Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Mai bun ca niciodatã sau Mai bun ca oricând?

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#19
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

View Postalthea, on 15 februarie 2017 - 19:44, said:

Nu vă faceți că nu înțelegeți.
Aerele de superioritate, agresivitatea și ironia gratuită omoară esența multora din mesajele dumneavoastră. Pentru un om care are pretenția ca alții să învețe de la el nu v-ați ales modul potrivit de comunicare.

Păi, de ce nu i-ai spus lui Japan asta mai demult? L-am intrecut pe el cumva?

View Postmarcusdefeis, on 15 februarie 2017 - 23:58, said:

sunteti pe alta planeta stimabile
unii dintre noi nu folosesc diacritice pentru ca nu folosesc tastatura in ro, chiar nu credeam ca e necesar sa explic teoria chibritului aici...
cat despre carente, se vad in textul dvs. de la o posta, de cel putin 20 de ani unele cuvinte se scriu altcumva in limba romana...

romanul are o vorba despre ....... care nu e ..... destul daca nu e si fudul...

Poftim! Eu nu am ințepat pe nimeni așa de tare.Mai e și habarnist. Explică faptul că el nu scrie cu diacririce pt că...nu a setat tastatura pt română!! E prea complicat pt el.Mă ia pe mine în balon că nu scriu după regulile cretine date de academie în 1993, dar nici el nu scrie după ele. Mă face el pe mine prost pt asta. Eu scriu după niște reguli; după acelea date tot de academie în anii 50. ăîșț...astea sînt discriticile. Â nu exista și nici nu e necesar.

#20
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
Nu din nou cu AdiJapan... Posted Image Raportați când vă deranjează ceva dar să țineți cont de asta: când am mesaje raportate pentru atac la paersoană mă uit întotdeauna cine a început și editez / șterg / sancționez, în funcție de gravitate, pe toată lumea.
Vorbim de topicul ăsta unde i-ați făcut primul observații nepotrivite lui marcusdefeis. Cum era dacă vă scriați mesajul fără să-l ironizați? Era bine, vă spun eu. Discuția putea fi una relaxată. Așa, avem iar un topic cu discuții despre useri și despre moderare. Terminăm cu prostiile astea? Vă rog.

#21
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View PostAdiJapan, on 15 februarie 2017 - 16:28, said:

M-am uitat puțin pe Google Books să văd cum stau lucrurile în literatură. Ambele variante de exprimare sînt prezente, fără ca vreuna din ele să fie mult mai frecventă decît cealaltă, semn că amîndouă sînt la fel de acceptabile.

În chestiuni de limbă nu logica spune ce e acceptabil, ci uzul. De exemplu, lumea spune anticameră, deși nu e o încăpere așezată împotriva camerei, ci înainte de ea – e ilogic s-o numești anticameră, dar e corect. Alt exemplu: spunem a-și pierde cunoștința, deși ceea ce-ți pierzi cînd leșini e conștiința – din nou ilogic, dar din nou corect. La fel și cu dubla negație: e ilogic să spui nu am nimic în buzunar (adică am ceva?), dar e corect.
De fapt, nu e constiinta acolo, ci constienta. Stiti dumneavoastra, constiinta e cea care te lasa sau nu sa dormi impacat (dupa caz), pe cand constienta e cea care iti spune pe ce lume te afli si pe care o pierzi cand te ia cu lesin. Cunostinta, cu un i, e un soi de stiinta, cu doi i, ca in cunostinte de limba romana. Sau cunostinta, ca amic.

Din Cunostinta. Constiinta. Constienta.

P.S. Nu am diacritice, dar se poate descifra, banuiesc.

Edited by cleopatra00, 27 March 2017 - 18:04.


#22
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postalthea, on 15 februarie 2017 - 14:19, said:

Nu-mi place cum sună și nici nu mi se pare corectă expresia

Niciodată = în niciun moment.
Dacă înlocuim așa:

se vede ușor, în opinia mea, că e aiurea însă n-am argumente. Ce părere aveți?


Eu cred că Mai bun ca oricând e varianta care ar trebui folosită atunci când se vrea o comparație sau evidențierea unei evoluții.

"Mai bun ca oricind" as folosi, daca trebuie introdusa cumva componenta de timp, desi expresia "mai bun ca orice" nu zgîrie.
Depinde de tipicul limbii. Ceea, ce se foloseste intr-o limba, nu merge in alta, respectiv este intraductibil cuvint cu cuvint. In limba germana spre exemplu se poate spune "mai bine decit vreodata in trecut", dar nu se poate spune "mai bine ca niciodata".
Cum pe mine ma zgîrie la ureche in ambele limbi, declar expresia "mai bun ca niciodata" ca fiind nefolosibila. O fac insa pentru mine in sensul ca evit astfel de exprimari

#23
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016
Expresia e foarte buna.
Vorbim numai de aceasata expresie romineasca. Ce e prin germana sau alte limbi nu conteaza in acest caz.
Mai bun ca oricind.
1) Jucatorul X a fost mai bun ca oricind in meciul de duminica.
Expresia e foarte clara desi este incompleta. Jucatorul X a fost in acel meci mai bun decit a fost el insusi in trecut, in oricare dintre meciurile in care a jucat. Expresia mi se pare foarte clara. Intelegem clar ce se comunica in acest caz.
Expresiile trebuie intelese in sensul ca trebuie sa intelegem ce vrea sa spuna cel care foloseste o expresie, nu sa stam si sa cautam greseli de logica. daca de ex auzim urmatoarea  expresie pricepem despre ce e vorba fara analize
2) Pune caciula-n cap!
Intelegem din prima, fara sa observam ca de fapt nu facem gaura in cap ca sa introducem caciula si nici ca de fapt capul e cel introdus in caciula.
daca nu va place expresia nu o folositi. Altora le place si o inteleg fara vreun efort.Eu de ex am auzit aceasta expresie copil fiind in anii 60. Era des folosita de comentatorii sportivi, in presa, tadio, tv, iar mie mi-a placut foarte mult sportul.
Mai scrieti aici si alte expresii care vi se par absurde, caraghioase si care va zgiriie la ureche.Sint destule.

Edited by althea, 29 March 2017 - 12:48.
ce bine ar fi daca n-ati mai musca din senin... n-aveti nici macar scuza provocarii!


#24
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,897
  • Înscris: 25.06.2007

View PostAdiJapan, on 15 februarie 2017 - 16:28, said:

În chestiuni de limbă nu logica spune ce e acceptabil, ci uzul. De exemplu, lumea spune anticameră, deși nu e o încăpere așezată împotriva camerei, ci înainte de ea – e ilogic s-o numești anticameră, dar e corect.
:lol: Ce sa fie ilogic? Anti înseamna chiar și în acest exemplu, înainte, nicidecum împotriva.

Precum în ante portas, de exemplu...

#25
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
In franceza, substantivul nou format e realizat tot cu elementul de compunere anti: antichambre.

#26
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postcleopatra00, on 27 martie 2017 - 18:06, said:

De fapt, nu e constiinta acolo, ci constienta. Stiti dumneavoastra, constiinta e cea care te lasa sau nu sa dormi impacat (dupa caz), pe cand constienta e cea care iti spune pe ce lume te afli si pe care o pierzi cand te ia cu lesin. Cunostinta, cu un i, e un soi de stiinta, cu doi i, ca in cunostinte de limba romana. Sau cunostinta, ca amic.

Din Cunostinta. Constiinta. Constienta.
Cuvîntul conștiență este o încercare practic eșuată de a crea un nou cuvînt din același etimon ca și conștiință, și anume fanțuzescul conscience, pentru a denumi un alt sens. Spun că încercarea este eșuată pentru că vorbitorii folosesc în mod covîrșitor cuvîntul conștiință pentru a denumi și starea de a fi conștient, pe lîngă alte sensuri, la fel cum în franceză conscience are mai multe sensuri. În ambele limbi contextul e de regulă suficient pentru dezambiguizare.

Cuvîntul conștient a fost format tot pe model franțuzesc, după conscient, dar folosind verbul românesc a ști.

În schimb cunoștință a fost derivat din a cunoaște, pentru că aveam nevoie de un echivalent pentru franțuzescul connaissance.

Pînă la urmă poți să spui că conștiința este cunoaștere de sine, deci a pierde cunoștința nu e o ciudățenie prea mare, dacă acceptăm că subînțelegem partea „de sine”. Totuși a pierde conștiința e mai aproape de ce se întîmplă cînd leșini, pentru că bucata con- denotă sensul „de sine”.

View PostKarhu, on 29 martie 2017 - 15:40, said:

Ce sa fie ilogic? Anti înseamna chiar și în acest exemplu, înainte, nicidecum împotriva.

Precum în ante portas, de exemplu...
Regula e că ante- înseamnă „înainte”, iar anti- înseamnă „împotriva”. Dar anticameră încalcă regula asta, pentru că a fost împrumutat ca atare din italiană, unde cele două elemente de formare se confundă, sînt amîndouă anti-; de exemplu antipasto înseamnă „înainte de masă”.

O altă excepție este verbul a anticipa, care logic ar fi trebuit să fie antecipa, dar ante- a devenit anti- încă din latină (în acest cuvînt, că altfel latina a păstrat bine distincția).

În rest regula se respectă bine:

- antevorbitor, antebelic, antedatare, antemeridian, antenatal etc.
- anticomunist, anticoagulant, antifonat, antiderapant, antidepresiv etc.

Partea interesantă este că totuși anti- și ante- se înrudesc în stadii mai vechi ale limbilor indoeuropene. Nu e surprinzător, pentru că de fapt și sensurile sînt înrudite: cînd pui un lucru împotriva altuia, le pui față în față, adică unul înaintea celuilalt.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate