Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Playlist melodii radio - unde?

P0335 senzor arbore cotit - senzo...

Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...
 Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet
 Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!
 Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac
 

Cum arătau televiziunea și radioul de..."ieri"?! (vol. II)

* * * * - 7 votes
  • Please log in to reply
1227 replies to this topic

#37
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Canalul 2 avea partea de sunet pe 66 şi ceva de Megahertzi. În anii '90 TVR 1 se recepţiona pe 91,75 M.Hz. Acum adios şi ăsta. Celor care alocă frecvenţele le doresc cât mai multe eşece şi multă carne în frigider... mai mult nu mai zic, că umplu multe rânduri cu referire la 2 ţări Africane.

#38
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003

View PostRMC Info, on 02 ianuarie 2017 - 20:44, said:

Începutul seamănă un pic cu "Cinema de minut" nu? Posted Image

Nu cunosc "Cinema de minut". Cadrele de intro sunt creatii proprii. Se putea si mai bine, dar am renuntat sa aduc imbunatatiri.

#39
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View Postdjl, on 03 ianuarie 2017 - 00:23, said:

Canalul 2 avea partea de sunet pe 66 şi ceva de Megahertzi. În anii '90 TVR 1 se recepţiona pe 91,75 M.Hz. Acum adios şi ăsta. Celor care alocă frecvenţele le doresc cât mai multe eşece şi multă carne în frigider... mai mult nu mai zic, că umplu multe rânduri cu referire la 2 ţări Africane.
Canalul R2 era intre 58-66MHz, purtatoarea de imagine pe 59.25 iar cea de sunet 65.75.
Sa nu uitam ca lucram in norma OIRT. Sursa  este "Agenda radioamatorului", ed a 2-a, de ing. N.Dragulanescu, aparuta la Ed Tehnica, Bucuesti, 1989, pag. 687.
Altfel djl, imi esti tare simpatic. Dar in locul tau, cum sa zic, as evita sa ma pronunt in chestiuni de alocarea frecventelor.
Daca nu erai ce esti, cum sa zic, ti-as fi adresat niste intrebari incomode, care te-ar fi pus intr-o situatie ..neplacuta..Sti ca am gura mare...
Nu ca tin partea ANCOM-ului, dar si astia trebuie sa aloce in functie de anumite criterii.
Sa va explic. Semnalul emis pe frecventa unui emitator dintr-o tara nu poate fi impiedicat sa iasa din tara respectiva. Asa ca daca Romania si Bulgaria vor sa isi contruiasca niste emitatoare dar fiecare pe acealsi canal R2, ca tot l-am pomenit, semnalele se vor intalnii si se vor bate.
Da, cuvantul "bataie" exista in jargonul tehnic, pt ca e foarte sugestiv.  Sau mixarea sau amestecare..
Asa ca specialisti din fiecare tara se intalnesc, si negociaza. Sa nu uitam si ca intre canalele de comunicatii trebuie sa se lase un spatiu de garda..
Hai sa fiu mai citet. In radiodifuziune MA avem un semnal audio de 4. 5kz.
Asta inseamna ca se va regasii  cu + 4, 5kHz fata de frecventa centrala purtatoare a mesajului. Care e sa zicem 855KHz. Dar si cu -4.5KHz.
Deci nu pot instala o statie de emisie pe 855-4.5=850.5KHz. Sau pot daca e in Papua Noua Guinee, pt ca semnalul nu ajunge acolo....
Asa ca bulgari isi vor putea pune statia lor la minim sub 845 sau la cel putin 865Kz.
Am pus semnalul de radio pt ca ieri seara un radioamator imi spunea ca a prins Radio Romania pe 855KHz cu radioul din masina, in timp ce era la 2000km de granita Romaniei.
Iar am ascultat pe 603KHz cand eram in Bulgaria, si deja coboarasem muntele si mergeam spre Kazanlak..Si la fel statia de unde lungi pe 155KHz.

Altfel, cand eram la At Radio, iti jur ca frecventa pe care lucra si statia de pe Palatul RATB de la Virgiliu, care e foarte inalt si are si o antena de circa 20m, era auzit si in Campina. Da, stiu bine ca e la distanta mare.
Asta se intampla pt ca aia foloseau aceiasi frecventa. La fel si baza de aprovizionare de la Jilava..
Asa ca oameni stabilisera anumite ore ca sa partajeze frecventa. Statiile de la sol, din masini, neavand antenele atat se inalte, nu erau "bruiate". Si oricum masinile trebuiau sa discute doar cu dispecerul, nu intre ele.

Pe de alta parte, ca sa acoperi o tara cu semnalul radio/tv oficial ai nevoie de o anumita putere a emitatoarelor.Teoretic trantesti unul intr-o zona si o acoperi ca un cerc. Apoi altul si mai ai un cerc.
Mda, dar antenele aflate in fara zonelor de tangenta acelor 2 cercuri vor capta un semnal prea slab adica inutilizabil Am facut un desen urat, dar cred ca e clar..In plus daca ai vre-un deal sau munte, semnalul va fi clar obturat..
Altfel, mai apar niste chestii socoteli care pot incurca. Propagarea e dependenta de vreme, de anotimp, de daca ploua, daca ninge, semnalul se reflecta aiurea...
Semnalul de pe f1 se bate cu semnalul f2 si bruiaza f3..
In anul al IV-lea, la cursul de Semnale Circuite si Sisteme am facut chestiile astea. E o super matematica, dar asta face diferenta dinte un electronist si un inginer electronist..Adica atunci cand intelegi sin sau cos-inusi, ce inseamna 2 omega, sa vezi de ce sim cum se modifica marimea semnalului rezultant, adica o poezie..

Asa ca djl, pana nu ajungi radioamator si nu faci trafic niste ani, ca sa vezi cum e, mai bine nu te baga prin alocarile de frecventa..
Jur ca as fi facut mult mai urat daca nu erai tu..

Attached Files


Edited by Prien, 03 January 2017 - 11:45.


#40
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Da, TVR 2 se auzea pe 65,75 M.Hz. Am ţinut eu minte greşit. Am într-o carte toate normele de televiziune existente la data editării cărţii (1975). Dar în afară de posturile de stat a mai existat în Bucureşti vreun post tv care să emită în banda V.H.F. (F.I.F.)? SOTI emitea cu sunet în norma O.I.R.T. (Est) sau în norma C.C.I.R. (Vest)? Restul posturilor private emiteau în norma CCIR şi de aia nu prindeam eu cu sunet acasă... dacă ştiam că e un amărât de decodor, dar asta înseamnă să nu te pricepi la tehnică. Şi acum îmi pare rău că mult timp nu am avut sonor decât pe TV.R.-uri acasă, deşi mă miram cu de televizorul alb-negru al bunicului matern le recepţionază cu sunet, dar era ceva post-Decembrist, aşa că avea ambele norme de sunet.
La fizică, măcar 5-10 miute ne-ar fi putut explica chestii din astea utile pentru cultura generală. Nu ştiu dacă s-ar fi prins de mine (că eram cam atehnic), da' măcar poate aş fi avut sonor la televizor. M-am uitat la "Grease" fără sunet (noroc cu subtitrările).
Când am avut cablu acasă în 1999 sunetul era în norma O.I.R.T.

Pentru cei necunoscători: între frecveneţa pe care se emite imaginea şi pe care se emite sunetul, cel puţin la analogic există un ecart, adică nu se emit ambele pe aceaişi frecvenţă. La norma O.I.R.T. aceasta era de 6,5 M.Hz între imagine şi sunet (adică sunet = frecvenţa imaginii + 6,5 MHz), la C.C.I.R. de 5,5 M.Hz. iar norma americană R.T.M.A. avea 4,5.
Cel puţin în Lagărul Socialist exista în toate ţările (mai puţin fosta Iugoslavie) au adoptat pentru banda V.H.F. (F.I.F.) norma O.I.R.T. În Lagărul Capitalist în aceiaşi bandă, exista mai multe norme. Pentru emisia în bandă U.H.F. (U.I.F.) toate ţările Europene adoptaseră aceleaşi normă pentru frecvenţele alocate emiterii imaginii, diferind însă cele pentru sunet, în funcţie de Lagărul în care se aflau.

Edited by djl, 03 January 2017 - 13:44.


#41
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Mai ţine minte cineva prezentatorii ştirilor Pro Tv (inclusiv meteo şi sport) de dinainte de 2004? (inclusiv).
Andreea Esca era, la un moment dat a fost şi Corina Dănilă. Lucian Mândurţă ce făcea la Pro?   :huh:

#42
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Exact. In Romania nu se folosea canalul 1 VHF din motivele explicate de Prien mai sus.

In schimb, tot in aceeasi perioada in timpul verii in sud-vestul Romaniei se puteau receptiona sporadic dar la o foarte buna calitate canalele germane de televiziune ARD si ZDF.

Canalul 1 al TVR emitea in Bucuresti pe canalul 4. Ori radioamatorul englez care posteaza acele materiale (si despre care am mai vorbit in detaliu pe celalalt topic acum ceva timp) a prins canalul 1 TVR si prin 1983 pe canalul 2 VHF.

Exista doua posibile explicatii:
- ori programul 1 TV se difuza simultan pe toate canalele posibile urmand sa se spliteze emisia la orele de program ale TV 2
- ori acesta a captat TV 1 de la releul Balota Tr. Severin care emitea cu putere mare pe canalul 2 VHF in perioada aceea.

#43
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
O sa imi caut amicii care lucrau in TVR atunci si o sa ii intreb.
Dar cred ca explicatia e mult mai simpla. In 83 Ceasca suspendase TVR2. Asa ca pe emitatorul ala se dadea tot TVR1, ca sa para e ceva.
"Purecii" nu dau bine. Cineva mai inteligent ..poate sa se gandeasca "le-a cazut emisia? E grav"
Asa cand vezi ca pe ambele e acelasi lucru le zici..tu-i..
djl.
Maine la job dupa ce o sa ma satur de hartii o sa iti explic cum e cu "decodoarele" alea pe sunet...
Adevarul e ca sunt convins ca proful a explicat circuitul LC serie si paralel...
Dar daca as ajunge prof, nu as da mura-n gura. La unele chestii trebuie sa te gandesti si singur. Asta face diferenta si ma ajut sa decid cine merita sa ia 10 ..Sau doar 5...
later edit
Nu imi mai sun amicii. M-am prins
https://ro.wikipedia.org/wiki/TVR_2

Edited by Prien, 03 January 2017 - 22:31.


#44
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Prien, vorbim totuşi de şcoala generală. Plus că nu toţi se pricep bine. Nu trebuie să le dai totul mură-n gură, dar chestiile de bază ce ţin de ce te înconjuară trebuie explicate.

#45
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,863
  • Înscris: 28.11.2006

View Postdjl, on 01 ianuarie 2017 - 18:35, said:

Şi tot Radio Prahova.
Sunt curios dacă mai există cineva din echipa originală.
Mersi ca mi-ai adus aminte de acesti oameni. Si banuiesc ca mi-ai dedicat mie aceste materiale Posted Image

Din echipa originala RPH mai sunt doar Pali si Mihaela Dobre. Pali e rocker dar acum a trebuit sa treaca pe muzica CHR, odata cu tot postul. Cu cativa ani in urma mai scapa cate o melodie rock sau cate un Elvis in program, dar acum playlistul e mult mai strict.

Cat despre ceilalti, Arthur era intr-o vreme pe la Wyl sau RadioK, acum nu mai stiu de el. Marian Petre e director de programe la RadioK, actual Best FM. I-am auzit vocea la o reclama radio la Romstal (dupa mine n-are o dictie stralucita, dar daca clientul l-a acceptat...) Catalin Ionita era intr-o vreme regizor de emisie pe la Antena 1 Ploiesti, acum nu stiu daca mai lucreaza acolo pentru ca nu mai prind acest post local. Macea nu mai e vocea RPH, acum pare a fi Bubanu, dar mai face ceva voci la reclame. Cred ca are printre cele mai bune voci pentru reclame/jingleuri din Romania :OK:

#46
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Mai intrase cineva din Prahova.... aşa că dedicaţia a mers 1 la acea persoană. Dar văd că sunt cel puţin 3 Prahoveni activi pe aici, aşa că merge pentru toţi dedicaţia.
Vezi că am mai postat şi o altă serie legată de acel post - nu e numai cea căreia i-ai dat like.
Cine a decis ca postul să difuzeze C.H.R.? Conducerea?   Posted Image   Înainte ce fel de muzică difuza?
Uite încă ceva despre post: http://www.cristian-...

În anii '90 a existat vreun post tv Prahovean?   Posted Image  Sau vreun post tv care să fi avut studio teritorial în Prahova.

Altă întrebare: prin unele judeţe existau unul sau mai multe posturi de radio private. De existau şi judeţe care nu aveau propriul post privat de radio sau în care emisia F.M. a privaţilor a pătruns foarte târziu (după 1995-1997)?
Cum se recepţionau privaţii în Prahova în perioada ante 2000?

Edited by djl, 04 January 2017 - 02:19.


#47
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Mi s-a zis sa stau in stand by.
djl, chiar nu vreau sa fiu rau cu tine.
Ai adus prea multa culoare si informatii si ai pus foarta multa pasiune in ce faci, asa ca te respect, chiar si cand mai aluneci.
Ce eu nu derapez? Ba chiar la greu..De alti chiar ca nu mi-ar pasa si i-as percuta urgent.

Sa revin. Pt ca nu stiu cand o sa fiu sunat, am sapat pe net si am gasit niste pardalnice de poze, care sunt cam mici. Dar sper ca ce voi scrie o sa compenseze calitatea mai scazuta.
Ce e un circuit LC? O bobina L cu condensator C. Practic avem 2 moduri in care sa le legam.
In serie, adica una dup alta, ca 2 margelute pe o singura sfoara, sau paralel, precum sinele de la tren.
Paralelul mai e cunoscut si sub numele de derivatie, care inseamna acelasi lucru...
Interesant e ce se intampla cand dam cu o sursa de tensiune, evident alternativa, in acest circuit.
Graficele par in limba chineza, pana cand incepi sa studiezi.
Deci avem un generator de semnal caruia ii variem frecventa. Stabilim de la inceput ca generatorul furnizeza un semnal de amplitudine (marime) constata in toata banda de lucru si masuram ce se intampla...
La o anumita frecventa pe care o numim frecventa de rezonanta fr, rezistenta in curent alternativ a bobinei, pe care o sa o notez cu XL o sa ajunga egala cu rezistenta in curent alternativ a condensatorului XC.
De fapt rezistenta in curent alternativ e un barbarism. Stiintiific se numeste reactanta.
Dar cum ma adresez unor nepecialisti folosesc cuvinte mai usor de inteles.
Hai sa definesc si rezistenta. Rezistenta este proprietatea unei componente de a se opune mai mult sau mai putin trecerii curentului electric prin ea. E ca un arc pe care il intinzi sau comprimi mai mult sau mai putin...Da, explicatia cu arcul e un alt barbarism..
Sa revin la circuitul LC serie. Pe grafic avem o tensiune de valoare mare, care e constata, pana cand ajunge spre frecventa de rezonata si incepe sa scada. La fr avem un minim de semnal, apoi tensiunea incepe sa creasca si revine la anormal.
OK, si la ce dracu foloseste acest circuit care imi omoara semnalul? Simplu, chiar la omorat da, Crush. Kill. Destroy.
Am un semnal pertubator pe frecventa f1 care e langa postul de radio pe care vreau sa il ascult.
Pun LC-ul serie si am un "dop" si pot auzi ce ma intereseaza in conditi mult mai bune, pt ca seria il anihileaza si lasa semnalul curat..
Acum am vorbit romaneste?
Caracteristica LC-ul paralel pare un clopot de la biserica De fapt asa i si spune, circuitul clopot ..
Pe desen am mai mazgalit niste cuie, care inseamna niste semnale ale unor posturi de posturi de radio aflate prin apropiere.
De pe imagine se vede ca atunci cand eu ma duc spre frecventa de rezonanta, semnalul adica tensiunea U incepe sa creasca si ajunge maxim pe fr.
Deci eu aud postul de radio aflat pe frecventa aia mult mai tare decat cele din apropiere si astfel il scot din multime si din zgomot. Si cand ma indepartez scade. Daca nu ma credeti, butonati..
Mai avem si o alta definite numita Banda B, care reprezinta intervalul de frecventa in care amplitudinea semnalului nu scade cu mai mult de 0.707 fata de valoarea maxima..
Sa zicem ca initial la fr aveam o tensiune de 1V. Ne invartim stanga/ drepta fata de frecventa asta. Cand am ajuns la 0.7V am iesit din banda..
Sper ca nu am fost excesiv de tehnic pt ca mai simplu de atat nu pot explica. Nu am folosit celebrul 3dB, ca sa nu bag oameni netehnici in ceata..
Acuma lucrurile par foarte simple. Dar in practica bobina nu are doar caracter inductiv ci si o capacitate parazita.
La fel si condensatorul nu e doar pur capacitiv, are si el bubele lui. In functie de temperatura fuge si astfel frecventa de acord variaza usor sau mai mult.. .
Asa ca si dopul sau clopotul nu sunt foarte perfecte.. Si ideal ar fi sa fie un fel de dreptunghiuri, pt ca pantele alea permit accesul semnalelor parazite. Ar fi frumos ca sa am sau semnal maxim sau nul..
Dar deja va obosesc. Asa in trecere, cand imi aduc aminte cata matematica am invatat si aplicat pt calculul filtrelor in anul al IV-lea, mi se ridica parul pe ceafa.. Azi cu PC-ul e al dracului simplu..Eu fara 2 spre 4 pagini A4 nu scapam..
PS. Nimeni nu ne impiedicam sa combinam un LC serie langa un LC paralel. Sau sa punem 2 LC-uri paralel in serie..
Astfel, de ex unul va rezona pe frecventa de 5.5MHz si va oferii un semnal maxim care va fi procesat mai departe. Celalat circuit, care e pe 6.5MHz, va lasa semnalul de 5.5 sa treca ca prin branza, adica neatenuat. Si invers. Daca ii dai 6.5MHz, cel de pe 5.5 nu se va opune absolut de loc, pe cand cel de 6.5MHz va lucra..
Si astfel aveam un circuit bistandard sunet..

Attached Files


Edited by Prien, 04 January 2017 - 10:24.


#48
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
În anii '90 ce post tv dădea Sâmbătă sau Duminică dimineaţă desene subtitrate?   :huh:  Ţin minte că am văzut de 2 ori un episod din seria educativă pentru Armata S.U.A. avându-l ca personaj pe Soldatul Snafu - în speţă episodul de mai jos.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/e1YB6-9GMGc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#49
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Ce ai dracului sunt unii M-au sunat pe interior, pt ca pe mobil puteam sa fiu oriunde Si ma dusesem doar pana la buda..Mda, nu mi-ati raspuns pe interior? Asa e. OK. Asa ca am taiat convorbirea de pe mobilul si l-am sunat de pe interior..Am simtit ca ii cade fata....
Sa revin. Unul dintre primi DJ de la Uni Plus ardio avea un fel de jurnal pe care l-a pus on line.
Baghera (Bogdan Calu)

#50
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
djl
Ai inteles circuitele LC sau am fost prea abscons?

#51
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
Am să citesc mai tĂąrziu.
Uite ceva găsit de mine cu Ăźnregistrări de la TV.R. din primăvara lui 1992 (10 Aprilie 1992 mai exact). Nu știu cum de a ajuns acea casetă Ăźn posesia mea. CĂąnd o să iau un videocasetofon mai performant, am să refac digitizarea... la sfĂąrșit nu am putut scăpa de desincronizare   :(

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0lkrErApG5Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Că tot s-a amintit pe un alt topic (therad) de posturile Italienești, acolo am văzut pentru prima oară "Sailor Moon". Nu toată seria, că s-a supărat Silvio, bunul prieten a lui Băse pentru că nu lua destui bani și a oprit retransimisia Ăźn RomĂąnia. Mă uitam ca mĂąța-n calendar la desene, că deabea Ăźnțelegeam eu Engleza, dapăi Italiana sau Germana. Primul episod, cĂąnd l-au dat pe TVR 1, Ăźn 1997, l-am văzut deabea Ăźn reluare. Din păcate, neștiind prin 1998 să umblu cu videocasetofonul (adică știam să dau record, dar nu știam cum să bag semnal) nu am reușit să trag pe casetă video unul din episoadele mele favorite, 144. Am găsit la cineva niște casete cu episoade trase de la TVR, dar ăla nu e pe acolo. Le-am urcat pe youtube dau au venit Japonezii cu stĂąngile de autor... Așa, ca fapt divers, serialul suna bine dublat Ăźn RomĂąnă... ăla dublat Ăźn S.U.A. suna Ăźngrozitor! Bașca Americanii au CenZurAt mai tare decĂąt noi serialul, au scos din episoade și Japonezii s-au supărat pe tema asta!

Edited by RMC Info, 04 January 2017 - 19:45.


#52
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004

View PostPrien, on 03 ianuarie 2017 - 22:30, said:

O sa imi caut amicii care lucrau in TVR atunci si o sa ii intreb.
Dar cred ca explicatia e mult mai simpla. In 83 Ceasca suspendase TVR2. Asa ca pe emitatorul ala se dadea tot TVR1, ca sa para e ceva.
"Purecii" nu dau bine. Cineva mai inteligent ..poate sa se gandeasca "le-a cazut emisia? E grav"
Asa cand vezi ca pe ambele e acelasi lucru le zici..tu-i..
djl.
Maine la job dupa ce o sa ma satur de hartii o sa iti explic cum e cu "decodoarele" alea pe sunet...
Adevarul e ca sunt convins ca proful a explicat circuitul LC serie si paralel...
Dar daca as ajunge prof, nu as da mura-n gura. La unele chestii trebuie sa te gandesti si singur. Asta face diferenta si ma ajut sa decid cine merita sa ia 10 ..Sau doar 5...
later edit
Nu imi mai sun amicii. M-am prins
https://ro.wikipedia.org/wiki/TVR_2

Posibil. După o frecventa de doua ori pe săptămâna, canalul 2 a fost complet închis in ianuarie 1985 (eu am scris articolul principal despre TVR pe Wikipedia).

#53
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,863
  • Înscris: 28.11.2006

View Postdjl, on 04 ianuarie 2017 - 02:19, said:

Mai intrase cineva din Prahova.... aşa că dedicaţia a mers 1 la acea persoană. Dar văd că sunt cel puţin 3 Prahoveni activi pe aici, aşa că merge pentru toţi dedicaţia.
Vezi că am mai postat şi o altă serie legată de acel post - nu e numai cea căreia i-ai dat like.
Cine a decis ca postul să difuzeze C.H.R.? Conducerea?   Posted Image   Înainte ce fel de muzică difuza?
Uite încă ceva despre post: http://www.cristian-...

În anii '90 a existat vreun post tv Prahovean?   Posted Image  Sau vreun post tv care să fi avut studio teritorial în Prahova.

Altă întrebare: prin unele judeţe existau unul sau mai multe posturi de radio private. De existau şi judeţe care nu aveau propriul post privat de radio sau în care emisia F.M. a privaţilor a pătruns foarte târziu (după 1995-1997)?
Cum se recepţionau privaţii în Prahova în perioada ante 2000?
Sa le luam pe rand.

1. Schimbarea a venit treptat. In anii 90 dadeau muzici foarte variate (de la hiturile zilei - ma rog, de regula erau intarziate cu vreo luna-doua, cum reuseau si ei sa le achizitioneze) pana la melodii din anii 50. Si foarte mult rock din anii 60-70: Beatles, Doors, Zeppelin si altii). Desigur grosul muzicii era de dupa 1980. Dar conditiile tehnice erau foarte proaste, multe melodii erau puse de pe caseta, iar casetele se mai incurcau sis e auzeau distorsionate...

In 1999 au facut o retehnologizare majora, au schimbat frecventa in banda vest si au schimbat si aparatura de emisie. Dar atunci aun inceput s-o carmeasca spre muzica mai comerciala. Nu s-a intamplat peste noapte, dar mai intai au disparut emisiunile speciale de rock si muzica veche, apoi incet-incet s-a modificat si playlistul, Noroc cu opsturile online specializate, pe modelul Pro FM :D

Nu stiu sigur daca atunci sau mai tarziu, dar postul a intrat in trustul media al lui Sebastian Ghita, care pe langa televiziunea RTV, mai are in Ploiesti ziarul Prahova, saptamanalul AltPHel si televiziunea Prahova TV.

2. Inn anii 90 Pro TV si Antena 1 aveau posturi locale si in Ploiesti si in Sinaia. Mai era si un emitator Tele7 AABC in Sinaia, dar nu cred ca aveau si program local.

3. Zicvea Neaceasca faptul ca la Slatina privatii au patruns tarziu. Poate intra el si iti da detalii.

4. Se prindeau slab pentru ca aveau putere de emisie mica. Pana prin '98-99, la 30 km de Ploiesti, aveam dificultati in a prinde Pro FM si Contact din capitala de judet. Apoi au dat drumul la puteri mai mari. In 2000 Europa FM se prindea perfect. Apoi au aparut si posturile SRR si altii.

#54
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,448
  • Înscris: 13.06.2004
La Potigrafu era mini-parabolice!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate