Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 

Politica de Românizare din perioda 1919-1944

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#73
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,830
  • Înscris: 17.08.2022

View Postlupu2, on 17 septembrie 2022 - 16:04, said:

Ce inseamna Victor Orban in ungureste?

Adica Viktor Orbán Mihály ?

#74
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postlupu2, on 17 septembrie 2022 - 16:04, said:

Ce inseamna Victor Orban in ungureste? Dar Matei/Matias Corvin ce inseamna in ungureste? Nu mai bine te duci tu pe aria de auto, sa discuti despre semne de circulatie, tarife la taxiuri, presiunea la roata dreapta spate, stii, chestii din viata de zi cu zi a taximetristilor romani, unguri, practic a taximetristilor din toata lumea ?

Ma mir ca ai ajuns la o varsta, la care nu cunosti ca numele pot insemna ceva, exemplu "Moraru" sau nu inseamna nimic "Domsa".

Orbán vine de la denumirea latina a "Urbanus" = "Urbán" adica "orasean/cetatean, etc..". Uite, ai mai invatat ceva, poti sa iei loc langa zilier...

Quote

Dar Matei/Matias Corvin
Nu exista asa ceva. Mai invata...

Edited by WestPoint, 17 September 2022 - 17:04.


#75
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,068
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 17 septembrie 2022 - 16:55, said:

Orbán vine de la denumirea latina a "Urbanus" = "Urbán" adica "orasean/cetatean
în ce limbă ? :)

la fel pentru Victor.

#76
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Iara nu ai inteles ce ai citit?

#77
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,830
  • Înscris: 17.08.2022

View PostMorosanul, on 18 septembrie 2022 - 18:12, said:



la fel pentru Victor.

Sau Viktor ?

#78
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,068
  • Înscris: 12.12.2006
La fal ca Orban, nume romane  maghiarizate. :D
Și apoi românizate. :lol:

#79
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,830
  • Înscris: 17.08.2022

View PostMorosanul, on 19 septembrie 2022 - 08:32, said:

La fal ca Orban, nume romane  maghiarizate. Posted Image
Și apoi românizate. Posted Image

Orban nu are la origine ceva romanesc.
Vezi explicatia de mai sus

#80
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,068
  • Înscris: 12.12.2006
Roman, nu românesc ;)

#81
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postdjl, on 30 ianuarie 2017 - 22:11, said:

De ce unii intelectuali au sprijinit-o cu atâta patos + implemntarea ei a ţinut numai de ideile naţionaliste (foarte puternice în acele vremuri) sau era considerat ca un fel de mijloc de autoapărare
Si zici ca ai terminat o facultate de istorie ?
Hm .. se pare ca profii tai nu au depasit "trauma" comunismului ...
Da ma rogm scuzr ca ma autocitez

Quote


Catesceva despre populatia Romaniei

Potrivit “ recensamantului din 1930, populatia totala era de 18.057.028 locuitori, dintre care: 71,9% romani, 7,9% unguri, 6,15% germani, 4% evrei, 3,2% ruteni si ucraineni, 2,3% rusi, 2% bulgari, 1,5% tigani, 0,9% turci, 0,6% gagauzi, si alte minoritati, in procente mult mai mici. Sporul natural fiind de 35 la 1 000 de locuitori, Romania se afla pe primul loc in Europa.

Repartizarea demografica dupa mediile de locuire cuprindea 77,78% din populatie in mediul rural, respectiv 22% in cel urban. Interesant este faptul ca la sfarsitul perioadei interbelice, ponderea populatiei rurale a crescut la 81,8%, datorita ratei de natalitate mult mai sporite in aceasta zona.” (Scurtu)
Si fiindca am supus ca populatia agrara reprezenta 81 % sa ma refer si la populatia oraseneasca. Tot din Neoliberalism:
“Dupa razboi populatia oraselor de seama ale Romaniei Mari se infactisa in chipul urmator:

Oras Popuattie   Romani "straini"

Bucuresti  472 mii 356 mii   64 mii
Iasi   94 mii   56 mii 3 5 mii
Cluj   83 mii 28 mii    10 mii
Timisoara 82 mii 15 mii 8 mii
Cernauti    92 mii 12 mii    43 mii
Chisinau 135 mii 40 mii    62 mii


Trebuie sa relevam insa ca populatia romana de la orase este inferioara nu numai ca numar, ci si ca situatie materiala. Astfel, romanii locuiesc de obicei la periferie, in vreme ce la centru se inalta palatele comertului si industriei straine.
Cea mai numeroasa populatie oraseneasca straina se afla in Bucovina, aici avem 67,7 la suta straini, evrei impreuna cu alte nationalitati, vin apoi orasele basarabene cu 66,2% straini, orasele ardelene cu 65,4% straini, cele moldovene cu 34,1 % straniu si la urma orasele muntene. Aici strainii scad la 18,3%.”.



As observa ca aparenta neconcordanta a cifrelor din tabel se poate explica doar daca in loc de straini ar fi scris evrei. Uitati cazul Chisinaului – 40 mii de roamani plus 62 mii de straini rezulta 135 mii?!!!!? Pardon mai erau inca 33 mii care ar fi trebuit scrisi ca alte etnii (mai ales rusi ). Sau Cluj – chiar numai 10.000 de unguri?!
Si daca mai tinem cont sa zicem de situatia Brailei, in care prin 1930 se publicau ziare in vreo 5 limbi, era un mozaic de etnii dar in care grecii tineau sus pavoazul (ca tot era oras portuar) sau ca-n Constanta pe la 1900 grecii erau cei mai influenti vedem ca in general populatia urbana avea un procent de romani mai mic de acel aparent 15 %. Aceasta situatie poate fi descrisa usor ca fiind coloniala.

Fiindca acesta este tristul adevar: la inceputul chiar si in prima jumatate a secolului XX populatia majoritara era cantonata intr-o conditie coloniala. Asa ca miscarea de emancipare a populatiei majoritare s-a facut doar aparent in detrimentul minoritatilor care erau majoritare in multe orase ale tarii. De aici si lozinca romanizarii oraselor. Nu sa-i dam afara pe evrei, greci, bulgari, nemti, unguri sau rusi, ci sa cream conditii ca romanii (de la sate) sa intre in orase altfel decat ca slugi! Ca au existat si stridente antisemite sau xenofobe nu se poate contesta. Dar , ma repet: ce vroiati ca populatia majoritara sa ramana intr-o conditie coloniala?!?


Si astazi nu se spune dar in 1920 Partidul Liberal avea printre scopuri nationalizarea economiei si a oraselor. Prin nationalizare economica intelegandu-se nu exproprierea cetatenilor romani de alta etnie, ci promovarea capitalului romanesc conform doctrinei “Prin noi insine” adica “Capital romanesc, munca romaneasca, profit romanesc“. Si prin romanesc neintelegandu-se doar etnicitatea romaneasca ci in primul rand ca afacerile sa fie inregistrate in Romania ca firme romanesti – chiar si cu cetateni romani de alta etnie. Si in acest sens a fost si Legea Minelor care dorea sa mentina exploatarea resurselor miniere doar pentru afaceri nationale. Si au mai fost luate unele masuri, incepand de la burse alocate tinerilor pauperi care au permis accederea in invatamantul gimnazial, liceal si universitar a unor tineri provenind din familii taranesti – tatal meu si fratii sai au fost beneficiarii unor astfel de burse. A fost o promovare sociala pe scara larga a carei roade au inceput sa fie vizibile la sfarsitul anilor 30 .

Trebuie insa sa arat ca aceste progrese au intampinat rezistenta mentalului colectiv influentat de “cultura critica” de sorginte junimista. De data aceasta pot spune ca era reactia normala a unei societati agrare traditionale. Adica o societate profund conservatoare care nu ageaza inovatiile. S-a cultivat in epoca o intreaga mitologie a ruralului, a infratirii cu natura, a satului rezervor de inalta moralitate (personal am unele dubii la unele aspecte ale “moralitatii” satului “neaos”, “nealterat de influente straine” – cu toata aceasta “inalta moralitate crestina” nu toti copiii din flori erau rezultatele “inselarii” fetelor naïve de catre “oraseni”, “straini” ci ai unor amoruri rurale intre tarani foarte neaosi si crestini) si a tarii “eminamente agrara”. Si s-a dezvoltat o intreaga nostalgie uneori ridicola… Tin foarte bine cum lacrimau batranii (nu chiar asa batrani, caci erau nascuti prin 1910-25) prin 1960 cantand “Sa fi ramas fecior la boi / Sa fi rams la coasa“ chiar si unchiul meu, ofiterul care facuse pe dracu-n patru sa nu ramana fecior la boi si dupa ce a implinit 16 ani a invatat sa se descurce cu diverse tabere, numai sa scape de coasa sau tanti Silvia care era deliciul si hazul satului iesind la prasila cu.. ei da, umbrela de soare!!! (erau de langa Cernauti). Si lacrimau foarte sinceri… desi erau oraseni convinsi (facuti dar convinsi). Si fiindca vorbesc despre cultura romana din anii 30. Da, a fost un maxim infloririi culturale. Putem spune ca atunci s-a format prima data o arta romaneasca strict oraseneasca. Insa multe din marile nume sunt strans legate de reactiunea agrara (Crainic, Eliade, Noica) si cel putin la nivel declarativ detestau modernismele.
Si aici indraznesc sa zic ca Legiunea a fost exemplul cel mai tampit al reactiunii agare altoite cu o “sincronizare” europoida. Inalta capacitate de tampenie (crunta!) a fost pe deplin demonstrata in cele cateva luni de existenta a Statului National-Legionar. Atunci Legiunea a initiat “romanizarea” prin expropierea proprietatilor evreiesti si obtinand rezultate aleatorii si chiar rizibile, cand de “romanizare” au profitat cetateni de origine etnica greaca, germana sau ungara si expropriind uneori evrei care erau ceva mai romani decat unii beneficiari (adica voi a zice ca in casa vorbeau romaseste. Dupa capul meu unul care are limba materna romana este roman). Curat “romanizare” si mai ales dovada suprema a “capacitatilor” de dezorganizare a Legiunii.


Din La trei secole de Paris -  Ghita Bizonu’ despre - Seculara inapoiere a Romanie
https://ro.scribd.co...iere-a-Romaniei

Pricepiti?

In urma unor aleasuri istorice , in Romania endependenta , regat samdez, .majortitatea populatiei de  etnie romaneasca era relegataunei conditii coloniale.  Asta este motuvul romanizarii .. o foarte malthusiana concurenta ptr resurse ...
Si in caeatsa concurenta ptr resursele de trai, in Romania "regat euroapen" endependent, la 1900, 1914 populatia etinci romaneasca era in inferioritate materiala (mai jis decat etnia roaman se aflau lipovenii si tiganii!)

Asa ca ce doreai ?!

Edited by Ghita_Bizonu, 09 November 2022 - 22:33.


#82
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,068
  • Înscris: 12.12.2006
A fost mai ciudat la vremea aceea, după sute de ani de dominație maghiară în Transilvania se voia o reparație.
Dar în principiu în afara drepturilor etnice comunitare, toate celelalte au cam fost acordate.

Pentru orașe, e corect ce zice acolo, uite exemple de la vremea aceea:

Jud. Mureș

45,8%  români

42,6%  maghiari

Tg.Mureș

  6,7%  români

89,3%  maghiari


Jud. Cluj

60,9%  români,

30,1%  maghiari

Cluj

14.2%  români

81.6%  maghiari


Jud. Bihor

61,6% români,

30,0% maghiari,

Oradea

5.6%  români

91%  maghiari


Jud Satu Mare

60,5% români,

25,2% maghiari

Satu Mare

2,8%  români

94,8%  maghiari



Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate