celebri chiar (cum este Grisahm de care am pomenit) care ofera burse de creatie. Dupa cate stiu, in Germania (cred ca si in tarile scandinave) chiar si statul ofera asemenea burse. La noi insa, milionarii in euro cumpara echipe de fotbal iar statul roman ofera burse pe critetii foarte dubioase. Sa inchei totusi cu un exemplu optimist: cazul lui Marius Daniel Popescu, un sofer de autobuz de origine romana ajuns scriitor de succes in Elvetia: https://adevarul.ro/...9d2c/index.html
https://www.hotnews....totul-sacru.htm
https://www.zf.ro/zi...turlea-13729889

#32
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

 Costel2014, on 13 februarie 2019 - 16:47, said:

Mai este o solutie: "tragi" tare intr-o profesie banoasa 10-20 de ani si  apoi incepi sa publici linistit carti. Vezi cazul lui John Grisham.

Nu doar, i-as pomeni si pe Tom Clancy, agent de asigurari iar mai tarziu, proprietar de agentie de asigurari(cumparata de la socrul sau) precum si pe William Diehl, fotograf de presa, care a inceput sa scrie la o varsta inaintata.

#33
BbVv

BbVv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 16.02.2019
Cineva care simte că are talent se apucă de scris și citește rudelor, prietenilor etc.
Dacă trezește în ei un soi de interes și apreciere încearcă să se apropie de scriitori consacrați, de critici literari, de intelectuali binevoitori în a citi ceva inedit.
Sigur că i se va spune că e bine, dar nu este publicabil, sau că nu are rost să continue.
De cele mai multe ori respingerea face bine pentru că îi va deschide ochii și va vrea să facă diferența între a scrie ca tot omul și a scrie cu talent.
Toți cântăm dar nu toți avem voce.
Mersul la editură trebuie să fie vârful eforturilor.
Editurile care se respectă publică pe banii lor doar ceea ce merită.
E bine să fii recomandat de către un critic literar, sau un scriitor consacrat.
Abia după ce ți s-a publicat poți spune că ești scriitor debutant.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate