Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...
 

Cum sa NU ceri informatii despre facultate

- - - - -
  • Please log in to reply
62 replies to this topic

#19
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003
Pai si aceste elemente te pun sa-ti pui intrebari despre viata, despre cum sa ajungi la ele. Nu doar arunci o intrebare generica si astepti ca altii sa faca pentru tine!
Intrebi, dar punctual, asta-i ceva normal.

Edited by neagu_laurentiu, 08 January 2017 - 11:41.


#20
Damascus77

Damascus77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,911
  • Înscris: 11.07.2015

View Postdani.user, on 08 ianuarie 2017 - 10:39, said:

Cultura populara in ceea ce priveste modul de a cere sfaturi e atat de gresita, ca mai toti ce pun intrebari aici intreaba numai prostii.


Asta se poate aplica la orice.

"Vreau sa-mi iau un Insignia, ce parere aveti despre Opel ? "

"- masini fiabile, ieftine"

"-sunt praf, un prieten are un Astra in care a bagat deja foarte multi bani, aproape cat pretul masinii"

"- am avut eu un Vectra, nu sunt chiar atat de ieftine, m-a costat aia si aialalta "

"- Foarte bune, isi merita banii ca raport calitate-pret"

"- Hai ba, Opel, aia nu e masina e caruta"

....



La fel la orice chestie, unul a avut o experienta nasoala cu Emag -> Emag sucks; altul cu banca X - banca X e de doi bani; altul are un job cu salariu mic desi are dreptul - nu merita sa faci dreptul samd

Toate parerile sunt bazate pe experiente proprii sau "din auzite", sunt perfect subiective.

Edited by Damascus77, 08 January 2017 - 11:48.


#21
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postneagu_laurentiu, on 08 ianuarie 2017 - 11:31, said:

Oare trebuie sa te duca cineva de mana avand cel putin 14 ani? Din toata cartea studiata nu se intelege ca trebuie si tu sa cauti, sa citesti, sa explorezi? Dincolo de mesajul direct al materiilor din liceu, exista si o latura extrascolara. Dar unii dintre cei mici nu o vad, asta-i problema.

Eu cred ca rolul scolii in ziua de astazi nu este de a oferi informatia. Cred ca in secolul 21 rolul scolii este de a te face sa intelegi informatia.
E foarte greu sa intelegi daca nu vezi concret despre ce este vorba.
Eu am fost foarte surprins cand am constatat ca nici 5% din materia de la facultate nu se foloseste la locul de munca. Si locul de munca este in domeniul facultatii.
Ma interb ce sens are sa ti se dicteze informatii care oricum le gasesti gata tipartite ? Uneori internetul explica mai bine decat profesorul.
Faptul ca unii elevi de liceu nu stiu la ce profil sa mearga dupa, inseamna ca pana atunci nu li s-a prezentat ceva interesant in scoala. Totul (sau aproape tot) a fost informatie fara aplicare practica.

#22
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003
Sistemul trebuie imbunatatit, nimic de zis. Dar dincolo de el, trebuie ca si tu sa faci mai mult de a astepta.

#23
andreim77

andreim77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,235
  • Înscris: 11.04.2006
E foarte bine ca intreaba orice, chiar daca unele intrebari nu isi au rostul, important e ca vor indrumare, pe care nu o primesc in scoala sau acasa.
E naspa ca experimentatii au in ei mistouri infantile de parca la 18 eram mai breji. La varsta aia nici un tanar nu are formata responsabilitatea viitorului profesional, 3-4 ani sunt multi pt el, important e momentul si ce presupune.
Si e importanta si hartia, o diploma de la litere nu te ajuta prea mult in electronica.
Asa ca un topic general de intrebari de tot felul e mai util.

#24
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postneagu_laurentiu, on 08 ianuarie 2017 - 12:08, said:

Sistemul trebuie imbunatatit, nimic de zis. Dar dincolo de el, trebuie ca si tu sa faci mai mult de a astepta.

Evident. Ceea ce ma surpinde pe mine este faptul ca profesorii nu isi imbunataesc metoda de predare de la an la an.
Daca meg acum la ora de fizica sunt sigur ca profesoara preda exact ca in utma cu 10 ani: dictare, definitii, probleme.
Cum este posibil, ca intr-o viata sa nu te schimbi ? Sa nu iti imbunatatesti metodele de predare de la an la an ? Asta nu pot sa inteleg. Daca este vorba de salar, atunci sunt de acord, putem vorbi de salar. Eu sunt de acord sa platesc impozit dublu si sa li se tripleze salariile profeorilor si sa li se dea resurse didactice cate vor.
Dar, sa nu aibe postul asigurat pe viata. Sa existe o concurenta. Cei mai cautati profesori sa fie cei mai bine platiti si pentru cei mai putin cautati profesori sa se scoata postul la concurs. Si in acest mod, elevul decide la ce profesor sa mearga la ora. Profesorul care nu este solicitat are tot mai putini elevi, si evident va fi inlocuit.

#25
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
1. generatiile ce vin din urma sunt obisnuite sa li se dea pe tava orice cer, pt ca asa au fost invatati de acasa
2. nu-mi puteti spune ca unul care l-a tinut mamica si taticu in puf pana la cel putin 18 ani, daca il lasi singur singur sa se descurce, va reusi sa faca mai multe decat unul care a invatat de mic ce este aia responsabilitate si care nu are mai mult de 12 ani poate
3. generatiile noi nu au habar de ceea ce este dincolo de monitorul pc-ului - cati dintre ei nu au deschis topicuri pt a intreba de facultate, pt care sa aiba un job asigurat si salariu de cateva mii de lei?
4. cati dintre ei nu intreaba pe forum cum poate sa vb cu nu stiu care din facultate, ori despre nu stiu ce act si asteapta sa li se dea nr de la secretariat?
5. cati dintre studentii ce au pretentia de ingineri si nu numai, termina facultatea aia si vin pe forum sa intrebe despre ce au facut in facultate?
6. cati elevi de liceu deschid topicuri pt a intreba daca se apuca sau nu de programare, daca i-ar place, daca e greu, daca trebuie sa invete mult pt asta si mai ales, daca va castiga mia de euro dupa cum au gasit ei pe net?
7. cati elevi vor politehnica, dar sa nu faca matematica si fizica pt ca nu le place?

iar exemplele de astfel de oameni pot continua. la fel ca si colegii de mai sus, consider ca atunci cand efectiv nu ai nici o teraba cu scoala, cu ceea ce inseamna viata ta mai departe, dar astepti ca altii sa te indrume, altii sa te ia de mana si sa te duca in x loc ca sa faci ceva, sa-ti spuna ce e bine si ce e rau, dar sa ai pretentii ca ai 18 ani si esti independent si capabil sa te descurci in viata, acei oameni nu vor face altceva, decat sa ajunga viitorii acuzatori al unui sistem romanesc, dar fara sa realizeze ca ei de fapt au pus bazele acestuia, prin nepasarea si inconstienta cu care si-au tratat propriul viitor. vor fi acei care vor arata cu degetul spre altii, dar nu-si vor recunoaste vina in cazul in care o vor duce rau.

din pacate generatiile din urma, asteapta sa fie condusi, nu mai sunt in stare sa ia propriile decizii si sa preia initiativa, mereu vor astepta ca altii sa le spuna ce trebuie sa faca. si e pacat.

View Postandreim77, on 08 ianuarie 2017 - 12:08, said:

E naspa ca experimentatii au in ei mistouri infantile de parca la 18 eram mai breji. La varsta aia nici un tanar nu are formata responsabilitatea viitorului profesional

dar intrebarea mea pt tine ar fi urmatoarea. cum de noi am putut afla tot ce ne trebuia, ne-am putut informa, am putut face o scoala si niste cursuri, sa invatam o meserie, toate astea fara ajutorul unui forum, iar pt unii, fara a avea acces la internet.

tu la 18 ani ai iesit pe strada sa intrebi pe unul si pe altul la ce facultate sa dai? ai intrebat pe x sau y ce liceu sa urmezi? ai intrebat pe x sau y cum poti sa iei legatura cu liceul x sau cu facultatea y?

pe mine cel putin ma supara tare cand vad cate un topic in care se intreaba astfel de banalitati. suntem in era informatiei, dar sa nu fi in stare sa deschizi un site al unei institutii si sa citesti uneori chiar pe prima pagina nr de telefon de contact, pt a suna si cere informatiile de care ai nevoie, deja este prostie. nu vreau sa jugnesc pe nimeni, insa din pacate asta e realitatea zilei de azi. nimeni nu mai cauta nici macar pe net, asteapta mura-n gura sa i se explice cu lux de amanunte, fara a misca prea mult din fotoliu.

#26
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
exemple vizavi de ce scriam mai sus, chiar pe aceasta arie, vechi de cateva zile:

Sursa insecuritatii mele este ca am vorbit cu ei pe Facebook, nu la telefon .Sunt putin cam nesigur, este ok ce fac?

Mi am pus parintii sa caute informatii despre

as dori sa stiu care este parerea lui despre tot ce tine de facultatea respectiva [...] Ai 207 pagini cu pareri (raspunsul unui coleg)

Cat timp dureaza retragerea de la facultate cu depunerea cererii cu tot?   singura informatie oferita de initiator in acel topic, dar se doreste raspuns

Salut ! Daca nu promovez examenul partial de la facultate nu intru in sesiune de examene din Ianuarie ?

iar exemplele pot continua. multi intreaba pe forum, cand raspunsul este la o catedra distanta, un telefon distanta, un site distanta. dar nu, e mai comod sa gandeasca altii pt tine. Posted Image

Edited by Dany_Darke, 08 January 2017 - 13:04.


#27
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,232
  • Înscris: 24.02.2007

View Postandreim77, on 08 ianuarie 2017 - 12:08, said:

E foarte bine ca intreaba orice, chiar daca unele intrebari nu isi au rostul, important e ca vor indrumare, pe care nu o primesc in scoala sau acasa.

Ai net, ai libertatea de a intreba orice. Pasul urmator e sa inveti sa intrebi si ce trebuie, altfel degeaba intrebi; putand fi chiar mai rau sa ramai cu o impresie gresita decat deloc.

Pe site-uri Q&A internationale te trimit imediat la plimbare cand vi cu intrebari mult prea subiective. Lumea si-a invatat lectia si devine chiar o placere sa inveti ceva din raspunsurile primite de multi la intrebari serioase. Lucru mult mai benefic pentru toti, decat sa stai sa repeti acelasi lucru unora care oricum nu baga in seama decat ce le place sa auda.

Edited by dani.user, 08 January 2017 - 13:40.


#28
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View PostDany_Darke, on 08 ianuarie 2017 - 12:34, said:

suntem in era informatiei, dar sa nu fi in stare sa deschizi un site al unei institutii si sa citesti uneori chiar pe prima pagina nr de telefon de contact, pt a suna si cere informatiile de care ai nevoie, deja este prostie. nu vreau sa jugnesc pe nimeni, insa din pacate asta e realitatea zilei de azi. nimeni nu mai cauta nici macar pe net, asteapta mura-n gura sa i se explice cu lux de amanunte, fara a misca prea mult din fotoliu.

Care ar trebui sa fie rolul scolii in epoca internetului ?

Edited by PlatonX, 08 January 2017 - 13:44.


#29
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View Postcrisstonne, on 08 ianuarie 2017 - 11:24, said:

Cînd îmbătrânești, uiți cum erai cînd erai tînăr Posted Image
Logica, sufletul fiecărui om diferă, logica de adult nu se pupă cu logica abia iesitului din copilărie.

Ce adult da răspunsuri la mișto ?! Posted Image
Eu sunt ala. Mi-am ales drumul la 13 ani si ceva. Iar daca la 18 nu sti ce vrei, dupa ce ai facut un liceu, care ar trebui sa fie primul pas in cariera TA, sincer, .
Schimbarea metodei de predare. Atat in carte cat si proful arata o schema cu 2 piese legate. Si cand un dobitoc batran cum sunt eu, intreba cum arata o schema cu 3 piese, ce trebuie sa faci? Mda, e complicat..
Deci care e rolul elevului in anii internetului?
Sa isi streseze neuronul si sa gandesca singur plecand de la ce era in carte?
Dne fereste. In niciun caz. Rolul e copy ponta...dottore....
PS. Da, am avut si eu 14 ani si hormoni. Jur ca in noapte nuntii stiam si exersasem toate miscarile. Dar stiam si o alta meserie ..
Presupun ca glumitele mele atat de inocente si transparente nu va supara, nu-i asa?
PlatonX
In anii 78-82 cand era in liceu proful de fizica mi-a zis ca R=R1+R2...+Rn. Si in facultate in anii 80 si ceva a fost la fel
Pls, expune talica o metoda mai noua si mai moderna de predare si invatare a acestei formule. Recunosc public ca eu om batran sunt mai prost si nu am ideii de imbunatatire. Si ca fac misto de cei are nu o re/cunosc si nu o aplica..
Sper ca nu ti se pare prea complicata, ca vin cu 1/Re=1/R1+1/R2+...1/Rn..

Edited by Prien, 08 January 2017 - 14:13.


#30
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View PostPrien, on 08 ianuarie 2017 - 13:58, said:

Deci care e rolul elevului in anii internetului?
Sa isi streseze neuronul si sa gandesca singur plecand de la ce era in carte?
Dne fereste. In niciun caz. Rolul e copy ponta...dottore....

Eu nu am intrebat care este rolul elevului in epoca internetului. Eu am intrebat care este rolul scolii.
Daca elevul trebuie sa inteleaga singur ce scrie in carte, si daca profesorul nu explica (dicteaza) mai interesant ca si cartea, atunci care e diferenta ca eu ma documentez pe internet despre ce ma intereseaza si merg numai la examene ?
Voi spuneti ca elevul din ziua de azi este obisnuit sa i se dea mura in gura si el sa nu isi bata capul singur. Eu asta nu pot sa inteleg: daca un elev poate invata si singur de ce mai are nevoie de scoala ? De ce nu poate sa mearga numai la examene, pentru ca in rest se poate documenta si poate invata singur.

#31
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003
Statistica aia e buna dar nu suficienta pentru ca rolul persoanei e esential, o simpla hartie nu ajuta.
Pe de alta parte, multi spun ca invata in timpul facultatii dar se rezuma strict la cursuri! Asa, niciodata, nu devii meserias. Trebuie sa iei acel curs doar ca pe o introducere si in timpul liber sa cauti informatii suplimentare, sa aprofundezi, sa vii iar la scoala sa intrebi unde nu intelegi etc. Si abia atunci te poti incadra in acea statistica.

View PostPlatonX, on 08 ianuarie 2017 - 13:40, said:

Care ar trebui sa fie rolul scolii in epoca internetului ?
De indrumator. Te introduce in poveste, iti da tema/bibliografie de aprofundare, revii si discuti ce ai inteles, te corecteaza unde nu-i bine etc. Dar accentul cade pe școler.

Edited by neagu_laurentiu, 08 January 2017 - 14:51.


#32
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014

View PostPlatonX, on 08 ianuarie 2017 - 13:40, said:

Care ar trebui sa fie rolul scolii in epoca internetului ?

rolul scolii este de a-ti arata si invata elementele esentiale care ti-ar trebui in viata. nu dezbatem programa scolara asa ca nu intram in subiect. scoala iti arata fiecare domeniu ce inseamna, cum se aplica si ce ai putea face cu el mai departe. iti traseaza liniile dupa care tu poti alege ce ti-ar place sa faci mai departe in viata. ce inclinatie ai si ce te pasioneaza.

internetul ce rol are aici? documentare suplimentara.

View PostPlatonX, on 08 ianuarie 2017 - 14:16, said:

Daca elevul trebuie sa inteleaga singur ce scrie in carte, si daca profesorul nu explica (dicteaza) mai interesant ca si cartea, atunci care e diferenta ca eu ma documentez pe internet despre ce ma intereseaza si merg numai la examene ?
Voi spuneti ca elevul din ziua de azi este obisnuit sa i se dea mura in gura si el sa nu isi bata capul singur. Eu asta nu pot sa inteleg: daca un elev poate invata si singur de ce mai are nevoie de scoala ? De ce nu poate sa mearga numai la examene, pentru ca in rest se poate documenta si poate invata singur.

cam asa zic toti elevii din ziua de azi. drept dovada, uite ce a ajuns scoala romaneasca. ce am scris mai sus oricum ai interpretat prost. nu e vb de a inavata neaparat singur, ci ca asteapta ca totul sa-i vina mura-n gura, nu neaparat inavatura, cat si informatiile banale pe care le poate obtine si singur. mare atentie la ce am scris si mai ales la exemplele care le-am dat.

pe de alta parte, uite-ti propriul exemplu de ce nu poate invata un elev mereu singur, mai sus am dat exemple care aratau un fenomen, tu le-ai interpretat dupa cum ai vrut, dar numai cum trebuie nu. acum hai sa transpunem la scoala treaba asta. citesti singur de pe net, fara a avea un indrumator sa-ti explice. uite unde este rolul scolii si a cadrului didactic, de a explica informatia citita si de a te indruma mai departe in intelesurile sale.

pe de alta parte, daca vrei sa si inveti, nu numai sa memorezi, este o vb romaneasca "practica este mama invataturii". indiferent de forma de invatamant, ori chiar si de pe net, daca nu practici extra curicular, nu ai sa inveti nici la 90 de ani. sa-mi arati tu mie pe cineva, care a citit intr-o carte ceva, apoi peste x ani a inceput sa puna in practica acea informatie, cu aceeasi acuratete ca atunci cand a citit-o, fara ca sa fi exersat intre timp.

lucrez in proiectare, daca eu pe tine te-as lua langa mine sa-ti arat cateva comenzi  de cad, iar peste 1 saptamana te pun sa faci o piesa in acel program, fara exersare extra, tu ai face-o? ma indoiesc.

#33
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postneagu_laurentiu, on 08 ianuarie 2017 - 14:47, said:

De indrumator. Te introduce in poveste, iti da tema/bibliografie de aprofundare, revii si discuti ce ai inteles, te corecteaza unde nu-i bine etc. Dar accentul cade pe școler.

Problema este ca acel scolar nu intelege ce i se preda pentru ca se preda prea abstract. Nu intelege ce scrie in cartile date ca bibliografie din acelasi motiv. In ROmania 42% dintre elevi sunt analfabeti functionali.
Vine profesorul si incepe: Definitie - Fie x definit pe R cu valori in R.... Se numeste functie o asociere de elemente din  multimea A in multimea B .... etc.
Si elevul intreaba: la ce se folosesc functiile ? Putem face exemple de functii din lumea reala ? Cum a aparut conceptul de functie ? De ce a fost nevoie de acest concept in matemantica si la ce ne ajuta ?
Raspuns: Documenteaza-te singur. Noi avem de facut exercitii si de memorat definitii care nu stim la ce folosesc dar trebuie memeorate. Ora viitoare test din formule ionvatate pe de rost.
Ma intreb cat din ce s-a predat la acea ora a si inteles elevul. OK. Merge acasa si vrea sa invete. Citeste definitia si nu intelege pt ca nu reuseste sa faca conexiunea cu ceva cunoscut, cu ceva concret. Si memoreaza. Memoreaza formule si metode de rezolvare dar nu a inteles conceptul. Deschide manualul si e la fel: abstract.
Eu chiar mi-as dori sa am o discutie cu un profesor de matematica sa vad cat de mult inteleg profesorii conceptele pe care le predau sau si ei memoreaza definitii si formule.

#34
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,232
  • Înscris: 24.02.2007
Nu intelege, dar nici n-are nici un interes sa se chinuie putin. Solutia trebuie sa vina din ambele directii. Degeaba se straduie elevul daca profesorul e pe langa, degeaba se straduie profesorul daca elevul are doar alcool si femei in minte.

#35
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014

View Postdani.user, on 08 ianuarie 2017 - 15:07, said:

degeaba se straduie profesorul daca elevul are doar alcool si femei in minte.

... si ce telefon este mai bun, iphone 7 al lui sau s7 care il are colegul de vizavi?

#36
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003

View PostPlatonX, on 08 ianuarie 2017 - 15:03, said:

Problema este ca acel scolar nu intelege ce i se preda pentru ca se preda prea abstract.
Nu a spus nimeni ca pedagogia nu trebuie schimbata ori programa aerisita.

View PostPlatonX, on 08 ianuarie 2017 - 15:03, said:

Eu chiar mi-as dori sa am o discutie cu un profesor de matematica sa vad cat de mult inteleg profesorii conceptele pe care le predau sau si ei memoreaza definitii si formule.
Sunt destui care pricep ce spun acolo dar sistemul in care se afla ii forteaza sa tina un ritm, sa atinga fiecare element din programa (fac o planificare conform cu ce spune ministerul, o vizeza directorul, e foaia lor de parcurs).

Edited by neagu_laurentiu, 08 January 2017 - 15:19.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate