Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Casa (prea)mult visata, D+P+1, langa Bucuresti (N-V)

* * * * * 10 votes
  • Please log in to reply
2651 replies to this topic

#343
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
No, amu o gasit  nevasta o solutie faina...si cred ca mai are si alte idei...vad asta in ochii ei...sau o fi de la nenea Iancu?! hic... :)))
https://m.youtube.co...h?v=F02fpQ44XeM

#344
Taumatao

Taumatao

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 13.09.2014

View Postcatalijns, on 17 iunie 2017 - 11:35, said:


Dincolo de stilul tau ("smuls" se zice la haltere) pe care uneori il folosesc si eu Posted Image ..ma ajuta unele probleme pe care le ridici tu mai sus, multam! Incerc sa tratez pe fiecare din ele.

Despre acte si aprobari si utilitati: difera destul de mult situatia in functie de localitate, judecind din prisma vecinilor si a discutiilor... pe la primarie ma astept sa avem AC pana la 15.07. Cu apa e destul de simplu de rezolvat...intr-o seara e done.. Posted Image iar la electrica cica intr-o luna ai rezolvat daca ceri direct definitiv insa pt asta e nevoie de AC, eu sper sa lucram cu energie proprie altfel ambii vecini sunt dispusi sa ma ajute.
Cu gazele oricum nu ne grabim..avem tot timpul insa vecinii au rezolvat in max 2 luni (deja au rezervat lucrarea si pt noi la acelasi pret de 1k eur..deh ...finul finei vecinilor..etc.), ne trebuie doar bransament, avem toate astea la poarta si cu drept de conectare free (ca doar noi am dezvoltat zona..)

La intrare vor ramane cam 6.2 m de la gard la poarta, ne vom alinia cu gardul cu restul vecinilor...iar asta e 1 m mai in fata.. Nu e mult dar cred ca ne descurcam daca facem o poarta rulanta de 6ml.

Daca mai ai ceva idei asta e locul si momentul Posted Image

Nu stiu daca ai fost ironic sau nu cu partea cu grija, mai schimbam si noi o opinie ceva apoi fiecare e responsabil cu grija proprie, isi ia deciziile pe care le crede. Oricum tranzitia de la petrol mai dureaza ceva ani..nu m-ar mira insa sa ajungem la 30 usd/baril (dupa cum nici la 100) in functie de vreo mega-criza a datoriilor (preconizata de unii) sau de vreun razbel maricel...nu ai cum sa stii exact. Cred ca ai timp sa iti faci treaba...deja daca ai casa ta cu obloane..si ceva de borviz.... Posted Image
   Cert (pt mine) este ca pe drumul petrolului si taierii padurilor ne indreptam catre un mare zid, de fapt oricum ne indreptam acolo doar ca in nebunia noastra acceleram fantastic. Oricum vine fiul omului (AI) si ala cred ca se descurca si cu concentratii mai mari de CO2...iar pentru cateva sute/mii de specimene home sapiens?! cred ca poate crea conditii de viata. Stiu povestea....ne salveaza CPF, geto-dacii, campanii anti-vaccin si alte kkt-uri....etc..Eu cred ca zarurile sunt aruncate, directia e suficient de usor de intuit...o sa mature tot in cale cum a facut automobilul cu calul acum putina vreme..

https://www.theatlan...anguage/530436/

P.S: Billy e baiat fain, mai glumeste si el, te asigur ca nu e genul "coca'" Posted Image


Imi cer (inca o data) scuze daca limbajul meu pare mai buruienos, insa, poate ca e si un defect profesional, in mediul ultra-barbatos in care activez se discuta... exact, barbateste, franc si deschis, nu-si gasesc locul infloriturile feciorelnice de pension. In definitiv acesta e un topic destinat constructiilor si este binecunoscut faptul ca in constructii nu activeaza absolventi de Filozofie, iar cei cu urechile sensibile nu au ce cauta pe santier. O sa fac eforturi pe viitor sa-mi mai indulcesc tonul si mesajul, poate o sa reusesc, poate nu.

Asa cum bine a observat @blackiesasha niciodata n-o sa folosesti simultan poarta auto si poarta pietonala, iar 99% din timp poarta auto o sa stea inchisa, asa ca-ti poti face fara probleme poarta pietonala in dreptul usii principale de intrare. Insa aici o sa ai o alta problema, aparent banala, insa care-ti poate da destule batai de cap: amplasamentul bransamentelor de utilitati, electric si gazos. La mine, in provincie Posted Image , furnizorul de gaze n-a vrut sa-mi monteze contorul de gaze acolo unde vroiam eu caci, conform normativelor lor in vigoare, trebuie sa existe o distanta de minim 2 m intre contoarele de gaze si cel cel de curent, asa ca si eu si vecinul am fost nevoiti sa ne mutam bransamentele de curent, noroc ca structura gardului si facilitatile deja existente ne-au permis asta. Pentru tine rezolvarea pozitionarii bransamentului/contorului de gaze e relativ simpla, il pui in portiunea aceea de ~ 1 m care-ti mai ramine libera in partea din stinga (cum privesti catre casa), oricum acolo isi avea locul din moment ce bucataria ta e tot pe partea stinga a casei. Problema insa o reprezinta bransamentul de curent, nu-l poti amplasa pe cei 12 m alocati portii rulante, iar restul ramine pt gaze.O solutie ar fi sa-l amplaseszi intr-o firida incastrata in primul stilp din dreapta al gardului, insa pt asta ar trebui sa-ti dimensionezi stilpul si in functie de latimea contorului, ceea ce poate constitui un neajuns de ordin estetic. O alta solutie, total neeleganta ar fi sa-l amplasezi pe un suport metalic in exteriorul respectivului stilp, sa ai contorul pe trotuar, dar eu unul nu ti-as recomanda. Asa ca baga o fuga rapida pina la furnizorii de utilitati si discuta cu ei cerintele amplasarii bransamentelor/contoarelor ca sa fii pregatit pt gard si, eventual, solutiile optime pt acestea. Ideea vehiculata tot de @ blackiesasha cea cu doar 4 m de actionare automata, nu mi se pare viabila, avind locul mic si doua masini de parcat ai nevoie de minim 5,5 m pentru parcarea ambelor masini cu tot cu spatiul necesar deschiderii portierelor. Si apoi chiar crezi ca e o placere sa stai in ploaie sa deschizi poarta manual?Cel mai bine ar fi ca tu si sotia ta sa faceti probe de parcare, evident dupa constructia parterului si apoi sa va dimensionati poarta rulanta in functie de necesitati, poate nu ai nevoie chiar de 6 m, in cazul tau fiecare centimetru o sa conteze.

Nu, chiar nu am fost ironic referitor la grija afisata de tine pt persoana mea, e reconfortant sa vezi cum unui necunoscut chiar ii pasa de tine. Din pacate am multi cunoscuti care mi se declara prieteni si carora nu le pasa de mine, insumat, atit cit tie.O fi si invidia... Si da, Bylly chiar pare un tip OK, sigur a inteles spiritul meu de gluma.

#345
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Eu nu sunt asa sensibil insa topicul e public, ti-am zis ca si eu am greselile mele pe partea asta... Nu suntem totusi (inca) pe santier, acolo intradevar lucrurile sunt putin diferite insa aici putem sa mentinem fara mari eforturi un standard de exprimare decent, elegant. E un exercitiu pana la urma si nu (auto)cenzura :) Mi-a placut insa exprimarea "infloriturile feciorelnice de pension" :)

Da, ai intuit un subiect fierbinte si de actualitate pentru noi in acest moment si anume amplasarea utilitatilor a.i. sa nu impiedicam prea tare lucrul pe santier si nici sa le afectam integritatea. Plus fezabilitatea dpdv amplasament si eficienta dpdv costuri (sa evitam modificari ulterioare care implica evident costuri).
Totusi noi in stanga lotului avem treaba  cu utilitatile pentru ca de acolo este cel mai facil (cel mai scurt drum) pentru a trece in demisol acolo unde vom avea CT. In acel colt va trebui sa acomodam 4 chestii: camin apa, contor electrica, contor gaz si ...fosa. In dreapta o sa avem carport si am prefera sa nu ingropam sub el fosa.

Atasez o schita facuta  in 2 min oldfashion, cu manutza :)
Orice idei sunt binevenite, o sa intrebam si la cei cu utilitatile bineinteles dar nu am asteptari prea mari pentru ca pur si simplu nu le pasa...

Despre poarta pietonala: chiar daca in 99% din cazuri poarta rulanta este inchisa ma gandesc la acel 1% cand o folosesti, o mai deschizi cateodata din telecomanda direct de pe strada a.i. sa nu astepti prea mult iar daca nu observi prea atent ca e deschisa pietonala...exista risc de accident. Ma gandesc la un senzor ceva care sa impiedice deschiderea portilor daca cea pietonala este deschisa (tot ideea sotiei, eu sunt mai mult cu comunicarea...) :)) Pico, help!

P.S: l-a vazut careva pe casuta? Mult ii mai ia sa aranjeze treaba cu guvernul... :))

Attached Files



#346
Taumatao

Taumatao

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 13.09.2014
Cu siguranta vei putea observa din strada daca poarta pietonala este deschisa, sau, nu. Automatizarea de la poarta mea (4 m) are incorporata niste senzori care ii opreste culisarea atunci cind apar obsatcole/ingreunarea culisarii, citeoadata isi face treaba mult prea constiincios, mai ales cind este zapada mare si are nevoie de putin ajutor manual. Banuiesc ca acesti senzori sunt standard, deoarece n-am fost intrebat daca vreau sa-i monteze.

Avind latimile laterale de 3 m n-o sa ai probleme cu afectarea lucrarilor la casa atunci cind vei amplasa utilitatile, numai sa nu uiti de trecerea pe sub gard a canalizarii , insa pt asta ai nevoie de cota de adincime a canalizarii din strada si sa speri ca Dorel chiar o va respecta. O problema ar putea-o constitui traseul interior al tevii de gaze, de obicei se poarta pozarea ei "la vedere", pe un gard lateral, de unde va trebui sa faci trecerea spre casa, daca tot te duci la cei de la gaze intreaba-i si daca iti vor permite sa duci traseul interior de gaze ingropat, insa avind si fosa in zona respectiva s-ar putea sa ridice ceva obiectii. Eu mi-am introdus cablul de curent de la bransament pina la intrarea in casa printr-o teava  PPR de 50, pt. evitarea oricarui pericol la sapaturile ulterioare.

Ai definitivat actele pt A.C.? Caci o sa inceapa sezonul concediilor si s-ar putea sa ai de asteptat mai mult, teoretic numarul A.C.-urilor ar trebui sa fie redus in perioada asta, oamenii gospodari si le-au facut din iarna. Posted Image

Edited by Taumatao, 21 June 2017 - 02:23.


#347
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Cred ca am lamurit in buna masura pozitionarea utilitatilor pe teren astfel:

- contor gaze: toti vecinii il au la fata unui stalp al gardului , de obicei din stanga casei, prin urmare asa vom avea si noi, aplicat pe stalpul din stanga al gardului. Nu e cel mai estetic asa dar ma gandesc ca sunt ceva motive pentru care se procedeaza astfel.
- camin apa pozitionat in stanga lotului cat mai in colt, avind in vedere ca pe partea stanga (cum privesti catre fata casei) vom avea CT din demisol si deci drumul cel mai scurt pentru utilitati este prin stanga.
- firida electrica: nu va exista decat una temporara in dreapta casei, cat mai departe de caminul de apa. Bransamentul definitiv nu presupune existenta firidei pe teren, vecinii au contor  de electricitate la capatul drumului de servitute, asa vom avea si noi. In curte doar vom ingropa cablul pana la intrarea  in casa (prin fundatie.demisol).
- fosa in stanga in continuarea caminului de apa pe langa gardul din stanga.

Am constatat recent ca in capatul strazii principale, la vreo 2-300 m distanta sunt cam 2m mai mult in inaltime. Acest lucru inseamna ca la ploi abundente apa de acolo are scurgere catre noi. Am observat in primavara ca pe lotul din stanga noastra (casa in constructie) apa a  ajuns la vreo 20 cm si a stat asa vreo 2-3 saptamani pana au rezolvat si vecinii cu un  put absorbant.

Pe langa inaltarea terenului cu vreo 30 cm peste cota drumului si colectare ape pluviale in put absorbant ma gandesc sa abordam cat mai serios problema drenajelor. Avem inconvenientul unui demisol partial pe partea din fata a casei si prin urmare al unor fundatii la niveluri diferite (cam 180 cm in jos pe partea cu demisol si 100 cm pe partea din spate, cea fara demisol).
Drenurile trebuie sa fie la baza funadatiei pentru eficienta ori cum baza fundatiei are adancimi diferite ne gandim o solutie cu 2 sisteme separate de drenaje si colectare pluviale si anume:

- in fata casei un put absorbant (din acela gol pe dinauntru, cu tuburi de ciment sau pvc si straturi de nisip pe fund) in care sa colectam drenajul  de pe langa demisol si pluvialele din partea din fata a casei. Plus un dren in fata gardului, pe drum, care sa colecteze de acolo a.i. sa nu sar in piscina cand deschid poarta. Posted Image  Acest put absorbant poate fi utilizat si la irigatii (cdeci alocam bugetul bazinului colector) in mod normal cam 90% din timpul anului va avea ceva apa in el.
- in spatele casei un put absorbant clasic (cu geotextil si plin cu piatra) care sa colecteze apele de la drenajele de pe langa fundatia ara demisol (partea a 2-a a casei, cea din spate) si pluvialele din aceeasi zona. Plus un drej perimetral in spatele gradinii a.i. sa nu avem probleme nici acolo.

Poate sunt paranoic si e overkill dar ma gandesc ca riscul este important mai ales ca vom avea casa cu demisol si interventia ulterioara este mai costisitoare si deranjanta.
Lucrurile nu sunt de fapt chiar asa grave, de fapt nord-vestul bucurestiului este mai sus decat Bucuresti si comparativ decat sud-estul cu vreo 30 m mai sus (zona Cernica/Pantelimon, Popesti-Leordeni). De altfel asta este si directia de curgere a salbei de lacuri care strabat Bucurestiul, asa este inclinata zona, de la nord-vest (mai sus) catre sud-est (mai jos).

Saptamana asta sper sa obtin si ultimul aviz si sa depun pentru AC a.i. la inceputul lui august sa avem "vant din pupa" Posted Image


View PostdoarUNom, on 26 iunie 2017 - 15:54, said:

Era fain o rulota(sa o poata muta) ....de cand tanjesc dupa o rulota cu cabina inclusa Posted Image
Ofer consultanta (experienta teoretica si practica!) pentru rulote la schimb cu cea de drenaje! Posted Image  Incepem discutia daca doresti de la un bailey ranger caravan 510/5  Posted Image)  In plus ti-am zis, poate ajuta, nevasta e ardeleanca cu radacini die la Blaj :).

@mafrendTau: multam ca ai ridicat problema localizarii utilitatilor in curte! Am uitat sa iti raspund la intrebarea cu cosul de la hota: m-a ajutat Dana cu o solutie si il vom duce prin termosistem (minim 15 grosime)  pana iese prin acoperis. Alta intrebare! :)

Edited by catalijns, 26 June 2017 - 16:57.


#348
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

View Postcatalijns, on 26 iunie 2017 - 16:53, said:

[...]
Am constatat recent ca in capatul strazii principale, la vreo 2-300 m distanta sunt cam 2m mai mult in inaltime. Acest lucru inseamna ca la ploi abundente apa de acolo are scurgere catre noi. Am observat in primavara ca pe lotul din stanga noastra (casa in constructie) apa a  ajuns la vreo 20 cm si a stat asa vreo 2-3 saptamani pana au rezolvat si vecinii cu un  put absorbant.

Nu-i obligatoriu sa faci, de la inceput, sistemul de drenaj. In caz ca nu ai urmarit, deja, felul in care se misca apa si caile pe care le prefera, inca mai ai timp. Abia dupa aceea poti decide ce si cum si, mai ales!, unde. Nu te impotrivi tendintei naturale de scurgere a apelor.

View Postcatalijns, on 26 iunie 2017 - 16:53, said:

Pe langa inaltarea terenului cu vreo 30 cm peste cota drumului si colectare ape pluviale in put absorbant ma gandesc sa abordam cat mai serios problema drenajelor. Avem inconvenientul unui demisol partial pe partea din fata a casei si prin urmare al unor fundatii la niveluri diferite (cam 180 cm in jos pe partea cu demisol si 100 cm pe partea din spate, cea fara demisol).
Drenurile trebuie sa fie la baza funadatiei pentru eficienta ori cum baza fundatiei are adancimi diferite ne gandim o solutie cu 2 sisteme separate de drenaje si colectare pluviale si anume:

Demisolul nu ar trebui sa fie o problema. Eu am subsol (!) in partea cea mai de jos a pantei; si este vorba despre panta, nu gluma! Si ploua de nu se mai opreste. Subsolul este construit pe pat de dren din piatra (ceva similar fac la casa mea, din canepa) si - suplimentar - avem un put de drenaj sub casa. Putul de drenaj are si o pompa submersibila, pentru cazuri extreme.
O alta solutie sau o solutie complementara este aceea in care pozitionezi doua drenuri, la inaltimi diferite; care drenuri sa duca in acelasi put de drenaj.

View Postcatalijns, on 26 iunie 2017 - 16:53, said:

- in fata casei un put absorbant (din acela gol pe dinauntru, cu tuburi de ciment sau pvc si straturi de nisip pe fund) in care sa colectam drenajul  de pe langa demisol si pluvialele din partea din fata a casei. Plus un dren in fata gardului, pe drum, care sa colecteze de acolo a.i. sa nu sar in piscina cand deschid poarta. Posted Image  Acest put absorbant poate fi utilizat si la irigatii (cdeci alocam bugetul bazinului colector) in mod normal cam 90% din timpul anului va avea ceva apa in el.
- in spatele casei un put absorbant clasic (cu geotextil si plin cu piatra) care sa colecteze apele de la drenajele de pe langa fundatia ara demisol (partea a 2-a a casei, cea din spate) si pluvialele din aceeasi zona. Plus un drej perimetral in spatele gradinii a.i. sa nu avem probleme nici acolo.

Sincer, citesc cam in diagonala si m-a luat un pic ameteala. Parerea mea este sa faci drenuri (cu teava, cu piatra ... cum te aranjeaza mai bine) primetrale casei iar puturile de drenaj ... cam dupa cantitatea de apa. Ce suprafata ai? A terenului, adica.

View Postcatalijns, on 26 iunie 2017 - 16:53, said:

Poate sunt paranoic si e overkill dar ma gandesc ca riscul este important mai ales ca vom avea casa cu demisol si interventia ulterioara este mai costisitoare si deranjanta.
Lucrurile nu sunt de fapt chiar asa grave, de fapt nord-vestul bucurestiului este mai sus decat Bucuresti si comparativ decat sud-estul cu vreo 30 m mai sus (zona Cernica/Pantelimon, Popesti-Leordeni). De altfel asta este si directia de curgere a salbei de lacuri care strabat Bucurestiul, asa este inclinata zona, de la nord-vest (mai sus) catre sud-est (mai jos).
[...]

Asta te ajuta cu apa de suprafata. Apa inflitrata se infiltreaza si gata. Si merge pe cai numai de ea stiute.
Revin la ce spuneam la inceput. In afara drenurilor de fundatie, mai stai si analizeaza, urmareste si apoi decide. Spor!

#349
Taumatao

Taumatao

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 13.09.2014
Da. pozitionarea utilitatilor pare a fi OK, mai ales daca o sa reusesti sa cazi la un acord cu cei de la gaze ca sa te lase sa-ti ingropi reteaua interioara, caci altfel, la o pozitinare pe gard va trebui sa faci traversarea zonei aceea de retragere de 3 m catre casa, iar cum centrala ta e pozitionata la demisol va trebui sa cobori cu ea pe casa pina la punctul de intrare in demisol, ceea ce poate provoca unele neajunsuri din cauza termosistemului, gauri date, vopsirea ulterioara a tevii.
Probabil ca te refereai la cosul centralei, nu al hotei, insa te inteleg, a venit, in sfirsit, caldura aia mare pe care o asteptai atit, iar Nenea Iancu...Posted Image Nu stiu ce sa zic referitor la solutia cu montarea tubului de admisie-evacuare a centralei in pozitie ascendenta, specialistul meu in instalatii nu mi-a recomandat sa nu imi montez cosul respectiv in cosul deja construit pentru centrala pe peleti pe care mi-o proiectasem initial (cei de la gaze n-au fost de acord in prima faza sa-mi accepte extinderea retelei ~ 200 m, abia mai tirziu, la 2 ani dupa construirea casei la rosu mi-au dat acceptul), mi-a spus ca in timp pot apare probleme gen igrasie, corpuri straine care sa obtureze cosul, etc. Plus ca, si cu asta m-a convins, prin respectivul cos centrala isi trage aerul necesar arderii, iar cum fizica a stabilit ca la inaltime mare presiunea aerului e mai mica decit la o inaltime mica randamentul arderii este mai mic decit in cazul montajului respectivului cos in pozitie orizontala cu, foarte important, panta cosului la 3 grade SPRE centrala, nu cum se monteaza uzual la centralele clasice, cu panta spre exteriorul centralei, pt eliminarea condensului. Insa daca tie ti se pare OK solutia Danei, enjoy!
Azi n-am alte intrebari, poate miine. Posted Image
Succes la obtinerea grabnica a autorizatiei!

#350
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007

View PostDIY, on 27 iunie 2017 - 15:22, said:

Nu-i obligatoriu sa faci, de la inceput, sistemul de drenaj. In caz ca nu ai urmarit, deja, felul in care se misca apa si caile pe care le prefera, inca mai ai timp. Abia dupa aceea poti decide ce si cum si, mai ales!, unde. Nu te impotrivi tendintei naturale de scurgere a apelor.
---
Sincer, citesc cam in diagonala si m-a luat un pic ameteala. Parerea mea este sa faci drenuri (cu teava, cu piatra ... cum te aranjeaza mai bine) primetrale casei iar puturile de drenaj ... cam dupa cantitatea de apa. Ce suprafata ai? A terenului, adica.
Multam mult DYI! Terenul are 13.5ml/38.5 ml deci putin peste 500 mp.
Nu pot sa spun ca am urmarit cum se scurge apa dar logica imi spune ca vine din fata catre spate unde este mai jos. Terenul este in principiu drept doar ca la decopertare s-a curatat vreo 10 cm mai mult din partea din spate si de aceea se mai acumuleaza apa acolo. Pe de alta parte inclinatia naturala este din fata (mai sus) catre spate, adica ma astept ca apa sa vina din fata terenului, pentru ca la vreo 2-300 ml in fata terenului sunt vreo 2 m in plus pe inaltime si apa vine..la vale :)
INSA noi ne gandim sa dam terenului o panta catre fata adica sa inaltam mai mult spatele terenului (gradina) si mai putin in fata acestuia a.i. apele sa se scurga catre strada care va fi cu cel putin 20 cm mai jos comparativ cu fata terenului. Evident ca nu dam apa pe strada, vrem sa facem acolo un put absorbant care sa le colecteze. problema este daca face fata pentru toate drenurile si pluvialele (e de observat aa cum zici si tu), daca insa nu face fata atunci va trebui inca un absobant in spatele terenului.
Iar asta nu e tot..avind in vedere adancimea diferita a demisolului vs partea de casa fara demisol daca o sa fie doar un put absorbant (in fata terenului) atunci trebuie fie 2 randuri de drenaje suprapuse fie o panta mai mare a dre=najului de la fundatia fara demisol care se continua cu drenajul pe partea cu demisol (mai joasa).
Nu stiu daca am fost suficient de explicit, cel putin am incercat.

#351
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Am atasat o schita care sper sa ajute sa intelegem mai usor ceea ce am incercat sa descriu mai sus in multe cuvinte.

CTA= cota finala amenajata, minim 20 cm peste nivelul drumului la fata terenului si minim 30 in spatele terenului. Adica CTA mai sus cu minim 10 cm in spatele terenului vs fata acestuia.
CTN = cota teren naturala, asa cum se prezinta acum, decopertata.

Ne gandim sa ducem separat, fiecare in putul absorbant propriu drenurile si pluvialele de pe portiunea cu demisol respectiv de pe portiunea fara demisol. Putul absorbant din fata va fi gol, de tip tub ciment, ocupa mai putin spatiu in acest fel.  Cel din spate va fi umplut cu pietris si va fi ceva mai mare (poate chiar 3X3 cu 5-6 m adancime) a.i. sa dreneze in mod natural si partea din spate, cea cu gradina.

Daca vedeti ceva aiurea sau aveti alte idei le asteptam cu interes, pentru noi subiectul e important si prioritar dpdv cronologic pentru ca unele lucrari de drenaj vor fi facute la inceputul constructiei.

Off-topic: nu am inteles niciodata de ce pe forumurile Ro avem atat de usor "flame-uri", se ajunge foarte usor la atacuri si jigniri, etc. Unora (destui, poate chiar prea multi..) le place sa fie agresivi si/sau incitati/intaratati din orice fleac...Discutiile in contradictoriu sunt normale atat timp cat sunt insotite de argumente si sunt expuse civilizat, dar altfel... Mult mai rar gasesti prin alte parti astfel de "lucruri"...mult mai rar...si nu e vorba aici de "limbaj de pension" ci doar de un mimim de respect fata de ceilalti "compatrioti". Bineinteles de 1 dec. de batem cu pumnul in piept si punem steagul la paorta dar in restul anului...nu ne respectam concetatenii, aruncam gunoaie/mucuri de tigari pe unde prindem, scuipam pe jos (se pare utlimul popor din UE care mai face asta..).
Probabil ca o fi in legatura cu nivelul scazut de educatie... nu imi dau seama... dar ar trebui sa ne "spuna ceva"...
Am simtit nevoia sa spun asta, chiar daca probabil unii se vor ofensa. Deh..fiecare cu frustraile proprii :))

Attached Files



#352
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014
Ce se intampla daca faci un put din asta de dfren si dai de panza freatica? Mai poti sa versi apa acolo? E normal, e legal?

#353
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007

View PostoMariusRO, on 28 iunie 2017 - 16:56, said:

Ce se intampla daca faci un put din asta de dfren si dai de panza freatica? Mai poti sa versi apa acolo? E normal, e legal?
Pai noi chiar asta speram :), sa preia cat mai rapid apa din drenaje si pluviale si sa o "duca" in prima panza freatica (pe la 7-8 m in cazul nostru). Bineinteles ca este legal sa trimiti apa de PLOAIE in panza freatica, de altfel tot acolo ar fi ajuns dar dupa o perioada de timp ceva mai indelungata(cat strabate solul pana acolo).  A nu se confunda cu drenurile fosei septice, aia e 100% ilegal, noi nu intentionam asa ceva! Fosa septica va avea dreanaj clasic "in camp", nu are treaba cu putul absorbant.

Oricum daca ne uitam pe analizele apei din prima panza freatica cred ca apa de ploaie este cu muult mai curata ...am vazut niste analize din a doua panza, cea de la 20 m si m-am speriat...o fauna intreaga acolo, e buna doar de udat placa si irigatii :(.

#354
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014
Eu am prima panza pe la 8-9m. Ce diametru crezi ca ar fi necesar/suficient? Un foraj cu teava de 200 nu e scump sau greu, dar cu tuburi de beton e alta treaba...

Si inca o chestie... e legal sa dai apele pluviale in canalizare? Eu stiam ca da, dar unii spun ca nu...

Edited by oMariusRO, 28 June 2017 - 17:36.


#355
picomouse

picomouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 24.02.2007

View PostoMariusRO, on 28 iunie 2017 - 17:32, said:

Eu am prima panza pe la 8-9m. Ce diametru crezi ca ar fi necesar/suficient? Un foraj cu teava de 200 nu e scump sau greu, dar cu tuburi de beton e alta treaba...

Si inca o chestie... e legal sa dai apele pluviale in canalizare? Eu stiam ca da, dar unii spun ca nu...

Dacă canalizarea este pentru pluviale este foarte legal. Dacă nu , nu e.

View Postcatalijns, on 28 iunie 2017 - 17:24, said:


Pai noi chiar asta speram :), sa preia cat mai rapid apa din drenaje si pluviale si sa o "duca" in prima panza freatica (pe la 7-8 m in cazul nostru). Bineinteles ca este legal sa trimiti apa de PLOAIE in panza freatica, de altfel tot acolo ar fi ajuns dar dupa o perioada de timp ceva mai indelungata(cat strabate solul pana acolo).  A nu se confunda cu drenurile fosei septice, aia e 100% ilegal, noi nu intentionam asa ceva! Fosa septica va avea dreanaj clasic "in camp", nu are treaba cu putul absorbant.

Oricum daca ne uitam pe analizele apei din prima panza freatica cred ca apa de ploaie este cu muult mai curata ...am vazut niste analize din a doua panza, cea de la 20 m si m-am speriat...o fauna intreaga acolo, e buna doar de udat placa si irigatii :(.

Dacă după ce ai udat placa nu ramine nimic mișcând pe ea apa e ok. Nu sa o bei dar măcar nu mișcă!

#356
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014

View Postpicomouse, on 28 iunie 2017 - 17:51, said:

Dacă canalizarea este pentru pluviale este foarte legal. Dacă nu , nu e.

Adica sunt mai multe tipuri de canalizare? De unde stiu daca este sau nu pentru ape pluviale?

#357
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007

View PostoMariusRO, on 28 iunie 2017 - 17:58, said:


Adica sunt mai multe tipuri de canalizare? De unde stiu daca este sau nu pentru ape pluviale?
Am avut discutia asta cu mai multe persoane inclusiv arhitectul nostru :). O sa stim de la primarie, daca e dimensionata sa suporte si apele pluviale le poti duce in canalizare daca nu ...NU. De obicei e NU, sunt putine cazuri in care se poate face asta in mod legal si civilizat.

Dar o alta  chestie la care ma gandesc este sa ai inclinatie cu drenuri si pluviale catre fata casei altfel daca ajunge canalizarea la tine , presupunind ca te poti bransa cu pluvialele si drenurile, nu vei sapa curtea ca sa schimbi inclinatia drenurilor si pluvialelor... Scalabil si smoothless integration ca sa vorbesc pe limba noastra :)

Am pus intrebarea asta celor 3 vecini ai mei (de servitute( si constructorului a 2 dintre ei  si le-a dat cu virgula..inca mai proceseaza... :) La fel cu conectarea viitoare a fosei septice la canalizare..nici macar nu si-au pus problema si au casele la gata deja....de asta ajuta palavrele astea pe aici si nu doar de pe aici...sa iti pui cat mai multe intrebari! :)

#358
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007

View PostoMariusRO, on 28 iunie 2017 - 17:32, said:

Eu am prima panza pe la 8-9m. Ce diametru crezi ca ar fi necesar/suficient? Un foraj cu teava de 200 nu e scump sau greu, dar cu tuburi de beton e alta treaba...
Marius, prin teava de 200 te referi la mm sau cm? Ca idee un put absorbant cimentat (gol pe dinauntru) cu diametru de 90 cm costa cam 250/ml manopera plus materialele tale si capac metalic inca vreo 2-3 mil. Deci vreo 3000 ron.
Ca sa afli ce capacitate ai nevoie cred ca trebuie niste calcule, in primul rand ce suprafata de acoperis ai, cata apa inseamna la o ploaie torentiala de 50 mm (sau l/mp), ce suprafata de teren ai si cate drenaje pana la..plante, gazon, pomi care contribuie si ele la consumul de apa.
Si foarte important: capacitatea de absorbtie a putului absorbant, dar cred ca pentru asta trebuie sa faci un test de percolare la adancimea respectiva.

Pe de alta parte un put absorbant umplut cu pietris costa in principiu cam la fel dar are suprafata mai mare de absorbtie la adancimea respectiva (3X3 inseamna 9mp) in plus mai poate sa absoarba si peretii acestuia (pamantul de dupa geotextil)  si in plus dreneaza natural o suprafata mai mare de teren. Doar sa ai loc sa il faci, avind in vedere ca nu poate fi mai aproape de 3 m de casa.

Sunt destui care au put absorbant de pietris, zona Mogosoaia este cunoscuta pentru argilele semiimpermeabile, apa ajunge mai greu in panza freatica iar o astfel de solutie cu put absorant faciliteaza treaba asta.

#359
tataiepure

tataiepure

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 22.01.2011
Cand incep lucrarile?

#360
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014

View Postcatalijns, on 29 iunie 2017 - 08:51, said:

Marius, prin teava de 200 te referi la mm sau cm?

200mm, ca un put de apa pana la prima panza, 9-10m.

Edited by oMariusRO, 07 July 2017 - 18:45.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate