Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Aceleași produse, calitate diferită în Est față de Vest. Ce consumă românii și ce spune Uniunea Europeană

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
148 replies to this topic

#1
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,322
  • Înscris: 17.09.2008
,,
Aceleaşi produse, calitate diferită în Est faţă de Vest. Ce consumă românii şi ce spune Uniunea Europeană

Mai multe state membre ale UE din Centrul şi Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în ţări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislaţia europeană.

Studii mai vechi şi mai noi realizate de specialişti au indicat diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Est comparativ cu Vestul Europei. Mai mult chiar, deşi sunt mai slab calitative, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest.
Mai mulţi europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă. „În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar, în acelaşi timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele ţări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE şi, în consecinţă, practica trebuie interzisă de către autorităţile competente ale statelor membre. O modificare recentă a modului de implementare/aplicare a Directivei 2005/29/CE, face mai uşor pentru autorităţile statelor membre să urmărească astfel de cazuri”, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Comisiei Europene.
Aceleaşi surse au arătat că, în anumite sectoare, legislaţia orizontală în vigoare permite autorităţilor şi instanţelor naţionale să pună capăt practicilor comerciale respective, în cazul în care acestea sunt considerate înşelătoare pentru consumatori.
Printre europarlamentarii care au luat poziţie împotriva acestui dublu standard, se numără şi Daciana Sârbu, care alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei.
Aceştia au arătat că, potrivit unor studii comparative, există, practic, standarde duble în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par sa corespundă unei divizări Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputaţi (vicepreşedinţi ai Comisiei pentru Sănătate din PE).
„Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce priveşte calitatea alimentelor în Uniunea Europeană şi aşteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situaţii şi soluţii de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul similar, vândut cu aceeaşi etichetă de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primeşte mai puţin decât ar merita. În unele state est-europene există organizaţii ale consumatorilor care chiar au testat în laborator şi au certificat aceste variaţii. Mulţi români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse şi au observat diferenţa. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituţiile europene. Suntem cetăţeni cu drepturi egale şi calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeaşi peste tot în Uniunea Europeană”, afirma Daciana Sârbu.
Europarlamentarii arată că aceste variaţii în compoziţia produselor pot genera şi efecte asupra sănătăţii. În estul şi sud-estul Europei se află pe piaţă produse care conţin cantităţi mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecţiuni ale inimii.
„La Consiliul Uniunii Europenepe pentru Agricultură, problema a fost ridicată de Cehia şi Slovacia, care au arătat că şi Coca Cola diferă în conţinut de zahăr, reţete diferite faţă de ceea ce se găseşte în celelalte state ale UE din Vestul Europei. Se vehiculează de mult idea că sunt produse pentru Europa de Est şi pentru Europa de Vest şi tocmai de aceea a fost aduse de cele două state membre pe agenda Consiliului. Nu s-a luat nici o decizie, dar s-a ţinut să se semnaleze acest lucru, că de multe ori în ţările Europei Centrale şi de Est se plăteşte la fel pentru produse care nu au acelaşi standard de calitate. Sigur că, dacă ne uităm la Coca Cola este greu să te pronunţi fiindcă formula este secretă. Îmi amintesc ceea ce am văzut eu, că în Germania avea zahăr, în Slovacia avea alţi îndulcitori de altă natură. În România nu avem nici un fel de studiu în acest sens”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
Presa europenă a readus recent în prim-plan problema calităţii alimentelor care variază de la un stat la altul, deşi sunt comercializate în ambalaje identice. Astfel, potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeaşi reţea comercială în Germania şi Cehia au descoperit ca produsele vândute în Cehia aveau cantităţi mai mici de făină integrală sau cantităţi mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie şi Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar şi preţuri mai mari decât în Germania.
Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizaţie slovacă pentru protecţia consumatorilor, citat de Euractiv.com, a constatat diferenţe în cazul mai multor produse (de la cafea şi băuturi răcoritoare până la piper).''

http://www.mediafax....opeana-16031831

Destui dintre noi cunoastem aceasta situatie, de multi ani, pe care unii romani o contesta, din ignoranta fara sa fie documentati cand fac asemenea afirmatii.
Orice produs fabricat pentru piata vest europeana din punct de vedere calitativ este mai bun decat unul destinat pietei din est sau mai exact din fostele tari comuniste.Inclusiv cand vine vorba de autoturisme la fel stau lucrurile.Pentru aceasta situatie sunt de vina autoritatile pentru ca au permis asa ceva si nu au cerut agentilor economici sa furnizeze in tarile lor produse identice din punct de vedere calitativ cu cele din vestul Europei.

Edited by dennis_2005, 18 December 2016 - 17:33.


#2
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,303
  • Înscris: 30.01.2008
Asta se intimpla de foarte mult timp.
Dar spaga functioneaza si la noi si la cehi si la altii din Europa de est .
Sau daca nu e spaga e nesimtire ,nepasare ,prostie sau incompetenta


"Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeași rețea comercială în Germania și Cehia au descoperit că produsele vândute în Cehia aveau cantități mai mici de făină integrală sau cantități mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie și Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar și prețuri mai mari decât în Germania. Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovacă pentru protecția consumatorilor și citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea și băuturi răcoritoare, până la piper)."

#3
arab

arab

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,577
  • Înscris: 12.03.2006
Numai acum s-au prins? Era evident de mult timp, ca produsele difera ca si calitate, nu doar la alimente, dar si la cosmetice, detergenti etc. Unii ziceau ca si la masini chiar!

#4
nicu131

nicu131

    Bad Motherfucker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 12.02.2008
Multa mue la ue

#5
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,074
  • Înscris: 10.07.2013
Acum va dati seama de ce am fost acceptati in UE?Posted Image

#6
DJPocaitul

DJPocaitul

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,778
  • Înscris: 17.09.2014
Banii  sunt pe primul plan. Castigurile. Calitatea lasa de dorit. MULTI S-AU IMBOGATIT SI SE IMBOGATESC PE SPATELE CONTRIBUABILILOR .

#7
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
deci din

"În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar, în acelaşi timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele ţări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE şi, în consecinţă, practica trebuie interzisă de către autorităţile competente ale statelor membre. O modificare recentă a modului de implementare/aplicare a Directivei 2005/29/CE, face mai uşor pentru autorităţile statelor membre să urmărească astfel de cazuri"

colegii inteleg ca de aia am fost bagati in ue si ue e naspa n shit. K.

#8
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,218
  • Înscris: 29.07.2013
La calitate egala est - west ar trebui si preturile sa fie egale  :)

La carburanti se poate ca fara ei nu se poate dar la celelalte, de care nu depinzi ca de carburant, nu te duci singur spre ce-i mai ieftin ?!

#9
garett

garett

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,874
  • Înscris: 28.06.2006
Ai sa râzi dar prețurile SUNT egale, sau chiar mai mari în unele cazuri. Comparație  directă Lidl România cu Lidl Germania!
Am un coleg neamț cu care mă conversez zilnic pe Skype, luasem  o data la rând oferta curentă, care culmea, avea cam aceleași produse, și comparam prețurile. Venise cu ideea să-i trimit din România un set de șurubelnițe pe care nu îl apucase, când a văzut că e la fel s-a dezumflat.
Și tot la Lidl, cand au deschis, aduceau cafea direct din Germania, Jacobs de la  Bremen. Teoretic același produs, și asta de pe piața românească e făcută tot acolo, gustul diferă sensibil!

Edited by garett, 18 December 2016 - 18:30.


#10
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Oricine a iesit din Romania in Germania/Austria/UK/Olanda stie chestiile astea. Ca s-a prins si mediafax/politico in 2016 spune multe despre presa quality. Crap adica.

View Postargonaut, on 18 decembrie 2016 - 18:01, said:

La calitate egala est - west ar trebui si preturile sa fie egale  Posted Image

La carburanti se poate ca fara ei nu se poate dar la celelalte, de care nu depinzi ca de carburant, nu te duci singur spre ce-i mai ieftin ?!

[ http://img-comment-fun.9cache.com/media/d5efd9de141869699839443810_700wa_0.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#11
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

View Postargonaut, on 18 decembrie 2016 - 18:01, said:

La calitate egala est - west ar trebui si preturile sa fie egale  Posted Image

La carburanti se poate ca fara ei nu se poate dar la celelalte, de care nu depinzi ca de carburant, nu te duci singur spre ce-i mai ieftin ?!
Pai la noi pana si pe SP se tot promoveaza ca nu exista si ieftin si bun . Adica daca vrei calitate frate trebuie sa bagi mana adanc in buzunar , ca vorba aia , la noi ca la nimeni . Occidentalul isi respecta clientii practicand adaosuri comerciale de bun simt iar la noi comerciantul hapsan vrea imbogatire rapida . In orasul constanta au aparut farmaciile ca ciupercile dupa plaoie si toate au niste preturi de te sperie . Intai te otravesc cu tot felul de alimente injectate cu E-uri si apoi iti vand medicamente la supra-pret . Sa nu mai zicem ca au ramas pe aici doar medici spagari si slab pregatiti care te jefuiesc la drumul mare ca vezi dom'le au salarii de rahat . Daciana Sarbu vrea sa mai prinda un mandat european si deaia vrea sa se faca vizibila acum , de parca nu l-a avut pe Ponta prim-ministru si nu stia ce se intampla la noi . Dintr-o data le pasa de chestiunea asta si dupa ce mai prinde un mandat se pune pe tanjeala . Manipulare de martafoi care vor mandate de  parlamentari .

#12
Romanwraig

Romanwraig

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 14.12.2009

View Postshefu_de_combinat, on 18 decembrie 2016 - 18:00, said:

colegii inteleg ca de aia am fost bagati in ue si ue e naspa n shit. K.
Lumineaza-i te rog pe colegi, de ce am fost bagati in UE ?

#13
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,074
  • Înscris: 10.07.2013

View Postpacopaco1967, on 18 decembrie 2016 - 18:43, said:

Pai la noi pana si pe SP se tot promoveaza ca nu exista si ieftin si bun . Adica daca vrei calitate frate trebuie sa bagi mana adanc in buzunar , ca vorba aia , la noi ca la nimeni . Occidentalul isi respecta clientii practicand adaosuri comerciale de bun simt iar la noi comerciantul hapsan vrea imbogatire rapida . In orasul constanta au aparut farmaciile ca ciupercile dupa plaoie si toate au niste preturi de te sperie . Intai te otravesc cu tot felul de alimente injectate cu E-uri si apoi iti vand medicamente la supra-pret . Sa nu mai zicem ca au ramas pe aici doar medici spagari si slab pregatiti care te jefuiesc la drumul mare ca vezi dom'le au salarii de rahat . Daciana Sarbu vrea sa mai prinda un mandat european si deaia vrea sa se faca vizibila acum , de parca nu l-a avut pe Ponta prim-ministru si nu stia ce se intampla la noi . Dintr-o data le pasa de chestiunea asta si dupa ce mai prinde un mandat se pune pe tanjeala . Manipulare de martafoi care vor mandate de  parlamentari .
Foarte bine punctata problema!Posted Image

#14
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 71,976
  • Înscris: 15.06.2007
Poate ne lamureste cineva daca Loganul si Dusterul pentru export   in vest e mai bun cu ceva decat cel pentru  piata romaneasca.

#15
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Asta ti-o poate spune un insider de la Mioveni, dar ma indoiesc ca au coaie. Parerologic, da, sunt la alta calitate pentru piata germana, aia nu accepta orice (produse/tehnologie, daca e vorba de pleava, drojdia societatii din africa/lumea a treia nu au probleme).

Edited by a3ds, 18 December 2016 - 19:09.


#16
41ex

41ex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,989
  • Înscris: 22.01.2013
la masini e simplu, intrebi in ce tara e fabricata. la celalalte produse te uiti in ce tara sunt facute si ce limbi straine sunt trecute la traducere.

#17
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,783
  • Înscris: 27.01.2009
Ce vina au vesticii ca noi suntem mai prosti ?

#18
badlink

badlink

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 24.02.2010
In Germania  o Fanta are 12% min continut fruct, Italia 7 % , Ro 4 % Verificat.
Scrie pe eticheta, cica nu e practica falsa ca esti anuntat.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate