Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Varză, cartofi și alți demoni
Last Updated: Feb 03 2017 00:44, Started by
Manasu
, Jan 31 2017 01:41
·
0
#1
Posted 31 January 2017 - 01:41
Un documentar romanesc (ce se anunta interesant) despre viata agricultorilor dintr-o comuna damboviteana. Varza si cartoful reprezinta acolo singurele culturi iar viata oamenilor se invarte exclusiv in jurul acestor roade ale pamantului.
Documentarul „Varză, cartofi și alți demoni”, în regia lui Șerban Georgescu, a apărut în urma unei intrigi, a unei probleme a agricultorilor din Dâmbovița. Știind că în comuna Lungulețu oamenii doar asta fac – varză și cartofi – regizorul s-a dus să cumpere de 100 de lei varză pentru murat. A primit în schimb o tonă din muncile câmpului și i s-a părut ireal. “Filmul meu începe cu mama mea la București și evident că i se pare cam scumpă. Asta e o problemă mare a pensionarilor, care chiar se uită și la 20 de bani. Mi s-a părut că începe bine și că oamenii, privitorii vor fi repede prinși de chestia asta pentru că toți ne facem cumpărăturile mai mult sau mai puțin în locuri în care marfa e mai ieftină. Am prezentat toate caznele și am legat personajele între ele. Am patru personaje în film, dar și primarul, care este vocea comunității de acolo. Cele patru personaje sunt reprezentate de Nelu Pește - un țăran care are foarte multe hectare de teren, alt personaj este Nelu zilierul - care nu are niciun hectar, este sărac, reprezintă cealaltă pătură a comunei, Constantin - țăranul pur care se gândește că dacă pune varza la murat îi crește valoarea și Vrabie care este lungulețeanul sadea, modelul reprezentat de cea mai mare parte a populației, care are și el câteva fâșii de teren, care, evident nu se descurcă și nu face agricultură profitabilă cu cele 2-3 hectare ale sale, mai ales că nu le are pe toate la un loc”. explică regizorul. Lansarea filmului o să aibă loc în luna martie. Documentarul are o durată de o oră și trei minute. O să fie difuzat și în țară (TVR) și în străinătate. Sursa: http://adevarul.ro/l...5ca4/index.html Trailer: [ https://player.vimeo.com/video/155120373 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by Manasu, 31 January 2017 - 01:42. |
#2
Posted 31 January 2017 - 02:03
Este posibil ca documentarul in sine sa fie ok, putin idealist si pueril.
Daca Dorel, vecinul meu, creste varza si ii merge bine, o sa ma apuc si eu de crescut si sigur intr-un an o sa-mi iau gip ca el. Si, frumusetea afacerii, doar noi doi ne-am gandit la chestia asta din tot satul, cum ar veni, am avea monopol pe resursele naturale cele mai indispensabile speciei umane - varza si cartoful. Si am fixa pretul cam la cat am vrea noi, si am avea OPEC-ul nostru (bineinteles, tradus in varza si cartofi). Asta nu inteleg oamenii, ca e important sa produca ce se cere pe piata, nu ce li se pare ca merge, si ca anumite costuri/profituri depind si de investitia facuta, Pentru ca se uita in directia lui Dorel, care cu 10 tractoare si 1000 de hectare iese pe profit. Si atunci normal ca isi baga ce au mai sfant in el de capitalism, cand, dupa o vara intreaga de tras cu hectarul ala de varza, omul de rand nu isi ridica vila. |
#3
Posted 31 January 2017 - 03:48
Un lucru bun este si faptul ca obtine un venit sa traiasca pînă la anu fara a fi nevoit sa apeleze la ajutor social .poate pune si el varza pentru ca nu gaseste nimic de lucru ..
|
#4
Posted 31 January 2017 - 08:28
Documentarul asta pare la fel de documentar ca Borat dar oricum totusi interesant si daca o sa am cum o sa-l urmaresc probabil cu placere.
Oricum chestia ca exista o piata limitata pentru mincare e clara si faptul ca pretul produselor agricole poate sa ajunga pina la fix zero e cunoscut, am in cap citatul urmator din https://en.wikipedia...e's_Dilemma : "That's when my father hauled corn to town and found out that the price of corn had been ten cents a bushel the day before, but on that day the elevator wasn't even buying." The price of corn had fallen to zero." Tears always came to his eyes when he recounted the neighbors losing their farms in the 1920s and '30s, Naylor told me. America's farm policy was forged during the Depression not, as many people seem to think, to encourage farmers to produce more food for a hungry nation, but to rescue farmers from the disastrous effects of growing too much food—far more than Americans could afford to buy. For as long as people have been farming, fat years have posed almost as stiff a challenge as lean, since crop surpluses collapse prices and bankrupt farmers who will be needed again when the inevitable lean years return. |
#5
Posted 31 January 2017 - 08:32
floryanm, on 31 ianuarie 2017 - 02:03, said:
Este posibil ca documentarul in sine sa fie ok, putin idealist si pueril. Daca Dorel, vecinul meu, creste varza si ii merge bine, o sa ma apuc si eu de crescut si sigur intr-un an o sa-mi iau gip ca el. Si, frumusetea afacerii, doar noi doi ne-am gandit la chestia asta din tot satul, cum ar veni, am avea monopol pe resursele naturale cele mai indispensabile speciei umane - varza si cartoful. Si am fixa pretul cam la cat am vrea noi, si am avea OPEC-ul nostru (bineinteles, tradus in varza si cartofi). Asta nu inteleg oamenii, ca e important sa produca ce se cere pe piata, nu ce li se pare ca merge, si ca anumite costuri/profituri depind si de investitia facuta, Pentru ca se uita in directia lui Dorel, care cu 10 tractoare si 1000 de hectare iese pe profit. Si atunci normal ca isi baga ce au mai sfant in el de capitalism, cand, dupa o vara intreaga de tras cu hectarul ala de varza, omul de rand nu isi ridica vila. Sa inteleg ca tie ti se pare ca nu s-ar vinde cartofi si varza... nu ? Sunt destul de convins ca mergi la supermarket si ( printre multe alte produse ) pui in cos cartofi si varza adusa din...alte tari. Problema e ca ei nu stiu sa-si vanda marfa la un pret corect pentru ca nu au piata de desfacere ( sau nu stiu ei unde ). Intermediarii reusesc, de cele mai multe ori, sa castige dublu prin vanzarea acestor produse, fara sa munceasca o zi pe camp. |
#6
Posted 31 January 2017 - 09:14
Problema nu e ca pun varza sau cartofi, puteau pune orice- sfecla, sa zicem, dar daca nu stiu sa vanda (dupa cum chiar ei spun) nu au cum sa-si asigure un trai decent. Supermarketurile nu prea stau la discutii cu micro-producatorii, nu ii iau pe fiecare in parte sa vada ce soi au pus, cu cat isi vand marfa, cand e disponibila... iar oamenii din Lunguletu par sa lucreze ca acum 20-25 de ani, fiecare pe cont propriu, fiecare asteptand dupa culesul recoltei sa vina samsarul si sa-i ia marfa (imaginile din trailer sunt concludente). In acest sistem ei sunt victime sigure, dar ceea ce ma mira este durata mare de timp de care avem nevoie sa evoluam, si asta e valabil in absolut orice domeniu. La 30-40 de ani dupa ce tarile civilizate patenteaza niste sisteme eficiente incepem si noi sa le adoptam, exact cand aia trec la nivelul urmator...
|
#7
Posted 31 January 2017 - 09:37
Da? Si atunci de ce folosesc seminte de import si ei?Sa zicem, varza romaneasca este singuul produs pe care il mai pastreaza ,insa cartoful este cel mai prost cultivat de ei.Ii pui in tigaie si se inmoaie inloc sa se prajeasca stil pai...Inainte cumparam cu sacul cartofi acum iau la kg pt ca am luat tepe multe cu cartofii lor de la Lunguletu!
|
#9
Posted 03 February 2017 - 00:44
Documentarul va avea premiera la TVR, in data de 5 februarie, de la ora 21:00
Sursa: http://adevarul.ro/e...7693/index.html |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users