Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Pirateria (software), ce inseamna ea de fapt si cat de grav e sa piratezi.

- - - - -
  • Please log in to reply
489 replies to this topic

#37
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Am si eu o intrebare. Vad ca ii plangeti pe cei de la miculsoft dar Linux, e gratuit. Oare ei cum se descurca?

Cred ca unii nu au fost atenti. Eu cred ca se pune problema daca se considera piraterie si trebuie condamnati cei care instaleaza win la ei acasa si nu produc nimic din asta.
Oare sa se ofere gratuit varianta veche a sistemului de operare nu ar fi o solutie?

Unii dintre voi sunteti micuti dar altii isi pot aminti cand copiam benzile magnetice de magnetofon sau casetele audio cu celebrele dubucas-uri. Va simteati atunci ca piratati, ca o sa dea industria faliment? Nici macar nu exista notiunea ca e vreun semn de ilegalitate sau imoralitate sa copiezi o caseta de la un prieten si sa asculti muzica. Si uite ca acele case de discuri (cum le spune) au rezistat pana in prezent. Realitatea e ca pe atunci nu exista societatea de consum din ziua de astazi, nici adevaratii artisti nici pe departe nu castigau cat castiga acum niste petarde de cantaciosi care fac muzica pe pc si daca-i pui sa cante sunt vai de capul lor.

Mai devreme a spus cineva de EULA si suportul practic inexistent.
Eu fac parte dintre cei care au cumparat licente de windows si nu i-au folosit la nimic simtindu-se chiar frustrat pentru banii dati. De aceea de la un moment dat am luat decizia sa nu mai platesc pentru asa ceva, fiind foarte nemultumit de serviciile lor, practic inexistente, nema garantie, nema raspundere contractuala, vorbesti la stele. Doar banii sa-i dai. Daca as avea computer la firma, atunci da, as da banii aia pe licenta, doar din cauza legii.

l.e. apropos. Stie cineva (intrebare retorica) cati bani face apple din comisionul pus la aplicatiile din magazinul lor virtual? Dar stiti cati bani face google din acelasi lucru? O sa ramaneti uimiti dar profitul e la concurenta cu banii din vanzarea de hardware. Iar investitia e doar in platforma in sine care nu produce nici prea multe locuri de munca, nici consum, nici fabrici si uzine, mai nimic. D-aia zic, nu-i mai plangeti, nu mai aruncati in cei care incearca si ei sa vada cum e cu win, cum e aia sau cealalta.

Edited by serginho74, 02 January 2017 - 09:53.


#38
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

View Postcristirg, on 02 ianuarie 2017 - 01:28, said:

nu mai trebuie atatea certuri si discutii in contradictoriu,lumea s-a obisnuit cu pirateria si basta, torentele sunt pline de tot ce vrei si nu vrei

și asta face furtul legal? sau moral?

Edited by DaculScoril0, 02 January 2017 - 10:03.


#39
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Eu unul chiar nu plâng de mila M$, ca fapt divers utilizez Linux pe toate dispozitivele mele (ArchLinux pe desktop/ laptopuri și Android pe smartphone). Dar utilizatorii s-au obișnuit cu platforma windows cu tot ce decurge de aici, iar pe de altă parte celor de la Microsoft pare să le convină piratarea propriilor produse.
Producătorii ar trebui să fie preocupați de așa zisa ”piraterie”, nu noi consumatorii! Wtf, ar trebui să plâng să sară cămașa pe mine că folosește unu' sau altu' softuri neautorizate, sau că ascultă muzică, sau că vizionează filme/ seriale fără să plătească ceva???

#40
misu183

misu183

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,954
  • Înscris: 21.12.2008

View PostDany_Darke, on 02 ianuarie 2017 - 00:55, said:

iar aici eu vin si va intreb urmatoul lucru - daca lucrati la firma x si vine patronul intr-o zi cu grandioasa idee, cum ca produsele voastre se vor da gratuit. nu va intereseaza aspectul ca patronul face ce vrea, dar in acelasi timp, va mai spune ca fara acea sursa de venit, nici voi nu mai luati salariile, ca nu are cum sa va plateasca. ce faceti in acest caz?
Sa nu dramatizam. Cu toata pirateria firmele de soft au facut bani frumosi. Nu vedeti ca majoritatea au regandit tipurile de licente pe free si pro si userii au optat in functie de necesitatile lor? Cel care vrea ceva serios sunt sigur ca isi cumpara licenta pro. Pentru firmele care isi vor softurile total "incuiate" nu au decat sa si le securizeze beton si s-a terminat cu pirateria. Citeam undeva ca la vremea cand a aparut Win95 acesta ar fi fost lasat intentionat sa fie hackuit si astfel s-a raspandit rapid in lume tragand dupa el toti dezvoltatorii de soft care foloseau platforma. Esentialul e ca pana la urma toti au avut de castigat cu toata pirateria.

Edited by misu183, 02 January 2017 - 10:31.


#41
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
Pirateria a devenit ceva normal, la vedere, de zi cu zi! Asta creaza o problema de perceptie.

Problema nu este ca se pirateaza programe foarte scumpe sau OS-uri, ci faptul ca se pirateaza orice, chiar de 1$ (vezi mai ales lumea Android).

Daca in cazul programelor scumpe poti zice adesea ca au o latura ce se va amortiza in timp (ex inveti sa il folosesti), iar apoi il cumperi pt a fii legal, in cazul programelor mici ranesti producatori palpabili; le iei painea de la gura.

De fapt o mare problema in ultimii ani este tocmai disparitia softurilor mici, de nisa, adica cele in jurul a 20-30 USD.

Majoritatea s-au orientat catre abonamente/servicii din aceasta cauza.

Interesant e cazul Microsoft, care nu s-a zbatut niciodata cu utilizatorii casnici care pirateaza, pentru ca asa isi cimenteaza monopolul (Windows + office), dar asta nu inseamna ca il dau gratis pentru utilizatorii casnici!

Pe acest forum nu incurajam pirateria, asta nu inseamna ca nu stim despre ce e vorba sau ca o negam.

Pur si simplu nu vrem ca acest forum sa se transforme intr-un rai underground.

Despre pirateria muzica & film e iarasi discutabil.
Exista alternative decente ca plata, dar daca le aduni pe toate, ca sa ai acces la o biblioteca cat mai mare, o sa vezi ca costurile cresc multicel.

Eu folosesc Deezer, dar adesea nu gasesc melodii romanesti.

E si un paradox: platesti 5$/luna la Deezer/Zonga/Apple Music/Google Music, dar gasesti toata muzica free pe Youtube!
Pe partea de filme, daca doresti sa urmaresti anumite seriale... ar trebui sa ai abonamente la HBO, Netflix, Prime etc

#42
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,408
  • Înscris: 29.04.2008

View Postshogun1, on 02 ianuarie 2017 - 10:15, said:

ar trebui să plâng să sară cămașa pe mine că folosește unu' sau altu' softuri neautorizate,


există cazuri în care da, așa ar trebui.


Eu folosesc soft cu licență și mi se pare normal ca în prețul serviciilor mele să se reflecte acest lucru. După colț e concurența care folosește soft piratat (piratat, atenție, nu free ) și dă la jumătate de preț. Un coleg, mai sus, zicea că acesta e capitalism. Eu l-aș numi altfel.

#43
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
@iladi: ok, înțeleg punctul tău de vedere, e rezonabil și întemeiat! Dar nu mă simt responsabil că ăia de la concurență te faultează pe tine, la urma urmei pe mine ca consumator mă poate coafa prețul ăla mic, nu trebuie ăla să se justifice în fața mea ce softuri folosește.
Nu există organe abilitate în așa ceva? I-ai anunțat? Ai încercat alternative ale softurilor mai ieftine sau free? Producătorii softului n-au nici o vină, nici o responsabilitate în chestia asta, nici o posibilitate de a-și securiza produsele? Nu cumva le convine mai mult piratarea propriilor produse comparativ cu migrarea utilizatorilor spre alte soluții, mai ieftine, freeware, open source?

#44
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,408
  • Înscris: 29.04.2008

View Postshogun1, on 02 ianuarie 2017 - 11:24, said:

.
Nu există organe abilitate în așa ceva? I-ai anunțat?

Ai încercat alternative ale softurilor mai ieftine sau free?

Producătorii softului n-au nici o vină, nici o responsabilitate în chestia asta, nici o posibilitate de a-și securiza produsele? Nu cumva le convine mai mult piratarea propriilor produse comparativ cu migrarea utilizatorilor spre alte soluții, mai ieftine, freeware, open source?


No, bine.

Da, o fac în mod continuu. Am renunțat progresiv la subscripția Adobe. De câteva săptămâni folosesc produse alternative fără subscripție, și mult mai ieftine. Oricum rămâne office, RIP, soluția de calibrare, factori de care alții nici nu-și pun problema. De ce? Datorită consumatorului. Consumatorul român, în marea lui majoritate, este interesat de preț, în primul rând, calitatea fiind, de multe ori, un aspect secundar.

Producătorii, de cele mai multe ori, au protecție adecvată. Ideea e că nu utilizatorul final sparge codul acesteia ;)

#45
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Hmm, mi-a mai trecut prin minte o situatie intalnita de mai multe ori in ultimii ani.
Anumiti producatori de software antivirus au fost prinsi ca chiar ei creeau anumiti virusi, facandu-si ulterior publicitate ca programele lor antivirus protejeaza utilizatorul impotriva acelor virusi care le-ar face viata un chin. Asa ca, bineinteles, cumparati fratilor antivirusul de la mine si scapati de grija.
Este o manipulare psihologica ordinara care creeaza o falsa nevoie si apoi te si face fericit ca vine cu solutia pentru a scapa de problemele tale, oferindu-ti un confort psihic pentru doar cativa banutia acolo, nu mare lucru.
Ce sa zic, super afacere.

Sa v-o spun sincer, utilizez o gramada de programe dar foarte putine, insist pe foarte putine, m-au convins ca isi merita banii.

Cred ca oricare dintre noi (daca isi permite financiar bineinteles) este dispus sa plateasca software-ul cu conditia sa merite, sa fie multumit atat de functionalitatea softului in sine cat si de asistenta in caz de nevoie.

#46
u-k

u-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,309
  • Înscris: 07.06.2016

View PostAdm, on 02 ianuarie 2017 - 10:52, said:

Pirateria a devenit ceva normal, la vedere, de zi cu zi! Asta creaza o problema de perceptie.

Interesant e cazul Microsoft, care nu s-a zbatut niciodata cu utilizatorii casnici care pirateaza, pentru ca asa isi cimenteaza monopolul (Windows + office), dar asta nu inseamna ca il dau gratis pentru utilizatorii casnici!

Pe acest forum nu incurajam pirateria, asta nu inseamna ca nu stim despre ce e vorba sau ca o negam.

Pur si simplu nu vrem ca acest forum sa se transforme intr-un rai underground.

Despre pirateria muzica & film e iarasi discutabil.
Exista alternative decente ca plata, dar daca le aduni pe toate, ca sa ai acces la o biblioteca cat mai mare, o sa vezi ca costurile cresc multicel.

E si un paradox: platesti 5$/luna la Deezer/Zonga/Apple Music/Google Music, dar gasesti toata muzica free pe Youtube!
Pe partea de filme, daca doresti sa urmaresti anumite seriale... ar trebui sa ai abonamente la HBO, Netflix, Prime etc
Am cateva subiecte pe care le tratez serios, imobiliare, politica, situatia financiara si pirateria soft.
Romania face parte din tarile alea care sunt spalate pe creier, manipulate, populatia lor este tratata de parca tara este alcatuita doar din mediul rural, uite fraiere ce rusine sa iti fie ca piratezi, ca nu cumperi softul asta de cateva sute de euro, lasa dracu mancare, lasa dracu hainele copilului, tu cumpara soft.

Ce mai inseamna pirateria in ziua de astazi? Pai MP3 nu mai pirateaza nici dracu, youtube a rezolvat nisa asta, pirateaza FILME HD, Filme Porn 4K, cam atat.
O mica nisa pirateaza jocuri, cine dracu isi permite sa decarteze 4000 mii de lei pe o unitate gaming, numarul acestora fiind destul de mic in romania.
Windowsul? Piratat da in natia lui ca si asa consuma laptopul curent, am avut unitate desktop cu ecran mare, neoane puse pe el, imediat s-a vazut in factura de la curent.
Deci tara saraca? Orice cheltuiala se vede.

Eu ma gandesc sa reziliez abonamentul de televiziune, nu il folosesc, asa ca de ce sa il platesc? HBO, Netflix, Prime etc... Ieftine daca esti in straintate, scumpe daca esti in romania.
Mai zic de calitatea programelor HD din Romania? Se blocheaza, zici ca urmaresti streaming pe PC, deci meciurile pe Digiurile HD este S.F., o calitate joasa. Sa zic de calitatea programelor analogice din Romania?
Asta a fost pe partea de televiziune clasica, aia platita pe internet sau pe cartelac+, nu isi are rostul ca este scumpa in comparatie cu tara in care sunt vandute.

Legat de soft cred in singurul mod cinstit, corect, de a sustine un soft, bloger, vbloger sau actrita porno, donatia. Imi place un soft? Donez.

Singurul lucru care ma deranjeaza pe partea de piraterie, cred ca pe toti ne deranjeaza dar eu fiind mai taran pot sa fiu mai liber, ma oftica ca au inceput sa fie sterse videoclipurile porno de pe xvideos, hamster, hornbunny, te pomenesti cu actrite "vedete" carora le sunt sterse videoclipurile.

Si cam atat, probabil ce o sa piratez or sa fie ceva filme Porno VR, jocuri VR, asta dupa ce imi vine dispozitivul din china, in rest nu am treaba cu pirateria.

#47
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
ca ai adus vb de licente antivirus. pai hai sa privim functionalitatile lor. ce optiuni ai la un antivirus free si ce ai la unul platit?

am folosit si inca folosesc ambele in functie de OS-ul pe care sunt. ai sa intrebi probabil de ce, ori daca am platit pt unul, de ce nu as plati pt toate. pai uite cum fac eu. folosesc ceva free (nu dau nume pt a nu face reclama) pe w10, pt ca w10 este la zi cu actualizarile si este constant imbunatatit, care apropo, este licentiat (si el) asa cum trebuie de la MS. pe w7 am un alt antivirus, licentiat si cu toate modulele disponibile activate. de ce? pai w7 deja se apropie de sfarsitul dramatic si protectia trebuie sa fie deja mai serioasa, chiar daca si acel w7 este licentiat.

ca unii recunosc sau nu sa fi folosit software piratat, e alta problema, eu pana sa invat ce si cum cu software-ul cineva imi instala windows-ul, care acum cu ceea ce stiu, realizez ca nu era licentiat, apoi am invatat eu una alta si am inceput sa fiu eu stapana pe ceea ce se instalaeaza pe pc-ul meu, asa am ajuns sa cumpar licente si sa inteleg cu ce se mananca un soft piratat si unul de la mama lui.

pana la urma ca ne place sau nu, asta e lumea IT in care ne invartim, fiecare raspunde pana la urma de ceea ce detine pe pc, insa ca sa leg topicul de ideea de la care s-a plecat si de numeroasele topicuri care tot apar pe forum, un soft piratat nu va fi niciodata identic cu cel licentiat, desi multi incearca sa contrazica. iar asta este cauza pt care avem atatea topicuri pe aria de devirusare si nu numai. pt ca un soft piratat este schimbat, sunt blocate module de securitate, schimbati registri, linii de cod care altfel nu numai ca ar fi asigurat securitatea de licentiere, ci si securitatea sistemului in sine.

in concluzie, efectele piratarii sunt mult mai profunde decat il vad unii, adica un soft este la fel, dar platesti doar serialul, adica niste cifre. nu e chiar asa, iar daca tot spuneti ca stiti ce inseamna IT-ul, inseamna ca stiti si despre ce scriu eu aici, iar negarea acestor lucruri nu ma face decat sa vad aroganta cu care se trateaza munca unora. iar dupa cum scriam mai sus, chestiile astea sunt privite doar ca si cumparator, dar nu ca si producator/dezvoltator.

cunosc destule persoane pe forum si nu numai, care isi permit sa cumpere macar acel windows si sa fie licentiat asa cum trebuie, insa unii sunt mult prea aroganti cu conceptul si deja e rea vointa, nu mai e necunoastere sau imposibilitate financiara. si culmea este ca ne tot intrebam cum de ni s-a virusat x stick sau x fisier, ca x este de incredere si nu mi-ar fi facut-o intentionat. pai el poate nu in mod direct, dar prin atitudinea ca piraterie pana la moarte e mai buna decat toate si creste maxim respectul de sine, deja nu mai avem ce sa mai spunem despre el.

oricum e clar ca nu vom ajunge niciodata la un consens pe subiectul asta si topicul poate face si 3000 de pagini, ca tot in contradictoriu va fi, dar hai sa fim si realisti, sa privim imaginea in ansamblul ei, nu doar in directia care ne convine noua, fiecaruia dintre noi.

Edited by Dany_Darke, 02 January 2017 - 12:38.


#48
Anonymous1986

Anonymous1986

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 03.03.2016
Mai lasati windowsu piratat sau nu folosiți legal linux e free

#49
u-k

u-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,309
  • Înscris: 07.06.2016
Majoritatea ne uitam la cei care cumpara antivirus platit si ne gandim WTF... si alte ganduri care in democratia asta imaginara nu le poti spune unui om, care de buna voi si nesilit de nimeni, face o prostie.
Democratia inseamna libertatea de a face orice prostie iti trece prin cap, cat timp nu este impotriva capitalismului.

Imi plac masurile draconice care sunt puse in aplicare impotriva a tot ce este placut in viata asta.
Ex. Dau 15 dolari pe jucaria asta https://m.aliexpress...;aff_platform=y - Vine cu 18 filme porno, desigur cu licenta ca doar vin cu dispozitivul...

Aveam un prieten care o luase razna cu licenta de bitdefender, ca este la oferta cu cativa lei, ma gandeam la ce dracu ai face asa face? Un antivirus onanist la fel de util ca imprimanta fara cartus.

Soft gratuit, libre office, potplayer, opera, google chrome, antivirus gratuit, 0 poze private in calculator, 0 acte in calculator, 0 documente in calculator.

Edited by u-k, 02 January 2017 - 12:40.


#50
misu183

misu183

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,954
  • Înscris: 21.12.2008


View PostAdm, on 02 ianuarie 2017 - 10:52, said:

Pirateria a devenit ceva normal, la vedere, de zi cu zi! Asta creaza o problema de perceptie.

Problema nu este ca se pirateaza programe foarte scumpe sau OS-uri, ci faptul ca se pirateaza orice, chiar de 1$ (vezi mai ales lumea Android).

Daca in cazul programelor scumpe poti zice adesea ca au o latura ce se va amortiza in timp (ex inveti sa il folosesti), iar apoi il cumperi pt a fii legal, in cazul programelor mici ranesti producatori palpabili; le iei painea de la gura.

De fapt o mare problema in ultimii ani este tocmai disparitia softurilor mici, de nisa, adica cele in jurul a 20-30 USD.

Majoritatea s-au orientat catre abonamente/servicii din aceasta cauza.

Interesant e cazul Microsoft, care nu s-a zbatut niciodata cu utilizatorii casnici care pirateaza, pentru ca asa isi cimenteaza monopolul (Windows + office), dar asta nu inseamna ca il dau gratis pentru utilizatorii casnici!

Pe acest forum nu incurajam pirateria, asta nu inseamna ca nu stim despre ce e vorba sau ca o negam.

Pur si simplu nu vrem ca acest forum sa se transforme intr-un rai underground.
E si un paradox: platesti 5$/luna la Deezer/Zonga/Apple Music/Google Music, dar gasesti toata muzica free pe Youtube!
Pe partea de filme, daca doresti sa urmaresti anumite seriale... ar trebui sa ai abonamente la HBO, Netflix, Prime etc
Cine apreciaza si vrea sa asculte muzica de calitate sunt sigur ca va da bani pe albume, cd-uri, fisiere hi-q. Optiunea cu abonamentele intaresc afirmatiile din primul meu post: regandirea metodelor de a beneficia de un produs.



#51
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View PostDaculScoril0, on 02 ianuarie 2017 - 10:03, said:

și asta face furtul legal? sau moral?
Furtul este ilegal, imoral si cum mai vrei tu si presupune DEPOSEDAREA proprietarului de acel bun (indiferent de acel bun).
Furtul intelectual presupune altceva si anume insusirea proprietatii intelectuale a altuia pretinzand ca este a ta, chestie care este iarasi naspa.
Multiplicarea unui material nu este furt la fel cum faptul ca inveti o poezie si o reciti in scoala nu e furt sau daca iti faci singur acasa o piesa pt ceva, orice, gen o bucsa la masina nu se cheama furt. In schimb, daca iti faci o firma care vinde bucse de Dacia se poate considera furt intelectual.

Haideti sa nu mai vedem furt in orice ca nu e cazul si sa nu mai presupunem ca daca cineva copiaza ceva pt uzul personal inseamna ca daca nu ar fi facut asta, ar fi cumparat produsul respectiv.

Majoritatea celor care fac atata tamtam ca le este furata proprietatea intelectuala ar fi ramas niste anonimi de care nu ar fi auzit nimeni daca nu s-ar fi folosit de asa-zisul furt intelectual pt a se face cunoscuti. In plus, cei destepti monetizeaza f bine notorietatea, casrromd mai mult de pe urma notorietatii decat de pe urma materialelor care unii pretind ca le sunt "piratate". Restul, cei mediocri, slabi sau puturosi o dau inainte cu pirateria.
Ai o melodie cunoscuta, nu mai faci fata invitatiilor la concerte sau evenimente de tot felul, ai un produs bun de securitate, nu mai faci fata solicitarilor primite din partea celor care vor solutii complete personalizate de securitate si asa mai departe. Vrei sa faci un film bun, se vor bate cele mai mari concerne pt a aparea 1-2 secunde in filmul tau. Exemplele pot continua la nesfarsit.
Furtul intelectual trebuie descurajat prin orice mijoace dar si opusul lui, "patent trolling-ul".
Singura chestie care trebuie avuta in vedere e sa nu confundam furtul intelectual cu o simpla copiere a unui material de catre un privat care altfel n-ar fi platit pt el. Cum am mai zis, daca am dezvoltat un produs si cineva pune la vanzare un alt produs copiat partial sau in totalitate, ala e furt.

Edited by underb, 02 January 2017 - 14:14.


#52
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,448
  • Înscris: 15.06.2007


View Postadrianbblk, on 02 ianuarie 2017 - 00:27, said:

Au venit prea tarziu si lumea so obisnuit cu pirateria, sa fie free. Va fi foarte greu sa educi lumea in sensul asta, sa inteleaga ca pentru orice joc/melodie/program/film etc cineva a muncit si merita sa fie rasplatit.


Fiecare om isi considera activitatea si  existenta o munca!
Ce brutarul care painea nu munceste?

Daca artistul vrea ca arta lui sa nu fie copiata, sa o tina la el acasa in beci, sa nu zica la nimeni despre ea si gata! E artist, munceste pentru el si sa fie fericit cu creatia lui, indiferent ca e pictura sau muzica sau poezie.

Bibliotecile dau cartile imprumut oricui este interesat de ele. Asta cum vine in rapirt cu drepturile de autor??  
Pot asculta  muzica degeaba la radio, pe net/ you tube. Dar daca o descarc sunt criminal.  Hai sa nu fim ipocriti.  

Guvernul romaniei a facut afacerea microsoft, prin care s-au trantit niste munti de bani. 'traiasca microsoft, si baietii destepti, care fac afaceri cu banii nostri publici.
De ce nu au dat o lege in parlament, prin care de exemplu, cu banii aruncati pe software original,  (win 95, 98, xp & shit) cu care merg PC urile cu dischete  ale celora de la finante) mai bine plateau cursuri pentru ultimu prost de bugetar sa foloseasca LINUX?   Se salvau sute de milioane de euro!  Aveam un sistem informatic stabil,  si poate  ieftin, care sa nu fie atat de vulnerabil la atacuri cibernetice.  
Dar nu se poate asa ceva. Unde ar mai fi jucat milioanele de bugetari solitaire  pe pc?


View Postiladi, on 02 ianuarie 2017 - 01:12, said:


Eu atât am să-ți spun: nu cred că dacă nu ai bani te duci să spargi vitrina de la Altex să duci un LCD acasă. Folosești ceea ce-ți permiți. La fel ar trebui să fie și cu softul.

Un alt aspect: eu dau bani pe soft și cer X lei pe o prelucrare grafică. Normal, trebuie să-mi recuperez investiția. Vecinul merge la Gigel, de la etajul 5 care face gratis prelucrarea pentru că a piratat Photoshopul. E corect? E legal? E etic? Se pare că pe la noi nu are importanță atâta timp cât e gratuit.


Întotdeauna au existat alternative. Numai să fii dispus să le cauți și să le înveți.
Aiancare sparg vitrine sunt fraierii, gainarii.  Altii fac documente care sa arate ca produsele sunt  defecte, si mai cer si bani ca sa le duca la reciclat, cand defapt  ele sunt foarte bune.  

De ce exista soft gratis si soft pe bani? De ce unii ar fi deacord sa faca si sa distribuie soft gratis?

#53
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003

View Posttfmercedez, on 02 ianuarie 2017 - 14:03, said:

Bibliotecile dau cartile imprumut oricui este interesat de ele. Asta cum vine in rapirt cu drepturile de autor??  
Pot asculta  muzica degeaba la radio, pe net/ you tube. Dar daca o descarc sunt criminal.
Hai sa nu fim ipocriti.

News flash, nu e gratis!
Pentru fiecare melodie pe care o asculti la radio se plateste X eurocenti, pe care teoretic radioul ii scoate din reclame.
Youtube a reusit sa prosteasca casele de discuri prin fapul ca le-a dat impresia ca e singura metoda sa scoata niste bani de pe net, pt ca fenomenul nu poate fi oprit.

Aici vorbim tot de reclame, dar si de model de abonament!

In viata nu e nimic gratis, nu fiti utopici...

#54
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Pai nu trebuie sa ne-o spui noua ci celor care atunci cand sunt anonimi se bucura de publicitate gratuita sau cand cineva s-a impiedicat din greseala de lucrarea lor dupa care se indreapta fix impotriva celor care le-au crescut notorietatea. Realitatea arata ca nu prea merge asa.
Daca vrei sa fii mainstream uita de povestea cu pirateria.
Cine alege un public limitat sau un numar de clienti limitat poate evita si pirateria in mare masura. Sunt trupe putin cunoscute dar care se bucura de mare popularite in randul putinilor fani pe care ii au, fani care le cumpara toate albumele si vin la toate concertele. La fel si pe partea de soft, sunt destui producatori necunoscuti marelui public dar care ofera solutii performante si f scumpe si care nu duc deloc lipsa de clienti.

Nu merge sa aplici acelasi model de biznis si sa oferi produse similare sau identice si clientilor privati si corporatiilor. Unii te fac cunoscut, ceilalti te platesc.

Edited by underb, 02 January 2017 - 15:13.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate