Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...
 Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa
 [email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...
 Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 

Republica (regiunea autonomă) Bacău

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
Axel2015

Axel2015

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 716
  • Înscris: 10.02.2016
''Vremurile tulburi „revoluționare“ de la mijlocul secolului al 19-lea din Moldova și ideile progresiste, care erau cunoscute bine de boieri și de păturile înstărite, au generat în 1848 premisele modernizării Moldovei și chiar ruperea ei în bucăți. Un grup de boieri, strânși în jurul hatmanului Alecu Aslan, care deținea suprafețe importante de pământ, au încercat să creeze „Republica Bacău“, însă mișcarea a fost înăbușită.

Arhivele Naționale păstrează prea puține cosemnări despre o inițiativă revoluționară a boierilor din ținutul Bacăului, care, în 1848 au vrut să pună bazele „Republicii Bacău“. Puținele documente existente provin, în special, de la Primăria Bacău, sunt olografe și într-o grafie chirilică de tranziție. Mai mult, la momentul de față există puțini cercetători, capabili și motivați să descifreze noi documente ale Revoluției Române din 1848.

Scriitorul băcăuan Eugen Șendrea, autor a 27 de cărți deja publicate și a altora, în curs de apariție, de istorie și monografii, crede că este greu de stabilit adevărul, în lipsa unor documente clare de arhivă. Însă, cel puțin pentru autor, revolta pentru „Republica Bacău, a existat și este relatată în puținele ziare ale vremii. „Arhivele din Bacău nu au mare lucru despre această perioadă. Există însă un articol din ziarul lui Mihai Kogălniceanu (n.r. Steaoa Dunării, fondat în 1855) , apărut după câțiva ani, care vorbește despre ceea ce a fost Republica Bacău“, ne-a precizat Eugen Șendrea. În anul 1848, Bacăul număra aproximativ 7.000 de persoane. Din punct de vedere „urbanistic” avea „două strade principale: Șoseaua Domnească și Ulița Mare”, precum și vreo 3, 4 mahalale, zise “boerești și negustorești”, scrie autorul băcăuan Eugen Sendrea. Care erau doleanțele boierilor răzvrătiți împotriva lui Mihai Sturza Eugen Șendrea, pe baza mai multor articole și a altor documente referitoare la anul Revoluției de la 1848, încearcă să reconstituie momentul în care băcăuanii și-au dorit propria țară. Momentul este relatat atât în cartea „Istoria necunoscută a Bacăului“, (vol 2-2011, Editura Vicovia) dar și în „Istoria pe placul tuturor“. Președintele Republicii Bacău ar fi fost hatmanul (n.r.) Alecu Aslan, fost ispravnic al Bacăului, secondat de spătarul Dimitrie Cracte, iar din echipa de conducere ar mai fi făcut parte și alți revoluționari. Declarația de independență a Republicii Bacău „Se adunară dis-de-dimineață la casa lui Mavromati Sion. Dregându-și glasul, hatmanul Alecu Aslan despături o hârtie mare de pe pare începu a citi:

Bărbați băcăuani, treziți-vă, aveți milă de voi, de averile voastre și de viitorimea voastră. Noi, băcăuanii cerem siguranța persoanei, îmbunătățirea soartei țăranilor, eliberarea deținuților politici, reformă școlară pe temelie largă națională. Cerem alegerea unui domn patriot și de aceea luați pildă de la neamurile luminate ce își rostesc cugetarea în slobozenie fără a se teme de despotismul lui vodă. Armata moldoveană este a vostră, pentru voi, iar ofițerii sunt luminați și buni patrioți. Toți așteaptă baterea ceasului și a unui clopot de unire spre îndreptare. De aceea voi bărbați luminați ai Bacăului, pentru fericirea norodului, declarăm Republica Bacău! “ Ridică sabia și strigă: „Trăiască Republica Bacău!”, potrivit declarației preluate în „Istoria necunoscută a Bacăului“.

Mișcarea este înăbușită de trupele domnitorului Sturza În scurt timp, de la Iași au pornit trupele fidele lui Mihail Sturza să înăbușe revolta. „Ce va face Alecu Aslan? El știa foarte bine că armata Moldovei număra 600 de infanteriști, 200 de lăncieri călare și o artilerie de un tun! Mihail Sturza pusese ca hatman, în 1844, pe fiul său Dimitrie, care abia se întorsese de la studii din Paris cu fratele său Grigore, viitorul și celebrul „Beizadea Vițel”, își pregătește ostășește întăririle, aprovizionarea și completarea efectivelor. Între timp, iscoadele îi aduc vești neplăcute de la Iași. Beizadea Grigore reușise, cu 50 de lăncieri și micul său tun, pe 28 martie, să încercuiască casa lui Alexandru Mavrocordat, aflată „în apropierea barierii Copoului” și să trimită în surghiunuri o parte din boierii adunați aici.'' Adevarul.ro

După părerea mea, era ceva la vremea aia ca un județ întreg să devină regiune autonomă...avea și de ce: Industrie: petrol, sare, cărbune, lemn, alimentară, textilă; agricultură evoluată. Autorități judiciare și organe de execuție, operații de vamă. Strict grografic: două trecători prinipale cu Transilvania ce asigurau legătura Sud-Vest cu Nord-Est, Est-Vest și Sud, politicieni de valoare, mulți locuitori etc.

Care este părerea voastră? Teoretic, în acte a devenit o ''republică'', dar practic? Iașul avea să piardă mulți bani? Ar fi rezistat?
P.S. Nu accept răspunsuri de tipul: ''Imi vine să rad de republica lor.'', ''Ar fi murit de foame daca nu ii ocroteau de la Bucuresti.'' sau ''Ce au spus moldovenii? ''ne plașie'' etc. și alte glume proaste, suntem totuși la aria ''Istorie''.

#2
nicu131

nicu131

    Bad Motherfucker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,622
  • Înscris: 12.02.2008
Un rezumat?

#3
Axel2015

Axel2015

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 716
  • Înscris: 10.02.2016

View Postnicu131, on 18 decembrie 2016 - 14:08, said:

Un rezumat?

E grele citirea? ... L-am scurtat şi rezumat pe alocuri.

Boierii băcăuani au vrut să se dezlipească de Moldova lui Sturza a anului 1848, au creat ''Republica Bacău'', armata lui Sturza i-a bătut, pa pa autonomie.

Edited by Axel2015, 18 December 2016 - 14:12.


#4
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,068
  • Înscris: 19.12.2012
Pai asa si trebuie, cine vrea sa faca stat in stat, sa i se dea

Daca incepi sa le dai autonomie la toti, o sa se formeze enspe zone, fiecare cu figurile lor, se complica prea mult lucrurile. E mai ok asa "la comun" o singura tara, mai multa liniste

Edited by A10, 18 December 2016 - 14:17.


#5
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Pai nu a mai incercat Constantin Simirad sa faca "Partidul moldovenilor"...? Imi amintesc ca eram student la Iasi pe vremea aia si totul a pornit de la o vizita a lui Emil Constantinescu la Iasi (Ion Iliescu mergea mai des pe acolo), asteptata cu mari sperante de ieseni, pentru lansarea unor programe de investitii si de renastere a judetului si a zonei de NE, pana la urma.  Emil Constantinescu s-a dus acolo, s-a tras in poza cu toti liderii locali apoi a declarat public ca, Iasul, si Moldova in general "va renaste, prin fortele proprii", ca pasarea Phoenix din propria cenusa.  Imi amintesc ca a fost mare jale si dezamagire la Iasi dupa aceste declaratii, care au si condus la initiativa lui Simirad de a pune bazele Partidului moldovenilor (ca solutie de atragere de proiecte si investitii dinspre Bucuresti), o initiva salutara, pana la urma, cu care nu mai stiu cum a ramas...

Edited by rosix, 18 December 2016 - 14:18.


#6
seeker_of_truth

seeker_of_truth

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,331
  • Înscris: 27.11.2016

View PostAxel2015, on 18 decembrie 2016 - 13:57, said:

''Vremurile tulburi „revoluţionare“ de la mijlocul secolului al 19-lea din Moldova şi ideile progresiste, care erau cunoscute bine de boieri şi de păturile înstărite, au generat în 1848 premisele modernizării Moldovei şi chiar ruperea ei în bucăţi. Un grup de boieri, strânşi în jurul hatmanului Alecu Aslan, care deţinea suprafeţe importante de pământ, au încercat să creeze „Republica Bacău“, însă mişcarea a fost înăbuşită.

Arhivele Naţionale păstrează prea puţine cosemnări despre o iniţiativă revoluţionară a boierilor din ţinutul Bacăului, care, în 1848 au vrut să pună bazele „Republicii Bacău“. Puţinele documente existente provin, în special, de la Primăria Bacău, sunt olografe şi într-o grafie chirilică de tranziţie. Mai mult, la momentul de faţă există puţini cercetători, capabili şi motivaţi să descifreze noi documente ale Revoluţiei Române din 1848.

Scriitorul băcăuan Eugen Şendrea, autor a 27 de cărţi deja publicate şi a altora, în curs de apariţie, de istorie şi monografii, crede că este greu de stabilit adevărul, în lipsa unor documente clare de arhivă. Însă, cel puţin pentru autor, revolta pentru „Republica Bacău, a existat şi este relatată în puţinele ziare ale vremii. „Arhivele din Bacău nu au mare lucru despre această perioadă. Există însă un articol din ziarul lui Mihai Kogălniceanu (n.r. Steaoa Dunării, fondat în 1855) , apărut după câţiva ani, care vorbeşte despre ceea ce a fost Republica Bacău“, ne-a precizat Eugen Şendrea. În anul 1848, Bacăul număra aproximativ 7.000 de persoane. Din punct de vedere „urbanistic” avea „două strade principale: Şoseaua Domnească şi Uliţa Mare”, precum şi vreo 3, 4 mahalale, zise “boereşti şi negustoreşti”, scrie autorul băcăuan Eugen Sendrea. Care erau doleanţele boierilor răzvrătiţi împotriva lui Mihai Sturza Eugen Şendrea, pe baza mai multor articole şi a altor documente referitoare la anul Revoluţiei de la 1848, încearcă să reconstituie momentul în care băcăuanii şi-au dorit propria ţară. Momentul este relatat atât în cartea „Istoria necunoscută a Bacăului“, (vol 2-2011, Editura Vicovia) dar şi în „Istoria pe placul tuturor“. Preşedintele Republicii Bacău ar fi fost hatmanul (n.r.) Alecu Aslan, fost ispravnic al Bacăului, secondat de spătarul Dimitrie Cracte, iar din echipa de conducere ar mai fi făcut parte şi alţi revoluţionari. Declaraţia de independenţă a Republicii Bacău „Se adunară dis-de-dimineaţă la casa lui Mavromati Sion. Dregându-şi glasul, hatmanul Alecu Aslan despături o hârtie mare de pe pare începu a citi:

Bărbaţi băcăuani, treziţi-vă, aveţi milă de voi, de averile voastre şi de viitorimea voastră. Noi, băcăuanii cerem siguranţa persoanei, îmbunătăţirea soartei ţăranilor, eliberarea deţinuţilor politici, reformă şcolară pe temelie largă naţională. Cerem alegerea unui domn patriot şi de aceea luaţi pildă de la neamurile luminate ce îşi rostesc cugetarea în slobozenie fără a se teme de despotismul lui vodă. Armata moldoveană este a vostră, pentru voi, iar ofiţerii sunt luminaţi şi buni patrioţi. Toţi aşteaptă baterea ceasului şi a unui clopot de unire spre îndreptare. De aceea voi bărbaţi luminaţi ai Bacăului, pentru fericirea norodului, declarăm Republica Bacău! “ Ridică sabia şi strigă: „Trăiască Republica Bacău!”, potrivit declaraţiei preluate în „Istoria necunoscută a Bacăului“.

Mişcarea este înăbuşită de trupele domnitorului Sturza În scurt timp, de la Iaşi au pornit trupele fidele lui Mihail Sturza să înăbuşe revolta. „Ce va face Alecu Aslan? El ştia foarte bine că armata Moldovei număra 600 de infanterişti, 200 de lăncieri călare şi o artilerie de un tun! Mihail Sturza pusese ca hatman, în 1844, pe fiul său Dimitrie, care abia se întorsese de la studii din Paris cu fratele său Grigore, viitorul şi celebrul „Beizadea Viţel”, îşi pregăteşte ostăşeşte întăririle, aprovizionarea şi completarea efectivelor. Între timp, iscoadele îi aduc veşti neplăcute de la Iaşi. Beizadea Grigore reuşise, cu 50 de lăncieri şi micul său tun, pe 28 martie, să încercuiască casa lui Alexandru Mavrocordat, aflată „în apropierea barierii Copoului” şi să trimită în surghiunuri o parte din boierii adunaţi aici.'' Adevarul.ro

După părerea mea, era ceva la vremea aia ca un judeţ întreg să devină regiune autonomă...avea şi de ce: Industrie: petrol, sare, cărbune, lemn, alimentară, textilă; agricultură evoluată. Autorităţi judiciare şi organe de execuţie, operaţii de vamă. Strict grografic: două trecători prinipale cu Transilvania ce asigurau legătura Sud-Vest cu Nord-Est, Est-Vest şi Sud, politicieni de valoare, mulţi locuitori etc.

Care este părerea voastră? Teoretic, în acte a devenit o ''republică'', dar practic? Iaşul avea să piardă mulţi bani? Ar fi rezistat?
P.S. Nu accept răspunsuri de tipul: ''Imi vine să rad de republica lor.'', ''Ar fi murit de foame daca nu ii ocroteau de la Bucuresti.'' sau ''Ce au spus moldovenii? ''ne plaşie'' etc. şi alte glume proaste, suntem totuşi la aria ''Istorie''.
daca ar fi avut  ceva bani si trupe ar fi putut rezista, Rusia nu cred ca se supara daca Moldova se fragmenta, plus ca probabil pentru elitele locale ar fi avut o situatie mai buna. Sau se putea organiza si doar ca o regiune autonoma , dupa conflict, pe calea tratativelor.

#7
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View PostAxel2015, on 18 decembrie 2016 - 13:57, said:

Bărbați băcăuani, treziți-vă, aveți milă de voi, de averile voastre și de viitorimea voastră. Noi, băcăuanii cerem siguranța persoanei, îmbunătățirea soartei țăranilor, eliberarea deținuților politici, reformă școlară pe temelie largă națională. Cerem alegerea unui domn patriot și de aceea luați pildă de la neamurile luminate ce își rostesc cugetarea în slobozenie fără a se teme de despotismul lui vodă. Armata moldoveană este a vostră, pentru voi, iar ofițerii sunt luminați și buni patrioți. Toți așteaptă baterea ceasului și a unui clopot de unire spre îndreptare. De aceea voi bărbați luminați ai Bacăului, pentru fericirea norodului, declarăm Republica Bacău! “ Ridică sabia și strigă: „Trăiască Republica Bacău!”, potrivit declarației preluate în „Istoria necunoscută a Bacăului“.
”republica bacău” .... ”temelia națională” ... ”armata moldoveană”.... în mod clar acolo este o incoerență fundamentală, ori de națiunea moldoveană încă nu am auzit și cu atât mai puțin de cea băcăuană ... Prin urmare nu cred că băcăuanii și-au dorit sau și-ar fi dorit ”propria țară”, mai ales că aveau deja una sau făceau parte din ea și îi dau și numele, cea moldoveană ...

#8
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
N-avea cum să fie altceva decât o parte din mișcarea revoluționară din Moldova. Mai jos, niște informații interesante despre încercarea de revoluție din Moldova eșuată din cauză pericolului rusesc. Trebuie doar să țineți cont de măsluielile lui Alecsandri care avea obiceiul de a înlocui moldovean cu român.

https://istoriiregas...rte/#more-28280

În citatul cuvântării lui Aslan ar fi un nonsens total dacă ar fi spus Trăiască Republica Bacău. Cel mult o fi spus Trăiască Republica, altfel de ce ar fi cerut domn patriot și solidarizare cu armata moldoveană. Cât de ridicol poate fi să transfori un patriot moldovean, cum se vede că ar fi fost Alecu Aslan, într-un separatist.

Edited by CzC, 18 December 2016 - 15:04.


#9
razesu

razesu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 03.04.2011

View PostAxel2015, on 18 decembrie 2016 - 13:57, said:

''Vremurile tulburi „revoluţionare“ de la mijlocul secolului al 19-lea din Moldova şi ideile progresiste, care erau cunoscute bine de boieri şi de păturile înstărite, au generat în 1848 premisele modernizării Moldovei şi chiar ruperea ei în bucăţi. Un grup de boieri, strânşi în jurul hatmanului Alecu Aslan, care deţinea suprafeţe importante de pământ, au încercat să creeze „Republica Bacău“, însă mişcarea a fost înăbuşită.

Arhivele Naţionale păstrează prea puţine cosemnări despre o iniţiativă revoluţionară a boierilor din ţinutul Bacăului, care, în 1848 au vrut să pună bazele „Republicii Bacău“. Puţinele documente existente provin, în special, de la Primăria Bacău, sunt olografe şi într-o grafie chirilică de tranziţie. Mai mult, la momentul de faţă există puţini cercetători, capabili şi motivaţi să descifreze noi documente ale Revoluţiei Române din 1848.

Scriitorul băcăuan Eugen Şendrea, autor a 27 de cărţi deja publicate şi a altora, în curs de apariţie, de istorie şi monografii, crede că este greu de stabilit adevărul, în lipsa unor documente clare de arhivă. Însă, cel puţin pentru autor, revolta pentru „Republica Bacău, a existat şi este relatată în puţinele ziare ale vremii. „Arhivele din Bacău nu au mare lucru despre această perioadă. Există însă un articol din ziarul lui Mihai Kogălniceanu (n.r. Steaoa Dunării, fondat în 1855) , apărut după câţiva ani, care vorbeşte despre ceea ce a fost Republica Bacău“, ne-a precizat Eugen Şendrea. În anul 1848, Bacăul număra aproximativ 7.000 de persoane. Din punct de vedere „urbanistic” avea „două strade principale: Şoseaua Domnească şi Uliţa Mare”, precum şi vreo 3, 4 mahalale, zise “boereşti şi negustoreşti”, scrie autorul băcăuan Eugen Sendrea. Care erau doleanţele boierilor răzvrătiţi împotriva lui Mihai Sturza Eugen Şendrea, pe baza mai multor articole şi a altor documente referitoare la anul Revoluţiei de la 1848, încearcă să reconstituie momentul în care băcăuanii şi-au dorit propria ţară. Momentul este relatat atât în cartea „Istoria necunoscută a Bacăului“, (vol 2-2011, Editura Vicovia) dar şi în „Istoria pe placul tuturor“. Preşedintele Republicii Bacău ar fi fost hatmanul (n.r.) Alecu Aslan, fost ispravnic al Bacăului, secondat de spătarul Dimitrie Cracte, iar din echipa de conducere ar mai fi făcut parte şi alţi revoluţionari. Declaraţia de independenţă a Republicii Bacău „Se adunară dis-de-dimineaţă la casa lui Mavromati Sion. Dregându-şi glasul, hatmanul Alecu Aslan despături o hârtie mare de pe pare începu a citi:

Bărbaţi băcăuani, treziţi-vă, aveţi milă de voi, de averile voastre şi de viitorimea voastră. Noi, băcăuanii cerem siguranţa persoanei, îmbunătăţirea soartei ţăranilor, eliberarea deţinuţilor politici, reformă şcolară pe temelie largă naţională. Cerem alegerea unui domn patriot şi de aceea luaţi pildă de la neamurile luminate ce îşi rostesc cugetarea în slobozenie fără a se teme de despotismul lui vodă. Armata moldoveană este a vostră, pentru voi, iar ofiţerii sunt luminaţi şi buni patrioţi. Toţi aşteaptă baterea ceasului şi a unui clopot de unire spre îndreptare. De aceea voi bărbaţi luminaţi ai Bacăului, pentru fericirea norodului, declarăm Republica Bacău! “ Ridică sabia şi strigă: „Trăiască Republica Bacău!”, potrivit declaraţiei preluate în „Istoria necunoscută a Bacăului“.

Mişcarea este înăbuşită de trupele domnitorului Sturza În scurt timp, de la Iaşi au pornit trupele fidele lui Mihail Sturza să înăbuşe revolta. „Ce va face Alecu Aslan? El ştia foarte bine că armata Moldovei număra 600 de infanterişti, 200 de lăncieri călare şi o artilerie de un tun! Mihail Sturza pusese ca hatman, în 1844, pe fiul său Dimitrie, care abia se întorsese de la studii din Paris cu fratele său Grigore, viitorul şi celebrul „Beizadea Viţel”, îşi pregăteşte ostăşeşte întăririle, aprovizionarea şi completarea efectivelor. Între timp, iscoadele îi aduc veşti neplăcute de la Iaşi. Beizadea Grigore reuşise, cu 50 de lăncieri şi micul său tun, pe 28 martie, să încercuiască casa lui Alexandru Mavrocordat, aflată „în apropierea barierii Copoului” şi să trimită în surghiunuri o parte din boierii adunaţi aici.'' Adevarul.ro

După părerea mea, era ceva la vremea aia ca un judeţ întreg să devină regiune autonomă...avea şi de ce: Industrie: petrol, sare, cărbune, lemn, alimentară, textilă; agricultură evoluată. Autorităţi judiciare şi organe de execuţie, operaţii de vamă. Strict grografic: două trecători prinipale cu Transilvania ce asigurau legătura Sud-Vest cu Nord-Est, Est-Vest şi Sud, politicieni de valoare, mulţi locuitori etc.

Care este părerea voastră? Teoretic, în acte a devenit o ''republică'', dar practic? Iaşul avea să piardă mulţi bani? Ar fi rezistat?
P.S. Nu accept răspunsuri de tipul: ''Imi vine să rad de republica lor.'', ''Ar fi murit de foame daca nu ii ocroteau de la Bucuresti.'' sau ''Ce au spus moldovenii? ''ne plaşie'' etc. şi alte glume proaste, suntem totuşi la aria ''Istorie''.
Interesant, sint bacauan si n-am stiut de o asemenea initiativa a elitei bacauane.......

#10
seeker_of_truth

seeker_of_truth

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,331
  • Înscris: 27.11.2016
nu ma mira ca nu ai auzit,  probabil actele ce au ramas au fost distruse de patrioti, care se tem bolnavicios de orice autonomie

#11
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Cum să găsești mai multe informații despre o scorneală rudimentară, făcută prin măsluirea discursului lui Alecu Aslan? În loc de „Trăiască Republica”, cineva, probabil Kogălniceanu, falsificator notoriu și vânzător de țară, tot neam de fanariot ca și Alecsandri, a schimbat în „Trăiască Republica Bacău”. Probabil cu excepția Iașului, Bacăul a fost singura zonă a Moldovei unde a fost nevoie de intervenția autorităților în 1848. În toiul revoluției europene, când se propuneau uniri ale Principatelor cu Ungaria pentru a rezista imperiilor, chiar atunci ar fi apărut un boier de nicăieri care ar fi vrut o republică separată, cât un ținut sau județ? Penibil. E probabil opera broscoiului fanariot Kogălniceanu. Din ce scrie acolo, într-o fițuică de-a lui a apărut scorneala. Despre Republica de la Ploiești există mărturii ale participanților, chiar Caragiale a fost printre ei, dar despre „Republica de la Băcău”, doar un discurs falsificat. Și încă un fals foarte rudimentar, pentru că nu reiese din discurs că Alecu Aslan ar fi dorit vreo separare de Moldova sau de oricine altcineva.
Multă prostie pe lumea asta. Mare păcat că nu doare.

Inițiatorul ar fi trebuit să dea sursa de unde a copiat articolul.

Edited by CzC, 18 December 2016 - 15:23.


#12
razesu

razesu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 03.04.2011

View PostCzC, on 18 decembrie 2016 - 15:20, said:

Cum să găsești mai multe informații despre o scorneală rudimentară, făcută prin măsluirea discursului lui Alecu Aslan? În loc de „Trăiască Republica”, cineva, probabil Kogălniceanu, falsificator notoriu și vânzător de țară, tot neam de fanariot ca și Alecsandri, a schimbat în „Trăiască Republica Bacău”. Probabil cu excepția Iașului, Bacăul a fost singura zonă a Moldovei unde a fost nevoie de intervenția autorităților în 1848. În toiul revoluției europene, când se propuneau uniri ale Principatelor cu Ungaria pentru a rezista imperiilor, chiar atunci ar fi apărut un boier de nicăieri care ar fi vrut o republică separată, cât un ținut sau județ? Penibil. E probabil opera broscoiului fanariot Kogălniceanu. Din ce scrie acolo, într-o fițuică de-a lui a apărut scorneala. Despre Republica de la Ploiești există mărturii ale participanților, chiar Caragiale a fost printre ei, dar despre „Republica de la Băcău”, doar un discurs falsificat. Și încă un fals foarte rudimentar, pentru că nu reiese din discurs că Alecu Aslan ar fi dorit vreo separare de Moldova sau de oricine altcineva.
Multă prostie pe lumea asta. Mare păcat că nu doare.

Inițiatorul ar fi trebuit să dea sursa de unde a copiat articolul.
Probabil ca ai dreptate,dar cred ca merita oleaca cercetat........o sursa din partea initiatorului de thread ar fi ideala.....

#13
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Cercetează, cerceteaza. Eu văd că omul cerea reforme în Moldova, nu cerea nici o separare.

Quote

„Bărbaţi băcăuani, treziţi-vă, aveţi milă de voi, de averile voastre şi de viitorimea voastră. Noi, băcăuanii cerem siguranţa persoanei, îmbunătăţirea soartei ţăranilor, eliberarea deţinuţilor politici, reformă şcolară pe temelie largă naţională. Cerem alegerea unui domn patriot şi de aceea luaţi pildă de la neamurile luminate ce îşi rostesc cugetarea în slobozenie fără a se teme de despotismul lui vodă. Armata moldoveană este a vostră, pentru voi, iar ofiţerii sunt luminaţi şi buni patrioţi. Toţi aşteaptă baterea ceasului şi a unui clopot de unire spre îndreptare. De aceea voi bărbaţi luminaţi ai Bacăului, pentru fericirea norodului...

Și acum urmează ceva de nicăieri, fără sens, care chiar intră în contradicție cu cererile omului. Asta dacă ar fi altceva decât un fals al broscoiului fanariot, trădător de neam și țară - Kogălniceanu.

Quote

...declarăm Republica Bacău! “ Ridică sabia şi strigă: „Trăiască Republica Bacău!”, potrivit declaraţiei preluate în „Istoria necunoscută a Bacăului“.

Edited by CzC, 18 December 2016 - 15:49.


#14
Axel2015

Axel2015

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 716
  • Înscris: 10.02.2016

View PostCzC, on 18 decembrie 2016 - 15:20, said:

Cum să găsești mai multe informații despre o scorneală rudimentară, făcută prin măsluirea discursului lui Alecu Aslan? În loc de „Trăiască Republica”, cineva, probabil Kogălniceanu, falsificator notoriu și vânzător de țară, tot neam de fanariot ca și Alecsandri, a schimbat în „Trăiască Republica Bacău”. Probabil cu excepția Iașului, Bacăul a fost singura zonă a Moldovei unde a fost nevoie de intervenția autorităților în 1848. În toiul revoluției europene, când se propuneau uniri ale Principatelor cu Ungaria pentru a rezista imperiilor, chiar atunci ar fi apărut un boier de nicăieri care ar fi vrut o republică separată, cât un ținut sau județ? Penibil. E probabil opera broscoiului fanariot Kogălniceanu. Din ce scrie acolo, într-o fițuică de-a lui a apărut scorneala. Despre Republica de la Ploiești există mărturii ale participanților, chiar Caragiale a fost printre ei, dar despre „Republica de la Băcău”, doar un discurs falsificat. Și încă un fals foarte rudimentar, pentru că nu reiese din discurs că Alecu Aslan ar fi dorit vreo separare de Moldova sau de oricine altcineva.
Multă prostie pe lumea asta. Mare păcat că nu doare.

Inițiatorul ar fi trebuit să dea sursa de unde a copiat articolul.

Adevarul.ro nene, am trecut la sfarsitul povestii.

Edited by Axel2015, 18 December 2016 - 16:21.


#15
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Ai trecut pe naiba. Bine că n-ai trecut ca sursă „internetul”. Dă frumușel adresa paginii de unde ai copiat articolul.

#16
Axel2015

Axel2015

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 716
  • Înscris: 10.02.2016

View PostCzC, on 18 decembrie 2016 - 17:00, said:

Ai trecut pe naiba. Bine că n-ai trecut ca sursă „internetul”. Dă frumușel adresa paginii de unde ai copiat articolul.

Buy some glases or a gun with bullets man...

Attached Files


Edited by Axel2015, 18 December 2016 - 17:16.


#17
fane_only

fane_only

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 30.11.2016
<p>

View PostAxel2015, on 18 decembrie 2016 - 13:57, said:

După părerea mea, era ceva la vremea aia ca un județ întreg să devină regiune autonomă...
credeam ca vorbesti de Regiunea Autonoma Maghiara din Bacau
Sau mai bine spus Republica Autonoma Ceangaiasca din Bacau
Bacaul (nume unguresc) fiind centrul ceangailor (catolici, in parte unguri).

Apropo, de aceste republici, mai exista cateva:
1. Republica de la Ploiesti
2. Republica Schei a lui Ion Birt din Brasov.

Mi se pare a mai existat una la Craoiva si una la Rosiorii de Vede

#18
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012

View Postrosix, on 18 decembrie 2016 - 14:16, said:

"va renaste, prin fortele proprii"...

View Postrosix, on 18 decembrie 2016 - 14:16, said:

a fost mare jale si dezamagire ... dupa aceste declaratii,

Posted Image  Intr-adevar "odios" discurs...
Indiferent de cine ar fi fost aceia care ar fi reactionat astfel la la discurs, rau trebuie sa mai stea cu increderea in sine.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/s-gRFZUFlDc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by iulian_k, 18 December 2016 - 23:10.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate