Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

probleme la banca cu rambursarea anticipata

- - - - -
  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#19
leventebest

leventebest

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,268
  • Înscris: 10.05.2007

 StickyFingaz, on 31 ianuarie 2017 - 13:04, said:

Banca nu-ti va prezenta scaderea perioadei de creditare ca si optiune pentru ca in cazul acesta au cel mai mult de pierdut.
Oricum, termenele de raspuns ar trebui sa fie trecute si in contract, daca se incalca, inca functioneaza ANPC si in cazul bancilor.

Eu La Bcr cand rambursam anticipat si ceream scaderea ratei, mi se spunea sa aleg scaderea perioadei, ca e mai rentabila. Asa ca poate ai  fost la vreo banca obscura de cartier

Edited by leventebest, 31 January 2017 - 16:40.


#20
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
In primul rind va multumesc ca ati raspuns intr-un numar atat de mare.
Imprumutul e la Veneto.
Evident ca mai intai am depus banii in cont si apoi am facut cererea de rambursare anticipata partiala cu reducerea perioadei.
Inainte de a face solicitarea am citit tot contractul. Este specificat ca am dreptul la orice rambursare anticipata, in plus este specificat ca daca doresc rambursare anticipata totala am obligatia sa notific banca cu 30 de zile inainte. Atat si nimic mai mult.
Eu am lucrat si cu alte banci brd bcr garanti si idea.
La toate aceste banci cererea era operata in aceeasi zi.
E important acest lucru pentru ca la rambursarea anticipata se reduc costurile totale ale imprumutului, iar acest lucru se vede cel mai clar in dobanda aferenta fiecarei zile care se scurge de la data solicitarii pana la data operarii.
Mergind pe aceasta logica sunt incarcat cu plata unor dobanzi nejustificate iar asta inseamna abuz.

#21
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,149
  • Înscris: 28.06.2005
Poate că or să tragă banii la scadență.
Ai cerut expres ca banii să fie trași la o anumită dată?

Edited by sfantu.dracu, 01 February 2017 - 08:17.


#22
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,495
  • Înscris: 05.06.2009
nedan, rambursare anticipata partiala iti opereaza orice banca in ziua respectiva. pentru ca nu faci altceva decat sa scazi soldul creditului si sa-ti fie micsorata rata lunara, perioada de rambursare si tipul de dobanda raman aceeasi. deci e o simpla operatiune de reclaculare/redistribuire a unei sume pe acceeasi perioada.

tu vrei insa si micsorarea perioadei de rambursare, ceea ce presupune niste calcule suplimentare privind viitoarele rate si dobanzi pentru noua perioada de rambursare.
cu siguranta calculul asta si eventual aprobarea solicitarii tale nu o face angajatul simplu din agentie, ci un departament specializat din banca respectiva.
ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in cazul tau este vorba despre un credit ipotecar cu dobanda variabila, ai ipoteca rang 1 pe imobil ? asigurare ?
trebuie sa mai stii si faptul ca banca pierde atunci cand clientul vrea sa ramburseze anticipat si sa reduca si perioada de rambursare.

ai rabdare, cel mai probabil actul aditional va lua in calcul data la care ai depus solicitarea si suma rambursata anticipat. dureaza un pic pana ti se face actul aditional si noul grafic de rambursare. tu intri in panica, te agiti ca ti se aplica dobanzi penalizatoare, 3 zile au trecut deja, etc.
as fi inteles sa te agiti si sa consideri ca esti victima unui abuz in cazul in care chiar ti se intampla asta. tu deocamdata astepti un act aditional, deci nu stii ce va contine si cum se va face rambursarea creditului tau in conditiile pe care le-ai cerut.
deocamdata nu stii sigur daca esti incarcat cu acele dobanzi. la ce suma s-ar ridica, dupa parerea ta, pentru cele 3-4 zile care au trecut de cand ai facut solicitarea ?
mai bine mai faci un drum pana la banca sau contactezi telefonic agentia unde ai facut contractul de credit/depus cererea, sa intrebi in ce stadiu mai este solicitarea ta.
sincer, pana la subiectul tau, nici nu auzisem de banca asta (culmea, exista o agentie si in orasul meu), eu n-as avea incredere in banci d-astea obscure, apar si dispar peste noapte...

#23
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
@corinadaniela
multumesc pentru raspunsul f concret.
intr-adevar e o banca obscura. dar in 2015 cind am contractat imprumutul oferea cea mai mica dobinda de pe piata. si asa este: am si ipoteca am si asigurare.
asa insa cum spuneam, anterior, am mai lucrat cu alte 4 banci la care am operat numai rambursari aniticipate cu scaderea perioadei, pentru ca acest tip de rambursare anticipata e cel mai avantajos pentru un client .
deci stiu f bine ce inseamna operatiunile aferente unei rambursari anticipate cu scaderea perioadei. mai mult chiar am un soft acasa - un excel destul de elaborat care calculeaza exact (cu o marja de eroare de 2-3 lei) costurile rezultate ca urmare a rambursarii anticipate.
faptul ca spui ca banca pierde in cazul rambursarii anticipate cu scaderea perioadei e doar o exprimare un pic eronata.
pt ca banca nu pierde. nu pierde niciodata. ca sa reformulam mai corect putem spune ca banca nu mai cistiga atat de mult pe cat ar vrea.
e o diferenta de abordare, nu?
in plus, odata cu intrarea in vigoare a legii 288/2010 este statuat clar dreptul clientilor de a rambursa anticipat. vreau sa spun ca am prins si vremurile de dinainte de legea 288 cand banca iti cerea comisioane suplimentare la rambursarea anticipata, dar asta e alta poveste.
asa insa cum spuneam cind am deschis topicul, la acest moment ma interesa sa aflu cum pot actiona in situatia cind banca taraganeaza cererea mea de rambursare anticipata.
pentru ca in mod clar o taraganeaza. nu am mai intalnit nicaieri asa ceva.
am sunat ieri la banca, am intrebat ce se mai aude cu cererea mea, directoarea mi-a spus ca intreaba in centrala si ma suna.
au trecut 24 de ore si nu m-a sunat.
maine o sa sun iar, dar nu imi place filmul asta! suna a abuz, neglijenta, nepasare etc. si toate astea pe banii mei.
cred ca totusi la ANPC e raspunsul.

Edited by nedan64, 01 February 2017 - 20:08.


#24
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,495
  • Înscris: 05.06.2009
Ok, succes. Eu cred ca pana la urma ti se va rezolva solicitarea, cel mai probabil are legatura cu faptul ca agentia unde ai depus solicitarea are competente limitate, aprobarea vine din centrala si cine stie pe la cate persoane si departamente trece pana se rezolva. Intre timp poti incerca sa depui o reclamatie in scris la agentia respectiva si sa te asiguri ca e inregistrata si procesata pe fluxul intern al acestei banci. Banca este obligata sa-ti raspunda in maxim 30 de zile (parca asta e termenul maxim).

#25
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
se pare ca am gasit o posibila cale legala de urmat la problema mea.
in speranta ca pot ajuta si pe altii, postez aici raspunsul pe care l-am primit pe alt forum:

"In OUG52 / 2016 privind creditele ipotecare se mentioneaza la Art. 26. ca in contractul de credit trebuie scris clar si concis atat faptul ca are dreptul consumatorul la rambursare anticipata, cat si care este procedura de rambursare anticipata.
Insa prevederile acestei ordonante nu se aplica retroactiv si cum dvs nu aveti un termen clar trecut in contract, de operare a cererii de rambursare, ar trebui in mod normal sa se opereze rambursarea anticipata la data inregistrarii cererii dvs (fiindca da, pentru fiecare zi care trece se calculeaza dobanda).
Puteti depune o sesizare la banca (cu numar de inregistrare) in care solicitati im mod expres acest lucru. Daca banca nu tine cont de ea (nu va raspunde la sesizare, sau nu calculeaza rambursarea cu data de inregistrare a cererii) va puteti adresa, complet gratuit, CSALB (Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar) la numar de tel. 021 9494 sau pe mail [email protected].
Pe mail le puteti trimite toate informatiile (inclusiv cererea, sesizarea), iar solutionarea cu banca se poate face si exclusiv online. Mai multe detalii privind activitatea CSALB puteti gasi si pe spam.spam.ro. Mult succes"

Daca e cineva interesat pot da linkul in privat, pt. ca nu mi se permite sa postez aici linkul respectiv

#26
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
calea exista, astazi suntem in 13 febr. si nu am reusit inca sa finalizez rambursarea anticipata:
- i-am convins sa scada din credit suma corespunzatoare rambursarii anticipate, cu data de 06.02. tot mi-au luat dobinda in plus pt diferenta de zile intre data de 27,01 - data depunerii in cont a sumei anticipate şi 06.02 - data operatiunii efective. suma nu este mare - 5,80 ron, asa ca nu am mai insistat pe recuperarea acesteia, desi le-am spus ca suma e incasata abuziv;
- i-am convins ca actul aditional nu trebuie sa cuprinda decat elementele din cantract care se modifica: durata totala de creditare, suma totala a creditului si dobanda la data rambursarii. ei introdusesera tot: si formula de calcul a dobanzii, si comisioane etc.;
- nu au reusit inca sa ii dea de capat la graficul de rambursare, pt ca initial calculasera o reducere de perioada prea mica - aproape la jumatate fata de cat ar fi trebuit sa fie, asa ca i-am pus sa faca un audit al imprumutului, pt ca calculasera numai traznai.

#27
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,149
  • Înscris: 28.06.2005
În contractul tău scrie ce vizavi de plata anticipată?
Scrie acolo că în urma unei plăți anticipate se face un act adițional?

#28
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
in contract este specificat ca am dreptul la orice rambursare anticipata, in plus este specificat ca daca doresc rambursare anticipata totala am obligatia sa notific banca cu 30 de zile inainte. Atat si nimic mai mult.

#29
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,149
  • Înscris: 28.06.2005
Si te-ai dus cu contractul peste ei?

#30
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
normal.
am evitat dar trebuie sa trec la pasul urmator: CSALB.
nu stiu ce vor putea face si cei de la CSALB

#31
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010

 nedan64, on 02 februarie 2017 - 14:03, said:

... va puteti adresa, complet gratuit, CSALB (Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar) la numar de tel. 021 9494 sau pe mail [email protected].
Pe mail le puteti trimite toate informatiile (inclusiv cererea, sesizarea), iar solutionarea cu banca se poate face si exclusiv online. Mai multe detalii privind activitatea CSALB puteti gasi si pe spam.spam.ro. Mult succes"

am o mica rectificare: nu. de telefon al CSALB este 0219414

 Afrikaner76, on 31 ianuarie 2017 - 13:35, said:

Nu vrei in 24 h? Acum sincer si fara ironie... crezi ca o asemenea cerere se aproba asa usor? Trei zile, sincer mi se pare un termen rezonabil. Si doua saptamani mi s-ar parea rezonabil.

scuze ca nu am raspuns mai devreme.
efectiv acum am vazut raspunsul tau.

vreau sa spun ca avand o astfel de mentalitate este pregatit in totalitate sa fii abuzat de banci.
operatiunile bancare de genul celor descrise in acest topic TREBUIE efectuate in limita a 24 de ore, astfel incat sa nu fie percepute dobanzi necuvenite, pentru fiecare zi care trece de la data solicitarii.
perceperea unor astfel de dobanzi se numeste abuz, adica incalcarea drepturilor tale de consumator.

daca tu accepti ca pot trece 3 zile, ...pana la 2 saptamani, pana la procesarea unei cereri de rambursare anticipata, atunci inseamna ca esti gata sa accepti sa fii abuzat, adica accepti sa ti se incalce drepturile si sa platesti din buzunar niste bani in mod inutil si ilegal, tocmai celui care te abuzeaza.

Edited by nedan64, 16 February 2017 - 11:04.


#32
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Ieri, între 16.00 şi 16.30 am fost la bancă pentru o rambursare anticipată parţială la un credit ipotecar. Întrucât banii erau în contul meu iar rambursarea se face prin directdebit din contul soţiei a trebuit sa facem şi mutarea banilor dintr-un cont în altul. Aseară la ora 20.00 a verificat soţia şi erau operate ambele tranzacţii şi emis noul grafic de rambursare.

#33
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010

 MembruAnonim, on 16 februarie 2017 - 12:42, said:

Ieri, ĂŽntre 16.00 şi 16.30 am fost la bancă pentru o rambursare anticipată parţială la un credit ipotecar. Întrucât banii erau ĂŽn contul meu iar rambursarea se face prin directdebit din contul soţiei a trebuit sa facem şi mutarea banilor dintr-un cont ĂŽn altul. Aseară la ora 20.00 a verificat soţia şi erau operate ambele tranzacţii şi emis noul grafic de rambursare.
f.bine!
iata ca la alte banci se poate efectua operatiunea in max. 24 de ore.

eu acum 5 min. am reusit si am semnat actul aditional, dupa 15 zile de la data solicitarii.
conform contractului si oug 52 actul aditional se intocmeste numai cand se modifica costurile creditului.

asta e alta poveste!! va trebui sa reglez si acest aspect.

Edited by nedan64, 16 February 2017 - 13:16.


#34
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010
fiindca tot a venit vorba de actul aditional, m-am aplecat mai mult asupra subiectului si am mai descoperit ceva.

1. Prevederi privind actul aditional, stipulate in conventia de credit semnata de mine si de banca

- potrivit acestei conventii, la art. 4.3.se precizeaza ca actul aditional se intocmeste numai cu ocazia modificarii costurilor mentionate la art. 4.1 lit. a) și Posted Image și art. 4.2. - respectiv dobanzile și comisioanele. (cf. paragraful 2: „Orice modificari ale clauzelor contractuale mentionate mai sus (respectiv, paragraful 1 – art. 4.1 lit. a) și Posted Image și art. 4.2.) vor putea fi aplicate numai dupa incheierea unui act aditional la prezenta conventie, semnat de parti.”);

- potrivit aceleiași conventii, la pct. 4.4. este creata exceptia in cazul modificarilor aduse indicelui de referinta, respectiv: „Modificarile aduse indicelui de referinta vor notificate clientului, prin extrasul de cont, din momentul stabilirii noii valori de dobanda, pe support de hirtie sau pe alt support durabil, inainte ca modificarile sa se aplice. Prin exceptie, modificarea ratei dobanzii aferente este determinata de o modificare a indicelui de referinta,…, graficul de rambursare cuprinzand informatiile privind indicele de referinta si valoarea platilor de efectuat dupa intrarea in vigoare a noii rate a dobanzii, aferente creditului, mentionate mai sus, va fi pus la dispozitia clientului….”. ca urmare nu este necesara intocmirea unui act aditional,;

- Potrivit art. 8.3 din conventie:  „clientul are dreptul sa ramburseze anticipat creditul contractat in conformitate cu prevederile art. 4.1. de mai sus”.
- La art 4.1. din conventie sunt prevazute costurile percepute de banca, astfel: rata dobanzii variabila, comisioane, alte speze.

In concluzie, potrivit conventiei de credit, care reprezintă vointa partilor, nu se creeaza nicio obligativitate privind intocmirea unui act aditional cu ocazia rambursarii anticipate, dar se creeaza in mod expres obligativitatea ca actul aditional sa fie intocmit numai cu ocazia modificarilor aduse costurilor aferente creditului și descrise la art. 4.1 lit. a) și Posted Image și art. 4.2., ceea ce nu este aplicabil in cazul rambursarii anticipate cu reducerea perioadei de creditare.

2. Prevederi privind actul aditional, stipulate in OUG 52/2016

Potrivit OUG 52/2016 la art 16 este mentionat ca pe parcursul derulării contractului de credit se interzice:
a)majorarea nivelului comisioanelor, tarifelor și spezelor;
g)modificarea în sens crescător a marjei de dobândă sau, după caz, a ratei dobânzii fixe, introducerea/majorarea comisioanelor, precum și introducerea unor elemente noi de cost prin acte adiționale întocmite pentru acordarea de rescadențări, reeșalonări, perioade de grație acordate la solicitarea consumatorului.

Observam, deci, ca legiuitorul a creat interdictia expresă ca pe perioada derularii contractului sa fie majorate costurile acestuia.

Mai mult chiar, la art. 40, legiuitorul creează dreptul consumatorului ca: ”în orice moment, să își îndeplinească, integral sau parțial, obligațiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.”, excluzând in mod implicit alternativa intocmirii unui act additional.

Observam, de asemenea, ca legiuitorul nu face distingere intre diferitele forme de rambursare anticipate prevazute la art. 41 alin. (2) din OUG 52/2016.

Dar, prin actul aditional se face distingere intre diferitele forme de rambursare anticipate - in cazul de fata rambursare cu reducerea perioadei de creditare, desi prin prevederile conventiei și ale  OUG 52 nu se opereaza cu asemenea distingeri, incalcandu-se astfel principiul juridic potrivit caruia „daca legea nu distinge, atunci nu distingem nici noi!”

In concluzie

1.  actul aditional trebuie intocmit numai cu ocazia modificarii costurilor contractului (art. 4.3 din Convenție);
2. pe parcursul derularii contractului este interzisa majorarea costurilor (art. 16 lit. a) și g);
3. avand in vedere ca este interzisa modificarea costurilor cu ocazia rambursarii anticipate cu reducerea perioadei de creditare, atunci pe cale de consecinta, intocmirea unui act aditional cu aceasta ocazie se situeaza in afara cadrului legal;
4. cu ocazia efectuarii unei operatiuni de rambursare anticipata este necesara si suficienta intocmirea unui nou grafic de rambursare adus la cunostinta clientului, sub semnatura (adica in aceleasi conditii ca regula impusa la pct. 4.4 cu ocazia modificarilor aduse indicelui de referința).

sper ca nu i-am plictisit pe cei interesati de astfel de situatii, avand in vedere expunerea cam lunga.
m-am straduit totusi sa evit afirmatiile personale si sa ma limitez numai la prevederile legale in vigoare pe aceasta speta.

aveti cumva alte observatii in legatura cu cele expuse?

#35
farausername

farausername

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,661
  • Înscris: 04.01.2017

 nedan64, on 21 februarie 2017 - 09:45, said:


In concluzie

2. pe parcursul derularii contractului este interzisa majorarea costurilor (art. 16 lit. a) şi g);
3. avand in vedere ca este interzisa modificarea costurilor cu ocazia rambursarii anticipate cu reducerea perioadei de creditare, atunci pe cale de consecinta, intocmirea unui act aditional cu aceasta ocazie se situeaza in afara cadrului legal;



Punctul 3 NU contravine punctului 2 ! Majorarea costurilor este una, modificarea este alta si poate fi si in sensul micsorarii costurilor !

Edited by farausername, 22 February 2017 - 15:16.


#36
nedan64

nedan64

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 27.11.2010

 farausername, on 22 februarie 2017 - 15:13, said:

Punctul 3 NU contravine punctului 2 ! Majorarea costurilor este una, modificarea este alta si poate fi si in sensul micsorarii costurilor !
:) e clar ca nu vorbim despre micsorarea costurilor, alta decat cea rezultata din variantia indicelui de referinta.
cel putin eu nu am auzit pana acum de vreo banca care sa reduca costurile pe perioada creditului!!!
de aceea legiuitorul protejeaza consumatorul si prevede ca "se interzice majorarea costurilor".

asa ca intreb din nou, de ce ai vrea sa faci act aditional la rambursarea anticipata cu reducerea perioadei daca nici nu cresti nici nu scazi costurile creditului???
care e mecanismul nedezvaluit al acestui comportament bancar?

Edited by nedan64, 22 February 2017 - 15:22.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate