Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Avocatul poporului a sesizat Curtea Suprema privind dreptul politiei locale de a amenda soferii

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,840
  • Înscris: 26.02.2010
Polițiștii locali au sau nu competența să taie amenzi șoferilor care încalcă normele rutiere. Este dilema pe care trebuie să o tranșeze Curtea Supremă, la solicitarea Avocatului Poporului. Sesizarea a fost făcută după ce unele instanțe au considerat că procesele-verbale încheiate de agenții locali sunt ilegale, iar alții dimpotrivă



Agenții de la Poliția Locală vor afla în curând dacă au dreptul sau nu să îi amendeze pe șoferi în trafic, așa cum procedează în prezent ca să-i ajute pe cei de la Brigada Rutieră.

Avocatul Poporului a făcut la începutul săptămânii trecute, la Curtea Supremă, un recurs în interesul legii pentru interpretarea și aplicarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Concret, instanța trebuie să stabilească dacă Poliția Locală își depășește sau nu competențele atunci când aplică sancțiuni la legea rutieră.

Solicitarea Avocatului Poporului vine după ce mai mulți judecători au considerat că amenzile rutiere aplicate de polițiștii locali sunt ilegale pe motiv că aceștia nu au competența de a da amenzi. Curtea Supremă urmează să tranșeze această dispută pe 19 mai 2016, când va analiza recursul în interesul legii făcut de Avocatul Poporului.

„Din examenul jurisprudențial actual s-a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39 raportate la art. 102 și 105 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul stabilirii competenței funcționale a agenților constatatori (din cadrul Poliției Locale sau Poliției Rutiere), cu incidența art. 7 din Legea 155/2010 a Poliției Locale“, precizează Avocatul Poporului.

Confuzia creată de legi

Confuzia pleacă de la interpretarea legilor. Pe de o parte, OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice spune că numai polițistul rutier poate opri, legitima și sancționa un șofer.

Pe de altă parte, Legea 155/2010 stabilește că Poliția Locală are anumite atribuții limitate în privința circulației rutiere, fără să menționeze însă că agenții locali au dreptul să legitimeze șoferul și să ceară actele vehiculului.

Concret, Poliția Locală are următoarele atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice: „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar“.

Fiecare instanță a interpretat cum a vrut aceste prevederi. Astfel, precizează Avocatul Poporului, unele instanțe au respins plângerile contravenționale formulate în temeiul OUG 195/2002, apreciind că procesele-verbale întocmite de Poliția Locală respectă dispozițiile legale cu recunoașterea competenței polițiștilor locali de a constata contravențiile și de a aplica sancțiuni.

Cum au ajuns polițiștii locali la circulație

În 2011, mai-marii de la Interne au hotărât ca Poliția Locală să-i ajute de agenții de la Poliția Rutieră pe motiv că aici nu erau suficienți angajați. Așa se face că Poliția Locală a primit dreptul de a dirija traficul și de a sancționa șoferii care staționează sau opresc neregulamentar sau pe cei care circulă pe o stradă cu acces interzis.

Colaborarea nu este tocmai fericită, pentru că între cele două structuri nu există relații de subordonare. „Polițiștii locali au atribuții limitate în circulația pe drumurile publice. Ei pot sancționa doar opririle și staționările ilegale, precum și mersul pe contrasens. Relația Poliției Rutiere cu Poliția Locală nu este una de subordonare, așa că sunt colaborări punctuale, la anumite acțiuni în trafic. De pildă, dirijarea unor intersecții mai aglomerate sau în zone unde se fac anumite lucrări și traficul este restricționat. Poliția Rutieră nu poate să le impună unde să acționeze, dacă vor răspund solicitărilor noastre, dacă nu vor, nu răspund, pe tot felul de motive – că nu au oameni, că nu pot... Nu se poate spune cât ajută agenții locali Poliția Rutieră“, au explicat, pentru „Adevărul“, oficiali din Poliția Rutieră. ;

Cum se pregătesc polițiștii locali să devină agenți

Pentru a urma un curs de pregătire a agenților rutieri, polițiștii locali trebuie să facă o cerere avizată de șeful structurii la care lucrează, să nu aibă probleme medicale, să nu aibă cazier și să fi terminat liceul cu diplomă de bacalaureat. Stagiile de pregătire a agenților locali se fac în cadrul instituțiilor de formare ale Ministerului Afacerilor Interne, care stabilește repartizarea numărului de locuri pentru fiecare instituție de formare, precum și cuantumul cheltuielilor de școlarizare/cursant/program de formare inițială.

La finalul cursurilor, polițiștii locali trebuie să susțină un examen. Dacă pică examenul, cursantul are posibilitatea de a solicita reexaminarea, o singură dată, în termen de 6 luni de la finalizarea programului de formare inițială.

http://adevarul.ro/n...575b/index.html

#2
Bucifon

Bucifon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,434
  • Înscris: 08.05.2005
Asta-i ma baieti, sariti cu amenzile ca trebuie bani la buget!

Toata lumea de la ala cu ţâţa-n gura pană la ala cu barba sură sa poata sa taie amenzi! Posted Image

Edited by Bucifon, 20 February 2017 - 11:06.


#3
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
N-au. Gardienii locali, sau "bocterii" ... fac parte din categoria celor cu +60 la varsta si +100 la kg. Nici macar pregatire de politist (in adevaratul sens al cuvantului) nu au.

Sunt buni sa frece menta prin gheretele alea albe si frumoase, cu ziarul Adevarul in mana, si cu burta de rigoare la vedere, bineinteles.

Edited by Rhesus, 20 February 2017 - 11:07.


#4
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
dacă au tăntălăi... să-i amendeze
dar în drum ies ăia de vor tăiate salariile... n-ai bre ce le face!
să-i amendeze toţi!

#5
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,840
  • Înscris: 26.02.2010
Parerea mea este ca nu au dreptul sa dea amenzi.

#6
spinname

spinname

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 01.08.2011
Cum anume se poate interpreta altfel asta? Un exemplu ar fi bun.

~ Concret, Poliția Locală are următoarele atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice: „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar“.

Fiecare instanță a interpretat cum a vrut aceste prevederi. ~

#7
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016

View Postaris86, on 20 februarie 2017 - 10:51, said:

Avocatul poporului a sesizat Curtea Suprema privind...
De cand a fost criticat avocatu' poporului ca nu isi face treaba, ca e platit degeaba in functie, ca e pus acolo pt. a ajuta un partid sa ocoleasca/indoaie legea; asa ca de teama de a nu-si pierde functia a lucrat intr-o luna si jumatate mai mult decat in ultimii ani.
Curios lucru !

#8
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,262
  • Înscris: 06.07.2007
in sfarsit o treaba buna a lui Gollum.
Problema e, in caz ca nu au voie sa dea amenzi de circulatie(si sunt convins ca nu au voie), cine va raspunde de toata treaba asta care s-a intamplat in ultimii ani si cine va plati despagubirile?

#9
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,840
  • Înscris: 26.02.2010
Normal, ori a inceput Politia Locala sa deranjeze ceva edili/parlamentari si atunci s-au sezizat si ei, la fel ca in cazul conditiilor din puscarie, când au inceput sa fie vizitate de politruci.

Va trebui sa restituie primariile sumele incasate din amenzi, date de politia locala.

Edited by aris86, 20 February 2017 - 11:39.


#10
_NeXUS-

_NeXUS-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 693
  • Înscris: 05.02.2017
Este voba de cei de la rutiera, care fie vorba intre noi... se imbraca identic ca politia nationala.
Nici nu stiu cum se zice la politia locala care dirijeaza traficul, politia circlatie, sistematizare? Rutiera stiu ca este nationala...

Edited by _NeXUS-, 20 February 2017 - 12:13.


#11
arbuneaionut

arbuneaionut

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 943
  • Înscris: 17.11.2016
Dpdv al meu politia locala ar trebui desfiintata... produce confuzie si n-are nici o treaba cu politia romana. Produce confuzie, personalu de acolo este sfidator si-n loc sa ajute cetateanul de rand mai rau il incurca si-l sfideaza. Mare parte din ei sunt angajati din fostele structuri ale statului din armata,politie sau paznicii institutiilor statului administrative care au zburat tocmai pentru "performantele" lor mediocre. Nu stiu cine din conducerea statului a avut o astfel de idee sa creeze politia locala... da' mare greseala a facut....este un fel de "vechea securitate" de pe timpul comunismului modificata cu ifose capitaliste ca si acolo aia habar n-aveau cu ce se ocupa si ce atributii au prin lege in schimb sfidau si bateau oamenii ..uneori chiar si fara motiv.
Va dau si un banal exemplu vazut de mine zilele trecute cand am fost sa platesc impozitul si gunoiul la Administratia Fiscala din Braila... vin oamenii stau la coada si daca le pui o intrebare agentilor de la locala iti raspund de genu "esti chior nu stii sa citesti panoul informativ?" "ce ma intereseaza pe mine?"... replici spuse unor unor batrani care nu stiau saracii la ce randuri sa se aseze la coada fie ca nu vedeau fie ca erau bietii oameni panicati de bataia de joc a autoritatilor locale refertor la proasta organizare a platilor. Probabil nu stiti... Braila cred ca este singurul oras care nu are groapa ecologica de gunoi in schimb a fost bagata in taxa de gunoi si taxa ecologica...incet da' sigur devine al doilea Caracal cu multe exemple aiurite ce s-au intamplat in orasul acesta

Edited by arbuneaionut, 20 February 2017 - 13:25.


#12
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,262
  • Înscris: 06.07.2007
uite aici dovada maxima de tampenie nationala unde politia comunitara se crede ninja, dar ei sunt de fapt niste angajati ai primariei.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/2XwkD6TOiLI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
_NeXUS-

_NeXUS-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 693
  • Înscris: 05.02.2017
Primaria trebuie sa isi mai faca si armata, asta le lipseste.

#14
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,262
  • Înscris: 06.07.2007
Mai trebuie armata, pompieri, jandarmerie locala si eventual SLI- serviciul local de informatii, DLA- directia locala anticoruptie  plm si treaba e ca si rezolvata.

#15
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,612
  • Înscris: 07.02.2003

View Postaris86, on 20 februarie 2017 - 11:13, said:

Parerea mea este ca nu au dreptul sa dea amenzi.
Au dreptul, scrie clar "constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis"

Deci e clar... nu au voie sa-ti dea amenda pentru viteza si alte chestii dar pentru cele mentionate in lege si subliniate cu bold in textul de mai sus au voie desigur.

Edited by andreic, 20 February 2017 - 14:01.


#16
_NeXUS-

_NeXUS-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 693
  • Înscris: 05.02.2017
Da or avea macar aparate radar?
Ca am inteles ca asa au patit si cu ridicarile auto, au trecut normale de aplicarile si administratia locala nu au masinile alea de ridicat, ca cica legea zice ca trebuie ridicate in sus, nu trebuie tractate si alte astea.

#17
cc4cri

cc4cri

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 12.01.2017
În cele mai multe cazuri cei de la Poliția Locală, chiar și cei de la Rutieră, sunt ”niște instrumente” în folosul, personal sau de gașcă, celor care conduc primaria sau din anturajul administrației locale.
Sa nu uitam de excesul de zel manifestat de cei mai mulți!

#18
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,262
  • Înscris: 06.07.2007

View Postandreic, on 20 februarie 2017 - 13:56, said:

Au dreptul, scrie clar "constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis"


......insa aceste atributii pot fi exercitate doar in limitele legii si ale competentei polistilor locali, fiind vorba despre contraventii instituite prin hotarari de consiliu local, ci, nicidecum, prin disp. OUG nr. 195/2002, act normativ ce a stabilit, cu strictete, competenta constatarii contraventiilor si aplicarii sanctiunilor in materie de legislatie rutiera, in favoarea politistilor rutieri din cadrul Politiei Romane.

Cu alte cuvinte, politia locala poate da legal amenzi legate de parcarile administrate de primarie, daca e pisi pe spatiul verde, daca-ti parchezi masina in parc pe o banca etc.
Altfel cam toate pseudo-amenzile date de ei la regimul circulatiei rutiere sunt un mare fassss. In instanta castigi usor pentru ca precedente sunt destule.
Toate amenzile rutiere date de politia locala pot fi anulate in instanta.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate