Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Fondurile mutuale de investitii - primii pasi

- - - - -
  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1
vladec

vladec

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 192
  • Înscris: 23.11.2004
Ma gandesc sa investesc o suma de bani in fondurile mutuale de investitii. Nu vreau sa ma imbogatesc. Am cunostinte financiare de baza. Caut o alternativa la depozitele bancare sau la traditionala achizitie de imobile ca investitie.
Investitiile pe bursa/actiuni nu ma intereseaza, sunt loterie pentru o persoana ca mine. Sa apelez la un broker nu am incredere inca.

Documentare:
- Am citit articole pe internet majoritatea din ziare, cateva bloguri. Informatia costa. ZF Corporate are o sectiune cu fondurile de investitii, abonamentul costa 50 eur pe luna. Merita sa-mi fac pentru o luna sa vad ce si cum?
- M-am uitat si pe site-ul Asoc Administratorilor de Fonduri din Romania http://www.aaf.ro/fonduri-deschise/
- M-am uitat pe siteurile bancilor prin intermediul carora se poate investi in majoritatea fondurilor.

Inainte de a investi am nevoie de consultanta de specialitate, cineva care sa ma indrume, contra cost evident. Sunt consultanti financiari in banci dar ma gandesc ca ei vor sa-si vand produsele lor.
Cum gasesc un consultant financiar independent?
Sa ma ajute sa aleg un fond, sa-mi explice care sunt costurile ascunse, sa fiu sigur ca inteleg rezultatele financiare ale fondurilor, daca conteza cat este o unitate de fond(am vazut ca sunt de 10 si 1000 euro), daca e bine sa investesc in cele in euro sau lei, ...

#2
skystars

skystars

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 13.03.2008
Ia legatura cu Sorin Ovidiu Vantu . Te invata el cum sa procedezi .

#3
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/z8q0jl1wyJs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mare om, mare caracter Vantu asta. Posted Image

#4
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Singurul sfat bun cu care trebuie sa ramai din videoclipul de mai sus este "pentru ca sunteti prosti !". Posted Image

#5
cleo23

cleo23

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 18.08.2007
Mai este unu' SIMA care se lafaie prin Elvetia cu banii unor fraieri. Mare om, mare caracter

#6
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Pe Banca Transilvania si ING ai furnizate acolo toate detaliile, inclusiv contractul ce sta la baza acelor fonduri.
Ai mai multe tipuri de fond, cu riscuri minime (datorita naturii investitiei: titluri de stat, depozite banzare negociate)
La polul opus ai fondurile care investesc in actiuni tranzactionate (la BVB, Bursa din Viena sau Olanda etc), cu o volatilitate mai mare, un risc crescut, insa si cu o dobanda pe masura. Aici investesti in functie de evolutia pietei, insa la bt din ce am vazut, pe termen scurt nu e tocmai rentabil pentru ca au niste comisioane la retragere daca nu doresti sa lasi banii sa atinga perioada de maturare.
La toate fondurile gasesti si statistici sau grafice cu evolutia unitatii de fond.

In principiu nu este nimic foarte complicat, totul depinde de aversiunea fata de risc pe care o ai.
In functie de fondul ales, unele au comisioane zero la retragere.
Aici pot face o mica paralela cu piata valutara (dar nu se aseamana in totalitate), daca vezi ca UK e pe cale sa iasa in UE si lira sterlina se prabuseste, teoretic nu ai avea motive sa investesti in ele, dar cum nimic nu sste 100% sigur pe piata de capital, exista si sansa sa renunte la ideea iesirii din UD, lira sterlina sa se aprecieze cu 15% si sa ai numai de castigat, asa se intampla si cu unitatile de font.

Nu exista costuri ascunse, totul este stipulat negru pe alb in contract.

Pretul actual al unei unitati de fond nu are nicio relevanta daca nu-l raportezi la evolutia din trecut a unitatii.
Te intereseaza evolutia procentuala a unitatii de fond, nu valoarea actuala a acesteia.



In principiu ar trebui sa te orientezi spre un fond de investitii cu un grafic liniar pana intelegi despre ce este vorba, la cele cu riscuri minime ma refer.
La fel, daca fondul a avut in ultimele 12 luni o evolutie negativa, in principiu ai fi tentat sa nu investesti in el, insa asta nu inseamna nimic, trebuie sa pui cap la cap toate datele despre el pentru a lua o decizie. De exemplu in ultimele 30 zile e posibil sa fi avut o evolutie pozitiva sa spunem +6%, semn destul de bun ca fondul  e pe cale sa-si revina (iar aici poti sa vezi exact si in actiunile carei companii s-a investit si in ce stare sunt acestea).
In principiu, pe termen lung, fondurile cu risc mare, pot avea cumulat niste cresteri mai mari, chiar daca intr-un orizont de 1-3 luni s-ar putea sa constati pe grafic ca sunt in scadere.

Edited by gumball3000, 25 December 2016 - 16:48.


#7
vladec

vladec

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 192
  • Înscris: 23.11.2004

 gumball3000, on 25 decembrie 2016 - 16:22, said:

Pe Banca Transilvania si ING ai furnizate acolo toate detaliile, inclusiv contractul ce sta la baza acelor fonduri ...
La cele de la ING m-am uitat deja. Multe sunt fonduri de fonduri (investesc in alte fonduri).

 gumball3000, on 25 decembrie 2016 - 16:22, said:

In principiu ar trebui sa te orientezi spre un fond de investitii cu un grafic liniar pana intelegi despre ce este vorba, la cele cu riscuri minime ma refer.
Investesc in fonduri tocmai pentru ca nu trebuie sa inteleg prea bine care este treaba. Daca lucram in domeniu poate tranzactionam singur pe bursa, altfel ii lasi pe altii care se pricep sa o faca.
Referitor la riscuri cred ca au legatura cu procentul din economii care il investesti si foarte important varsta. La 35 - 45 ani riscul acceptat e moderat spre mare, daca pierzi mai ai timp sa faci banii inapoi, la peste 55 ani nu-ti permiti sa-ti pierzi economiile si te orientezi spre risc minim sau moderat.

Cum aleg un fond? Asta e problema mea. Aleg unul disponibil printr-o banca(vezi ING), unul in euro sau in lei, unul caruia ma adresez direct(vezi Certinvest), unul mare, unul mic, unul care are certificari(inca nu stiu nimic pe tema asta).
Eu stiu ca vreau risc moderat spre ridicat. Atat. Ca investeste in economii emergente, la noi sau in USA nu este treaba mea ca nu ma pricep.
Logic vorbind, la un fond conteaza (ca in orice altceva) ce valoare au oamenii si foarte important cum sunt organizati (adica metodologii de lucru, ...). Cu diletanti nu faci treaba.

#8
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010

Quote

Inainte de a investi am nevoie de consultanta de specialitate, cineva care sa ma indrume, contra cost evident. Sunt consultanti financiari in banci dar ma gandesc ca ei vor sa-si vand produsele lor.
Cum gasesc un consultant financiar independent?
Sa ma ajute sa aleg un fond, sa-mi explice care sunt costurile ascunse, sa fiu sigur ca inteleg rezultatele financiare ale fondurilor, daca conteza cat este o unitate de fond(am vazut ca sunt de 10 si 1000 euro), daca e bine sa investesc in cele in euro sau lei, ...
Evident ca ai nevoie, problema este ca 99,9% din cei care au nevoie nu constientizeaza asta, iar probabil tu, care reprezinti 0,01% nu o sa fi dispus sa platesti un cost care sa merite efortul unui adevarat consultant financiar independent (sa zicem 350 euro/ora).

De vreo 5 ani ma gandesc sa fac treaba asta si am petrecut cateva sute de ore studiind aceasta potentiala afacere.

Pe scurt in mai putin de 4 ore nu am cum sa ma ocup sa-i explic unei persoane tot ce are nevoie sa inteleaga si sa-i fac un plan de finante personale. Probabil investitia de inceput a unei astfel de persoane este de 10000 euro si n-ar fi dispus sa plateasca mai mult de 3% din suma pentru consultanta. Deci ar fi 75 euro/ora. Considerand o utilizare de 30% din timp (rezonabila pentru consultanta), ar insemna 12 clienti pe luna si vreo 3600 de euro, care e o suma buna, dar problema este ca sunt atat de putini oameni care vor acest serviciu, incat probabil trebuie sa dai mai mult de jumatate din bani ca sa-ti faci reclama si tot nu ai nici o garantie ca o sa ai cei 12 clienti pe luna, iar 1800 de euro din care mai platesti si taxe, nu sunt suficienti pentru un consultant bun.

Prin urmare sunt doua variante:
1. se iau niste absolventi de facultate si sunt bagati prin traininguri ca sa scoti consultanti de finante personale din ei si se face o ditamai retea, sperand ca o sa iasa bine (aici trebuie studiat mult cum se face in alte tari, in unele merge, in multe nu)
2. se iau comisioane de la fondurile mutuale vandute, 3% din investitie, si astfel e varianta fie sa nu se ceara bani de la client, dar sa-i vinzi doar produsele de la care iei comision, fie sa se ia bani din ambele parti, care nu e tocmai moral si tot e riscul ca se vor baga in fata produsele unde se ia comision mai mare.

Concluzia e ca nu merge. Asa ca revenim la posibilitatea de consultanta ocazionala cu 350 euro/ora, ceea ce presupune sa se inceapa cu o investitie de 50,000 de euro, ceea ce reduce cu 90% plaja de clienti potentiali si oricum 99% din ei daca au suma respectiva o sa-si ia (inca) un apartament.

Ca sa revenim la problema ta, consultantii din banci la care ai acces sunt varza, majoritatea nu stiu sa-ti explice nici produsul lor de fonduri mutuale, asta pentru ca ei sunt agenti de vanzare ai bancii pentru orice servicii, nu numai fonduri mutuale.

Solutia evidenta este sa citesti singur ca sa incerci sa te lamuresti, daca ti se pare ca n-ai timp, gandeste-te ca economisesti 1400 de euro Posted Image

PS: Daca acest subiect se dezvolta in ceva rezonabil, mai pot contribui, problema este ca pe masura ce apar mai multe posturi exista riscul sa apara tot felul de habarnisti care or sa o duca pe pustii si o sa omoare discutia.

Edited by yndy, 04 January 2017 - 09:05.


#9
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
Ceea ce-ți spune un consultant, independent sau nu, aflii și singur, prin multe zile de studiu, informațiile sunt din belșug pe internet, îți trebuie un dram de inteligență și răbdare să le înțelegi.
În rest, nici consultantul independent, nici ăla de la bancă, nici managerul de fond, nici consiliul de administrație al companiei, nimeni nu-ți oferă vreo certitudine, fiecare își ia comisionul, salariul baban, bonusurile, și mai departe dumnezeu cu mila.

#10
vladec

vladec

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 192
  • Înscris: 23.11.2004

 yndy, on 04 ianuarie 2017 - 09:02, said:

...(sa zicem 350 euro/ora)...n-ar fi dispus sa plateasca mai mult de 3% din suma pentru consultanta. Deci ar fi 75 euro/ora. ...
Daca ai niste tarife pe ora inseamna ca te-ai inspirat de undeva. Da-mi un exemplu pe privat de firma care face asta.

 retele, on 04 ianuarie 2017 - 11:35, said:

... fiecare își ia comisionul, salariul baban, bonusurile, și mai departe dumnezeu cu mila...
Offtopic: Majoritatea celor care lucreaza in fondurile mutuale/consultanti sunt oameni ca mine si ca tine. Au rate, familie, responsabilitati diverse. Au si zile proaste cand nu merge treaba dar compenseaza in altele. Ce-i in filme (vezi wolf of wall street) sau tv (vezi personajele de mai sus) sunt exceptii.
Eu nu o sa fiu la fel de bun ca ei decat daca fac si eu meseria asta. Zi de zi, altfel imposibil. Repari masina apelezi la mecanic, boala la medic, samd. Restul este hobby. Eu n-as face din investirea unor bani hobby doar daca ar fi sume f mici.

Per ansamblu daca economia creste (5% a fost in Ro in 2016), bursa creste (indicii BET ?!) este foarte normal sa vreau sa regasesc cresterea si in investitiile mele (sa zicem fonduri). Daca este sub medie atunci vorbim de mediocritate. Peste este exceptional.
Nu-i poti reprosa ceva unui fond/broker care pierde bani intr-un moment de criza. Ar fi absurd.

Edited by vladec, 04 January 2017 - 20:43.


#11
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
Principala problemă e ca n-ai niciun fel de garanții din serviciile prestate. Dacă ești vânzător la aprozar, inginer proiectant, măturătoare pe stradă, profesor de canto, cam de ce bani primești, de ăia muncești.
Consultantul financiar, managerul de fond, prima data îți împinge sub nas contracte stufoase cu declarații de lipsa lor de responsabilitate pe fiecare pagină semnată. Apoi stau și se benoclează la grafice toată ziua.
Comisioanele, comisioane! Și nu mici, în finanțe sumele sunt amețitoare. Merge treaba rău, ei le-au încasat oricum, dau din umeri candid cu "ce sa faci, n-ai ce să faci". Nu mai vorbim de managerii de companii care au compensații de milioane chiar când a dat faliment compania, ori o întreagă lume se zbate în criză ca urmare a malversațiunilor lor financiare. Ce-i al lor, e pus deoparte.

Adică dacă dai chix, la ce să te plătesc atâta? Că jucător de alba-neagra știu și eu să fiu, nu-mi trebuie Harvard pentru asta.
Și e vorba de super companii, de super fonduri, care au la dispoziție armate întregi de analiști și consultanți, nu de un patron de serele amârât, care nu știe de capul lui.

Nu reproșezi nimic unui "specialist" care-ți pierde banii? Ești clientul perfect pentru ei.
Înțeleg ca uneori să mai aibe mici rateuri, dar când există relativ des derapaje serioase, și când analizezi mai serios ce se întâmplă pe ici si colo pe piața financiară, n-o să mai fii atât de clement.
Actualul sistem putred este propulsat înainte în special de lăcomia oamenilor.

#12
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Vladec ti-am scris ceva pe privat, dar pot sa-ti spun pe public ca nu stiu nici macar o firma care sa faca asa ceva. E foarte posibil ca daca mergi la un broker, sa-ti spuna ei ca stiu sa te ajute; daca iti faci un cont de Private Banking la o banca (minim 50000 euro) o sa te ajute cu un consultant care sa-ti ofere in principal produse ale lor; daca te duci la o firma de consultanta fiscala sa-ti spuna ca pot sa te ajute si cu problema ta, dar in esenta nici unul din ei nu sunt experti in domeniu.

Daca ma gandesc mai bine, un Private Bank din strainatate te-ar putea ajuta cel mai bine dar ei or sa-ti ceara minim 1 milion euro de investit :)

Retele, e o discutie destul de complexa aceasta cu garantiile la investitii financiare. In multe cazuri nu au cum sa-ti dea garantii, pentru ca nu exista, pot doar sa-ti arate performanta din trecut si sa-ti spuna conform standardelor de practica din domeniu "rezultatele trecute nu garanteaza performanta viitoare"

In anumite cazuri sunt produse care combina produse de asigurari (care pot garanta rezultate) cu produse financiare negarantate. Dar garantia va fi doar pentru suma depusa, eventual pentru un foarte mic profit (1-2% anual), si oricum produsele vor fi cu risc mic si randament mic.
Ba chiar am vazut un produs oferit de ING intr-o oferta super speciala adresata doar clientilor experimentati (asa mi-au zis) care imi garanta suma depusa, dar randamentul maxim anual era de 7%, tot ce trecea peste le ramanea lor in anii buni si daca erau ani prosti imi scadea nelimitat, dar aveam garantia banilor inapoi dupa vreo 10 ani. Nu mi s-a parut deloc interesant.

Edited by yndy, 05 January 2017 - 14:10.


#13
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
De garantat e evident că nu poate nimeni sa-ți garanteze nimic.
Problema e ca tot sectorul ăsta financiar câștigă prea mult, doar din simple opinii, ipoteze, speculații.
Sunt analiști la bănci renumite care o dau rău de gard, pentru o singură companie analizată pot exista plaje de preț previzionat și de 200-300% diferență între ei.
Îi iei la analizat pe analiști, și constați că de-a lungul timpului au avut randamente rizibile. La fel și managerii de fonduri, au variații mari de la an la an.
Nici macar daca investești în active conservatoare, gen obligațiuni guvernamentale, nu ești ferit de riscuri, te poți trezi că pe termen mediu, de câțiva ani, să ai randamente negative, datorită politicilor băncilor centrale care dau peste cap ratele dobânzilor.
Nu exista rezultate solide și constante pe termen lung, decât cu foarte rare excepții. Mai sunt unii investitori așa zis "activiști", cu bani mulți, și "gura" mare, care manipulează din răsputeri diverse acțiuni, dar nici ei nu-s infailibili, se războiesc între ei și când o ia în freza unul, când altul.

Un consultant corect și onest n-ar trebui decât să explice mecanismele financiare, dar în niciun caz să fie plătit la nivel de mare excepție pentru asta, pentru că realitatea ne arată că nimeni n-are habar de nimic în ceea ce privește previzionarea cursului unui activ oarecare, mai ales pe termen scurt și mediu.
Piața financiară e un imens casino, cu manipulări uriașe, unele pe față, altele insesizabile. Partea bună e ca te poți îmbogăți din ea, din păcate puțini reușesc.

#14
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010

 retele, on 05 ianuarie 2017 - 22:38, said:

Problema e ca tot sectorul ăsta financiar câștigă prea mult,
Lucrez in sectorul financiar si da, pot fi de acord ca de la un nivel incolo se castiga prea mult, dar sa stii ca in medie oamenii imi par mai destepti decat in alte sectoare.

Quote

managerii de fonduri, au variații mari de la an la an.
Importanta este variatia fata de piata, nu poti sa ai pretentii sa castige bani daca piata scade. Bursele merg in cicluri care sunt corelate cu ciclurile economice, dar nu perfect.

Quote

Nici macar daca investești în active conservatoare, gen obligațiuni guvernamentale, nu ești ferit de riscuri, te poți trezi că pe termen mediu, de câțiva ani, să ai randamente negative, datorită politicilor băncilor centrale care dau peste cap ratele dobânzilor.
De acord, dar nu ai cum elimina acest risc, se numeste riscul de piata.

Quote

Un consultant corect și onest n-ar trebui decât să explice mecanismele financiare, dar în niciun caz să fie plătit la nivel de mare excepție pentru asta,
Este o problema de cerere si oferta, in mod ideal ar trebui sa se invete la liceu chestiile astea, dar in realitate nici absolventii de facultate economica nu le inteleg de multe ori.

Quote

Piața financiară e un imens casino, cu manipulări uriașe, unele pe față, altele insesizabile. Partea bună e ca te poți îmbogăți din ea, din păcate puțini reușesc.
Joc si la casino si n-as compara investitiile pe bursa cu casino-ul. Da, sunt produse financiare care sunt chiar mai proaste decat cele de la casino, dar acelea de fapt sunt inselatorii mai mult sau mai putin mascate. Un portofoliu de investitii pe termen mediu sau lung ar trebui sa aiba o profitabilitate pozitiva, pentru o persoana care studiaza pietele si este disciplinat.

#15
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010

 vladec, on 25 decembrie 2016 - 13:40, said:

- Am citit articole pe internet majoritatea din ziare, cateva bloguri. Informatia costa. ZF Corporate are o sectiune cu fondurile de investitii, abonamentul costa 50 eur pe luna. Merita sa-mi fac pentru o luna sa vad ce si cum?
Nu, ZF Corporate nu este pentru tine, este pentru companii pentru care 50 eur pe luna nu conteaza, de aceea au pus acest pret, exagerat, pentru ca mai bine au 1000 de abonamente pentru oameni pentru care nu conteaza cei 50 de euro, decat sa aiba 10000 abonamente de la oameni interesati care ar da insa numai 2 euro pe luna.

Quote

][/u]Sa ma ajute sa aleg un fond, sa-mi explice care sunt costurile ascunse, sa fiu sigur ca inteleg rezultatele financiare ale fondurilor, daca conteza cat este o unitate de fond(am vazut ca sunt de 10 si 1000 euro), daca e bine sa investesc in cele in euro sau lei, ...
1. Nu conteaza cat e unitatea de fond.
2. Decizia de alocare intre lei si euro este o decizie pe care trebuie sa o iei tu si in mod normal ar trebui sa ai o parte din bani in lei, o parte in euro si poate o parte in alte valute. Investitiile in lei sunt mai ieftine (nu ai costuri de schimb valutar) si daca tara merge bine, vei folosi tot lei cand vrei sa lichidezi investitia. Investitiile in euro sunt pentru siguranta in caz ca merge ceva prost in Romania. In USD sunt daca merge ceva prost in Europa, in franci elvetieni si in aur daca merge ceva prost in lume.
3. Atentie la comisionul de cumparare si cel de vanzare de unitati de fond. El ar trebui sa fie zero. Este acceptabil sa fie un comision de vanzare daca este doar pentru o perioada limitata de timp (in primul an de la investitie) dar evident trebuie sa fii hotarat sa tii investitiile pentru perioada respectiva
4. Urmeaza comisionul de administrare. Aici e costul real. Istoricul fondului ar trebui sa iti arate evolutia pretului dupa ce s-au luat in considerare toate costurile, din care cel mai mare este cel de administrare (toate celelalte ar trebui sa fie mult mai mici, daca nu e asa e o problema). Daca managerii fondului sunt foarte buni, ei ar trebui sa obtina un randament brut care sa fie in general peste media pietei, din care 20%-30% sa isi retina ca si comision de administrare si restul sa ramana la investitor. Avand in vedere ca majoritatea fondurilor au comisioane de administrare de 3-5% pe an, ei ar trebui sa obtina un randament egal cu media pietei + 15-25%. Evident ca nu se intampla asa.

Am citit niste studii facute in SUA care au aratat ca in medie un fond mutual obtine randamente cu 0,1% sub media pietei, dar cam 40% din fonduri obtin peste media pietei. Cele mai bune 10% din fonduri obtin 2% pe an peste media pietei. Pe de alta parte costurile de administrare ale acestor fonduri sunt de aprox 1,3% si de fapt numai investitorii in cele mai bune 10% din fonduri castiga bani peste media pietei. Avand in vedere ca la noi comisioanele sunt 3-5% pe an, e aproape evident ca nu se intampla asa. Cateva fonduri pe care le-am urmarit ocazional  erau cu 1-2% sub media pietei si erau printre cele mai bune. Pe de alta parte daca pe bursa se castiga in medie 7-10% pe an, chiar si cu 1-2% sub medie tot ramai cu un castig de 5-9%, care nu e de colo.

Si ca si incheiere ca sa te ametesc de tot, ceea ce am scris sunt principii generale, in particular trebuie sa studiezi indeaproape fiecare fond si cat mai multe din datele pe care le pune la dispozitia investitorilor si apoi sa-ti formezi propria ta parere, nu sa te lasi convins de vorbele altora.

Edited by yndy, 07 January 2017 - 01:43.


#16
DrJekyll

DrJekyll

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 13.10.2011
Nu apela ( te abona) la nici un abonament  gen ZF si altele.
Viziteaza si siteul kmarket.ro. ( foarte bun) Descarca word ul cu fondurile din Romania.Iti faci o parere mai buna despre randamente, in ce valute sa-ti investesti banii , etc
Impozitul il vei plati tu.
Cauta fonduri unde nu exista comision  pt. : depunere, retragere, administrare.Exista.
Cu cat ai bani mai multi cu atat poti negocia  mai mult anumite aspecte randamente.

#17
InvestitorulInteligent

InvestitorulInteligent

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 08.01.2017

 vladec, on 25 decembrie 2016 - 13:40, said:

Ma gandesc sa investesc o suma de bani in fondurile mutuale de investitii. Nu vreau sa ma imbogatesc. Am cunostinte financiare de baza. Caut o alternativa la depozitele bancare sau la traditionala achizitie de imobile ca investitie.
Investitiile pe bursa/actiuni nu ma intereseaza, sunt loterie pentru o persoana ca mine. Sa apelez la un broker nu am incredere inca.

Documentare:
- Am citit articole pe internet majoritatea din ziare, cateva bloguri. Informatia costa. ZF Corporate are o sectiune cu fondurile de investitii, abonamentul costa 50 eur pe luna. Merita sa-mi fac pentru o luna sa vad ce si cum?
- M-am uitat si pe site-ul Asoc Administratorilor de Fonduri din Romania http://www.aaf.ro/fonduri-deschise/
- M-am uitat pe siteurile bancilor prin intermediul carora se poate investi in majoritatea fondurilor.

Inainte de a investi am nevoie de consultanta de specialitate, cineva care sa ma indrume, contra cost evident. Sunt consultanti financiari in banci dar ma gandesc ca ei vor sa-si vand produsele lor.
Cum gasesc un consultant financiar independent?
Sa ma ajute sa aleg un fond, sa-mi explice care sunt costurile ascunse, sa fiu sigur ca inteleg rezultatele financiare ale fondurilor, daca conteza cat este o unitate de fond(am vazut ca sunt de 10 si 1000 euro), daca e bine sa investesc in cele in euro sau lei, ...


Daca am inteles bine cauti o alternativa la depozitele bancare. Adica o investitie cu riscuri scazute.

Din pacate daca vrei sa investesti euro in Ro nu prea ai de unde alege. Cel mai ok ar fi sa gasesti un fond de investitii care investeste in obligatiuni din zona euro.
Daca te hotarasti sa investesti cu regele junglei BT ofera un fond de investitii BT Classic parca se numeste. Care investe banii egal in trei categori de active aceste fiind depozite bancare, obligatiuni si actiuni ceea ce reduce riscul considerabil de mult si are potentialul de randament mult mai bun ca depozitele bancare.

Costuri ascunse nu am auzit pana acuma sa fie. In mod normal fondurile de investitii au una sau poate doua costuri care difera in functie de tipul de fond.
Exista costuri de administrare a fondului care sunt practicate de toate fondurile de investii. De preferabil acest cost sa fie cat mai mic deoarece un cost mare de administrare afecteaza performantele fondului.
Mai exista costuri de subscriere pe care putine fonduri de investitii le mai practica.
Si mai sunt costuri de retrage care in general le platesti daca retragi bani mai rpd de sase lui sau un an depinde de fond.

Cat despre moneda in care sa investesti ar fi indicat sa fie moneda in care castigi/cheltui banii.

Pretul unitatii de fond e irelevant. Unitatea e facuta ca tina evidenta investitorilor si performantei si nu afecteaza in nici un fel randamentul fondului.

Edited by InvestitorulInteligent, 09 January 2017 - 00:58.


#18
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
De unii ca asta sa te feresti:

http://www.forbes.ro...eaga-lume-74441

Edited by yndy, 13 January 2017 - 21:31.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate