Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...
 Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !
 Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online

Problema calculator
 Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut

Cum reactivez Google Maps?
 

Pirateria (software), ce inseamna ea de fapt si cat de grav e sa piratezi.

- - - - -
  • Please log in to reply
489 replies to this topic

#1
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Cu precadere in ultimele luni de zile am tot vazut ca se bate moneda pe forum pe chestia asta. Mai apar si tot felul de ingeri aparatori ai cei cu "drepturile de autor", criticandu-i pe "criminalii" care incalca legea si instaleaza sisteme de operare sau programe software care nu provit din sursa originala.

Cred ca in primul rand trebuie sa lamurim ce este pirateria de genul asta si cam la cel nivel se afla in Romania.
Statisticile spun ca undeva pe la 70% din software-ul utilizat in Ro este piratat. Procent destul de grav. Chipurile ar mai fi scazut in ultimii ani si cred asta pentru ca multe pc-uri vin cu sistemul de operare deja preinstalat.

Nu vreau sa omor subiectul din fasa sau sa-mi spun eu parerea pentru ca e complicat. In fapt, e greu sa stabilesti cine are dreptate. O sa pun insa cateva citate ale celor care au studiat fenomenul sau chiar ale autoritatilor, inclusiv europene, care s-au exprimat pe tema asta.

"Problema pirateriei a luat amploare în ultimii ani. În acest sens, Parlamentul European propunea în 2007 adoptarea unei directive prin care erau sancționați cei ce încălcau drepturile de proprietate intelectuală, fapt ce se referă și la piraterie. Cu privire la amenzi, acestea se pare că se stabileau în funcție de instanțele din fiecare stat, de daunele provocate și de profitul rezultatului. " În toate cazurile, se va ține seama de situația economică a delicventului, apreciată pe baza patrimoniului acestuia, a veniturilor sale, a obligațiilor familiale, a persoanelor aflate în întreținere și a celorlalte circumstanțe personale."

"În Danemarca lipsa de dovezi i-a făcut pe cei din agenția anti-piraterie să renunțe a mai condamna pirateria online."

"Pirateria software, însă,  este o încălcare voită a drepturilor de autor, prin reproducerea și distribuirea unor produse ce dețin astfel de drepturi (Sursa: BSA, Ce este pirateria software?, accesat la 30 ianuarie 2010, http://www.bsa.org/c...x?sc_lang=ro-RO). În acest sens, pagina Asociația Industriei Muzicale din România aduce niste lămuriri cu privire la subiectul numit piraterie (Sursa: AIMR, Ce este pirateria?, accesat la 30 ianuarie 2010,  http://aimr.ro/index...). După cum se poate citi pe această pagină, pirateria clasică se referă la copii neautorizate după produse protejate, în scopul distribuirii, cu tot ceea ce implică aceasta. Tot pe site-ul AIMR este lămurit faptul că descărcarea de fișiere pirat nu este incriminată, ci numai punerea sau repunerea lor în "circulație" (Sursa: AIMR, Ce este download-ul ilegal?, accesat la 30 ianuarie 2010,   http://aimr.ro/index...l&catid=49:faqs).ro

Eu atat am sa va spun. Mai ales celor care se cred mari legalisti si au dreptul sa critice destul de vehement, uneori si peste limita, aici, pe forum, alti useri care pur si simplu nu-si permit financiar sa plateasca o gramada de lucruri, software care de multe ori sunt la un pret destul de prohibitiv pentru omul care nu produce bani din acel soft.
Asadar, eu consider ca nu se poate numi piraterie daca un utilizator nu produce bani din acel soft, nu-l distribuie mai departe in vederea obtinerii unor foloase materiale, etc.

Topicul asta as vrea sa aiba rolul de a limita pornirea unora de a arata foarte usor cu degetul catre altii dar de fapt, problema e mult mai complexa si cred ca nimeni nu a inteles-o pe deplin sau poate emite o parere general valabila pe marginea subiectului. Cred ca impreuna putem deslusi din incurcaturile cu privire la piraterie.

Ok, forumul softpedia nu incurajeaza pirateria. Mi se pare o conditie obligatorie si absolut corecta.  

#2
adrianbblk

adrianbblk

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 29.12.2016
Iti dau in exemplu, cei de la Adobe au lansat Creative Cloud, un sistem care functioneaza similar cu Deezer, platesti un abonament lunar si ai lincente pentru toate softurile lor.

Pretul e convenabil iar daca stii sa le folosesti programele inseamna ca scoti bani de pe urma lor si e firesc si normal sa platesti.

Daca vorbim de pirateria pe muzica, also, avem acum atatea servicii la 5$ pe luna cu access la muzica leagala nelimitat ca nu mai avem nici o scuza.

Au venit prea tarziu si lumea so obisnuit cu pirateria, sa fie free. Va fi foarte greu sa educi lumea in sensul asta, sa inteleaga ca pentru orice joc/melodie/program/film etc cineva a muncit si merita sa fie rasplatit.

#3
andrei_ionut

andrei_ionut

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 29.10.2016
Sunt 100% de acord ca oricine asculta muzica sau vede un film sa plateasca o suma de bani deoarece cineva a investit efort, munca, timp etc.
Cu privire la software, in speta windows, nu vreau sa ma bag. Stiu oameni care muncesc pe salarii de 900 lei. Nu stiu cum ar putea sa isi permita o suta, doua de euro pentru astfel de softuri.

LE: pirateria nu va disparea niciodata. Poate doar cand salariile vor fii de cateva mii de euro. Pana atunci se vor gasi metode de download ilegal. Chiar si in Germania unde legislatia este atat de stricta, de iti este frica sa misti un ac prin internet, tot s-au gasit metode de download. Asa ca fiti pe pace Posted Image

Edited by andreiMembruAnonimut, 02 January 2017 - 00:35.


#4
tidicristi

tidicristi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,276
  • Înscris: 06.08.2007
la ce draqu sa platesc ? ca sunt "licentiat" peste tot , nu sunt ponta sa am ca el (doar prostie pt. prosti) !
sunt doar "nimeni"(mai raman unele urme) , pot fi cine vreau ! si chiar sunt !

Edited by Adm, 02 January 2017 - 10:49.


#5
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Poate si niste preturi umane pentru utilizatorul domestic ar fi o solutie.
Stiu ca exista programe pentru studenti. Din pacate, in Romania, slabut cu promovarea lor.

Am certitudinea ca atat producatorii cat si distribuitorii de software au marje de profit foarte mari. Tocmai de aia nici nu prea le pasa asa de tare de piraterie.

Totusi, un adolescent roman care-si instaleaza un win si mai stiu eu ce pe pc, poate fi considerat "pirat"? Merita condamnat moral, legal, etc?

#6
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
toata lumea vrea free, se tot pune problema banilor, ca la noi sunt salariile mici si de asta nu se poate cumpaa o licenta. nu zic ca nu ar fi adevarat, insa propunerea voastra este de a fi gratuite licentele, de a nu se mai plati x bani pt ele.

iar aici eu vin si va intreb urmatoul lucru - daca lucrati la firma x si vine patronul intr-o zi cu grandioasa idee, cum ca produsele voastre se vor da gratuit. nu va intereseaza aspectul ca patronul face ce vrea, dar in acelasi timp, va mai spune ca fara acea sursa de venit, nici voi nu mai luati salariile, ca nu are cum sa va plateasca. ce faceti in acest caz?

asa e si cu voi si ideile maxime pe care le promovati. mereu ganditi din prisma utilizatorului, dar ia puneti-va voi in prisma producatorului, va mai convine sa va aplicati propriile idei de eradicare a pirateriei? s-ar putea ca atunci sa cam promovati marirea preturilor la licente. de ce? pt ca mai vreti si o marire de salariu si nu exista finante pt asta.

a intoarce moneda pe partea lucioasa nu inseamna ca si partea opusa e la fel.

#7
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,247
  • Înscris: 06.01.2007
Asta cu 80% piraterie software mi se pare destul de gogonata.
Pentru ca nu mai e ca pe vremuri totusi.  Majoritatea leptopurilor vin cu sistemul de operare licentiat.
Si majoritatea userilor nu cred sa aiba nevoie de alt software in afara de SO.
Oamenii in majoritatea lor folosesc calculatorul pentru a naviga pe internet si atat!


Acum sa privim lucrurile din perspectiva unuia care are software licentiat, adica cumva a platit pe acel produs.
Ce facem cand produsul nu face ceea ce ar trebui sa faca? Pentru hardware se acorda garantie, e obligatoriu.
Dar.. cand software-ul nu functioneaza cum ar trebui, cum suntem noi astia protejati?

Nu ma refer la windows neaparat, eu am avut la serviciu mari probleme cu Autocadul care pur si simplu nu a functionat corect pe nicio platforma hardware. Asta la nivelul anului 2009, problema a fost remediata facand un upgrade la versiunea de autocad urmatoare, tot pe bani, bineinteles. Suportul celor de Autodesk a fost jalnic, practic ne-au spus ca am fost de acord cu EULA, deci asta-i ceea ce am primit. Nu am fi castigat daca-i dadeam in judecata.
Si eu am avut probleme cand am vrut sa fac un downgrade la XP pentru ca la vremea aia, pe calculatorul pe care il cumparasem aveam Vista si un software cumparat impreuna cu un echipament hardware nu a vrut sub nicio forma sa functioneze pe Vista(mai precis upgradeul acestuia nu a mai vrut pe Vista, upgrade care devenise obligatoriu). Evident ca daca instalam un XP piratat nu as fi avut probleme.

Lucrurile nu functioneaza asa cum ar trebui in industria asta. Si tu mai ales ca si consumator captiv(pentru ca asa ajungi in multe situatii), nu esti deloc protejat.

#8
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,426
  • Înscris: 29.04.2008

View Postserginho74, on 02 ianuarie 2017 - 00:16, said:


Eu atat am sa va spun. Mai ales celor care se cred mari legalisti si au dreptul sa critice destul de vehement, uneori si peste limita, aici, pe forum, alti useri care pur si simplu nu-si permit financiar sa plateasca o gramada de lucruri, software care de multe ori sunt la un pret destul de prohibitiv pentru omul care nu produce bani din acel soft.
Asadar, eu consider ca nu se poate numi piraterie daca un utilizator nu produce bani din acel soft, nu-l distribuie mai departe in vederea obtinerii unor foloase materiale, etc.
.  

Eu atât am să-ți spun: nu cred că dacă nu ai bani te duci să spargi vitrina de la Altex să duci un LCD acasă. Folosești ceea ce-ți permiți. La fel ar trebui să fie și cu softul.

Un alt aspect: eu dau bani pe soft și cer X lei pe o prelucrare grafică. Normal, trebuie să-mi recuperez investiția. Vecinul merge la Gigel, de la etajul 5 care face gratis prelucrarea pentru că a piratat Photoshopul. E corect? E legal? E etic? Se pare că pe la noi nu are importanță atâta timp cât e gratuit.

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 00:56, said:

.

Lucrurile nu functioneaza asa cum ar trebui in industria asta. Si tu mai ales ca si consumator captiv(pentru ca asa ajungi in multe situatii), nu esti deloc protejat.


Întotdeauna au existat alternative. Numai să fii dispus să le cauți și să le înveți.

#9
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013
ce inseamna ea de fapt: "tetelu' n-ai vrut sa dai 20-30$ pe un program sau 20-60$ pe un joc?? las' ca il facem in 'claud' acuma si ne dai 1-10$ pe luna".

#10
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
nu mai trebuie atatea certuri si discutii in contradictoriu,lumea s-a obisnuit cu pirateria si basta, torentele sunt pline de tot ce vrei si nu vrei

#11
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,247
  • Înscris: 06.01.2007
Nu exista asa ceva Iladi.
Iti dau un exemplu.
GPSurile Trimble veneau pe vremuri cu Trimble GPsurvey, o piesa soft pentru MS-DOS care functiona bine.
Dupa o vreme au inceput sa vanda Trimble Geomatics Office, care a functionat bine pana la un moment dat. Cand timpul din sistemul GPS nu a mai putut fi reprezentat pe 16 biti, pe cat mergea softwareul.
Eu aveam dispozitivul deja cumparat. Vorbim de un device de 13.5k euro. Si de inca unu de 3.5k.
Am fost nevoit sa trec la Trimble Bussiness center, noua versiune a lor pe 32 biti.
Care nici de-al naibii nu a vrut sa functioneze pe Vista.
Desi aveam leptop pe Vista.

La autocad .. la fel.
Poti sa ma crezi sau nu. Un fisier de autocad din(sa zicem 2014) nu va functiona corect cu un Acad 2013 in anumite situatii. Desi ar trebui, desi conform documentatiei ar trebui s-o faca.
Variante?
DA.. tot felul de clone. Dar niciuna nu functioneaza corect cu fisierele pe care le primesti de la proiectanti. Standardul in domeniu ramane totusi autocadul, majoritatea folosesc asa ceva, nu-s eu in masura sa revolutionez industria.
Oricum.. nu asta e ideea. Ideea e ca un fisier ACAD2014 sa zicem salvat in format ACAD2012 sa zicem, ar trebui sa functioneze ca si cum ar fi creat in ACAD2012.
Si n-o face.
De ce?
Pentru ca incearca sa te fure.
Sa te convinga sa treci la ACAD2014, ca si cel de la care ai primit fisierul.
Pot s-o faca, dar n-o fac.

Ca sa nu mai zic de pluginurile pe care ti le faci. Nu sunt compatibile cu alta versiune decat ceea in care au fost facute.
Pentru ca nu au un sistem de interfete. Ar putea s-o faca. I-ar costa 0.005% Dar n-o fac.
Asa ca... ori inveti programare de mama focului sa folosesti "late binding", desi si aici vei avea probleme grave. Nemernicii au redenumit multe proprietati si obiecte doar asa.. de-al dracului sa-ti faca viata nasoala.
Daca folosesti early binding merge, dar cand ai cumparat o noua versiune de ACAD, tre sa refaci si pluginul. Si de multe ori asta nu inseamna doar o simpla recompilare, ci si schimbarea codului sursa.

Am intrat in chestii tehnice, poate specifice de nisa dar..
Crede-ma, e o bataie de joc fata de cumparatorul de buna credinta. Nu esti protejat impotriva acestor politici deloc. Ai dat banii si te rogi sa mearga cum ar trebui.

#12
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,602
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 00:56, said:

Asta cu 80% piraterie software mi se pare destul de gogonata.
Asa este, e pe la vreo 60 de fapt, in general predomina la home users care oricum nu fac bani cu ele si e mai scazuta la firme unde ii controleaza si scot banu.

#13
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 00:56, said:

Si majoritatea userilor nu cred sa aiba nevoie de alt software in afara de SO.
Oamenii in majoritatea lor folosesc calculatorul pentru a naviga pe internet si atat!
Pentru asta le ajunge un Linux + un browser (Chrome / Firefox / etc).

Desigur, exista si alte motivatii de a nu folosi Linux:
-"Comoditatea" de a nu trebui sa invete un sistem nou (fata de cel care il au la serviciu, de exemplu)... Pai si comod si gratis si cu de toate si mai cum?
-"Ciupeala" de a face acasa diverse chestii gratis sau la preturi derizorii fata de serviciile comerciale (exact ce spunea @iladi)... Ti se pare normal sa incurajezi / sustii o astfel de practica?

Eu cred ca, din rea vointa sau din lipsa de educatie, lumea refuza sau nu reuseste sa inteleaga ca softwareul reprezinta munca... Multa munca. Si trebuie platit cumva.

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 01:37, said:

Oricum.. nu asta e ideea. Ideea e ca un fisier ACAD2014 sa zicem salvat in format ACAD2012 sa zicem, ar trebui sa functioneze ca si cum ar fi creat in ACAD2012.
Si n-o face.
De ce?
Poate pentru ca in 2014 ai folosit functii / treburi care nu erau prezente in 2012? Cum le "portezi" invers?
In plus, cat ar trebui sa fie un software "valabil"? 5 ani? 10 ani? Exista ceva de acest gen (LTS - Long Term Support), dar e lunga povestea acolo. Dar 2 ani mi se pare o perioada rezonabila de utilizare.

Imi vei spune de costuri. Corect, de acord cu tine. Dar, in productie, in general, softwareul inlocuieste munca unui om(sau a unei echipe). Daca el costa cat 6 luni * salariul unui om pe luna, dupa 6 luni deja e amortizat. Restul de utilizare e profit...

P.S1. Nici un produs (software sau hardware) nu este perfect. Plus ca apare si o uzura (inclusiv morala). De aceea se schimba la anumite intervale de timp - fie ca e automobil, TV, telefon etc.
P.S2. Daca alternativele [software] sunt mai proaste, inseamna ca intelegi / simti / percepi diferenta de bani dintre ele. As putea spune ca e un caz fericit.

Edited by dexterash, 02 January 2017 - 02:38.


#14
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,426
  • Înscris: 29.04.2008

View Postmaccip, on 02 ianuarie 2017 - 01:37, said:

Nu exista asa ceva Iladi.
.

- nu ești obligat să folosești ultima versiune software. Când un produs a ajuns la v12 deja e un produs matur și trecerea la v14 e, în cele mai multe cazuri pur cosmetică.

- nu este vina unui producător software că tu vrei să folosești un periferic hardware timp de 10 ani. Mai ales pentru o chestie scumpă, se presupune că faci bani (mulți) cu ea, așadar și tu ceri remunerație pe măsură. Când se uzează fizic sau moral ar trebui să fi pregătit să înlocuiești.

- da, producătorii sunt hapsâni. Însă cânddescoperi că Volkswagen fentează cifrele de consum nu te apuci să furi un Golf ca să te răzbuni.

Am următorul exemplu personal.

Am folosit produse Adobe ilegal și legal peste 20 de ani. Mi-am făcut firma proprie și am folosit și legal și ilegal, după posibilități. Când am început să fac bani cu adevărat am luat Photoshop Elements. Când s-a ivit posibilitatea am fost printre primii care a trecut pe subscripție. Acum am găsit, pentru 40 de euro alternativa care mă mulțumește atât ca și cost, cât și ca performanță. Folosesc Corel X5 deși s-a ajuns la X8, atât îmi permit și cu asta defilez. Cei care au versiuni mai noi (indiferent de legalitatea lor) pot găsi metode de a-mi exporta fișierele. În loc de Acrobat Pro folosesc PDF Exchange.

Cum ziceam, există destule soluții.

#15
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,119
  • Înscris: 04.02.2011

View Postiladi, on 02 ianuarie 2017 - 01:12, said:



Un alt aspect: eu dau bani pe soft și cer X lei pe o prelucrare grafică. Normal, trebuie să-mi recuperez investiția. Vecinul merge la Gigel, de la etajul 5 care face gratis prelucrarea pentru că a piratat Photoshopul. E corect? E legal? E etic? Se pare că pe la noi nu are importanță atâta timp cât e gratuit.




Întotdeauna au existat alternative. Numai să fii dispus să le cauți și să le înveți.

Păi tu zici că mereu au existat alternative, dacă nu se putea pirata photoshop, omul folosea GIMP și te "rupea" din nou la preț. Pănă la urmă, capitalism, nu?

#16
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postserginho74, on 02 ianuarie 2017 - 00:39, said:

Stiu ca exista programe pentru studenti. Din pacate, in Romania, slabut cu promovarea lor.

Si cine nu-i student ? Programe pentru sarantoci nu sint ?

#17
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,426
  • Înscris: 29.04.2008

View Postbenis, on 02 ianuarie 2017 - 02:39, said:


Păi tu zici că mereu au existat alternative, dacă nu se putea pirata photoshop, omul folosea GIMP și te "rupea" din nou la preț. Pănă la urmă, capitalism, nu?

Da, dar ideea e că încă eu nu am văzut pe nimeni să producă cu Gimp. Poate îmi arăți tu. Aparent e mai capitalism să piratezi Photoshop decât să folosești Gimp în mod legal. Și te întrebi "de ce"?

View PostIon_de_la_Raion, on 02 ianuarie 2017 - 02:39, said:


Si cine nu-i student ? Programe pentru sarantoci nu sint ?

Ca să faci ce?

#18
spinname

spinname

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 01.08.2011
Cam cat de grav e sa piratezi...

[ http://imageshack.com/a/img922/9592/IW6Q1s.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate