Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Pirateria (software), ce inseamna ea de fapt si cat de grav e sa piratezi.

- - - - -
  • Please log in to reply
489 replies to this topic

#19
Serafim606

Serafim606

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,703
  • Înscris: 25.11.2014
Producatorii software tind sa exagereze. Daca maine s-ar stopa pirateria, veniturile nu le-ar creste substantial. Cine face bani din softurile lor le cumpara. Un home user are suficiente alternative free.  Personal nu am aplicatii piratate pe pc pentru ca imi fac treaba foarte bine cu ce e free.

Ce piratez sunt filmele. Si in general filme vechi sau de duzina. Filmele bune si noi le vad la cinema.
Muzica ce rost are sa o piratezi? Ai youtube si spotify.

#20
andrei_ionut

andrei_ionut

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 29.10.2016

View PostDany_Darke, on 02 ianuarie 2017 - 00:55, said:

toata lumea vrea free, se tot pune problema banilor, ca la noi sunt salariile mici si de asta nu se poate cumpaa o licenta. nu zic ca nu ar fi adevarat, insa propunerea voastra este de a fi gratuite licentele, de a nu se mai plati x bani pt ele.

iar aici eu vin si va intreb urmatoul lucru - daca lucrati la firma x si vine patronul intr-o zi cu grandioasa idee, cum ca produsele voastre se vor da gratuit. nu va intereseaza aspectul ca patronul face ce vrea, dar in acelasi timp, va mai spune ca fara acea sursa de venit, nici voi nu mai luati salariile, ca nu are cum sa va plateasca. ce faceti in acest caz?

asa e si cu voi si ideile maxime pe care le promovati. mereu ganditi din prisma utilizatorului, dar ia puneti-va voi in prisma producatorului, va mai convine sa va aplicati propriile idei de eradicare a pirateriei? s-ar putea ca atunci sa cam promovati marirea preturilor la licente. de ce? pt ca mai vreti si o marire de salariu si nu exista finante pt asta.

a intoarce moneda pe partea lucioasa nu inseamna ca si partea opusa e la fel.


Nu te supara ca iti spun, dar hai sa nu mai vorbim mult si fara rost. Bill Gates (si nu numai) a facut o avere impresionanta de cateva zeci de miliarde de euro. Profit

Nu spun sa fie toate softurile free, insa sa le scada pretul cu 60-70 %. Asta nu inseamna deloc sa ii dea afara pe angajati sau sa nu ii plateasca deloc. Asta inseamna ca profitul lui sa fie intr-un an de exemplu 100 miliaone de euro si nu 800 mil euro. Intelegi acum ce vreau sa spun?

Edited by andreiMembruAnonimut, 02 January 2017 - 03:58.


#21
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007

View Postiladi, on 02 ianuarie 2017 - 02:29, said:

- nu ești obligat să folosești ultima versiune software. Când un produs a ajuns la v12 deja e un produs matur și trecerea la v14 e, în cele mai multe cazuri pur cosmetică.

- nu este vina unui producător software că tu vrei să folosești un periferic hardware timp de 10 ani. Mai ales pentru o chestie scumpă, se presupune că faci bani (mulți) cu ea, așadar și tu ceri remunerație pe măsură. Când se uzează fizic sau moral ar trebui să fi pregătit să înlocuiești.

- da, producătorii sunt hapsâni. Însă cânddescoperi că Volkswagen fentează cifrele de consum nu te apuci să furi un Golf ca să te răzbuni.

Am următorul exemplu personal.

Am folosit produse Adobe ilegal și legal peste 20 de ani. Mi-am făcut firma proprie și am folosit și legal și ilegal, după posibilități. Când am început să fac bani cu adevărat am luat Photoshop Elements. Când s-a ivit posibilitatea am fost printre primii care a trecut pe subscripție. Acum am găsit, pentru 40 de euro alternativa care mă mulțumește atât ca și cost, cât și ca performanță. Folosesc Corel X5 deși s-a ajuns la X8, atât îmi permit și cu asta defilez. Cei care au versiuni mai noi (indiferent de legalitatea lor) pot găsi metode de a-mi exporta fișierele. În loc de Acrobat Pro folosesc PDF Exchange.

Cum ziceam, există destule soluții.
1. Esti obligat sa folosesti ultima versiune software. Esti obligat in acelasi sens in care esti obligat sa folosesti internetul. Ti-am zis. Daca tu ai ACAD2012 si eu din ACAD2014 iti salvez ca ACAD2012, tie nu-ti merge. Deci esti obligat sa treci la ACAD2014, altfel tu nu poti lucra cu mine.
Esti consumator captiv, la asta ma refeream.
2. Exista hardware care isi scoate banii in 2 zile. De exemplu o surubelnita. Exista hardware care isi scoate banii in 30 ani. De exemplu un satelit. Sau o casa de locuit. Nu asta e problema.
Problema e ca sunt obligat sa cumpar un software fix de la o anumita firma, nu exista o piata din care sa-mi aleg.  Si ma vad nevoit sa accept orice compromis, nu am ce negocia. Iar asta cu presupusul ca fac eu sau nu fac banii, nu intra in discutie.

Problema e ca nu ai nicio protectie in cazul in care tu cumperi un software nefunctional. Nu ca nu ai avea de unde alege.

Uite cum e la frigidere. Ai Arctic, Beko, Gorenje, Bosch, Samsung, Liebherr, Whirpool.
Eu.. sa zicem din diverse considerente(de prost ce sunt, ca asa a vrut mama, ca asa am visat noaptea, ca am dat click pe pagina unde nu trebe, ca am introdus codul produsului gresit) am ales un (sa zicem) Beko. Atat m-a dus capul.
Poi uite cum sta treaba... daca se strica ma duc sa-l dau inapoi. Imi da altul functional. Daca nu merge nici ala, imi da banii inapoi. Aleg un Gorenje. Il bag in priza si crapa. Perfect! Il duc inapoi.
Am luat de pe net o pereche de chiloti. Nu-mi vin. Zbang.. trimit chilotii prin posta si-mi iau banii inapoi.
Am luat niste biscuiti. Nu respecta normele (sunt vechi, au carbid in ei, gasesc cuie, floci)... ma duc cu ei inapoi si-i dau de cap.


Bun!
Cumpar Civil 3D 2008(parca). Dupa ce-l instalez frumos, dau click dreapta pe un CivilPoint, proprieties -> FATAL ERROR (apropo. eroarea asta dadea la softurile din 1955, nu din 2008).
Ce protectie am eu in fata unui astfel de inselatorie?
Sa zicem ca am 5 licente, le bag pe 2 leptopape diferite, un calculator HP, unu Dell si unu facut din bucati.
Pe fiecare dintre ele dau click dreapta pe CivilPoint, proprieties, zbang! FATAL ERROR.
Ce cacat fac in situatia asta?
Poi sun la Autodesk.
Si aia imi zic ca asta am cumparat, nu altceva. Adica un software care mai are si buguri. Si sa stau pe-aproape geana pe saitul lor ca poate va aparea un service pack.
A aparut intr-o zi de toamna, asa e. Dar dupa toamna deja urmeaza iarna, iar iarna Autodesk a scos Civil3D 2009. Asa fac astia. In fiecare an scot cate o versiune fara backward compatibility real ci numa unu inchipuit si bine documentat. Iarna contra unei sume de bani puteai trece la 2009. Pentru ca asa au vrut ei din marinimia lor. Ca puteau sa zica sa-l platesti din nou, ce daca ai 2008?

Deci intelegi care e problema unui cumparator de buna credinta?

A sunat careva la Microsoft Romania cu vreo problema? Doamneee! Zici ca ai sunat la gara de nord, asa sunt. Si ca aia vand shaorma nu windows.
Ma rog.. Microsoft deja sunt oameni seriosi in opinia mea, macar de-ar fi toti ca astia. Ai support online la greu, o problema ti-o poti remedia pana la urma. Di daca iti da windowsul o eroare, o poti naibii urmari sa vezi de unde naiba vine, nu mai exista FATAL ERROR in windows de prin 1940 cred.

La Autosedk.. mai greu. Tre sa fii membru cotizant ADN (Autodesk DevNetwork) contra... bani, bineinteles, de parca cu totii suntem programatori in Acad. De multe ori aia nu fac altceva decat le rezolva bugurile lor. De ce naiba sa mai si platesti pentru asta, dracu stie.
In Community forum sau cum dracu ii zice, poti raporta o problema, bineinteles. Sunt cativa reprezentanti Autodesk chiar oameni calumea pe-acolo. Dar cel mai frustrant e cand o  problemaminora ramane nerezolvata la urmatoarea versiune de acad. Desi putea naibii fi rezolvata printr-un simplu hotfix. Am avut de-aface (nu eu, colegiii de serviciu care lucreaza la asta) cu softwareuri beta in care s-au raportat sute de buguri. Au venit rezolvarile la majoritatea. Dar.. ma rog, aveau interes, doar ne foloseau pe post de testeri, ce mama dracului? Ma rog, as exclude cazul asta deoarece contractul a fost mai stufos si colegii stiau la ce sa se astepte. Insa Am avut reprezentant Leica vreo juma de an pe-acolo prin birouri ascultand ofurile baietilor) Si au fost buguri grele nene. Le-au rezolvat, se pate.  Baietii se pricep si au putut face o comparatie cu Autocadul. La autodesk nu s-a putut. CSF? NCSF!

View Postdexterash, on 02 ianuarie 2017 - 02:12, said:

Pentru asta le ajunge un Linux + un browser (Chrome / Firefox / etc).

Desigur, exista si alte motivatii de a nu folosi Linux:
-"Comoditatea" de a nu trebui sa invete un sistem nou (fata de cel care il au la serviciu, de exemplu)... Pai si comod si gratis si cu de toate si mai cum?
-"Ciupeala" de a face acasa diverse chestii gratis sau la preturi derizorii fata de serviciile comerciale (exact ce spunea @iladi)... Ti se pare normal sa incurajezi / sustii o astfel de practica?

Cred ca locuim in lumi paralele. Realitatea observabila nu e decat una. Restu sunt realitati inchipuite.
Mama soacra cand cumpara un calculator, il cumpara cu ce are pe el. Ea nu instaleaza linuxuri. Crede-ma!
hahah
Da, mama soacra are leptop cu licenta OEM pe el. Windows 7 cred.
Si mama soacra e unu din majoritatea aia de 90% dintre utilizatori pentru calculatorul e un mijloc, nu un scop.
Linuxistii astia sunt o specie rara totusi. Oameni pasionati in ale calculatoarelor mai degraba decat a grupurilor despre Arsenie Boca de pe feisbuc.
De ce sa cumperi rosii cand exista Lime?
Pentru ca zacusca se face cu rosii. La fel si bulionul. toata lumea foloseste rosii.

#22
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,614
  • Înscris: 07.02.2003

View Postandrei_ionut, on 02 ianuarie 2017 - 03:33, said:

Asta inseamna ca profitul lui sa fie intr-un an de exemplu 100 miliaone de euro si nu 800 mil euro. Intelegi acum ce vreau sa spun?
Nu inseamna asta, nu mai incercati sa justitifati furtul ca doar nu sunteti de la PSD, nu ? :)
Profitul este constant reinvestit, altfel nu e sustenabila o coompanie mare. Cand spui de averea cuiva o faci in termeni relativi, poate scadea si la o simpla prabusire de bursa, nu sunt bani in mana, sunt disponibilitati la nevoie.

#23
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007

View Postandrei_ionut, on 02 ianuarie 2017 - 03:33, said:

Nu te supara ca iti spun, dar hai sa nu mai vorbim mult si fara rost. Bill Gates (si nu numai) a facut o avere impresionanta de cateva zeci de miliarde de euro. Profit desigur.
Ehei.. Bill gates ofera gratis o versiune de VisualStudio2010 in care poti face ABSOLUT TOT ce vrei ca un programator de tip Lup Singuratic.
Visual Studio e un tool extraordinar de fain, e multa munca in spatele acestei bijuterii software.
Si e gratis pentru oricine care nu produce bani din software.
Adica pentru toata lumea. Ca vedea-l-as eu pe ala care face software pe care sa-l vanda asa.. de unu singur.
Bill Gates e baiat destept. El stie ca produsul asta e folosit pentru:
- a-ti imbunatati niste skiluri pentru a te angaja undeva unde se lucreaza cu produsul
- a te mentine in forma. Nu toata lumea e programator, dar cam toti au facut cate ceva prin scoala si uniii poate mai au pofta sa faca cate un programel.
- a-ti automatiza un proces. Adica ia sa citesc dintr-un fisier, sa fac ceva pe-acolo si sa scuip datele in alt fisier.

Bill Gates stie ca marea majoritate nu vor face bani din softul lui gratuit.

#24
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 03:49, said:

Cred ca locuim in lumi paralele. Realitatea observabila nu e decat una. Restu sunt realitati inchipuite.
Ia sa vedem...

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 03:49, said:

Mama soacra cand cumpara un calculator, il cumpara cu ce are pe el. Ea nu instaleaza linuxuri. Crede-ma!
Mama-soacra cumpara plosnite de pe OLX instalate de Gigel cu Windows 7 sau calculatoare noi, cu licenta?
Daca le cumpara cu licenta... ce sens mai are discutia?

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 03:49, said:

Da, mama soacra are leptop cu licenta OEM pe el. Windows 7 cred.
Pai ce legatura are cu discutia?

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 03:49, said:

Si mama soacra e unu din majoritatea aia de 90% dintre utilizatori pentru calculatorul e un mijloc, nu un scop.
Corect. Da' restul care cumpara de ce "uita" si la indemnul cui "uita" sa mai adauge si o licenta de Windows in cos?

View Postandrei_ionut, on 02 ianuarie 2017 - 03:33, said:

Nu spun sa fie toate softurile free, insa sa le scada pretul cu 60-70 %. Asta nu inseamna deloc sa ii dea afara pe angajati sau sa nu ii plateasca deloc. Asta inseamna ca profitul lui sa fie intr-un an de exemplu 100 miliaone de euro si nu 800 mil euro. Intelegi acum ce vreau sa spun?
De ce nu faci tu asta? Presupun ca ai avea succes si nu ti-ar strica 100 de milioane de euro.

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 03:49, said:

Deci intelegi care e problema unui cumparator de buna credinta?
1. Daca softul e asa de prost... iti faci altul la comanda, dupa cum vrei tu!
2. Frigiderul Beko merge doar la 220V, doar intr-una numit tip de priza, doar printr-un anumit tip de conector la apa rece, doar la interior, doar in regim "personal", doar pe o suprafata plana blabla... Nu-ti garanteaza nimeni ca merge in alte conditii (de fapt, invalideaza instant orice garantie daca il folosesti in alte conditii).

Softwareul tre' sa mearga in toate conditiile utilizatorului. Altfel, e prost. Nu? Posted Image
D'aia americanii au folosit in draci Mac - Apple: configuratii standard (hardware+software), astfel incat producatorii puteau testa usor orice poveste/problema.

P.S. Ai mai zis [si] de captiv: eu daca inventez un pistol care merge doar cu gloantele mele, inseamna ca atunci cand l-ai cumparat devii captiv? Nu de alta, dar incep sa cred ca fiecare utilizator al unei inventii/inovatii este "captiv"=>toate inventiile/inovatiile sunt proaste pentru client (si, sa nu uitam, oricum nu sunt perfecte). Si pentru ca nu exista concurenta, inovatia/inventiile trebuiesc oprite.

Edited by dexterash, 02 January 2017 - 04:10.


#25
andrei_ionut

andrei_ionut

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 29.10.2016

View Postandreic, on 02 ianuarie 2017 - 03:52, said:

Nu inseamna asta, nu mai incercati sa justitifati furtul ca doar nu sunteti de la PSD, nu ? Posted Image


Nu justific nimic
Din fericire pentru mine nu a fost nevoie sa piratez nimic. Mi-am luat un win 7 retail acum ceva ani. Investitia a meritat. Softurile pe care le mai am in pc sunt toate free: Winamp, Avast, BSPlayer, CCleaner, mozilla, Adobe Reader, kmplayer, apache OpenOffice etc etc
So, ma doare la basca Posted Image

LE: filmele si muzica...slava domnului, exista youtube
De jucat, nu ma mai joc asa mult jocuri video. Inainte cand o faceam cumparam cd-urile online. Unele noi altele sh ori imprumut de la amici.

ia arunca o privire aici. Zi-mi daca merita sa piratezi? Posted Image
Un exemplu
https://www.olx.ro/o...float_price:asc

#26
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Dexteras, eu te stiu infocat in ale linuxului. Cunosc genul asta de polemica.
Chestiunea e ca unii nu vor sa fie consumatori de linux.
Pentru ca asa vor ei.
Vointa e singurul lucru care pune lucrurile in miscare.

Ei bine.
Mama soacra e un cumparator de buna credinta. De windows. Ca asa vrea ea. Nu vrea linux, nu stie ca are si optiunea asta, nu o intereseaza si nu-i place.

Mama soacra trebuie protejata impotriva unei eventuale excrocherii.
Adica daca femeia a dat banul, nu trebuie sa-i apara ecran albastru in locul feisbucului cu Arsenie Boca.

Stiu ca nu ai niciun respect pentru mama soacra.
Ca nu foloseste linux.
Ca nu e informata.
Ca cumpara petarde de pe OLX.

Dar ar trebui sa ai respect.
Pentru ca a platit pentru ce a cumparat. Si increderea nu trebuie sa-i fie inselata. Altfel ar fi excrocherie.

Ma rog.. mama soacra a luat o licenta OEM care nu mai e proprietatea Microsoft si daca-i da ecran albastru se duce la Altex si-i dau aia unu nou. Pentru ca chiar daca ar fi o problema software, astia sunt obisnuiti ca la frigidere, daca nu-ti merge unul (fie ca nu merge software-ul lor, sa zicem), ei se comporta OK cu tine ca si client.


Insa... nu asa merg lucrurile pentru licente retail sau pentru licente de alte tipuri de software.
Daca mama soacra ar cumpara de la altex un Starcraft si nu i-ar merge (din cauza de joc, cai o bashina, o frauda, o porcarie), ea nu si-ar primi banii inapoi.

#27
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 04:11, said:

Dexteras, eu te stiu infocat in ale linuxului. Cunosc genul asta de polemica.
Cred ca ma stii gresit. Da, sunt utilizator vechi de Linux, dar nu in regim de "Desktop", ci in alt regim (servere, automatizari, embed blabla).

Dar, de fiecare data cand aud ca "Windowsul e scump", recomand Linux. Si inca nu a aparut un motiv plauzibil pentru utilizatorul care isi permite un PC de 2000-3000RON, dar nu isi permite un Windows de 300-500 RON, sa nu foloseasca Linux...

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 04:11, said:

Daca mama soacra ar cumpara de la altex un Starcraft si nu i-ar merge (din cauza de joc, cai o bashina, o frauda, o porcarie), ea nu si-ar primi banii inapoi.
Sunt de acord sa ii primeasca inapoi in cazul folosirii de versiuni de evaluare + shareware + ce o mai fi.

Dar... dupa, deja poate fi o chestie de gusturi + altceva. Dar mancarea nu o returnezi (sau alte servicii) pentru ca nu ti-a(u) placut...

#28
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Ce-mi place mie pe forum e ca toti absolut toti nu stiu ce-i aia soft piratat. Ca nimeni nu a folosit asa ceva. Ca e najpa, ca cine foloseste fura, ca shit...
Corect!
Absolut corect.

La fel ... toti poarta botnite si lese la caini. Ninunu nu indrazneste sa poarte cainele fara botnita.

De unde trag eu concluzia ca nu am avut niciodata placerea sa cunosc un user softpedia.
Pentru ca ..
Toti pe care-i cunosc au folosit la un moment dat software piratat. Ma rog.. acum SO are tot ce-i trebe in el, nu mai e nevoie, mai ales daca folosesti calculatoru pentru feisbuc si skype.
Exceptie mama soacra. Dar ea... nu sta pe softpedia. Stiu asta! Deci pana la urma nu e o exceptie.


La fel cum eu nu am vazut botnite decat in sexshopurile alea de caini. Niciodata montata pe un caine.
Probabil ca astia de pe softpedia isi plimba cainele in alta galaxie.

Realitatea e unica domnilor. Aia inchipuita e singura care variaza de la om la om.
Realitatea aia unica o putem constata cu totii.

Lucrurile s-au mai pus la punct in ultima vreme. Adica nu cred ca daca ma uit pe youtub fac vreo ilegalitate, desi am vazut ca unii tre sa-si stearga videourile din cauza de incalcare drepturi de autor.

Dar eu va zic..
Daca nu era youtubul... as fi facut ceea ce trebuie si nu poate fi mentionat aici ca nu da bine.

De unde mama naibii sa fi stiut eu cum canta Anouar Braheim? Nu-l da la radio. Si uite, ca l-am ascultat pe youtube am fost la el la concert. Si a costat concertul mai mult ca un CD.
La fel Dhafer Youssef, Avishai Cohen, Chick Corea, Karl Palmer si inca muuuuuuuuulti multi altii de care nici nu as fi stiut ca exista.

Cine face scandal cu rahatu asta de protectie a drepturilor de autor? Aia care vor sa insele. Aia care ofera cacat. Si vor sa te pacaleasca sa-l cumperi pe neveu.
Aia care vand lucruri bune nu fac scandal. Ca stiu ca vei veni sa-i vezi la concert.
Stiu ca vei deveni dependent de producul lor software.
Ei ti-ar oferi gratis. Ca aia din piata de-ti vand branzica. Prima data iti intinde o feliuta mica s-o iei cu limba pe cutit. Aia e bucata gratis. Nu platesti nimic pentru munca depusa de acea femeie sa scoata branzica aia de pe cutit.
Daca-ti place, iei un kil.

La software exista versiuni de evaluare la unii. La altii nu. Cu aia am eu o mare problema.
La muzica... trebuie sa existe un canal gratis. Asa cum e youtubul. Unde poti afla de unii, de altii. Iti formezi niste gusturi.
Daca vine Keith Jarrett(ala de la mine din profil) in Bucuresti, ma duc sa-l vad. dau 1000 de lei pentru treaba asta. Pentru ca, datorita canalului ala gratis, am aflat de el, imi place si vreau sa consum produsul.
N-o sa cer banii inapoi pe bilet. M-am dus in cunostinta de cauza.

Asta e genul de protectie a drepturilor de autor de care e nevoie. Nu politica asta actuala care incurajeaza excrocherirea consumatorului de buna credinta de catre unii.

#29
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Discutia despre drepturi de autor nu a fost niciodata cinstita. Pe deoparte nimeni nu vrea sa recunoasca ca se uita la filme de pe torenti. SAu ca au facut-o vre-odata. Sau ca.. pe vremea cand se vindeau calculatoarele la bucata, nimanui nu-i trecea prin cap ca tre sa cumpere si 95ul.
Da, lucrurile s-au schimbat.
Acum nu prea ai de ce sa piratezi SO pentru ca nu prea ai cum sa cumperi un leptop (cine dracu mai cumpara desktop? ) fara sa ai deja o licenta OEM.
Si apoi deschizi Iexplore pentru a downloada gratisSs Mozilla. scrii sus acolo feisbuc.com, bati username si parola si.. aia e. Ala-i calculatoru tau. Nu-ti trebe nimic altceva.
Ai youtube, ai TV onliine, pornoace free, antivirusi free daca vrei sa pui, firewall free, nu pot sa ma gandesc la vreun program care sa nu fie free.
Ai cloud free, fara macar sa stii ce dracu e ala un cloud.  Adica ma refer la google drive care te indeamna sa-l instalezi la fiecare document pe care-l primesti pe mail. Ai OneDrive daca deja esti un utilizator peste medie.
Poti sa-ti salvezi pozele, filmuletele alea sinistre facute prin bucatarie.
Radio, forum, skype, filme online, wikipoedia.
Ai tot.
Si nu faci nicio ilegalitate.

Asta acum! Dar tot timpul a fost asa?


Si apoi.. ce inseamna protectia dreptului de autor mai exact?
Adica... cine trebuie sa protejeze dreptul de autor?
Eu consumatorul?
Sau El, autorul?

Pentru ca daca eu spre exemplu produc ceva volatil cum ar fi un parfum si-mi iese pe usa de la apartament afara, nu pot chema politia sa-l aresteze pe vecinul care-mi miroase produsul pe care l-am creat eu.
Nu cumva eu trebuie sa-mi protejez produsul?
Imi pun muzica pe Deezer sau cum drac se cheama. Mi-o vand prin iPaduri sau cum naiba se face.
Imi pun consumatorul sa activeze produsul online in cazul softwareului. Mi-l protejez cu keys. Il vand impreuna cu cheie hard. Ma rog.. e treaba mea cum mi-l protejez.
Scot filmu la vanzare in 2 zile in toata lumea. Mi-l tin dracului criptat sa nu apara pe piata inainte de lansare.
Eu, producatorul tre sa fac toate astea.

Exact ca ala de produce porumb. Daca-i cad grauntele din tractor, sa nu vina la mine sa ma puna sa platesc ca gainile mele i-au mancat grauntele lasate pe drum.

Da.. lucrurile sunt diferite, merita o discutie, nu-s tampit sa zic ca asa stau lucrurile si-n chestia asta cu drepturile de autor.
Merita discutat, merita politici corecte, autorul trebuie sa fie protejat, incurajat sa produca, trebuie incurajata initiativa, concurenta.
Dar daca a gasit careva vreun for, forum, grup de discutii in care sa se atace problema corect si cinstit, sa-mi dati si mie linkul. Eu nu cred ca exista asa ceva.
Pentru ca participantii sunt prea zelosi, absurzi si necinstiti cu privire la ei. Exact ca la o discutie despre masturbare in scoala generala.
Si daca noi, astia preocupati de politici general aplicabile pe majoritatea generala nu suntem in stare sa producem o discutie corecta, de unde naiba politici corecte in domeniu?
Politicieni burtosi si o gramada de fomisti lobisti care fac legea posibila, intretinuta apoi de consumatorul zelos caruia nu i-am mirosit niciodata gura a ustoroi.

Apropo, voi stiti ca daca mergeti cu autobuzul, in pretul biletului se regaseste un cost care se duce la artisti ca Pepe, Mandinga, Loredana, si alti pulifrici ai muzicii noastre?
Pentru ca au gasit ei o modalitate sa suga niste bani. Ca vezi doamne le asculti muzica de la radio in autobuz.
Pai stai oleaca... dar pe mine m-a intrebat careva daca vreau sa ascult ConnecteR?
Sper sa fie real chestia, o zic cu rezerva, dar sunt sigur ca s-a discutat subiectul in Poiana lu Iocan.

#30
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Pe scurt, ca sa nu o lungesc: Youtube monetizeaza si plateste. La fel si Skype, Facebook & co. Si in curand si Windowsul 10 va monetiza utilizatorul (pentru ca el, centrul universului, nu tre' sa plateasca direct mizeria aia de software pe care o foloseste zilnic si de care depinde...mdea).
Va plati indirect, cu varf si indesat - chiar daca nu o simte.

Si, ca tot ai adus pirateria pe acelasi loc cu reclama, am sa las chestiuta asta aici:
http://www.huffingto..._b_8980402.html

Astept vremurile bune [viitoare] in care ne vom putea bate joc, la fel, de munca oricui. "Ce proiect ai facut tu, bre? Era pe <<cloud>>, gratis, stai ca il trag acum. Ia de aici mumu drept rasplata. Si oricum e un rahat prost facut. Habar nu ai sa faci un proiect!". Va fi distractie, nu alta.

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 05:05, said:

Merita discutat, merita politici corecte, autorul trebuie sa fie protejat, incurajat sa produca, trebuie incurajata initiativa, concurenta.
Nu, tu vrei fix opusul - sa nu-si scoata nimeni banii din investitie / inovatie, ca nu cumva sa devii "captiv". Posted Image Sau consideri cumva concurenta ca ceva de genul "poti copia ce a facut ala, da' sa fie mai ieftin si mai bun"?

Interesant (sau nu), pirateria (si modul in care este vazuta) nu a dus la aparitia alternativelor "valabile"/inovative pentru softwareurile "consacrate" gen Windows. Oare de ce?

Edited by Adm, 17 January 2017 - 13:10.


#31
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Am zis ca merita discutat. Adica eu vin cu o parere, tu cu alta.
Nu e corect sa ma acuzi de intentii pe care le banuiesti tu.
Daca am zis, las-o asa, nu-mi spune tu ce crezi ca am vrut eu sa zic.

Ipoteza ta cum ca X nu a dus la Y... nush ce sa zic, daca asa vezi tu lucrurile.
Eu unul nu pot compara ceva ce exista cu ceva ce ar fi existat daca <...>. Eu nu stiu lucrurile astea.

Ceea ce as considera eun necesar sa discutam ar fi .. in ce masura politicile astea sunt corecte, ce-i de facut pentru a proteja autorul fara a lasa vulnerabil consumatorul de buna credinta.
Cadrul ideal al politicii il obtinem in ipoteza bunei credinte din partea tuturor partilor.
Daca plecam de la premisa ca cumparatorul e hot, nu obtinem o politica corecta, ci nu facem decat sa "protejam drepturile autorului" adica a uneia dintre parti.
Legea actuala le protejeaza.
In dauna vulnerabilizarii consumatorului de buna credinta. La ala ne referim aici. Nu ma intereseaza piratii. Si in cadrul actual al legilor, si in cadrul eventual viitor, aia vor fi tot in afara legii.
Daca s-ar reglementa corect aceste aspecte, atunci intrebarea "cat de grav e sa piratezi" nu ar mai avea sens.
Asa cum nu ne intrebam "cat de grav e sa furi", nimeni nu-si pune problema ca nu ar fi un lucru rau, realitatea e ca in problema pirateriei, perceptia nu e deloc asa.
Asta daca e sa fim cinstiti.
Ca daca nu.. putem zice huooooo piratii, huooooooo! Hotilor, si toata lumea e fericita.

Legile trebuie sa introduca sentimentul de corectitudine, omul sa inteleaga ca sunt in favoarea lui acestea. Asta e scopul lor.
E in favoarea mea sa fie respectat dreptul de autor. Pentru ca vreau sa fie incurajat acesta sa produca produse de calitate, sa pot beneficia si eu de acestea, contra cost.
Cu totii torim un produs fiabil si garantia ca daca unii incearca sa te insele, vei fi protejat de lege.
Asta iti da incredere in a cumpara produse software. Pentru ca stii ca te poti baza pe ele.
Echilibrul in natura intotdeauna exista. Chiar si aplicand o politica stramba, in favoarea unuia, echilibrul se va crea.
Insa nu va fi unul optim.
Relatia dintre cel care vinde si cel care cumpara trebuie sa fie de incredere si legile trebuie sa protejeze impotriva inselaciunii.
Asta duce la concurenta, asta duce la progres, asta incurajeaza si consumul, si producerea produselor software.

N-are treaba cu linux, windows and shit. Repet, windowsul e printre produsele decente. Adica nu (prea) crapa, face ce te astepti de la el, ai support online, update-uri, etc.
Dar ce te faci cu un rahat de software de 6k euro care nu face ce ar trebui sa faca?
Si nu ai avut posibilitatea de a-l testa/incerca. Sau e atasat unui produs hardware. Produs(hardware) care daca nu functioneaza il poti repara, returna, etc.. De ce nu poti face asta si in cazul unui produs software?
Dreptul de autor e protejat de lege. Atat cat poate legea s-o faca, o face. Protejeaza autorul. Nu vad ce s-ar mai putea discuta pe chestia asta.
Aaa.. pedepse mai mari.. Fie!
Dar ce facem cu cei lasat de izbeliste de lege?
Adica consumatorii, aia care dau banul celor care produc, fara de care industria asta nu ar mai functiona.
Astia doi se afla intr-o relatie directa, sunt la capetele fluxului de bani si produse. O lege trebuie sa aiba in vedere conexiunea asta indispensabila. Deocamdata legea asta pare o chestie feudala, o lege intre boier si sclav in care unul e protejat prin drepturi, alalaltu e protejat doar de legea selectiei naturale.

#32
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 06:20, said:

Cu totii torim un produs fiabil si garantia ca daca unii incearca sa te insele, vei fi protejat de lege.
Asta iti da incredere in a cumpara produse software. Pentru ca stii ca te poti baza pe ele.
Serios? Ia intreaba tu pe ce baza/criteriu cumpara lumea produse? In Romania, desigur.

Soacra-ta stie ca, in anumite cazuri, tre' sa cumpere software, daca are nevoie de el? Sau vecinul Georgel?

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 06:20, said:

Eu unul nu pot compara ceva ce exista cu ceva ce ar fi existat daca <...>. Eu nu stiu lucrurile astea.
Eu nu-ti compar cu "daca", eu iti compar cu ceva ce a existat si (oarecum) a disparut: eval, shareware, adware. Si freewareul care s-a transformat in opensource.
Pe "eval","shareware" si "adware" le-au omorat fix pirateria si "descurcareala"/evitarea, toata industria "shiftand" catre cloud/vanzare de date personale. Ca iti place sau nu situatia - asta e.

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 06:20, said:

Dar ce te faci cu un rahat de software de 6k euro care nu face ce ar trebui sa faca?
Si nu ai avut posibilitatea de a-l testa/incerca. Sau e atasat unui produs hardware. Produs(hardware) care daca nu functioneaza il poti repara, returna, etc.. De ce nu poti face asta si in cazul unui produs software?
Tumba, umba... pentru ca atunci cand a fost asa nu a mers. De la prea multa desteptaciune inter-planetara, explicata mai sus.

Dar uiti ca tu vrei ca produsul sa functioneze in termenii tai (repet: de ce nu merge frigiderul in ploaie, pe plan inclinat?!), nu in termenii producatorului. Unde ai mai intalnit asta?!

Edited by dexterash, 02 January 2017 - 06:47.


#33
Handicarpati

Handicarpati

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,576
  • Înscris: 11.06.2010
Donladez pentru ca pot. Eu nu fortez pe nimeni sa faca programe impotriva vointei lor.

#34
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
pirateria a ajutat enorm in impunerea standardelor in industie. insusi windows-ul daca nu era piratat, nu avea nici pe departe cota asta de piata. majoritatea utilizatorilor de soft conercial au folosit initial soft piratat (zic eu). trebuie sa fii nebun sa dai mii de euro asa, orbeste, pe un soft pe care nu-l cunosti.

#35
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
”Acum nu prea ai de ce sa piratezi SO pentru ca nu prea ai cum sa cumperi un leptop (cine dracu mai cumpara desktop? ) fara sa ai deja o licenta OEM.”

Apă de ploaie, se vând foarte multe laptopuri fără OS preinstalat, și foarte multe cu OS-uri ”exotice”, FreeDos sau versiuni de Linux aiurea, fără interfață grafică, gen Linpus. Altele au Linuxuri decente (Ubuntu, Mint), dar versiuni vechi. Care ”scârțâie” la update, deci ar trebui instalată ultima versiune, lucru pe care utilizatorul neinițiat nu știe să-l facă. E o șmecherie a producătorilor ce încearcă să eludeze reglementările (OS preinstalat) păstrând un preț al produsului cât mai mic.
Oricum majoritatea celor ce cumpără un laptop cu așa ceva o fac datorită prețului mai mic, imediat instalează Windows! E plin forumul de topicuri de genul: ”Cum șterg Ubuntu și instalez Windows 7/ 10”, cel mai probabil o copie piratată de windows... Are cineva naivitatea să creadă că Microsoft chiar e interesat în descurajarea fenomenului? Ar prefera cei de la Microsoft ca utilizatorul să încerce/ folosească un OS open source gratuit (Linux, BSD, RemixOS) în locul unui windows fără licență???

#36
u-k

u-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,309
  • Înscris: 07.06.2016
Doar in tarile gen lumea a treia, Romania, Congo, doar in tarile astea pirateria este la un nivel redus.
In China Windows a renuntat sa mai vanda Windows.

Asa ca manipularea asta este menita pentru tarile sarace, gen tarile alea care nu au ce pune paine pe masa dar sunt prostite sa cumpere Windows.
Tot in tarile alea gen lumea a treia se vand suplimente alimentare care au 0 efecte, asta ca langa softul ala cumparat... merge si o pastila inutila.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate