Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Hacksaw Ridge Fără armă în linia întâi

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Bunul Dzeu a facut sa traiesc o epoca lipsita de razboi. Asa ca ma bucur de pace, care mi se pare unul dintre cele mai mari daruri ale omenirii..
Dar, de ce, nu stiu, intrebati-l pe Freud, sunt fascinat de literatura si filmele de razboi. Cu toate asta, jur ca pana azi am taiat doar un peste. Altii sunt “morti” dupa box. Dar sa lasam amanuntele. Asta sunt si nu imi bat capul cu psihologia “de ce”.
Sa revin. Am auzit de filmul asta din intamplare. Ca om care pretinde ca gandeste, m-a socat cumplit si am luat-o extrem de personal “Fără armă în linia întâi”.
Sa ma explic. Cand a fost Revolutia, am fost si eu pe strazi. Si pe Calea Dorobantilor un tanar in uniforma de tanchist a fost impuscat in fata mea. Asa ca am realizat ca e posibil sa fiu omorat. Si imi doream ca sa o arma cu care sa ma apar.
Pe scurt, nu cred ca e nevoie sa explic prea profund cat de puternice au fost sentimentele mele in acele clipe….
Asa ca citind titlul filmului mi-am reamintit cele traite in decembrie 89 si normal ca m-am dus sa il vad. Da, mi-a fost clara strategia de marketing, dar asta e…
Pe drum ma gandeam la cartea lui Florin Vasiliu „De la Pearl Harbor la Hiroshima” pe care o citisem prin 1980 toamna si pe acre am comentat-o la "cartile WWII"..Wau, se gaseste de cumparat de la 5 lei in sus…O recomand calduros..
Altfel, ma recomand ca orice, dar nu ca specializat si familiarizat cu razboiul din Pacific. De ce nu m-a atras, la fel, habar nu am. Si nu imi bat capul cu de ce. Dar evident ca stiu cate ceva si despre el..
Adica stiam ca japonezii au luptat cu un curaj si un fanatism deosebit, care poate fi numit eroism inutil sau dementa sinucigasa provocata de spalarea creierului, dar si impinsi de traditia lor multi seculara care le inoculase ideea ca predarea e rusinoasa, iar moartea in lupta reprezinta onoarea suprema. Nu vreau sa comentez prea adanc aceste concepte. Dar parerea mea ca totusi un soldat e mai util viu, iar priozonieratul, desi rusinos, poate sa fie doar o etapa. Iar pt Armata care a bagat bani multi in instruirea soldatului, moartea lui prea rapida inseamna nerecuperarea investitiei. In plus un soldat in lagar a invatat si alte smecherii si tactici de la camarazii lui. Asa ca intors din prizonierat, are o dorinta clara de razbunanare si e o masina de lupta mai buna. Sa revin..
Dupa 89 am vazut la TVR celebrul serial “Lumea in razboi”. Si dincolo de secventele filmate in lupta, m-au socat cele descrise deja in cartea sus citata. Cand vedeam cum femeile se aruncau cu copii cu tot de pe stanci, in mare sau pe pietrele de pe plaja.. Sau toata familia.. La dracu, razboiul e ceva cumplit. Dar totusi aia era niste bieti civiliii, carora nu li se aplica Bushido-ul (Calea Samuraiului)..
Evident ca nu voi povestii filmul. Cine vrea poate sa il vada. Eu voi de/scrie ce m-a impresionat pe mine.
Am fost convins ca secventele de la inceput sunt gandite ca sa explice deciziile pe care le va personajul principal.
Adevarul e ca si eu m-am balbait in fata primelor fete si nu aveam prea multe texte cu care sa le impresionez. Si eram invidios pe cei care erau in stare sa inventeze sau improvizeze. Pana cand o tipa mi-a zis ”mi-a placut de tine pt ca esti sincer si nu incerci sa fi ceva ce nu esti, copiind.Tu ai hazul tau diferit de al altora.... “
De aia am inteles-o pe tipa care normal ca auzise foarte multe, mult mai inspirate si gandite si rostite mai teatral. Si chiar as face pariu ca se asteptase sa fie sarutata in intunericul din sala de cinema…
Altfel, secventa in care tatal vine imbracat in uniforma si cu decoratiile din Razboiul cel Mare, normal ca e spectaculoasa si dramatica. La dracu, intr-o tara invatata sa respecte anumite invataturi, nu prea ii puteai spune prea usor “babalacule, depasitule, epoca ta a apus, acum eu sunt smecherul la comanda, deci ia mai du-te-n mata ta”..
Sa fiu al dracului daca nu m-am gandit ca la noi i s-ar fi zis citez “ciocul mic”…Spuneti-mi ca gandesc gresit..
Altfel, jur ca nu stiam faza cu credinta in armata SUA, adica faptul ca daca spui de la inceput ca asta sunt, ti se zice OK, te luam asa, pt ca avem nevoie de toti..
Acuma ca in practica, dupa cum se va vedea si in film e o oarecare mare diferenta intre teorie si aplicarea ei viata reala. Iar faza “ca ma bazez pe pusca ta ca sa imi salvezi viata,  asa cum o va face si pusca mea pt viata ta”, e destul de logica si greu de combatut.
Ce nu mi-a placut. Pt mine doctor inseamna cineva care a absolvit Facultatea de Medicina. Restul, cu studii mai scurte, sunt asistenti, felceri, etc…
Dar pe front cu Moartea alaturi, adevarul e ca nici eu nu prea cred ca m-as complica cu atatea problem ligvistice. Sunt convins ca "Doctore, ajuta-ma” e cea mai simpla si eficienta formula…
Altfel secventele de pe platou sunt cumplite. S-a insistat pe folosirea acelei cumplite arme care e aruncatorul de flacari.
La dracu, pe front as vrea sa mor impuscat. Zbang, si gata. Dar prajit de dracia aia, versiunea moderna a arderii pe rug, clar NU.
Sa ridice mana cine ma va contrazice si va alege moartea asta.
Sa va vad si sa va numar pe cei care va dati cocosi..
Si da, din cartea pe care am citat-o si din secventele filmate, rezulta ca aruncatorul a fost folosit in draci. Si la dracu, cred ca fiecare soldat care manuia aparatul ala cam banuia ce speranta de viata are. Si ca toti inamicii vor incerca sa il scoata din lupta. Si ca din vanator va devenii principalul vanat…
Altfel, tot din cartea aia stiam ca tunurile navelor au sprijinit atacul la greu. Si ca au consumat mai multa munitie cat nu consumasera in luptele anterioare. Si ca nu mai stiu care gazetar inteligent a intrebat, “Ok, dar toate asta co$ta mult mai mult decat pana acum. De ce? Contribuabilul American plate$te”
Asa ca un tip destept din Arma Jurnalism Militar l-a invitat sa vada cu ochii lui si sa povesteasca doar ce a vazut, “Adevarul si doar adevarul, nimic altceva decat adevarul”.
Asa ca l-au pus in primul avion, apoi intr-o nava si l-au trimis si pe front Ajuns acolo, vazand-l pe dracu in fata, s-a potolit urgent…
Chiar, japonezii stiau ca vor fi atacati si bombardati. Asa ca isi construisera transeele suficient de adanci incat bombardamentele, desi extrem de spectaculoase, sa nu aiba efectele dorite.
Ce dracu, un inginer militar poate si trebuie sa calculeze cat de adanc penetreaza un proiectil cu calibru.. mm care are o incarcatura de x kg exploziv si e tras de la distanta de ..
Normal, o nava militara nu se poate apropia prea mult de un tarm, daca nu are o anumita adancime de apa, pt ca altfel esueaza. Si daca tragi mai de departe, proiectilul are o viteza la impact mai mica, deci intra mai putin in pamant. Si cand explodeaza face o gaura mai putin adanca. Asa ca daca iti sapi transeea la 5m, se mai zguduie, iti cade praf in cap, nu e deloc fain, dar per global scapi
De aia e logic de ce artileria de la distanta a fost inutila..
Faza cu japonezii care se predau doar ca sa arunce o utila grenada in inamic e la fel de reala. Fusesera invatati “Un om care se sinucide sa ia cu el alti 10 inamici Sau un tanc. Un avion o nava” Da, stiu, e cumplit ce am scris.
In film apar cu busturile goale, ca sa deruteze initial. Doar nu mai aveau nicio arma..Si cam greu sa tragi cand il vezi aproape gol..
Apoi, dupa ce au vazut ca americanii nu mai “puneau botul”, isi construisera un fel de ghiozdane sau centuri explosive, ascunse sub uniforma. Se predau si asteptau sa ajunga in fata a cat mai multi americani, ca sa se detoneze abia atunci. Sau daca vedeau ca sunt luati la intrebari trageau maneta si sareau cu cei din apropiere…
Asa ca la un moment dat americanii nu mai riscau nimic. Doar veneau din Vest unde era legea “mai intai tragi si dupa aia intrebi. Si daca iti raspunde, mai tragi din nou”.
Faza cu lunetistul mi s-a parut asa, o trimitere la “Salvati soldatul Ryan” sau “La portile orasului” Corect, e super spectaculoasa..
Dar tinand seama de profilul campului de lupta, nu prea cred ca acolo un lunetist era necesar. OK, asta e parerea mea de civil, fara studii in arta militara. Si oricum e mai bine sa fie decat sa lipseasca, de ex ca sa se poate ocupa de inamicul cu aruncatorul de flacari..
Altfel, tot ca faze. Cand a fost coborat, soldatii l-au intampinat in tacere. Normal, isi facuse datoria lui, asa cum cei cu armele si-o facusera pe a lor. Fiecare are o treaba, a lui. Dar la dracu, ma asteptam ca macar unul sa ii spuna “multumesc camarade, pt camarazii nostri pe care”..
Da, m-am lungit cam prea mult. Asta sunt.
Pe scurt, il recomand calduros.
Si va astept comentariile dupa..
later edit,
Daca am facut dezacoarde, am halit I-uri, e pt ca sunt eu, nu altul..

#2
ei8ht

ei8ht

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,056
  • Înscris: 05.12.2016
ai vazut filmul?

#3
Kersim

Kersim

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 15.10.2016
Inca mai ai de trait. Razboiul e acilisa, dupa colt.

#4
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View Postei8ht, on 31 decembrie 2016 - 14:01, said:

ai vazut filmul?
La asa intrebare, un raspuns pe masura. NU.

View PostKersim, on 31 decembrie 2016 - 14:12, said:

Inca mai ai de trait. Razboiul e acilisa, dupa colt.
Bate-te peste gura. Dne fereste..

#5
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,983
  • Înscris: 09.12.2015
https://en.wikipedia...ki/Desmond_Doss
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/s2-1hz1juBI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#6
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Daca te intereseaza razboiul din Pacific iti recomand : http://www.imdb.com/title/tt0374463/
sau https://images.okr.r...4-1000_1000.jpg

#7
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
tinel231
Iti multumesc frumos pt recomandari. Dar eu sunt mai mult cu Batalia Atlanticului. Fiecare cu "gustul" lui .
Altfel, iti sugerez cartea..

#8
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Am doua.....Posted Image  Originala , din '86 , jerpelita de atata citit  si una nou-nouta desi e de aceiasi varsta...Nu e stilul meu sa recomand ce nu cunosc.
Filmul mi s-a parut mult mai ok decat cunoscutele PH si SSR , chiar prezinta una din situatiile pomenite de tine - masacrul prizonierilor japonezi.
In carte ,am intalnit prima data notiunea de < conscientious objector > , de unde si recomandarea....
LE : Am toata colectia Delfin ....   :)

Edited by tinel231, 31 December 2016 - 18:19.


#9
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
WAUUU
O placere atat de rara sa intalnesc pe cineva care a mai citit cartit adevarate...Ma bucur mult.
Asa ca dau o replica, dar dintr-un alt film dedicat WWII..
"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship".
Cine stie re/cunoaste...

Edited by Prien, 31 December 2016 - 21:57.


#10
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Da , dar il prefer pe Sam Spade lui Rick Blaine ....
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/__eZAuc2f-Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
La multi ani !

Edited by tinel231, 01 January 2017 - 01:12.


#11
painea_calda

painea_calda

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 25.12.2016

View PostPrien, on 31 decembrie 2016 - 13:50, said:

Sa ma explic. Cand a fost Revolutia, am fost si eu pe strazi. Si pe Calea Dorobantilor un tanar in uniforma de tanchist a fost impuscat in fata mea. Asa ca am realizat ca e posibil sa fiu omorat. Si imi doream ca sa o arma cu care sa ma apar.
Pe scurt, nu cred ca e nevoie sa explic prea profund cat de puternice au fost sentimentele mele in acele clipe….
Daca ai fi pus mâna pe o armă (sper ca nu, fiindca altfel nu ai mai fi scris aici),  exact ce spui tu mai tarziu ti s-ar fi intamplat :

View PostPrien, on 31 decembrie 2016 - 13:50, said:

Si da, din cartea pe care am citat-o si din secventele filmate, rezulta ca aruncatorul a fost folosit in draci. Si la dracu, cred ca fiecare soldat care manuia aparatul ala cam banuia ce speranta de viata are. Si ca toti inamicii vor incerca sa il scoata din lupta. Si ca din vanator va devenii principalul vanat…
Eu cred ca instinctual vrei sa ai o arma, asa cum si tie ti s-a intamplat. Apoi imediat iti vine ideea ca să ai una   cat mai mare mai puternica sa ii nimicesti pe toti, sa faci curatenie odata in toata mizeria aia umană.
Si se întâmplă exact ce ai anticipat, devi tintă. Rationamentul acesta care pare simplu, necesita ceva minte in cap. Problema este ca in momentele acelea de maxima emotie, cand ajungi acolo unde gloantele si moartea sunt in jurul tau, putini sunt cei care reusesc sa mai treaca si prin filtrul ratiunii. Sau sa fii unul cu ceva vechime de rezistat acolo inainte de a te arunca la prostii necugetate, sa vezi intai cum merge treaba, cum spun soldatii  ”batrani”.

#12
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013
domle da...pun si eu o intrebare copilareasca/prosteasca....japonezii aia asa idioti erau de nu puteau taia plasa aia pe care se catarau americanii? Posted Image

#13
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Nu. Pt ca americanii trageau de la mica distanta ca sa ii protejezeje pe cei care urcau.
O faza asemanatoare s-a intamplat la Galipoli, in primul Razboi Mondial . Englezii au debarcat pe niste plaje si au fost macelariti de bateriile de mic calibru ale turcilor. Care nu puteau fi distruse de tunurile de mare calibru pe vasele de lupta capitale englejesti, pt ca astea nu se puteau apropia de tarm.
Cu 10 zile inainte un vas turc, Nusret,  aruncase mine. Si dupa ai pierdut cateve vase capitale, care au "calcat " pe mine, nu mai risti...
Au trimis vase mici sa demineze, dar bateriile turcesti stiau ce au de facut.
Iar un vas mic, de deminare, nu e gandit sa reziste la un proiectil pt ca nu are blindaj..

Vasul francez Bouvet a fost scufundat de o mină, făcându-l să se răstoarne cu tot echipajul de 600 de oameni la bord. Deminatoarele manevrate de civili, sub tirul constant al proiectilelor otomane, s-au retras, lăsând minele în mare parte intacte. HMS Irresistible şi HMS Inflexible au fost grav avariate de mine, deşi a existat confuzie în timpul luptei pe tema cauzei avariilor—unii au presupus că au provenit de la torpile. HMS Ocean, trimisă să salveze vasul Irresistible, a fost şi ea avariată de o explozie, şi ambele s-au scufundat.[49] Cuirasatele franceze Suffren şi Gaulois au fost şi ele avariate..
https://ro.wikipedia...pania_Gallipoli

#14
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013
Prien n-ai inteles...cand sus nu mai era niciun american, ce ii impiedica pe japonezi sa taie plasa aia? Ca practic dupa ce atacurile au fost respinse sus pe stanca nu mai era niciun american....

#15
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Artileria de pe nave care tragea pana cand incepeau aia sa urce pe scari..

Edited by Prien, 31 January 2017 - 12:36.


#16
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,259
  • Înscris: 14.11.2006
Vazut, placut, 9/10, nu am dormit toata noaptea cu gândul la ororile razboiului (si da, am facut armata, un an si jumatate, adica 547 de zile din viata mea m-am prefacut sa sunt util "patriei mele socialiste multilateral dezvoltate si înaintata spre comunism").
Da' tot nu înteleg de ce japonezii masochisti nu au taiat plasa aia...Posted Image

#17
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014

View Postflorinbad, on 12 februarie 2017 - 08:58, said:

Vazut, placut, 9/10, nu am dormit toata noaptea cu gândul la ororile razboiului (si da, am facut armata, un an si jumatate, adica 547 de zile din viata mea m-am prefacut sa sunt util "patriei mele socialiste multilateral dezvoltate si înaintata spre comunism").
Da' tot nu înteleg de ce japonezii masochisti nu au taiat plasa aia...Posted Image
Pentru ca bateau aia cu tunurile grupa mare de pe crucisatoare.


In alta ordine de idei a fost bun filmul,mel gibson se pricepe,dar parca totusi as mai vrea un "apocalipsto" din mana lui

#18
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013

View PostI2O, on 12 februarie 2017 - 14:43, said:

Pentru ca bateau aia cu tunurile grupa mare de pe crucisatoare.
pai daca obuzele cadeau in apropierea plasei logica imi spune ca ar fi trebuit sa se dezmebreze...
ceva nu prea se leaga, ca doar nu era plasa din titan...

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate