Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Audio Hi-Fi de pe PC-tableta-telefon - alternative tehnice.

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Apropos de subiectul topicului si vad ca ati si vorbit deja cate postari mai sus, tot cautand o solutie pentru sunet de calitate de pe mac sau pc, am gasit destule boxe amplificate care au intrare USB. Adica semnal digital, trecerea de la digital la analog sa se faca de DAC-ul boxei. In situatia in care boxele sunt de calitate, ar trebui, teoretic si DAC-ul sa fie de aceeasi calitate.
Am gasit boxe care stiu si Airplay (conexiune wireless cu boxa prin WiFi care asigura calitate audiofil) si care au si Bluetooth APT-X calitate CD. Dar costa destul de mult.

Inca ma uit dupa niste boxe de genul asta care sa fie si abordabile ca pret, sa poata fi folosite pe birou dar sa aiba si sunet de calitate. Din pacate, modelele pe care le am in vedere, nu am unde sa le ascult si parca nu as da comanda pe Amazon.uk si sa ma trezesc ca nu corespund asteptarilor mele.

#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
In general WiFi si Bluetooth nu au treaba cu Hi-Fi. Cel putin nu pana acum  - exceptie poate DAC-urile cu suport dlna, unde nu sunetul se transfera prin unde radio ci fisierul.

Calitatea boxelor sau a castilor cu receptie radio e decenta dar doar atat. Nu Hi-Fi.

Edited by eiffel, 26 December 2016 - 12:38.


#3
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,176
  • Înscris: 16.10.2008
@Serginho74
Nu exista calitate "audiofila" si calitate CD. Poate te referi la fisiere hirez cu sample rate si bit depth mari (de ex 24bit/96KHz) ,la care poti face diferenta fata de "calitatea CD"=16bit/44,1KHZ) doar cu echipamente pe care noi nu ni le putem permite. Pe un sistem audio HI-FI ,chiar mai rasarit ,nu mai zic de entry level ,diferentele simtite sunt pure speculatii senzoriale. S-a demonstrat cu varf si indesat prin numeroase blind testuri efectuate chiar pe echipamente audio pretentioase.
Cat despre blutooth si "calitate CD " e o o mare gogorita. Calitatea ,daca poate fi vorba la asa ceva, la conexiunea blutooth e maxim pe la nivelul unui mp3 la 320kbps ,indiferent ca e vorba de varianta 4.2 actuala la blutooth. Deci largimea de banda este total insuficienta pentru material wav 16/44,1 ,adica echivalent cu ce este pe un CDA. La la fel si la WIFI si acea "calitate audiofila" ,indiferent de goangele vandute de producatori.
Cat despre DAC-uri ,implementarea unui DAC intr-o boxa activa este un imens compromis . E doar practica. Nu are nicio legatura cu vreo calitate deosebita.

Edited by edigee, 25 December 2016 - 12:42.


#4
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
Prin Bluetooth și cu atât mai mult prin WiFi se poate transmite muzică lossless. Problema e că boxele cu suport de Airplay/DLNA sunt rare/scumpe și pentru transmisie ai nevoie de un router WiFi, respectiv de suport WiFi inclusiv la transmițător (deci cu un mp3 player obișnuit poți s-o uiți). Prin Miracast ai putea scăpa de cerința de a avea și router, dar nu știu dacă e implementat audio lossless peste Miracast.

Pe partea de Bluetooth, spec-ul aptX include bine-mersi și un mod de transmisie lossless, dar probabil nu-i tare economic, astfel încât producătorii de telefoane/tablete/căști/boxe nu îl implementează pe ăla ci se limitează la partea lossy.

Ar mai fi o chestie similară cu Bluetooth numită Kleer, care cică ar fi mai bună, dar nu-i prea răspândit (încă?).

#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Mai trebuie adaugata si o mare probabilitate de interferente si chiar "obstacole" in calea semnalului radio care se traduc in pierderi sensibile de calitate.

Am testat ceva e genul acu vreo 2 ani si de cate opri trecea cineva intre "emitator" si "receptor" se intrerupea semnalul.
Iar daca stai la bloc, cu atatea routere si telefoane.

Deci ma repet doar folosirea dlna ptr transmitere de fisiere - care sa fie decodate de un DAC incorporat e o solutie de nivel Hi-Fi.

Edited by eiffel, 26 December 2016 - 12:38.


#6
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015

View Posteiffel, on 25 decembrie 2016 - 13:08, said:

...
Totusi va rog sa nu mai poluam acest topic.
Am zis ma sus - l-am deschis cu un alt scop - placi audio INTERNE si modarea lor.

Recomand deschiderea un topic dedicat.

Cu tot respectul, eu iti recomand modificarea denumirii topicului in: "placi audio INTERNE si modarea lor". Ca sa pot si eu sa deschid altul cu "Hi-Fi pe PC".

Pot sa va spun ca sunt cu mult sub nivelul vostru de documentare si cunoastere dar in posturile de mai sus am vazut destule prostioare scrise la un loc.

@edigee, nu eu am inventat termenii "calitate audiofila" si nici calitate CD. Asa folosesc pasionatii de muzica ca denumiri.
Calitate audiofila eu inteleg, in perceptia mea subiectiva ca se refera la muzica superioara formatelor gen MP3. Adica de la FLAC-ALAC in sus.

Unii care sunt demni de incredere au spus si sustinut cu argumente stiintifice ca aptX ofera calitate CD. Eu nu vreau sa ma contrazic cu nimeni dar esti primul care zice invers si... chiar pun la indoiala ceea ce spui.
Alta gogorita e si cea cu privire la afirmatia cum ca includerea unui DAC intr-o boxa activa e o gogorita. Sunt DAC-uri si DAC-uri. Nu cred ca pe lumea asta nu exista super calitate cu DAC inclus in boxa activa si sunt destule si foarte scumpe care au mai toate standardele de transmitere fara fir a fisierelor digitale.

Ok, sa mergem mai departe.

@donjoe, e corect ce afirmi. Acelasi lucru am inteles si eu. Se pot transmite fisiere loseless care sunt decodate ulterior. Eu folosesc un Apple Express. De mai bine de doi ani. Rezultatele sunt cu mult peste asteptari. Nu exista intreruperi pentru ca sa vezi surpriza, exista ceea ce se numeste buffering. Iar gluma cum ca trece cineva prin dreptul routerului si se intrerupe muzica, e tare, pe bune. Uite, cine vrea, sa-si cumpere cat inca se mai gasesc asemenea routere, extraordinar de bune din multe puncte de vedere si mai ales pentru cei care vor exact acest lucru, transmisia de fisiere audio fara fir.
Eu din macbookpro, iphone sau chiar telefon samsung cu android, pot transmite acele fisiere over the air fara sa fie comprimate sau facut altceva. Din acel router care are ca iesire atat semnal analogic (deci are si un DAC inclus dar pe care nu-l folosesc) pe mufa 3,5mm dar si iesire optica, capabila pana la sunet multicanal 5.1 ca latime de banda pe ce poate sa transmita. Din acel router Apple Express, semnalul merge prin fibra optica intr-un DAC produs de NAD care da semnalul analogic intr-un amplificator stereo analogic NAD. De aici, prin amplificare pleaca in boxe monitor audio.
Exista o intarziere de maxim 1-2 secunde la pornire care inseamna exact acel buffering. Dar nu este deranjant cu nimic si nu am vazut sa se planga cineva de treaba asta.

Pentru partea de bluetooth, exista receptoare si transmitatoare bluetooth de calitate. Dar costa. Nu mai intru aici in amanunt pe subiect cu toate ca posed si asa ceva si la fel, merg fara repros cu mentiunea ca raza de actiune prin bluetooth e redusa comparativ cu Wi-Fi care "bate" cat poate routerul si asta de la Apple, chiar poate.

@eiffel, cu tot respectul, lasand gluma la o parte, ar fi bine sa modifici titlul si ar fi super daca ai face un split la acest topic de la postarile care consideri ca nu mai au legatura cu ideea de la care ai pornit cand ai facut acest topic.

Din punctul meu de vedere, tinand cont ca exista solutii digitale, moderne, de transmitere a sunetului fara niciun fel de compromis, cred ca placile interne chiar sunt depasite si oricum, un amplificator dedicat care sa aiba DAC integrat sau unul inaintea lui, reprezinta viitorul.
A, ca vrea cineva sa faca un PC cu componente premium, asta e altceva. Ca fapt divers, am testat mai multe placi audio de-a lungul timpului si inevitabil, am revenit la folosirea unui receiver multicanal care facea el toata transformarea din analog in digital. Probleme cu driverele si o gramada de alte chestii neplacute la placile audio interne. Nu contesc ca nu exista si solutii profi dar costa cat un DAC de foarte buna calitate si atunci, merita? Am vazut in ceva postari mai sus ca se afirma ca ce era mai vechi, era mai bun. Ei, cu bani frumosi, gasim si acum la calitate chiar mult mai buna dar na, atunci eram tineri si de fapt suntem nostalgici dupa anii aia din urma mai mult, decat dupa produse :P Eu si acum sunt nostalgic dupa Maiak si sonosfere dar hai sa nu devin offtopic.
Multumesc pentru intelegere @eiffel.

#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Boxele Bluetooth sau WiFi nu au treaba cu niciun "Hi-Fi pe PC" - Si nici cele cu DAC extern - faptul ca e si un PC in lant - pe ele sunt stocate fisierele nu are treaba cu ce vrei tu. Fisierele se pot afla foarte bine si pe un NAS.

Edited by eiffel, 26 December 2016 - 12:39.


#8
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Pe un alt topic similar cu acesta dar unde se insista la dorinta initiatorului mai mult pe placile audio dedicate, se discuta despre diverse solutii tehnice.

Pentru ca din punctul meu de vedere profund subiectiv, mi se pare depasita etapa cu placa de sunet dedicata si nu mai spun si de procentul din ce in ce mai mic de desktop-uri comparativ cu numarul foarte mare de laptopuri sau tablete care pentru anumite sarcini gen navigare internet, e-mail, facebook si altele de gen pot inlocui cu brio orice desktop pc, faptul ca transmiterea semnalului se face din ce in ce mai mult wireless, cred ca e binevenit un topic in care sa discutam despre toate aceste solutii, calitatea si modul lor de functionare.

Muzica, pe calculatoarele noastre sau pe tablete ori telefoane este in format digital. Pentru ca acel fisier sa poata fi auzit, e nevoie de un convertor digital-->analog. DA sau mai uzitat in ziua de azi, DAC. Cine vrea sa se informeze mai mult despre ceea ce inseamna un DAC, poate citi aici de exemplu.
DAC-ul poate fi integrat in PC, in tableta si in telefon. Chiar toate au asa ceva pentru ca altfel nu s-ar putea reda acea muzica, fiind un fisier digital si nimic mai mult.
Exista insa si DAC-uri externe, mai performante si deseori scumpe sau foarte scumpe, ori mai ieftine si care-si fac treaba intr-un mod decent.
DAC-ul poate fi integrat si in amplificatorul stereo sau multicanal. Majoritatea amplificatoarelor multicanal (receivere cum se numesc ele acum) au by default si un DAC. In ultima vreme au inceput sa apara si amplificatoare stereo care integreaza un asemenea DAC, chiar pot fi legate in retea si stiu sa-si ia singure muzica de pe un suport gen USB-stick, HDD, NAS, etc.

Asadar, pe scurt, muzica din PC ori alt suport, pleaca prin Wi-Fi sau bluetooth catre un receptor WI-Fi ori Bluetooth care la randul lui o transmite catre convertorul digital to analog - DAC. Din DAC, semnalul digital decodat si transformat in semnal analogic, pleaca la amplificator si din amplificator mai departe in boxe catre urechile noastre.

Fireste, sunt dispozitive la doar cativa euro pe Bluetooth care pot face transferul wireless, fara fir. Din pacate, cat dai, cam atat face si semnalul e destul de slab, informatia transmisa prin Bluetooth fiind alterata in sens negativ, deci se va auzi destul de prost pentru cei cu pretentii audiofile. Dar pentru fisiere gen MP3, este absolut ok bluetooth.
Exista multe standarde si consideratii cu privire la Bluetooth dar nu mi-am propus sa le iau la puricat, mai bine le discutam impreuna pe parcurs in functie de necesitatile si dorintele fiecaruia.

Eu folosesc transmiterea fisierelor audio prin Wi-Fi, banda fiind mult mai larga, fisierele nefiind alterate cu nimic. Deci calitatea lor transmisa catre DAC, este cea originala. Aici se transfera diverse formate audio. De la MP3 la FLAC-ALAC, hi-res (high resolution) audio. Eu folosesc un router de la Apple. Apple Mac Airport-Express. Acesta prin intermediul interfetei AirPlay, existenta la calculatoare, tablete si telefoane fabricate de Apple, dar exista solutii si pentru Android, transfera fisierul digital, fara fir, catre Airport Express care dispune si de decodor DAC  (unul destul de bun) care scoate semnalul printr-o mufa de casti (3,5mm stereo) sau digital, prin fibra optica, catre DAC-ul extern sau direct catre amplificatorul care are DAC inclus si care o sa faca transformarea fisierului din analogic in digital. Apoi, canta muzica in boxe. Pare complicat dar nu e si calitatea este super ok, net superioara solutiei prin bluetooth.

Pasionatii audio de moda veche sunt refractari la asemenea solutii si din pacate in Romania e destul de dificil de gasit, testat, ascultat, aceste solutii moderne fara fir.
Sunt boxe amplificate care cunosc ambele formate wireless, Blutetooth Apt-X (cel care asigura calitate audio ca de pe cd-audio), precum si AirPlay prin Wi-Fi.

Eu folosesc de peste doi ani ambele sisteme cu rezultate foarte bune, la nivel audiofil pe tot parcursul, DAC, amplificare, boxe. Fac precizarea ca nu conteaza cat de bun este PC-ul, tableta sau telefonul si puteti obtine calitate audio de top cu orice dispozitiv atata timp cat fisierul digital de pe dispozitiv este unul de calitate. De fapt, asta e si scopul topicului.

Inainte, problema principala o constituia exact suportul pe care venea muzica. Acum, cu internetul la indemana, e si pacat sa nu ne folosim de tehnologie.
Din pacate, un DAC de calitate, un amplificator de calitate si boxe de calitate, costa si nu putin. Dar cu un buget de la 1500 de lei in sus, aproape orice entuziast audiofil poate asculta muzica frumoasa la calitate maxima.

Huh, de aici, dezvoltam impreuna si sper sa se implice si colegii cu care am discutat pe celalalt topic dar m-au certat ca le-am poluat topicul, desi nu a fost ceva voluntar.

Multi confunda boxele de genul asta cu acele boxe bluetooth care sunt pe toate drumurile. Nu oameni buni, exista sisteme derivate din cele clasice, doar ca au adaugate si aceste noi si moderne modalitati de conectare. De fapt, asta cam ar trebui sa inteleaga toata lumea, partea analogica, a ramas aceeasi. Doar se renunta la suportul CD iar vinilul este doar pentru un grup relativ restrans de pasionati. Exista si site-uri unde muzica este la inalta rezolutie si chiar va puteti face cont sa descarcati niste melodii la calitate super, sa faceti comparatie. Unul din ele este http://www.hdtracks.com/ .


Subiectul este mult mai vast, sunt multe de spus dar tocmai pentru asta exista forumul, sa dezbatem.

Attached File  sistem-audio-pioneer-p2dab-s-network.jpg   44.4K   50 downloads

#9
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Sergiu, o caruta ai scris mai sus. Scrie mai pe scurt ce vrei si poate sunt in stare sa te ajut.

Eu iti recomand sa iei semnal digital din orice vrei si sa-l duci in analog cu un convertor bun. Hai sa vedem ce doresti.

#10
ciine

ciine

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 04.06.2007
Stii tu ce stii , dar nu e corect intru totul.
Un dac  , cum ii zici tu face conversie de la digital la analog , dar formatul digital transmis in streaming este codat si de aceea la receptor trebuie decodat de un procesor  dupa regulile de codare , si pe urma intra in dac sa-l faca semnal analog , deci ai nevoie de un procesor cu softul aferent , memorie si alte acareturi si care citeodata, are si dac incorporat.

Si eu folosesc de foarte multa vreme streamingul in retea si cu airplay sau dlna.
Banda de frecventa la bluethoot este aceasi cu cea wifi , diferenta o da protocolul de transmisie .Un protocol A2DP nu are calitatea airplay
Orice compresie se face cu pierdere de calitate , asa ca pe audiofili nu oti sa-i duci usor de nas , stiu ei ce asculta, dar bineinteles si in streaming se pot seta ratele de compresie pt o calitate foarte buna.

Edited by ciine, 25 December 2016 - 19:30.


#11
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015

View PostYOUR_GOD, on 25 decembrie 2016 - 19:06, said:

Sergiu, o caruta ai scris mai sus. Scrie mai pe scurt ce vrei si poate sunt in stare sa te ajut.

Eu iti recomand sa iei semnal digital din orice vrei si sa-l duci in analog cu un convertor bun. Hai sa vedem ce doresti.
Pai pe marginea subiectului sunt multe de spus. O caruta e nimica toata. Eu nu vreau nimic, doar sa discutam sa vedem ce si cum si care sistem e mai bun si nu doar atat, ce dispozitive gasim pentru a asigura o calitate buna.

Cat despre semnal, asta si spuneam, de asta am deschis topicul. In sensul ca de pe orice PC, oricat ar fi de slab, semnalul digital e acelasi cu cel mai bun si conteaza doar cum il duci in convertor.

"For streaming content Apple is using the in-house Apple Lossless Audio Codec (ALAC). Here data density is permitted for up to 120 megabit per second. No matter what format the audio originally coded, your Mac or iOS gadget will turn it into a lossless audio stream. Only so-called “Hi-Res” Audio formats used by pros and audiophiles with higher resolution (e.g. 24 Bit / 192kHz) will be down-sampled to 16 Bit / 44.1kHz."

#12
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Bun. Eu aveam pe PC o placa audio dedicata catre un amplificator stereo. Dupa ce am conectat amplificatorul la placa audio si din greseala, direct la placa de baza, m-am prins ca se aude la fel. Atunci, luam sunet prin cablu optic (deci digital). Ce am facut dupa aceea?! Am incercat sa ascult prin RCA. Surpriza, nu era vreo mare diferenta.
Concluzie: poate cu o placa audio premium, simti ceva diferit. Premium adica peste 400E, sa zic, intrucat a mea costa undeva la 300. Cele audio budget, abia o egaleaza pe cea integrata.
Incerc sa-mi amintesc cum se numea a mea. Ceva gen Soundblaster Creative Recon. Ceva in genul...

DAC-ul din amplificatorul meu, se pare ca gestioneaza mai bine conversia D-A decat o placa audio ca cea de mai sus.

#13
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Pai eu am DAC-ul de la NAD. A venit cu amplificatorul si are intrare optica. Chiar e ok. L-am primit bonus. Asta a fost kitul.

#14
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Nu gasesc DAC-ul separat. O fi din cauza ospatului de azi.
Simti diferenta cu sau fara el?

#15
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Pai fara DAC nu as avea cum sa dau semnal in amplificator din Airport Express.
Mai conectez pe analog RCA-uri CD de la Yamaha cand ascult CD-uri.
Si pe intrarea analogica un player portabil de la Fiio (X3 asta actual, 2nd gen). Cu asta, sky is the limit :)

Nu am incercat niciodata varianta pe USB. USB din macbookpro in USB-ul DAC-ului NAD.

#16
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Am si eu o intrebare, daca tot ai amintit de Fiio. Eu ascult muzica printr-un BluRay Yamaha (BD-A1040), care se aude, dupa standardele mele, grozav. Fiio, oare, reda mai bine?
Tin sa precizez ca iau sunet prin cablu optic din player, desi folosesc DAC-ul din amplificator (Yamaha A-S701)

#17
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Eu am BD-A1060-ul. Sincer, nu ascult muzica (din retea) prin el pentru ca desi se aude bine, este foarte incomod si aiurea.
Asa ca prefer Fiio.

Cred ca diferenta dintre ele este marginala. Nu poate fi luata in seama.
Mai important este fisierul in sine, sa fie facut bine. Si oricum ar fi, fiecare producator isi pune o amprenta la sunet. La Fiio am avantajul ca am un egalizator competent si chiar imi ajustez toate pe gustul meu muzical. E altceva sa ajustezi sunetul cu un egalizator si altceva doar cu bass si treble de pe amplificator.
Una peste alta, nu mi-as face niciun gand, in locul tau :) As asculta muzica si atat. Ia niste sample-uri de pe HD tracks si zi-mi cum se aude. Acolo ai sa gasesti calitate cu adevarat. FLAC-urile de pe torente si alte alea, nu sunt totdeauna ceea ce ar trebui sa fie.
Daca suportul e de calitate, traiesti cu impresia ca toate componentele audio respira fericire si parca au suflet. Atat de frumos se reda totul. Unii vor rade de metafora mea dar e reala, pe bune. Este cu adevarat diferenta dintre muzica si ceea ce ascultam zilnic, zgomot.

#18
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
@bibi, cu rugamintea de rigoare, uneste-l te rog frumos cu celalaltde mai jos.
Multam fain, buna idee ai avut!

Edited by serginho74, 25 December 2016 - 23:46.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate