Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Start Up Nation Romania (Ajutor de la stat in vederea deschiderii unei noi afaceri)

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Buna ziua. Auzind acum ceva timp la stiri asta: http://stirileprotv....-o-afacere.html am zis ca ma interesez despre ce e vorba. Un mic ajutor in infiintarea unei afaceri nu mi-ar strica.
Conform reportajului si conform a ce am mai gasit pe internet despre acest program, se aloca suma de maxim 200.000 lei in vederea deschiderii unei afaceri dupa data de 1 mai, ba mai mult de atat, din aceasta suma o parte din bani se pot duce spre scolarizarea ta.
"Sunt considerate eligibile mai multe categorii de cheltuieli ca: echipamente tehnologice, masini, utilaje, aparate si instalatii de masura, dar si echipamente de software. Pe de alta parte, statul iti pune la dispozitie o mie de euro pentru cursuri de antreprenor, dar si 10.000 de lei pentru crearea unei pagini web de promovare."
Tot din aceasta suma se aloca o parte si pentru intocmirea documentelor in vederea obtinerii banilor:
"De asemenea, in proiectul de finanatare este prevazuta o suma de 8.000 de lei fara TVA pentru intocmirea documentatiei necesare in vederea obtinerii fondurilor."

Cele 2 conditii importante ar fi:
"Prima conditie pentru a beneficia de banii de la stat este sa infiinteze o firma dupa intrarea in vigoare a ordonantei."

Adica exact ce spuneam mai sus, infiintarea firmei dupa 1 mai.

"O alta conditie pe care statul o impune patronului este sa angajeze cu un contract de munca pe durata nedeterminata si cu norma intreaga minimum doua persoane pentru o perioada de cel putin trei ani."

Aici e putin cu cantec si n-am inteles. Trebuie sa faci si dovada angajarii a 2 persoane pe durata nedeterminata pe care sa le ti timp de 3 ani? In conditiile in care persoana iti pleaca, sau pur si simplu consideri ca nu mai ai nevoie de ea, esti obligat s-o patrezi in continuare? Sau se refera la faptul ca trebuie sa ai angajate 2 persoane, iar daca in decurs de 3 ani din diferite motive, una pleaca, in locul ei trebuie sa vina alta persoana pentru a avea in continuare 2 angajati. Ma gandesc ca am inteles corect totusi si chiar daca schimbi angajatul n-ar fi o problema. Nu esti obligat sa ramai cu el indiferent de circumstante, ar fi absurd.


Pai bun, astea fiind luate in considerare, pentru mine e destul de absurd.

Ei sustin ca "10.000 de astfel de mici afaceri vor fi finantate, insa conditia pentru a obtine banii este ca firma sa aiba minimum doi angajati pe o perioada de trei ani. In acest fel, executivul se asteapta sa creeze 20.000 de locuri noi de munca."
Adica daca asa s-a nimerit sa deschid firma dupa 1 mai, (asta insemnand toate costurile pentru care am avut banii deja), sa mai si angajez 2 persoane, pot beneficia si de banii de la ei.

1. La ce-as mai avea nevoie daca deja mi-am pus pe picioare firma? Doar pentru dezvoltarea ei?

2. Cu ce ajuta ei la crearea de  noi locuri de munca daca eu am facut totul fara banii lor? Banii lor doar ma obliga sa pastrez locurile deja create, nu sa fac altele noi.

3. Presupunand ca am deschis firma dupa 1 mai, am angajat 2 persoane, la ce mai am nevoie de scolarizare? Doar nu sunt atat de nebun sa deschid firma fara aceasta scolarizare, mai ales fiind incepator in ale antreprenoriatului. Nu poti incepe ceva fara sa ai habar ce-ai inceput doar gandindu-te ca-ti dau ei bani sa te scolarizezi.

4. Sustin ca-ti dau 8000 lei in vederea intocmirii documentatiei pentru dosar. Unde sunt pasii pentru obtinerea acestor bani daca tu inca n-ai dosarul? Pe baza a ce iti dau 8000 lei? Din asta eu inteleg ca in prima faza va fi un dosar mai mititel in care sa ceri acesti 8000 lei, ca dupa ce-i primesti sa poti face dosarul mare cu planul de afaceri, situatii si hartogarie in vederea obtinerii banilor de dezvoltare. Altfel iar n-ar avea sens.

Asta era la inceput, cand deja m-a bagat in ceata programul lor. In schimb am lasat cireasa de pe tort pentru sfarsit. Inca de la inceput se presupune ca "Fondurile sunt nerambursabile si se acorda prin Programul ''Start Up Nation'', aprobat de Guvern."

Ia uitati-va putin in  OUG. Sa ziceam ca eu nu ma pricep si habar n-am sa interpretez ce spun ei.
http://www.aippimm.r...tart-up-nation/

"Art. 7 (1) Recuperarea ajutorului de minimis se va efectua conform prevederilor Ordonanþei de Urgenþã a Guvernului nr. 77/2014 aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 20/2015, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare."
"(2) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include ºi dobânda aferentã, datoratã de la data plãþii ajutorului pânã la data recuperãrii acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilitã prin legislația specificã naționalã și europeanã în vigoare."

Ce inteleg eu din asta? Ca pe langa faptul ca fondurile SUNT RAMBURSABILE se mai plateste si dobanda pe ele? Cu alte cuvinte e ca si cum ai lua bani de la banca doar ca acolo nu-ti cer atatea hartii?



In concluzie, deschizi firma dupa 1 mai, angajezi 2 oameni, ca sa poti imprumuta 44.000 euro si sa-i dai inapoi cu dobanda.
Pai in cazul asta cu ce ajuta ei la crearea de noi locuri de munca?

P.s.: Posibil sa fii inteles eu gresit anumite lucruri, va rog sa ma lamuriti si pe mine. Nu sustin ca am dreptate sau ca sunt cunoscator. Va rog sa ma tratati ca atare.

#2
glumetu

glumetu

    Jedi sora-mea!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,958
  • Înscris: 27.04.2005
Avand in vedere ca statul este cel mai prost administrator la banilor, acest program va avea rezultate cel putin indoielnice (asta in cazul in care ar avea niste obiective care trebuie masurate). La somajul mic din Romania, acest program nu creeaza locuri de munca noi, ci doar firme noi. Avand in vedere ca principalul motiv pentru care vor fi create nu va fi o idee de business, ci doar accesarea de banutzi publici, ar fi curios de masurat cate astfel de firme vor mai face umbra pamantului dupa terminarea banutzilor. Eventual se vor muta business-uri existente pe aceste firme, doar ca sa acceseze banutzii. Deci probabil nu se va crea niciun fel de prosperitate, ci doar se vor mai vantura niste banutzi pe un program cu obiective confuze.

#3
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Si  totusi ar avea ceva beneficii. Si o firma noua sa fie si tot e ceva. Dar din ce am citit in OUG e cu cantec. Adica pe langa c-ai recupereaza intr-un timp prestabilit, mai cer si dobanda pe ei? Cand de fapt ar trebui sa fie nerambursabili? Asta m-a bagat in ceata.

#4
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
E offtopic dar poate te ajuta. Ai un topic deschis despre recoltare de plane medicinale.
Zilele trecute cautam un sirop de plante si am ajuns in contact cu cineva ai carui parinti au o afacere in domeniu .  Din vorba in  vorba am aflat ca isi deschisesera o firma in urma cu 3-4 ani pentru obiectul asta de activitate + prepararea  ceiauri, siropuri, dulceturi samd . Faceau si colectare de plante in zona / uscare si comercializare ; au incercat si la producatorii de ceaiuri .  Au prins si  o finantare europeana,  ...in sfarsit, totul parea promitator la inceput . Problema de care s-au lovit a fost lipsa desfacerii  , mai ales  a plantelor uscate .  Asa ca au fost nevoiti sa inchida afacerea in forma respectiva si sa deschida o alta pentru  siropuri .

#5
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
In ordonanta scrie ca in termen de 30 zile se va da o hotarare de guvern care va detalia modalitatea de aplicare. Deci acolo vor fi lamurit procesul prin care se acorda ajutorul si cum se aloca banii pentru training etc.

Nu ai inteles paragraful privind recuperarea ajutorului. Acela se refera la cazurile de neregula, cand incalci prevederile programului si ti se retrage ajutorul.

Antreprenorii trebuie insa sa fie constienti de altceva. Doi salariati, pe trei ani, la salariul minim de azi, "costa" 52.000 lei in taxe platite statului. Not bad (pentru stat).

#6
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Interesant. Multumesc.  Sincer pe mine in momentul de fata m-a demoralizat legislatia. Idei as avea, dar in momentul in care ajung la avize si autorizatii se pare ca sunt sapat in asa hal de nu fac fata. Asta exceptand situatia in care s-ar duce ceva mii de lei (sunt optimist si nu zic euro) doar pe spagi sa se rezolve. Dar nu s-ar rezolva ca stric interese mai mari...  Urmeaza sa iau legatura cu un avocat ca sa ma informez mai bine. Sa vad ce costuri implica sustinerea lui.

#7
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Ce treaba ai cu avocatul? Daca vrei un astfel de ajutor, ia legatura cu un consultant in finantari nerambursabile. Avocatii sunt slab pregatiti in acest domeniu. Dar la momentul acesta nu prea are ce sa iti spuna in plus, nefiind publicata hotararea de guvern de care vorbeam. Urmareste situl aipimm si te informezi de acolo.

Pentru ca programul acesta a fost conceput de un astfel consultant, deja sunt alocate costurile: cei 8000 lei. (ignora situl; e doar o sursa gasita in google unde biografia e scrisa bine)

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 12:32, said:

Asta exceptand situatia in care s-ar duce ceva mii de lei (sunt optimist si nu zic euro) doar pe spagi sa se rezolve.
Chiar nu se poate fara in tara noastra? Daca pleci direct cu gandul, atunci ce asteptari mai ai? Nu poti sa pleci cu gandul sa nu dai spaga?

#8
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Tocmai ca n-am plecat cu gandul asta, am avut o idee. M-am interesat, chiar imi suradea, pana am ajuns la primarie unde mi s-a trantit in fata un argument destul de prost pt care nu mi se va da autorizatia. As putea trece peste el, dar asta implica alte costuri. Majoritatea ideilor pe care le-am avut, am incercat sa caut informatii despre ele, ca pana la urma sa-mi spuna x persoana ca a incercat si ea acest lucru dar nelucrand cu firmele private ale conducerii autoritatilor (nu vreau sa intru in detalii) i s-a taiat frumos craca pentru ca strica alte interese mai mari. Deasta spun ca pentru a reusit in ziua de azi ca si antreprenor nou, fara experienta, nu prea poti singur pentru ca nu esti destul de informat legal si nu ai acces la anumite informatii oricat de ambitios ai fi. Nu am renuntat la idee, nici pe departe, dar inca am nevoie de informatii, o groaza de informatii pentru a face ceva. Pentru a-mi reduce sansa de a investi in neant. Risc exista, dar prefer sa ramana atat, nu sa esuez din cauza lui x-ulescu pentru ca n-am destule informatii.

View Postbladhaund, on 16 februarie 2017 - 12:30, said:

Antreprenorii trebuie insa sa fie constienti de altceva. Doi salariati, pe trei ani, la salariul minim de azi, "costa" 52.000 lei in taxe platite statului. Not bad (pentru stat).
Nu cumva 5.200? Sa nu se inteleaga gresit. Iar in banii astia e si salariul lor, nu doar taxele platite statului.

#9
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 13:30, said:

Nu cumva 5.200? Sa nu se inteleaga gresit. Iar in banii astia e si salariul lor, nu doar taxele platite statului.
Nu e nimic gresit: http://www.calculato...alcs2&suma=1450
(1783-1065) x 2 x 36 = 51.696.

Taxe platite la stat pentru doi angajati cu salariul minim pe economie, in trei ani. Iar salariul minim este "promis" sa creasca.

#10
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013

View Postbladhaund, on 16 februarie 2017 - 15:49, said:

Nu e nimic gresit: http://www.calculato...alcs2&suma=1450
(1783-1065) x 2 x 36 = 51.696.

Taxe platite la stat pentru doi angajati cu salariul minim pe economie, in trei ani. Iar salariul minim este "promis" sa creasca.
Scuza-ma, calculul facut de tine e salariul lor pe 3 ani, nu pe luna. Am inteles eu gresit. Ai dreptate.
Inainte de toate in primul an au 90% din firme sansa sa falimenteze, in al 2-lea an inca jumatate din cele ramase.  Cu alte cuvinte e greu "sa prinzi" astia 3 ani de bani dati la stat daca nu pornesti suficient de informat.

Edited by mihai_costea, 16 February 2017 - 15:57.


#11
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Morala e alta: daca ceri mai putin de 52.000 te-au facut sa subventionezi niste locuri de munca. Statul nu e prost cand vine vorba de smecherii.

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 15:55, said:

Inainte de toate in primul an au 90% din firme sansa sa falimenteze
Cine nu sta 3 ani inseamna ca incalca termenii si trebuie sa dea banii inapoi conform articolului gasit de tine.

#12
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Interesant, pai in cazul asta prefer sa ma apuc "pe barba mea". Cu fondurile lor mai mult rau decat bine fac. Macar daca pierd banii mei, ii pierd si atat. Daca dau faliment cu fondurile luate ma mai inglod si in datorii.

#13
Thezooltes

Thezooltes

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 08.12.2010

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 22:30, said:

Interesant, pai in cazul asta prefer sa ma apuc "pe barba mea". Cu fondurile lor mai mult rau decat bine fac. Macar daca pierd banii mei, ii pierd si atat. Daca dau faliment cu fondurile luate ma mai inglod si in datorii.

Da, deci daca te bagi in asta trebuie sa cam fi sigur pe tine ca iti va merge afacerea cel putin 3 ani macar pe standby chiar daca nu iti iasa nici un profit in acest timp, macar sa fi pe linia de plutire, daca dai faliment, dai faliment din ambele parti, trebuie sa inapoiezi si banii si tot ce ai investit crezand ca nu e platit de tine, defapt au fost bani aruncati.


Poate pana in 1 mai mai revin cei de la guvern cu un update detaliat, si eu sunt interesat dar la cum au structurat ideea pana acum, nu m as arunca asa pe o asemenea dezorganizare, cand la ce ai spus:

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 22:30, said:

Aici e putin cu cantec si n-am inteles. Trebuie sa faci si dovada angajarii a 2 persoane pe durata nedeterminata pe care sa le ti timp de 3 ani? In conditiile in care persoana iti pleaca, sau pur si simplu consideri ca nu mai ai nevoie de ea, esti obligat s-o patrezi in continuare? Sau se refera la faptul ca trebuie sa ai angajate 2 persoane, iar daca in decurs de 3 ani din diferite motive, una pleaca, in locul ei trebuie sa vina alta persoana pentru a avea in continuare 2 angajati. Ma gandesc ca am inteles corect totusi si chiar daca schimbi angajatul n-ar fi o problema. Nu esti obligat sa ramai cu el indiferent de circumstante, ar fi absurd.

Nici eu nu sunt lamurit in legatura cu asta, daca nu au fost in stare sa lamureasca cateva idei de baza, nu m as arunca asa pe 44 de mii doar ca sa ma aflu in treaba, sa speram ca vor revenii cu un update

Edited by Thezooltes, 08 March 2017 - 15:17.


#14
asda

asda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,011
  • Înscris: 02.11.2009

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 22:30, said:

Interesant, pai in cazul asta prefer sa ma apuc "pe barba mea". Cu fondurile lor mai mult rau decat bine fac. Macar daca pierd banii mei, ii pierd si atat. Daca dau faliment cu fondurile luate ma mai inglod si in datorii.

Poti sa optezi ca unul dintre acei doi angajati sa fii chiar tu.

#15
asda

asda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,011
  • Înscris: 02.11.2009

View Postmihai_costea, on 16 februarie 2017 - 09:37, said:



Ia uitati-va putin in  OUG. Sa ziceam ca eu nu ma pricep si habar n-am sa interpretez ce spun ei.
http://www.aippimm.r...tart-up-nation/

"Art. 7 (1) Recuperarea ajutorului de minimis se va efectua conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare."
"(2) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin legislația specifică națională și europeană în vigoare."

Ce inteleg eu din asta? Ca pe langa faptul ca fondurile SUNT RAMBURSABILE se mai plateste si dobanda pe ele? Cu alte cuvinte e ca si cum ai lua bani de la banca doar ca acolo nu-ti cer atatea hartii?



In concluzie, deschizi firma dupa 1 mai, angajezi 2 oameni, ca sa poti imprumuta 44.000 euro si sa-i dai inapoi cu dobanda.
Pai in cazul asta cu ce ajuta ei la crearea de noi locuri de munca?

P.s.: Posibil sa fii inteles eu gresit anumite lucruri, va rog sa ma lamuriti si pe mine. Nu sustin ca am dreptate sau ca sunt cunoscator. Va rog sa ma tratati ca atare.


Nu, recuperarea ajutorului de minimis plus dobanda aferente se va face doar daca nu vei respecta angajamente pe care ti le-ai asumat prin contract sau daca vei falimenta firma.

View PostThezooltes, on 08 martie 2017 - 15:17, said:

Da, deci daca te bagi in asta trebuie sa cam fi sigur pe tine ca iti va merge afacerea cel putin 3 ani macar pe standby chiar daca nu iti iasa nici un profit in acest timp, macar sa fi pe linia de plutire, daca dai faliment, dai faliment din ambele parti, trebuie sa inapoiezi si banii si tot ce ai investit crezand ca nu e platit de tine, defapt au fost bani aruncati.



Nu prea ai cum sa fii sigur ca iti va merge o afacere noua de tip start up dar multi au deja experienta specifica pe pietele pe care vor merge prin alte firme pe care le detin apropiatii sau rudele lor si asta va fi un mare avantaj al acestora.

#16
mihai_costea

mihai_costea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 31.12.2013
Buna ziua. Poate mai e cineva interesat de acest proiect si o sa las hotararea aici.
As dori sa stiu daca s-a stabilit o data la care aceasta este definitiva? Din cate stiam inca sunt in tratative la anumite aspecte si se mai poate modificar iar in decursul acestei luni ar veni si varianta finala.
Avand in vedere ca luna este pe sfarsite si n-am gasit acea varianta finala, va intreb pe voi daca ati vazut-o publicata oficial pe undeva?
Cu stima,
Mihai.

Attached Files



#17
asda

asda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,011
  • Înscris: 02.11.2009
Se estimeaza data definitivarii pe la jumatatea lunii aprilie.
Din pacate asa e la noi, trebuie sa stai pana in ultima secunda sa vezi conditiile finale iar dupa acest moment nu ai suficient ragaz incat sa faci toate demersurile potolit si bine ci pe un hei rup pur romanesc pe repede inainte pe principiul "lasa bre ca tre' sa mearga  si asa" sau "daca altii poate tre sa pot si io"...

Edited by asda, 27 March 2017 - 22:38.


#18
Ingerik

Ingerik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 826
  • Înscris: 31.10.2005
Mai avem vreun coleg care are proiectul depus?

Eu l-am depus, am primit e-mail cu numarul RUE ... si asteptam Posted Image ;

Apelati la creditul "bula"?

Ma gandeam sa deschid un topic nou, ca sa ne mai sfatuim intre noi, cum merg lucrurile... actele unde se depun/trimit/etc...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate