Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Vă doriți să dispară F.M.-ul?

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

Poll: Mai vreți sau nu F.M.? (92 member(s) have cast votes)

Hmmmmm, ce ziceți?

  1. Da (13 votes [14.13%])

    Percentage of vote: 14.13%

  2. Nu (41 votes [44.57%])

    Percentage of vote: 44.57%

  3. Să dispară, e vechi (10 votes [10.87%])

    Percentage of vote: 10.87%

  4. Să dispară doar după ce emisiile D.A.B. vor fi calitative (7 votes [7.61%])

    Percentage of vote: 7.61%

  5. Să dispară doar după ce emisiile D.A.B. vor fi calitative și toți oamenii vor avea receptoare D.A.B. (19 votes [20.65%])

    Percentage of vote: 20.65%

  6. Să dispară după toți oamenii vor avea receptoare D.A.B (2 votes [2.17%])

    Percentage of vote: 2.17%

Vote Guests cannot vote

#19
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 21.08.2003
FM-ul dela noi nu e chiar FM, se aude nashpa nu are acel efect FM placut urechilor, e practic la fel ca AM.  Si  numai calitatea tehnica lasa de dorit, imensa majoritate a posturilor isi insulta ascultatorii prin oribilitatea programelor...acum 2-3 sapt pe viscol in masina zic sa ascult starea drumurilor, mi-au stricat ziua doi pularai care se hahaiau unul la altul cu niste glume la care nici ultimul boschetar nu ar fi ras. Penibili si gretosi. Deci da, la noi FM-ul ar putea sa dispara fara probleme, nu e nici o paguba.

#20
Claudiu998

Claudiu998

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 731
  • Înscris: 02.09.2016
Pentru masina exista  navigatii, mp3. Prefer melodiile select. La FM aud aceleasi porcarii de melodii ieftine facute de "artistii nostri". OUT cu FM-ul

#21
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 21.08.2003
Ptr informatii in timp aproape real mai ales in zone unde nu e net bun sau deloc (mai sunt destule in tara asta iar pe vreme nefavorabila sunt destule si pe drumurile principale) radioul ramane cea mai buna solutie, de aceea se recomanda in orice trusa de supravietuire radio si baterii. Nu smartfone nu gps. Radio si baterii. La noi nici macar nu se foloseste functia RDS pe drumuri, cred ca se consuma culorile sau ceva gen.
M-a salvat RACTUAL pe AM ! (pe bune as apare scris, RACTUAL desi mai sunt caractere libere...probabil se consuma culorile) care din 30 in 30 min dadea informatii destul de actualizate despre drumuri. Deci de eficient e eficient ca si canal de comunicare  dar la noi prestatia radio este EXECRABILA...si acum din folclorul poparelor!  Cine a trait la tara cu difuzor legat pe stalp stie ce zic.

Edited by cristian_sen, 17 February 2017 - 21:25.


#22
OutOfMind

OutOfMind

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,548
  • Înscris: 04.06.2012
Eu vreau sa dispara si sa intre in istorie, atfel vom avea noi topicuri interesante marca @djl:
  "Mai are cineva acasa radio FM?"
  "Ce frumos suna FM-ul din autobuze..."
  "Ce frecvente FM ascultati acum 20 de ani?"
  "Programul radio FM pentru revelionul 1992"

#23
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010
De ce să dispară?  Eu aș vrea să rămână așa cum este. S-a văzut eșecul DVB-T2. 90% din televizoarele vândute nu au Dvb-t2. Dacă ai acest sistem prinzi doar TVR-urile...
Să le lase naibii așa cum sunt!

#24
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,602
  • Înscris: 07.02.2003
Eu sunt pentru da, adica sa dispara dar cu o data clara incat fiecare sa-si poata planifica upgrade-ul de echipamente.
Argumente pentru DAB sunt multe si acopera lejer aparentele dezavantaje. Sa vorbim despre dezavantaje...
Primul este ca cere putere de procesare la decodare ceea ce face un radio portabil pe baterii mai consumator. Bine asta era teza acu 5-8 ani, in prezent cred ca au inceput sa fabrice cipuri DAB mult mai eficiente si s-ar putea sa nu mai fie un dezavantaj...
Al doilea, ar spune unii acoperirea gandindu-se ca e frecventa mai inalta de 2 ori si ceva. In realitate dezavantajul asta e mic spre irelevant, diferenta nefiind mai mare de 3-4dB in propagare camp liber.
... nu stiu care ar mai fi.

Avantajele insa:
-Transmisie calitativ superioara la bitrate corect. Radioul FM stereo e limitat la 15kHz din cauza multiplexarii analog si cere preaccentuare de 3dB pe octava ca sa sune normal pe un receptor analogic, altfel ar fi sunetul praf de la zgomotul FM. Bine asta e o chestie generala la transmisiile in mod FM in VHF-UHF si comunicatii. Pe DAB devine irelevant, se poate transmite hi-fi din oficiu.
-Acoperirea aproape identica cu cea FM analog la puteri comparabile si radianti asemenea, insa la receptor exista avantajul ca nu mai e nevoie de antena lunga, la 230-240Mhz se lucreaza la receptie fara probleme cu antene de 35-37cm... cum au masinile mai noi, la FM normal alea sunt praf, e nevoie de 75cm pentru receptie normala fara pierderi. Ca atare multe masini care au antene scurte prind oricum mai prost pe FM decat ar trebui. Unele masini au amplificatoare in antene ca sa mai reduca din pierdere din cauza antenei scurte dar ala amplifica in plus si zgomotul. in DAB se poate face receptie perfecta cu antene mai scurte.
-Corectia de erori de tip forward in functie de implementare poate face minuni compensand pentru pachete pierdute din cauza fadingului in mers care la analog inseamna fasait.
-Posibilitatea transmiterii de informatii de tip trafic / data text extinse si mai sigure decat in RDS de FM analog.
-Posibilitatea managementului de frecvente mai eficient in mers, adica saltul de pe un emitator pe altul cand apare un semnal mai bun cu acelasi post. Se intampla si la analog asta dar numai cand radioul prinde greu si face zgomote, atunci cauta un semnal mai bun (AF / auto frequency). Daca diferentele nu sunt mari la semnal va ezita sa comute. La DAB comutarea se poate face instant si la diferenta de numai 10dB intre semnale fara sa ai pauze sau zgomot. Practic cum e la telefonia mobila.

View PostV_i_c_t_o_r, on 17 februarie 2017 - 22:09, said:

S-a văzut eșecul DVB-T2. 90% din televizoarele vândute nu au Dvb-t2. Dacă ai acest sistem prinzi doar TVR-urile...
Nu e vorba de niciun esec, pur si simplu producatorii nu au bagat tunere calumea bistandard, in alte tari s-au bagat. in plus DVBT2 a venit tarziu...

Edited by andreic, 17 February 2017 - 22:52.


#25
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,212
  • Înscris: 23.08.2014

View Postdjl, on 17 februarie 2017 - 20:14, said:

În privinţa televiziunii analogice văd că sunteţi foarte hotărâţi cu desfiinţarea, dar când vine vorba de emisile radiofonice în banda F.M. (M.F.) (U.S.W.) (U.K.W.) (U.U.S.) ce părere aveţi?
A mea se ştie: să existe şi peste 100 de ani!
Nu au legatura una cu alta, si motoarele termice au aparut demult, asta nu inseamna ca o sa dispara, cel putin nu in viitorul apropiat:)
Televiziunea analogica dispare din motive obiective, documenteazate. Daca o tehnologie dispare, e pentruca a aparut ceva mai bun.Tot la fel au disparut si uneltele de piatra dupa ce au descoperit bronzul si fierul mai apoi...

#26
favoritul

favoritul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,909
  • Înscris: 22.01.2008
Ar fi bine sa existe in ambele benzi pentru inceput! Au aparut intre timp si aparate de radio la preturi decente cu banda duala: fm si dab! Avantajul pentru dab e ca ofera spatiu in eter, pe cand in fm nu mai se pot gasi frecvente libere! In Bucuresti si Craiova exista cateva canale in dab: Romania Actualitati, Romania Muzical, Radio Bucuresti, Radio 3Net, Radio Kiss, Radio Magic, Radio Rock si Radio One! Singura tara din lume care a renunta definit la fm si a trecut in dab e Norvegia!

P.S: Se va intampla si lucrul asta intr-o zi! Asa s-a renuntat, dupa lupte seculare, cu televiziunea analog!

Edited by favoritul, 18 February 2017 - 00:52.


#27
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,602
  • Înscris: 07.02.2003
Sunt si tari care au revocat trecerea la DAB, Suedia de exemplu...

#28
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,540
  • Înscris: 13.06.2004
De ce Suedia a revocat-o?   :huh:

#29
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,769
  • Înscris: 14.10.2008
La indoor FM-ul e ca si disparut, netul a devenit principala cale de entertainment+cateva emisiuni de la TV.

In masina insa FM-ul este vital, nu detin nici un fel de aparat DAB inca, iar masina mea nu are nici bluetooth sau alta posibilitate de a asculta radio de pe net mobil.

Djl nu se schimba, eu m-am schimbat, dintr-o extrema in alta, dintr-un nebun al CATV-ului analogic si al radioului FM intr-un nebun al fibrei optice si al internetului, muzica inseamna Youtube, fie ca vreau noua, fie ca vreau veche din nostalgie, dar cum spuneam, in masina as fi mort fara FM, mai ales fara FM-ul pupacios. Cand sunt reclame dau volumul la 0, apoi cand cred ca s-au terminat, dau iarasi tare, sau mut de pe Kiss pe Virgin ex 21 care insa se aude prost in Slatina. Daca as avea bluetooth la masina, as pune muzica de pe Youtube cu telefonul. Posted Image

Deci FM-ul sa dispara atunci cand toate masinile vor avea posibilitate de radio online sau DAB, nu m-ar mira  si nu m-as supara ca FM-ul sa treaca direct in 4 G-5 G Radio. Posted Image

Pentru fratele meu FM-ul e ca si disparut total, in masina face drumuri lungi si nu suporta reclamele, prefera mp3 cu hiturile actuale date jos de pe net, eu prefer in masina numai radio, sa nu stau sa pun eu sau sa schimb eu muzica, plus ca din pasiunea pentru comunicatii e mai interesant decat anostul CD cu mp3. Fiecare cu preferintele sale.

#30
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,602
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdjl, on 18 februarie 2017 - 01:07, said:

De ce Suedia a revocat-o?   Posted Image
Cica nu au inca suficiente argumente... au retea DAB dar au spus ca nu inchid inca FM-ul.

http://www.southgate...tm#.WKfm6fIoE3g

#31
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003

View PostNeaceasca85, on 18 februarie 2017 - 02:42, said:

In masina insa FM-ul este vital, nu detin nici un fel de aparat DAB inca, iar masina mea nu are nici bluetooth sau alta posibilitate de a asculta radio de pe net mobil.
Conecteaza telefonul la radio si-l folosesti pe post de amplificator audio.

#32
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,386
  • Înscris: 08.02.2011

View Postfavoritul, on 18 februarie 2017 - 00:35, said:

Ar fi bine sa existe in ambele benzi pentru inceput! Au aparut intre timp si aparate de radio la preturi decente cu banda duala: fm si dab! Avantajul pentru dab e ca ofera spatiu in eter, pe cand in fm nu mai se pot gasi frecvente libere! In Bucuresti si Craiova exista cateva canale in dab: Romania Actualitati, Romania Muzical, Radio Bucuresti, Radio 3Net, Radio Kiss, Radio Magic, Radio Rock si Radio One! Singura tara din lume care a renunta definit la fm si a trecut in dab e Norvegia!

P.S: Se va intampla si lucrul asta intr-o zi! Asa s-a renuntat, dupa lupte seculare, cu televiziunea analog!



Pai preturile alea sunt "doar de 10 ori" mai mari decat un radio FM.

#33
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,540
  • Înscris: 13.06.2004
La începuturi şi aparatele cu F.M. erau mai scumpe decât cele care aveau doar F.M. Însă nu cred că de 10 ori mai scumpe (da, foarte scumpe erau aparatele mari, cu multe difuzoare şi reglaje audio).

#34
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,872
  • Înscris: 28.11.2006
Intr-adevar, mi se par nesimtit de scumpe radiourile alea cu un difuzor (nici macar 2!) de 1W. Pai cum sesizezi diferenta de calitate dintre FM si DAB pe asa o scula? Camd vor deveni suficient de ieftine receptoarele DAB (eventual sa fie implementate si in telefoanele mobile, desi cu internet radio nu e asa o nevoie urgenta), atunci poate sa dispara linistit FM-ul.

#35
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Nu vreau.
1) De ce sa dau bani din buzunar pt o chestie neimportanta? La job stau pe un post FM. Il aud dar nu prea il ascult, pt ca am treaba. La volan sunt atent la trafic. Asa ca pt ca o sa aud 18562Hz mi se falfaie.
Si nici nu cred ca Delia sau boxele mele vor reproduce super Hi Fi..Ce dracu, la job nu am o linie HigH End..
2) daca incep cu cati aud macar 15625Hz, ma injurati. Pt ca repet intrebarea la care nu mi s-a raspuns.
Oare de ce nu mi s-a raspuns? Stiu. Pt ca habar nu aveti ce inseamana si ce reprezinta 15625Hz.
Jur ca nu vreau sa jignesc.  .E o simpla constatare...
Asa ce degeaba are peste..
3) Cum poti obliga statiile de emisie sa transmita DAB si sa acopere toata tara? Cei care nu stiu radioelectronica, marea majoritate, Jur ca nu vreau sa va jignesc, habar nu aveti cat co$$$$ta un emitator, cat de greu se monteza, ce probele de intretinere implica, de cate autorizatii e nevoie, de probleme cu alimentarea, etc
Asa ca pe scurt DAB-izarea e un moft. Se va face, dar in timp..
Chiar, in satul buncilor mei alerg dupa semnalul 2G..Sunt multe zile in care sau nu aud sau nu sunt auzit.
De 3 G, adica internet..e departe.. Asa ca despre ce vorbim?
La aia care au o dracie in bucatarie si care le haraie, nu va ganditi? Nu ca tin cu sarantocii, dar si ei dreptul la un radio. De unde o sa aiba bani de DAB? Si "pen ce"?
Eu sincer, daca ar trebui ca maine sa scot peste 50 lei din buzunar ca sa am DAB, as injura cumplit.Si vorba ar trebui sa imi iau DAB-uri si pt Buc si pt la "tara".
Asa imi plac specialistii. Mai era unul cu radioactivitatea, care a apaut cam tantalu..Scuze, il chema altfel..
Daca vreti radio, macar dati examenul ala de radioamator..

Edited by Prien, 21 February 2017 - 10:42.


#36
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,831
  • Înscris: 01.11.2005
In Norvegia au inceput sa scoata de tot FM-ul si DAB-ul isi face loc. Dar pe aia nu i-a intrebat nimeni asa cum face @djl pe forum. Pur si simplu au scos FM-ul.
Acum, mai funny sau nu, sunt anunturi de colectare a aparatelor FM pentru a le trimite in Camerun. Am pus o poza cu anuntul.
Diferenta intre Ro si No, este ca astia isi permit sa isi cumpere adaptoare DAB sau eventual sa isi schimbe radiourile si din casa si de la masina.
La noi nu se va scoate FM-ul pentru ca 99,99% nu au aparatura necesara pentru DAB...nu ai FM, nu mai ai ascultatori, nu mai are cine sa asculte ceea ce spui tu la radio, nu mai ai publicitate...din start canalul media prin radio va fi paralizat complet si in maxim un an toate radiourile faliment. Iar odata cu FM-ul va disparea si AM-ul care in unele sate este principala sursa de informatii.
Singura solutie ar fi sa se introduca treptat DAB-ul si dupa ce lumea s-a familiarizat, adaptat la noul standard, abia apoi sa se scoata FM-ul.
Dar simt ca si peste 10 ani @djl va pune aceiasi intrebare.

Attached Files


Edited by tehnics, 21 February 2017 - 10:52.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate