Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Nisa Laptopurilor a ramas pe loc ca pret si dezvoltare?

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,377
  • Înscris: 08.02.2011
Sau nu mai lua deloc laptop. Multi isi iau laptop, dar stau cu el mereu in priza, la ce naiba iti trebuie laptop daca nu-i folosesti principala functie - mobilitatea ?

#20
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,598
  • Înscris: 30.07.2003
Sa aiba UPS la pachet.

#21
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008

View PostBersherker, on 29 ianuarie 2017 - 13:09, said:

Cred ca nu te-ai uitat la generatia din care fac parte aceste laptopuri. Acum 2 ani, deci in ianuarie 2015, majoritatea laptopurilor erau dotate cu procesoare Intel Haswell (generatia a 4-a), asta pentru ca cele Broadwell (generatia a 5-a erau mai scumpe cu cateva sute de lei). Prin primavara lui 2016 au aparut laptopurile dotate cu procesoare din generatia a 6-a (Skylake), iar din noiembrie-decembrie anul trecut putem gasi pe piata laptopuri echipate cu Intel Kaby Lake (care costa destul de mult). Toate procesoarele din aceste generatii au aceeasi denumire - i3, i5, i7 - asadar pe tine poate ca te-a pacalit numele de spui ca sunt aceleasi procesoare de pana in 2000+ mhz.
Cauta pe net o comparatie intre un i7 Haswell - cu o frecventa de peste 2300 mhz si un i5/i3 Kaby Lake la 1700 mhz. O sa vezi o diferenta uriasa ca performanta in favoarea ultimelor.
Cat despre pret, mi se pare normal ca ele sa se mentina in intervalul 1400 lei (pentru cele cu procesoare 'invechite' si slabe ca performanta) - 3000+ lei (pentru cele cu procesoare din ultima generatie). Aici nu vreau sa includ supra-evaluatele MacBook-uri, deoarece fac parte din alta categorie. Nu spun ca design-ul sau sistemul de operare nu fac diferenta intre ele si celelalte, dar sunt, totusi, un pic prea scumpe pentru ce ofera (no offense pentru fanii Apple) Posted Image.
Aici gresesti si gresesti grav. Haswell e cu maxim 10% mai lent decat Skylake,ori un i7 haswell gen 4710 (care e foarte popular) no doar ca are 4 nuclee fizice si inca 4 virtuale,deci 8 fire de executie,dar are un boost foarte mare (pana la 3.5 ghz).Un CPU skylake i3 nu are nicio sansa in fata lui fiindca toate i3-urile sunt blocate sa nu aiba turbo,iar daca e i5 la asa frecventa,100% e un procesor U care e din nou destul de anemic.Nu confundati frecventa standard cu cea turbo, un i5/i7 U ce are turbo spre 3.x ghz iti da performanta aia pentru un timp foarte scurt,frecventa garantata fiind cea nativa (de 1.7 in cazul tau),ceea ce nu e suficient pentru a combate un i7 HQ cu 2 generatii mai vechi la o frecventa nativa cu 50% mai mare ce are in plus inca 2 nuclee.
Din punctul meu de vedere piata a stagnat ca urmare a mai multor factori,printre care:
Concurenta aproape absenta a AMD pe piata mobila ,Intel domina piata laptopurilor absolut,nefiind fortat sa inoveze fiindca nu are concurent.Tot aici mai apare si problema triajului procesoarelor la nivel de instructiuni CPU (suport virtualizare,TSX, suport intel SGX pentru UHD Blu-ray).
Foamea de bani a OEM-urilor care aleg de multe ori cele mai ieftine/proaste componente posibile pentru a le vinde,desi complexitatea designului a scazut semnificativ.Daca pana nu demult aproape fiecare subsistem al unui pc era un cip separat,acum piata a evoluat foarte mult prin prisma dezvoltarii sistemelor SOC,unde pastila CPU are nucleele CPU,grafica,controllerul de memorie.Intel a muscat-o grav si cu miscarea lor de a crea ultrabookuri, unde au fost sabotati de OEM-uri,care cereau preturi exorbitante pe ele (si inca cer). La celelalte sub-siteme se aleg cele mai ieftine ecrane, placi wi-fi primitive, sisteme lente de stocare, si ceea ce ma enerveaza pe mine cel mai tare, coolere subdimensionate pentru procesorul ce urmeaza sa-l raceasca.Este inadmisibil ca un 2017 sa existe laptopuri ce pastreaza aproximativ aceleasi dimensiuni fizice (de 15.6 gen) cu procesoare de 15W maxim ce sufera de exact aceleasi boli de care sufereau laptopurile din trecut ce au procesoare de 45W. In acelasi timp,nu sunt de acord cu politica MS de a forta Intel si AMD la abandonarea sistemelor de operare lansate in trecut (w7/w8 mai ales).Desi acestea pot fi facute sa functioneze pe hardware nou, unele caracteristici nu sunt disponibile (Speedshift nu merge decat pe w10), iar suportul este complet absent,astfel daca ai o problema,esti la mila sortii.

#22
Ann0nyym0us

Ann0nyym0us

    Arrogant bastard

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,413
  • Înscris: 15.12.2009
bad post

Edited by Ann0nyym0us, 29 January 2017 - 16:27.


#23
Doar199

Doar199

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 92
  • Înscris: 26.01.2017
Zona laptopurilor a stagnat, laptopurile aflate la vanzare sunt laptopuri de 2-3 ani, sunt laptopurile care erau si anul trecut la vanzare.

Bine punctat ca urmaresti laptopuri cu placa de retea 10/100... cand cel mai ieftin abonament de la RDS o gatuie.
Iara daca ma apuc sa zic ceva de procesoarele intel ULV... sigur se supara careva care are procesor cu U in coada si zice ca este performant.

Iara preturile la SSD, urmaream de black friday care visau anul trecut ca prind hard 250+ la oferta, ca scad ele de Craciun, nup, tot preturile de anul trecut si tot seria aia este.

Si iara la racire, iti cumperi un I5 quad core cu pretul la care este de ani de zile si apoi intri pe forum ca are racire asa de proasta ca s-a dezlipit cipul video.

#24
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
pai hai sa readucem in discutie si alte avantaje si dezavantaje a acestei piete a laptopurilor, pt a intelege de ce suntem in aceasta situatie ca si cumparatori:

1. piata tabletelor a ajuns din urma pe cea a laptopurilor destul de rapid, astfel ca s-a creat un declin pt acestea din urma

   1.1. pt ca s-a cerut mobilitate mai mare, producatorii au fost nevoiti sa renunte la cateva aspecte
  1.1.1. desi unele au evoluat intr-o oarecare masura, bateriile sunt din ce in ce mai mici, dar nu neaparat mai bune
  1.1.2. sistemele de racire eficiente ar fi crescut greutatea si volumul laptopurilor
  1.1.3. trecerea 100% la socket BGA
  1.1.4. balamale tot mai firave
  1.1.5. atentie tot mai scazuta materialelor folosite
  1.1.6. scheletul tot mai subtire si mai fragil, pe alocuri partea metalica fiind eliminata de tot si lasata doar partea de plastic ca si metoda de rigidizare, mai ales la clapeta monitorului
  1.1.7. tastaturi tot mai fragile si mai proaste
  1.1.8. interes scazut pt imbunatatirea touchpad-ului

   1.2. s-a cerut placa video onboard mai buna, au avut noroc cu noile generatii ce ofera asta
   1.3. s-a cerut putere de calcul, a fost adusa prin noul hardware dezvoltat de intel in principal
  1.3.1. instructiunile, arhitectura, nucleele, chipsetul, frecvente de bus, ssd, etc, au facut ca frecventa procesorului sa nu mai cantareasca atat de mult, insa consumatorul nu are habar si cauta specificatii exagerate pt ceea ce are nevoie de fapt


2. pt a reveni si concura intr-o piata nesigura, au trebuit sa ia si alte masuri

   2.1. sa creasca rezolutia monitoarelor pt a fi in pas cu noile tendinte si concurenta, chiar daca la unii din ei, concurenta o reprezentau tot ei
  2.1.1. dar pt a pastra un pret scazut de productie, se folosesc display-uri de toata jena, cu tot felul de bleeding, ghosting, timpi de raspuns mari si foarte mari, prost calibrate sau chiar deloc, etc

   2.2. s-a introdus ssd-ul pe unele modele
  2.2.1. de aici a pierit de tot cheful de a pune un hdd pt stocare mai mare de 5400

   2.3. eliminarea unitatii optice pt a reduce inghesuiala din spatiul interior
   2.4. folosirea unor sisteme de racire vechi, gata proiectate, dar care nu mai sunt actuale pt noul hardware
   2.5. standarde de calitate care ori au disparut cu totul, ori au fost sarite din faza de proiectare direct
   2.6. campanii de promovare tot mai agresive si bazate pe specificatii pompoase, dar nu neaparat utile sau eficiente
  2.6.1. prin insusi necunostinta consumatorului, atrage acest marketing agresiv, fara sa stie ce are nevoie de fapt, dar da bine pe hartie

   2.7. marketing pe placile video dedicate
  2.7.1. care unele sunt de toata jena si cu mult sub cele integrate, cu riscul crescut de defectare (din motive obiective de racire si fortare), dar bazate pe necunostinta multora vizavi de ele


3. probabil ca cea mai mare si controversata miscare a fost cea a suportului software (windows), unde pot adauga cateva aspecte

   3.1 ramai cu suport pt software vechi
  3.1.1. ai deja o experienta de cativa ani privind driverele si implementarea lor
  3.1.2. folosit de multi utilizatori, ai si suport neoficial
  3.1.3. compatibilitate cu alte plaje de selectii software
  3.1.4. o oarecare cerinta in piata pt aceste modele
  3.1.5. risc de a ramane fara suport si fara update din partea celorlalti

   3.2. treci la software de ultima generatie
  3.2.1. pai deja ai hardware de ultima generatie
  3.2.2. ai suport pt bios si alte plaje de software
  3.2.3. software ce aduce imbunatatiri produselor tale pt care ai investit intr-o piata tot mai nesigura
  3.2.4. software ce suporta ultimele instructiuni si metode de management pt hardware-ul implementat
  3.2.5. dezvoltarea de software este preconizat pt mult timp de acum in colo, peste perioada de garantie si cercetare
  3.2.6. rezolvarea de bug-uri existente se justifica

#25
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Majoritatea laptopurilor aflate pe piata sunt chienzarii. Un I3 e un P8400 mai dichisit care include si grafica, aducand un spor de performanta de 10% la un pret cu 50%-70% mai mare.
N-o sa inteleg niciodata de ce in smartphoane au fost implementate procesoare quad-core, sau octa-core iar cele mai multe laptopuri au ramas la nivel de dual-core.  
La fel, nu inteleg de ce laptopurile U in 15W se incalzesc ca alea de 45W... care e progresul tehnologic in acest caz?

Parerea mea este ca un I3 cu 4Gb nu are de ce sa coste mai mult de 1000 lei la ceea ce ofera, tinand cont si de constructia mediocra.

#26
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Costa mai mult pentru ca intel segmenteaza foarte tare piata in lipsa de concurenta.De exemplu, la generatia Haswell,exista 79 de procesoare mobile,iar la skylake,ceva mai putine,46.In lipsa unui concurent AMD,(care nu poate concura pe piata mobila fiindca Intel e cu cateva procese tehnologice in fata) chiar daca au cateva APU-uri acceptabile.Majoritatea au doar un IGP mult mai puternic insa consuma mai mult iar performanta nucleelor e mai mica (ceea ce e de asteptat dat fiind ca AMD are apu-uri pe 28 nm iar intel produce de mult pe 14).

#27
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,598
  • Înscris: 30.07.2003

View Postrosix, on 29 ianuarie 2017 - 23:27, said:

N-o sa inteleg niciodata de ce in smartphoane au fost implementate procesoare quad-core, sau octa-core iar cele mai multe laptopuri au ramas la nivel de dual-core.
Parerea mea este ca un I3 cu 4Gb nu are de ce sa coste mai mult de 1000 lei la ceea ce ofera, tinand cont si de constructia mediocra.
Nu compara arhitecturi diferite. Iar pretul (dincolo de costul productiei) e dat de piata, cat timp vand la ce avem acum atunci de ce nu!

Edited by neagu_laurentiu, 30 January 2017 - 08:18.


#28
Doar199

Doar199

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 92
  • Înscris: 26.01.2017
Este saracie in tara... altcumva nu ar vinde ei petardele astea.

#29
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
sa stii ca nu suntem unicii in lumea asta care cumparam asa ceva, asa ca nu poti sustine ca producatorii produc aceste configuratii si le vand la noi pt ca suntem saraci.

romania nu este centrul pamantului.

#30
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
pai...

1. preturile NU scad la modelele vechi pentru ca... nu ii intereseaza sa le vanda. sunt puse pe site si probabil sunt in stoc furnizor, daca sunt si acolo. daca le-au ramas ceva produse vechi pe stoc, le baga de BF.

2. la un laptop performanta nu e foarte importanta. de ce nu avanseaza? pentru ca 90% din cei care au laptop sunt multumiti. nu iti trebe mai mult de 4gb sa stai pe feisbuc si sa te uiti la un film. sau ai impresia ca toti se joaca si deschid 30 taburi si mai stiu eu ce...

in general la nivel hardware s-a avansat mult mai rapid decat la software si s-a ajuns la o saturatie. adica acum daca ar face un procesor cu 50% mai performant, s-ar vedea doar in teste sintetice. ca pagina de feisbuc se incarca la fel si pe un I3 haswell si pe un I7 kabi sau ce dreaq o fi acum

3. hdd 5400 vs ssd? pai... NORMAL. are legatura cu ce am scris mai sus. diferenta dintre I3 si I7 e insesizabila in practica, pun si ei ceva sa diferentieze performanta in practica. pentru ca un hdd de 5400 influenteaza si browsingu - se face mult cache si daca ai ssd merge mai repede treaba. asa ca ai ssd pe laptopurile mai scumpe, 5400 pe cele normale si 7200 pe cele business.

asadar lucrurile au "stagnat" pentru ca in primul rand nu e nevoie de performanta in laptopurile ,1000EUR.

daca ai nevoie de performanta, ai ce lua.

#31
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Personal, astept momentul cand se vor goli rafturile de asa-zisele "laptopuri" actuale si configuratiile vor fi minim quad-core, 8Gb, 256SSD, adica configuratii demne de 2017, decente, care chiar sa se miste bine, vizibil, fara compromisuri. Cand aceste configuratii vor fi vandute in gama de pret 1200-2500 lei, putem spune ca asistam la o piata corecta, decenta.  
In prezent asistam la paradoxul ca laptopurile cu Ivy Bridge SH, fabricate acu cativa ani, bat la fund, ca performanta, peste 80% din laptopurile de pe rafturile magazinelor. Oricata lume nestiutoare ar fi, care tine in spinare piata laptopurilor noi, situatia asta nu poate continua la nesfarsit.

Edited by rosix, 12 March 2017 - 15:16.


#32
antrax_beta23

antrax_beta23

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,465
  • Înscris: 28.01.2007
Ca si utilizator de laptop (i3 4000m 8GB ram ssd e.t.c..) pot sa spun ca pentru ce imi trebuie mie (webbrowsing , word/excel si light gaming) e suficient , pentru putere am desktop , laptopul trebuie sa fie portabil si sa tina bateria cat mai mult , puterea e pe locul doi .
Si da dau dreptate la Dany , calitatea carcasei la laptopurile din ziua de azi cam lasa de dorit , acer-ul care il am de 2 anii tot cate o bucata cade din el , plasticul e de toata jena la el , dar macar racirea e buna si ecranul e ok , tastatura e decenta si touchpadul e horror :|

#33
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Eh, de parca nu era suficient dezatrul din ultimii ani de la procesoare (desi probabil o sa fie un pic atenuat, cel putin la desktopuri daca AMDurile se dovedesc ok si vin si la un pret decent), plus memoriile care sint ba sus ba jos ba foarte sus ca iti trebuie mai noi, plus hard discurile care au urcat in pret in 2011 si nu mai ajung inapoi la acelasi pret/TB, darmite mult mai bun iata ce mai vine la orizont:

http://press.trendfo...70313-2776.html
http://www.computerw...-this-year.html

Scumpiri si la flash, chiar ce ne mai lipsea ca ala era singurul care a scazut binishor in ultimul timp.

#34
minx

minx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 248
  • Înscris: 30.04.2007
Puterea de procesare pentru multi este ok.
Ceea ce nu inteleg este scaderea calitatii constructiei. La acelasi pret de acum 3-4 ani cumperi acum un laptop cu performante asemanatoare dar construit mai prost. La cele mai mult nici nu mai exista capacele de vizitare pentru upgrade de ram, schimbare de hdd sau curatare cooler. La unele nici bateria nu o poti schimba fara sa il demontezi de tot. Pratic tot laptopul sunt 2 capace de plastic prinse cu 20 de suruburi. In plus ai de desfacut tot felul de conectori (de la tastatura la placa de baza, de la placa de baza la hdd sau placuta cu porturi usb) fapt care poate duce la deteriorarea lor chiar si intr-un service autorizat. La laptopul cumparat in 2009 am putut sa ii schimb foarte usor ramii, hdd-ul si , mai tarziu, chiar si procesorul pentru ca acesta avea socket separat si nu era lipit pe placa de baza. Acum la aceeasi bani cumperi tableta cu o tastatura atasata.

Edited by minx, 14 March 2017 - 17:28.


#35
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
S-au luat toti dupa Apple cu totul inchis si cu din ce in ce mai putine porturi, sper sa nu se generalizeze tendinta sa nu mai poti sa gasesti un laptop cu macar 1-2 usb-uri...

#36
adrianmc1912

adrianmc1912

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 964
  • Înscris: 13.03.2017
Peste cativa ani vei regreta suruburile alea,când vei avea carcasa dintr o bucata sau lipita...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate