Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Ecaterina Teodoroiu

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,322
  • Înscris: 17.09.2008
,,


Ecaterina Teodoroiu

[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/ecaterina-teodoroiu-300x187.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Cătălina, Lili cum îi spuneau părinţii, era cel de-al treilea copil al familiei Toderoiu. Era născută în 14 ianuarie 1894 și dovedea inteligenţă şi ambiţie. Părinţii ei erau oameni nevoiaşi, cu mulţi copii. Eroina a dormit mult timp în copaia în care erau spălaţi copiii. Nu avea loc în pat. ”Dada” Cătălina a învăţat foarte mult că să scape de sărăcie.
[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/ecaterina-teodoroiu1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Primele două clase primare le-a făcut în Vădeni, localitatea ei natală, care face parte acum din Târgu-Jiu. Următorii doi ani a urmat şcoală în “oraş”, la Târgu-Jiu. Învăţătorul ei a vrut să pună în scenă “Peneş Curcanul” şi a întrebat în clasă cine vrea să joace rolul principal. Ecaterina Teodoroiu(numele său de familie este menționat în diferite surse oficiale cu diverse ortografieri) a spus că ea. Dascălul i-a explicat însă că rolul trebuie jucat de un băiat. Îi plăcea foarte mult să citească cărţi istorice și de aceea avea o afinitate pentru personajele de glorie ale României. Cătălina Toderiu a plecat apoi la Bucureşti, unde s-a înscris la Şcoala de Fete. Vroia să devină învăţătoare. Se pare că, la Bucureşti, Cătălina l-a întâlnit pe Gheorghe Mănoiu, iubitul ei. În acea perioadă, Ecaterina s-a înrolat că cercetaş. După ce a început Războiul de Reîntregire a participat ca sora medicală. Alături de alte femei, Cătălina îngrijea răniţii.
Înrolarea în Armata Română
Moartea fratelui ei Nicolae, cel cu care Ecaterina s-a înţeles cel mai bine dintre toţi copiii, a afectat-o foarte mult. Ea a fost cea care l-a îngropat pe Nicolae pe dealul Sambotinului. În octombrie 1916, Ecaterina Teodoroiu a decis să slujească ţara în locul fratelui ei. Să îl răzbune. Un alt motiv care a determinat-o pe eroină să se înroleze a fost faptul că Gheorghe Mănoiu era deja pe front. Părinţii ei nu au fost de acord cu faptul că ea a luat arma şi mantaua. Au lăcrimat mult. Dar decizia ei fusese deja luată. Atunci când venea acasă în permisii, bunica plângea şi îi spunea: “Dadă Cătălina, nu pleca. Ia-mă şi pe mine cu ţine”. Dar Ecaterina Teodoroiu era hotărâtă.
[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/ecaterina-teodoroiu3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Rănită şi prizonieră
În război, Ecaterina a fost rănită la ambele picioare şi a fost tratată la spitalele Filiaşi, Craiova, Iaşi, dar şi-a revenit. A fost luată prizonieră, însă a reuşit să scape, împuscând vreo “doi-trei” soldaţi germani. Într-o seară, după o luptă în Gorj dada Cătălina a venit acasă. Ploua şi era destul de frig şi avea pe ea o pelerină roşie. Părinţii ei au întrebat-o de unde o are. “Am primit-o de la generalul Dragalina”, le-a răspuns aceasta. Era deja o legendă a armatei. Eroina a fost distinsă în primăvara anului 1917 cu “Virtutea militară de război, clasa a II-a” şi avansată la gradul de sublocotenent. Conducea un pluton de 25 de soldaţi. La început, ostașilor nu le-a prea convenit că sunt conduşi de o femeie, dar până la urmă au apreciat-o.

Ultima luptă
Moartea nu a cruţat-o însă. Ecaterina Teodoroiu nu a reuşit să scape de gloanţele germane. În 22 august, pe câmpul de lupta de la Mărăşeşti, eroina a fost împuşcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: “Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”.
Eroina este citată în ordinul de zi nr 1 din 23 august 1917
[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/ecaterina-teodoroiu5.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
ORDIN DE ZI NR. 1 DIN 23 AUGUST 1917
În timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima-i generoasă de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a. Pilda rară a unui entuziasm unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt Eroina de la Jiu, şi-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deşartă ambiţie, numai din dragostea de a apăra pământul ţării acesteia cotropită de duşmani. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţării sale şi i-a întrecut prin puterea cu care înfrângând slăbiciunea femeiască a ştiut să dovedească vigoarea bărbăţiei de trup şi de suflet şi calităţile întregi ale unui ostaş îndrăzneţ, neobosit şi plin de entuziasmul de a se face folositoare cu orice preţ. Aceea care a luptat ca un viteaz din alte vremuri la Târgu-Jiu, aceea care şi-a desfăşurat energia-i rară împotriva “morţii albe” care a secerat pe camarazii ei bolnavi de tifos exantematic, pornise din nou în luptă cu un avânt renăscut, cu nădejdea că va contribui şi ea la opera cea mare a revanşei la a cărei pregătire a luat parte foarte activă, conducând instrucţia. A căzut înainte de a ajunge la ţelul acestei revanşe. Şi-a dat viaţa cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obţine apoteoze de vorbe ci pentru că aşa cerea inima ei, pentru că aşa credea sufletul ei că se împlineşte datoria vieţii.
[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/casa-memoriala-ecaterina-teodoroiu.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu
Aceea care în vitejia-i comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-şi îndemna ostaşii cu vorbele: “Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”, are drept din clipa aceasta la cinstirea veşnică a unui nume neuitat de camarazi. Pentru dragostea-i de ţară, pentru simţu-i rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă, o citez la ordin de zi pe Regiment, dând-o ca pildă tuturor ostaşilor.”
Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată pe câmpul de luptă, apoi trupul ei a fost mutat în Mausoleul de la Mărăşeşti. În 1926 a fost adusă, într-un sicriu de oţel, în mausoleul construit pentru ea în centrul oraşului Târgu Jiu.
[ http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2014/08/mausoleu-ecaterina-teodoroiu.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

http://www.istorie-p...unteti-cu-mine/

Ecaterina Teodoroiu a fost un om deosebit, un bun patriot.Cu asemenea oameni au fost realipite la patria mama teritoriile ocupate vremelnic, prin forta si viclesug, de altii.

Edited by dennis_2005, 14 January 2017 - 13:40.


#2
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Frumos gest,@  denis . Tot respectul si admiratia eterna pentru domnisoara sublocotenent Teodoroiu ,  dusa la  cele vesnice mult prea devreme. A fost o eroina , iar amintirea ei  va starui mereu in inima romanilor .Respect si recunostinta .

#3
Ploiesteanul2015

Ploiesteanul2015

    Cel mai iubit dintre ploieşteni

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,681
  • Înscris: 13.09.2015
Un secol de glorie :)

#4
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

n timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima-i generoasă de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a. Pilda rară a unui entuziasm unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt Eroina de la Jiu, şi-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deşartă ambiţie, numai din dragostea de a apăra pământul ţării acesteia cotropită de duşmani.
prin ce se deosebeste de unul cazut la Verdun, Somme, Ypres, Cambrai, Passchendaele, Langenmarck, Coronel, Jütland, Arras etc. etc?

#5
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,322
  • Înscris: 17.09.2008

View PostPengoon, on 14 ianuarie 2017 - 16:16, said:

prin ce se deosebeste de unul cazut la Verdun, Somme, Ypres, Cambrai, Passchendaele, Langenmarck, Coronel, Jütland, Arras etc. etc?

Prin faptul ca a fost o femeie, domnisoara, ofiter, comandant de pluton in prima linie si a murit la datorie, in timp ce ataca alaturi de camarazii sai.Nu am auzit ca in alte armate din primul razboi mondial sa existe o femeie ca si eroina noastra.Ecaterina ar fi putut sta foarte bine in spatele frontului insa a preferat sa lupte in prima linie, cu arma in mana impotriva dusmanilor tarii, germanii si austro-ungarii.Nu i-am uitat pe bulgari sau turci.

#6
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Ba inca dupa refacerea dupa ranirea survenita si  iesirea din spital a cerut sa revina din nou in mijlocul  camarazilor , sfarsind atat de tragic  apoi . O inalta constiinta patriotica a facut-o sa nu se retraga la vatra cum poate ar fi facut multi , a ales sa se intoarca in conflagratie ,a f ost inaintata in grad si decorata . O mare deosebire astfel fata de exemplele lui pengoon .

#7
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View Postdennis_2005, on 14 ianuarie 2017 - 18:19, said:

Prin faptul ca a fost o femeie, domnisoara, ofiter, comandant de pluton in prima linie si a murit la datorie, in timp ce ataca alaturi de camarazii sai.Nu am auzit ca in alte armate din primul razboi mondial sa existe o femeie ca si eroina noastra.
in armata rusiei au existat batalioane intregi de femei din care unul a luat parte la ofensiva kerensky. Viktoria Savs a luptat in armata austrica pe frontul italian. Flora Sanders a luptat in armata sarba, direct pe front. nu-s singurele exemple.

#8
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,308
  • Înscris: 30.01.2008

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 17:00, said:

Flora Sanders a luptat in armata sarba, direct pe front. nu-s singurele exemple.
Si asta diminueaza cu ceva eroismul Ecaterinei ?

View PostPengoon, on 14 ianuarie 2017 - 16:16, said:

prin ce se deosebeste de unul cazut la Verdun, Somme, Ypres, Cambrai, Passchendaele, Langenmarck, Coronel, Jütland, Arras etc. etc?
Depinde pentru ce lupta fiecare si in ce conjunctura au murit . Daca au murit ca atacau alte state ....nu e eroism .

#9
gezahofi

gezahofi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 05.08.2011
Spui tu acum, cu o suta de ani după . La plăcinte înainte .., asta dacă nu scrii aceste rânduri de pe vre un câmp de lupta

#10
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View PostDaco_Get, on 15 ianuarie 2017 - 19:21, said:

Si asta diminueaza cu ceva eroismul Ecaterinei ?
io aici nu vad nici o diferenta fata de orice alt soldat in acel razboi.

Quote

Depinde pentru ce lupta fiecare si in ce conjunctura au murit . Daca au murit ca atacau alte state ....nu e eroism .
Romania a atacat un alt stat (A-H). Deci dupa definitia ta propie nu-i "erou" ca a facut parte dintr-un razboi de agresiune? dar bineinteles cazul asta este complet altceva si nu se aplica, deoarece drepturi milenare etc. etc, chestii auzite si rasauzite din partea fiecaruia care vreodata a purces la un razboi. Io nu cred ca asta-i vreun criteriu pentr "eroism", termen si-asa abuzat si subiectiv pe deasupra, pentru cei ce-si fac jobul, care o fi el.

#11
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,308
  • Înscris: 30.01.2008

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:00, said:

io aici nu vad nici o diferenta fata de orice alt soldat in acel razboi.

Nu era de neasteptat sa nu vezi.

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:00, said:

Deci dupa definitia ta propie nu-i "erou" ca a facut parte dintr-un razboi de agresiune?

Da esti un mare erou cind ii ataci pe altii ca vrei sa ii sclavesti ,sa le impui religia,orice altceva pe care aia nu il vor de buna voie.
E si greu sa te prinzi ce fel de "erou" esti ,

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:00, said:

Io nu cred ca asta-i vreun criteriu pentr "eroism",
Ca pentru tine agresiunea poate insemna "eroism" ...na ..fiecare cit poate.

View Postgezahofi, on 15 ianuarie 2017 - 19:43, said:

Spui tu acum, cu o suta de ani după . La plăcinte înainte .., asta dacă nu scrii aceste rânduri de pe vre un câmp de lupta
Da ,o spun eu acum .
Despre cum sunt eu la placinte nu prea ai cum sa stii ,dar poti afla daca tii dinadins Posted Image

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:00, said:

... deoarece drepturi milenare

Ai impresia si tu si altii ca daca spuneti in bataie de joc despre drepturile romanilor pe paminturile lor devii mai suprior ,ai vreo circumvolutiune in plus sau care e ideea de a incerca ridculizarea a tot ce este romanesc ?

Edited by Daco_Get, 15 January 2017 - 20:16.


#12
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Nu era de neasteptat sa nu vezi.
este ceva special ascuns aici? ceea ce numai un om special vede? cumva unul ce se considera patriot?

Quote

Da esti un mare erou cind ii ataci pe altii ca vrei sa ii sclavesti ,sa le impui religia,orice altceva pe care aia nu il vor de buna voie.
neaplicabil la ww1, care avea complet alte obiective, din partea tuturor partilor.

Quote

Ca pentru tine agresiunea poate insemna "eroism" ...na ..fiecare cit poate.
interpretarea iti apartine. io n-am zis asta.

#13
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,308
  • Înscris: 30.01.2008

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:17, said:


interpretarea iti apartine. io n-am zis asta.
Ba exact asta ai zis numa ca acu o dai cotita sa nu se vada putregaiul din staniol.

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:17, said:

este ceva special ascuns aici? ceea ce numai un om special vede?
.
Dupa posturile tale nu era ceva special/neasteptat  sa nu vrei/poti sa vezi .

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:17, said:

cumva unul ce se considera patriot?

Vrei sa spui ca patriotismul e vreo boala sau ceva de care lumea trebuie sa se fereasca sau care e ideea ?

#14
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
nu, nu am zis. dar nu voi mai participa, deoarece nu are rost.

#15
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,308
  • Înscris: 30.01.2008

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:17, said:

neaplicabil la ww1, care avea complet alte obiective, din partea tuturor partilor.


Fals .

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 28 iulie 1914 și 11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:26, said:

nu, nu am zis.
Exact asta ai zis .da tu da-te ca si cum nici usturoi nu ai mincat nici gura nu miroase.

Edited by Daco_Get, 15 January 2017 - 20:30.


#16
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,322
  • Înscris: 17.09.2008

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 17:00, said:

in armata rusiei au existat batalioane intregi de femei din care unul a luat parte la ofensiva kerensky. Viktoria Savs a luptat in armata austrica pe frontul italian. Flora Sanders a luptat in armata sarba, direct pe front. nu-s singurele exemple.

Asa o fi insa eu sunt foarte mandru de compatrioata mea care ar trebui sa fie un exemplu pentru toti etnicii romani.Tu ca si altii pe acest forum sunteti alogeni.

Edited by dennis_2005, 16 January 2017 - 20:56.


#17
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View PostPengoon, on 15 ianuarie 2017 - 20:26, said:

nu, nu am zis. dar nu voi mai participa, deoarece nu are rost.

Ce bine.
Altfel, francezii o stimeaza pe Ioana d'Arc. Ba au si sanctificat-o. Noi de ce sa nu avem eroine noastre?
altfel, eu am de/scris ce am simtit citind "Razboiul nu are chip de femeie" de Svetlana Aleksievici
https://forum.softpe...2#entry19376352
Ma autocitez..
"”satele arse de nemti, cu locuitori inchisi in hambare.” Stiam ca asa se petrecuse. Fara sa realizez, am icnit.
Dupa o pagina, o femeie isi gaseste in cenusa casei pantofiorul fetitei ei. Am avut un fel de spasm. La dracu, totusi, eram in 331. Si am realizat ca cineva se uita la mine. Inchid cartea si ma gandesc ca ma dau dracului in stamba intr-un mijloc de transport in comun.
Iar razboiul nu e pt dsoare..Asa ca redeschis si citesc, “satul copilarie mele era un sat al femeilor. Doar al muierilor. ..despre razboi povestesc muierile. Si plang. Canta aproape de atata plans”.
In doar cateva cuvinte ceva atat de cumplit. Asa ca icnesc din nou si ma gandesc. Lasa gargara si citeste mai departe.. Sau mai bine nu, pt ca se uita oamenii cum ma sterg la ochi..
"aveam 16 ani cand m-am inrolat. Inca nu ma sarutasem niciodata. Si am vrut pe front sa ii omor pe nemti..Care imi omorasera pe tata, mama, fratele, rudele…
Asa ca lasa-ma.. si canta la alta masa..De ce sa nu ne mandrim cu eroi/inele noastre?

Edited by Prien, 22 January 2017 - 13:18.


#18
seeker_of_truth

seeker_of_truth

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,331
  • Înscris: 27.11.2016

View PostPrien, on 22 ianuarie 2017 - 13:17, said:

Ce bine.
Altfel, francezii o stimeaza pe Ioana d'Arc. Ba au si sanctificat-o. Noi de ce sa nu avem eroine noastre?
altfel, eu am de/scris ce am simtit citind "Razboiul nu are chip de femeie" de Svetlana Aleksievici
https://forum.softpe...2#entry19376352
Ma autocitez..
"”satele arse de nemti, cu locuitori inchisi in hambare.” Stiam ca asa se petrecuse. Fara sa realizez, am icnit.
Dupa o pagina, o femeie isi gaseste in cenusa casei pantofiorul fetitei ei. Am avut un fel de spasm. La dracu, totusi, eram in 331. Si am realizat ca cineva se uita la mine. Inchid cartea si ma gandesc ca ma dau dracului in stamba intr-un mijloc de transport in comun.
Iar razboiul nu e pt dsoare..Asa ca redeschis si citesc, “satul copilarie mele era un sat al femeilor. Doar al muierilor. ..despre razboi povestesc muierile. Si plang. Canta aproape de atata plans”.
In doar cateva cuvinte ceva atat de cumplit. Asa ca icnesc din nou si ma gandesc. Lasa gargara si citeste mai departe.. Sau mai bine nu, pt ca se uita oamenii cum ma sterg la ochi..
"aveam 16 ani cand m-am inrolat. Inca nu ma sarutasem niciodata. Si am vrut pe front sa ii omor pe nemti..Care imi omorasera pe tata, mama, fratele, rudele…
Asa ca lasa-ma.. si canta la alta masa..De ce sa nu ne mandrim cu eroi/inele noastre?
eroi , saracii oameni au fost dusi la abator, de politicienii jegosi , care si-au batut joc de ei,
Romania era la pamant  la inarmare, aproape ca nu ave artilerie , si astia i au trimis la moarte sigura, ca dupa
sa se imbogateasca din furturi si comenzi de stat , plus furnituri. Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate